Αλ. Τσίπρας στην «Προοδευτική Συμμαχία»: Κοινός στόχος να αλλάξουμε αυτήν την Ευρώπη (vid)

Πολιτική, Αλέξης Τσίπρας, «Προοδευτική Συμμαχία», «Progressive Caucus»

Ο Αλέξης Τσίπρας, η Σκα Κέλερ και ο Μπενουά Αμόν ήταν οι κεντρικοί ομιλητές σε ανοικτή εκδήλωση που έγινε στις Βρυξέλλες και τη διοργάνωσε η Προοδευτική Συμμαχία (Progressive Caucus) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τίτλο «Τhe Missing Scenario - Αn Alternative for Europeans» (Το σενάριο που λείπει - Μια εναλλακτική για τους Ευρωπαίους). 


Ως κεντρικός ομιλητής στη συνάντηση της Προοδευτικής Συμμαχίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα στις δημοκρατικές δυνάμεις της ευρωπαϊκής οικογένειας ώστε «να φτιάξουμε μια Ευρώπη των λαών κι όχι των τεχνοκρατών».

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

 
Αλέξης Τσίπρας: Να φτιάξουμε μια Ευρώπη των λαών κι όχι των τεχνοκρατών

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ σημαντική για το μέλλον της Ευρώπης, που στόχο έχει την προοδευτική εξέλιξη της σήμερα και αύριο. «Δεν είμαστε σε ένα φόρουμ παρατηρητών αλλά σ'ένα φόρουμ αποφασισμένων πρωταγωνιστών», υπογράμμισε. « Η Ευρώπη δεν μπορεί να προοδεύσει αν δεν είναι προοδευτική, κοινωνική, δημοκρατική», τόνισε στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την εκτίμηση του για την αλληλεγγύη που έδειξαν οι προδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης στην Ελλάδα κατά την διαπραγμάτευση της χώρας μας με τους θεσμούς.

«Η επιλογή μας ήταν απο την αρχή να μην ρισκάρουμε να θρυμματίσουμε την Ελλάδα, να μην απαξιώσουμε την αριστερή ιδεολογία στην Ευρώπη. Δεν ενστερνιζόμαστε τις πολιτικές λιτότητας. Δεν σταματήσαμε ποτέ να υλοποιούμε ένα παράλληλο προγραμμα που προστατεύει τους πιο ευάλωττους», σημείωσε σχολιάζοντας την ανάληψη της εξουσίας από την Αριστερά στην Ελλαδα.

«Η Ελλάδα έχει φτάσει σε ένα σημείο κανονικότητας και επαναφοράς στην ανάπτυξη και σε ένα σημείο που η έξοδος από τα μνημόνια είναι ορατή και μη αναστρέψιμη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αποτιμώντας τα αποτελέσματα του τελευταίου Eurogroup.

«Τη στιγμή που ο νεοφιλελευθερισμός έχει κατακτήσει όλη την Ευρώπη δεν θα πρέπει να σταματήσουμε τον αγώνα να αλλάξουμε την Ευρώπη», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθύνοντας κάλεσμα σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις που αποσκοπούν στον τερματισμό των κοινωνικών ανισοτήτων.

Προοδευτικοί, Οικολόγοι, Σοσιαλιστές έχουμε κοινό στόχο να αλλάξουμε αυτήν την Ευρώπη, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε τους σοσιαλδημοκράτες να δουν τις ιστορικές τους ευθύνες και να περιορίσουν την νεοφιλεύθερη συναίνεση. «Η κληρονομιά της Ευρώπης καλεί σε εγρήγορση», επισήμανε.

«Η άρνηση της Βρετανίας στα πλαίσια του ευρωσκεπτικισμού, και η άνοδος της ακροδεξιάς είναι δείγματα της απώλειας εμπιστοσύνης», υπενθύμισε.

Είπε στη συνέχεια ότι ο αυξανόμενος ευρωσκεπτικισμός αντικατοπτρίζει την αδικία που έχουν βιώσει τα θύματα της οικονομικής κρίσης, που έχουν πάψει να εμπνέονται από την Ευρώπη και εστίασε στην ανάγκη της εκπόνησης ενός σχεδίου μιας Ευρώπης που θα είναι κοντά στους πολίτες της, στη βάση των αρχών της δημοκρατίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης.

«Η αδράνεια οδηγεί αργά ή γρήγορα στην έκρηξη», προειδοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός και είπε πως ρέπει να οργανώσουμε το τέλος μιας εποχής για την Ευρώπη φέρνοντας στο προσκήνιο ένα ρεαλιστικό πλάνο για μια Ευρώπη που θα είναι πολύ κοντά στους πολίτες της.

«Αξίζει να δώσουμε αυτόν τον αγώνα όλοι μαζί και ζητώ την συμμαχία όλων των προοδευτικών δυνάμεων», τονισε στη συνέχεια, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να πάρει η Ευρώπη την μοίρα της στα χέρια της, η μοίρα των ανθρώπων της Ευρώπης πρέπει να είναι κοινή και αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν ένας τοίχος χρήματος χωρίζει τον Νότο από τον Βορρά.

«Η Ευρώπη θα πάρει την μοίρα της στα χέρια της, όταν οι λαοί πάρουν την μοίρα τους στα χέρια τους, όταν θα αφορά όλους τους πολίτες της και όχι κάποιους τεχνοκράτες όπως είναι τώρα», είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας εστιάσε επίσης στην ανάγκη φορείς, όπως το Eurogroup να λειτουργουν περισσότερο δημοκρατικά. «Για εμάς εκδημοκρατισμός της Ευρωζώνης σημαίνει μια δομή διακυβέρνησης δημοκρατικής νομιμότητας και ανάληψης ευθυνών με συνεργασία προς την ανάπτυξη, με δημοσιονομικό καταμερισμό των ευθυνών και παραμερισμό του κοινωνικού αποκλεισμού», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου