“Στημένη” η απόπειρα πραξικοπήματος κατά Ερντογάν σύμφωνα με Σουηδική μελέτη

Κόσμος, Τουρκία, Ρ. Τ. Ερντογάν, πραξικόπημα 2017,

Ο Ερντογάν, σύμφωνα με την Σουηδική μελέτη, χρησιμοποίησε το πραξικόπημα για να ισχυροποιήσει τη θέση του στο εσωτερικό, να εξουδετερώσει τους αντιπάλους του και για να προετοιμάσει εισβολή στην Συρία, την οποία διακαώς επιθυμούσε...

 

Σχεδόν έναν χρόνο από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και μία σουηδική μελέτη, μετά από τη συγκέντρωση εκατοντάδων στοιχείων και πληροφοριών επιβεβαιώνει αυτό που όλοι λίγο πολύ γνώριζαν: το πραξικόπημα ήταν στημένο και ο Ερντογάν ήταν πλήρως πληροφορημένος για την εκδήλωσή του και το άφησε να συμβεί...

Την μελέτη υπογράφει το ινστιτούτο Stockholm Center for Freedom (SCF), ενώ ο πρόεδρός του σχολιάζει για το πόρισμα τα εξής: «Υπάρχει μια σειρά προβληματικών καταστάσεων στο περυσινό πραξικόπημα. Ο Ερντογάν φαίνεται πως χρησιμοποίησε τις φήμες που κυκλοφορούσαν για να εξουδετερώσει την αντιπολίτευση».

Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, μπορούμε να πούμε ότι ο Ερντογάν χρησιμοποίησε το πραξικόπημα για να ισχυροποιήσει τη θέση του στο εσωτερικό, να εξουδετερώσει τους αντιπάλους του και για να προετοιμάσει εισβολή στην Συρία, την οποία διακαώς επιθυμούσε. Για αυτό άλλωστε χαρακτήρισε το πραξικόπημα «δώρο θεού».

Ειδικότερα, τα βασικά στοιχεία της μελέτης είναι τα εξής:

- Υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ των πραγματικών γεγονότων και των σεναρίων που διέσπειρε το καθεστώς Ερντογάν, μέσω προπαγάνδας, πιέσεων, απειλών, ακόμα και βασανιστηρίων. Οι μαρτυρίες από κατηγορούμενους και τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν μέχρι τώρα ενισχύουν την άποψη πως το πραξικόπημα ήταν σκηνοθετημένο.

– Οι αντικρουόμενες δηλώσεις του Ερντογάν σχετικά με την σειρά των γεγονότων εκείνο το βράδυ, οι χιλιάδες συλλήψεις και οι διώξεις.

– Το γεγονός ότι ο Φιντάν δεν έχει κληθεί ούτε ως κατηγορούμενος, ούτε καν σαν μάρτυρας στις δίκες για το πραξικόπημα, η μη παρουσία του στο κοινοβούλιο κατά την σχετική έρευνα και συζήτηση.

– Το γεγονός ότι ο Φιντάν είχε επαφές με την στρατιωτική ηγεσία επί μέρες πριν το πραξικόπημα, ακόμα και την ημέρα εκδήλωσής του, η επίσκεψή του στο γενικό επιτελείο αν και υπήρχαν φήμες ότι θα συλλαμβάνονταν και η εκδήλωση του πραξικοπήματος αμέσως μετά την αποχώρησή του από εκεί δεν έχει εξηγηθεί ούτε δικαιολογηθεί ακόμα.

– Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Χουκλουσί Ακάρ επίσης προέβη σε αντικρουόμενες δηλώσεις. Οι καταθέσεις και οι μαρτυρίες δε δεν δικαιολογούν τις δηλώσεις του. Αναλυτές αναφέρουν ότι το πραξικόπημα θα μπορούσε να καταπνιγεί πριν καν εκδηλωθεί. Ο Ακάρ όμως δεν έλαβε κανένα μέτρο.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε αρχικά στα τουρκικά (μπορείτε να τη διαβάσετε ΕΔΩ) και σύντομα θα δημοσιευθεί και στα αγγλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου