01/23/17

Ακολουθεί η συνέντευξη

Euronews/ Έφη Κουτσοκώστα: Θα ήθελα να ξεκινήσω από τη μεγάλη είδηση των ημερών που είναι η αλλαγή ηγεσίας στο Λευκό Οίκο. Την Παρασκευή ορκίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ και φυσικά αυτό έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και στην Ευρώπη για το τι σημαίνει αυτό. Ένα πρώτο σχόλιο μετά την ομιλία έδωσε μπροστά στο Καπιτώλιο που επίσης είναι αρκετά αμφιλεγόμενη. 

Δημήτρης Κουτσούμπας/ Γεν. Γραμματέας ΚΚΕ: Η ομιλία στο Καπιτώλιο ήταν μια συνέχεια της προηγούμενης προεκλογικής του εκστρατείας. Αυτό μπορεί να αποτυπωθεί ως εκτίμηση της πρώτης στιγμής. Όμως στη σημερινή φάση που περνάμε, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι έχουμε και αλλαγές και ανακατατάξεις στη διεθνή καπιταλιστική οικονομία. Για παράδειγμα είναι φανερό ότι και ο Τραμπ και οι ΗΠΑ συνολικά ανησυχούν για τις εξελίξεις με την Κίνα.

Η Κίνα έχει πλασαριστεί πλέον στη δεύτερη θέση, είναι δεύτερη οικονομική δύναμη, υπάρχει αρνητική αλλαγή του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ σε σχέση με την Κίνα, η Κίνα έχει γίνει κράτος πιστωτής, πρώτος πιστωτής των ΗΠΑ, δηλαδή οι Αμερικάνοι χρωστάνε στους Κινέζους τώρα πάνω από 1,5 δισ. δολάρια, τεράστιο ποσό για τα σημερινά δεδομένα, άρα από αυτή τη σκοπιά πρέπει να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις. Και νομίζω ότι η πολιτική Τραμπ θα θεωρήσει ως νούμερο ένα αντίπαλο αυτή τη στιγμή την Κίνα. Βεβαίως θα κάνει και ενέργειες για να εμποδίσει, από ό,τι έχει πει και ο ίδιος άλλωστε, την πιο στενή συνεργασία Ρωσίας- Κίνας η οποία Ρωσία μπορεί να μην είναι οικονομική δύναμη και να απειλεί τις ΗΠΑ, είναι όμως στρατιωτική δύναμη. Στρατιωτικά είναι δεύτερη δύναμη στον κόσμο.

Euronews/ Έφη Κουτσοκώστα: Και εκεί έχουμε δει μάλιστα τον Τραμπ σε αντίθεση με όλους τους προκατόχους του έχει δηλώσει μια φιλική διάθεση απέναντι στον Πούτιν, ότι θέλει μία προσέγγιση, αυτό θα το δούμε στην πορεία βέβαια. 

Δημήτρης Κουτσούμπας/ Γεν. Γραμματέας ΚΚΕ: Γιατί μεγαλώνουν οι ανταγωνισμοί τους και οι αντιθέσεις και βέβαια πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν τσακώνονται στο βάλτο τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια, την πληρώνουν οι μικρότεροι λαοί, άλλες χώρες.

Euronews/ Έφη Κουτσοκώστα: Παρόλα αυτά, ακούσαμε τον κύριο Τραμπ ο οποίος έχει εξαπολύσει μία ευθεία επίθεση απέναντι στην Ενωμένη Ευρώπη και φυσικά απέναντι στη Γερμανία και μάλιστα το είπε πολύ ξεκάθαρα στην ομιλία του αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποιες εξελίξεις και εδώ; Στην Ευρώπη; 

Δημήτρης Κουτσούμπας/ Γεν. Γραμματέας ΚΚΕ: Η πολιτική του Τραμπ φαίνεται όσον αφορά το εσωτερικό της χώρας του θα ευνοήσει τον προστατευτισμό. Δηλαδή την προστασία των εγχώριων προϊόντων κυρίως στον ανταγωνισμό τους με τα ξένα, κυρίως κινέζικα εμπορεύματα που εισάγονται. Άρα θα ακολουθήσει μία πολιτική όχι εθνικής περιχαράκωσης όπως λένε ορισμένοι αλλά του προστατευτισμού που έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν και άλλα καπιταλιστικά κράτη. Άρα, από αυτή τη σκοπιά ευνοεί τάσεις αντίστοιχες και στην ΕΕ, οι οποίοι έχουν έναν ευρωσκεπτικισμό όχι όμως υγιή ευρωσκεπτικισμό αλλά σε αντιδραστική κατεύθυνση όπως ήταν στη Μεγάλη Βρετανία.

Euronews/ Έφη Κουτσοκώστα: Εσείς πώς το βλέπετε αυτό; Δηλαδή το γεγονός ότι και το δικό σας κόμμα και εσείς πολλές φορές έχετε πει ότι η λύση και για την Ελλάδα είναι η έξοδος από την ΕΕ και την ευρωζώνη συνολικά. Πώς βλέπετε ότι οι λαοί στρέφονται πλέον σε δυνάμεις οι οποίες βέβαια δεν έχουν το αριστερό πρόσημο αλλά σε δυνάμεις που επιτίθενται σε αυτές τις ελίτ και ζητούν επιστροφή στα έθνη κράτη; 

Δημήτρης Κουτσούμπας/ Γεν. Γραμματέας ΚΚΕ: Η εκτίμησή μας είναι ότι επιβεβαιώνεται ιδιαίτερα μετά τα χρόνια της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης 2008- 2009 μέχρι σήμερα ότι η ΕΕ και η Ευρωζώνη δεν αποτελούν ένα συνεκτικό μόνιμο σχηματισμό όπως παρουσιαζόταν μέχι σήμερα. Έχουν δυναμώσει οι τάσεις απόσχισης, οι άξονες και οι αντιάξονες, που λέγαμε παλιότερα. Άρα από αυτή τη σκοπιά, δυναμώνει και ο σκεπτικισμός σε ηγετικούς κύκλους της ΕΕ και μέσα στη Γερμανία αλλά και σε άλλες χώρες για απόσχιση είτε κάποιων κρατών και δημιουργία ενός πιο σκληρού πυρήνα της ΕΕ και της Ευρωζώνης είτε με επι μέρους δημοψηφίσματα, κάποιες χώρες να φεύγουν από την ΕΕ κλπ. Η δική μας αντίληψη για την αποδέσμευση από την ΕΕ και από την Ευρωζώνη δεν έχει σχέση με αυτές τις αντιδραστικές, συντηρητικές κατά την άποψή μας αντιλήψεις του ευρωσκεπτικισμού.

Η δική μας πρόταση ως ΚΚΕ είναι ότι το πρόβλημα δε λύνεται με αλλαγή νομίσματος. Όποιο νόμισμα και αν κάνεις στην Ελλάδα, να γυρίσεις στη δραχμή ή να συνδεθείς με άλλο νόμισμα, όπως και να το πεις είναι ένα εργαλείο, δε λύνει το πρόβλημα. Χρειάζονται συνολικότερες αλλαγές στην κοινωνία και στην οικονομία. Χρειάζεται μία νέα κοινωνική οργάνωση, είναι διαφορετικό με το λαό πραγματικά στην εξουσία, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, δηλαδή των μεγάλων εργοστασίων, του ορυκτού πλούτου, της ενέργειας, δηλαδή δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας που πρέπει να τα έχει στα χέρια της η εργατική λαϊκή εξουσία και βεβαίως σε αυτή την κατεύθυνση να σχεδιάσεις πανεθνικά, επιστημονικά την οικονομία της χώρας σου, και την ανάπτυξη σε όφελος του λαού σου κλπ. Άρα αυτό είναι ένα σχέδιο συνολικό που σχετίζεται με την αποδέσμευση από την ΕΕ. Στα πλαίσια αυτά μπορεί να είναι σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων της πατρίδας μας η αποδέσμευση από την Ευρωζώνη και την ΕΕ. 

Euronews/ Έφη Κουτσοκώστα: Παρόλα αυτά δεν πείθετε τον κόσμο, και δεν εννοώ μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο από αυτό που εσείς προτείνετε. Η τάση είναι πολύ διαφορετική. Γιατί λοιπόν η Αριστερά και θα το θέσω γενικότερα δεν μπορεί να πείσει για μία εναλλακτική αν θέλετε πρόταση; Γιατί και οι ψηφοφόροι του Τραμπ ή της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία είναι άνθρωποι από τα μεσαία ή χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα.

Δημήτρης Κουτσούμπας/ Γεν. Γραμματέας ΚΚΕ: Μπορεί να είναι πολλοί οι παράγοντες που επιδρούν σε αυτό. Όμως δε θα συμφωνήσω μαζί σας. Οι λαοί, οι εργαζόμενοι, τα κινήματα, αγανακτούν, είναι δυσαρεστημένοι. Στην Ελλάδα για παράδειγμα, για να μιλήσω για τη χώρα μας, έχουν πειστεί παρα πολλοί άνθρωποι σήμερα ότι το ΚΚΕ είχε δίκιο όταν έλεγε το 1981 ότι δεν πρέπει να μπούμε στην ΕΟΚ γιατί είναι ο λάκκος των λεόντων, είχε δίκιο το ΚΚΕ όταν το 1992 καταψήφιζε τη συνθήκη του Μάαστριχτ που μετέτρεπε την ΕΟΚ σε ΕΕ, είχε δίκιο το ΚΚΕ όταν καταψήφιζε το 1998 και στη συνέχεια την σύνδεση με την ΟΝΕ, όπου χορηγήσαμε τμήμα της εθνικής κυριαρχίας όσον αφορά τη νομισματική μας πολιτική στην ΕΕ, σε αυτή την καπιταλιστική ένωση κρατών, την ιμπεριαλιστική ένωση κρατών που ματώνει τους λαούς.

Άρα, αυτά σήμερα θα πρέπει και να βρεθούν μπροστά σε μία πραγματικότητα. Γιατί υπάρχουν πολλές δυνάμεις δυστυχώς που ονομάζονται και αριστερές που ουσιαστικά σπρώχνουν σε ένα αντιδραστικό συντηρητικό ευρωσκεπτικισμό. Όταν για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση, σε συνέχεια ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν υπουργοί στην κυβέρνηση, βουλευτές του που αποσπάστηκαν από αυτό και έφτιαξαν άλλα κόμματα και εμφανίζονται ως αριστερά και λειτουργούν ως αναχώματα στη ριζοσπαστικοποίηση. Έλεγαν να βγούμε από το ευρώ για να ανοίξει ο δρόμος της προόδου για την πατρίδα μας; Ουσιαστικά έριχναν νερό στο μύλο της αντίδρασης των ακροδεξιών, των φασιστικών δυνάμεων που επίσης μιλούν ενάντια στο ευρώ για παράδειγμα, αλλά χωρίς να έχουν ένα συνολικό σχέδιο ανατροπής αυτής της κατάστασης, οικοδόμησης δηλαδή μιας νέας κοινωνίας και οικονομίας σε όφελος των εργαζομένων στρωμάτων της πατρίδας μας.

Euronews/ Έφη Κουτσοκώστα: Υπάρχει μία επαναλάμβανόμενη ερώτηση. Τι μπορούμε να κάνουμε; Μία Ελλάδα η οποία βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, την πολύ κακή οικονομική κατάσταση και μάλιστα με διάφορες προκλήσεις, εξωτερικούς παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό και αυτό που προτείνετε εσείς και δεν προτείνει καμία άλλη δύναμη στην Ευρώπη ή στην Αμερική και πολλοί λένε: Τι θέλουμε; Να απομονωθούμε; Κάτι που είναι βεβαίως πολύ επικίνδυνο. 

Δημήτρης Κουτσούμπας/ Γεν. Γραμματέας ΚΚΕ: Μας ενδιαφέρει να το προτείνουν οι λαοί. Οι εργαζόμενοι, όλοι αυτοί που αγωνιούν και υποφέρουν. Να ακούσουν τις προτάσεις του ΚΚΕ και να συμπορευθούν με αυτές. Δεν είναι λύση να στρέφουν την οργή τος είτε σε ακροδεξιές είτε σε ρατσιστικές είτε σε εθνικιστικές φασιστικές δυνάμεις. Αυτό είναι αδιέξοδο. Όλες αυτές οι δυνάμεις είναι γέννημα αυτού του συστήματος της βαρβαρότητας, έχει γεννήσει όλα αυτά τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας της ανέχειας των λαών.

Euronews/ Έφη Κουτσοκώστα: Και μια τελευταία ερώτηση για να μην αφήσουμε και το θέμα του Κυπριακού που βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη. Έχει ανοίξει μια συζήτηση ότι υπάρχει έδαφος ώστε να υπάρξει κοινός τόπος και να προχωρήσουμε σε μία επίλυση ενός ζητήματος που υπάρχει για χρόνια και είναι ανοιχτό. Θεωρείτε ότι υπάρχει και δεδομένης της αλλαγής στάσης του Ερντογάν στην Τουρκία; 

Δημήτρης Κουτσούμπας/ Γεν. Γραμματέας ΚΚΕ: Η λύση που προωθείται με τις διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή είναι διχοτομική λύση. Το Κυπριακό είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής. Από εκεί πρέπει να ξεκινάμε. Που σημαίνει ότι αμέσως πρέπει να φύγουν όλα τα κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο. Έτσι θα υπάρξει ασφάλεια. Πρέπει να τελειώσει το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων, δε χρειάζεται εγγυητές και προστάτες η Κύπρος.

Ξεκινώντας από εκεί και έχοντας υπόψη ότι στα υπόλοιπα ζητήματα, της Διακυβέρνησης, ή του περιουσιακού και εδαφικού τα οποία δε λύνονται σε θετική κατεύθυνση για τους Κύπριους, συνολικά και για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους θα πρέπει να αντιδράσουμε, να ανησυχήσουμε, να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα γιατί αυτή η λύση οδηγεί σε νομιμοποίηση της διχοτόμησης και αποδοχή του καθεστώτος της εισβολής και κατοχής που έχει επιβάλει η Τουρκία εδώ και πάνω από 42 χρόνια στη μαρτυρική Κύπρο. 

Euronews/ Έφη Κουτσοκώστα: Υπάρχει αυτή τη στιγμή έδαφος για ένα κείμενο που θα πάει σε δημοψήφισμα; Υπάρχει διάθεση από όλες τις πλευρές;

Δημήτρης Κουτσούμπας/ Γεν. Γραμματέας ΚΚΕ: Θα καταψηφιστεί αν είναι το σχέδιο που φέρνουν με βάση την ενημέρωση που έχουμε.
euronews

Ο Τραμπ επιδεικνύει το υπογεγραμμένο διάταγμα αποχώρησης των ΗΠΑ από την TTP

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπόγραψε σήμερα το προεδρικό διάταγμα αποχώρησης των ΗΠΑ από την Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου του Ειρηνικού (ΤΤΡ), όπως μεταδόθηκε από την Ουάσιγκτον.

Η ενέργεια αυτή του νέου προέδρου αποτελεί υλοποίηση προεκλογική υπόσχεσης του Τραμπ, καθώς θεωρεί ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συνάπτουν διμερείς εμπορικές συμφωνίες έτσι ώστε να επιστρέφουν οι βιομηχανίες στη χώρα και να ανοίγουν θέσεις εργασίας.

Η υπογραφή αυτού του διατάγματος είναι η πρώτη μεγάλη κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και η αρχή της υλοποίησης των προεκλογικών του εξαγγελιών.

Σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους χαρακτήρισε τα μέτρα που εγκρίθηκαν από τον ESM και το EFSF, ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων του ESM. Οι αναφορές στα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα...

 


O ESM υιοθέτησε τους κανόνες εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναφέρεται στην ανακοίνωση μετά την ολοκληρωση της συνεδρίασης. Τα μέτρα έχουν ως στόχο να μειώσουν το επιτοκιακό ρίσκο για την Ελλάδα με ανταλλαγή χρέους με σταθερά αντί κυμαινόμενα επιτόκια και με μείωση του βάρους αποπληρωμής, προστίθεται.

Το ΔΣ ενέκρινε τα μέτρα μετά από μια γραπτή διαδικασία που προηγήθηκε στις 20 Ιανουαρίου, αναφέρεται.

«Τα μέτρα που εγκρίθηκαν από τα όργανα του ESM και του EFSF είναι σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Εκτιμούμε ότι όταν εφαρμοστούν στο σύνολο τους θα μπορούν να οδηγήσουν σε αθροιστική μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2060. Αναμένουμε επίσης οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας να μειωθούν κατά σχεδόν πέντε ποσοστιαίες μονάδες στον ίδιο χρονικό ορίζοντα», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Η ουσιώδης αυτή ελάφρυνση χρέους δεν έχει επιπτώσεις στον προϋπολογισμό των κρατών-μελών του ESM. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ESM και του EFSF θα ελαφρύνουν το βάρος χρέους της Ελλάδας, αλλά η τελική επιτυχία του προγράμματος εναπόκειται στη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση», συμπληρώνει ο επικεφαλής του Ταμείου.

Τα μέτρα

Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο του ESM ενέκρινε τους κανόνες που θα ισχύσουν για τρία βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Ο ESM, προστίθεται στην ανακοίνωση, ενέκρινε τρία σχέδια που στοχεύουν στη μείωση του επιτοκιακού ρίσκου για την Ελλάδα.

Το πρώτο είναι μια ανταλλαγή ομολόγων, βάσει του οποίου τίτλοι κυμαινόμενου επιτοκίου που διατέθηκαν από τον ESM στην Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ανταλλαγούν με τίτλους σταθερού επιτοκίου.

Το δεύτερο, επιτρέπει στον ESM να εμπλακεί σε συμφωνίες ανταλλαγής (swap) επιτοκίου για να σταθεροποιήσει το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας και να μειώσει τον κίνδυνο η Ελλάδα να κληθεί να πληρώσει υψηλότερο επιτόκιο για τα δάνεια της στο μέλλον όταν τα επιτόκια της αγοράς αρχίσουν να αυξάνονται.

Το τρίτο σχέδιο, γνωστό ως «προσαρμογή χρηματοδότησης» (matched funding), που θα γίνει με έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων τα οποία θα παρακολουθούν στενά την ωρίμανση των ελληνικών δανείων και υποθέτουν ότι ο ESM θα χρεώνει ένα σταθερό επιτόκιο στις μελλοντικές εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα.

Το διοικητικό συμβούλιο του EFSF «έχει επίσης εγκρίνει μια ανταλλαγή ομολόγων, παρόμοια σε σκοπό και σχεδιασμό με εκείνη του ESM, που θα εφαρμοστεί στα ομόλογα του EFSF με κυμαινόμενο επιτόκιο που δόθηκαν στην Ελλάδα».

Επιπροσθέτως, ο EFSF παραιτήθηκε από το ενισχυμένο (step-up) επιτόκιο για το έτος 2017 στη δόση των 11,3 δισ. ευρώ που είχε χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτηθεί η επαναγορά χρέους. Αρχικά είχε προβλεφθεί περιθώριο 2%, με έναρξη από το 2017.

Επιπρόσθετο μέτρο, αναφέρεται στην ανακοίνωση, για την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής των δανείων στον EFSF θα γίνει σε τεχνικό επίπεδο από τον EFSF. Προσδοκάται να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη του μήνα, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Την ολοκλήρωση της σχετικής συνεδρίασης για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και την κατάληξη σε συγκεκριμένες αποφάσεις ο ESM γνωστοποίησε αρχικά με ανάρτησή του στο twitter «Το Συμβούλιο των Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) αποφάσισε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Θα ακολουθήσουν σε λίγο το δελτίο Τύπου και λεπτομέρειες με τη μορφή ερωτήσεων - απαντήσεων». 

Μαξίμου: Η απόφαση του ESM εξανεμίζει και το τελευταίο φύλλο συκής της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη

Η απόφαση του ESM εξανεμίζει και το τελευταίο φύλλο συκής που είχε μείνει στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προ ενός μηνός αρνήθηκε τη στήριξη σε 1,6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους με την εφάπαξ 13η σύνταξη, μετά τις αντιδράσεις από τους πλέον ακραίους κύκλους των δανειστών, αν και αρχικά είχε δηλώσει επισήμως πως θα την ψηφίσει, είναι βαρύτατα εκτεθειμένος.

Κατέρρευσε το έωλο επιχείρημά του πως η «μονομερής ενέργεια» της κυβέρνησης θα θέσει σε κίνδυνο την ελάφρυνση του χρέους, την οποία βέβαια νωρίτερα χλεύαζε ως ήσσονος σημασίας.

Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο άβολες διαπιστώσεις. Και η στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους δόθηκε από την κυβέρνηση και η απομείωση του χρέους προχωρά κανονικά.

Αυτό που έμεινε στον κ. Μητσοτάκη είναι τα διαπιστευτήρια υποταγής που πρόθυμα κατέθεσε.

επιφυλλίδα του Χρήστου Γιανναρά (*)

Π​​ρόκειται για «κρίση» ή για «παρακμή»;

H ορθή διάγνωση είναι προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση, προϋπόθεση για την ελπίδα – αν υπάρχει.

Eμπεριστατωμένα διεγνωσμένη είναι η διεθνής κρίση. Eχει ορατό επίκεντρο ή άξονα την οικονομία και ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού της γης. Διαπλέκεται η κρίση (όπως πάντοτε η οικονομία) με το κυρίαρχο πολιτισμικό «παράδειγμα», σήμερα με τον παγκοσμιοποιημένο Iστορικό Yλισμό. Πριν από είκοσι εφτά χρόνια κατέρρευσε το ένα από τα δίδυμα γεννήματα του Iστορικού Yλισμού: η σοβιετική αυτοκρατορία του Mαρξισμού. Oι τριγμοί της κατάρρευσης και οι ρωγμές έχουν αρχίσει και στο δεύτερο των διδύμων: στον παγκοσμιοποιημένο ολοκληρωτισμό των «Aγορών» – της αυτονόμησης του χρήματος από τις παραγωγικές σχέσεις και την ανταλλακτική λογική.

Aραγε στην Eλλάδα ζούμε τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποιημένης κρίσης του «παραδείγματος»; ΄H καμουφλάρουμε με τη λεοντή της οικονομικής συμφοράς ένα ιθαγενές φαινόμενο κοινωνικής αποσύνθεσης και πολιτισμικού εκβαρβαρισμού; Δεκαετίες τώρα συντηρούμε, με την ψήφο μας και με μια καλοστημένη ραδιοτηλεοπτική αγυρτεία, ένα κομματικό σύστημα ανίκανο και φαύλο. Eξωφρενικά ανίκανο να ανταποκριθεί στις θεμελιώδεις ανάγκες του συλλογικού βίου. Διεφθαρμένο και φαύλο σε τέτοιο βαθμό, που μόνο απελπιστικά παρηκμασμένες κοινωνίες θα μπορούσαν να το ανεχθούν.

Eχει τεράστια σημασία η ορθή διάγνωση. Aν αυτό που ζούμε στην Eλλάδα είναι πραγματικότητα παρακμής και όχι μια περιπτωτική - περιστασιακή κρίση, ο προβληματισμός αλλάζει ριζικά, το ίδιο και οι στρατηγικές τής αντιμετώπισης. Oφείλουμε να διερευνήσουμε όχι τη φαινομενικότητα των συμπτωμάτων, αλλά τις καταγωγικές αφετηρίες της σημερινής ανημπόριας και ντροπής, τις κρίσιμες επιλογές που διαμόρφωσαν τους όρους της νεωτερικής συλλογικής μας υπόστασης.

Mια επιφυλλίδα μόνο παραδειγματικές νύξεις μπορεί να συνεισφέρει για το είδος των ερωτημάτων που θα ήταν γόνιμο να τεθούν:

Στη συνείδηση των ευπαίδευτων πληθυσμών του πλανήτη οι λέξεις Eλληνισμός, Eλληνες, ελληνικός παραπέμπουν κυρίως σε μια «παράδοση» πολιτισμού – όχι στο ομώνυμο κράτος με συμβολή ασήμαντη στη διαμόρφωση του ιστορικού παρόντος. H ελληνική παράδοση τοποθετείται χρονικά στην κλασική αρχαιότητα ή, από τους περισσότερο υποψιασμένους, και στο ψευδωνύμως λεγόμενο «Bυζάντιο»: στον χιλιόχρονο πολιτισμό της ελληνορωμαϊκής «οικουμένης».

Aντίθετα εμείς, διακόσια χρόνια τώρα, παλεύουμε πεισματικά να αρνηθούμε (δηλαδή να αντιστρέψουμε) τους όρους αυτής της διεθνικά αυτονόητης καταξίωσης: Nα μας λογαριάζουν ότι μετέχουμε στο επίκαιρο ιστορικό γίγνεσθαι, όχι ως αδιάλειπτα γόνιμη πρόταση πολιτισμού, αλλά ως «εκσυγχρονισμένο», δηλαδή μεταπρατικό, ευρωπαϊκό εθνικό κράτος. Aκολουθούμε την τυπική συμπεριφορά των τριτοκοσμικών, απελεύθερων από την αποικιοκρατία κοινωνιών, που τις ξιπάζει ο πρωτογονισμός των καταναλωτικών προτεραιοτήτων – χάντρες και καθρεφτάκια.

Yπάρχει περίπτωση άλλου «εθνικού κράτους» που να ποντάρει, σήμερα, πρωταρχικά στην παράδοσή του και δευτερευόντως στον «εκσυγχρονισμό» του; Nαι, το κράτος του Iσραήλ. Kαι μάλιστα, επειδή εκεί πρωτεύει η παράδοση γι’ αυτό ο εκσυγχρονισμός (το καινούργιο, το άκρως προηγμένο, το πρωτοποριακό) αφομοιώνεται οργανικά στην κοινωνική σκοποθεσία και την υπηρετεί γόνιμα – δεν γίνεται αυτοσκοπός ο εκσυγχρονισμός, ξιπασιά και απομίμηση.

Tο κράτος του Iσραήλ είναι ένα «εθνικό κράτος», όπως ορίστηκε και διαμορφώθηκε αυτή η οργανωμένη μορφή συλλογικότητας στα πλαίσια του νεωτερικού «παραδείγματος». Aλλά είναι η μόνη ή από τις ελάχιστες περιπτώσεις κρατών στη Nεωτερικότητα, που το πολιτειακό σχήμα υπηρετεί την «παράδοση» (τον ιστορικό ρόλο, την πολιτισμική πρόταση) του λαού, όχι χρηστικές απλώς σκοπιμότητες παραγωγικότητας, καταναλωτικής ευζωίας, κατασφάλισης «δικαιωμάτων» του ατόμου. Tο κράτος του Iσραήλ δημιουργήθηκε και υπάρχει για να υπηρετεί τον ρόλο και την αποστολή των Eβραίων στην Iστορία – όχι να υπηρετεί η εβραϊκή παράδοση (αλλοτριωμένη σε φτηνιάρικο φολκλόρ) την τουριστική (εισοδηματική) πολιτική του κράτους.

Aν θέλουμε ο Eλληνισμός να βγει από το επιθανάτιο παρακμιακό ψυχορράγημα δύο αιώνων, είναι προφανές ότι πρέπει να αποφασίσουμε, για ποιον Eλληνισμό ενδιαφερόμαστε: Γι’ αυτόν που εξαντλείται στην κρατική υπηκοότητα ή γι’ αυτόν που κομίζει πολιτισμική ταυτότητα; Aν μας ενδιαφέρει ο κρατικός Eλληνισμός, τότε αναπότρεπτα θα συνεχίσουμε τη ματαιοπονία που καλά γνωρίζουμε: Nα ψηφίζουμε, κάθε φορά, όποιον μας αηδίαζε ανυπόφορα στις προηγούμενες εκλογές, προκειμένου να απαλλαγούμε από αυτόν που ανυπόφορα μας αηδιάζει σήμερα.

Aν μας ενδιαφέρει ο Eλληνισμός ως ενεργός διαχρονικά και εξαιρετικά επίκαιρη σήμερα πρόταση πολιτισμού, τότε το εγχείρημα «θέλει δουλειά πολλή». Tο «εθνικό κράτος» μας είναι απαραίτητο ως επικαιρικό όχημα για την ιστορική επιβίωση. Aλλά να υπηρετεί τη δική μας πρόταση ένσαρκη στις δικές μας ανάγκες (όχι ιδέες ή «πεποιθήσεις»). Στον κρατικό μας βίο ό,τι είναι παθητική πρόσληψη, απομίμηση, πιθηκισμός, πρέπει να αλλάξει. Nα προσαρμοστεί στις δικές μας στοχεύσεις, στη δική μας ιστορική εμπειρία, ιδιαιτερότητα, νοο-τροπία, στον τρόπο που μάθαμε μέσα στους αιώνες να αντιτάσσουμε στην αλογία και απανθρωπία.

Oποια παραδειγματική εικόνα κι αν επιστρατευθεί για να υπηρετήσει την επιφυλλιδογραφική εκλαΐκευση, θα διακινδύνευε την παρανόηση του προβληματισμού. Παρ’ όλα αυτά, θα τολμήσω μιαν εικόνα - ένδειξη για το πρακτέο: Aν θελήσουμε να διαχειριστούμε την ελληνικότητά μας όχι σαν «εθνότητα», κρατική υπηκοότητα, πατριωτικό ιδεολόγημα, αλλά ως πρόταση πολιτισμού (τρόπου του βίου και οργάνωσης της συλλογικότητας), τότε καθένας που γεννήθηκε Eλληνας (με μητρική γλώσσα και ιστορική συνείδηση ελληνική), οπουδήποτε της γης, θα αναγνωριστεί αυτοδικαίως ενεργός πολίτης του συμβατικού ελλαδικού κρατιδίου. (Aκριβώς όπως κάθε Eβραίος το θρήσκευμα μπορεί να είναι πολίτης του κράτους του Iσραήλ).

Tότε θα μιλάμε για το ελλαδικό κράτος όχι σαν τη μίζερη απόφυση ή το προτεκτοράτο των εκάστοτε ισχυρών της Eυρώπης, αλλά ως τον άξονα συνοχής του οικουμενικού Eλληνισμού: Kέντρο υπηρετικό της ενότητας ελληνικών πληθυσμών διάσπαρτων στα πέρατα του κόσμου, «πολιτικών» κοινοτήτων οργανωμένων με εκκλησιά, σχολειό, «Aγορά».

Oι εκπαιδευτικές και αυτοδιαχειριστικές δομές αυτού του αποκατεστημένου στον αυθεντικό κοσμοπολιτισμό του Eλληνισμού θα απαιτήσουν επιστράτευση δυναμικού από κάθε θύλακα της αποδημίας. Mε στόχο: Oπως άλλοτε εναλλάσσονταν στην ηγεσία του Γένους Eλληνες από τη Συρία (Iσαυροι) ή την Kαρχηδόνα (Hράκλειος) ή τον Πόντο (Kομνηνοί), τώρα να μπορεί να προέρχεται η ηγεσία από το Πρίνστον ή το Σίντνεϊ, την Kριμαία ή τη Pοδεσία.
   ___________________________________________

(*) Ο Χρήστος Γιανναράς γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, της Βόννης και της Σορβόννης. Επιφυλλιδογραφεί σε εφημερίδες παρεμβαίνοντας στην πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα.
πηγή: yannaras.gr

Μαξίμου: «Η μάχη κατά της διαπλοκής τώρα αρχίζει» 


Η μάχη κατά της διαπλοκής τώρα αρχίζει: το μήνυμα αυτό στέλνει κυβερνητική πηγή, με αφορμή τη σημερινή ολοκλήρωση ενός κύκλου, με την έγκριση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ και την κατάθεσή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η ίδια κυβερνητική πηγή, σε επικοινωνία που είχε με το ΑΠΕ -ΜΠΕ, επισημαίνει κατ' αρχάς τη σημαντική δουλειά που έγινε τους προηγούμενους μήνες από τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, δουλειά που θα αποτυπώνεται, προφανώς, και στο τελικό πόρισμα, που αναμένεται να αριθμεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, περί τις 600 σελίδες.

«Η κυβέρνηση θα δώσει μεγάλο βάρος στην υπόθεση», υπογραμμίζει ο ίδιος κυβερνητικός παράγων. Και ξεχωρίζει δύο από όλους τους φακέλους που απασχόλησαν την εν λόγω επιτροπή:..
  1. Το δάνειο της εφημερίδας «Κήρυκας Χανίων», την πλειοψηφία των μετοχών του οποίου (60%) έχει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, και,

  2. Τα δάνεια με «αέρα», φράση που παραπέμπει σε σχετική αναφορά του διευθύνοντος συμβούλου του ΔΟΛ, Παναγιώτη Ψυχάρη.
 «Η υπόθεση της διαπλοκής όχι μόνο δεν τελειώνει, αλλά, αντιθέτως, τώρα αρχίζει», τονίζει η κυβερνητική πηγή στο ΑΠΕ -ΜΠΕ. Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής αναμένεται ότι θα αποσταλεί στη συνέχεια στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες στελεχών από τους τρεις πόλους της διαπλοκής, σύμφωνα με την κυβερνητική επιχειρηματολογία (πολιτικά κόμματα -μέσα μαζικής ενημέρωσης -τράπεζες).

Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά στις συνεδριάσεις της εξεταστικής, ο δανεισμός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αγγίζουν τα 401 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα δάνεια των επιχειρήσεων ΜΜΕ είναι κοντά στο 1,27 δισεκατομμύριο ευρώ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ηγέτες ακροδεξιών κινημάτων από τέσσερις χώρες συναντήθηκαν στο Κόμπλεντς της Γερμανίας, σμιλεύοντας συμμαχίες κατά της ενιαίας Ευρώπης. Για πρώτη φορά η επικεφαλής της ΑfD Φράουκε Πέτρι εναγκαλίζεται με τη Μαρίν Λεπέν...

Το παρών έδωσαν στο Κόμπλεντς η επικεφαλής του ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (ΑfD) Φράουκε Πέτρι, η ηγέτης του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, ο ολλανδός ακροδεξιός πολιτικός Γκέερτ Βίλντερς και ο Ματέο Σαλβίνι από την ιταλική Λέγκα του Βορρά. Αφορμή ήταν μία συνάντηση της ευρω-ομάδας «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας» (ENF). Ζητούμενο: η συνεργασία των ξενοφοβικών, λαϊκιστικών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στη γηραιά ήπειρο το 2017 ενόψει κρίσιμων εκλογών σε τέσσερις από τις ιδρυτικές χώρες της ΕΕ, δηλαδή στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και πιθανότατα στην Ιταλία.

Μιλώντας στο Κόμπλεντς, η Φράουκε Πέτρι δήλωσε ότι «η Ευρώπη δεν ανέχθηκε τη Γαλλία του Ναπολέοντα, τη ναζιστική Γερμανία, τη σοβιετική Ρωσία, και δεν πρόκειται να ανεχθεί περισσότερο ούτε την ΕΕ». Οι ακραίες πολιτικές δυνάμεις φαίνεται ότι αισθάνονται ενισχυμένες μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. «Ο Τραμπ μας υπέδειξε μία διαφυγή από το αδιέξοδο, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στην Ευρώπη» υποστηρίζει η επικεφαλής της AfD. Από την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι «ζούμε το τέλος του παλαιού και τη γέννηση ενός νέου κόσμου» και ότι «οι λαοί αφυπνίζονται».

Μαρίν Λεπέν και Φράουκε Πέτρι
Ήταν η πρώτη κοινή δημόσια εμφάνιση της Φράουκε Πέτρι με τη Μαρίν Λεπέν, κάτι που προκαλεί αντιδράσεις ακόμα και από στελέχη της AfD. Ο Γιεργκ Μόιτεν, εκ των ηγετικών στελεχών του κόμματος, προειδοποιεί ότι «καλά θα κάναμε να τηρούμε κάποιες αποστάσεις από το Εθνικό Μέτωπο, μεταξύ άλλων και λόγω της προστατευτικής οικονομικής πολιτικής που πρεσβεύει η Μαρίν Λεπέν» και ότι η AfD «δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική ομάδα ENF». Μόλις πριν από έναν χρόνο και η ίδια η επικεφαλής της AfD ισχυριζόταν ότι το κόμμα της «δεν ταιριάζει» με το Εθνικό Μέτωπο, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) Πέτρι και Λεπέν συναντήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι σε δείπνο, μετά συζύγων, κοντά στο Στρασβούργο και άρχισαν να διαμορφώνουν κοινή συμμαχία, ενώ ο σύζυγος της Πέτρι και ευρωβουλευτής της AfD Μάρκους Πρέτσελ είχε ήδη προσχωρήσει στην πολιτική ομάδα της Λεπέν.

Διαδηλώσεις και αποκλεισμοί δημοσιογράφων


Στο Κόμπλεντς περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι, μεταξύ αυτών ο πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) και αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κατέβηκαν στους δρόμους εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τη συγκέντρωση των ακροδεξιών. «Νομίζουν ότι μετά την ανάδειξη στην προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ ξαναγίνεται δημοφιλής ο εθνικισμός» προειδοποιεί ο Γκάμπριελ. Από την πλευρά της και η γενική γραμματέας του SPD Καταρίνα Μπάρλεϊ καλεί τον κόσμο να προβάλλει αντίσταση κατά των ακροδεξιών. «Πολλοί δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης» τονίζει η γερμανίδα πολιτικός σε συνέντευξή της. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας δεν σημειώθηκαν επεισόδια κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης. «Όποιος κοιμάται στη δημοκρατία, ξυπνάει με δικτατορία» ήταν ένα από τα συνθήματα των διαδηλωτών. «Πρέπει να εργαστούμε για την Ευρώπη του 21ου και όχι του 19ου αιώνα» προειδοποιεί από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Άσελμπορν, που επίσης συμμετείχε στη διαδήλωση.

Στο Κόμπλεντς προκάλεσε αντιδράσεις και η απόφαση των διοργανωτών να αποκλείσουν πολυάριθμα γερμανικά μέσα ενημέρωσης από τη συνάντηση των ακροδεξιών πολιτικών κομμάτων. Χωρίς διαπίστευση έμειναν, μεταξύ άλλων, η γερμανική δημόσια τηλεόραση (ARD, ZDF), η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt, καθώς και δύο δημοσιογράφοι της Frankfurter Allgemeine και του Spiegel.
Γιάννης Παπαδημητρίου/DW

Το Διοικητικό Συμβούλιο (Board of Directors) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα συνεδριάσει σήμερα, Δευτέρα, μέσω τηλεδιάσκεψης για να εξετάσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους...

Ο ESM υπενθυμίζει ότι το Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016 έδωσε εντολή στον ESM να προετοιμάσει ένα σετ μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που ονομάσθηκαν βραχυχρόνια. Στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ο ESM παρουσίασε τα μέτρα και τον Ιανουάριο του 2017 παρουσιάζονται στο συμβούλιο των διοικητών (board of governors) για έγκριση.

Το σχετικό tweet του ΕΣΜ


Το ΔΣ θα εξετάσει τους κανόνες που θα ισχύουν για όλα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της τιμολόγησης και της χρηματοδότησης τους, με σκοπό να διασφαλίσουν ότι το κόστος των μέτρων θα απομονωθεί και θα αναληφθεί από την Ελλάδα ώστε να μην επιβαρυνθούν τα άλλα κράτη-μέλη.

Το ΔΣ θα εξετάσει επίσης τα μέτρα που θα ισχύσουν για κάθε ένα από τα παρακάτω μέτρα, τονίζει ο ESM.


1. Ανταλλαγή ομολόγων
Νέοι τίτλοι σταθερού επιτοκίου θα εκδοθούν και ρευστό θα αντληθεί που θα κατευθυνθεί για να την αντικατάσταση των ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δεδομένου ότι τα νέα ομόλογα θα εκδοθούν με σταθερό επιτόκιο, το επιτοκιακό ρίσκο της Ελλάδας θα μειωθεί.

2. Συμφωνίες ανταλλαγής επιτοκίου (swaps)O ESM θα συνάψει συμφωνίες ανταλλαγής επιτοκίου για να σταθεροποιήσει το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας και να μειώσει τον κίνδυνο να πληρώσει η Ελλάδα υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον.

3. Ταύτιση χρηματοδότησης (Matched funding)
Ο ESM θα χρηματοδοτήσει τις μελλοντικές εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα με μακροπρόθεσμα ομόλογα που θα ταυτίζονται χρονικά με τις λήξεις των ελληνικών δανείων. Αυτό θα σταθεροποιήσει επίσης το επιτοκιακό κόστος για την Ελλάδα.

Τι αναφέρουν σε ψήφισμά τους οι εργαζόμενοι στο Πρώτο Θέμα, το protothema.gr και το newmoney.gr ...

Γενική συνέλευση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, το protothema.gr και το newmoney.gr το απόγευμα της Πέμπτης 19 Ιανουαρίου, παρουσία αντιπροσωπείας της ΕΣΗΕΑ. Αφορμή οι επιθέσεις της κυβερνησης κατά της εφημερίδας καθώς και οι αναφορές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο πρόσωπο του εκδότη Θέμου Αναστασιάδη κατά την διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το αγροτικό και τις εξελίξεις στον ΔΟΛ με την εμπλοκή του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Μουλόπουλου στη διοίκηση του Οργανισμού.

Κατά την γενική συνέλευση εγκρίθηκε το κάτωθι ψήφισμα:..


Μαρούσι, 19 Ιανουαρίου 2017 

"ΨΗΦΙΣΜΑ Γενικής Συνέλευσης Εργαζομένων στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, το protothema.gr και το newmoney.gr

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΕ ΕΣΗΕΑ, ΕΟΔ, ΔΟΔ ΚΑΙ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εμείς οι εργαζόμενοι στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, το protothema.gr και το newmoney.gr, αφού συζητήσαμε, με τη συμμετοχή και αντιπροσωπείας της ΕΣΗΕΑ, για τις συστηματικές επιθέσεις που δέχεται η εφημερίδα μας και το site από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας και τη συμπεριφορά που επιδεικνύουν, πάγια πλέον, κυβερνητικά στελέχη, και λαμβάνοντας υπόψη και τη συνολική τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση έναντι του Τύπου, καταλήξαμε στα εξής:

ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ τη βαθιά μας ανησυχία για την τακτική του εκφοβισμού και της επιλεκτικής εχθρότητας που έχει η κυβέρνηση έναντι των Μέσων Ενημέρωσης και η οποία τελικά στρέφεται κατά της ίδιας της Δημοκρατίας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση διακατέχεται από το άγχος του ελέγχου και της ποδηγέτησης της Ενημέρωσης, με την εφαρμογή μεθόδων, που θυμίζουν αντιδημοκρατικά καθεστώτα. Όποιο Μέσο Ενημέρωσης, όποιος δημοσιογράφος δεν είναι αρεστός, στοχοποιείται συστηματικά, μέσω της συκοφάντησης και των ψεμάτων, με στόχο την απαξίωση είναι το Κυβερνητικό Δόγμα, το οποίο οδηγεί και σε ακραίες καταστάσεις: Τις συλλήψεις, ακόμη και την επιχείρηση κλεισίματος Μέσων Ενημέρωσης, όπως επιχειρήθηκε με τον αντισυνταγματικό νόμο για τα τηλεοπτικά κανάλια. Πρόκειται για μία πρακτική εφαρμογή του πολιτικού συνθήματος, που εισήγαγε ο ίδιος ο πρωθυπουργός “ή εμείς ή αυτοί”.

Αντί να συμβάλλει, ως οφείλει, στην αντιμετώπιση της βαθιάς και πολλαπλής κρίσης, που έχει χτυπήσει το χώρο μας, με την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, το κλείσιμο πολλών Μέσων και γενικής συρρίκνωσης του κλάδου, επιχειρεί σκόπιμα να περιορίσει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό, ενισχύοντας την καχυποψία, που έχει μία μερίδα της κοινωνίας έναντι των πάντων.
Η προτροπή που απηύθυνε πρόσφατα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε πολίτες να μη διαβάζουν εφημερίδες για να έχουν την υγεία τους (!!!), είναι ενδεικτική μιας αντίληψης των κυβερνώντων ότι “καλός Τύπος είναι ο κλειστός Τύπος”.

ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ στη ρήση του Καμύ ότι “ο ελεύθερος Τύπος μπορεί να είναι είτε καλός είτε κακός, αλλά χωρίς ελευθερία, είναι απόλυτα βέβαιο ότι ο Τύπος δεν μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο από κακός”.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ την εμμονή του πρωθυπουργού και άλλων υπουργών να στοχοποιούν μονίμως στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας, μη σεβόμενος καν το θεσμικό του ρόλο, καταφεύγει σε αήθεις και άνανδρες επιθέσεις, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που έχει η συμπεριφορά του. Μόλις χθες, από βήματος της Βουλής επιτέθηκε για πολλοστή φορά στον Θέμο Αναστασιάδη και αδιαφορώντας προκλητικά για τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, κατέφυγε σε φθηνά σχόλια, ακόμη και σε ψέματα για το πού διαμένουν ο εκδότης και η οικογένειά του! Προσέφερε ένα θλιβερό θέαμα, μία επίδειξη απροκάλυπτου αυταρχισμού που θα τον κυνηγά πάντα.

Είναι προφανές και γι' αυτό το καταδικάζουμε, ότι πραγματικός στόχος δεν είναι ο Θέμος Αναστασιάδης, αλλά το “ΠΘ” για την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση, και οι δημοσιογράφοι του, που αναδεικνύουν “ενοχλητικά” θέματα. Το διαπιστώσαμε με τα πρόσφατα πρωτοσέλιδα για το πόθεν έσχες και τους διορισμούς, όταν επαγγελματίες δημοσιογράφοι, δημοσιεύοντας ρεπορτάζ με αδιάσειστα στοιχεία δέχθηκαν προσωπικές επιθέσεις – μόνον σε ρεπορτάζ βασισμένα σε καταγγελίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε κυβερνητική αντίδραση! Η επιχείρηση να εμφανίζονται οι δημοσιογράφοι ενεργούμενα και υποχείρια, είναι μία άθλια και επικίνδυνη μέθοδος.

ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ την απογοήτευση των κυβερνώντων, οι οποίοι συντήρησαν επί καιρό, σκόπιμα και τεχνητά, το δήθεν “πρόβλημα” για τα δάνεια του “ΠΘ”, για να πλήξουν την αξιοπιστία του, ώσπου αποκαλύφθηκε η αλήθεια: «Σήμερα η εταιρία που εκδίδει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ εμφανίζεται με ενήμερα δάνεια, υγιής και χωρίς προβλήματα» αναφέρει το σχέδιο πορίσματος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ!

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ τους κινδύνους που προκαλεί αυτή η διαρκής στοχοποίηση και κατασυκοφάντηση, με την εμφάνιση ακόμη και φυσικής βίας: προ μηνών το κτήριο, όπου στεγάζεται το “ΠΘ” δέχθηκε επίθεση με σιδερολοστούς, πέτρες και αιχμηρά αντικείμενα από τους δειλούς κουκουλοφόρους του λεγόμενου “Ρουβίκωνα” και μόνο από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.

ΚΑΘΙΣΤΟΥΜΕ, ως εκ τούτου, ηθικά υπεύθυνους τους κυβερνώντες για τη σωματική ακεραιότητα των δημοσιογράφων του “ΠΘ”, που παραδίδονται με τέτοιες μεθοδεύσεις βορά σε τραμπουκισμούς.

ΔΙΑΜΗΝΥΟΥΜΕ προς την κυβέρνηση και κάθε ενδιαφερόμενο ότι το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, το protothema.gr και το newmoney.gr θα συνεχίσουν στηριζόμενα στην επαγγελματική ευσυνειδησία των εργαζομένων τη μαχητική δημοσιογραφία, που τα έχει φέρει στην κορυφή των προτιμήσεων των αναγνωστών, χωρίς να φοβούνται τους παλικαρισμούς της κυβέρνησης.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ, να σταλεί επιστολή με βάση το ΨΗΦΙΣΜΑ στην ΕΣΗΕΑ, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και τον αρμόδιο Κοινοτικό Επίτροπο, προκειμένου να ασχοληθούν με την αυθαίρετη και καθεστωτική κυβερνητική συμπεριφορά, που απειλεί την ελευθερία του ελληνικού Τύπου."
zoornalistas

Η κυβέρνηση ζητεί την επίλυση όλων των θεμάτων ταυτόχρονα, δηλαδή μια συμφωνία-πακέτο, γνωρίζοντας ότι οι υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς προς τους δανειστές πρέπει οπωσδήποτε να έχουν αντίβαρο...


Τρεις επιμέρους ενότητες προτάσεων περιλαμβάνει η επιστολή Τσακαλώτου που στάλθηκε προς τους θεσμούς για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας που θα αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση και την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.

Και αυτές σχετίζονται με τους δημοσιονομικούς στόχους και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να τρέξουν μέσα στο πρόγραμμα, τους τρόπους διασφάλισης αυτών των στόχων, καθώς και τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Η κυβέρνηση ζητεί την επίλυση όλων των θεμάτων ταυτόχρονα, δηλαδή μια συμφωνία-πακέτο, γνωρίζοντας ότι οι υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς προς τους δανειστές πρέπει οπωσδήποτε να έχουν αντίβαρο, που δεν είναι άλλο από την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αφού εκ των πραγμάτων επηρεάζουν και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει μια συμφωνία «χέρι χέρι», με την κυβέρνηση να δέχεται την επέκταση και νομοθέτηση του κόφτη αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης για έναν χρόνο, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με συνταξιούχους, με αντάλλαγμα τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων.

Το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την όσο το δυνατόν πληρέστερη προετοιμασία του Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, το οποίο, εάν εξελιχθεί ικανοποιητικά, θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα περί τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας.

Σε αυτή την περίπτωση θα γίνει επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης με στόχο την κατάληξη πλέον της δεύτερης αξιολόγησης στην επόμενη συνεδρίαση του οργάνου, δηλαδή στις 20 Φεβρουαρίου.

Συγχρόνως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται σε απευθείας συνεννόηση με ευρωπαϊκούς παράγοντες, οι οποίοι έχουν γνώση των προτάσεων της ελληνικής πλευράς μέσω διαβουλεύσεων που έχουν γίνει σε παρασκηνιακό επίπεδο και πλέον θα τις έχουν και μπροστά τους γραπτώς για την τελική επεξεργασία μέχρι την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει σημαντικές επαφές στις Βρυξέλλες μια ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, σε μια προσπάθεια σύγκλισης και εξεύρεσης κοινών τόπων πριν από τις μεγάλες αποφάσεις.
τα ΝΕΑ

Στους δρόμους κατεβαίνουν οι αγρότες, αρχής γενομένης από σήμερα, όπου αναμένεται τα στηθούν τα πρώτα μπλόκα στις εθνικές οδούς παρά το τσουχτερό κρύο...

από τις αγροτικές κινητοποιήσεις του 2016
Την αρχή την κάνουν οι αγρότες της Θεσσαλίας καθώς από το μεσημέρι θα στηθεί το πρώτο μπλόκο στις στροφές της Μελούνας, στον κόμβο του Αργυροπουλίου, από αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου. Από την Πέμπτη θα ακολουθήσει η έξοδος των τρακτέρ από Καρδίτσα, Τρίκαλα, Φάρσαλα και Λάρισα στον κόμβο της Νίκαιας, με την αιγίδα των Ενωτικών Ομοσπονδιών των αγροτικών Συλλόγων, Καρδίτσας, Τρικάλων "η Άνοιξη" και Λάρισας. Μέχρι τότε τα τρακτέρ θα συγκεντρωθούν στις πλατείες των χωριών στο πλαίσιο της καταμέτρησης των δυνάμεων.

Οι αγρότες της Λάρισας, που πέρυσι συμμετείχαν στο μπλόκο των Τεμπών, επέλεξαν ως τόπο συγκέντρωσης τη Γαλήνη και όπως όλα δείχνουν έστω και με διαφωνίες, θα επιχειρήσουν να στήσουν μπλόκο είτε στον Πλατύκαμπο, είτε -αν η συγκέντρωση των δυνάμεων τρακτέρ είναι μεγάλη- στα Τέμπη. Για το σκοπό αυτό προγραμματίζουν συνάντηση την Τρίτη στη Φαλάνη. Από την πλευρά τους κάποιοι αγρότες των Φαρσάλων θα συγκεντρωθούν την Τετάρτη με τα τρακτέρ στο γήπεδο της πόλης και από εκεί πιθανόν να κινηθούν προς το Δρούγο για να αποκλέισουν την Ε.Ο. Λαμίας- Καρδίτσας. Αναμένεται, μάλιστα, ότι σε αυτές τις κινητοποιήσεις θα υπάρχει μαζική συμμετοχή αγροτών από την Κρήτη και την Πελοπόννησο, ως τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν από σήμερα και αγρότες του Ηρακλείου Κρήτης. Όπως, μάλιστα αναφέρουν οι αγροτικοί Σύλλογοι Ηρακλείου, Καζαντζάκη, Αρχανών, καθώς και η επιτροπή αγώνα αγροτών του Αρκαλοχωρίου «ως Αγροτικοί Σύλλογοι που συντασσόμαστε με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων και αποφασίσαμε να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας με παγκρήτιο και πανελλαδικό συντονισμό στην παγκρήτια σύσκεψη στις Αρχάνες, στις 12 Δεκέμβρη και την πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα, στις 17 Δεκέμβρη, ξεκινάμε τη Δευτέρα 23 Γενάρη με παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Ηρακλείου, στις 10:30 πμ».

 Αποστόλου: Είμαι στη διάθεση των αγροτών να συζητήσουμε

Για το ζήτημα των αγροτών μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, δηλώνοντας πως είναι στη διάθεσή τους για να συζητήσουν όλα τα ζητήματα.

«Είναι δικαίωμά τους και οι φετινές κινητοποιήσεις. Σεβόμαστε τον αγώνα τους, δεν θα τους αντιμετωπίσουμε με μεθόδους που αντιμετωπίστηκαν στο παρελθόν από άλλες κυβερνήσεις» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9Fm»

«Πρέπει να λάβουν υπόψιν τους ότι υπάρχει και μια ελληνική κοινωνία που έχει βιώσει πιο δύσκολες καταστάσεις από ό,τι οι ίδιοι. Είμαι εδώ, ή στο υπουργείο, ή όπου θέλουν να συζητήσουμε», πρόσθεσε. είπε.