Τζέρι Ράις: Ανοιχτό παράθυρο για νέα μέτρα

Οικονομία, ΔΝΤ, ν'εα μέτρα, Τζέρι Ράις,

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων από την Αθήνα, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «οι συνθήκες μπορεί να αλλάξουν»...


Επιμένει στην πίεση για νέα μέτρα το ΔΝΤ, με τον εκπρόσωπό του Τζέρι Ράις να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, καθώς όπως είπε κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, «οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν»! Αν και προς το παρόν δεν ζητούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις, οι δανειστές από την άλλη πλευρά του ατλαντικού, αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις τους για περισσότερα μέτρα, ειδικά στον περιορισμό των κονδυλίων για την κοινωνική πολιτική (κούρεμα επιδομάτων) ενώ παράλληλα θέλουν και πρόσθετα τεστς στις ελληνικές τράπεζες με την μορφή της αξιολόγησης ποιότητας παγίων (Asset Quality Review - AQR). Κάτι, που για το ΔΝΤ θα μπορούσε να γίνει με την ολοκλήρωση της πρώτης επικαιροποίησης του μίνι-μνημονίου στις 15 Φεβρουαρίου.

Για το αν υπάρχει ανάγκη λήψης περισσότερων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του μνημονίου, ο κ. Ράις είπε ότι «το πρόγραμμα είναι ένα εξελισσόμενο ζήτημα και κάποιες φορές μπορεί να υπάρξει επικαιροποίηση, διότι οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν, είναι συνηθισμένη διαδικασία (…) αυτή τη στιγμή δεν συζητούνται νέα συγκεκριμένα μέτρα».

Όπως επισήμανε ο ίδιος, οι παράμετροι, οι δεσμεύσεις και οι στόχοι του προγράμματος είναι σαφείς, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να επιτύχει αυτούς τους στόχους, αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε την υλοποίηση των μέτρων που είναι σε εξέλιξη.

Στο θέμα του χρέους, ο κ. Ράις, έθεσε τη μείωσή του, ως προαπαιτούμενο για να τεθεί σε ισχύ το νέο ελληνικό πρόγραμμα με το ΔΝΤ, τουλάχιστον να υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Για το θέμα των τραπεζών, τόνισε ότι πρέπει να θωρακιστούν και σε αυτό το πλαίσιο, από «τον Ιούλιο, ζητήσαμε από τις αρχές να προχωρήσουν σε αξιολόγηση της ποιότητας των παγίων (Asset Quality Review) και σε stress tests, ώστε να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν τα απαραίτητα πάγια έως το τέλος του προγράμματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου