Το κουρδικό δημοψήφισμα «ανάβει φωτιές» στην Τουρκία

Κόσμος, Τουρκία, Κούρδοι,

Eφιάλτη για την Άγκυρα αποτελεί το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 25 Σεπτεμβρίου 2017..


Ο νέος πονοκέφαλος της Άγκυρας ονομάζεται “δημοψήφισμα στο ιρακινό Κουρδιστάν.”
 
Το δημοψήφισμα μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νέας εστίας έντασης στην περιοχή, καθώς όχι μόνο η Τουρκία, αλλά το Ιράν και η Συρία, κράτη που έχουν μεγάλες κουρδικές μειονότητες, τάσσονται κατά της κήρυξης ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ.

Έχει προκαλέσει κινητοποίηση όλου του κρατικού μηχανισμού στην Τουρκία, αφού το ενδεχόμενο οι Κούρδοι του Ιράκ να αποφασίσουν ανεξαρτησία από τη Βαγδάτη, θέτει ερωτήματα για την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας.

«Θα το συζητήσουμε στη διάρκεια του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας το οποίο θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα, στις 22 από 27 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ημέρα θα συνεδρίασει και το υπουργικό συμβούλιο. Θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε τη στάση μας. Έπειτα η Τουρκία θα ανακοινώσει την τελική της θέση. Το θέμα θα είναι, επίσης, στην ατζέντα της συνάντησής μου με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ.» δήλωσεο ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Στις συναντήσεις του, τόσο με τον Ντόναλντ Τραμπ, όσο και με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Χαϊντέρ αλ Αμπάντι, θα κυριαρχήσει το κουρδικό δημοψήφισμα που έχει ανακοινωθεί για τις 25 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου