Σάββας Ρομπόλης: Στα όρια της φτώχειας 1,5 εκατ. συνταξιούχοι

Σάββας Ρομπόλης, Συντάξεις, φτώχεια, κοινωνία,

O ομότιμος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Σάββας Ρομπόλης, σύμφωνα με τον ιστοχώρο ergasianet.gr, έκανε τις δραματικές αυτές δηλώσεις προσθέτοντας ότι οι περικοπές που έγιναν από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν μειώσει τη μέση κύρια σύνταξη στα 700 ευρώ...

Στα όρια της φτώχειας βρίσκονται 1,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι, με εισοδήματα 4.500 ευρώ τον χρόνο, ενώ οι νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις το 2019 θα οδηγήσουν σε συνολική μνημονιακή απώλεια εισοδημάτων για τους συνταξιούχους έως 70%.

Τις δραματικές αυτές επισημάνσεις διατυπώνει ο ομότιμος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Σάββας Ρομπόλης, προσθέτοντας ότι οι περικοπές που έγιναν από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν μειώσει τη μέση κύρια σύνταξη στα 700 ευρώ.

Παράλληλα δυσοίωνες είναι οι προοπτικές για το μέλλον των συντάξεων που έχουν μετατραπεί σε φιλοδωρήματα (απώλειες έως 50%). Όπως παρατηρεί ο Σάββας Ρομπόλης, η κατάσταση με το ασφαλιστικό σύστημα θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη τη δεκαετία 2020-2030, οπότε και θα συνταξιοδοτηθούν οι Έλληνες που γεννήθηκαν το 1960.

«Αν παρατηρήσουμε την εξέλιξη γεννήσεων τη μεταπολεμική περίοδο, θα δούμε ότι το 1960 είχαμε μεγαλύτερο αριθμό γεννήσεων, άρα θα έχουμε μεγαλύτερο αριθμό συνταξιοδοτήσεων, που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε πόρους για να χρηματοδοτηθούν συντάξεις νέων συνταξιούχων» αναφέρει.
 

52,2 δισ. αφαιρέθηκαν από 2,5 εκ. συνταξιούχους!

 
Επίσης μιλώντας στον Ρ/Σ Αθήνα 9.84 για τα μέτρα που θα ισχύσουν στο συνταξιοδοτικό από το 2019 υπογράμμισε οτι θα «πρόκειται για την 15η περικοπή στις συντάξεις από το 2010 δηλαδή συνολικά το 70% του ύψους των συντάξεων. Από 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους έχουν αφαιρεθεί, συμπεριλαμβανομένων και των επικείμενων μειώσεων, περίπου 52 δισ ευρώ».

Ο κ. Ρομπόλης τόνισε ότι σε ορισμένες κατηγορίες το ύψος της περικοπής θα φτάσει ακόμα και το 40% ενώ οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι περίπου 270 χιλιάδες πρώην ασφαλισμένοι ΤΕΒΕ, που θα χάσουν γύρω στα 360 ευρώ.

Ειδικά μισθολόγια- τράπεζες και Δημόσιο θα χάσουν περίπου 220 έως 270 ευρώ το μήνα, ενώ συνταξιούχοι του ΙΚΑ θα βρεθούν αντιμέτωποι με μειώσεις της τάξεως του 5%.

Ο κ.Ρομπόλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι διαδοχικές περικοπές των συντάξεων δεν διασφαλίζουν την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, έκανε λόγο για βίαιη προσαρμογή υπογραμμίζοντας ότι από το 2020 αναμένεται κύμα συνταξιοδότησης το οποίο με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.
ergasianet.gr/athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου