Μασούντ Μπαρζανί: «Kανονικά η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος...»

Κουρδιστάν. Δημοψήφισμα, Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί,

Το Ιράκ είναι σήμερα ένα «φανατικό κράτος» και όχι ένα «δημοκρατικό», δήλωσε ο Μασούντ Μπαρζανί στους δημοσιογράφους την παραμονή του δημοψηφίσματος. «Οδεύουμε», είπε, «προς το δημοψήφισμα» και «μόνο μέσω της ανεξαρτησίας μπορούμε να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας»… 


Ο κουρδικός λαός του Ιράκ θα προσέλθει κανονικά στις κάλπες τη Δευτέρα, για να συμμετάσχει στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης του Ιράκ (KRG), Μασούντ Μπαρζανί, εν μέσω διεθνούς και εγχώριου αναβρασμού, μόλις μία μέρα πριν από τη διεξαγωγή του.

Μιλώντας στην καθοριστική συνέντευξη τύπου αναφορικά με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το οποίο είναι προγραμματισμένο για αύριο, Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, ο Μπαρζανί τόνισε ότι θα προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με τη σιιτική κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης στην επαύριο της ψηφορορίας, όπου θα προσπαθήσει να έρθει σε συμφωνία με την τελευταία, αναφορικά με την υλοποίηση του αναμενόμενου «ΝΑΙ» που φαίνεται ότι θα δείξει η κάλπη.

«Δεν πρόκειται να γυρίσουμε ποτέ πίσω σε αυτή την αποτυχημένη συνεργασία» με τη Βαγδάτη, δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το Ιράκ έχει εξελιχθεί σε ένα «θεοκρατικό, σεχταριστικό κράτος» και όχι σε μία δημοκρατική χώρα, όπως υποτίθεται ότι θα γινόταν μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003.

Επιπλέον, ο επικεφαλής των Κούρδων του Ιράκ απέρριψε τα σενάρια και του φόβους αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής, τους οποίους συμμερίζονται ορισμένα γειτονικά ισχυρά κράτη του Ιράκ, όπως το Ιράν και η Τουρκία. Σύμφωνα με τον Μπαρζανί, το νέο κράτος που ενδέχεται να προκύψει θα «σεβαστεί τους κανονισμούς που αφορούν τα διεθνή σύνορα» και δεν θα επιδιώξει την ευρύτερη αναδιαμόρφωση των καθιερωμένων συνόρων της περιοχής.

«Μονάχα η ανεξαρτησία μπορεί να επιβραβεύσει τις μητέρες των μαρτύρων μας», συνέχισε ο Μπαρζανί, υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο των Κούρδων στον διεθνή αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και τον βαρύ φόρο αίματος που πλήρωσαν σε αυτόν. «Μόνο μέσω της ανεξαρτησίας μπορεί να διασφαλίσουμε το μέλλον μας», κατέληξε. 
kathmerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου