Οι θεσμοί θέλουν μέτρα για να επιστρέψουν στην Αθήνα

Οικονομία, θεσμοί, αξιολόγηση, νέα μέτρα,

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η μείωση του αφορολόγητου, ο περιορισμός του συνταξιοδοτικού κόστους και άλλες εκκρεμότητες όπως τα εργασιακά, τα ενεργειακά και το εκτιμώμενο δημοσιονομικό κενό του 2018...


Οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα μόνο όταν κριθεί πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ώστε να αποφευχθούν αδιέξοδες συζητήσεις και αύξηση της αβεβαιότητας σε μια περίοδο που κάποιες χώρες της Ευρωζώνης μπαίνουν σε προεκλογική περίοδο, η κατάσταση στη Πορτογαλία είναι εύθραυστη και ένας νέος πρόεδρος στις ΗΠΑ.

Ατομα που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις ζυμώσεις που έχουν γίνει μεταξύ των θεσμικών δανειστών της χώρας σε υψηλό επίπεδο τονίζουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει κατ’ αρχήν συμφωνία, υπό προϋποθέσεις, μέχρι τα τέλη του μήνα.

Ομως, η Αθήνα θα πρέπει να αποδεχθεί την κοινή πρόταση των θεσμών της προηγούμενης Πέμπτης που προβλέπει την προκαταβολική νομοθέτηση σκληρών μέτρων για την περίοδο μετά το 2018 με ρήτρα ακύρωσης αν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η μείωση του αφορολόγητου, ο περιορισμός του συνταξιοδοτικού κόστους και άλλες εκκρεμότητες όπως τα εργασιακά, τα ενεργειακά και το εκτιμώμενο δημοσιονομικό κενό του 2018.

Οι ίδιοι δεν αποκλείουν να αποσταλεί επιστολή στην Αθήνα που θα αναφέρεται πιο λεπτομερώς στις προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με επιστροφή των θεσμών έως τα τέλη της εβδομάδας.

Από τη σκοπιά τους, κυβερνητικά στελέχη μιλούν για συνεχιζόμενες επαφές με τους επικεφαλής των θεσμών με σκοπό τη διαμόρφωση ενός κοινά αποδεκτού πλαισίου με επίκεντρο τον ενισχυμένο δημοσιονομικό «κόφτη» που θα επιτρέψει την επιστροφή τους στην Αθήνα. Τα ίδια στελέχη αναμένουν την διατύπωση της «συμβιβαστικής πρότασης» των δανειστών σύντομα και σίγουρα πριν το τέλος της εβδομάδας.

Η επίσημη κυβερνητική θέση είναι πως δεν θα νομοθετηθούν από τώρα νέα μέτρα για μετά το 2018.

Η κυβέρνηση έχει επίσης διαμηνύσει ότι επιδιώκει μια λύση-πακέτο που θα περιλαμβάνει την δεύτερη αξιολόγηση, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος σε πιο αναλυτική μορφή και κάποια διαβεβαίωση για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) το συντομότερο.

Πάντως, σε κάποια κυβερνητικά στελέχη επικρατεί προβληματισμός γιατί θεωρούν ότι μπορεί να παγιδευθούν πολιτικά αν δεχθούν να πάρουν μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση και δεν συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ.

Το ΔΣ του ΔΝΤ θα συζητήσει δυο εκθέσεις για την Ελλάδα. Η μια εξ’ αυτών που συντάσσεται στα πλαίσια του άρθρου 4 του καταστατικού του Ταμείου αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας και περιλαμβάνει την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Η άλλη έκθεση αφορά την επισκόπηση του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας.

Με βάση τις αναφορές στο διεθνή Τύπο, η έκθεση θεωρεί το ελληνικό χρέος μη διαχειρίσιμο με βάση τα σημερινά δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειασθούν επιπρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και δημοσιονομικά μέτρα στο μέτρο που το πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει στο 3,5% του ΑΕΠ.

Η στάση της κ. Λαγκάρντ που βρίσκεται σε απευθείας επικοινωνία με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε αποτελεί ερωτηματικό.

Στελέχη των Ευρωπαίων δανειστών εκτιμούν πως η κ. Λαγκάρντ θα μπορούσε να κάνει θετική εισήγηση στο ΔΣ για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση αν η Αθήνα δώσει δείγμα γραφής με νομοθέτηση των μέτρων με αντάλλαγμα μια διατύπωση-δέσμευση του Eurogroup για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα με πιο αναλυτικό προσδιορισμό.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το EuroWorking Group (EWG) της 9ης Φεβρουαρίου θα μπορούσε δώσει εντολή στους θεσμούς να επιστρέψουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ομως, χρονικά μοιάζει δύσκολο να έχει επιτευχθεί πλήρης συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ενώ η υλοποίηση των εκκρεμοτήτων θα μπορούσε να γίνει τον Μάρτιο.

Αυτό είναι το καλό σενάριο.

Κι αυτό γιατί το ΔΣ του ΔΝΤ θα μπορούσε να μην λάβει καμία απόφαση για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, συντηρώντας την αβεβαιότητα.

Υπενθυμίζεται ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έχουν καταστήσει σαφές ότι η εκταμίευση των 6,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα που συνδέονται με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης απαιτεί την συμμετοχή του ΔΝΤ με κεφάλαια.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου