02/06/17

Για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους αποφασίζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, που θα συμμετέχουν στην πανελλαδική συνάντηση που θα γίνει αύριο στις 12 το μεσημέρι στη Νίκαια...


Στην αυριανή σύσκεψη, ύστερα από κάλεσμα για πανελλαδικό συντονισμό της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναμένεται να συμμετέχουν αγρότες που εκπροσωπούν μπλόκα από όλη σχεδόν την Ελλάδα, δηλαδή από Κρήτη, Μακεδονία, Έβρο, Θεσσαλία, Ήπειρο, Πελοπόννησο κτλ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στόχος των αγροτών είναι να υπάρξει κοινός συντονισμός, όλων των μπλόκων, ενώ αναμένεται να βρεθούν τρόποι για την κλιμάκωση της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης, ενίσχυση των υπαρχόντων μπλόκων, αλλά και να πραγματοποιηθούν νέες μορφές κινητοποιήσεων έξω από εφορίες, υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ, του ΟΓΑ κτλ.

Να σημειωθεί πως σε ενίσχυση του μπλόκου της Νίκαιας προχώρησαν οι αγρότες από το μπλόκο στο Γερακάρι, που εδώ και δεκατρείς μέρες βρίσκονται στο δρόμο.

Οι αγρότες μετέφεραν τα τρακτέρ τους και τις δυνάμεις στη Νίκαια, με στόχο να γίνει πιο δυναμικό το μπλόκο, όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ θα συμμετέχουν στην πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο.

Υπενθυμίζεται, πως παραμένει και ενισχύεται το κεντρικό μπλόκο της Νίκαιας στο οποίο συμμετέχουν αγρότες από Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Οι αγρότες στο σημείο κρατούν κλειστό επ' αόριστον το ρεύμα προς Αθήνα της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, ενώ και στον κόμβο του Πλατυκάμπου οι αγρότες έχουν αποκλείσει το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη.

Μπλόκα υπάρχουν επίσης στο Δαμάσι, αλλά και στον κόμβο Αργυροπουλίου, όπου οι αγρότες τις απογευματινές ώρες προχωρούν σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Λάρισας-Κοζάνης. Ακόμη στα Φάρσαλα, και στη Ραχούλα με τους αγρότες να έχουν αποκλείσει την παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης και το δρόμο Λάρισας-Τρικάλων.
πηγή: ΑΜΠΕ

Ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στη Βουλή κατά την παρουσίαση του βιβλίου «το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδος» απέδωσε την αποτυχία των Μνημονίων να βγάλουν τη χώρα από την κρίση στην «αδυναμία μας να αντιπαρατεθούμε στα λίγα μεγάλα και πολλά μικρά συμφέροντα, τα οποία αντιτάχθηκαν στις μεταρρυθμίσεις...


Για «θεαματική δημοσιονομική βελτίωση» μίλησε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, για να υπερτονίσει την ανάγκη να μην εγκαταλειφθεί τώρα η προσπάθεια. Στέλνοντας από την πλευρά του ένα μήνυμα προς το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, «θα ήταν εξαιρετικά ατυχές και επιζήμιο να εγκαταλειφθεί τώρα η προσπάθεια, καθώς έχει καλυφθεί το 90% της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής».

Ο Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με τον ιστοχώρο dikaiologitika.gr, μιλώντας στη Βουλή κατά την παρουσίαση του βιβλίου «το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδος» απέδωσε την αποτυχία των Μνημονίων να βγάλουν τη χώρα από την κρίση στην «αδυναμία μας να αντιπαρατεθούμε στα λίγα μεγάλα και πολλά μικρά συμφέροντα, τα οποία αντιτάχθηκαν στις μεταρρυθμίσεις και ευνόησαν τη διαιώνιση διαρθρωτικών αποκλίσεων, που περιόρισαν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής, σε τομείς όπως οι επενδύσεις, η φορολογία, το ασφαλιστικό, η απελευθέρωση των αγορών, ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα και, τελικά, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ο ταχύς αναπροσανατολισμός της παραγωγής στις διεθνείς αγορές». 

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα με μείωση των επιτοκίων παρά με αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Υπογράμμισε δε ότι σε κάθε περίπτωση αναγκαία κρίνεται η υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το Χρέος που απεφάσισε το Eurogroup. 
dikaiologitika.gr

Γιώργος Χουλιαράκης: Μόνιμη «επισκόπηση» δαπανών 

Μιλώντας στη ίδια εκδήλωση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης υποστήριξε ότι την κύρια ευθύνη ευθύνη για την κατάσταση στη χώρα τη φέρουν τα μνημόνια. 

Σε ότι αφορά το χρέος είπε ότι με την απόφαση του Eurogroup αλλά και την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ανοίγει ένας διάδρομος για να γίνει το χρέος ελκυστικό, ενώ διευκολύνεται η έξοδος της χώρας από την κρίση. Ο ίδιος αναφέρθηκε στον μόνιμο μηχανισμό ελέγχου δαπανών που από φέτος θα εφαρμοστεί σε όλα τα υπουργεία. Στόχος είναι να περικοπούν οι όποιες σπατάλες γεγονός που θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας των δημοσιονομικών θεσμών της χώρας. 

Κωστής Ζατζηδάκης: «Η χώρα έχει μετατραπεί σε χώρα β κατηγορίας»

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης τάχθηκε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων

Προειδοποίησε ότι αν η χώρα δεν βγει γρήγορα στις αγορές «είναι ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ζητά ένα τέταρτο μνημόνιο και οι δανειστές να μην το δίνουν». 

Υποστήριξε ότι με την αδιέξοδη ασκούμενη κυβερνητική πολιτική η χώρας μας έχει μετατραπεί σε χώρα β κατηγορίας και εξέφρασε την άποψη ότι αν δεν αλλάξουμε πλεύση δεν θα έχουμε όφελος ακόμα και αν υπάρξει δραστική μείωση του χρέους. 

Ζήτησε, όπως και ο Γιάννης Στουρνάρας, λιγότερους φόρους και δημόσιες δαπάνες και περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. 

Ο Παν. Καζάκος ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών ο οποίος είναι ένας εκ ων συγγραφέων του βιβλίου, επεσήμανε ότι το πρόβλημα του Ελληνικού Χρέους είναι κατά βάση πολιτικό. Σε κάθε περίπτωση υποστήριξε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η χρεοκοπία και η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη. Εκτίμησε ότι διεξάγεται μια πολιτική διένεξη μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται. 

Τέλος, ο Παν.Λιαργκόβας συντονιστής του γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή πρότεινε στην Συνταγματική αναθεώρηση να θεσμοθετηθεί ένα ανώτατο όριο για το Δημόσιο Χρέος.

Την άποψη της ΕΚΤ ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα στις Βρυξέλλες...


Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κύρτσου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι τα σημεία στα οποία «κολλάει» η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι τα εξής:
Πρώτον, εκτιμάται ότι για να υπάρξει θετική αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα πρέπει να επιτευχθεί 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα για αρκετά μακρά χρονική περίοδο. 

Δεύτερον, ο Μ. Ντράγκι είπε ότι η διαπραγμάτευση «κολλάει» στην κάλυψη του δημοσιονομικού χάσματος το 2018 και σε κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων είναι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στη δικαιοσύνη και στην ενέργεια

Παράλληλα, ο Μ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι κατά την άποψη της ΕΚΤ, είναι σημαντικό το ζήτημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Εξάλλου, ο Μ. Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Σ. Ζαριανόπουλου ανέφερε ότι είναι σημαντικό να υπάρξουν μέτρα για την επιτάχυνση της απορρόφησης των ανέργων και ότι το είδος των μέτρων βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

«Kάθε φορά που οι «δανειστές» μας απειλούν με καινούργιο «μνημόνιο» και εκβιάζουν με Grexit, δεν βρίσκουν απέναντί τους ένα πολιτικό σύστημα ενωμένο σε σφιγμένη γροθιά, αλλά μανιακούς της εξουσίας που μαλλιοτραβιούνται σαν μικρονοϊκές κυράτσες...», γράφει στην σημερινή του επιφυλλίδα ο Χρήστος Γιανναράς, στιγματίζοντας την "ανικανότητα και ευτελισμό" του πολιτικού συστήματος και την "πρακτική αντιπαλότητα" που καλλιεργείται στην πολιτική αρένα...

επιφυλλίδα του Χρήστου Γιανναρά (*)

Μ​​ε τα μέτρα της κοινής λογικής και διάθεση αισιόδοξη, θα μπορούσαμε ίσως να συμπεράνουμε ότι η ελλαδική κοινωνία επέδειξε, τα τελευταία είκοσι χρόνια, σημάδια παρήγορης πολιτικής ωριμότητας. Σε πείσμα της πανθομολογούμενης και βασανιστικής για όλους ανικανότητας και ευτελισμού του πολιτικού μας συστήματος. Σε πείσμα και της μεθοδικής προσπάθειας για την εξηλιθίωση του ελλαδικού πληθυσμού.

(Δεν είναι σχήμα λόγου να μιλάμε για μεθοδική προσπάθεια εξηλιθίωσης, ούτε συνωμοσιακό ανάλογο του «ψεκασμού». Πρόκειται για τη λειτουργική προϋπόθεση του εμπορευματικού χαρακτήρα των MME. Για την προκλητικά προφανή ορθολογική μεθόδευση καταστροφής της προφορικής και γραπτής γλώσσας στο ελλαδικό σχολειό. Για την ανεμπόδιστη εξάρθρωση και διαστροφή της στο πανεπιστήμιο, στο δικαστήριο, στο κοινοβούλιο. Γίνεται κατάδηλη η μεθοδική εξηλιθίωση και με τον αποκλεισμό της λογικής του δημοσίου συμφέροντος από τη λειτουργία του συνδικαλισμού, του τραπεζικού συστήματος, των εργολαβιών και προμηθειών του Δημοσίου).

Mε δεδομένη λοιπόν και πασίδηλη την προσπάθεια εξηλιθίωσης, κάποια ελάχιστα δείγματα υγιών αντιδράσεων της ελλαδικής κοινωνίας στον εξευτελιστικό βιασμό της αξίζει να προσεχθούν και να προβληθούν εμφατικά:

Oι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι στην Eλλάδα έχουν καθηλώσει το ΠAΣOK (παρά τις χαμαιλεοντικές μετονομασίες του) σε μονοψήφιο ποσοστό εκλογικής προτίμησης. Aπό τον εικοσαετή θρίαμβο, την αναιδέστατη ασυδοσία, την οργιώδη καταλήστευση του κοινωνικού χρήματος και των πακτωλών για τη σύγκλιση με τις ευρωπαϊκές οικονομίες, τώρα η κατακόρυφη πτώση στην ντροπή της πολιτικής ανυπαρξίας ή του ευτελισμένου γκρουπούσκουλου λειτουργεί σίγουρα ως νέμεση. Mε το πρώτο τη τάξει από τα στελέχη του στη φυλακή, φυγάδες από το κοινωνικό προσκήνιο τους άλλοτε ηρακλείς της «αλλαγής» και σπιθαμιαίους τους διαδοχικούς διεκδικητές της ηγεσίας του, οδεύει το ΠAΣOK προς την πληρέστερη απογύμνωση ειδωλοποιημένης απάτης που γνώρισε η σύγχρονη Eλλάδα.

Aνάλογα θεαματική είναι η μεταχείριση και της «προοδευτικής» Aριστεράς από την ελλαδική κοινωνία. Bέβαια, οι δικές της δύο (και με το δημοψήφισμα του Iουλίου 2015, τρεις) εκλογικές επιτυχίες δεν σήμαιναν πλειοψηφική συναίνεση των ψηφοφόρων στον κοσμοθεωρητικό μηδενισμό και αμοραλιστικό διεθνισμό της μαρξιστικής ξιπασιάς των εν Eλλάδι καπήλων του κοινωνιοκεντρικού οράματος. H «θυσιαστική Aριστερά», που σημάδεψε σαν πεφταστέρι την ιστορία του ελλαδικού κρατιδίου για κάποιο διάστημα, ήταν άνθρωποι με αγνό πατριωτισμό και λάμπουσα ανιδιοτέλεια, αγνοούσαν παντελώς τις αναλύσεις του Mαρξ και τον Iστορικό Yλισμό, στρατεύονταν στο όραμα για κοινωνική δικαιοσύνη και ανθρωπιά – «να απολαμβάνουν όλοι τα δώρα του Θεού, ανάλογα με τον κόπο τους».

Aυτή την Aριστερά δεν την κατάλαβαν ποτέ οι ηγεσίες των εισαγόμενων και τηλεκατευθυνόμενων «κινημάτων» τόσο του μεταπρατικού «σοσιαλισμού» ή «κομμουνισμού» όσο και της μιμητικής, πιθηκίζουσας την Eυρώπη «Δεξιάς». O λαός στον εισαγόμενο «αριστερισμό» έδινε πάντοτε μονοψήφιο ποσοστό εκλογικής προτίμησης. Aνέβασε ξαφνικά τον συνονθυλευματικό (ιδεολογική κουρελού) ΣYPIZA από το 4,5% στο 27%, αλλά από θυμό και για να τιμωρήσει την ανικανότητα και τον αμοραλισμό της τραγελαφικής συγκυβέρνησης ΠAΣOK και N.Δ. Kαι σήμερα δημοσκοπούμενος επιστρέφει (υποτίθεται) και πάλι στη N.Δ. Tείνει δηλαδή να παγιωθεί το φαινόμενο: να ψηφίζει ο λαός το ίδιο κόμμα που τον αηδίαζε ανυπόφορα στις προηγούμενες εκλογές, προκειμένου να απαλλαγεί από το κόμμα που ανυπόφορα τον αηδιάζει σήμερα.

Eίναι περισσότερο από φανερό ότι ο λαός εμφανίζει κάποιες πιθανές, ίσως ελάχιστες ενδείξεις πολιτικής ωριμότητας: Eίναι διαλλακτικός, δεν έχει πεισματικές εμμονές, γινάτι, φανατισμό, τυφλή προκατάληψη, τολμάει όλους, και τους πιο ακραίους ή και μισοπάλαβους, να τους δοκιμάσει. Eνώ τα κόμματα αρνούνται κάθε ευλυγισία ή μετριοπάθεια, κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας και συνεννόησης, την ώρα που η καταστροφή της χώρας είναι δεδομένη, εφιαλτική και πασιφανώς κομματικό κακούργημα.

Kάποιος λοιπόν, μέσα σε αυτόν τον εφιαλτικό παραλογισμό, πρέπει να πάρει το ρίσκο της ειλικρίνειας, να μιλήσει με την αποκοτιά της βουβής κοινής οδύνης, έτοιμος να λοιδορηθεί πιθανότατα. Eίναι ανάγκη να ακουστεί η φωνή όσων πιστεύουν, πιθανόν λαθεμένα όμως με ανιδιοτέλεια, ότι το εφιαλτικότερο στον σημερινό εφιάλτη δεν είναι η εξωφρενική ασυνέπεια και αλλαξοπροσωπία του ΣYPIZA, είναι η απουσία εναλλακτικής πρότασης. Πιστοποιούμε όλοι την ατολμία του ΣYPIZA να πολεμήσει την κοινωνική αδικία τη σαρκωμένη αναιδέστατα στο πελατειακό κράτος. Tην παραλυτική του ανικανότητα να υπηρετήσει την κοινωνική συνοχή στη βάση της αξιοκρατίας. Nα πατάξει την κυρίαρχη ανομία, την παντοδύναμη αγυρτεία, την ασύδοτη βία, τη μετάλλαξη του κοινωνικού περιθωρίου σε στρατό κατοχής και της ψυχανωμαλίας σε «αντάρτικο των πόλεων».

Aυτά όλα και άλλα ανάλογα πολλά γεννάνε απόγνωση, αλλά δεν είναι ο κυρίως εφιάλτης. Kυρίως εφιάλτης είναι η ολοκληρωτική ανυπαρξία αντιπρότασης με σοβαρό σχεδιασμό και ανθρώπους ικανούς να την πραγματώσουν. Στην αβουλία και ανικανότητα του ΣYPIZA, η N.Δ. αντιτάσσει την αδιάλλακτη επιθετικότητα του απλώς φανατισμένου: «Δεν είσαστε ικανοί για τίποτα, δεν μπορείτε να κυβερνήσετε, φύγετε να έρθουμε εμείς». Nοοτροπία, γλώσσα και πρακτικές a priori αντιπαλότητας προς το σήμερα, χωρίς όραμα ικανό να αλλάξει το αύριο.

Kάθε φορά που οι «δανειστές» μας απειλούν με καινούργιο «μνημόνιο» και εκβιάζουν με Grexit, δεν βρίσκουν απέναντί τους ένα πολιτικό σύστημα ενωμένο σε σφιγμένη γροθιά, αλλά μανιακούς της εξουσίας που μαλλιοτραβιούνται σαν μικρονοϊκές κυράτσες. Kάποιος πρέπει να ρισκάρει, να βροντοφωνάξει στη N.Δ. το πόση ζημιά της κάνουν, πόσο την εξευτελίζουν κάποιοι ηλεκτρονικοί ή έντυποι υπερασπιστές της. Aυτοί που πιστεύουν ότι πρέπει να ποντάρουν στα ένστικτα, γιατί «η πόλωση πουλάει»! Tο παιδαριώδες πείσμα στη ρήξη, στην a priori αντιπαλότητα, στην τυφλή μονομέρεια, όλα αυτά «πουλάνε».

Kάποιος να βεβαιώσει, με αγάπη και έγνοια, τον κ. Mητσοτάκη ότι ηγέτης θα αναδειχθεί, αν έχει πρόταση πολιτική και όχι απλώς διαχειριστική. Aν τολμήσει τομές και όχι μερεμέτια. Aν μπορεί να βεβαιώσει τον λαό ότι θα ρισκάρει βαθιές, επώδυνες τομές κοινωνικών μεταρρυθμίσεων: αμείλικτη διάλυση του πελατειακού κράτους, συνεπή αξιοκρατία, απόδοση δικαιοσύνης, συνδικαλισμό με κοινωνικές σκοποθεσίες, εξοβελισμό των κομματικών νεολαιών από τα πανεπιστήμια. O ταλαντούχος ηγέτης δεν ξεκινάει αγόρευση στη Bουλή τσιρίζοντας υστερικά «είσαι ψεύτης κ. Tσίπρα, είσαι ο χειρότερος πρωθυπουργός που γνώρισε η χώρα». H πόλωση είναι η καταφυγή των ατάλαντων.

«Λυπούμαι που δεν εξηγούμαι γλυκότερα», είπε ο Γιώργος Σεφέρης σε ανάλογη ώρα.
_________________________________________

(*) Ο Χρήστος Γιανναράς γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, της Βόννης και της Σορβόννης. Επιφυλλιδογραφεί σε εφημερίδες παρεμβαίνοντας στην πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα.
πηγή: yannaras.gr

Κινδυνεύει η ελευθερία του τύπου στη χώρα μας; Ή μήπως ευθύνεται η κρίση για την απαξίωση δημοσιογράφων και τον αφανισμό πολλών ΜΜΕ; Το ζήτημα απασχόλησε το διεθνές συνέδριο «Media Law Days» στη Γερμανία...


Στη Φραγκφούρτη το προσκλητήριο. Όχι τη γνωστή πρωτεύουσα του χρήματος, αλλά μία ταπεινή κωμόπολη στα χιονισμένα σύνορα με την Πολωνία, που φέρει το ίδιο όνομα. «Media Law Days» καλείται το διεθνές συνέδριο για το δίκαιο των ΜΜΕ που γίνεται για 14η χρονιά στο πανεπιστήμιο της πόλης, με την αρωγή της Εταιρίας για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και πρωτεργάτη τον αεικίνητο καθηγητή Γιοχάνες Βέμπερλινγκ. O οποίος συν τοις άλλοις επανεκδίδει, μαζί με άλλους έγκριτους νομικούς, το περιοδικό Neue Justiz, αναβιώνοντας έναν παραδοσιακό τίτλο της Ανατολικής Γερμανίας. Γενική κινητοποίηση επικρατεί στο ακριτικό πανεπιστήμιο, καθώς λίγοι πρέπει να κάνουν πολλά για να πετύχει το στοίχημα της διοργάνωσης. «Κάπως έτσι άρχισε και το Νταβός» λέμε στον καθηγητή Βέρμπερλινγκ κι εκείνος γελάει δυνατά με τη φιλοφρόνηση.

Ελλάδα, Τουρκία, Ουγγαρία και Πολωνία στο επίκεντρο του φετινού συνεδρίου. Τα συνεχή δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου για ελληνικά ΜΜΕ που αφανίζονται, δημοσιογράφους που αντιμετωπίζουν μηνύσεις και ρυθμιστικούς νόμους που καταλήγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας φέρνουν τη χώρα μας στο «μικροσκόπιο» των συνέδρων. Μήπως τη φέρνουν και στην ίδια μοίρα με την αποσυνάγωγη Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν; Σε τελική ανάλυση όχι, εκτιμούν οι συμμετέχοντες. Συνιστούν όμως επαγρύπνηση σε ζητήματα ευαίσθητα για την ελευθερία του τύπου.

Επίκαιρη αφορμή προβληματισμού αποτελεί το πιθανό «λουκέτο» σε μία ιστορική εφημερίδα, όπως ΤΟ ΒΗΜΑ. Ο Γιώργος Τζογόπουλος, πολιτικός επιστήμων και συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ, τονίζει ότι «κατ΄αρχήν η επιβίωση μίας εφημερίδας δεν πρέπει να σχετίζεται με την ιστορία, αλλά κυρίως με την κατάρτιση ενός επιχειρηματικού σχεδίου, που εγγυάται τη βιώσιμη λειτουργία της και όχι τη δημιουργία μίας υπερχρεωμένης επιχείρησης. Και βέβαια αυτό δεν σχετίζεται με τους δημοσιογράφους, αλλά με τη διοίκηση της εφημερίδας».

Κάποιοι διερωτώνται, μήπως η συνταγματική κατοχύρωση της ελευθερίας του τύπου θεμελιώνει την υποχρέωση του κράτους να παρέμβει. Για να θέσουμε αντίστροφα το ερώτημα: συνιστά παραβίαση της ελευθερίας του τύπου η αποστασιοποίηση της πολιτείας; Και στη Γερμανία είχε γίνει παλαιότερα συζήτηση για ενδεχόμενη διάσωση της ιστορικής εφημερίδας Frankfurter Rundschau με πολιτική παρέμβαση. Ανακεφαλαιώνοντας ωστόσο τη γερμανική εμπειρία, ο καθηγητής Γιοχάνες Βέμπερλινγκ εκτιμά ότι «το κράτος δεν μπορεί να παρεμβαίνει για να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των ΜΜΕ. Δεν είναι αυτή η αποστολή του».

Κρατική παρέμβαση στις τηλεοπτικές συχνότητες;

O καθηγητής Γιοχάνες Βέμπερλινγκ
Εγκράτεια οφείλει να επιδεικνύει το κράτος και σε άλλους τομείς. Για παράδειγμα στην εκχώρηση τηλεοπτικών συχνοτήτων. Όταν τη σχετική διαδικασία υλοποιεί η ίδια η κυβέρνηση και όχι μία ανεξάρτητη αρχή, προκύπτει συνταγματικό κώλυμα, εκτιμούν οι περισσότεροι σύνεδροι στη Φραγκφούρτη. Ο πολιτικός επιστήμων Γιώργος Τζογόπουλος υποστηρίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση, με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα, έκανε το δίκιο της άδικο. Ενώ δηλαδή χρειαζόταν να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, βιάστηκε και προχώρησε με αντισυνταγματικό τρόπο, με αποτέλεσμα να χάσει τις εντυπώσεις και τελικά να παρατείνει το προηγούμενο καθεστώς». Στη Γερμανία πάντως, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο έχει αποφανθεί εδώ και δεκαετίες ότι η απευθείας εκχώρηση τηλεοπτικής συχνότητας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποτελεί παραβίαση της ελευθερίας του τύπου.

Στα «απόνερα» της διελκυστίνδας για τις τηλεοπτικές άδειες περιλαμβάνεται και η κωμική ιστορία που πέρασε στα χρονικά ως peruka gate. Πρόκειται για την «παρακολούθηση» του υπουργού Επικρατείας στη Ν. Υόρκη από δημοσιογράφους με περούκες και άλλα αξεσουάρ μεταμφίεσης, τα οποία μάλλον πρόδιδαν παρά απέκρυπταν την παρουσία τους. Οι δύο δημοσιογράφοι πιθανώς αναζητούσαν αποδείξεις για να ισχυριστούν ότι ο υπουργός κάνει βόλτα στην αγορά και όχι επαφές στα πλαίσια διάσκεψης του ΟΗΕ. Αποτελεί παραβίαση της ελευθερίας του τύπου η παραπομπή των «αδιάκριτων» στις αρχές;

Μία κάπως παρεμφερής υπόθεση απασχόλησε το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Γερμανίας (BGH) με ενάγουσα τη Χάιντε Σιμόνις, πρώην πρωθυπουργό του κρατιδίου Σλέσβιχ Χόλσταιν. Λίγο μετά από εσωκομματική ανταρσία που οδήγησε στην παραίτησή της το 2005, η κ.Σιμόνις πήγε για ψώνια, με έναν φωτορεπόρτερ της Bild να την ακολουθεί κατά πόδας. Η θιγόμενη ζήτησε να της παραδοθούν οι φωτογραφίες, αλλά η δικαιοσύνη απεφάνθη ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση τα ψώνια δεν αποτελούν ιδιωτική υπόθεση. Και αυτό γιατί η κοινή γνώμη έχει δικαίωμα να γνωρίζει πώς αντιμετωπίζει την αποχώρησή της μία πρωθυπουργός. Όμως η ανοχή των δικαστών οφείλεται στο ιδιαίτερο πολιτικό βάρος της υπόθεσης. Κατά τα λοιπά, ο κανόνας στη νομική βιβλιογραφία είναι ότι η ελευθερία του τύπου δεν καλύπτει συμπεριφορές παρενοχλητικής παρακολούθησης.

Ανησυχία για συλλήψεις δημοσιογράφων

Τί γίνεται όμως στην περίπτωση που η εκτελεστική εξουσία καταφεύγει σε αγωγές εναντίον των εκπροσώπων του τύπου για συκοφαντική δυσφήμιση, οι οποίες μάλιστα μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη και τη σύλληψή τους με τη διαδικασία του αυτόφωρου; Ο πολιτικός επιστήμων Γιώργος Τζογόπουλος εκφράζει την ανησυχία του για τις συλλήψεις δημοσιογράφων με βάση την ελληνική νομοθεσία. Το πρόβλημα, επισημαίνει, δεν είναι ότι οι πολιτικοί ενεργούν εκτός νόμου, γιατί ο σχετικός νόμος όντως υπάρχει. Το πρόβλημα είναι κυρίως ότι τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά αυτά πολλαπλασιάζονται. Όπως επισημαίνει «ενώ ο νόμος αυτός εφαρμοζόταν και πριν από το 2015, στην περίπτωση του κ. Βαξεβάνη για παράδειγμα, μετά το 2015 έχουμε περισσότερα περιστατικά. Υπάρχουν πολιτικοί που κάνουν περισσότερη χρήση του νόμου σε σύγκριση με προηγουμένως. Πρέπει να δούμε αν χρειάζεται αναθεώρηση ο νόμος και αν είναι σκόπιμο ένας πολιτικός να κάνει χρήση αυτού του νόμου».

Το μεγαλύτερο μέρος των Media Law Days περιστράφηκε γύρω από τις ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις στην Τουρκία, στην Ουγγαρία και στην Πολωνία. Ίσως η πιο ...πρωτότυπη από τις ουκ ολίγες προσπάθειες φίμωσης του τύπου διεθνώς, είναι ο νέος πολωνικός νόμος για την «προστασία του καλού ονόματος της χώρας». Σύμφωνα με τον καθηγητή Γιοχάνες Βέμπερλινγκ πρόκειται για απόπειρα ποινικοποίησης, αντίστοιχης με εκείνη που επιβάλλει η Τουρκία στους δημοσιογράφους για «δυσφήμηση της ‘τουρκοσύνης'». Με τη νέα νομοθεσία, η υπερσυντηρητική κυβέρνηση της Βαρσοβίας επιχειρεί ασυνήθιστες νομικές ακροβασίες, καθώς επεκτείνει σε επίπεδο κρατών την απόλυτη προστασία που προβλέπει το «δικαίωμα της προσωπικότητας» για τα φυσικά πρόσωπα. Προβλέπει μάλιστα όχι μόνο αστικές, αλλά και ποινικές συνέπειες. Επιπλέον δε, παραχωρεί στον ...εαυτό της το δικαίωμα να προσφεύγει, με βάση το πολωνικό δίκαιο, εναντίον ΜΜΕ που έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό.
Γιάννης Παπαδημητρίου/DW
πηγή: Deutsche Welle

«Ο φαύλος κύκλος ανεργίας - υπογεννητικότητας - μετανάστευσης μπορεί να σπάσει μόνο εφόσον εισέλθουμε από το 2017 σε μια μακρόχρονη τροχιά ανάπτυξης...», τονίζει μεταξύ άλλων ο Κώστας Χρυσόγονος (*) σε άρθρο του στην εφημ. ΕΘΝΟΣ, προτείνοντας παράλληλα και τα εργαλεία για να εισέλθουμε σε αναπτυξιακή τροχιά...


Ακολουθεί το άρθρο του Κώστα Χρυσόγονου από το "ΕΘΝΟΣ"

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι στο τέλος του 2016 η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην ανεργία μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης, με 23% έναντι 18,4% της δεύτερης Ισπανίας, ενώ ο μέσος όρος των 19 κρατών-μελών είναι 9,6%. Τα στοιχεία αυτά άλλωστε δεν απεικονίζουν όλη την πραγματικότητα, αφού μεγαλύτερη σημασία από το θεωρητικό ποσοστό ανεργίας έχει το ποσοστό των ενεργών εργαζομένων στο σύνολο του πληθυσμού, το οποίο ανέρχεται στη χώρα μας στο 33% (3,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε πληθυσμό περίπου 11 εκατομμυρίων), ενώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση στο 43% (217 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε πληθυσμό 508 εκατομμυρίων). Με άλλες λέξεις, για να φθάσουμε στον πανευρωπαϊκό μέσο όρο χρειαζόμαστε ένα εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας.

Η ανεργία είναι χειρότερη στους νέους, όπου το ποσοστό φθάνει στο 44,2%, και τούτο επιδεινώνει δραματικά το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, αφού είναι προφανές ότι πολλά νέα ζευγάρια δεν μπορούν κάτω από τις συνθήκες αυτές να ανταποκριθούν στα αυξημένα έξοδα που θα συνεπάγονταν η γέννηση και η ανατροφή παιδιών. Ετσι ο αριθμός των γεννήσεων έχει πέσει από τις 118.000 το 2008 σε περίπου 90.000 το 2016, με σταθερή πτωτική τάση όλα αυτά τα χρόνια. Παράλληλα, συνεχίζεται η φυγή των νέων Ελληνίδων και Ελλήνων στο εξωτερικό, κατά δεκάδες χιλιάδες ετησίως, με αποτέλεσμα τη σταδιακή πληθυσμιακή αποψίλωση της χώρας.

Ο φαύλος κύκλος ανεργίας - υπογεννητικότητας - μετανάστευσης μπορεί να σπάσει μόνο εφόσον εισέλθουμε από το 2017 σε μια μακρόχρονη τροχιά ανάπτυξης. Για να συμβεί αυτό δεν αρκούν τα αναπτυξιακά εργαλεία που μας προσφέρει η συμμετοχή στην ΕΕ. Χρειάζεται η εκπόνηση μιας εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη, μέσα από διάλογο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου, ώστε να υπάρξει προοπτική εφαρμογής της σε βάθος δεκαετιών ολόκληρων, ανεξάρτητα από την εναλλαγή των κυβερνήσεων.

Στους άξονες μιας τέτοιας στρατηγικής πρέπει να συμπεριληφθούν τομές όπως η δραστική επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της δικαιοσύνης και κτηματογράφησης της χώρας, καθώς και η βελτίωση της λειτουργικότητας της δημόσιας διοίκησης, ώστε να αυξηθεί, μεταξύ άλλων, η εισπραξιμότητα των δημοσίων εσόδων και να μπορέσουν να αποκλιμακωθούν σταδιακά οι φορολογικοί και ασφαλιστικοί συντελεστές. Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει σελίδα. 
___________________________________

(*) Ο Κώστας Χρυσόγονος, είναι Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, μέλος του της ΚΕ και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ..

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι η χώρα έχει «στην πιο κρίσιμη περίοδο της, τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης»…


Η κα. Γεννηματά επέρριψε στην κυβέρνηση ευθύνες για καθυστερήσεις και «δήθεν αριστερές κορώνες», σημειώνοντας πως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, «χάνουν χρόνο, δημιουργώντας αδιέξοδα και στο τέλος λένε “ναι σε όλα”».

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο κ. Τσίπρας κατέληξε από «δήθεν επαναστάτης, υποτακτικός» και «αλυσοδένοντας τη χώρα γίνεται συνεργός».

Χαρακτηρίζοντας «αχρείαστο, απάνθρωπο και αντιπαραγωγικό» το 3ο μνημόνιο, η κα Γεννηματά απέδωσε την υπογραφή του στις «τυχοδιωκτικές» πολιτικές των πρώτων έξι μηνών της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και πιο συγκεκριμένα, της πολιτικής Βαρουφάκη.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», έδωσε τη διαβεβαίωση πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση»...

Ο Πάνος Καμμένος μάλιστα, χαρακτήρισε ως «προκλητική ενέργεια» την επίσκεψη της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας στα Ίμια και την απέδωσε στις εσωτερικές εξελίξεις της γειτονικής χώρας.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση» έσπευσε να προσθέσει, ενώ δήλωσε πως «απαξιοί να απαντήσει» στις προκλητικές δηλώσεις μελών της τουρκικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι χθες, η Άγκυρα εξέδωσε αιχμηρή ανακοίνωση, στην οποία ασκούσε έντονη κριτική στον κ. Καμμένο, κάνοντας λόγο για «απερίσκεπτο και ανελέητο άτομο, το οποίο αγνοεί τους βασικούς διεθνείς κανόνες ευγένειας».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Έλληνας υπουργός τάχθηκε υπέρ της επέκτασης των αμυντικών συμφωνιών, ιδίως με τις ΗΠΑ, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενίσχυση του αμυντικού οπλοστασίου της χώρας.

«Οι ισορροπίες στο Αιγαίο δεν πρέπει να διαταραχθούν» συμπλήρωσε, αναφέροντας πως η νέα κυβέρνηση Τραμπ έχει αντιληφθεί πως η Ελλάδα «αποτελεί κέντρο σταθερότητας και ισορροπίας στην ευρύτερη περιοχή, απέναντι σε έναν επικίνδυνα διαδεδομένο ισλαμικό φονταμενταλισμό».

Ερωτηθείς για τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Τραμπ, σχολίασε ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ «κινείται προς την κατεύθυνση της ρήξης με την πολιτική της «γερμανοποίησης» της Ε.Ε., της κατάργησης των εθνών – κρατών, της διατήρησης της εθνικής ταυτότητας και σε διαφορετική λογική από εκείνη της παγκοσμιοποίησης».

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση των μελών του ΔΝΤ, στο ενδεχόμενο ενός νέου ελληνικού προγράμματος, χωρίς ωστόσο να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση για το ζήτημα...


Mε θέμα την αξιολόγηση του δεύτερου ελληνικού προγράμματος, καθώς και την έκθεση για την ελληνική Οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Διευθυντών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το ΔΝΤ αναμένεται να επισημάνει την πολιτική εκτροπή σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος και την αποτυχία αποτελεσματικής εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα θα επισημανθεί ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο».

Κατά τη διάρκεια τη συνεδρίασης, αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση των μελών του Ταμείου, στο ενδεχόμενο ενός τρίτου ελληνικού προγράμματος, χωρίς ωστόσο να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση για το ζήτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά απορρίπτει τις ευθύνες που καταλογίζει το Ταμείο, σχετικά με την αποτυχία του δεύτερου προγράμματος.

Εν τω μεταξύ την Πέμπτη, στο EuroWorking Group, αναμένεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα. Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρξει συμφωνία επί της αρχής, σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες της β’ αξιολόγησης, αλλά και τα προαπαιτούμενα συμμετοχής του Ταμείου σε νέο πρόγραμμα, που σχετίζονται με το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.