01/20/17

«Πρώτα η Αμερική» και «θα την κάνουμε πάλι δυνατή» ήταν οι δύο φράσεις που κυριάρχησαν στην πρώτη ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών...Οι Ηνωμένες Πολιτείες άλλαξαν σελίδα, καθώς το απόγευμα της παρασκευής ο  Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε ως ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Η ομιλία Τραμπ, που ακολούθησε, είχε έντονα τα στοιχεία του προστατευτισμού σε οικονομικό επίπεδο αλλά και όσον αφορά στην εξωτερική του πολιτική, αλλά και στοιχεία εθνικισμού: "Θα ξανακάνουμε την Αμερική ισχυρή και σπουδαία και πάλι", ήταν το κεντρικό του μήνυμα.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε σαφές στίγμα των προθέσεων του από την πρώτη στιγμή που ορκίστηκε στο ύπατο αξίωμα της χώρας, διαδεχόμενος τον Μπαράκ Ομπάμα.

"Οι πολίτες της Αμερικής είμαστε μαζί σε μία κοινή προσπάθεια να ξαναχτίσουμε την Αμερική
. Θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες αλλά θα φέρουμε εις πέρας το έργο μας. Είμαστε ευγνώμονες για τον πρόεδρο Ομπάμα και τη Μισέλ Ομπάμα για τη μεγαλοπρέπεια με την οποία έκαναν αυτή τη μετάβαση στην εξουσία", τόνισε.

Συνέχισε λέγοντας ότι με την ορκωμοσία του "μεταβιβάζεται η εξουσία από την Ουάσιγκτον και τη δίνουμε σε σας, το λαό".

Όπως παρατήρησαν αρκετοί αναλυτές, η ομιλία Τραμπ έμοιαζε με αυτές που έκανε ως υποψήφιος
, και δεν είχε τα ενωτικά στοιχεία που αναμένονται από έναν πρόεδρο: "Η Ουάσιγκτον ευημερούσα, αλλά ο απλός λαός δεν συμμετείχε στην ευημερία, το κατεστημένο προστατευόταν, αλλά δεν προστάτευε τους πολίτες της χώρας. Αυτή η στιγμή της αλλαγής ανήκει σε σας, όσου βρίσκονται εδώ και όσοι παρακολουθούν σε όλη την Αμερική".

Και πρόσθεσε: "Η 20η Ιανουαρίου του 2017 θα γιορτάζεται ως η ημέρα που οι πολίτες έγιναν κυρίαρχοι της χώρας μας ξανά. Δεν θα υπάρχουν πλέον ξεχασμένοι. Όλοι σας ακούνε τώρα, γίνατε μέλη ενός κινήματος, στο οποίο βρίσκεται μία πεποίθηση: ότι υπάρχει ένα έθνος για να υπηρετεί το λαό του".

Και ανέπτυξε τους ιδεολογικούς άξονες της πολιτικής του, με εμφανή τα στοιχεία του άκρατου προστατευτισμού: "Μοιραζόμαστε ένα σπίτι, μία πατρίδα. Ο όρκος που πήρα είναι όρκος αλληλεγγύης και πίστης προς εσάς τους Αμερικανούς. Επί δεκαετίες κάναμε πλούσιους τους ξένους και όχι εμάς, προστατεύσαμε σύνορα άλλων και όχι τα δικά μας, κάναμε τρίτες χώρες πλούσιες, ενώ η δική μας εμπιστοσύνη εξανεμίστηκε. Οι βιομηχανίες μας έκλεισαν και πήγαν σε άλλες χώρες με εκατομμύρια Αμερικανών να μένουν άνεργοι".

"Τώρα αυτό αποτελεί παρελθόν, τώρα βλέπουμε μόνο προς το μέλλον. Σήμερα ένα καινούργιο όραμα κυβερνά τη χώρα μας, μόνο η Αμερική θα είναι πρώτη. Κάθε απόφαση για τη φορολογία, τη μετανάστευση, την εξωτερική πολιτική θα λαμβάνεται με στόχο να προστατεύσουμε τους αμερικανούς πολίτες. Η προστασία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ευημερία και ισχύ, θα πολεμήσω για σας με κάθε μου ικμάδα και δεν θα σας εγκαταλείψω ποτέ", υπογράμμισε.

"Η Αμερική θα αρχίσει και πάλι να νικάει, θα φέρουμε πίσω τον πλούτο μας και τα όνειρα μας. Θα φτιάξουμε νέους δρόμους και γέφυρες και αεροδρόμια στο υπέροχο έθνος μας. Θα βάλουμε όλους μας τους ανθρώπους σε θέσεις εργασίας. Θα ακολουθήσουμε δύο απλούς κανόνες: Αγοράζουμε αμερικανικά και προσλαμβάνουμε Αμερικανούς", επισήμανε.

Ο Τραμπ υποσχέθηκε να εξαλείψει την "εξτρεμιστική ισλαμική τρομοκρατία":
"Θα ενισχύσουμε τις παλιές μας συμμαχίες και θα συγκροτήσουμε νέες. Και θα ενώσουμε τον πολιτισμένο κόσμο εναντίον της εξτρεμιστικής ισλαμικής τρομοκρατίας, την οποία θα εξαλείψουμε από προσώπου Γης", τόνισε προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα των συγκεντρωμένων.

Και συνέχισε: "Ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας θα είναι η πίστη στις ΗΠΑ. Ανάμεσα στους αμερικανικούς δεν υπάρχει χώρος για προκαταλήψεις".

"Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας φόβος, θα προστατευτούμε από τους σπουδαίους ανθρώπους που έχουμε στο στρατό και την αστυνομία, θα προστατευτούμε από το Θεό. Το αμερικανικό έθνος θα συνεχίσει να επιβιώνει και να αναπτύσσεται. Ήρθε η ώρα της δράσης. Μην επιτρέψετε σε κανένα να σας πει ότι δεν γίνεται αυτό. Τίποτα δεν είναι ισοδύναμο με τη δύναμη των ΗΠΑ", τόνισε.

Και κατέληξε
: "Ακούστε όλοι οι Αμερικανοί. Δεν θα σας αγνοήσουμε ποτέ ξανά. Μαζί θα κάνουμε τις ΗΠΑ ισχυρές, πλούσιες, περήφανες, ασφαλείς και μαζί θα κάνουμε την Αμερική σπουδαία ξανά".

Προβάδισμα εννέα (9) ποσοστιαίων μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό των «Παραπολιτικών» που θα δημοσιευθεί αύριο...

 

Nέο "χαστούκι" για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τη δημοσκόπηση της ALCO που δημοσιεύουν τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ. Σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η Νέα Δημοκρατία αυξάνοντας τα ποσοστά της φτάνει το 26,8% και η διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ που παίρνει 17,8% φτάνει τις 9 μονάδες!.

ΝΔ: 26,8%%
ΣΥΡΙΖΑ: 17,8%
Χρυσή Αυγή: 8,4%
ΚΚΕ: 7,1%
Δημοκρατική Συμπαράταξη: 6,2%
Ένωση Κεντρώων: 2,7%
ΑΝΕΛ: 2,5%
Πλεύση Ελευθερίας: 2,4%
ΛΑΕ: 1,5%
Ποτάμι: 1,4%
Άλλο: 5,1%
Αναποφάσιστοι: 18,1%

Στην Παράσταση νίκης  η Ν.Δ. προηγείται με διαφορά 47 ποσοστιαίων μονάδων, συγκεντρώνοντας, 56% έναντι 9% του ΣΥΡΙΖΑ.
πηγή: parapolitika.gr

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η κυβέρνηση ενόψει της αξιολόγησης δεν πρόκειται να δεχθεί να νομοθετήσει επιπλέον μέτρα για μετά το 2018 παρά μονάχα την επέκταση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής («κόφτης»), για έναν και μόνο χρόνο. Ωστόσο, υποστήριξε ότι με τα δεδομένα της δυναμικής της οικονομίας είναι βέβαιο ότι ο μηχανισμός δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί... 


Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΠΟΣΕ OAEE, ΕΛΤΑ, ΝΑΤ και ΟΣΕ, οι εκπρόσωποι των οποίων «επισήμαναν την καλή πρακτική της σταθερής συνεργασίας που έχουν με τους υπουργούς της κυβέρνησης και έθεσαν στον πρωθυπουργό σειρά ζητημάτων, αναφορικά με το συνταξιοδοτικό σύστημα» αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Ο πρωθυπουργός «παρουσίασε την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το ασφαλιστικό σύστημα, έχοντας χάσει 100 δισ. ευρώ με σειρά παρεμβάσεων από το 1950 και ως το καταστροφικό PSI. Επεσήμανε πως ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν το 2010 ταμειακό πλεόνασμα 2,25 δισ. ευρώ, το 2015 η κυβέρνηση παρέλαβε ένα ταμειακό έλλειμμα 1,3 δισ. ευρώ» προσθέτουν.

Οι κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν πως «ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι όλες οι εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις με αίτηση μέχρι και 12 Μαΐου 2016, θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του Οκτωβρίου και θα καταβληθούν οι σχετικές συντάξεις». Από εκεί και πέρα, «κάθε νέα αίτηση συνταξιοδότησης θα οδηγεί στην απόδοση της σύνταξης μέσα σε 3 μήνες. Αυτή η εξέλιξη σταματά την ως τώρα πρακτική της καθυστέρησης καταβολής της σύνταξης για διάστημα ακόμη και τριών χρόνων. Γίνεται δε εφικτή χάρη στη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και την έκτακτη χρηματοδότησή του με 859 εκατ. ευρώ».

Όλα τα εκκρεμή εφάπαξ επιδόματα, που είχαν παγώσει από το 2013 και έχουν ήδη αρχίσει να καταβάλλονται, θα έχουν καταβληθεί στους συνταξιούχους ως τον Ιούνιο του 2017, διαβεβαιώνουν οι κύκλοι της κυβέρνησης. Το δε, πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ανανεώνεται ως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, με σταθερή χρηματοδότηση 60 εκατ. ευρώ και ανανέωση όλων των σχετιζόμενων συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου.

Παράλληλα, «συμφωνήθηκε η περαιτέρω διαβούλευση μεταξύ υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων, για την επίλυση επιμέρους θεμάτων, στο πλαίσιο και της κατάρτισης του κανονισμού ασφάλισης και λοιπών παροχών του ΕΦΚΑ».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως «η κυβέρνηση ενόψει της αξιολόγησης, δεν πρόκειται να δεχθεί να νομοθετήσει επιπλέον μέτρα για μετά το 2018, παρά μονάχα την επέκταση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής (κόφτη), για έναν και μόνο χρόνο. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι με τα δεδομένα της δυναμικής της οικονομίας, είναι βέβαιο ότι ο μηχανισμός δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί. Αντιθέτως, το πιθανότερο είναι ότι, όπως συνέβη και φέτος με την χορήγηση 13ης σύνταξης, θα επιτευχθεί υπερ-πλεόνασμα που θα κατευθυνθεί στους κοινωνικά ασθενέστερους» καταλήγουν οι κύκλοι της κυβέρνησης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή της Κύμης Εύβοιας, οι οποίες ήταν αποκλεισμένες από το χιόνι επί ημέρες, επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και συναντήθηκε με τους κτηνοτρόφους - ιδιοκτήτες τους, αλλά και φορείς της περιοχής, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί...

 

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Αποστόλου αυτήν την ώρα εκτιμώνται οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στην κτηνοτροφία σε αρκετές περιοχές της χώρας όπου επικράτησαν έντονα καιρικά φαινόμενα.

Σε δήλωσή του ο Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε τα εξής:


«Είναι γεγονός ότι μια μερίδα κτηνοτρόφων σε περιοχές της χώρας μας, όπως η Κύμη την οποία επισκεπτόμαστε σήμερα, χτυπήθηκαν πολύ από την τελευταία κακοκαιρία με τα χιόνια και τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Αυτή την ώρα βρισκόμαστε στη φάση της διαπίστωσης και της εκτίμησης των πραγματικών διαστάσεων του προβλήματος. Όπου υπάρχει απώλεια ζωικού πληθυσμού θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι από τον ΕΛΓΑ. Όπου υπάρχει καταστροφή υποδομών θα φροντίσουμε να υποβάλλουμε φάκελο για ΠΣΕΑ. Διερευνούμε όμως και τις δυνατότητες να χορηγηθεί κάποια στοχευμένη ενίσχυση (από de minimis ή άλλα μέτρα) για την απώλεια εισοδήματος και τα αυξημένα κόστη ζωοτροφών που είχαν οι μονάδες που ήταν αποκλεισμένες επί πολλές ημέρες.»

Χαμηλότερες από ποτέ, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι προσδοκίες των τριών από τους τέσσερις πολίτες για "ευτυχές νέο έτος" σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Ιανουαρίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας - ΠΑ.ΜΑΚ. - που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ...Το κλίμα της απαισιοδοξίας είναι διάχυτο στην κοινή γνώμη, ενώ είναι ενδεικτικό ότι οι επτά από τους δέκα εκλογείς του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις κυβερνητικές επιδόσεις.

Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση πρόθεσης ψήφου η ΝΔ διατηρεί "άνετο" μαξιλάρι 14 ποσοστιαίων μονάδων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει 16,5% (μικρή αύξηση έναντι του 16% το Νοέμβριο πάντως), η ΝΔ 30,5% (έναντι 32%), η ΧΑ 7,5% (έναντι 8%), η ΔΗΣΥ 6,5% (από 5,5%), το ΚΚΕ 6,5% (6%), Το Ποτάμι 2% (1,5%), οι ΑΝΕΛ παραμένουν σταθεροί στο 2%, η Ένωση Κεντρώων 2,5% (3%), η ΛΑΕ παραμένουν σταθεροί στο 1% , η Πλεύση Ελευθερίας 2,5% (3%), άλλο κόμμα δηλώνει και πάλι το 6,5% και Δεν Ξέρω/ Δεν Απαντώ λέει το 16% (15,5%). 


Στην παράσταση νίκης η αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται με διαφορά 59,5%, με το 71% των ερωτώμενων να πιστεύει ότι πρώτη θα αναδειχθεί η ΝΔ έναντι 11,5% του ΣΥΡΙΖΑ, 2,5% άλλο κόμμα και 15% δηλώνει δεν ξέρω δεν απαντώ. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός σύμφωνα με το 33,5% είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, 20% ο Αλέξης Τσίπρας, 44% κανένας και 2,5% απαντά ΔΞ/ΔΑ.

To 88% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, 8% εκτιμά ότι κινούνται προς τη σωστή και 4% δηλώνει ότι δεν ξέρει/δεν απαντά. Μάλιστα, από τον Ιανουάριο το ποσοστό των δυσαρεστημένων αυξάνεται σταθερά.

Στην ερώτηση αν είναι ικανοποιημένοι από τις μέχρι τώρα κυβερνητικές επιδόσεις το 86,5% των συμμετεχόντων στη σφυγμομέτρηση απαντούν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι, 6% λένε πως είναι ικανοποιημένοι και 7,5% ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι.

Μάλιστα, 72,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι, 16% ικανοποιημένοι και 11,5% ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι.

Αναφορικά με τις προβλέψεις τους το 2017 το 72% θεωρούν ότι το νέο έτος προδιαγράφεται χειρότερο (έναντι 64,5% το Νοέμβριο), 16,5% καλύτερο (έναντι 23,5%), το 9% ίδιο (έναντι 6%), 2,5% δηλώνει ΔΞ/ΔΑ (6%).

Όσον αφορά το αν θα βελτιωθεί ή θα χειροτερεύσει η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους στους επόμενους 12 μήνες το 63% δηλώνουν ότι θα χειροτερέψει (σίγουρα το 34% - μάλλον θα χειροτερέψει το 29%), 29% εκτιμούν ότι ούτε θα βελτιωθεί ούτε θα χειροτερέψει, 5% ότι μάλλον θα βελτιωθεί , 1,5% ότι σίγουρα θα βελτιωθεί και 1,5% απαντούν ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις.
πηγή: capital.gr

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.