Πιέρ Μοσκοβισί: «Τώρα πια δεν υπάρχει η απειλή του Grexit..»

Οικονομία, Πιέρ Μοσκοβισί,

Πρέπει να στρώσουμε τον δρόμο για ένα success story, για μία ισχυρή Ελλάδα, η οποία ανακάμπτει και επανακτά εμπιστοσύνη, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος...

Μήνυμα υπέρ μιας ισχυρής και ενωμένης Ευρώπης έστειλε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, κατά την ομιλία που εκφώνησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αμέσως μετά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και πολλών υπουργών, στελεχών της αντιπολίτευσης, διπλωματών, ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών.

«Τώρα πια δεν υπάρχει η απειλή του Grexit, για την αποτροπή του οποίου έχω αναλώσει πολλές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι τις ημέρες που έρχονται «πρέπει να στρώσουμε τον δρόμο για ένα success story. Για μία ισχυρή Ελλάδα, η οποία ανακάμπτει και επανακτά εμπιστοσύνη, δημιουργεί θέσεις εργασίας και προσελκύει επενδύσεις, στην καρδιά μίας ενισχυμένης Ευρωζώνης».

Μεταξύ των εξελίξεων που θα μπορούσαν να δώσουν πνοή στην Ευρώπη, ανέφερε τη δυνατότητα επίλυσης του Κυπριακού. «Θα έδινε έμπνευση στον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος, «για να καταπολεμήσουμε τον λαϊκισμό πρέπει να αναστρέψουμε την τάση λιτότητας και τις αποκλίσεις μεταξύ των οικονομιών της Ευρωζώνης, που δημιουργήθηκαν τα τελευατία έξι χρόνια. Πρέπει να δώσουμε ισχυρή ανάκαμψη, οι καρποί της οποίας θα επιμεριστούν ισότιμα, όχι μόνο μεταξύ των χωρών, αλλά και εντός των χωρών και των κοινωνιών».

«Η ειλικρινής μου προσδοκία είναι η Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που θα εφαρμόσει μία τέτοια οικονομική στρατηγική. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να δουλέψουμε εστιάζοντας στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την παραγωγικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να βελτιώσουμε την εκπαίδευση όλων των πολιτών, από το νηπιαγωγείο ως τη διά βίου μάθηση. Πρέπει να κλείσουμε το τεράστιο επενδυτικό χάσμα που μας κληρονόμησε η κρίση», πρόσθεσε. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ως μία αρχή το Σχέδιο Γιούνκερ, το οποίο, με βάση τα δεδομένα του Ιανουαρίου του 2017, μπορεί να ενεργοποιήσει επιπλέον κεφάλαια 170 δισ. ευρώ. Η δίκαιη φορολόγηση είναι μία ακόμη παράμετρος που επεσήμανε ο επίτροπος Οικονομικών, σημειώνοντας ότι «στόχος μας είναι οι πολυεθνικές να πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί εκεί που βγάζουν τα κέρδη».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου