Παν. Λαφαζάνης: «Το success story για την Ελλάδα, που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ είναι ένα ψέμα» (vid)

Λαϊκή Ενότητα, ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, 82η ΔΕΘ,

Όσο η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ, όποιο κόμμα και αν κυβερνάει θα εφαρμόζει την ίδια καταστροφική πολιτική..


«Όσο η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ, όποιο κόμμα και αν κυβερνάει θα εφαρμόζει την ίδια καταστροφική πολιτική με τις ίδιες οδυνηρές συνέπειες» ανέφερε ο γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), Παναγιώτης Λαφαζάνης, παρουσιάζοντας, σε συνέντευξη Τύπου στην 82η ΔΕΘ, την πρόταση του κόμματος για την ανασυγκρότηση της χώρας, μέσα και από τη δημιουργία ενός κοινού κινηματικού και εκλογικού μετώπου των κομμάτων της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

«Η Ελλάδα έχει άλλον δρόμο, πέρα και έξω από τα μνημόνια, τη λιτότητα και την εθνική υποδούλωση. Αφετηρία αυτού του άλλου δρόμου και μίας εναλλακτικής πρότασης είναι η άμεση έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη και η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα, στη βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος και της ρήξης με τη νεοφιλελεύθερη Ευρωπαϊκή Ένωση» σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης και κάλεσε σε «κοινή δράση, συμπόρευση, συμπαράταξη και ενιαίο μέτωπο, όλες ανεξαιρέτως τις αριστερές, ριζοσπαστικές, πατριωτικές, δημοκρατικές, αντιμνημονιακες δυνάμεις».

Ο κ. Λαφαζάνης γνωστοποίησε πως προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε πρωτοβουλίες, για να αποδείξει ότι «η ΛΑΕ τάσσεται όχι στα λόγια, αλλά στις πράξεις, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, υπέρ της άμεσης -εδώ και τώρα- συμπαράταξης» . Όπως διευκρίνισε, «με το σχέδιο Β' του Αλέκου Αλαβάνου ήδη έχουμε μία πολύ προωθημένη συνεργασία, η οποία πάει καλά, θα αναβαθμιστεί και θα εκφραστεί και στις εκλογές». Για την «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου είπε ότι «τα μηνύματα που έχουμε είναι αρκετά θετικά και ελπιδοφόρα και θα θέλαμε στο φθινόπωρο αυτό να καταλήξουμε σε συνεργασία». Στην ίδια κατεύθυνση απηύθυνε πρόσκληση συμπόρευσης και στο ΚΚΕ, τονίζοντας πως «παρά την αντιενωτική του στάση, του λέμε ότι η θέση του και ο ρόλος του είναι μέσα στην προσπάθεια αυτή».

Σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετικά με τον χαρακτήρα της κοινής προσπάθειας και αν αυτή θα μπορούσε να μετεξελιχθεί στη συγκρότηση ενός ενιαίου φορέα, ο κ. Λαφαζάνης απάντησε: «Θα ήταν τραβηγμένο από τα μαλλιά να μιλήσει κανείς σήμερα στον χώρο της Αριστεράς για τη συγκρότηση ενιαίου φορέα, δεν είναι ώριμο και άρα ρεαλιστικό. Αυτό που μπορεί να γίνει άμεσα, εδώ και τώρα, είναι κοινή δράση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς και συνεργασία τους πάνω σε ένα κοινό ελάχιστο πρόγραμμα, αυτό επιδιώκουμε και είναι το συμφέρον όλης της Αριστεράς, του τόπου και του ελληνικού λαού».

Επίσης, άσκησε έντονη κριτική στον πρωθυπουργό, με αφορμή και την παρουσία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ. «Το success story για την Ελλάδα, που με μεγάλη ευκολία παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ είναι ένα ψέμα, ακόμη πιο μεγάλο και από το ψευδεπίγραφο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που το πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων» επισήμανε, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό πρόθεση «να γίνει ο Μακρόν της ελληνικής αποικίας και να γίνει πιο μητσοτακικός από τον Μητσοτάκη».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Eldorado για αναστολή των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα, ο γραμματέας της ΛΑΕ υπογράμμισε: «Η Eldorado εκβιάζει γιατί έχει αποθρασυνθεί από μία παραδομένη κυβέρνηση. Ζητάει τα πάντα, ζητάει να μην έχει καμιά δέσμευση, από καμιά συμφωνία και αντί η κυβέρνηση να πει ευχαριστούμε πολύ, να φύγετε κύριοι από τη χώρα, δεν θέλουμε επενδύσεις που εκβιάζουν την ελληνική κυβέρνηση, που καταστρέφουν το περιβάλλον [...] η κυβέρνηση κρατά μία περίπου απολογητική στάση -εκλιπαρεί στην ουσία- και λέει ότι βεβαίως η επενδυτική πολιτική της δεν αλλάζει».


Ακολουθεί η ομιλία και οι απαντήσεις του Γραμματέα του Π.Σ. της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) Παναγιώτη Λαφαζάνη, στα ερωτήματα που έγιναν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ, την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου.

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Να σας καλημερίσω όλες και όλους σας. Να σας ευχαριστήσουμε θερμότατα για την παρουσία σας. Είναι ιδιαίτερα τιμητική για τη Λαϊκή Ενότητα και βεβαίως προσωπικά για μένα.

Δεν θα φάω το χρόνο να αναφερθώ στην αυθαιρεσία που είδατε της ΕΡΤ. Ξεκινάμε με μια απίστευτη καθυστέρηση λόγω του ότι βάλανε εμβόλιμα στη διαδικασία τη συνέντευξη του κ. Καμμένου. Βλέπετε κυβερνητική είναι η ΕΡΤ, ό,τι θέλει κάνει.

Δεν θέλω όμως να επεκταθώ. Όσο θα είμαι στη Θεσσαλονίκη βεβαίως θα μου δοθεί η ευκαιρία να μιλήσω αναλυτικά για την ΕΡΤ.

Αυτό που θέλω να πω όμως είναι ότι λυπάμαι πολύ για το κατάντημα ενός Πρωθυπουργού που άλλα είχε πει στον ελληνικό λαό και σε άλλα μονοπάτια βαδίζει.

Δυστυχώς το ψέμα και μάλιστα το μεγάλο ψέμα έχει γίνει δεύτερη φύση στον Αλέξη Τσίπρα. Και αναφέρομαι στα όσα περί νέου success story είπε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που μόνο με φαρσοκωμωδία μοιάζουν. Είχε πει ένα μεγάλο ψέμα με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης το 2014. Τώρα το success story που αναφέρει ότι έχει ξεκινήσει για την Ελλάδα είναι ακόμα μεγαλύτερο ψέμα από το ψευδεπίγραφο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που το πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων.

Και δυστυχώς το κλίμα ήταν πάρα πολύ καθησυχαστικό και ωραίο στη συνέντευξη. Πρώτη φορά είδα σε συνέντευξη Τύπου Πρωθυπουργού ο οποίος να γίνεται δεκτός με τόση ευγένεια και χαριεντισμό, θα έλεγα.

Δεν μου λέτε; Για ποιο success story μπορούμε να μιλάμε και δεν ξεσηκώνονται οι πέτρες σε αυτή την Ελλάδα; Δεν είναι ο Αλέξης Τσίπρας που έχει σχεδιάσει και ψηφίσει να μειωθούν τα επόμενα χρόνια και συγκεκριμένα από 1/1/2019 κατά 30% οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις; Θυμάστε τις υποσχέσεις του ότι δεν θα πειραχτούν οι κύριες; Υπάρχει success story όταν έχουν μειωθεί οι συντάξεις τόσο πολύ και έρχεται και δίνει αυτή την τσεκουριά ο Αλέξης Τσίπρας;

Υπάρχει success story όταν έχει σχεδιαστεί και νομοθετηθεί η μείωση στο μισό του αφορολόγητου για όλους τους πολίτες που πιάνει πρώτα απ’ όλα και κυρίως τους πιο φτωχούς; Αυτούς που παίρνουν ακόμα και επίδομα ανεργίας. Και είναι success story και μπορούμε να μιλάμε για success story;

Μέχρι το 2019 τελειώνει για 360.000 κόσμο το ΕΚΑΣ. Για 360.000 πολίτες. Success story το λέτε αυτό; Σφαγιάζονται κυριολεκτικά τα κοινωνικά επιδόματα και μάλιστα τα επιδόματα για τους ΑΜΕΑ. Και πολλοί ΑΜΕΑ θα πεταχτούν έξω από τον κύκλο των απολαβών που έχουν μέχρι σήμερα. Success story το λέτε; Success story λέγεται η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και η επικείμενη κατάργηση, η ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία; Success story είναι η ιδιωτικοποίηση πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ που σημαίνει το ξεπούλημα της Ελλάδας; Αυτά είναι το success story;

Δυστυχώς ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε πέρα από αυτά που έλεγε μέχρι σήμερα ότι αναγκάζεται να εφαρμόσει τα μνημόνια. Αναγκάζεται, υποτίθεται από την ανάγκη να μην καταστραφεί η χώρα. Ψευδώς βεβαίως. Τώρα πάει παραπέρα. Τώρα θεωρεί τα μνημόνια, τη μεγάλη κανονικότητα της χώρας. Έχει γίνει ο ένθερμος υποστηρικτής των μεταρρυθμίσεων. Έχει γίνει ο άνθρωπος που θέλει τις επενδύσεις των πολυεθνικών εταιρειών.

Βεβαίως όταν λέμε επενδύσεις πολυεθνικών εταιρειών δεν εννοούμε νέες επενδύσεις, δεν εννοεί νέες επενδύσεις. Δεν εννοεί καινούργιες δραστηριότητες. Εννοεί την εξαγορά των δημόσιων επιχειρήσεων και την εξαγορά ακόμα και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Δηλαδή το να αρπάζουν τη χώρα και την οικονομία οι πολυεθνικές και να ανφελληνίζεται η οικονομία θεωρείται πλέον μεγάλο επίτευγμα για τον Αλέξη Τσίπρα και σπουδαία μεταρρύθμιση. Και δεν διαψεύδεται αυτό. Μην έχετε καμία αυταπάτη από τους εκβιασμούς της Eldorado. Οι εκβιασμοί της Eldorado γίνονται πραγματικότητα γιατί έχει απέναντί της μια παραδομένη κυβέρνηση η οποία έχει αναγάγει σε δόγμα το Greenvest.

Γι’ αυτό γίνονται αυτά τα πράγματα. Και βεβαίως είναι για θλίψη η Νέα Δημοκρατία η οποία βλέπει τον Αλέξη Τσίπρα να εμφανίζεται ως ο άνθρωπος του συστήματος και να χάνει το ρόλο της και να προσπαθεί με τερτίπια και διάφορες μεθοδεύσεις να κάνει υποτιθέμενη αντιπολίτευση. Οι μόνοι που κάνουν αντιπολίτευση, ουσιαστική αντιπολίτευση σε αυτή τη χώρα είναι η Λαϊκή Ενότητα και την κάνει την αντιπολίτευση αυτή με εναλλακτική πρόταση, με ενωτική πολιτική και με παρουσία στην κοινωνία και ιδιαίτερα στους κοινωνικούς αγώνες και τα κοινωνικά κινήματα.

Βεβαίως εγώ δεν ήρθα να κάνω κριτική εδώ μόνο στον Τσίπρα, στην κυβερνητική πολιτική, στην πορεία που ακολουθεί αυτή η κυβέρνηση, το κύριο που μας ενδιαφέρει είναι να προβάλουμε την δική μας εναλλακτική πρόταση.

Και αφετηρία της δικής μας εναλλακτικής πρότασης, όπως θα ξέρετε, είναι η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα. Το να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη και να περάσει στο εθνικό της νόμισμα. Απευθύνομαι στον ελληνικό λαό και του λέω ευθέως τέρμα οι φοβίες με το εθνικό μας νόμισμα. Να γυρίσει την πλάτη στην τρομοκρατία που υφίσταται. Αυτή η τρομοκρατία, είναι τρομοκρατία ενός ολιγαρχικού κατεστημένου εξαρτημένου το οποίο ολιγαρχικό κατεστημένο ακόμα και μέσα στην κρίση θησαυρίζει πάνω στην εξαθλίωση του ελληνικού λαού.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να πάψει να φοβάται με την εθνική του προοπτική. Με ένα εθνικό νόμισμα, με ριζοσπαστικό πρόγραμμα που είναι η μόνη λύση και μόνη διέξοδος. Όσο η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ αυτό το μεταμφιεσμένο μάρκο, η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από την κρίση. Δεν θα συνέλθει ποτέ. Θα παραπαίει ανάμεσα στην ύφεση, τη στασιμότητα και τη στασιμο-ανάπτυξη. Δεν θα έχει μέλλον.

Οκτώ χρόνια μετά το ευρώ το 2002 μπήκε το ευρώ και μέσα σε οκτώ χρόνια η Ελλάδα χρεοκόπησε και πέρασε σε καθεστώς αποικίας. Μέσα στο ευρώ από τότε που μπήκαμε μέχρι σήμερα υπερδιπλασιάστηκε το χρέος. Δεν θα είχαν ποτέ συμβεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση αυτά με εθνικό νόμισμα σε αυτή τη χώρα.

Έχει φίλους τραπεζίτες ο Αλέξης Τσίπρας και μεγάλο φίλο τον Νίκο Ρότσιλντ. Ο πατριάρχης του οίκου των Ρότσιλντ το 1800 ξέρετε τι είχε πει; Δώστε μου το νόμισμα και την έκδοση νομίσματος ενός έθνους και δεν με ενδιαφέρει ποια κυβέρνηση θα υπάρχει και ποια κυβέρνηση θα ψηφίζει τους νόμους. Αυτά τα είχε πει ο Ρότσιλντ.

Τώρα έχουμε δώσει το νόμισμά μας στη Γερμανία, γιατί η Γερμανία είναι αυτή που καθορίζει το νόμισμα. Έχουμε δώσει το νόμισμά μας στη Γερμανία. Όποια κυβέρνηση και να βγει στη χώρα με το ευρώ, με αυτό το γερμανικό νόμισμα, την ίδια πολιτική θα ακολουθεί. Η Γερμανία κατά βάση θα καθορίζει την πολιτική της χώρας μας και την πορεία του ελληνικού λαού. Αυτό είναι το ευρώ.

Γι’ αυτό εμείς λέμε έξω από την ευρωζώνη είναι η μόνη λύση, η μόνη διέξοδος, ο μόνος δρόμος για να μπορέσει η χώρα να ανασάνει, να ορθοποδήσει και να μπει σε μια νέα αναπτυξιακή και κοινωνική τροχιά. Δεν είμαστε φετιχιστές με το νόμισμα. Όταν λέμε θέλουμε εθνικό νόμισμα, δεν το λέμε διότι εμείς κάνουμε επιλογή ανάμεσα σε εκείνο ή το άλλο, σε εκείνη ή την άλλη νομισματική βάση.

Θέλουμε το εθνικό νόμισμα γιατί έτσι μόνο μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα μια πολιτική διεξόδου για τη χώρα. Θέλουμε το εθνικό νόμισμα γιατί με εθνικό νόμισμα μόνο μπορούμε να διαγράψουμε το χρέος.

Το χρέος είναι αβίωτο, είναι παράνομο, είναι επαχθές, είναι επονείδιστο, είναι ένα χρέος που δεν μπορεί να αποπληρωθεί, εκτός και εάν εξοντώσουμε τον ελληνικό λαό. Θέλουμε το εθνικό νόμισμα ως εργαλείο για να προχωρήσουμε στην διακοπή αποπληρωμής χρέους και στη διεκδίκηση της διαγραφής του με στόχο τη διαγραφή του χρέους. Κι αυτό είναι απόλυτα ρεαλιστικό και ώριμο αίτημα. Βοά όλος ο πλανήτης με την ανάγκη να διαγραφεί, ή να κουρευτεί έστω το χρέος της Ελλάδας και μόνο οι ελληνικές κυβερνήσεις και η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει επιδίωξη και στόχο για το χρέος.

Και βεβαίως μαζί με το χρέος θα διεκδικήσουμε τις γερμανικές επανορθώσεις και το γερμανικό κατοχικό δάνειο. Απόλυτα νόμιμες διεκδικήσεις. Θέμα τιμής και αξιοπρέπειας για τη χώρα μας. Και λυπάμαι γιατί ο Τσίπρας βρήκε αφορμή τις κινήσεις της Πολωνίας για να διευθετήσει τις αποζημιώσεις τις γερμανικές για να επιτεθεί στην Πολωνική κυβέρνηση. Ωραία αφορμή βρήκε!

Καταδικάζει την Ελλάδα δηλαδή στην αιώνια απαξίωση, αυτό που αποτελεί ψυχή των θυσιών του ελληνικού λαού στην κατοχή. Θέλουμε επίσης το εθνικό μας νόμισμα, γιατί μόνο με το εθνικό μας νόμισμα μπορούμε να προχωρήσουμε στην εθνικοποίηση των τραπεζών.

Η εθνικοποίηση των τραπεζών είναι απαραίτητο εργαλείο για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε μια νέα χρηματοπιστωτική πολιτική με αποκλειστικά αναπτυξιακά, κοινωνικά, παραγωγικά κριτήρια. Όσο οι τράπεζες είναι στους ιδιώτες και τώρα στα ξένα funds, τότε οι κυβερνήσεις είναι από κάτω και οι τράπεζες στην ουσία διαφεντεύουν τη χώρα. Και αυτές οι τράπεζες με τις συνεχείς μαύρες τρύπες και ανακεφαλαιοποιήσεις, πνίγουν την ελληνική οικονομία και πνίγουν τον ελληνικό λαό.

Έχουμε κάνει μήνυση ως Λαϊκή Ενότητα για την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση. Το μέγα σκάνδαλο της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης όπου το δημόσιο απώλεσε 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν μιλάει κανείς γι’ αυτό το σκάνδαλο. Ξέρουμε ότι τρέχει και διερευνάται αυτή η μήνυση από την εισαγγελία. Ελπίζουμε να έχει αίσιο τέλος και να καθίσουν στο σκαμνί οι υπόλογοι και οι υπεύθυνοι. Και θα καθίσει στο σκαμνί με μια τέτοια μήνυση όλο το κατεστημένο αυτής της χώρας. Να το ξέρετε.

Ελπίζουμε η δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της. Θέλουμε την εθνικοποίηση των τραπεζών λοιπόν για να μπει η χώρα σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά. Θέλουμε το εθνικό νόμισμα επίσης για να προχωρήσουμε σε μια γενναία σεισάχθεια, διαγραφή των ιδιωτικών χρεών. Το ιδιωτικό χρέος είναι μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία και την πορεία της χώρας μας από το δημόσιο χρέος.

Πολύ μεγαλύτερο, θα έλεγα. Και εδώ ο γόρδιος δεσμός μόνο με τη συνταγή του Σόλωνα λύνεται. Μια γενικευμένη διαγραφή με κριτήρια και στόχους. Και πρώτα απ’ όλα αυτή η γενικευμένη διαγραφή πρέπει να ισχύσει για τα μικρομεσαία εισοδήματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ξενίζονται κάποιοι όταν ακούνε αυτή την πρότασή μας. Κάνουν μεγάλο λάθος και αρχίζουν και λένε, μα, οι κακοπληρωτές, εκείνοι, το άλλο, αυτός, έχει και δεν πληρώνει κοκ. Μα, τη σεισάχθεια αυτή την ώρα και στο ύψος που έχει φτάσει το ιδιωτικό χρέος δεν τη θέλουμε μόνο για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης.

Αυτή την ώρα η απαλλαγή του ιδιωτικού χρέους από ένα νοικοκυριό, ή από μια μικρομεσαία επιχείρηση, είναι ώθηση προς τα εμπρός. Αντιπροσωπεύει στην ουσία επανεκκίνηση της οικονομίας και χωρίς την δυνατότητα επανεκκίνησης της οικονομίας, χωρίς τα βάρη των χρεών δεν υπάρχει προοπτική σε αυτή τη χώρα. Και αντ’ αυτών βεβαίως βλέπουμε την κυβέρνηση να καταφεύγει στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και μαζί με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς να προωθεί ένα τσουνάμι πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, όχι μόνο γενικά περιουσιακών στοιχείων, αλλά πρώτα απ’ όλα πρώτης κατοικίας. Με τα ιδιαίτερης μανίας επιπίπτουν οι τράπεζες που κατευθύνουν αυτό το παιχνίδι των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία.

Χθες ήμασταν ως ΛΑΕ στη Νίκαια και αποσοβήσαμε την έξωση μιας πάμφτωχης οικογένειας από το σπίτι της το οποίο είχε εκπλειστηριαστεί από την Eurobank το 2012. Είδατε και εσείς στο Ρέθυμνο τι έγινε με το μαγαζί. Ένα μικρό μαγαζί του ανθρώπου του επαγγελματία που έβγαζε το ψωμί του. Τον πετάξανε έξω παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις. Ε, εμείς θα τους σταματήσουμε.

Δεν πρόκειται να σταματήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Δεν πρόκειται να παρακαμφθεί το κίνημα που αναπτύχθηκε. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα σταματήσουν, θα διασωθούν τα σπίτια των λαϊκών οικογενειών και εάν προχωρήσουν χωρίς να μπορούμε να τους ματαιώσουμε στο βαθμό που θα θέλαμε δεν θα προχωρήσουν οι εξώσεις. Γι’ αυτό να είναι βέβαιοι. Γι’ αυτό θέλουμε το εθνικό νόμισμα γι’ αυτή τη σεισάχθεια.

Θέλουμε το εθνικό νόμισμα επίσης για να προχωρήσουμε σε μια μεγάλη ρευστότητα και χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας με πολύ φθηνό επιτόκιο. Πολύ φθηνά επιτόκια. Πολύ χαμηλά επιτόκια. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να μπούμε σε αναπτυξιακή τροχιά χωρίς ουσιαστική και ευρεία ρευστότητα στην οικονομία.

Πρώτα απ’ όλα βεβαίως στο δημόσιο για να στηριχθεί ο προϋπολογισμός και για να διαμορφωθεί ένα διπλάσιο από το σημερινό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Απαραίτητο εργαλείο για να μπορέσει να απογειωθεί η οικονομία.

Και ταυτόχρονα βεβαίως για να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να διαμορφωθούν έτσι δεκάδες χιλιάδες στην αρχή και στην πορεία εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Δεν μπορεί να υπάρξει μείωση της ανεργίας και μάλιστα ουσιαστική μείωση της ανεργίας, όχι μοίρασμά της με ευέλικτες θέσεις εργασίας σε τρεις. Αυτή δεν είναι μείωση της ανεργίας, ούτε μειώνεται η ανεργία με το να ξενιτεύονται οι νέοι μας, με τη νέα προσφυγιά της Νεολαίας δεν μειώνεται η ανεργία. Αυτή η μείωση της ανεργίας είναι έγκλημα για τη χώρα.

Μιλάμε για πραγματική μείωση της ανεργίας που δεν μπορεί να επιτελεστεί με ξένες πολυεθνικές και εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων δημόσιων και ιδιωτικών, αλλά με επενδύσεις μέσα από τα σπλάχνα της εγχώριας οικονομίας. Με επενδύσεις δηλαδή του Δημοσίου και ιδιαίτερα πρώτα απ’ όλα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αυτό μόνο με εθνικό νόμισμα μπορεί να γίνει, μόνο το εθνικό νόμισμα μπορεί να εξασφαλίσει μια επενδυτική άνοιξη στη χώρα, μια ουσιαστική μείωση της ανεργίας.

Θέλουμε το εθνικό νόμισμα επίσης για να σταματήσει το δουλεμπόριο στις εργασιακές σχέσεις. Αυτό το δουλεμπόριο που το βλέπουμε καθημερινά, το ζείτε ιδιαίτερα εσείς οι δημοσιογράφοι ιδιαίτερα οι νέοι δημοσιογράφοι, οι περισσότεροι των οποίων δεν πληρώνονται καν. Δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται αλλά αυτό είναι και γενικευμένο σήμερα στην κοινωνία μας.

Θέλουμε το πρώτο και κύριο μέλημά μας ως αυριανή Κυβέρνηση η οποία θέλει να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να ανοίξει μια νέα προοπτική, θέλουμε να επαναφέρουμε όλες μία προς μία τις εργασιακές κατακτήσεις και πρώτα απ’ όλα βεβαίως τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, μέσω των οποίων σίγουρα και με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε και με τη βοήθεια της Κυβέρνησης θα αυξηθεί πολύ γρήγορα ο κατώτατος μισθός και θα φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα. Όπως και η σύνταξη θα αυξηθεί παράλληλα και ταυτόχρονα και θα φτάσει ξανά στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, με το νέο βεβαίως κατώτατο ημερομίσθιο.

Και θα στηριχθεί η ασφάλιση της χώρας, η δημόσια κοινωνική ασφάλιση λόγω της μεγάλης μείωσης της ανεργίας, της σταδιακής αύξησης των μισθών που θα επιφέρει περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές και βεβαίως με το χτύπημα της φοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας, την οποία βλέπουν σήμερα οι Κυβερνήσεις και την παρατηρούν ως θεατές, αν δεν την καλύπτουν.

Τέλος με το εθνικό μας νόμισμα πιστεύουμε ότι μπορούμε να αναβαθμίσουμε την παιδεία και την υγεία, το δημόσιο υγειονομικό σύστημα και να τα καταστήσουμε μοχλούς όχι μόνο για μια νέα ποιότητα και προοπτική στην χώρα, αλλά και μοχλούς πολιτισμού και ανάπτυξης.

Επιτρέψτε μου να τελειώσω με μια παρατήρηση η οποία την θεωρώ πάρα πολύ ουσιαστική και αφορά την προοπτική αυτής της χώρας. Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσω γιατί μας ρωτάνε πολλοί «Θέλετε να περάσετε από την Ευρωζώνη στο εθνικό νόμισμα. Τι θα γίνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση; Θα μείνετε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα φύγετε από την Ευρωπαϊκή Ένωση;».

Η απάντησή μας έστω και λίγο μονολεκτικά, γιατί δεν έχω χρόνο να την αναλύσω ίσως σε μια ερώτηση θα μου δοθεί η ευκαιρία, είναι ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη και η εφαρμογή του ριζοσπαστικού μας προγράμματος είναι ασύμβατη με τη νεοφιλελεύθερη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην ουσία οι διαδικασίες αποδέσμευσης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και εφαρμογής ενός νέου προοδευτικού, ριζοσπαστικού προγράμματος σαν αυτό που προτείνουμε, θα είναι και μια διαδικασία εξόδου από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για μια νέα θέση της Ελλάδας οικονομική και πολιτική και στην περιοχή μας και στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Στόχος μας είναι βεβαίως ο σοσιαλισμός. Ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα ένας νέος σοσιαλισμός, αλλά άμεσα θεωρούμε ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ένα μεταβατικό πρόγραμμα που θα απαντάει στη σημερινή κρίση. Ένα μεταβατικό πρόγραμμα που θα τελειώνουμε με τα Μνημόνια και τη λιτότητα και θα αποκαθιστά στοιχειώδεις συνθήκες δικαιοσύνης, κυριαρχίας και ανεξαρτησίας σε αυτή τη χώρα.

Και σε αυτή τη βάση η πρότασή μας είναι πρόταση ενωτική προς όλες τις πατριωτικές, ριζοσπαστικές, αριστερές, δημοκρατικές, αντιμνημονιακές δυνάμεις και τις καλούμε σε ένα μεγάλο μέτωπο. Ένα μέτωπο, το οποίο σήμερα είναι άκρως επίκαιρο, απόλυτα αναγκαίο για τη χώρα, που μπορεί να δώσει θετική προοπτική και θετική διέξοδο στην Ελλάδα και γι’ αυτό το μέτωπο είμαστε έτοιμοι. Έχουμε πάρει ήδη πολλές πρωτοβουλίες, είμαστε έτοιμοι να πάρουμε κι άλλες πρωτοβουλίες όσες χρειαστεί, για να το φέρουμε σε πέρας και να το κάνουμε πραγματικότητα.

Η Ελλάδα χρειάζεται για να το πω παραστατικά, ένα νέο ΕΑΜ. Η Ελλάδα ζει υπό κατοχή, τα Μνημόνια δεν θα τελειώσουν το 2018, η κηδεμονία, η εξάρτηση, η υποτέλεια θα φτάσει μέχρι το 2060 επομένως η απελευθέρωση της χώρας, πολιτική εθνική κοινωνική, επομένως η δημοκρατία, επομένως τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, οι ελευθερίες και ένα στοιχειώδες επίπεδο διαβίωσης για την Ελλάδα είναι τα επείγοντα και σε αυτά τα επείγοντα μπορούμε να ενωθούμε όλες οι ριζοσπαστικές αντιμνημονιακές δυνάμεις και να δώσουμε μια θετική λύση στη χώρα. Σας ευχαριστώ.


Οι απαντήσεις του Παν. Λαφαζάνη στα ερωτήματα τα οποία έγιναν από εκπροσώπους του Τύπου:

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ευχαριστούμε πολύ τον σύντροφο Παναγιώτη Λαφαζάνη, και τώρα παρακαλώ προχωράμε σε ερωτήσεις.

Μ. ΤΣΩΧΟΣ («ΕΡΤ»): Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε και καλώς ήρθατε στη Θεσσαλονίκη, κύριε Γραμματέα μάλλον.

Η ερώτησή μου είναι η εξής: αναφερθήκατε στην τοποθέτηση του κ. Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε ένα αφήγημα που λέει: «περάσαμε τον κάβο, οδεύουμε προς ήρεμα νερά, θα υπάρχουν κάποια αναταράξεις, θα μπούμε όμως σε απάνεμο λιμάνι και εκεί θα έχουμε τις εκλογές». Δηλαδή προσδιορίζει ότι το απάνεμο λιμάνι θα μπει γύρω στο 2019.

Συμμερίζεστε αυτό το χρονοδιάγραμμα; Και τι θα γίνει τελικά κατά τη γνώμη σας με το πλοίο της Ελλάδας; Θα μείνει μεσοπέλαγα; Θα βουλιάξει; Θα φτάσει στο λιμάνι; Ευχαριστώ.

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Αυτά έλεγε ο Τσίπρας και κόντευαν να κοιμηθούν οι δημοσιογράφοι στη συνέντευξη! Ποιος τα πιστεύει αυτά τα πράγματα; Υπάρχει κανένας πολίτης που έχει ζήσει σε αυτή τη χώρα όλα τα τελευταία χρόνια που ξέρει τι βιώνει σήμερα και ξέρει και τι τον περιμένει και ακούει με στοιχειώδη πειστικότητα το success story του Αλέξη Τσίπρα;

Εξήγησα προηγουμένως και τα είπα αναλυτικά νομίζω. Δεν υπάρχει success story όταν οι συντάξεις έχουν κατακρεουργηθεί και έρχεσαι και τις κόβεις 30% επιπλέον. Οι συνταξιούχοι θα πεθάνουν από την πείνα! Και η προοπτική είναι ακόμη σκληρότεροι όσο συνεχίζεται η μνημονιακή υποδούλωση. Διότι θα πάμε στις συντάξεις των 200 € ή και των 150 €. Αυτή είναι η προοπτική.

Όταν βλέπουμε ότι περιορίζει το αφορολόγητο; Δηλαδή ακόμη κι αυτός που παίρνει ένα επίδομα ανεργίας και ίσως να έχει και κάποιο άλλο συμπληρωματικό εισόδημα από κάτι άλλο που μπορεί να του αποφέρει ένα έσοδο ένα αγροτεμάχιο δεν ξέρω τι, θα πληρώνει φόρο και μάλιστα βαρύ φόρο; Πως θα ζήσει αυτός ο άνθρωπος;

Και μιλάει ο Αλέξης Τσίπρας για success story; Σε ποια κοινωνία ζει; Σε ποιον κόσμο βρίσκεται; Όλα αυτά είναι φαρσοκωμωδία και δεν πείθουν κανέναν. Το success story το έχει πει ο ΓΑΠ, το έχει πει ο Σαμαράς, το επαναλαμβάνει ο Τσίπρας. Success story μέσα στο ευρώ δεν πρόκειται να υπάρξει. Success story με Μνημόνια, υποδούλωση και λιτότητα δεν μπορεί να έχει θετική απήχηση και επίπτωση στη χώρα. Δεν μπορεί να νοηθεί.

Αυτή την ώρα αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια μεγάλη δημοκρατική ανατροπή. Μια πραγματικά ουσιαστική δημοκρατική ανατροπή, που θα κάνει μια νέα αρχή στον τόπο. Θα βάλει την Ελλάδα σε νέα, καινούργια θεμέλια με πρώτο και κύριο άξονα την εθνική ανεξαρτησία της, την εθνική κυριαρχία της. Αυτός ο τόπος κάποτε πρέπει να σταματήσει να είναι οικόπεδο.

Εγώ επιχείρησα ένα τέτοιο δρόμο με μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Υπονομεύτηκε αυτή η προσπάθεια και η δική μου και της Αριστερής πλατφόρμας για μια διαφορετική Ελλάδα. Επιτέλους όμως αν δεν κάνουμε ένα ξεκίνημα σε αυτή την κατεύθυνση δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα σε αυτή τη χώρα.

Μέχρι το 2060 θα παλεύουμε να προσφέρουμε μόνοι εμείς, δότρια χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον 2%. Η αιώνια λιτότητα! Έχουν δικαίωμα κάποιοι να αποφασίζουν για κάποια χρόνια. Δεν έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν για το τι θα κάνουν και τα τρισέγγονά μας. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό. Είναι θέμα τιμής, είναι θέμα της ανθρώπινης υπόστασής μας να μη δεχτούμε αυτή την υποδούλωση.

Ν. ΗΛΙΑΔΗΣ («ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»): Καλησπέρα κ. Γραμματέα. Αφιερώσατε αρκετό χρόνο από την εισαγωγική ομιλία σας, υπενθυμίζοντας τι είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Προχθές ο Πρωθυπουργός είπε ότι αυτή είναι μια κριτική, η οποία δεν αφορά το σημερινό ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα είπε στη Νέα Δημοκρατία ότι ουσιαστικά λέγοντας αυτά, αντιπολιτεύεστε ένα παλιό ΣΥΡΙΖΑ που δεν υπάρχει σήμερα, δηλαδή αντιπολιτεύεστε τον ΣΥΡΙΖΑ του Λαφαζάνη και ούτω καθ’ εξής. Αυτό ουσιαστικά είπε ο Πρωθυπουργός και θέλω σε αυτό το σχόλιό σας.

Επίσης αν μπορείτε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένος, αυτός ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ εάν θα κατέλθει τελικά στις εκλογές ενιαίος, αν μπορείτε να μας πείτε κάτι περισσότερο πάνω σε αυτό, δηλαδή αν θα συνεργαστείτε με την κα Κωνσταντοπούλου, τον κ. Αλαβάνο κι άλλες δυνάμεις με τις οποίες από ό,τι αντιλαμβάνομαι έχετε κάποιες συζητήσεις. Ευχαριστώ.

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Βεβαίως υπενθύμισα τις παλιές δεσμεύσεις και εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα. Αυτός μπορεί να τις ξεχνάει, μπορεί να νομίζει ότι αλλάζει σελίδα και δεν πρέπει να τις αναφέρει καθόλου και ότι είναι ένα κεφάλαιο που πρέπει να φύγει από τη ζωή του, αλλά δεν τις ξεχνάει ο ελληνικός λαός.

Δεν τις ξεχνάνε όλοι εκείνοι που πονάνε αυτό τον τόπο, αλλά αναφέρθηκα όμως και στο σύγχρονο success story και το τι αντιπροσωπεύει αυτό και τι αντιπροσωπεύει η νέα πολιτική και ο νέος προσανατολισμός. Διότι ο Αλέξης Τσίπρας, όπως είπα, θέλει να είναι ο Μακρόν της ελληνικής αποικίας και φιλοδοξεί να γίνει Μητσοτακικότερος του Μητσοτάκη.

Αυτός είναι ο πραγματικός σημερινός Τσίπρας. Ο άνθρωπος των μεταρρυθμίσεων, ο ακραιφνής φιλοευρωπαϊστής ο οποίος μάλιστα τάσσεται υπέρ ενός Υπουργού Οικονομικών και ενός προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη. Άκουσον – άκουσον! Αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Θάνατος για τις πιο μικρές και αδύνατες χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει όλη η εξουσία στους Γερμανούς, με δορυφόρους και παρακεντέδες φυσικά τους Γάλλους, τη Γαλλία του Μακρόν.

Βεβαίως η ερώτησή σας αφορούσε…. Όπως είπα και στην ομιλία μου εισηγητικά η Λαϊκή Ενότητα τάσσεται όχι στα λόγια, στις πράξεις χωρίς όρους και χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς παρενθέσεις και χωρίς αγκύλες υπέρ της άμεσης, εδώ και τώρα συμπαράταξης, συμπόρευσης, συνεργασίας όπως θέλετε να το πείτε όλων των Αριστερών, των ριζοσπαστικών, των πατριωτικών, αντιμνημονιακών δυνάμεων σ’ ένα κοινό, μεγάλο μέτωπο, μέτωπο πολιτικό, μέτωπο κινηματικό, μέτωπο βεβαίως και εκλογικό.

Με το σχέδιο Β του Αλέκου Αλαβάνου ξέρετε ότι έχουμε ήδη μια πολύ προωθημένη συνεργασία η οποία πάει καλά, θα συνεχιστεί, θ’ αναβαθμιστεί και θα εκφραστεί καις τις εκλογές. Προσπάθεια κάνουμε βεβαίως και με την «Πλεύση ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Τα μήνυμα που έχουμε, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα είναι αρκετά θετικά και ελπιδοφόρα.

Ελπίζουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, εμείς θα θέλαμε στο φθινόπωρο αυτό να καταλήξουμε σε συνεργασία και με την «Πλεύση ελευθερίας» και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Και βεβαίως απευθυνόμαστε και σε όλες τις άλλες δυνάμεις. Απευθυνόμαστε και στο ΚΚΕ παρά την αντιενωτική του στάση. Και λέμε ευθέως, ότι η θέση μιας αριστερής, μιας ριζοσπαστικής δύναμης, μιας κομμουνιστιικής δύναμης, είναι σήμερα να κάνει ό,τι έκανε το ΚΚΕ σε δύσκολα χρόνια που πέρασε αυτός ο τόπος.

Και ιδιαίτερα ό,τι έκανε το ΚΚΕ στην κατοχή. Γιατί και τώρα, όπως είπα, μπορεί να μην έχουμε γερμανικά στρατεύματα, αλλά έχουμε ένα νέο είδος ιδιόμορφης κατοχής στη χώρα. Και καμιά φορά η οικονομική κατοχή είναι πολύ σκληρότερη από τη στρατιωτική. Και μη νομίζετε ότι επειδή πουλάνε πατριωτισμό οι κυβερνώντες, εθελόδουλοι είναι και υποτελείς υπάλληλοι μιας τρόικας και μιας εξουσίας η οποία εκπορεύεται από ξένα χρηματοπιστωτικά, πολυεθνικά κέντρα. Και κυρίως από τη γερμανική πλευρά.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Γι’ αυτό απευθυνόμαστε και στο ΚΚΕ και του λέμε στο όνομα των ιστορικών του καταβολών, ότι η θέση του και ο ρόλος του είναι μέσα σ’ ένα ευρύ μέτωπο του ελληνικού λαού για ν’ ανοίξουμε έναν καινούργιο δρόμο, να σπάσουμε το μνημονιακό τείχος και να δει ο ελληνικός λαός μια ανάσα και η χώρα μας μια στοιχειώδη ανάπτυξη.

Δ. ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ («ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»): Κύριε Γραμματέα θέλω να σας ρωτήσω για το θέμα των ημερών και την ELDORADO. Αναφέρατε πριν ότι εκβιάζει, στην αρχική σας τοποθέτηση.

Θέλω να σας ρωτήσω αν δεχθήκατε κι εσείς κάποιους τέτοιους εκβιασμούς όταν ήσαστε στο Υπουργείο και τί εκτιμάτε ότι θα γίνει στο τέλος. Θα έχουμε μια υποχώρηση της κυβέρνησης ή θα φύγουν όντως οι Καναδοί; Ευχαριστώ.

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η ELDORADO προχώρησε σ’ αυτό τον εκβιασμό, γιατί περί εκβιασμού πρόκειται, αμέσως μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Ο Πρωθυπουργός πήγε στη PHILIP MORRIS, για το πολύ σπουδαίο έργο που προσφέρει στη χώρα μας, πρώτη φορά Πρωθυπουργός, εγώ δεν ξέρω σε όλο τον πλανήτη, πάει σε καπνοβιομηχανία.

Εν πάση περιπτώσει, μετά πάει στην APIVITA, η οποία πωλήθηκε σε ισπανική πολυεθνική, μην ξεχνάτε ότι και η PHILIP MORRIS, εξαγόρασε εδώ την ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ. Η ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ δεν ήταν μια προβληματική επιχείρηση, κερδοφόρα επιχείρηση ιστορικού χαρακτήρα στην Ελλάδα. Αυτήν εξαγόρασε η PHILIP MORRIS. Σε δυο εταιρείες πήγε δηλαδή, που οι πολυεθνικές έχουν εξαγοράσει ελληνικές επιχειρήσεις.

Πήγε εκεί ύμνους στις επενδύσεις των πολυεθνικών, ήρθε ο Μακρόν, κάθισε σ’ ένα τραπέζι με όλη την πολυεθνική ελίτ της γαλλικής οικονομίας, θαυμάσια, εξαιρετικά, ύμνους στο γαλλικό πολυεθνικό κεφάλαιο, «ελάτε εδώ, πάρτε ό,τι θέλετε, η Ελλάδα πωλείται και ξέρετε, εμείς δεν κάνουμε επιλογή επενδυτών» όπως είπε, είτε Κινέζος είναι είτε Γάλλος, όποιος ξένος έρθει εμείς προσφέρουμε τα πάντα, γη και ύδωρ.

Βεβαίως ήρθε και στη Θεσσαλονίκη με το Greenvest, βρήκε την ευκαιρία λοιπόν η ELDORADO, και σου λέει «μάθαμε ότι…», κι εμείς λοιπόν στον εκβιασμό. Και ζητά τα πάντα. Ζητά δηλαδή να μην έχει καμία δέσμευση από καμία συμφωνία.

Και αντί η κυβέρνηση να πει «ευχαριστούμε πολύ, να φύγετε κύριοι από τη χώρα, δε θέλουμε επενδύσεις που εκβιάζουν την ελληνική κυβέρνηση, επενδύσεις που καταστρέφουν το περιβάλλον, επενδύσεις που επί χρόνια τώρα παραβιάζουν και τη συμφωνία αλλά και την ελληνική νομοθεσία, δεν τις θέλουμε αυτές τις επενδύσεις», τα πράγματα έχουν ξεφύγει από κάθε όριο.

Κι όμως βλέπετε, η κυβέρνηση να κρατάει μια απολογητική περίπου στάση, να εκλιπαρεί στην ουσία, να λέει ότι βεβαίως η επενδυτική πολιτική την οποία έχουμε δεν αλλάζει και δεν πρόκειται ν’ αλλάξει. Δε θέλω να κάνω εγώ αυτή την ώρα μια εκτίμηση πού θα τελειώσει αυτή η υπόθεση και μάλλον δε θα είναι και ωραίο νέο.

Εγώ θα ήθελα η Ελλάδα, όποια κυβέρνηση κι αν έχει, να υπερασπίζει το συμφέρον της. Να υπερασπίζει το περιβάλλον της, να υπερασπίζει ακόμα και τις θέσεις εργασίας γιατί κακώς οι εργαζόμενοι στην ELDORADO κινητοποιούνται υπέρ των συμφερόντων της εταιρείας, οι θέσεις εργασίας τους μπορούν να εξασφαλιστούν και υπάρχουν χίλιοι δυο τρόποι για να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους και όχι με την καταστροφή του τόπου τους.

Θα ήθελα λοιπόν μια κυβέρνηση, οποιαδήποτε κυβέρνηση να είναι στην Ελλάδα, να υπερασπίσει το συμφέρον της. Δεν το βλέπω ότι μπορεί να το κάνει με τον προσανατολισμό και την κατεύθυνση που έχει η κυβέρνηση Τσίπρα. Είναι μια υποδουλωμένη και παραδομένη κυβέρνηση.

Σ. ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ («ΑΠΕ»): Θα ήθελα να επανέλθω λίγο στην ερώτηση του συναδέλφου, του κ. Ηλιάδη και στην απάντηση που δώσατε σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες με κόμματα και φορείς που συμμερίζονται τη βασική πρότασή σας για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και από την Ευρωζώνη.

Η πρότασή ας πού απευθύνεται στα άλλα κόμματα και στο κομμουνιστικό Κόμμα, αφορά μια κοινή κάθοδο στις ερχόμενες εκλογές ή ενδεχομένως θα βλέπατε θετικά και μια πρωτοβουλία αντίστοιχη μ’ αυτήν που γίνεται αυτό τον καιρό στο χώρο της Κεντροαριστεράς για τη συγκρότηση ενός ενιαίου φορέα;

Και μια διευκρίνιση γι’ αυτό που είπατε για τους πλειστηριασμούς αν μπορείτε: Πώς σκοπεύετε ν’ αποτρέψετε τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών;

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Νομίζω ότι θα ήταν τραβηγμένο από τα μαλλιά να μιλήσει κανείς σήμερα στο χώρο της Αριστεράς για τη συγκρότηση ενιαίου φορέα. Δεν είναι ρεαλιστικό και νομίζω ότι δεν είναι και ώριμο. Αυτό που μπορεί όμως να γίνει άμεσα εδώ και τώρα, είναι κοινή δράση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς και συνεργασία τους πάνω σ’ ένα κοινό ελάχιστο πρόγραμμα. Αυτό επιδιώκουμε και νομίζω ότι αυτό είναι το συμφέρον όλης της Αριστεράς, αυτό είναι το συμφέρον του τόπου και του ελληνικού λαού.

Πώς θα εμποδίσουμε τώρα τους πλειστηριασμούς: Τους πλειστηριασμούς θα προσπαθήσουμε να τους εμποδίσουμε, εγώ πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε με χίλιους δυο τρόπους.

Πρώτον, κάτι σημαντικό ως εξέλιξη: Το θεσμικό πλαίσιο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι παράνομο και σκανδαλώδες. Αυτό το πλαίσιο και τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες θα τις διαχειρίζονται οι κατά τόπους Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι. Εκεί όμως επικρατεί ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς. Οι ηγεσίες των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων έχουν υφαρπάξει την εντολή από τους Συμβολαιογράφους χωρίς να τηρούν καμία δημοκρατική διαδικασία και έχουν προβεί σε σφετερισμό δημόσιας εξουσίας.

Γιατί το να κάνεις έναν πλειστηριασμό είναι δημόσια υπηρεσία, δημόσια εξουσία. Με ποιο δικαίωμα οι συμβολαιογράφοι θα διαχειρίζονται τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και μάλιστα θα τις πληρώνουν οι ίδιοι, οι απλοί συμβολαιογράφοι; Όπου έχουν γίνει διαδικασίες δημοκρατικές και Γενικές Συνελεύσεις, οι συμβολαιογράφοι έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν στους πλειστηριασμούς και δε δέχονται οι τοπικές Ενώσεις τους να διαχειριστούν ηλεκτρονικές πλατφόρμες πλειστηριασμών.

Παράδειγμα εδώ η Θεσσαλονίκη, που έγινε Γενική Συνέλευση, η πρώτη απόφαση που ελήφθη, παράδειγμα οι συμβολαιογράφοι της Κέρκυρας, παράδειγμα οι συμβολαιογράφοι της Θράκης που λένε «δε μετέχουμε στους πλειστηριασμούς», παράδειγμα επίσης τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών που ζητούν εκτάκτως Γενική Συνέλευση κατηγορώντας τη Διοίκηση του αντίστοιχου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου γι’ αντιδημοκρατικές διαδικασίες.

Ένας τρόπος λοιπόν είναι η παρέμβαση στο χώρο των συμβολαιογράφων, που είναι πάρα πολύ σημαντική και που πολλοί συμβολαιογράφοι δε θέλουν να παίξουν αυτό το ρόλο του δήμιου, του ελληνικού λαού για το σφετερισμό και την απαλλοτρίωση της κατοικίας τους.

Ο δεύτερος τρόπος είναι το ν’ αντιδράσουμε κινηματικά για να μπλοκάρουμε τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των πλειστηριασμών. Βεβαίως είναι μετακινούμενες, βεβαίως μπορούν να τις στρέφουν από δω κι από κει, αλλά πιστεύω ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο να τις βρίσκουμε. Και η προσπάθεια να μπλοκάρουμε αυτή τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι και νόμιμη, είναι δημοκρατική, είναι και δίκαιη.

Και ταυτόχρονα αν και εφ’ όσον γίνονται πλειστηριασμοί, θα εμποδίσουμε την εκτέλεση των πλειστηριασμών, δηλαδή θα εμποδίσουμε τις εξώσεις, όπως έγινε χτες στη Νίκαια. Οι κάτοικοι μαζεύτηκαν, κινητοποιήθηκαν μαζί με ευαίσθητους πολίτες και απέτρεψαν την έξωση. Πώς μπορεί ένας επιμελητής, να πάει να κάνει έξωση με όλη τη γειτονιά στο πόδι; Δε γίνονται αυτά τα πράγματα.

Δεν πρόκειται να περάσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Τις θέλουν οι Τράπεζες τώρα επειγόντως, τις θέλουν οι θεσμοί, για να μη γίνει νέα ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, η οποία θα είναι κόλαφος και για την έξοδο της Ελλάδας στις περίφημες αγορές. Πιέζουν λοιπόν, η κυβέρνηση υποκύπτει, η κυβέρνηση θεσμοθετεί τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Θέλουν να λεηλατήσουν τις λαϊκές περιουσίες, να βάλουν λουκέτο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο εξωδικαστικός συμβιβασμός δεν προχωράει. Αν δεν προχωρήσει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, το άλλο βήμα είναι η πτώχευση αυτών των επιχειρήσεων.

Ούτε στο 25% δε θα φτάσει ο εξωδικαστικός αυτός συμβιβασμός των επιχειρήσεων. Εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με λουκέτο λόγω των κόκκινων δανείων. Σεισάχθεια είναι η λύση αυτή την ώρα και όχι η επιδρομή στην ελληνική κοινωνία για να τη λεηλατήσουμε. Αυτή είναι η λογική, ορθολογική λύση.

Αν δεν έκανε ο Σόλωνας Σεισάχθεια στην αρχαία Αθήνα, η Αθήνα δε θα γνώριζε το μετέπειτα μεγαλείο της. Αυτό χρειάζεται η χώρα μας για να επανεκκινήσει την οικονομία της, ν’ ανασάνει η κοινωνία και να φύγει από πάνω της ένα καταθλιπτικό βάρος. Έχει αλυσίδες στα πόδια αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία. Είναι σαν κάποιον που του έχουν αλυσοδέσει τα πόδια και του λένε «τρέξε κατοστάρι». Δε γίνεται.

Γ. ΝΕΟΧΩΡΙΤΗΣ («FLASH 99,4», «EUROPE ONE»): Κύριε Γενικέ καλώς ήρθατε στην πόλη μας. Είχα σχεδιάσει να σας κάνω μια άλλη ερώτηση, καλύφθηκα από τους συναδέλφους, θα σας κάνω μια ερώτηση που μου βγαίνει τελείως αυθόρμητα: Απ’ ό,τι καταλαβαίνω θέλετε να πείσετε τον κόσμο ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος, κι όπως είπατε να ξεπεράσουν οι πολίτες τη φοβία με το εθνικό νόμισμα.

Πολύ δύσκολο στοίχημα. Θέλω να μου πείτε πώς σκέφτεστε ότι μπορείτε να το καταφέρετε αυτό.

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Βεβαίως είναι δύσκολο το στοίχημα, γιατί έχουμε απέναντι όλο το μπλοκ του αστικοπολιτικοοικονομικού κατεστημένου. Έχουμε απέναντί μας όλο το μπλοκ της διαπλοκής, η οποία έχει αναβαθμιστεί και σήμερα ελέγχει όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Βλέπετε τι γίνεται και βλέπετε το χάλι που οδηγείται σήμερα η ενημέρωση. Βεβαίως είναι δύσκολος ο στόχος. Αλλά ήδη έχουμε αποτελέσματα. Παλιά το να έλεγες να περάσουμε στο εθνικό νόμισμα, σε περνάγανε για τρελό. Τώρα βλέπουμε ακόμα και στις στημένες αυτές τις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον το 30% και σε ορισμένες το 40% και παραπάνω, να τάσσεται ευθέως υπέρ του εθνικού νομίσματος.

Στο δρόμο, όπου πηγαίνω ο κόσμος μου λέει είμαστε μαζί σου και μάλιστα ο φτωχός λαϊκός κόσμος «θέλουμε τη δραχμή». Με τη δραχμή θα περάσουμε καλύτερα. Και με ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικό που θα συνοδεύει το εθνικό νόμισμα είναι βέβαιο ότι ο τόπος θα ανασάνει και θα αποκτήσει νέα προοπτική και ελπίδα. Δεν τάζουμε λαγούς και πετραχήλια, αλλά λέμε ότι θα σταματήσουμε με το εθνικό νόμισμα και το ριζοσπαστικό πρόγραμμα που σας ανέφερα τον κατήφορο και θα αρχίσει σιγά – σιγά η αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα.

Κι η Ελλάδα θα κάνει ένα μεγάλο βήμα για την κυριαρχία της και την ανεξαρτησία της, για μια νέα παρουσία και ένα νέο ρόλο στην περιοχή μας και στην Ευρώπη. Πάρα πολύ σημαντικά, θεμελιώδη πράγματα για την Ελλάδα.

Και βεβαίως εμείς κάνουμε την προσπάθειά μας. Και αυτό που κάνουμε σήμερα, έστω και εάν εμφανίζομαι στην ΕΡΤ από τότε που έληξε η υπόθεση του μαύρου. Πρωταγωνιστήσαμε εμείς κατά του μαύρου, όταν άλλες δυνάμεις και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ έκαναν την πάπια για το θέμα. Εμείς κάθε βράδυ ήμασταν στην ΕΡΤ. Αλλά όταν η ΕΡΤ είναι κλειστή και είμαστε κάθε βράδυ εκεί, τώρα είμαστε στο πυρ το εξώτερο.

Και με αυτή την προσπάθεια που κάνουμε σήμερα και με όλη την εκστρατεία που κάνουμε προσπαθούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο. Εγώ πιστεύω ότι πλέον μέσα στα λαϊκά στρώματα το ρεύμα για το εθνικό νόμισμα είναι πλειοψηφικό ρεύμα. Και θα εκφραστεί γρήγορα και πολιτικά αυτό το ρεύμα σε εναλλακτική λύση και σε εναλλακτική πρόταση.

κα ΣΤΑΥΡΙΑΝΙΔΟΥ («Ρ/Σ FOCUS»): Καλησπέρα σας. Μετά τις εκλογές του 2015 η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα είδαμε να φέρνει κάποια σημαντικά αποτελέσματα στην οικονομία, τουλάχιστον όπως τα περιέγραψε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως. Μήπως τελικά ήταν ορθή η επιλογή Τσίπρα να αφήσει πίσω το προεκλογικό ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που εσείς συνεχίζετε να στηρίζετε;

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ορθή επιλογή βεβαίως ήταν για τη Γερμανία. Ο Σόιμπλε χειροκροτεί πλέον τον Αλέξη Τσίπρα. Έπαψε να είναι το κακό παιδί. Βεβαίως είναι θαυμάσια επιλογή για την ελληνική ολιγαρχία. Τον περιβάλλει ήδη με ιδιαίτερη, θα έλεγα, φιλοφρόνηση και αγάπη. Διεκδικεί πλέον ο Αλέξης Τσίπρας το στέμμα του συστήματος από τη παλιά Ν.Δ., η οποία απεγνωσμένα και με λυσσασμένο αγώνα προσπαθεί βεβαίως να συνεχίσει το παλιό τροπάριο ότι έχει απέναντί της ένα Τσίπρα αριστερό, ριζοσπάστη κλπ, κλείνοντας τα μάτια στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί.

Όλα αυτά βεβαίως είναι πάρα πολύ ευχάριστα γι’ αυτούς, για τον ελληνικό λαό δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση. Και βεβαίως μπορεί να έχουν πέσει λιτοί και δεμένοι επάνω για να τον πείσουν ότι αυτή είναι η νέα κανονικότητα με την οποία πρέπει να συμβιώσει. Δεν ξέρω για πόσες 10ετίες, αλλά είναι πολύ αμφισβητήσιμα τα αποτελέσματα αυτής της πειθούς προς τον πολίτη.

Υπάρχει ακόμα μια βουβαμάρα στην κοινωνία. Λειτουργεί η απογοήτευση. Λειτουργεί και ο φόβος για μια εναλλακτική προοπτική σαν κι αυτή που προτείνουμε, αλλά όμως δεν θα υπάρχουν αυτά τα δεδομένα για πολύ. Πολύ γρήγορα θα ανατραπούν και στην πολιτική οι αλλαγές και οι εξελίξεις και οι ανατροπές δεν προβλέπονται. Όταν συμβαίνουν όμως όλοι τρίβουμε τα μάτια μας.

Εγώ πιστεύω ότι πολύ γρήγορα στην Ελλάδα θα έχουμε ανατρεπτικές εξελίξεις. Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει αυτό το δρόμο που ακολουθεί.

κ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ («ΠΡΙΝ»): Καλησπέρα. Θα μας επιτρέψετε δυο ερωτήσεις;

Πρώτον. Χθες η παράταξη που πρόσκειται στη ΛΑΕ ψήφισε την παράταξη του ΠΑΣΟΚ για τη διοίκηση στο μεγαλύτερο παράρτημα της ΑΔΕΔΥ, αυτό της Θεσσαλονίκης. Αλλοίωσε έτσι την ψήφο των εργαζομένων και υφαρπάχτηκε μια έδρα από την Αντικαπιταλιστική Αριστερά. Ποια σκοπιμότητα οδηγεί σε μια τέτοια στήριξη του συνδικαλισμού του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα σε βάρος της μαχόμενης αριστεράς;

Και η δεύτερη ερώτηση που την προαναγγείλατε κιόλας, είναι για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως ΛΑΕ έχει αίτημα για άμεση έξοδο από την ευρωζώνη, αλλά όχι άμεση έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανήμερα των 60ων γενεθλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχε η ΛΑΕ σε διαδήλωση όπου συνυπέγραφε το αίτημα για άμεση έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για την πιθανή διαδικασία εξόδου που αναφέρατε έχουμε νέα δεδομένα με τη Μεγάλη Βρετανία κλπ, όπου η έξοδος προχωράει ως ένα μπαράζ συμφωνιών, πώς θα ήταν με βάση το δικό σας σχέδιο η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Θα ήταν περίπου όπως στη Μεγάλη Βρετανία;

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ:
Εγώ ήμουνα νομίζω απολύτως σαφής. Πιο σαφής δεν μπορούσα να γίνω και εσείς λέτε ότι δεν προτείνουμε άμεση έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σας είπα ότι η διαδικασία μετάβασης στο εθνικό μας νόμισμα και η εφαρμογή του ριζοσπαστικού μας προγράμματος θα είναι και διαδικασία ταυτόχρονα αποδέσμευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιο άμεση ίσως να μην μπορεί να υπάρξει. Και πιο σαφής απάντηση από αυτή νομίζω ότι δεν είναι εύκολο να τοποθετηθώ με μεγαλύτερη σαφήνεια.

Όσον αφορά την ΑΔΕΔΥ, δεν το ξέρω αυτό. Εγώ σήμερα ήρθα στη Θεσσαλονίκη. Δεν έχω πληροφορηθεί τι έχει γίνει ακριβώς στην ΑΔΕΔΥ. Βεβαίως με το που θα λάβουμε μια καλύτερη πληροφόρηση, μια ουσιαστικότερη πληροφόρηση εμείς θα τοποθετηθούμε. Σε κάθε περίπτωση δεν έχουμε καμία συνεργασία και δεν μπορεί να έχουμε συνεργασία με το παραδομένες συμβιβασμένες και εργοδοτικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, όπως είναι η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ και η νέα παράταξη την οποία έχει διαμορφώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Καμία συνεργασία και πουθενά.

Το μέτωπό μας έχει σταθερή ταξική κατεύθυνση και η προσπάθειά μας είναι για ένα αγωνιστικό ταξικό μέτωπο με όλες τις δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος που έχουν ταξική αναφορά και ταξικό προσανατολισμό.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας εδώ. Δυστυχώς υπάρχουν κι άλλες υποχρεώσεις και η καθυστέρηση στην έναρξη δεν ήταν δική μας ευθύνη. Σας ευχαριστώ και πάλι.

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Προτού κλείσουμε βεβαίως επειδή δεν έγινε κάποια ερώτηση, θέλω να υπογραμμίσω με ιδιαίτερη έμφαση τη θέση μας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και του λιμανιού.

Γενικότερα ξέρετε τη θέση μας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Το ξεπούλημα αυτό της χώρας το οποίο έχει τεράστιο κόστος και για το οποίο υπάρχουν υπεύθυνοι που πρέπει να λογοδοτήσουν και θα λογοδοτήσουν. Αλλά ειδικά το ξεπούλημα του νερού της Θεσσαλονίκης και στην Αθήνα βεβαίως και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης θα έχει εγκληματικές επιπτώσεις για την πόλη και την προοπτική της.

Και αυτό μπορεί να μην είναι άμεσα ορατό, αλλά πολύ γρήγορα θα αντιληφθούμε όλοι ότι δεν έχουμε παραδώσει μόνο το λιμάνι, αλλά ολόκληρες πόλεις σε ξένα συμφέροντα. Τον Πειραιά τον έχουμε κάνει China town και εδώ Γερμανιστάν. Μαζί βεβαίως με μεγάλους, μαζί και με Τούρκους, μαζί και με Κινέζους και με το φίλο βεβαίως, τον κυβερνητικό φίλο Ιβάν Σαββίδη.

Δεν ξέρω εάν αυτό είναι ενοχλητικό για τη Θεσσαλονίκη, αλλά είναι η πραγματικότητα. Και βεβαίως το αεροδρόμιο εδώ της Θεσσαλονίκης μαζί με τα αεροδρόμια όλα τα περιφερειακά της χώρας που έχουν παραδοθεί στη Fraport και πολύ γρήγορα θα καταλάβουμε ότι έχει καταληφθεί και ο ελληνικός τουρισμός. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας και ελπίζουμε να συναντηθούμε κάτω από καλύτερες συνθήκες ξανά και γρήγορα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ευχαριστούμε και πάλι

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου