Ο Μακρόν υπέγραψε τα διατάγματα της εργασιακής «μεταρρύθμισης»

Γαλλία, Κοινωνία, Εργασιακά, Εμανουέλ Μακρόν,

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κύρωσε την Παρασκευή, 22/9, τη νέα εργασιακή «μεταρρύθμιση» που καταργεί βασικά εργασιακά κεκτημένα...


Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κύρωσε την Παρασκευή, 22/9, με την υπογραφή του την εργασιακή «μεταρρύθμιση», ουσιαστικά κατεδάφιση, η οποία έχει λάβει την έγκριση από την κυβερνητική του πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της χώρας.

Η «μεταρρύθμιση», την οποία ο κ. Macron είχε εξαγγείλει κατά την προεκλογική περίοδο των προεδρικών εκλογών του Απριλίου – Μαΐου, έχει ως άξονα τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων να απολύουν πιο γρήγορα και πιο φτηνά προσωπικό, καθώς και την αποδυνάμωση της δυνατότητας παρέμβασης των μεγάλων – κεντρικών συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών σε επιχειρήσεις με μικρό αριθμό εργαζομένων.

Τις λεπτομέρειες της «μεταρρύθμισης» είχαν αναλύσει ο πρωθυπουργός της Γαλλίας και η υπουργός Εργασίας Μουριέλ Πενικό.

Η κυβέρνηση Edouard Philipe στηρίζεται σε μία κοινοβουλετική πλειοψηφία, την οποία αποτελούν το κεντρώο – σοσιαλφιλελεύθερο κόμμα «Η Δημοκρατία Εμπρός!» (REM), το οποίο είχε ιδρύσει το 2016 ο κ. Μακρόν και το οποίο διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, το παραδοσιακό κεντρώο «Δημοκρατικό Κίνημα» (MoDem), καθώς και από την κεντρώα – κεντροδεξιά κοινοβουλευτική ομάδα «Οι Εποικοδομητικοί» (LC).

Η «μεταρρύθμιση» Μακρόν έχει συναντήσει την εργατική και νεολαιίστικη αντίσταση, κυρίως από την ιστορική αριστερή συνομοσπονδία εργασίας CGT.

Τώρα το πώς και το γιατί ο Αλέξης Τσίπρας διακηρύσσει ότι στην Τρίτη αξιολόγηση ο Μακρόν , που κατεδάφισε τις εργασιακές σχέσεις στη χώρα του, θα βοηθήσει τη χώρα μας να αποκρούσει τις απαιτήσεις των δανειστών για νέα κατεδάφιση των εργασιακών σχεσεων στη δική μας χώρα, αυτό είναι «άλλου παπά ευαγγέλιο» και στην ουσία νέο κουτόχορτο για το λαό.

Η μεταρρύθμιση Μακρόν προβλέπει:

- Σταδιακή κατάργηση της σύμβασης αορίστου χρόνου, η οποία πλέον θα εξαρτάται σε πολλές περιπτώσεις από την χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης έργου (πρότζεκτ). 

- Καταργείται ο ρόλος των συνδικάτων να διαπραγματεύονται τους όρους αμοιβής, το ωράριο εργασίας, τις εργασιακές συνθήκες και άλλα. 

- Τίθεται ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις μισθωτών για την απόλυση. Μια απόλυση που κρίνεται άδικη από το εργατοδικείο, θα ορίζεται σε μισθούς τριών μηνών για απασχόληση δυο ετών στην εταιρεία και το ποσό θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με τον χρόνο που εργάζεται ο εργαζόμενος στην εταιρεία. 

- Δίνεται στις εταιρείες μεγαλύτερη ευελιξία για να προσαρμόζουν τους μισθούς και το ωράριο εργασίας στις συνθήκες αγοράς. 

- Γίνεται πιο αυστηρή η πρόσβαση σε επιδόματα ανεργίας με μείωση της διάρκειας των επιδομάτων και με περιορισμό του αριθμού των θέσεων εργασίας τις οποίες ένας άνεργος έχει τη δυνατότητα να απορρίψει. 

- Ο οργανισμός που διαχειρίζεται την κοινωνική ασφάλιση και την αποζημίωση των ανέργων στη Γαλλία (Unedic) κρατικοποιείται.

- Οι ασφαλιστικές εισφορές θα αντικατασταθούν από έναν υφιστάμενο φόρο (CSG) o οποίος θα εφαρμοστεί σε όλα τα εισοδήματα αλλά και τις συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου