Σόιμπλε: Λάθος η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη - «Η χώρα δεν ήταν ώριμη»

Οικονομία, Eurogroup, Βόλφανγκ Σόιμπλε,

Στην ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη το 2002 αναφέρθηκε ο Βόλφανγκ Σόιμπλε, χαρακτηρίζοντάς την «λάθος». «Η χώρα δεν ήταν ώριμη», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, στο περιθώριο του χθεσινού Eurogroup στην Εσθονία...


Στην ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη το 2002 αναφέρθηκε ο Βόλφανγκ Σόιμπλε, χαρακτηρίζοντάς την «λάθος». «Η χώρα δεν ήταν ώριμη», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, στο περιθώριο του χθεσινού Eurogroup στην Εσθονία, «κάτι όμως που έγινε αντιληπτό πολύ αργά». Ο Σόιμπλε τόνισε πως «τέτοια λάθη δεν θα πρέπει να επαναληφθούν στο μέλλον με την ένταξη νέων μελών στην Ευρωζώνη».

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας, λέγοντας πως η χώρα «προχωρά μπροστά».

Η Κομισιόν είναι επίσης της άποψης πως η οικονομική ανάπτυξη προχωράει, όχι όμως τόσο πολύ όσο προβλέπει η ελληνική κυβέρνηση για τον τρέχοντα και τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle. Η ανεργία, αν και κατέγραψε μια μικρή μείωση, βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα ξεπερνώντας το 20%, ωστόσο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν θα εξαντλήσει όλο το ποσόν από το τρέχον πρόγραμμα.

Ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί αναφερόμενος στην Ελλάδα χθες στο Ταλίν δήλωσε:

«Σε λιγότερο από ένα χρόνο το πρόγραμμα του ESM θα ολοκληρωθεί. Πρέπει να εργασθούμε όλοι μαζί από κοινού τους ερχόμενους μήνες, ώστε να βεβαιωθούμε πως η αξιολόγηση θα είναι επιτυχής. Επιτυχής για την Ελλάδα, επιτυχής για τους πολίτες της που έκαναν πολλές θυσίες τα τελευταία χρόνια αλλά και επιτυχής για εμάς, την Ευρωζώνη συνολικά. Το τέλος του ελληνικού προγράμματος θα σημάνει το τέλος μια σκληρής περιόδου για την Ελλάδα, αλλά θα σημάνει και το τέλος ενός μακρού και δύσκολου κεφαλαίου στην ιστορία της Ευρωζώνης και αυτό είναι το κεφάλαιο της κρίσης».

Παρά την αισιοδοξία πάντως, οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί για τα επόμενα χρόνια, εάν όχι δεκαετίες, να ακολουθήσει αυστηρά δημοσιονομικά προγράμματα, ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια της. Στο μεταξύ η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει μέχρι το τέλος του χρόνου σε 95 μεταρρυθμίσεις, ενώ μέχρι τον Απρίλιο του 2018 θα πρέπει να γίνουν άλλες 18.
matrix

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου