Ζήτημα αξιοπιστίας για τα στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat θέτει το ΔΝΤ

Πολιτική, Οικονονία, ΔΝΤ, ΕΛΣΤΑΤ,

Ζήτημα εμπιστοσύνης στα στατιστικά στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με τα parapolitika.gr, στέλνει τοποτηρητή στην Ελληνική Στατιστική Αρχή...


Ξεκάθαρο ζήτημα εμπιστοσύνης στα στατιστικά στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Αθ.Θανόπουλο να αποκαλύπτει σήμερα στη Βουλή ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή αποδέχθηκε την πρόταση του ΔΝΤ για αποστολή τοποτηρητή του Ταμείου στην Αθήνα και ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στις 21 Απριλίου, για το έτος 2016, θα ανακοινωθούν ενώπιον του εκπροσώπου του ΔΝΤ.

Το ζήτημα αναδείχθηκε έπειτα από ερώτηση του τομεάρχη Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστου Σταϊκούρα ο οποίος ζήτησε από τον κ. Θανόπουλο να απαντήσει σε όσα υποστηρίζει το ΔΝΤ στη σελίδα 27 της πρόσφατης Έκθεσής του περί συνεχιζόμενων πολιτικών παρεμβάσεων στο έργο της ΕΛΣΤΑΤ.

Απαντώντας ο κ. Θανόπουλος υποστήριξε ότι όντως το Ταμείο ζήτησε να υπάρξει παρατηρητής στην ΕΛΣΤΑΤ -χωρίς πάντως να αποκαλύψει τους λόγους του αιτήματος- και πως η ΕΛΣΤΑΤ για λόγους διαφάνειας δεχθηκε με μεγάλη χαρά" . "Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα τόσο για πηγές όσο και για μεθόδους μας. Βέβαια, υπάρχουν κάποια θέματα εμπιστευτικότητας που τα σεβόμαστε. Θέλουμε να μας εμπιστεύεται το ΔΝΤ, το οποίο είναι ένα μεγάλος χρήστης των στοιχείων μας" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θανόπουλος.

Όπως πάντως προκύπτει από την έκθεση του ΔΝΤ όντως στη σελίδα 27 υπάρχει ειδική παράγραφος για την αξιοπιστία των στατιστικών η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι : "η ποιότητα των επίσημων στοιχείων συνεχίζει να βελτιώνεται και τα επιτεύγματα πρέπει να διατηρηθούν παρά τις συνεχιζόμενες πολιτικές παρεμβάσεις". 

Ολόκληρη η απάντηση του κ. Θανόπουλου από τα πρακτικά της Βουλής:


Δεν θυμάμαι ακριβώς αν έκανε καμία δήλωση η κυρία Lagarde, κύριε Αμυρά να μου επιτρέψετε να μην την σχολιάσω. Αν δεν αναφερόταν στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. να μου επιτρέψετε να μην την σχολιάσω. Μπορεί να αναφέρεται γενικά σε «αξιόπιστα στοιχεία». Αν αναφερόταν στην ΕΛ.ΣΤΑΤ., τότε μπορώ να την σχολιάσω. Μπορώ ωστόσο να πω, ότι στην τελευταία επίσκεψη που έκανε η Eurostat- επίσκεψη διαλόγου- όσον αφορά τον προσδιορισμό του ελλείματος, όχι του ελλείματος, συγγνώμη, του πρωτογενούς αποτελέσματος της 21ης Απριλίου. Έχω συνηθίσει να το λέω, γιατί εμείς μετράμε το πρωτογενές αποτέλεσμα της περιόδου 2010 και με αυτή τη λογική. Εμείς βάζουμε και πράγματα, τα οποία δεν λαμβάνονται υπόψη στον «κατά πρόγραμμα υπολογισμό» του δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Στο αποτέλεσμα της 21ης Απριλίου του 2017, στην επίσκεψη της Eurostat και του διαλόγου, μας ζήτησαν να υπάρχει παρατηρητής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Φυσικά, με τους λόγους και με τον τρόπο με τον οποίο προβλέπεται, όσον αφορά τη δήλωση εμπιστευτικότητας και όλα αυτά, με μεγάλη χαρά και για λόγους διαφάνειας, εμείς δεχθήκαμε να υπάρχει παρατηρητής, οπότε εμείς είμαστε απόλυτα διαφανείς. Δεν υπάρχει κάτι να φοβηθούμε, όσον αφορά τόσο τις πηγές μας, αλλά και τις μεθόδους μας. Φυσικά, όπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχουν κάποια «θεματάκια» εμπιστευτικότητας, μη-αποκάλυψης ταυτότητας μονάδων ή Φορέων, τα οποία εννοείται ότι τα σεβόμαστε και ισχύουν και για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως ισχύουν και για όλους τους άλλους χρήστες.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ένας μεγάλος και σημαντικός χρήστης των στατιστικών στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και θέλουμε να μας εμπιστεύεται. Όπως όλα δείχνουν μας εμπιστεύονται και τα «στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.» είναι ισοδύναμα με τα «στοιχεία Eurostat», δείχνει ότι τα εμπιστεύεται.

Απάντηση της ΕΛΣΤΑΤ


Ουδέποτε ελέχθη από τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Αθανάσιο Θανόπουλο, κατά την ακρόασή του από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στην ανακοίνωση στατιστικών στοιχείων, ούτε ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει εφεξής σε παρόμοιες ή αντίστοιχες διαδικασίες διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Αθανάσιος Θανόπουλος ενημέρωσε τους βουλευτές - μέλη της Επιτροπής ότι, στέλεχος του ΔΝΤ ζήτησε να συμμετάσχει, με καθεστώς παρατηρητή, στην συνήθη τεχνική επίσκεψη διαλόγου της Eurostat, που έλαβε χώρα στις 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος.

Σημειώνεται ότι στον διάλογο με τη Eurostat μετέχουν ήδη ως παρατηρητές εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECFIN) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το αίτημα ικανοποιήθηκε, με γνώμονα τη διαφάνεια που χαρακτηρίζει τον εν λόγω διάλογο
papapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου