01/18/17

Δύο μόλις μέρες πριν την ορκωμοσία του Τραμπ, ο Γιούνκερ τόνισε πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα συνειδητοποιήσει ότι δεν πρέπει να βλάπτει τις υπερατλαντικές σχέσεις, προσθέτοντας όμως ότι παραμένει ασαφές ποιες είναι οι πολιτικές που θα επιδιώξει ο νέος ηγέτης των ΗΠΑ...


«Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να σταματήσει να προβαίνει σε δηλώσεις υποστήριξης της διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν στηρίζουν την απόσχιση του Οχάιο από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Δύο μέρες πριν την ορκωμοσία του Τραμπ, ο Γιούνκερ τόνισε πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα συνειδητοποιήσει ότι δεν πρέπει να βλάπτει τις υπερατλαντικές σχέσεις, προσθέτοντας όμως ότι παραμένει ασαφές ποιες είναι οι πολιτικές που θα επιδιώξει ο νέος ηγέτης των ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις του στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό BR, σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση του σταθμού του Μονάχου, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε πως είναι βέβαιος ότι κανένα κράτος–μέλος της ΕΕ δεν επιθυμεί να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου στην αποχώρηση από την Ένωση, παρά την σχετική πρόβλεψη που έκανε ο Τραμπ μέσα στην εβδομάδα.

«Ο κος Τραμπ δεν θα πρέπει εμμέσως να ενθαρρύνει τα κράτη–μέλη να το πράξουν αυτό», τόνισε ο Γιούνκερ. «Δεν περιφερόμαστε να καλούμε το Οχάιο να αποσχισθεί από τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε ότι αναμένεται να μιλήσει με τον Τραμπ – σε αντίθεση με το όσα δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Ο Γιούνκερ τόνισε ότι ο Τραμπ τον μπέρδεψε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Ο Τραμπ συνομίλησε με τον κο Τουσκ και μας μπέρδεψε», τόνισε ο Γιούνκερ σχολιάζοντας σκωπτικά τον Αμερικανό μεγιστάνα για τα νέα του καθήκοντα.

«Αυτό είναι το στοιχείο στη διεθνή πολιτική. Όλα έχουν να κάνουν με την λεπτομέρεια».

Οι δηλώσεις Ντόναλντ Τραμπ για τη "διάλυση" της  Ε.Ε.Υπενθυμίζουμε ότι προ δύο ημερών ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε δηλώσει σε συνέντευξη πως δεν τον ενδιαφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και πως έπειτα από το Brexit, αναμένει και άλλες αναχωρήσεις και μελλοντικά θα διασπαστεί, σχόλιο που οδήγησε σε μια σειρά αντιδράσεων από τις ηγεσίες των Ευρωπαϊκών θεσμών και Κρατών Μελών της ΕΕ όπως η Γερμανία.

Με το σκληρό ευρώ, το συγκεκαλυμμένο αυτό μάρκο και την οικονομία μας σε ελεύθερη πτώση, είναι γελοίο να πιστεύουμε ότι θα γίνουμε ανταγωνιστικοί και θα ανακάμψουμε. Πόσες ακόμα εσωτερικές υποτιμήσεις, πόση περισσότερη φτώχεια, ανεργία, απελπισία, δυστυχία μπορεί να αντέξει η δύσμοιρη χώρα;;; 


 του Θόδωρου Κατσανέβα*
Οχτώ χρόνια μέσα στη θύελλα της ευρωτραγωδίας, τώρα πια είναι περισσότερο από φανερό ότι, υπάρχουν δύο μόνο καθαρές πολιτικές θέσεις. Η μία είναι αυτή που υποστηρίζει την παραμονή στην Ευρωζώνη. Και η άλλη την επιστροφή στη δραχμή. Η πρώτη είναι αλληλένδετη με το Μνημόνιο, αφού μόνο αν το δεχτούμε θα μας χορηγήσουν-δανείσουν ευρώ για να πληρώσουμε τις συντάξεις, τους μισθούς, τα χρέη, τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις μας. Η ρητορικού τύπου άρνηση στο Μνημόνιο χωρίς καθαρή εναλλακτική πρόταση, είναι ανέξοδη και ανεύθυνη αντιπολίτευση. Το ΔΝΤ, η Τρόικα, η Άγκελα Μέρκελ, δεν πρόκειται να μας δώσουν δεκάρα αν δε γονατίσουμε και υποθηκεύσουμε τη χώρα. Η άρνηση στο Μνημόνιο οδηγεί σε μία μόνο λύση. Να σταθούμε στα πόδια μας και να γυρίσουμε στο εθνικό μας νόμισμα, ώστε να έχουμε τον έλεγχο της οικονομικής κυριαρχίας της χώρας, και να αναστήσουμε την ανταγωνιστικότητα της. Όπως θα έλεγε και ο παμπόνηρος μεγαλοτραπεζίτης Ρότσιλντ « δώστε μου εμένα τη διαχείριση του νομίσματος και αφήστε τους άλλους να φτιάχνουν νόμους ! ».

Η τρομολαγνία ενάντια στη δραχμή


Η Τρόικα δε μας πετάει έξω από την ευρωζώνη, γιατί προφανώς δε τη συμφέρει, τουλάχιστον για την ώρα, πριν υποθηκεύσει όλη τη χώρα. Το κυρίαρχο εδώ πολιτικοδημοσιογραφικό κατεστημένο, πειθήνιο στα Τροικανά κελεύσματα, τρομοκρατεί τους φοβισμένους πολίτες με έωλα επιχειρήματα του τύπου ότι, δε θα έχουμε τρόφιμα,φάρμακα κλπ.. Εξορκίζει την επιστροφή στη δραχμή ως τον Εξαποδώ που θα μας γυρίσει στο Μεσαίωνα. Μόνιμα, αντιπαρέρχεται το γεγονός ότι, ενώ η ένταξή μας στην Ευρωζώνη το 2002 έγινε για να στηριχθεί και να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία, συνέβη ακριβώς το αντίθετο.

Τα τελευταία εκατό χρόνια με τη δραχμή, ουδέποτε ζήσαμε παρόμοια τραγωδία όπως η σημερινή. Ασφαλώς και μέρος της ευθύνης οφείλεται στο άθλιο πελατειακό μας σύστημα και το ξεχαρβάλωμα των δημόσιων οικονομικών από ανεύθυνες ηγεσίες των τελευταίων είκοσι χρόνων, που πρέπει κάποτε να λογοδοτήσουν. Αλλά η σημερινή ελληνική τραγωδία έχει πλήξει όλες τις περιφερειακές οικονομίες και ειδικότερα τα PIGS ( Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα, Ισπανία), οι οποίες έχουν καταρρεύσει αμέσως μετά την ένταξή τους στην ευρωζώνη. Μια ματιά στην πορεία του ισοζυγίου των πληρωμών τους, αποδεικνύει αυτή τη διαπίστωση. ( βλ. European Central Bank, Harmonized real exchange rates). Και ενώ οι περισσότερες χώρες μέσα στην ευρωζώνη έχουν καταρρεύσει, δε συμβαίνει το ίδιο με όσες είναι απ’ έξω, αλλά και για όσες βρίσκονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Γερμανοί εξάγουν...λάδι στην Ελλάδα


Λόγω των υψηλών του ισοτιμιών που επιβάλλονται σαδιστικά από το όργανο της κα Μέρκελ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ευρώ ευνοεί κυρίως τη Γερμανία την Ολλανδία, τη Φιλανδία, οι οποίες παράγουν ολιγοπωλιακά τεχνολογικά προϊόντα υψηλής υπεραξίας και ανταγωνίζονται με επίσης σκληρά νομίσματα όπως το δολάριο των ΗΠΑ και το Γιέν της Ιαπωνίας. (Η Κίνα με τη χαμηλή ισοτιμία του Γουάν έχει σήμερα σωρευτικό πλεόνασμα πάνω από 3,5 τρις). Η Ελλάδα, με κυρίως τουριστική και γεωργική κατεύθυνση, ανταγωνίζεται άλλες με μαλακά νομίσματα, δηλ. με χαμηλές ισοτιμίες. Το δωμάτιο ενός ελληνικού ξενοδοχείου και τα αγροτικά μας προϊόντα, στοιχίζουν περίπου τα διπλάσια από ότι στην Τουρκία, την Αίγυπτο τη Βουλγαρία αντίστοιχα. Οι Ολλανδοί βαφτίζουν Ευρωπαϊκές τις ντομάτες -και όχι μόνο-που εισάγουν από το Μαρόκο και τις εξάγουν σε εμάς. Οι Γερμανοί κάνουν το ίδιο και μας εξάγουν...λάδι !

Τα ελληνικά ναυπηγεία, τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, τιμωρούνται γιατί δεν τήρησαν κάποιες Κοινοτικές οδηγίες και τους απαγορεύεται να δεχτούν παραγγελίες από οποιονδήποτε, εκτός από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό. Πάνω απο 120 δις ευρώ έχουν στοιχίσει οι εισαγωγές πολεμικού υλικού από τη δύση, μεταξύ των οποίων και τα γερμανικά υποβρύχια που γέρνουν. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εγγυάται τα ανατολικά μας σύνορα από την Τουρκία, μια σύμμαχο χώρα στο ΝΑΤΟ, όπου είμαστε από τα πέντε μόνο μέλη που πληρώνουμε στο ακέραιο τις οικονομικές μας υποχρεώσεις. Την ίδια ώρα, τα καλύτερα ελληνόπουλα δραπετεύουν στο εξωτερικό σε αναζήτηση μιας θέσης στον ήλιο. Οι Κοινοτικές επιδοτήσεις λιμνάζουν και όχι μόνο από την υπαρκτή δική μας ανικανότητα που διόγκωσε το φαινόμενο των κηπουρών-Υπουργών, οι οποίοι ανέλαβαν «στρατηγοί» σε πολεμική περίοδο. Τα επιτόκια δανεισμού της χώρας μας έχουν φτάσει σε εξοντωτικά επίπεδα, τα spreads σε ιλιγγιώδη ύψη και η Γερμανία, (που αρνείται να μας καταβάλλει τις πολεμικές αποζημιώσεις ύψους 160 δις ευρώ, χωρίς τους τόκους), μαζεύει όλο το χρήμα των διεθνών καταθετών ακόμα και με αρνητικά επιτόκια, αφού είναι και η πλέον ασφαλής οικονομία-Τράπεζα. Και το εμπορικό της πλεόνασμα ξεπέρασε τα 160 δες. Ευρώ.

Η «συμμορία του ευρώ»


Με το σκληρό ευρώ, το συγκεκαλυμμένο αυτό μάρκο και την οικονομία μας σε ελεύθερη πτώση, είναι γελοίο να πιστεύουμε ότι θα γίνουμε ανταγωνιστικοί και θα ανακάμψουμε. Πόσες ακόμα εσωτερικές υποτιμήσεις, πόση περισσότερη φτώχεια, ανεργία, απελπισία, δυστυχία μπορεί να αντέξει η δύσμοιρη χώρα ; Η αδυναμία ελέγχου του νομίσματος μιας περιφερειακής οικονομίας, η αδυναμία υποτίμησης του, την αφοπλίζει αφού βρίσκεται σε διαφορετική παραγωγική και νομισματική ζώνη και την καθιστά υποχείρια στο διεθνή ανταγωνισμό, στις κυρίαρχες αγορές, στους κερδοσκόπους και στους πονηρούς Γερμανούς. Αντί να εκδώσουμε χρήμα- με σύνεση και φειδώ βέβαια- για να πληρώσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις, απλώνουμε το χέρι ως κακόμοιροι επαίτες για να μας δανείσει η φοβερή Τρόικα με επαίσχυντους όρους χώρας-αποικίας.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των δανείων κατευθύνεται σε παλαιότερα χρέη, τα οποία γιγαντώνονται συνεχώς, ως ένας δολοφονικός φαύλος κύκλος. Από τις περίπου 250 χώρες που υπάρχουν στον κόσμο, οι 220 έχουν δικό τους νόμισμα και οι περισσότερες αναπτύσσονται πολύ καλύτερα απο την ευρώπληκτη Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι η απογείωση της ελληνικής οικονομίας έγινε από τα μέσα της δεκαετίας του 1950, όταν ο «δεξιός» Σπύρος Μαρκεζίνης έκοψε την ισοτιμία της τότε δραχμής με το δολάριο στη μέση. Σε όλο το φάσμα των διεθνών συζητήσεων, από τα αριστερά έως τα δεξιά, διαπρεπείς οικονομολόγοι και πολιτικοί με πιο πρόσφατη την περίπτωση του Ντόναλντ Τράμπ, βλέπουν την αναγκαιότητα εξόδου από την ευρωζώνη. Αλλά εδώ το κατεστημένο μιλά για τη «συμμορία της δραχμής». Ενώ μία είναι η μεγάλη συμμορία, αυτή της «συμμορία του ευρώ».

Ώρες επώδυνης ευθύνης


Η επιστροφή στη δραχμή, είναι ο δρόμος της επώδυνης ευθύνης με προοπτική ανάστασης. Ενώ η παραμονή στην ευρωζώνη σηματοδοτεί την ανακύκλωση της δυστυχίας και της εθνικής ταπείνωσης. Η Γερμανία που επιμένει στο σκληρό ευρώ, που δεν μας καταβάλει τα πολεμικά δάνεια και αποζημιώσεις ύστερα από το αιματοκύλισμα της χώρας μας και της Ευρώπης, θέλει να μας μεταβάλει σε αποικία της. Ας σκεφτούν τις τεράστιες ευθύνες τους αυτοί που διαφεντεύουν τη χώρα. Και οι ζαλισμένοι ή παράλογοι επικριτές τους, από τα δεξιά και κυρίως από τα αριστερά, πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να αντιτίθενται στο Μνημόνιο και την ίδια ώρα να επαιτούμε νέα δάνεια σε ευρώ. Αυτό είναι ανεύθυνη ρητορεία που θυμίζει την Καραγκιόζειο ρήση : «τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου». Αυτοί οι εξυπνακισμοί όμως, δεν περνάνε με την κυρία Μέρκελ απέναντι. Η επιστροφή στη δραχμή συζητιέται ευρύτατα ως η πλέον σωστή λύση διεθνώς. Στο εσωτερικό της χώρας, μέσα στο σημερινό καθεστώς της μαζικής τρομοκρατίας ενάντια στη δραχμή και με περίπου φίμωση της αντίθετης άποψης, η πλειοψηφία πλέον του ελληνικού λαού βλέπει αυτή την προοπτική ως τη μοναδική λύση. Και όλο και περισσότεροι συμφωνούν. Γι’ αυτό, τώρα είναι η ώρα της επώδυνης ευθύνης και της ελπίδας. Δεν αρκούν οι αδιέξοδες διαμαρτυρίες ενάντια στο Μνημόνιο, χωρίς πολιτική κατεύθυνση και σχεδιασμό σεναρίου εξόδου από το ευρώ. Καιρός είναι να υπάρξει μια πολιτική κίνηση που θα υποστηρίζει αυτές τις καθαρές θέσεις, θα σαρώσει την αδιέξοδη σημερινή πραγματικότητα και θα φέρει πίσω την αυτοπεποίθηση και την ελπίδα στη χώρα.

Τι κάνουμε


Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, η μόνη καθαρή λύση είναι, η ελεγχόμενη πτώχευση με κούρεμα του χρέους. με περίοδο χάριτος 3 ετών για την αρχή αποπληρωμής του υπόλοιπου, με διεύρυνση της περιόδου συνολικής αποπληρωμής και με έξοδο από το ευρώ. Η νέα δραχμή θα υποτιμηθεί και μπορεί να κατευθυνθεί σε επίπεδα λογικής ισοτιμίας με καλάθι νομισμάτων που θα περιέχουν το Ευρώ, το Δολάριο, το Γουάν, το Γιέν και άλλων νομισμάτων από ανταγωνιστικές μας χώρες. Γεγονός είναι ότι, οι πρωτόγνωρες διεθνώς πρακτικές της εφεδρείας, των απολύσεων, της υπερβολικής συμπίεσης των εισοδημάτων, των τραγικών διαστάσεων της ανεργίας, εκτός από απάνθρωπες είναι και αντιοικονομικές γιατί οδηγούν σε συρρίκνωση της εσωτερικής ζήτησης και σε κοινωνικές συγκρούσεις με τραγικές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες.

Παράλληλα, αναγκαίο είναι το νοικοκύρεμα της οικονομίας, η περιστολή των δημόσιων δαπανών, η ορθολογικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η πάταξη της διαφθοράς, της ατιμωρησίας, της γραφειοκρατίας, της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Όπως και η ενεργός αναπτυξιακή πολιτική, με στήριξη των υγιών βιομηχανικών και κατασκευαστικών μονάδων, καθώς και η προώθηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας στην εναλλακτική ενέργεια, στον ορυκτό πλούτο, τον ποιοτικό και θαλάσσιο τουρισμό, τις σύγχρονες, τις εναλλακτικές και θερμοκηπευτικές καλλιέργειες, την ιχθυοκαλλιέργεια, τη βιομηχανία τροφίμων και λιπασμάτων, των αμυντικών προϊόντων, των ναυπηγείων, τη φαρμακοβιομηχανία, τις μεταφορές και logistics, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες τις νέες τεχνολογίες, την έρευνα και την καινοτομία. Αλλά για όλα αυτά, θα πρέπει η χώρα να κυβερνάται με την αίσθηση του μέτρου και του δικαίου, με αποτελεσματικότητα, ικανότητα και εντιμότητα από τους άριστους και όχι τους αρεστούς. 
 ------------------------------------------------------

* Ο Θόδωρος  Κατσανέβας  Έλληνας Οικονομολόγος, Πανεπιστημιακός και πολιτικός, επικεφαλής του κόμματος «Δραχμή - Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση Πέντε Αστέρων»

«Εκείνο που λέω ξεκάθαρα είναι όχι ευρώ. Ένα νόμισμα όταν είναι όπλο εναντίον του λαού δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως οικονομικό μέσο», τόνισε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στην εκπομπή του ΤPP, «ΕΝΤΟΣ», με τον Κώστα Εφήμερο. Παράλληλα, υπογράμμισε πως «είναι υποχρέωση μας να αντισταθούμε και να αποκρούσουμε και το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση»...Η Ζ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στην αρχή της συνέντευξης στο πόρισμα της πλειοψηφίας της Επιτροπής για τα δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα, σχολιάζοντας ότι «είναι ένα σχέδιο πορίσματος για τη διαπλοκή που αναδίδει διαπλοκή». Υποστήριξε ότι «γίνεται ανεκτό τόσοι και τόσοι που βρίσκονται σε payroll να παραπληροφορούν, να αποπροσανατολίζουν και τελικά να καθοδηγούν την κοινωνία στην παραίτηση, την αποχαύνωση και τη σύγχυση» ενώ τόνισε ότι «πρέπει να κατανοήσουμε ποιοι περιφέρονται ως δήθεν δημοσιογράφοι και ποιοι υπηρετούν την αλήθεια, τη δημοσιογραφία, την ενημέρωση και την πληροφόρηση. Δεν είναι ένα θέμα ασύνδετο με το αν θα μπορέσει η κοινωνία να οργανωθεί σε έναν στρατό κρούσης κατά των μνημονίων».

«Το ευρώ εναντίον του λαού»


«Από την στιγμή που η πατρίδας μας έχει υποταχθεί, για την ακρίβεια έχει παραδοθεί, γιατί ο λαός δεν υπέκυψε, σε μία δεσποτεία, η οποία ενεργεί με εργαλείο και με όπλο εναντίον του λαού το ευρώ, είναι υποχρέωση μας να αντισταθούμε και να αποκρούσουμε και το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση». Στη συνέχεια, αναφερόμενη στο ποια θα μπορούσε να είναι η εναλλακτική εκτός ευρώ, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας ανέφερε ότι «η άποψη ότι η δραχμή είναι πανάκεια είναι εσχάτη πλάνη. Εγώ δεν πιστεύω σε κανένα νόμισμα ως τρόπο λύσης όλων των ζητημάτων και κυρίως δεν πιστεύω πως υπάρχει νόμισμα το οποίο εγγυάται αυτό που είναι το υπέρτερο για το οποίο παλεύουμε, τη δημοκρατία και την ελευθερία.»

«Στην Πλεύση Ελευθερίας», επισήμανε, «βλέπουμε το νόμισμα ως εργαλείο που θα απελευθερώσει τους πολίτες, θα επιτρέψει στις παραγωγικές δυνάμεις να παράγουν, θα επιτρέψει στους πολίτες να έχουν συναλλαγές, θα επιτρέψει στους πολίτες να φάνε, θα επιτρέψει ξανά στους επαγγελματίες να δράσουν. Αυτή είναι η λειτουργία του νομίσματος». Ως πιθανές εναλλακτικές, η Ζ.Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι «δεν έχει σημασία πώς θα τις βαφτίσουμε, αν θα είναι ηλεκτρονικό νόμισμα, ψηφιακό νόμισμα, εθνικό νόμισμα, αν θα έχει την ονομασία δραχμή η οποιαδήποτε ονομασία».

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να έχουμε στο νου μας πως πρέπει να απελευθερωθούμε, πρέπει να αποκατασταθεί το δημοκρατικό πολίτευμα. Μπορεί να γίνει αυτό στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης; Δεν έχει σημασία αν αυτό θα μπορούσε να γίνει, γιατί αυτή τη στιγμή καλούμαστε να αποδεχθούμε όρους υποταγής και κατάλυσης της Δημοκρατίας. Συνεπώς εμένα δεν με ενδιαφέρει πια αν θα μπορούσε να γίνει, με ενδιαφέρει ότι υπάρχει τώρα το καθήκον της αντίστασης και απόκρουσης αυτής της επιβολής, υπάρχει το καθήκον αποτίναξης αυτού του ζυγού και δεν μπορούμε να παριστάνουμε πλέον ότι είμαστε σε μία διεθνή ένωση που λειτουργεί ως ένωση ισότιμων κυριάρχων κρατών».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο εύκολη κι επίπονη είναι η συγκεκριμένη διαδικασία, η Ζ.Κωνσταντοπούλου απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή χύνεται αίμα στην Ελλάδα. Χύνεται το αίμα των ανθρώπων οι οποίοι πεθαίνουν στο βωμό του Μνημονίου. Μπορεί να μην το βλέπουμε, αλλά το Μνημόνιο έχει πάρα πολλά ανθρώπινα θύματα κι έχει και την καταρράκωση των ανθρώπινων υπάρξεων. Συνεπώς δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι παλεύοντας και αντιστεκόμενοι οι άνθρωποι θα πάθουν κάτι χειρότερο από αυτό που τους συμβαίνει», ενώ υποστήριξε ότι «δεν είναι ταξική μάχη, είναι υπαρξιακή, είναι πατριωτική, είναι δημοκρατική. Δεν παλεύει για την ελευθερία του μόνο εκείνος που έχει χάσει την τελευταία ρανίδα δυνατοτήτων επιβίωσης»

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα κάνει «δύο πολύ ανοικτές διαδικασίες και συγκεντρώσεις, στα μέσα Γενάρη και τέλη Φλεβάρη, χωρίς να παριστάνουμε ότι είμαστε ένα κόμμα σαν τα άλλα». Απέρριψε τις κατηγορίες ότι το κόμμα της είναι προσωποπαγές, απαντώντας ότι «η Πλεύση Ελευθερίας είναι μία πρόσκληση μάχης. Και σε αυτήν τη μάχη πάμε με πολύ ανοιχτές διαδικασίες αλλά ταυτόχρονα και με πολύ αυστηρά κριτήρια. Δεν θα ξεπλύνουμε όσους έχουν ευθύνη για την καταστροφή της χώρας ούτε εκείνους που με ιδιοτέλεια προσπαθούν να επηρεάσουν αποφάσεις και πολιτικές».

«Η Πλεύση Ελευθερίας είναι μία συγκροτούμενη προσπάθεια και πορεύεται μέσα από δυσκολίες. Εγώ επιμένω στις αμεσοδημοκρατικές και ανοικτές διαδικασίες» υπογράμμισε η Ζ.Κωνσταντοπούλου.

«H σημερινή Βουλή είναι 100% συστημική»


Σχολιάζοντας το πολιτικό σκηνικό, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας υποστήριξε ότι τα κόμματα που συγκροτούν τη σημερινή Βουλή είναι «100% συστημικά». Σε αυτά συμπεριέλαβε τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «δεν τα εξισώνει», αλλά τα χαρακτήρισε «δήθεν αντισυστημικά». Εξηγώντας, τόνισε ότι «Βρέθηκα στη θέση της προέδρου της Βουλής όταν ήρθε το τρίτο μνημόνιο. Έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να μην περάσει το τρίτο μνημόνιο από τη Βουλή. Όταν βρέθηκα σε αυτήν τη θέση ήταν πολύ συγκεκριμένα τα πρόσωπα που συνέδραμαν στη μάχη. Δεν ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία κόμματα όπως το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, που φέρονται δήθεν αντισυστημικά και δήθεν αντιμνημονιακά. Την κρίσιμη ώρα και οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Χ.Α. διευκόλυναν και να περάσει το τρίτο μνημόνιο και να διαλυθεί η Βουλή. Γιατί αυτή η Βουλή ενοχλούσε».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της προηγούμενης Βουλής για το χρέος, για θέματα όπως η Siemens, η εξεταστική για τα μνημόνια και πρώην δικογραφίες που αφορούσαν νυν και πρώην υπουργούς. «Αυτήν τη στιγμή η Βουλή που έχουμε εκπροσωπεί λιγότερο από το 50% της κοινωνίας. 48% δεν ψήφισε και 4% ψήφισε κόμματα που δεν μπήκαν στη Βουλή», ανέφερε. «Δεν δέχομαι ότι ο καθένας έχει μερίδιο ευθύνης.Ο καθένας κρίνεται από το τι έκανε και τι κάνει».

«Οι επιθέσεις είναι αναμενόμενες»


Αναφερόμενη στις κατηγορίες για το ότι εμφανίζεται συχνά στον «ΣΚΑΙ», τόνισε ότι «είναι γνωστή η λυσσαλέα επίθεση που δέχτηκα από τα τηλεοπτικά ΜΜΕ. Η τηλεόραση δεν είναι ούτε αυτοσκοπός ούτε πανάκεια. Είναι όμως το τηλεοπτικό φάσμα ένα αγαθό το οποίο προορίζεται για την κοινωνία. Θεωρώ ότι ο τηλεοπτικός χρόνος δεν ανήκει στους σταθμούς, αλλά στους πολίτες. Δεν υπάρχει τηλεοπτικός σταθμός που να μην μου έχει επιτεθεί και μέσα από τους σταθμούς δεν έχω διστάσει να συγκρουστώ με ιδιοκτήτες και δημοσιογράφους». Υποστήριξε επίσης πως «αυτοί που προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα ή εντυπώσεις νομίζω ότι παραγνωρίζουν κάτι που είναι πολύ πολύ σημαντικό. Τελικά οι πολίτες δεν γελιούνται, ούτε μπορείς να τους κοροϊδέψεις»

Σχετικά με τις πρόσφατες καταγγελίες της για επιθέσεις που δέχεται η Πλεύση Ελευθερίας και το εάν το κόμμα έχει περιέλθει σε εσωστρέφεια, η Ζ.Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για «δήθεν ανεξάρτητους δημοσιογράφους και δήθεν αριστερούς επαναστάτες και ούτω καθεξής. Αυτές οι επιθέσεις είναι αναμενόμενες.

Σημασία έχει πώς τις αντιμετωπίζεις. Τις αντιμετωπίζεις συμβατικά και λες ότι είναι μέσα στο παιχνίδι και ότι δεν θα πω τίποτα; Εμείς είπαμε όχι, θα σας αντιμετωπίσουμε και ελάτε να μας επιτεθείτε. Γιατί αυτή η υπόγεια επίθεση εμάς δεν μας τρομάζει. Κάναμε την καταγγελία που έκανε ο Διαμαντής Καραναστάσης, βγήκαμε επώνυμα, ονομαστικά, μιλήσαμε για πρόσωπα και πήραμε την ευθύνη. Ούτε εκβιαζόμαστε, ούτε φοβόμαστε, ούτε έχουμε τίποτα να φοβηθούμε». Όπως υποστήριξε επίσης, «σημασία έχει ότι αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε στο εσωτερικό μας πρόσωπα διαβλητά που δρουν προς συγκεκριμένη κατεύθυνση».

Νωρίτερα είχε κάνει λόγο για «επιθέσεις επειδή βρίσκομαι στο επίκεντρο πρωτοβουλιών», συμπληρώνοντας ότι «δεν πρόκειται να σταματήσω να κάνω αυτό που κάνω». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν αυτοί που δεν θέλουν να επαναστατήσει και να δημιουργήσει ο λαός. Θέλουν απλώς να παίζουν τις κουμπάρες, να διανέμουν χρήμα,επιρροή και πολιτική πρόσβαση αλλά τελικά τίποτα να μην αλλάζει».

Τέλος, η Ζ. Κωνσταντοπούλου υποστήριξε πως «υπάρχει λυσσαλέα προσπάθεια να πλήξουν στον πυρήνα του οτιδήποτε είναι ανεξάρτητο. Εσείς θα το ξέρετε καλύτερα. Οτιδήποτε αριστερό, αυτόνομο, ανεξάρτητο γίνεται προσπάθεια να πληγεί στην ταυτότητα του». Πρόσθεσε ότι «προσπαθούν να χτίσουν έναν μύθο εργασιακού μεσαίωνα και μάλιστα και στην περίπτωση του TPP δρούσαν τα ίδια πρόσωπα απ'όσο νομίζω». Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα προς «όποιον θέλει να συνδράμει στην Πλεύση Ελευθερίας, αλλά χωρίς ανταλλάγματα»
αναδημοσίευση από το TTP

«Σκληρό» BΡΕΧΙΤ σημαίνει ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν θα μπορεί να εξάγει ανεμπόδιστα, προϊόντα στην Ευρώπη, οι βρετανικές τράπεζες δεν θα μπορούν να δραστηριοποιούνται ελεύθερα στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά και ακόμα η γερμανική εξαγωγική βιομηχανία, κυρίως η αυτοκινητοβιομηχανία, δεν θα μπορεί να εξάγει ελεύθερα στη Μ. Βρετανία…


Τη σκληρή εκδοχή του 'διαζυγίου' με την ΕΕ προανήγγειλε χθες, όπως αναμένετο, η Τερέζα Μέι, ανακοινώνοντας την αποχώρηση της χώρας της από την κοινή αγορά. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Όπως εξήγησε μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Κλέμενς Φουστ: «Σκληρό» BREXIT σημαίνει ότι στο εξής η Μεγάλη Βρετανία δεν θα μπορεί πλέον να εξάγει ανεμπόδιστα, προϊόντα στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι βρετανικές τράπεζες που είναι πολύ σημαντικές για τη χώρα αφού συνεισφέρουν το 8% του συνολικού ΑΕΠ, δεν θα μπορούν επίσης να δραστηριοποιούνται ελεύθερα στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά. Σημαίνει όμως ότι και η γερμανική εξαγωγική βιομηχανία, κυρίως η αυτοκινητοβιομηχανία, δεν θα μπορεί επίσης να εξάγει πλέον τόσο εύκολα στη Μ. Βρετανία '.

Και η δε βρετανική αγορά, όπως εξηγεί ο επιφανής οικονομολόγος, ενδιαφέρει κυρίως τη γερμανική βιομηχανία αφού είναι η τρίτη σημαντικότερη αγορά για τη Γερμανία.

'Και άλλες χώρες εξάγουν όμως προς τη Βρετανία. Και οι δυο πλευρές λοιπόν θα πρέπει να υπολογίζουν με υψηλότερα εμπορικά κόστη. Αυτό αφορά φυσικά περισσότερο τη Μ. Βρετανία επειδή είναι μικρότερη από την ΕΕ, εντούτοις θα είναι επώδυνο και για εμάς '.

Πιο ευέλικτη η Βρετανία ο επικεφαλής του Ifo Κλέμενς Φουστ
Για ποιόν όμως θα είναι πιο επώδυνο το σκληρό αυτό 'διαζύγιο ';

'Καταρχήν ασφαλώς για τη Μ. Βρετανία διότι για την ίδια η ΕΕ αποτελεί έναν τεράστιο οικονομικό χώρο. Για την ΕΕ αντίθετα, η Βρετανία είναι σημαντική, ωστόσο είναι μια από τις πολλές αγορές. Παρά ταύτα ( hellip;) για τη Μ. Βρετανία θα είναι σίγουρα πιο εύκολο να αντιδράσει με μεγαλύτερη ευελιξία στα νέα δεδομένα. Μπορεί να προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματος, σε μείωση της φορολογίας, να δημιουργήσει μια ζώνη ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ και επιπλέον δεν θα υπάγεται πλέον στον ευρωπαϊκό μηχανισμό ελέγχου των επιδοτήσεων. Αυτό σημαίνει ότι σε θα μπορούσε να προσφέρει επιδοτήσεις και κίνητρα σε συγκεκριμένους τομείς, προκειμένου να προσελκύσει θέσεις εργασίας. Θα μπορούσε να οικοδομήσει το προφίλ φορολογικού παραδείσου ( hellip;) και να προσελκύσει έτσι επιχειρήσεις '.

Μπορεί λοιπόν, όπως επισημαίνει ο Κλέμενς Φουστ, η Μ. Βρετανία να έχει το μειονέκτημα ότι είναι μικρότερη και πιο εξαρτημένη από την ΕΕ απ΄ ό,τι ισχύει αντίστροφα, ωστόσο είναι πιο ευέλικτη και ως εκ τούτου μπορεί να προσαρμοστεί πιο εύκολα στα νέα δεδομένα.
 Κώστας Συμεωνίδης/DW

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.