ΑΝΟΙΧΤΑ τις Κυριακές! - Αντίθετοι Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ

Κοινωνία, Εργασία, ΟΙΥΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ,

Την απελευθέρωση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους προωθούν οι δανειστές, κατά τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης...


Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μην αυξήσει τον αριθμό των Κυριακών πέραν των νομοθετημένων οκτώ, αλλά να άρει τους περιορισμούς για τις υπόλοιπες Κυριακές του έτους.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης εμφανίζεται διατεθειμένο να παραχωρήσει το δικαίωμα στην τοπική αυτοδιοίκηση να αποφασίζει ανά περιοχή για τις Κυριακές που θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα.

Έτσι, το υπουργείο Οικονομίας αναμένεται να προτείνει την άρση των περιορισμών που ισχύουν σήμερα και με απόφαση του κατά τόπου αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη να επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων και άλλες Κυριακές του έτους πλην των οκτώ που προβλέπεται από τον νόμο.

Βάσει του νόμου, οι αντιπεριφερειάρχες μπορούσαν να αποφασίζουν για έξτρα Κυριακές μόνο για καταστήματα έως 250 τμ, που όμως δεν ανήκουν σε αλυσίδες, που δεν βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα ή δεν έχουν συνεργασία τύπου shop in a shop.

Η πρόταση του υπουργείου Οικονομίας είναι να άρει αυτούς τους περιορισμούς.

Οι πληροφορίες αυτές έχουν προκαλέσει ήδη αντιδράσεις στον εμπορικό κόσμο. Για παράδειγμα, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για Κερκόπορτα προς την πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Υπενθυμίζεται ότι οι οκτώ Κυριακές που έχουν νομοθετηθεί είναι: η πρώτη των δύο τακτικών εκπτωτικών περιόδων, δύο στις ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους, η Κυριακή των Βαΐων, δύο Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα και μία Κυριακή πριν από την Πρωτοχρονιά.

«Κάτω τα χέρια από την Κυριακάτικη αργία» απαντά η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων - ΟΙΥΕ


Οργή και αντιδράσεις προκαλούν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι στο προσχέδιο της συμφωνίας προβλέπεται η λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», το προσχέδιο των ευρωπαϊκών θεσμών προβλέπει, μεταξύ άλλων, την πλήρη κατάργηση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, είτε αυτοί αφορούν στο μέγεθος του καταστήματος είτε στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται.

«Κάτω τα χέρια από την Κυριακάτικη αργία», τονίζει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΟΙΥΕ:
«Όπως αποκαλύπτουν σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου, στο προσχέδιο της Συμφωνίας, που απέστειλαν οι δανειστές της χώρας στην κυβέρνηση, διατυπώνεται η απαίτηση για άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του έτους, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος.

Το προσχέδιο προβλέπει την πλήρη κατάργηση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, είτε αυτοί αφορούν στο μέγεθος του καταστήματος είτε στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται τα καταστήματα.

Η Ομοσπονδία μας, εδώ και καιρό, είχε προειδοποιήσει ότι η νομοθέτηση των 8 Κυριακών είναι απλά ο προάγγελος της πλήρους νεοφιλελεύθερης απελευθέρωσης της κυριακάτικης λειτουργίας.
Είναι εμφανές ότι οι γνωστοί υποστηρικτές της τρόικας/θεσμών (ΣΕΒ-ΣΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,38%), με την ανοχή της κυβέρνησης, βάζουν πλάτη υπέρ των μεγάλων εμπορικών ομίλων, των πολυεθνικών και των malls, προκειμένου να τελειώνουν μια και καλή με τους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές θα σημάνει εξόντωση του κλάδου, περισσότερα λουκέτα, περισσότερη ανεργία, περισσότερους μισθούς πείνας στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές.

Η κυβέρνηση οφείλει να μην μπει καν στη συζήτηση αυτή, ούτε και να "διαπραγματευτεί" ένα μικρότερο συμβιβαστικό "πακέτο" για λιγότερες Κυριακές».

 Αντίθετες ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ στο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων



Η πλήρης απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές αποτελεί θεσμική παρέκκλιση και θα έχει επιπτώσεις στη λειτουργία της αγοράς, υποστηρίζει η η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, με αφορμή τη συζήτηση του θέματος στο πλαίσιο της συμφωνίας με του θεσμούς.

«Η απόφαση του ΣτΕ στην ουσία απαγορεύει στον οποιονδήποτε, είτε λέγεται κυβέρνηση, είτε θεσμοί να αντιμετωπίζουν την ξεχωριστή ημέρα που είναι η Κυριακή, ως μια κοινή καθημερινή. Στο πλαίσιο αυτό, οποιοσδήποτε νόμος απελευθερώσει τις Κυριακές θα είναι εξ ορισμού αντισυνταγματικός και μάλιστα με την βούλα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας που είναι επιφορτισμένο με την ερμηνεία των νόμων» σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης.

Στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει: «Τη στιγμή που είναι νωπή ακόμη η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ (100/2017) για την αντισυνταγματικότητα της απόφασης του υφυπουργού Ανάπτυξης Γερ. Γιακουμάτου (Κ1/1119/7-7-2014), για την πιλοτική απελευθέρωση λειτουργίας καταστημάτων τις 52 Κυριακές, σε συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές, είναι πρόκληση να επανέρχεται εκβιαστικά, από την πίσω πόρτα, μια ρύθμιση που αποδεδειγμένα είναι κενή περιεχομένου και οδηγεί σε στρεβλώσεις του ανταγωνισμού».

Υποστηρίζει ακόμα ότι δεν υφίσταται καμιά διεθνώς εμπεριστατωμένη μελέτη που να τεκμηριώνει την αναγκαιότητα μιας τέτοιας ρύθμισης, και ότι δεν υπάρχουν ευρήματα για θετικές συνέπειες στην οικονομία, ούτε σχετικά με το επίπεδο τιμών, ούτε με το επίπεδο απασχόλησης, ούτε με τον κύκλο εργασιών και τον αριθμό των επιχειρήσεων.

Χαρακτηρίζει, δε «αναμφίβολα παγκόσμια πατέντα την ιδέα που διακινείται, ότι με δεδομένο το χαμηλότερο εισόδημα των πολιτών- άλλωστε ήδη έχουν συμφωνήσει σε μείωση του αφορολόγητου ορίου για τα επόμενα έτη- θα υπάρξει αύξηση κατανάλωσης και εξ αυτού αύξηση θέσεων εργασίας».

Επίσης σημειώνει ότι «ακόμη και στην περίφημη 2η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για τον ανταγωνισμό, στην κατάρτιση της οποίας ουδέποτε κληθήκαμε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, δεν υπάρχει ξεκάθαρη διατύπωση για τα πιθανά οφέλη της απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων. Αντίθετα, υπάρχει πλήθος μελετών που επισημαίνει τους κινδύνους για την ομαλή οικονομική και κοινωνική ζωή, αλλά και την επίδραση που θα έχει ένα τέτοιο μέτρο στον οικογενειακό προγραμματισμό και τη διαχείριση ελεύθερου χρόνου».

Η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ακόμη, ότι σε εμπειρικό επίπεδο, τα οικονομικά αποτελέσματα στην αγορά από τη λειτουργία των 8 Κυριακών το έτος,  καταδεικνύουν σημαντική κάμψη του κύκλου εργασιών τα χρόνια εφαρμογής του μέτρου, ενώ προσθέτει ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που να ισχύει η καθολική λειτουργία όλων των καταστημάτων όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

«Είναι προφανές ότι η στοχοθεσία εκείνων που εισηγούνται ένα τέτοιο μέτρο είναι να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εις όφελος των ολιγοπωλιακών πολυεθνικών ομίλων. Εκείνων των ομίλων, οι οποίοι, μάλιστα, προκλητικά απαιτούν ευνοϊκότερη μεταχείριση και στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης των δανείων, με εξαίρεση των μικρών επιχειρήσεων από την υπαγωγή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμιση χρέους.

»Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει αυτή τη μάχη χωρίς αστερίσκους και να μην κρυφτεί πίσω από άλλες ενδόμυχες διαπραγματευτικές προθέσεις. Η διαπραγμάτευση για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι αδειανό πουκάμισο, αλλά όρος επιβίωσης για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους, είναι όρος για την ανάκαμψη της οικονομίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο» υπογραμμίζει η ΓΣΕΒΕΕ.

Η ΓΣΕΒΕΕ συγκαλεί την Πέμπτη έκτακτη συνεδρίαση του προεδρείου προκειμένου να συντονίσει τις ενέργειές της για το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου