«Καμπανάκια» και «αστερίσκοι» στο δρόμο για έξοδο από τα Μνημόνια

Οικονομ'ια, eurogroup, 3η αξιολόγηση,

Ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης έως τα τέλη του έτους ζητά το eurogroup...


Η εικόνα ανεξαρτησίας της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας και η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης έως τα τέλη του έτους ήταν τα κύρια θέματα που απασχόλησαν το eurogroup αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι η συνεχιζόμενη δικαστική υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, ενδέχεται να προκαλέσει ανησυχία στις αγορές για την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων, γεγονός που θα δυσχεράνει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

«Όλο το eurogroup εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τις συνεχιζόμενες δικαστικές υποθέσεις και τις επιπτώσεις που έχουν διεθνώς στην εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και στην διαδικασία εκσυγχρονισμού στην Ελλαδα, συμπεριλαμβανομένης της ανεξαρτησίας της ίδιας της ΕΛΣΤΑΤ» σημείωσε μετά το τέλος του eurogroup, ο επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας έκανε λόγο για «ατυχείς εξελίξεις», που δίνουν κακό σήμα στις αγορές και για αυτό «κάτι πρέπει να γίνει.»

Τα «αγκάθια» της τρίτης αξιολόγησης


Η άμεση έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η επέκταση των εξωδικαστικών συμβιβασμών είναι δύο από τα θέματα που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά.
Από τις μεταρρυθμίσεις που αποφασίστηκαν τους τελευταίους μήνες, οι θεσμοί διαπιστώνουν ότι πολλές έχουν «μείνει στα χαρτιά», γεγονός που πρέπει να αλλάξει τους επόμενους δύο μήνες.

«Σαφώς θα υπάρξουν προκλήσεις» εκτιμά ο Ε. Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί. «Θα χρειαστεί εντατική δουλειά, δική μου ευχή είναι αυτή η δουλειά να γίνει σε ήρεμο κλίμα με παραγωγική συμβολή από όλα τα μέρη.»

Επίσης, οι θεσμοί περιμένουν τα στοιχεία για την εξόφληση οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, προκειμένου να αποδεσμεύσουν τα 800 εκατομμύρια ευρώ που έχουν μείνει από την δεύτερη αξιολόγηση. Με το θέμα θα ασχοληθεί το eurogroup του Οκτωβρίου.

Ετοιμάζεται το έδαφος για έξοδο από τα Μνημόνια


Τις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα θα βγει και επίσημα από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι αυτό είναι ένα βασικό βήμα για την επιστροφή της Ελλάδας σε μία «φυσιολογική κατάσταση».

Δεν πιστεύουν, όμως, ότι είναι αρκετό. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το πώς θα γίνει η μετάβαση της Ελλάδας στην «επόμενη ημέρα» και αναζητούν τρόπους στήριξης της χώρας σε περίπτωση που χρειαστεί «μαξιλάρια».

Για αυτό τον σκοπό δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν τα περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ που αναμένεται να «περισσέψουν» από το δάνειο του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, πάντως, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα του 2018, ούτε προληπτική πιστωτική γραμμή.

«Κανένας δεν εφησυχάζει, κανένας δεν λέει ότι έχουν τελειώσει τα προβλήματα, όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά » δήλωσε ο Ε. Τσακαλώτος, που διευκρίνησε επίσης ότι το θέμα της Eldorado δεν συζητήθηκε.

Τον Ιανουάριο αναμένεται να ξεκαθαρίσει και η θέση του ΔΝΤ για το αν θα μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και με ποιον τρόπο.

Ο «γρίφος» των τραπεζών


Όλες οι πλευρές εξέφρασαν την εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες δε θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια και προβλέπουν βελτίωση της κατάστασής τους το επόμενο διάστημα.

Οι διαβεβαιώσεις αυτές ήρθαν προς διάψευση των πληροφοριών ότι το ΔΝΤ θέτει θέμα νέας ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών.

Ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν έκρυψε ότι ο ρυθμός επιστροφής των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες είναι αργός και ξεκίνησε πολύ πρόσφατα, σημείωσε ωστόσο ότι η εξάρτηση από τον ELA έχει περιοριστεί στα 33,9 δισ. ευρώ.

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι μόνος αρμόδιος και υπεύθυνος για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών είναι η ΕΚΤ.

Προς μία «άλλη» Ευρωζώνη


Το eurogroup ξεκίνησε με συζήτηση για ενδυνάμωση της νομισματικής ένωσης, ώστε να είναι λιγότερο ευάλωτη σε οικονομικά σοκ και να τα αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά.
euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου