«Κρύο ντους» για τον Αλέξη Τσίπρα

ΕΛΛΑΔΑ, Οικονομία, Ε.Ε.,

Στις διαφορετικές εκτιμήσεις του Αλ. Τσίπρα και της Κομισιόν για την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται η Handelsblatt, σημειώνοντας ότι η ΕΕ χαμηλώνει τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης. 


H γερμανική εφημερίδα Handelsblatt χαρακτηρίζει «κρύο ντους» για τον Αλέξη Τσίπρα την επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Κομισιόν για την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όπως σημειώνει όμως η γερμανική εφημερίδα το «καλό νέο είναι ότι η ανεργία μειώνεται ταχύτερα από ότι αναμενόταν.»

Η οικονομική εφημερίδα υπενθυμίζει ειδικότερα ότι μόλις πριν από δυο εβδομάδες ο πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο στη βουλή για ανάπτυξη μεγαλύτερη από 2% για φέτος. Η Κομισιόν όμως διόρθωσε προς τα κάτω τις περσινές προβλέψεις και τοποθετεί την ανάκαμψη πλέον στο 1,6% (από 2,7% το 2016). Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και εσωτερικό έγγραφο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την Handelsblatt. Η συρρίκνωση της ανάπτυξης οφείλεται, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, «στην αντιπαράθεση Αθήνας και δανειστών το πρώτο εξάμηνο του 2017 καθώς και στη διένεξη για το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Ως αποτέλεσμα η δεύτερη αξιολόγηση έκλεισε με καθυστέρηση πάνω από ένα χρόνο. Σε γενικές γραμμές πάντως οι καθυστερήσεις επέδρασαν αρνητικά σε επενδύσεις, αλλά και στη κατανάλωση στην Ελλάδα», εκτιμά η Ηandelsblatt.

H Koμισιόν ρίχνει τον πήχη των προσδοκιών της Αθήνας


Σύμφωνα με την εφημερίδα «η βελτίωση στον τομέα της απασχόλησης οφείλεται κυρίως στον τομέα του τουρισμού» που βρίσκεται σε ανοδική τροχιά. Από το 23,6% πέρυσι η ανεργία μειώθηκε τον περασμένο Αύγουστο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ στο 20,6%. «Αν και είναι το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας τα τελευταία έξι χρόνια, αυτό εξακολουθεί ωστόσο να είναι το υψηλότερη στην ΕΕ» αναφέρει το δημοσίευμα.

Όσον αφορά τις επενδύσεις η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται φέτος στις προσδοκίες, σημειώνει η εφημερίδα. Η φθινοπωρινή έκθεση της Κομισιόν αναθεωρεί δραστικά τις περσινές τις εκτιμήσεις από το 13,7% στο 5,1%. Ο λόγος είναι και πάλι η αντιπαράθεση με τους δανειστές το πρώτο μισό του 2017, αλλά και η δυσπιστία των επενδυτών απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα, σημειώνει η Handelsblatt. Mάλιστα η εφημερίδα αναφέρεται και στην περίπτωση της Eldorado Gold, η οποία ανακοίνωσε ότι παγώνει όλες τις επενδύσεις τις στις Σκουριές, επειδή εκκρεμεί ακόμα η χορήγηση αδειών κατασκευής και λειτουργίας από το αρμόδιο υπουργείο, με αποτέλεσμα να επίκεινται τώρα απολύσεις. Την ίδια στιγμή υπάρχουν ερωτηματικά και στην φιλόδοξη επένδυση του Ελληνικού. «Μετά τα 300.000 τετραγωνικά που χαρακτηρίστηκαν αρχαιολογική ζώνη η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου επιδιώκει να περιοριστεί το ύψος των σχεδιαζόμενων κτηρίων. Ανοιχτό παραμένει επομένως αν η επένδυση θα έχει εν τέλει νόημα για τους επενδυτές», σημειώνει η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα, τέλος, σημειώνει ότι αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις 4 Δεκεμβρίου -κι αυτό όχι μόνο στην Αθήνα- τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2017. «Τα στοιχεία αυτά θα δείξουν κατά πόσο η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι σταθερή. Ο Τσίπρας είναι αισιόδοξος, αναμένει πρωτογενές πλεόνασμα 3% για το επόμενο έτος. Η Κομισιόν όμως είναι πιο επιφυλακτική και αναμένει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 2,5% για καθένα από τα επόμενα δύο χρόνια - αν υποτεθεί ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και νέων μέτρων είναι ομαλή και ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα προσαρμογής στα τέλη Αυγούστου 2018 ώστε στη συνέχεια να μπορεί να χρηματοδοτείται από τις αγορές. Αλλά ακόμη και με αυτόν τον ρυθμό ανάπτυξης, θα χρειαστεί σχεδόν μια δεκαετία προκειμένου οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας να επιστρέψουν στα επίπεδα προ της κρίσης», σημειώνει η Handelsblatt.
πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου