Λαβωμένη η Τερέζα Μέι σχηματίζει κυβέρνηση με τους Ιρλανδούς

Κόσμος, Ηνωμένο Βασίλειο, εκλογές,

Δίνοντας τέλος στα σενάρια παραίτησης της μετά την απώλεια αυτοδυναμίας, η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι θα ηγηθεί κυβέρνησης συνεργασίας, με τους Δημοκρατικούς Ενωτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) της Αρλίν Φόστερ.. 


Οι εκλογές της απόλυτης Ανατροπής, το αποτέλεσμα των οπoίων κανείς δεν θα τολμούσε να φανταστεί πριν από τρεις μήνες όταν η Τερέζα Μέι έλαβε την ολέθρια, όπως αποδεικνύεται , απόφαση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Παρασυρμένη από την αλαζονεία της εξουσίας, από την αποπροσανατολιστική, όπως αποδεικνύεται δημοσκοπική πρωτοκαθεδρία της έναντι των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν, η Τερέζα Μέι, είναι η απόλυτη υπεύθυνη της τραγωδίας που έχει πλήξει την ίδια και το Συντηρητικό Κόμμα. Η έμφαση της όλους αυτούς του μήνες στο Brexit οι συνεχείς διακηρύξεις ότι μόνο αυτή ήταν ικανή να φέρει σε πέρας τις διαπραγματεύσεις, τα σοβαρά λάθη στρατηγικής, η άφρων επιλογή της να συμπεριλάβει στο προεκλογικό της μανιφέστο τις περικοπές επιδομάτων των συνταξιούχων και τον “φόρο άνοιας”, οι συνεχείς παλινωδίες της, έφεραν την καταστροφή.

Ενισχυμένος βγαίνει από τις εκλογές ο Τζέρεμι Κόρμπιν

Ο 68χρονος Τζέρεμι Κόρμπιν είναι ο επικεφαλής των Εργατικών (Labour Party)
Μεγάλος κερδισμένος των εκλογών ο Τζέρεμι Κόρμπιν και οι Εργατικοί, που διεξήγαγαν μια πολύ επιτυχημένη καμπάνια, με έμφαση στο Κοινωνικό Κράτος. Έτερη μεγάλη χαμένη των πιο βουβών εκλογών των τελευταίων ετών είναι η Νίκολα Στέρτζον και το SNP. Χάνει το 40% των εδρών που είχε στις εκλογές του 2015. Είναι το ουσιαστικό μήνυμα των ψηφοφόρων της Σκωτίας ότι δεν εγκρίνουν το νέο Δημοψήφισμα για Ανεξαρτησία, το οποίο έσπευσε να προανήγγειλε η κ. Στέρτζον. Οι Φιλελεύθεροι δεν είχαν τις επιδόσεις που πολλοί περίμεναν.


Η Τ. Μέι σχηματίζει κυβέρνηση με τους Ιρλανδούς

Δίνοντας τέλος στα σενάρια παραίτησης της μετά την απώλεια αυτοδυναμίας, η πρόεδρος των Συντηρητικών ανακοίνωσε ότι θα ηγηθεί κυβέρνησης συνεργασίας, με τους Δημοκρατικούς Ενωτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας (Democratic Unionist Party). Μετά τη συνάντηση που είχε στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με την βασίλισσα Ελισάβετ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας τόνισε ότι προέχουν η σταθερότητα και ασφάλεια και να εκπληρωθεί το Brexit, δημιουργώντας μια νέα σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Καταλύτης για το αποτέλεσμα των εκλογών χαρακτηρίζεται το ποσοστό προσέλευσης των νέων ως 24 ετών που ανέρχεται στο πρωτοφανές ρεκόρ του 72%. Η ερμηνεία των εκλογολόγων είναι ότι «οι νέοι δεν ήθελαν το Brexit και ψήφισαν με κίνητρο να το εμποδίσουν».

Οι Συντηρητικοί της Μέι κερδίζουν 318 έδρες, μόλις οκτώ λιγότερες από τις απαιτούμενες για αυτοδυναμία και αυτό απέχει πολύ από το ζητούμενο της ισχυρής εντολής για σκληρό Brexit, όπως ζήτησε η Τερέζα Μέι προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές πριν από επτά εβδομάδες.

Η 46χρονη Αρλιν Φόστερ είναι ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος (DPU)
Οι Βορειοϊρλανδοί Ενωτικοί της Αρλιν Φόστερ, που βγήκαν σαφώς ενισχυμένοι από τις εκλογές, υποστήριξαν την πρωθυπουργό για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας ωστόσο αυτό δεν συνεπάγεται ταύτιση απόψεων, καθώς έχουν άλλες απόψεις για το Brexit, επιμένουν σε καλές σχέσεις με την Ιρλανδία, ενώ στο παρελθόν έχουν ταχθεί υπέρ της θανατικής ποινής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου