Αλ. Τσίπρας: «Εκλογές το '19, όταν θα είμαστε μέσα στο λιμάνι και όχι σε τρικυμία» (vid)

82η ΔΕΘ, Αλέξης Τσίπρας, Συνέντευξη τύπου,

Αισιόδοξος για την επίτευξη δημοσιονομικού περιθωρίου μέσω της υπεραπόδοσης στόχων δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή στο πλαίσιο της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης...


Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του είναι η ανάδειξη της Ελλάδας της παραγωγής, της δημιουργίας και του μόχθου, μίλησε για την προοπτική να ξεφύγει η χώρα από τη σκληρή επιτροπεία των μνημονίων, με αλλαγή μείγματος πολιτικής υπέρ των πιο αδυνάμων - Γνωστοποίησε ότι άμεσα θα συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο και η κυβέρνηση θα πάρει τις συλλογικές εκείνες αποφάσεις, θα κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις «για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, αν και για την καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης, όπως είπε, δεν ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας με νόημα ότι το πρόβλημα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι ακριβώς η αβεβαιότητα από τη στάση του Ταμείου.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας της κυβέρνησής του, δηλαδή το 2019, όταν, όπως χαρακτηριστικά είπε, η χώρα θα βρίσκεται «μέσα στο λιμάνι και όχι εν πλω, σε τρικυμία».

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός:


Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε αρχικά το σχέδιό του για την ελάφρυνση των φτωχότερων στρωμάτων. Όπως είπε, μέσω της υπεραπόδοσης στόχων τα έτη 2016 και 2017 και του περιορισμού της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, δίνεται η δυνατότητα αισιοδοξίας όχι μόνο για επίτευξη των στόχων, αλλά και για δημοσιονομικό περιθώριο.

Και από το 2019 εν τέλει, συνέχισε, θα δοθεί η δυνατότητα για τις αναγκαίες διορθώσεις που θα ελαφρύνουν πρωτίστως όσους έχουν επιβαρυνθεί από την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή. «Αυτός είναι ο στόχος μας και είμαστε αποφασισμένοι να τον προχωρήσουμε», σημείωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός εκφράζοντας συγχρόνως την πεποίθησή του ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιθυμεί να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

«Η δυνατότητα αυτή εξαρτάται από τη δυνατότητα να έχουμε δημοσιονομικό χώρο και να έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που είναι αρκετά αυστηροί και έχουν καταγραφεί στο μεσοπρόθεσμο», δήλωσε ο κ. Τσίπρας αναφορικά με τη δυνατότητα να δοθούν φορολογικές ελαφρύνσεις ή έκτακτο επίδομα συνταξιούχων τα Χριστούγεννα.

«Θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο του 3,5% του πλεονάσματος, προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες διορθώσεις από το 2019 και μετά. Πέραν αυτών που ήδη έχουμε προβεί – και αναφέρομαι στην ψήφιση των λεγόμενων αντιμέτρων για το 2019 και το 2018 που είναι 1% του ΑΕΠ σε παροχές κοινωνικής στήριξης το 2019 και 1% του 2020 σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Το 2016, είχαμε μια εκπληκτική υπεραπόδοση και μία από τις αιτίες που καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις απαιτήσεις ορισμένων από τους δανειστές μας. Και το 2017 είχαμε μια θετική υπέρβαση κοντά στο 1 δις κατά το πρώτο επτάμηνο. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί κατά το επόμενο διάστημα αλλά η γενική εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε πάνω από τον στόχο και θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύναμους», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είμαστε αποφασισμένοι το επόμενο διάστημα να βρεθούμε δίπλα στον κόσμο της παραγωγής», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ιδίως δε στον χώρο της μεταποίησης, όπως είπε. «Βλέπω μια Ελλάδα δημιουργική που αν επενδύσει στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, μπορεί να κάνει θαύματα», πρόσθεσε με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι αυτήν την Ελλάδα θα την ενισχύσει η κυβέρνηση αυτή.

«Η κυβέρνηση είναι φιλική προς την υγιή επιχειρηματικότητα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι κατηγορούν την κυβέρνηση εκείνοι που έχουν συνδέσει, όπως είπε, το όνομά τους με την μεγαλύτερη αποεπένδυση που έγινε ποτέ. «Το 2016 έγινε ρεκορ σε άμεσες ξένες άμεσες επενδύσεις με το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2009. Το 2017 αναμένεται να πάμε σε ακόμη μεγαλύτερο ρεκόρ», υπογράμμισε.

«Κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια να πολεμήσουμε παθογένειες όπως η γραφειοκρατία και η καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων που δεν έγιναν όμως κατά τη δική μας θητεία. Η διαφορά μας με τη νεοφιλελεύθερη άποψη είναι ότι εμείς θέλουμε υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον να προστατεύσουμε τις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον. Αν καταστρέψουμε το περιβάλλον και το ανθρώπινο κεφάλαιο δεν θα έχουμε παραγωγή στη χώρα», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για τη φορολογία των επιχειρήσεωων, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της φορολογίας πέραν την ήδη ψηφισμένων μέτρων.

Αν τελικώς, όπως εξήγησε, η υπεραπόδοση στόχων αποδειχθεί σημαντικότερη – πράγμα καθόλου απίθανο, καθώς συνέβη ήδη το 2016, όπως παρατήρησε -, τότε ο δημοσιονομικός χώρος θα οδηγηθεί στοχευμένα σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Πολλώ μάλλον που, κατά κοινή εκτίμηση, όπως ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, ήταν «οριακή» η επιβάρυνση κάποιων στρωμάτων από τη φορολογία κατά τη διάρκεια της κρίσης. Στην ίδια απάντηση θύμισε εξάλλου απόσπασμα από την ομιλία του στην Πνύκα για τη μετατροπή της Νομισματικής Ένωσης σε Οικονομική, και με φορολογική σύγκλιση.

«Εμείς μόνο να κερδίσουμε έχουμε όταν η Ελλάδα γίνεται μήλον της έριδος ανάμεσα σε επενδυτικές στρατηγικές», ανέφερε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για την τοποθέτηση του προέδρου Μακρόν σχετικά με τον περιορισμό των μη ευρωπαϊκών επενδύσεων.

Η πρωτοβουλία του προέδρου Μακρόν δεν μας ανησυχεί, αναβαθμίζεται η Ελλάδα, θα παρακολουθήσουμε τη συζήτηση που διεξάγεται και εάν αυτό προκαλέσει μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον για να εξισορροπηθούν οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα τόσο το καλύτερο, είπε επίσης ο κ. Τσίπρας.

«Η Ελλάδα έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα τη στρατηγική της τοποθεσία ανάμεσα σε τρεις ηπείρους. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει η χώρα η οποία θα έχει τις ρίζες της στην Ευρωζώνη, αλλά θα μπορεί να απλώνει τα κλαδιά της και στην Ανατολή και στο Βορρά και στο Νότο. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε δόγμα μιας πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα είναι μέσα στην Ευρωζώνη, πυλώνας της ευρωπαϊκής πολιτικής και ταυτόχρονα μια χώρα που μπορεί όσο καμία άλλη να συνεννοείται να συνομιλεί και με τη Ρωσία και με την Κίνα και με τον αραβικό κόσμο. Λίγες χώρες μπορούν να το κάνουν αυτό» τόνισε.

Για την επιλογή του να τεθεί ο ίδιος επικεφαλής Task Force για τις επενδύσεις


«Η αδράνεια και ο φόβος απέναντι στην ευθύνη είναι διάχυτος στον δημόσιο τομέα. Ο φόβος απέναντι στην υπογραφή» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για την επιλογή του να τεθεί ο ίδιος επικεφαλής Task Force για τις επενδύσεις.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα και να δείξουμε την αποφασιστικότητα να προχωρήσουν ορισμένα σχέδια, στο πλαίσιο βέβαια των νόμων» τόνισε και πρόσθεσε ότι γίνεται και μια μεγάλη συζήτηση για την απλοποίηση του πλαισίου και την επιτάχυνση των διαδικασιών που θα ανακοινωθεί σύντομα από το υπουργείο Οικονομικών.

«Η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το συντομότερο»


Τη βασική ευθύνη για την καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης δεν τη φέρει η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι ετίθεντο ακόμη και ζητήματα που ήταν εκτός συμφωνίας.

Σύμφωνα με την προσέγγιση του κ. Τσίπρα, «δεδομένων των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών η ελληνική κυβέρνηση έχει παράξει πολύ σημαντικό έργο, είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν και προβλήματα που προσπαθούμε να επιλύσουμε, και προβλήματα συντονισμού, η προσπάθεια που καταβάλλουμε είναι μια προσπάθεια που αποδίδει. Δεν το λέω εγώ μόνον αλλά το εκτιμούν και οι εταίροι μας και τα διεθνή ΜΜΕ, θα το εκτιμήσουν οι αντικειμενικοί παρατηρητές στην Ελλάδα αν δεν το έχουν εκτιμήσει ήδη».

Σε σχέση με την τρίτη αξιολόγηση τόνισε: «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα στο πλαίσιο της συμφωνίας». Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι άμεσα θα συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο και η κυβέρνηση θα πάρει τις συλλογικές εκείνες αποφάσεις, θα κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις «για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

Το κρίσιμο ζήτημα σε σχέση με τη συμμετοχή ή μη, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι ακριβώς η αβεβαιότητα, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας το διεθνή οργανισμό να αποσαφηνίσει τη στάση του. «Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα και με τη συμμετοχή του και χωρίς», σημείωσε διευκρινιστικά.

Νωρίτερα, είχε πει ότι δεν θέλει να πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα επιδείξει κωλυσιεργία, εξάλλου οι εταίροι θα έχουν σήμερα πιο αποφασιστική στάση σε κωλυσιεργίες, καθώς τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί.

ΕΛΣΤΑΤ – Υπόθεση Γεωργίου


«Για την υπόθεση Γεωργίου οι εταίροι δεν ζητούν παρεμβάσεις αλλά το αντίθετο. Η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται πλήρως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Με αυτά τα στοιχεία προχωράμε και με αυτά εργαζόμαστε για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ τόνισε ότι οι εταίροι της Ελλάδας δεν ζητούν παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, αλλά ακριβώς το αντίθετο.

«Έντιμος και καλός συνεργάτης» ο Πάνος Καμμένος


Στην πατριωτική κεντροδεξιά και όχι στην ακροδεξιά τοποθέτησε τους ΑΝΕΛ και τον ηγέτη τους Πάνο Καμμένο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

«Ο κ. Καμμένος ούτε στέλεχος του ΛΑΟΣ ήταν, ούτε στα νιάτα του κυκλοφορούσε με βαριοπούλες. Ήταν στη ΝΔ», είπε και πρόσθεσε ότι ο κ. Καμμένος είναι «έντιμος και πολύ καλός συνεργάτης. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική, διότι είναι έντιμη και ειλικρινής».

«Εκλογές το 2019»


«Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, το φθινόπωρο του 2019», επανέλαβε ο πρωθυπουργός. Αφού τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και ανάκτηση εμπιστοσύνης, και η επιτυχής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης προϋποθέτει και εμπιστοσύνη και σταθερότητα, διαβεβαίωσε για την ολοκλήρωση της τετραετίας. Συνεχίζοντας, είπε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει την αξιοπιστία της και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των καλόπιστων εταίρων που, όπως διευκρίνισε, είναι η μεγάλη πλειοψηφία.

«Οι εκλογές θα γίνουν όταν θα είμαστε μέσα στο λιμάνι και όχι εν πλω, σε τρικυμία. Η πραγματική σύγκριση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις θα μπορέσει να γίνει στο τέλος της τετραετίας και ο πολίτης θα μπορεί να κρίνει πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν, τι έχει γίνει με την εργασία, την ανάπτυξη, την καθημερινότητα του. Τώρα και αυτό το αισθάνεστε όλοι, έχουμε πάρει στροφή, περάσαμε τον κάβο, έχει κυματισμό αλλά τον κάβο τον περάσαμε για καλό του ελληνικού λαού», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος καταλόγισε στην ΝΔ ότι δεν έχει σταθερή αντιπολιτευτική γραμμή και ζητούσε εκλογές κάθε φορά που υπήρχαν δυσκολίες στην διαπραγμάτευση.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά κάναμε μια πολιτική επιλογή που θα μας έδινε αποτελέσματα σε βάθος χρόνου και όχι κάτω από την πίεση και τις δύσκολες συνθήκες της στιγμής να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια παρατεταμένη αστάθεια».

Ως προς το ενδεχόμενο συνεργασιών εν όψει και των διεργασιών στην Κεντροαριστερά, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα σε μια λογική συγκλίσεων και συνεννοήσεων γι’ αυτό ψηφίσαμε και την απλή αναλογική» είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασιών ενόψει και των διεργασιών στο χώρο της κεντροαριστεράς. «Χρειάζονται συναινέσεις για να πάει μπροστά η χώρα και η κοινωνία. Συνθέσεις πάνω στο τραπέζι και όχι συναλλαγές», πρόσθεσε.

Όσο για το αν έχει προτίμηση για κάποια υποψηφιότητα από αυτές που έχουν τεθεί για την ηγεσία του χώρου της Κεντροαριστεράς, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχει, αλλά τον εκπλήσσει ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι θέλουν να γίνουν αρχηγοί ενός κόμματος πριν να ξεκαθαρίσει ο ιδεολογικός του προσανατολισμός και η πολιτική του στόχευση. «Θα περίμενα να μετατραπεί η συζήτηση από συζήτηση προσώπων σε πολιτική συζήτηση για τα προβλήματα και το μέλλον της χώρας» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Πριν από τα μνημόνια είχαμε δύο πόλους», είπε, «την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά, που εναλλάσσονταν στην εξουσία. Σήμερα υπάρχει ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό που είναι η Δεξιά και η Αριστερά. Από τη μια έχουμε μια Δεξιά μείγμα ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακραίου δεξιού λαϊκισμού με τις κεντροδεξιές δυνάμεις της παράταξης να συμπιέζονται και από την άλλη, η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος θα είναι ο ρόλος της κεντροαριστεράς; Θετικό για το πολιτικό σύστημα, εάν συνειδητοποιούν τη νέα πολιτική πραγματικότητα και αν συζητήσουν τους όρους σύγκλισης της επόμενης μέρας. Με την Δεξιά ή με την Αριστερά. Η σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε σταυροδρόμι κρίσιμων αποφάσεων. Στην Ευρώπη υπάρχουν διεργασίες, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Θα επιδιώξουμε να γίνει και στην Ελλάδα αυτή η συζήτηση και εάν δεν το επιθυμεί η σημερινή ηγεσία της κεντροαριστεράς θα την κάνουμε εμείς με κοινωνικούς όρους με τους πολίτες που αισθάνονται ότι ανήκουν σε αυτό τον χώρο».

«Η ψήφιση της απλής αναλογικής ήταν στρατηγική επιλογή που θα προκαλέσει άλλο τρόπο αντίληψης στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Οι συγκλίσεις θα πρέπει να γίνονται δημόσια ανοικτά και πάνω στα προγράμματα» ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «η συζήτηση πρέπει να διεξαχθεί σε στρατηγικού χαρακτήρα διλήμματα και επιλογές για το μέλλον της χώρας. Υπάρχουν στρατηγικού χαρακτήρα επιλογές στις οποίες πρέπει να κριθούμε».

Όπως επεσήμανε, «η αντίληψή μας για τις εργασιακές σχέσεις, για την προστασία του περιβάλλοντος εάν βρισκόμαστε στην όχθη του νέου φιλελευθερισμού ή μιας αντίληψης για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και του κοινωνικού κράτους. Σε αυτά πιστεύω ότι στο μέλλον μπορεί να υπάρξουν συμπτώσεις ανάμεσα σε δυνάμεις που βρίσκονται παραδοσιακά στο στρατόπεδο της Δεξιάς και δυνάμεις στο στρατόπεδο της Αριστεράς. Υπάρχουν δυνάμεις στη σημερινή δεξιά και στη σημερινή κεντροαριστερά που είναι στην ακραιφνώς νεοφιλελεύθερη λογική και δυνάμεις που μπορούν να βρουν πλαίσιο συνάντησης στην ανάγκη να υπάρξει κοινωνική προστασία».

Το άρθρο για τον Ανδρέα Παπανδρέου «προκάλεσε υπερβολικές αντιδράσεις»


Σχετικά με το άρθρο του για τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε ότι «προκάλεσε υπερβολικές αντιδράσεις και δέχθηκα επιθέσεις. Για όποιον το διάβασε είναι ξεκάθαρο πως οι διαφορές είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού», απαντώντας σε ερώτηση για το εάν με το άρθρο του για τον Ανδρέα Παπανδρέου επιχειρούσε να ταυτισθεί μαζί του.

«Εκείνο που ενόχλησε», συνέχισε, «ήταν μια παράγραφος που μιλούσε για την ομοιότητα της πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα της περιόδου του 1981 και της περιόδου που ζούμε σήμερα. Αναφερόμουν στο συστημικό φόβο ενός συστήματος εξουσίας που τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ονομάσει κατεστημένο της δεξιάς, τότε ήταν άλλες εποχές, τώρα είναι ένα κατεστημένο διαπλοκής που έχει μεγάλη ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας, το συστημικό φόβο απέναντι σε κάτι που θέλει να αλλάξει τα πράγματα και εμπνέει όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Στις μέρες μας, ο συστημικός φόβος απέναντι στα προτάγματα της κοινωνικής δικαιοσύνης της λαϊκής κυριαρχίας της δημοκρατίας της εθνικής ανεξαρτησίας. Πιστεύουμε σε αυτά τα προτάγματα και δίνουμε μάχη».

Για τα δάνεια των κομμάτων


«Εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε στη λειτουργία της δημοκρατίας, τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις» είπε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για το με ποιον τρόπο η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι θα πληρωθούν τα δάνεια των κομμάτων και συνέχισε: «Υπάρχει όμως ένα ηθικό ζήτημα. Αν σκοπεύουν να τα ξεπληρώσουν, εάν αισθάνονται ότι είναι χρήματα των φορολογουμένων που τα χρωστάνε και το δεύτερο είναι πού πήγαν αυτά τα χρήματα αυτά. Τόσο ακριβές ήταν οι προεκλογικές εκστρατείες; Ποιοι είναι αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση και εμφανίζονται τώρα σαν οι νοικοκύρηδες που θα έρθουν να νοικοκυρέψουν τα πράγματα».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «μεγάλο σκάνδαλο» και κατηγόρησε τα δυο κόμματα ότι διαλέγουν τη σιωπή.

Για το ευρωπαϊκό όραμα του Εμανουέλ Μακρόν


«Η θαρραλέα τοποθέτηση του προέδρου Μακρόν για πολιτική εμβάθυνση της Ευρώπης μπορεί να δημιουργήσει μια νέα ελπίδα – και εγώ θα την στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν αρνήθηκε μεν τις πολιτικές διαφωνίες του με τον Γάλλο πρόεδρο, παρ’ όλα αυτά μίλησε για την προοπτική οικοδόμησης μιας νέας Ευρώπης.

«Η Ελλάδα έχει υποστεί μια τιμωρητική λογική, το πρόβλημα είναι όταν οι κανόνες δεν ισχύουν για όλους και οι αποφάσεις παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες, και τότε γίνονται λάθη», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το δημοψήφισμα του 2015, ο πρωθυπουργός ζήτησε «να μη φοβόμαστε τον λαό», τη δυνατότητα των πολιτών να τοποθετούνται και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Όπως διευκρίνισε, «αν η κυβέρνηση δεν είχε επιλέξει το δημοψήφισμα τότε, δεν θα είχε ανοίξει ρωγμές, που σήμερα γίνονται χαραμάδες μιας άλλης προοπτικής».

Σχετικά με το ποιες ήταν οι αυταπάτες που έχει πει πως είχε, ο πρωθυπουργός απάντησε ουδείς πρέπει να έχει αμφιβολία ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 τα πάντα για να γίνουν οι απόψεις τους πράξη. «Δεν πρέπει να φοβόμαστε την Ευρώπη της Δημοκρατίας», υπογράμμισε.

Ως προς το ενδεχόμενο διακοπής των συζητήσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρωθυπουργός μίλησε για τακτικό και στρατηγικό λάθος. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη διαφωνία του με τη θέση που έχουν διατυπώσει ορισμένοι Ευρωπαίοι εταίροι και τόνισε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερή στη δική της άποψη, αλλά ζητώντας ταυτοχρόνως και μετ’ επιτάσεως να αλλάξει στάση η Τουρκία, να σταματήσει την προκλητικότητα και τις παραβιάσεις, να κρατήσει πιο λογική στάση στο Κυπριακό, ενώ της χρέωσε και το ναυάγιο στις έως τώρα συνομιλίες.

Για τα ΜΜΕ


Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε δικαιωμένος για την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα των ΜΜΕ σε σχέση και με όσα είχε δηλώσει κατά την περσινή συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ. Δικαιολόγησε δε την αίσθησή του αυτή, επικαλούμενος το ότι ο νόμος Παππά ισχύει, το ΕΣΡ συγκροτήθηκε, τα ΜΜΕ θα αποκτήσουν νόμιμη άδεια και οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν, αφού αυτό, όπως είπε, προβλέπει ο νόμος.

«Μπορεί να κάναμε λάθη; Μπορεί. Αλλά στο τέλος όλοι κρινόμαστε από τις προθέσεις και τα αποτελέσματα που είχαμε», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Μεγάλη πληγή για τη Θεσσαλονίκη» ο ΟΑΣΘ


Για τον ΟΑΣΘ, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο αρχικά για μια «μεγάλη πληγή για την πόλη της Θεσσαλονίκης», ενώ παρατήρησε ότι η ιδιωτικοποίησή του δεν έγινε με όρους ανταγωνισμού. Αντιθέτως, έγινε με το μοντέλο ενός κρατικοδίαιτου καπιταλισμού των «κολλητών», όπως χαρακτηριστικά κατήγγειλε και τον ΟΑΣΘ πήραν στα χέρια τους «φίλοι των τότε κυβερνήσεων».

Σήμερα όμως επιχειρείται ένα δύσκολο εγχείρημα από την κυβέρνηση, συνέχισε, και πρώτα από όλα θα γίνει εκκαθάριση: «Μαθαίνω ότι υπάρχουν πολλοί ‘σκελετοί’ στα ντουλάπια, και διασπάθιση του δημόσιου χρήματος». Από εδώ και στο εξής, ο ΟΑΣΘ «θα λειτουργεί με βασικό γνώμονα, την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος». Και, ευκαιρίας δοθείσης, ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι στα χρόνια της ανάπτυξης υπήρχε στη χώρα μας στρεβλό μοντέλο τόσο στην ιδιωτική οικονομία όσο και στο δημόσιο τομέα. Με κοινά χαρακτηριστικά, «τη διαπλοκή και τη συρρίκνωση του δημόσιου συμφέροντος».

Για τη Βενεζουέλα


«Μας προβληματίζει το γεγονός ότι στη Βενεζουέλα υπάρχει ένα κλίμα έντονης αντιπαράθεσης», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση στηρίζει το καθεστώς Μαδούρο.

«Είναι μια κυβέρνηση που έχει εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες και κρίνεται για τις αποφάσεις της. Η Ελλάδα έχει ζητήσει να γίνει μια προσπάθεια διπλωματικής παρέμβασης από τη μεριά της ΕΕ για την επίλυση της κρίσης. Όταν μια χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας εμφύλιας σύρραξης, η Ευρώπη δεν πρέπει να επιβάλλει κυρώσεις, αλλά να επιδιώξει μια συνεννόηση ανάμεσα στις δυο πλευρές. Αυτή είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είτε αφορά μια χώρα τόσες πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά είτε μια γειτονική χώρα» είπε ο κ. Τσίπρας.

Για τις γερμανικές αποζημιώσεις


«Το ζήτημα της διεκδίκησης τίθεται σε θεσμικό επίπεδο από την πλευρά της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Η θέση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει και έχει αναδιατυπωθεί σε υψηλότατο επίπεδο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης της Πολωνίας για το ίδιο θέμα.

«Νομίζω, το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν οι σχετικές εξελίξεις. Εάν η Πολωνία επιλέξει να προχωρήσει στην επίλυση της διαφοράς σε επίπεδο διεθνούς δικαστηρίου, θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο. Αν προχωρήσει σε διμερές επίπεδο δεν μπορεί να προδικάσει η μία εξέλιξη την άλλη. Η κυβέρνηση της Πολωνίας, δεν θέλω να την κρίνω αλλά δεν χαρακτηρίζεται για την προσήλωσή της στις αξίες της Ευρώπης και ιδιαίτερα στην πολιτική σημαντική για μας αξία της αλληλεγγύης» είπε ο κ. Τσίπρας.

Για το παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης


«Η ανέγερση του παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη θα υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν και δεν είναι υπόσχεση» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ευχαρίστησε τον Ανδρέα Δρακόπουλο και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την προσφορά των 200 εκατ. ευρώ προς το υπουργείο Υγείας.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το Ίδρυμα «δεν νοιάζεται για το θεαθήναι αλλά για το πώς θα κλείσουν τρύπες και θα λυθούν προβλήματα. Η προσφορά μοιράζεται στην Κομοτηνή για την ανέγερση γενικού νοσοκομείου, στη Θεσσαλονίκη για την ανέγερση παιδιατρικού νοσοκομείου και στα νησιά για την ενίσχυση των ελικοπτέρων που χρησιμοποιούνται για τις αεροδιακομιδές ασθενών».

Για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση


«Εμβληματική μεταρρύθμιση» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την παρέμβαση που επιχειρεί η κυβέρνηση την περίοδο αυτή στον χώρο της εκπαίδευσης και οι μαθητές και οι γονείς είναι ενήμεροι για αυτή. Και θυμήθηκε την εποχή που εκείνος ήταν μαθητής, τότε δηλαδή που «το Λύκειο είχε γίνει πάρεργο των φροντιστηρίων»- και αυτό δεν άλλαξε ούτε τα επόμενα χρόνια, πρόσθεσε, όταν το σχολείο ήταν περισσότερο «βάσανο και αγγαρεία, παρά ουσιαστική διαδικασία».

Περιγράφοντας τα βασικά σημεία της σημερινής μεταρρύθμισης, η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει αξία στο Λύκειο, μέσα από τη μείωση των μαθημάτων στη Β’ και στη Γ’ Λυκείου, και, μέσω αυτού, θα προσπαθήσει να περιορίσει την παραπαιδεία. «Δεν λέω να την εξαφανίσουμε», δήλωσε, καθώς κάποια πράγματα σχετίζονται με την κουλτούρα αλλά και τον υψηλό ανταγωνισμό.

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός δεν αρνήθηκε, όπως είπε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αντιπολίτευσης είχε την προσέγγιση της ελεύθερης πρόσβασης στα πανεπιστήμια. Όμως, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί με τους παρόντες πόρους στην Παιδεία.

Περί δικαιοσύνης


Σε ερώτηση που δέχθηκε ο πρωθυπουργός για τις σχέσεις κυβέρνησης και δικαιοσύνης, σημείωσε πως υπάρχουν προβλήματα στον χώρο αυτό, ιδίως με τους χρόνους απονομής, όπως και κρούσματα διαφθοράς, όμως ζήτησε παράλληλα να μην στοχοποιούνται όλοι οι λειτουργοί της συλλήβδην.

Ζητούμενο, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «να ξανακερδίσει η δικαιοσύνη την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών». Ταυτόχρονα όμως, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το «αναφαίρετο», όπως το χαρακτήρισε, δικαίωμα όλων, από τον πρωθυπουργό ως τον τελευταίο πολίτη να κρίνει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Αναγκαίος, ωστόσο, και ο σεβασμός προς τις αποφάσεις της, και όχι α λα καρτ, τόνισε.
euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου