35% φόρο στις εισαγωγές από Γερμανία βάζει ο Τραμπ!

Κόσμος, Οικονομία, ΗΠΑ, Γερμανία,

Ξέσπασε αμερικανό-γερμανικός εμπορικός πόλεμος – Τσακίζει την οικονομία της Μέρκελ η Ουάσινγκτον, ενώ καταργεί τις συμβάσεις για το παγκόσμιο εμπόριο και την κλιματική αλλαγή...


 


Ο πόλεμος ανάμεσα στην υπερδύναμη που λέγεται Αμερική και την Γερμανία, άρχισε στη Σύνοδο του Μπάντεν Μπάντεν και αναμένεται να κλιμακωθεί επικίνδυνα το αμέσως προσεχές διάστημα.

Η υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας παραδέχτηκε ότι η επιβολή ενός φόρου 35% που σχεδιάζει να επιβάλλει ο Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές των γερμανικών προϊόντων, είναι αιτία ενός πολέμου προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα την προσφυγή του Βερολίνου στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Το μπλόκο Τραμπ στα σχέδια των Γερμανών, να εξασφαλίσουν οικονομική κυριαρχία, χρησιμοποιώντας ως όχημα την κινέζικη ανάπτυξη και την παγκοσμιοποίηση, είναι το πρώτο χαστούκι που δέχεται το Βερολίνο.

Με δεδομένο ότι ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος δηλώνει αποφασισμένος να ακυρώσει και να αναθεωρήσει όλες τις διεθνείς συμφωνίες, που είναι βλαπτικές για τη χώρα του, οι Γερμανοί ετοιμάζονται για τα χειρότερα.

Η υλοποίηση των απειλών Τραμπ είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσουν καταστροφή στη Γερμανική οικονομία, με αποτέλεσμα το Βερολίνο να χάσει την κυριαρχία στη Γερμανοκρατούμενη Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμετωπίζοντας παράλληλα επικίνδυνες περιπέτειες.

Ο εγκλωβισμός των δορυφορικών χωρών της Γερμανίας σε μια κοινή στάση στη διάρκεια της συνόδου δεν απέδωσε σχεδόν τίποτα, αφού οι Αμερικανοί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο επιμένουν στην αλλαγή των διεθνών συμφωνιών και είναι αποφασισμένοι να επιβάλουν δασμούς 35% στις εισαγωγές. Οι Αμερικανοί επίσης δεν αναγνωρίζουν ούτε τη συνθήκη για την κλιματική αλλαγή.

Eυνοεί την Ελλάδα o πόλεμος Αμερικής - Γερμανίας;

 
Σύμφωνα με έγκυρες αναλύσεις, ο πόλεμος ανάμεσα στην Αμερική και τη Γερμανία ευνοεί την Ελλάδα, γιατί το Βερολίνο δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να ανοίγει μέτωπα μέσα στην Ευρώπη. Η σύγκρουση με την Αμερική, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση κρίσης μέσα στην Ευρωζώνη, θα τινάξει στον αέρα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία.

Βέβαια οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές και σε καμία περίπτωση η ευρωζώνη δεν μπορεί να παραμείνει όπως είναι σήμερα. Είναι δεδομένο ότι κάποιες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας. Ειδικά οι χώρες που διατηρούν παραδοσιακά σχέσεις με τις ΗΠΑ θα βρουν ευκαιρία να απεγκλωβιστούν από τη Γερμανική κατοχή.

Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Αμερική και τη Γερμανία και να πάρει έγκαιρα θέση με τους κυρίαρχους του πλανήτη. Γιατί όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι νικητής σε αυτή την αναμέτρηση θα είναι η παγκόσμια υπερδύναμη που λέγεται Αμερική και όχι οι τοκογλύφοι του Βερολίνου, που επιβιώνουν οικονομικά υποδουλώνοντας και καταστρέφοντας όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Μπλόκο Τραμπ στα σχέδια των Γερμανών


Απογοήτευση για το γερμανικό μπλοκ, μετά το στραπάτσο του Μπάντεν- Μπάντεν! Σκούρα τα βρήκαν οι Γερμανοί απέναντι στον Τραμπ, που μπλόκαρε τα σχέδιά τους για παγκόσμια οικονομική κυριαρχία, μέσα από τη Σύνοδο που ξεκίνησε από το Σάββατο στο γερμανικό θέρετρο του Μπάντεν-Μπάντεν. Μετά την Ευρώπη, η Γερμανία είδε περιθώριο για να παίξει καθοριστικό ρόλο και στην παγκόσμια Οικονομία, μέσα από την Προεδρία του συμβουλίου της G20, όμως η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, άλλαξε τα πάντα. Στο ντεμπούτο του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ταξίδεψε στην Ευρώπη, έχοντας σαφή εντολή από τον Ντόναλντ Τραμπ, να βάλει την «Αμερική πρώτη» (America First), με αποτέλεσμα υπό την πίεση της αμερικανικής κυβέρνησης οι αναφορές στην καταδίκη του προστατευτισμού και στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, να αποσυρθούν από το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των υπουργών Οικονομικών!

Κόντρα στην παγκόσμια ελίτ, ο νέος πλανητάρχης αντιστάθηκε στη γερμανική ιδέα για το παγκοσμιοποιημένο εμπόριο, ενώ έβαλε φρένο και στα σχέδια για τον περιορισμό της παραγωγής. Ο κ. Μνούτσιν κράτησε μία διπλωματική θέση στη Σύνοδο, λιγότερο συγκρουσιακή από τον Ντ. Τραμπ που έχει κατηγορήσει την Κίνα για χειραγώγηση νομισμάτων ή το σύμβουλο του Προέδρου για το διεθνές εμπόριο, Πίτερ Ναβάρο, που κατηγόρησε την Γερμανία ότι εκμεταλλεύεται το «υπερβολικά υποτιμημένο ευρώ» για να αποκτά αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των εταίρων της!

Οι υπουργοί της Ευρώπης, τα είχαν βρει με τους Γερμανούς και ήταν έτοιμοι για να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι η παγκοσμιοποίηση όχι μόνο παραμένει «ζωντανή» μετά την εκλογή Τραμπ, αλλά συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς. Δυστυχώς για αυτούς, το ανακοινωθέν της Συνόδου και οι δηλώσεις των υπουργών στη συνέχεια, δείχνουν μία πολύ διαφορετική εικόνα! Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, όπου τόνισε ότι υπήρξε διαφωνία μεταξύ μιας χώρας και όλων των άλλων, αναφερόμενος στο θέμα του παγκόσμιου εμπορίου όπου το ανακοινωθέν αντί για συγκεκριμένες κατευθύνσεις και δεσμεύσεις, ανέφερε μόνο ότι οι υπουργοί «εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε τη συμβολή του εμπορίου στις οικονομίες μας». Μάλιστα, η καταδίκη του προστατευτισμού, που συνήθιζαν να περιλαμβάνουν οι G20, δεν υπάρχει πουθενά στις πέντε σελίδες του κειμένου.

Επίσης, καμία αναφορά δεν υπήρχε για τη «Συμφωνία του Παρισιού» για την κλιματική αλλαγή, ένα θέμα πάνω στο οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ, εμφανίζεται σκεπτικός.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν λίγες ημέρες, στο σχέδιο του προϋπολογισμού της αμερικανικής κυβέρνησης, προβλέπει περικοπές στις δαπάνες για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Παρά την ήττα τους, οι Γερμανοί ανασυντάσσονται ενόψει του νέου ραντεβού στο Αμβούργο της Γερμανίας, στις 7 και 8 Ιουλίου 2017. Το κυρίαρχο θέμα της γερμανικής Προεδρίας της G20 είναι «Διαμορφώνοντας έναν διασυνδεδεμένο κόσμο» και οι ίδιοι θέλουν να τον διαμορφώσουν κατά τη δική του εικόνα για το πώς πρέπει να είναι ο κόσμος. Τα θέματα που θα περιλαμβάνει η καλοκαιρινή συνάντηση θα είναι η οικονομία, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, το κλίμα, το εμπόριο, η απασχόληση και η ανάπτυξη.

Οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι επίσης κρίσιμα ζητήματα παγκόσμιας σημασίας που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της συνόδου.

Η Γερμανία, έχει εργαστεί σκληρά για να αποφευχθεί μια ανοιχτή ρήξη με τις ΗΠΑ και προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι «οι Αμερικανοί δεν απομονώθηκαν. Ο ρόλος του προέδρου (της G20) είναι να ενώνει, όχι να απομονώνει». Σε αυτό, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να πιστεύουν στο ελεύθερο εμπόριο αλλά θέλουν να επανεξετάσουν ορισμένες συμφωνίες και να διορθώσουν κάποιες υπερβολές. Σε αυτή τη γραμμή και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Ιαπωνίας Τάρο Άσο, ο οποίος υποστήριξε ότι κανένα μέλος της G20 δεν τάχθηκε κατά του ελεύθερου εμπορίου, παρά τη διατύπωση του τελικού ανακοινωθέντος.

Με τις ΗΠΑ, συντάχθηκαν και άλλες ισχυρές χώρες της παραγωγής, όπως η Κίνα, που δεν καλοβλέπει τις οδηγίες για το περιβάλλον, καθώς θα σήμαιναν μείωση της παραγωγής της και άρα των εξαγωγών της. Ο γερμανικός κύκλος επιρροής βρέθηκε ξαφνικά απέναντι στις πιο ισχυρές Οικονομίες του κόσμου και αναγκάστηκε σε υποχώρηση. Το κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου, για το περιεχόμενο του οποίου «έπεσαν κορμιά», στη Σύνοδο, ήταν τόσο λιτό, που για να μπορέσουν να συμφωνήσουν όλοι, τελικά δεν έλεγε σχεδόν τίποτα!

Η αμερικανική πλευρά από την αρχή επέμεινε να βγει από το κείμενο η δέσμευση για απόρριψη του προστατευτισμού. Ο κ. Μνούτσιν είπε (παρουσία Σόιμπλε) ότι «η ισοτιμία του ευρώ επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες (…) ο κ. Τραμπ δεν επιθυμεί εμπορικούς πολέμους και είναι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, αρκεί να είναι δίκαιο».

Γερμανικές απειλές στις ΗΠΑ, φέρνουν οσμή εμπορικού Πολέμου!


Από την άλλη πλευρά, η υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Μπριγκίτε Ζίπρις ξεκαθάρισε ότι αν οι ΗΠΑ επιβάλουν φόρο 35% στις γερμανικές εισαγωγές θα προσφύγουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Αυτό θα ήταν η αρχή ενός εμπορικού πολέμου. Συμβιβαστική ήταν η φωνή του Μπέρνχαρντ Μάτες, του προέδρου του Γερμανοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο οποίος κάλεσε όλες τις πλευρές, «να αποφύγουν πάση θυσία την επιδείνωση των διμερών εμπορικών σχέσεων», καθώς αν ανάψουν τα αίματα, «σε έναν εμπορικό πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές σε μια διασυνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία, με διεθνοποιημένες εφοδιαστικές αλυσίδες» τόνισε.
allesgr.de

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου