ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: Τα μέτωπα, οι ελλείψεις και οι καταγγελίες για απουσία συντονισμού

Ελλάδα. πυρκαγιές,

Τις σοβαρές ελλείψεις τόσο στο θέμα της πρόληψης όσο και σε εκείνο της καταστολής των πυρκαγιών αναδεικνύουν με τον πιο λυπηρό τρόπο τα 91 πύρινα μέτωπα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα τα τελευταία 24ωρα...

Ένα πρώτο ενδεικτικό στοιχείο σχετίζεται με τις δυνάμεις αεροπυρόσβεσης που βρίσκονται στα όριά τους, καθώς ρίχνονται με ελάχιστα εναέρια μέσα στη μάχη με τις φλόγες. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το protothema.gr, από τα 18 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου CL-415 και CL-215 που διαθέτει η χώρα, μόνο έξι είναι τελικά αυτά που έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες στα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Κάλαμο, Ζάκυνθο και Αμαλιάδα. Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με το protothema.gr, στις επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης σε Κάλαμο, Καπανδρίτι και Βαρνάβα, στη Ζάκυνθο αλλά και στην Αμαλιάδα, συμμετέχουν μόλις τέσσερα παλαιότερα Canadair CL-215 και μόνο δύο τύπου CL-415. Tα υπόλοιπα είναι υπό επισκευή.
 
Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, η αιτία έγκειται στο ότι οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τις συνεχείς βλάβες που αναφέρονται από το γεγονός ότι εδώ και δύο εβδομάδες οι δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας δεν έχουν σταματήσει τις επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
 
«Τρία canadair είναι καθηλωμένα στην Ανδραβίδα», ανέφερε ο αντιπερειάρχης κ. Γεωργιόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. «Ένα Ericsson επιχειρούσε μόνο στην Ηλεία για ώρες», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι καταγγελίες για έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης στην αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων.

«Είναι σίγουρο ότι έχουμε ζήσει και καλύτερες εποχές» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Από τη μεριά του ο αντιδήμαρχος Ωρωπού, Κωνσταντίνος Δέδες, σε δηλώσεις του στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, ανέφερε ότι από τις 16.20 της Κυριακής, που εκδηλώθηκε το πρώτο μέτωπο στην Ανατολική Αττική, οι τοπικές αρχές έκαναν έκκληση για την αποστολή περισσότερων επίγειων και εναέριων δυνάμεων. Όπως κατήγγειλε ο κ. Δέδες, αρχικά δεν υπήρχε νερό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, αφού αρκετοί πυροσβεστικοί κρουνοί τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω διακοπής ρεύματος. Υπήρχε ανάγκη για υδροφόρα οχήματα, τα οποία καθυστέρησαν. Καθυστέρηση καταγγέλθηκε και από τους κατοίκους.

Αλλά και ο κοινοτάρχης Καπανδριτίου Μιχάλης Ντάσης εξέφρασε την απογοήτευσή του, λέγοντας ότι ενώ έχουν πέσει οι άνεμοι δεν γίνονται συνεχείς ρίψεις, κάνοντας λόγο για αραιά διαστήματα κατάσβεσης. “Σαφώς και τα εναέρια δεν κάνουν διαλείμματα, αλλά χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα που μπορούν να επιχειρούν πρέπει να γυρίζουν να γίνεται σύντομος τεχνικός έλεγχος και ανεφοδιασμός” ανέφερε η εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Σταυρούλα Μαλλίρη.

“Φωτιά” και στο πολιτικό σκηνικό


Εν τω μεταξύ, “φωτιά” στο πολιτικό σκηνικό έχει προκαλέσει η παρατεταμένη διάρκεια και το πλήθος των πύρινων μετώπων αλλά και τα περί «σχεδίου εμπρησμών» στα οποία αναφέρονται κυβερνητικά στελέχη. Παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του κρατικού μηχανισμού δασοπυρόσβεσης «βλέπουν» σχέδιο εμπρησμών σε όλη την χώρα, πίσω από το μπαράζ των πυρκαγιών που εκδηλώνονται τις τελευταίες ώρες σε όλη τη χώρα.

Οι συγκεκριμένες αναφορές προκάλεσαν την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω Twitter, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, ενώ την Κυριακή επέκρινε και προσωπικά τον κ. Τόσκα, καλώντας για «αποφασιστική και συντονισμένη δράση» χωρίς «θεωρίες συνωμοσίας».

Σε αυστηρούς τόνους κινήθηκε και η σχετική ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, καταλογίζοντας στον υπουργό και γενικότερα στην κυβέρνηση, ανικανότητα.
 
Σε απάντησή του, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο αρχικά είχε κάνει λόγο για σχέδιο εμπρησμών, κατηγορεί τη ΝΔ για «φθηνή αντιπολίτευση».

Από τη μεριά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο «οργανωμένο σχέδιο για να υπάρξει μια κοινωνικά έκρυθμη κατάσταση στη χώρα». Άμεση ήταν η απάντηση της ΝΔ και του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Βασίλη Κικίλια. «Μετά τον αρμόδιο, κατ' ευφημισμόν Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής καταγγέλλει με δηλώσεις του οργανωμένο σχέδιο δημιουργίας έκρυθμης κατάστασης στη χώρα. Επαναλαμβάνουμε: Όποιος έχει στοιχεία για σχέδιο εμπρησμών, οφείλει τώρα να ενημερώσει τον ελληνικό λαό και τις αρμόδιες αρχές.

Αλλιώς, ας κοιτάξουν στην Κυβέρνηση να κάνουν τη δουλειά τους. Η ανικανότητα και η ανοργανωσιά τους δεν κρύβονται πίσω από θεωρίες συνωμοσίας. Αποτελεί πράξη μικρότητας, την ώρα που καίγονται σπίτια και καταστρέφονται περιουσίες συμπολιτών μας, κάποιοι να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους» ανέφερε ο κ. Κικίλιας.
kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου