Στις κάλπες 61,5 εκατ. Γερμανοί ψηφοφόροι

Γερμανία, εκλογές, Άνγκελα Μέρκελ, Μάρτιν Σουλτς,

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Κυριακή 61,8 εκατ. Γερμανοί πολίτες για τις βουλευτικές εκλογές, με την Άγκελα Μέρκελ να διαφαίνεται ότι θα επικρατήσει άνετα του Μάρτιν Σουλτς, αλλά και την απειλή της εθνικιστικής ακροδεξιάς να ρίχνει βαριά την σκιά της στην ψηφοφορία. Τα εκλογικά κέντρα θα κλείσουν στις 19:0 (ώρα Ελλάδας), οπότε αναμένονται τα πρώτα exit poll...


Στις κάλπες προσέρχονται οι Γερμανοί ψηφοφόροι - Άνετη νίκη Μέρκελ και δεύτερη θέση για τον Σουλτς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις.

Στη Γερμανία είναι στραμμένο το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, 61,5 εκατ. Γερμανοί  ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τα νέα μέλη της Μπούντεσταγκ, της γερμανικής Βουλής.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται για την τέταρτη θητεία της με το σκηνικό να είναι ρευστό σε ό,τι αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το κόμμα Χριστιανοδημοκρατών υπό την Άγκελα Μέρκελ αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό μεταξύ 34 και 36% και να αποτελέσει και στην νέα Βουλή τον κεντρικό κυβερνητικό πόλο μαζί με τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας.

Οι Σοσιαλδημοκράτες υπό τον Μάρτιν Σουλτς εκτιμάται πως θα συγκεντρώσουν ποσοστό 21%. Το σενάριο της συμμετοχής τους για ακόμη μια φορά σε έναν μεγάλο συνασπισμό βρίσκεται στο τραπέζι με τα πιθανά σενάρια χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν είναι το επικρατέστερο.

Πιθανός εταίρος της Άνγκελα Μέρκελ είναι το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) υπό τον Κρίστιαν Λίντνερ που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να λάβει ποσοστό μεταξύ 9 και 11%. Το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) δημοσκοπικά κινείται μεταξύ 8,5 και 11% και αναμένεται να δώσει μάχη για να παραμείνει τρίτη πολιτική δύναμη.

Το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» αναμένεται όχι μόνο να εξασφαλίσει την είσοδο του στη Βουλή αλλά και να καταγράψει ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό που εκτιμάται στο 11%, στοιχείο που αυξάνει τον προβληματισμό για την άνοδο της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού στη Γερμανία.

Οι Πράσινοι (Bündnis 90/Die Grünen) εξασφαλίζουν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, την είσοδό τους στη Βουλή με 8%.

Για την είσοδο στη γερμανική Βουλή απαιτείται ποσοστό 5%. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν την είσοδο έξι κομμάτων. Μέχρι την τελευταία στιγμή όλοι οι υποψήφιοι και όλα τα κόμματα έδιναν μάχη για τους αναποφάσιστους πολίτες που εμφανίζονται να μην έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 6μμ τοπική ώρα. Η γερμανική τηλεόραση θα μεταδώσει εκτίμηση αποτελέσματος βάσει exit polls. Τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται κατά τη διάρκεια της εκλογκής βραδιάς ωστόσο η ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος ενδέχεται να γίνει την Τρίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου