01/19/17

Την κοινή θέση Ελλάδας και Κύπρου για λύση χωρίς εγγυήσεις και τουρκικά στρατεύματα επανέλαβαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κατά την συνάντησή τους στη Λευκωσία...


Ο Προκόπης Παυλόπουλος βρίσκεται στην Κύπρο για να παραστεί σε εκδήλωση για τα 40 χρόνια από το θάνατο του αρχιεπισκόπου Μακαρίου. 

Καλωσορίζοντας τον κ. Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην «άψογη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση» την οποία ευχαρίστησε για την αμέριστη συμπαράστασή της. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι με τη ρητορική των απαράδεκτων θέσεων που επιτυγχάνεται κοινά αποδεκτός συμβιβασμός, τόσο σε σχέση με θέματα που άπτονται της εσωτερικής πτυχής όσο και στα θέματα ασφάλειας.
 
 το tweet του Ν. Αναστασιάδη
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε εξαιρετικό κλίμα και την αρραγή ενότητα που υπάρχει ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα, τονίζοντας ότι ποτέ στο παρελθόν οι δύο χώρες δεν ήταν τόσο ενωμένες, όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι δεν υπάρχουν πιέσεις, αλλά αντιθέτως υπάρχει συμπαράσταση κυρίως από την πλευρά των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις θέσεις τις οποίες έχουμε καθορίσει.

Κάλεσε όλους να αντιληφθούν ότι υπερασπιζόμενοι την κυριαρχία της Κύπρου κατά την επίλυση του Κυπριακού, υπερασπίζονται την κυριαρχία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Τουρκία, είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, πρέπει να δεχθεί μια λύση που να αφήνει την Κύπρο να πορευθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης.

Χαρακτήρισε παράλληλα αναχρονιστικά και απαράδεκτα τα θέματα των εγγυήσεων και της παραμονής τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, λέγοντας ότι δημιουργούν επικίνδυνα προηγούμενα. 
ΑΠΕ-ΜΠΕ


H συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων σε ενιαίο πλαίσιο «Εθνικής Στρατηγικής»


του Σήφη Βαλυράκη *

H πρόταση για «Εθνική Στρατηγική» του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών (ΙΜΜ), αποτελεί ένα κατ αρχήν πολιτικό πλαίσιο συνεννόησης, ευρύτερα αποδεκτό από τα κοινοβουλευτικά κόμματα που συμμετείχαν εξάλλου, μέσω των ερευνητικών τους ιδρυμάτων και με πρώτης γραμμής πολιτικά στελέχη τους, στη διαμόρφωση της.

Την πρόταση αυτή της «Εθνικής Στρατηγικής» εισηγήθηκα στη Βουλή, σε επίπεδο κοινοβουλευτικών επιτροπών, με συμμετοχή και της ΟΚΕ τον περασμένο Ιούλιο. Η πρόταση διατυπώνεται σε ένα κείμενο 30 κωδικοποιημένων σημείων, διαθέτει πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση και διαμορφώθηκε αξιοποιώντας τα συμπεράσματα μιας σειράς από διεθνή, εθνικά και περιφερειακά συνέδρια που αφορούσαν το παραγωγικό μοντέλο και είχαν στόχο την διατύπωση προτάσεων για την βιώσιμη ανάπτυξη και την απασχόληση στη χώρα μας .

Είναι δεδομένο ότι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση της Ελλάδας συνέπεσε με μία παγκόσμια οικονομική κρίση, την αποδυνάμωση της Ε.Ε. και με ένα πέλαγος γεωπολιτικών ανακατατάξεων που εντείνουν τις αβεβαιότητες κάνοντας τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Δεν υπάρχει προηγούμενο χώρας που να έχει χάσει σε καιρό ειρήνης τέτοιο ποσοστό του ΑΕΠ (περίπου 30%). Η χώρα μας που μαστίζεται κυριολεκτικά από μακροχρόνια ύφεση και ανεργία δεν αντέχει άλλο. Απαιτείται άμεσα, ως όρος επιβίωσης, ανάπτυξη (εισόδημα) και απασχόληση (θέσεις εργασίας). Η Ελλάδα όμως είναι καταδικασμένη σε ύφεση, διότι οι δανειστές της δεν της επιτρέπουν στην πράξη, να οργανώσει προϋποθέσεις ανάπτυξης. Υπάρχει λοιπόν θέμα «Εθνικής Κυριαρχίας».

Υπάρχει σήμερα «Εθνική Συνεννόηση» και σύμπλευση των πολιτικών αρχηγών για το Κυπριακό. Το ίδιο πρέπει να γίνει στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την βιωσιμότητα του χρέους (Δυνατότητα εξόδου στις διεθνείς αγορές). Πρέπει να γίνει το ίδιο στη προώθηση προγραμμάτων, πολιτικών και δράσεων για την ανάπτυξη. Η ανάκαμψη πρέπει να επιτευχθεί σε σύντομο χρόνο με την συμβολή αφενός όλων των πολιτικών δυνάμεων και αφετέρου στη βάση ενός εθνικού μακρόπνοου σχεδιασμού, για την ασφαλή έξοδο της χώρας μας από την σημερινή κρίση.

Απαιτείται πολιτική σταθερότητα και πολυετές αναπτυξιακό πρόγραμμα, μια σειρά δηλαδή εθνικών διαρθρωτικών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων για την θεσμική παραγωγικότητα και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας. Απαιτείται ως αυτονόητο η αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας στο σχεδιασμό και την άσκηση πολιτικής με πρόσταγμα την δημιουργία παραγωγικών θέσεων εργασίας. Όπως πχ η ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων που δίνουν στην Ελλάδα την απασχόληση. Η ανάπτυξη έρχεται μόνο με επενδύσεις. Είναι αναγκαία λοιπόν η δημιουργία θετικού θεσμικού πλαισίου και «φιλικού κλίματος» για δημόσιες, κοινωνικές και ιδιωτικές επενδύσεις. Απαιτείται ελπίδα και προοπτική.

Απαιτείται μείωση των μη παραγωγικών δημόσιων δαπανών και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του δημόσιου τομέα. Χρειάζονται επίσης σταθεροί κανόνες και γενναία μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, μείωση της υπερφορολόγησης και αναλογική φορολόγηση στο εισόδημα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την χρήση πλαστικού χρήματος και την ηλεκτρονική τιμολόγηση στις συναλλαγές.

Τα κείμενα αυτά της πρότασης «Εθνικής Στρατηγικής» μπορούν να αποτελέσουν την απαραίτητη βάση - πλαίσιο πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου για την αναγκαία πολιτική συνεννόηση και συναίνεση και συνεπώς να οδηγήσουν σε συμφωνίες πάνω σε συγκεκριμένα σημαντικά ζητήματα.

Σήφης Βαλυράκης είναι Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών - Πρώην Υπουργός
ΑΜΠΕ

H υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, σχεδιάζει το πρώτο εξάμηνο της προεδρίας της, εφ’ όσον εκλεγεί, θα το αφιερώσει στις διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες οι οποίες νιώθουν «απογοητευμένες από το ευρώ», δημιουργώντας έτσι «σκιώδη εθνικά νομίσματα», τα οποία σε μία πορεία χρόνου θα αντικαταστήσουν ομαλά το ευρώ... 


Σε δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Γαλλίας από την Ευρωζώνη θα επιχειρήσει να μετατρέψει τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου – Μαΐου η υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, σημειώνει η Wall Street Journal.

Διεκδικώντας μεγαλύτερο κομμάτι του εκλογικού σώματος από εκείνο που έλαβε στις εκλογές του 2012, η Μαρίν Λεπέν εκθέτει μια λεπτομερή στρατηγική για τον τρόπο με τον οποίο θα αποσύρει τη Γαλλία από το ενιαίο νόμισμα χωρίς να δημιουργηθούν συνθήκες πανικού και κατάρρευσης της οικονομίας.

Η ακροδεξιά υποψήφια πρόεδρος της Γαλλίας σημειώνει, μέσω επιτελών της, ότι το πρώτο εξάμηνο της προεδρίας της, εφ’ όσον εκλεγεί, θα το αφιερώσει στις διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες οι οποίες νιώθουν «απογοητευμένες από το ευρώ», δημιουργώντας έτσι «σκιώδη εθνικά νομίσματα», τα οποία σε μία πορεία χρόνου θα αντικαταστήσουν ομαλά το ευρώ.

Η κ. Λεπέν εκτιμά ότι χώρες οι οποίες δυσκολεύονται να πιάνουν τους ευρωπαϊκούς στόχους σύγκλισης, θα εισέλθουν σε συζήτηση για την πλήρη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το ευρώ δεν έχει χρησιμοποιηθεί ως νόμισμα, αλλά ως όπλο – ένα μαχαίρι στα πλευρά κάθε χώρας για να πειστεί να πάει σε άλλη κατεύθυνση από αυτήν που επιθυμεί ο λαός της», είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου.
αναδημοσίευση από tribune.gr

Η Ελλάδα θα χρειαστεί 21 χρόνια (!) για να μειώσει τα ποσοστά της ανεργίας σε επίπεδα προ κρίσης προέβλεψε ο Πόουλ Τόμσεν, σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον... 

 

Μια μικρή πρόγευση για τις πολυαναμενόμενες εκθέσεις του ΔΝΤ για την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας και του χρέους έδωσε ο Πόυλ Τόμσεν, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Κατά την διάρκεια ομιλίας του στην παρουσίαση ενός βιβλίου στην Ουάσιγκτον, ο Πόυλ Τόμσεν προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί 21 χρόνια για να μειώσει τα ποσοστά της ανεργίας σε επίπεδα προ κρίσης.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης, ο κ. Τόμσεν δήλωσε ότι έχει πάρει μέρος σε όλες τις συνεδριάσεις του Eurogroup, τόνισε ότι η ευρωζώνη έχει κάνει πρόοδο και στην αρχιτεκτονική της και στις μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας ωστόσο ότι απαιτείται επεκτατική νομισματική πολιτική, ένα σχέδιο τύπου Γιούνκερ για την οικονομία, ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης και κυρίως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το κυρίαρχο πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι έχει νομισματική ένωση χωρίς να έχει πετύχει την πολιτική ένωση.

Η δήλωση Τόμσεν έρχεται λίγες μέρες πριν εισαχθούν στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ προς συζήτηση οι δύο ξεχωριστές εκθέσεις για την Ελλάδα.

Η πρώτη έκθεση θα είναι μια επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας από την επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης που είχε δημοσιευθεί προ τριμήνου το ΔΝΤ θεωρεί επιβεβλημένη τη μείωση των σημερινών συντάξεων, αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου. Τις ίδιες θέσεις εξέφρασε επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα και ο Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος μάλιστα αποσύνδεσε αυτές τις παρεμβάσεις με τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα.


Μαξίμου για Τόμσεν: Να συνεχίσει τις προβλέψεις, να γράψει ένα μπλογκ


Με σκωπτικό ύφος σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές τις εκτιμήσεις του Πολ Τόμσεν ότι θα περάσουν 21 χρόνια για να επανέλθει η ανεργία στην Ελλάδα στην προ κρίσης περίοδο.

«Πάντα ο κύριος Τόμσεν έπεφτε μέσα στις προβλέψεις του. Παλαιότερα είχε κάνει πρόβλεψη για ετήσια ανάπτυξη 2,1% και τελικά είχαμε ύφεση 7,1%» αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου και προσθέτουν με νόημα: «Να συνεχίσει τις προβλέψεις, να γράψει ένα μπλογκ».

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της Ευρώπης του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του Anders Aslund, στο Atlantic Council της Ουάσιγκτον, είχε προβλέψει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί 21 χρόνια για να επιστρέψει η ανεργία στα επίπεδα πριν από την κρίση.

Προέβλεψε επίσης πως η Ιταλία θα χρειαστεί 12 χρόνια, η Πορτογαλία 10 και η Ισπανία έξι, ώστε να μειώσουν την ανεργία τους στα επίπεδα της περιόδου 2001-2007.


Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.