1321 ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1154 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 733 ΕΛΛΑΔΑ 661 Ε.Ε. 656 ΚΟΣΜΟΣ 499 ΑΠΟΨΕΙΣ 461 ΚΟΙΝΩΝΙΑ 119 Τουρκία 113 ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ 94 VIDEO 93 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ 76 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 53 ΡΩΣΙΑ 44 Blog συντάκη 44 ΧΡΕΟΣ 41 ΜΜΕ 36 ΣΥΡΙΖΑ 36 Χρήστος Γιανναράς 27 Τράπεζες 26 Τρομοκρατία 24 ΜΝΗΜΟΝΙΑ 23 ΚΥΠΡΟΣ 21 Σένγκεν 20 Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ 18 ΣΥΡΙΑ 18 Τηλεοπτικές άδειες 17 ΑΡΙΣΤΕΡΑ 16 ΕΥΖΩΙΑ 16 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ 15 MEDIA 11 ΥΠ.ΟΙΚ 10 ΤΡΟΙΚΑ 7 Φορολογία 6 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 6 Τρύφων Αλεξιάδης 6 ΥΠ.ΕΞ. 5 ΥΓΕΙΑ 5 Φρανσουά Ολάντ 4 Τράπεζα της Ελλάδας 3 Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 3 ΧΑΛΚΙΔΑ 2 Στέλιος Παπαθεμελής 2 ΤΟ ΒΗΜΑ 2 Τάσος Παπαδόπουλος 2 Τσεχία 2 Υπουργικό 2 Φ. Κουβέλης 2 Φιντέλ Κάστρο 2 Φοροαποφυγή 2 Φοροδιαφυγή 1 Ύφεση 1 Συνθήκη Δουβλίνου 1 ΤΧΣ 1 Τουρκική εισβολή 1 Τσάμηδες 1 Τόρστεν Μπένερ 1 ΥΠ.ΓΕ. 1 ΥΠ.ΕΣ. 1 ΥΠΑΙΘ 1 Φ. Μαστρογιάννη 1 Φάνης Ζουρόπουλος 1 Φασισμός 1 Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest 1 Φετουλάχ Γκιουλέν 1 Φράγκος Φραγκούλης

Πάταξη της φοροαποφυγής επιδιώκει η ΕΕ

Με αφορμή τα Paradise Papers η ΕΕ διατείνεται ότι κάνει ό,τι μπορεί για την πάταξη της φοροαποφυγής. Mεγαλύτερο εμπόδιο είναι όμως κάποιες χώρες-μέλη όπως η Ολλανδία, η Μάλτα, η Ιρλανδία, η Βρετανία.


Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εξετάζουν αυτές τις μέρες προσεκτικά τα Paradise Papers, με τις νέες αποκαλύψεις για φορολογικούς παραδείσους και παράκτιες εταιρίες, προκειμένου να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους στη μάχη κατά της φοροαποφυγής. Ενδιαφέρον έχει τι προτίθεται να κάνει η ΕΕ για τους φορολογικούς παραδείσους σε υπερπόντια, εδάφη που βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής της Μεγάλης Βρετανίας.

Για τον εκπρόσωπο οικονομικών και δημοσιονομικών ζητημάτων των γερμανών Πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο Σβεν Γκίγκολντ θα πρέπει να αυξηθεί η πίεση στο Λονδίνο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, μιας και η Βρετανία ενδιαφέρεται για μια συμφωνία πρόσβασης στην ενιαία αγορά μετά την έξοδό της από την ΕΕ: «Αν η Βρετανία δεν βάλει φραγμό στους φορολογικούς παραδείσους, το Σίτι του Λονδίνου και οι συμβαλλόμενοι στη Βρετανία οικονομικοί παράγοντες, δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά».

Εκτός όμως από τη Μεγάλη Βρετανία, υπάρχουν και άλλες χώρες εντός ΕΕ, που δεν θέλουν να συσταθεί ένας πλήρης κατάλογος φορολογικών παραδείσων, όπως είναι η Μάλτα, η Ιρλανδία και η Ολλανδία. Ο ευρωπαίος επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί κάνει μάλιστα λόγο για χώρες-μέλη που μπλοκάρουν, στην ουσία, την ΕΕ. Όπως δηλώνει ο επίτροπος ήρθε επιτέλους η ώρα όλες οι χώρες-μέλη να ακολουθήσουν κοινή πορεία για την αντιμετώπιση της απάτης και την πάταξη της φοροαποφυγής.

Νόμιμη η φοροαποφυγή


Το εγχείρημα αυτό όμως, κάθε άλλο παρά εύκολο είναι, από τη στιγμή που η φοροαποφυγή είναι νόμιμη και οι επιχειρήσεις ή άτομα με υψηλά εισοδήματα προσπαθούν με κάθε τρόπο να πληρώσουν λιγότερους ή καθόλου φόρους.

Δεν είναι ωστόσο μόνο χώρες, όπως η Μάλτα, που δεν επιθυμούν οι πολυεθνικές να δηλώνουν πόσα κερδίζουν αλλά και σε ποια χώρα καταβάλουν φόρους. Ακόμα και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε τάσσονταν πάντα στις Βρυξέλλες κατά της πλήρους διαφάνειας στις Βρυξέλλες: «Ζούμε σε εποχή παγκοσμιοποίησης. Οι δυνατότητες για την αποφυγή φόρων είναι απίστευτα πολλές», δήλωνε ο γερμανός υπουργός.

Από την πλευρά της η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ προσπαθεί τουλάχιστον να δυσκολέψει τη ζωή των πολυεθνικών. Έτσι το τελευταίο διάστημα προέτρεψε από το Λουξεμβούργο να ζητήσει εκ των υστέρων από την Amazon φόρους 250 εκατομ. ευρώ και από την Ιρλανδία να εισπράξει από την Apple 13 δις στερλίνες. Μέχρι στιγμής όμως τα αιτήματα της Κομισιόν βρίσκονται μόνο στα χαρτιά.
πηγή: Deutsche Welle
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

[disqus]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.