02/19/17

Το Βερολίνο επιβεβαιώνει εμμέσως συνομιλία Μέρκελ-Λαγκάρντ για το το ελληνικό πρόγραμμα. Πιθανολογείται ότι η Γερμανία σκοπεύει να προτείνει τον περιορισμό της οικονομικής συμμετοχής του Ταμείου...

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ επιβεβαίωσε εμμέσως την τηλεφωνική επικοινωνία της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, πριν από μερικές ήμερες. Η κ. Ντέμερ δεν θέλησε όμως να σχολιάσει πληροφορίες της εφημερίδας WELT ότι η κ. Λαγκάρντ υποσχέθηκε ότι το Ταμείο θα παραμείνει στο πρόγραμμα και ότι η συζήτηση για τις ελαφρύνσεις θα γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές. Πάντως «η  γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει» στο ελληνικό πρόγραμμα, είπε η κ. Ντέμερ.

Απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ

Το σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ απασχόλησε και η δήλωση του επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ. Σύμφωνα με τον γερμανό Χριστιανοκοινωνιστή το ΔΝΤ θα πρέπει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, αν ζητά κούρεμα χρέους. Αντικρούοντας αυτό το αίτημα η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν, χαρακτήρισε ως «απαραίτητη» τη συμμετοχή του Ταμείου, τόσο από πλευράς τεχνογνωσίας όσο και σε ό,τι αφορά την οικονομική του συμβολή και υπενθύμισε τη δέσμευση Λαγκάρντ σε συνομιλία της με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
Ενδιαφέρον είχε, ότι η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δεν διέψευσε πληροφορίες ότι προκειμένου να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, η Γερμανία σκοπεύει να προτείνει τον περιορισμό της οικονομικής συμμετοχής του Ταμείου - μάλιστα ακούγεται το ποσό των 5 δις ευρώ. Την Τετάρτη πάντως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λανγκάρντ και το απόγευμα με τον πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα;

Ερωτηθείσα από την Deutsche Welle αν το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει πληροφορίες για το πότε θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα, η κ. φον Τίζενχαουζεν απάντησε ότι δεν το γνωρίζει. Πάντως το υπουργείο της έχει ενημερωθεί ότι υπάρχει «καλή πρόοδος» σε ό,τι αφορά τη συνεννόηση των θεσμών μεταξύ τους αλλά και «πρόοδος» σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες των θεσμών με την Ελλάδα. Στην ερώτηση κατά πόσο γνωρίζει αν τη Δευτέρα το Eurogroup θα είναι σε θέση να αποφασίσει για μια ημερομηνία επιστροφής των θεσμών, η κ. φον Τίζενχαουζεν απάντησε ότι δεν θέλει να «προτρέξει». Πάντως το σίγουρο είναι ότι παρά την «προσέγγιση» που διαπιστώνεται με την Ελλάδα, το Eurogroup δεν πρόκειται τη Δευτέρα να αποφασίσει για την αξιολόγηση. Από «τεχνικής άποψης» θα χρειαστεί ακόμη χρόνος για την ολοκλήρωση.
Παναγιώτης Κουπαράνης/DW

H Ελλάδα στο αυριανό Eurogroup επιδιώκει να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία στους τρεις βασικούς άξονες, τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος...

Νέα δεδομένα στη διαπραγμάτευση για τη 2η αξιολόγηση είναι πιθανό να δημιουργήσει η δημοσιοποίηση ευρωπαϊκής έκθεσης-κόλαφο για το ΔΝΤ, λίγες ώρες πριν την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου η κυβέρνηση επιδιώκει μία κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία, αλλά και τις συναντήσεις της Άνγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ που θα ακολουθήσουν.

H Ελλάδα επιδιώκει να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία στο αυριανό Eurogroup στους τρεις βασικούς άξονες, τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Μια τέτοια συμφωνία, η οποία, σύμφωνα και με κοινοτικούς παράγοντες, δύναται να επιτευχθεί, θα σηματοδοτήσει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, προκειμένου να προχωρήσουν, εν είδει προαπαιτούμενων, οι λεπτομέρειες. Και όπως εκτιμάται από όλες τις πλευρές, μετά είναι εφικτό να κλείσει πολύ σύντομα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). Στη συνέχεια, η διοίκηση του ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει έγγραφο του Συμβουλίου των κρατών-μελών της ΕΕ και του Eurogroup, που αποκαλύπτει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, αμφισβητείται ευθέως η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για σωρεία λαθών, κακών υπολογισμών, ασαφειών και αντιφάσεων. Γι΄αυτό τον λόγο, επισημαίνεται στο έγγραφο, τόσο το Συμβούλιο όσο και το Eurogroup γνωρίζουν ότι τα πρόσθετα μέτρα δεν πρόκειται να εισπραχθούν και στην πραγματικότητα δεν είναι απαραίτητα.

Ειδικότερα, γίνεται λόγος για χονδροειδή λάθη από την ομάδα Τόμσεν, μεταξύ άλλων, στον υπολογισμό του ελλείμματος, του ρυθμού ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων, καθώς και υπερβολικά συντηρητικών παραδοχών στους τομείς των εσόδων και των δαπανών, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η σημαντική περσινή υπεραπόδοση. Ακόμη, καταγράφεται η διαφωνία των Ευρωπαίων για τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ σχετικά με την ανάγκη μειώσεων στις συντάξεις και το αφορολόγητο όριο, ενώ επισημαίνεται ότι η εξαιρετικά αρνητική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους βασίζεται σε υπερβολικά συντηρητικές υποθέσεις, που δεν υποστηρίζονται σωστά από αναλυτικά στοιχεία.

Το πρόβλημα είναι ότι το ΔΝΤ δεν αποδέχεται τις προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών για μηδενικό δημοσιονομικό κενό το 2019, τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στη REAL NEWS, και προσθέτει πως αν επιλυθεί μέχρι αύριο αυτή η διαφωνία, ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης.

Εξάλλου, κριτική στο ΔΝΤ για τα μέτρα που απαιτεί, κάνοντας εμμέσως πλην σαφώς λόγο για αδικαιολόγητες πιέσεις, αλλά και στη στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το χρέος, ασκεί ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας πως εξαιτίας τους προκλήθηκαν οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση. Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος προέβη στην εκτίμηση ότι στο αυριανό Eurogroup θα υπάρξει πολιτική απόφαση.

Την ίδια ώρα, κορυφαίοι ευρωπαίοι και κοινοτικοί αξιωματούχοι, ακόμα και από τη Γερμανία, δίνουν εύσημα στην κυβέρνηση για τη θετική πορεία της οικονομίας και την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, ζητούν να σταματήσουν οι απαιτήσεις για περισσότερη λιτότητα και απορρίπτουν κάθε συζήτηση περί Grexit.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, ζητά από την Αθήνα να νομοθετήσει από τώρα μέτρα για το 2019 σχετικά με το αφορολόγητο, τις συντάξεις και τα εργασιακά, προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί, ενώ εκτιμά ότι μία συμφωνία είναι τεχνικά εφικτή στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου, αν συντρέξουν πρώτα οι πολιτικές προϋποθέσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιωργος Kατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στο ΑΜΕ-ΑΠΕ, μεταξύ άλλων τονίζει ότι «μια τίμια συμφωνία πρέπει να αναγνωρίζει το πραγματικό υπόβαθρο των αριθμών» και προσθέτει πως: «δεν μπορεί κανείς να ζητά προληπτικά μέτρα ακριβώς γιατί δεν χρειάζονται....

«Το γενικότερο κλίμα στην Ευρώπη είναι αυτό που απηχούν οι δηλώσεις του Μάνφρεντ Βέμπερ για την αποχώρηση του ΔΝΤ», δηλώνει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την επίσκεψή του στο Βερολίνο.

«Όλοι αντιλαμβάνονται στην Ευρώπη ότι το ΔΝΤ ζητά παράλογα πράγματα και αρκετοί συνομιλητές μου εξέφρασαν την άποψη ότι το γεγονός ό,τι ζητάει πράγματα που είναι αντιφατικά, όπως να ανοίξουν ξανά θέματα της πρώτης αξιολόγησης, ή αμφισβητεί τα ίδια τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Eurostat, ίσως να είναι ενδείξεις ότι σκοπίμως ζητά πράγματα που ξέρει ότι κανείς λογικός άνθρωπος δεν πρόκειται να αποδεχθεί, για να αποχωρήσει».

«Μόνο από το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ακούμε αυτές τις σκληρές απόψεις», λέει ο κ Κατρούγκαλος και προσθέτει: «Το καλό είναι ότι μολονότι τις ακούμε από το 2012 τώρα είναι εντελώς απομονωμένες». Επικαλείται, μάλιστα, τη δήλωση της Γερμανίδας υπουργού Εργασίας, Αντρέα Νάλες, στο συνέδριο του SPD για την κοινωνική Ευρώπη, η οποία χαρακτήρισε ευθέως «ανεύθυνη τη συμπεριφορά αυτή του κ. Σόιμπλε». Δηλώνει, επίσης, αισιόδοξος ότι «μπορεί να κλείσει άμεσα η διαπραγμάτευση με πολιτική συμφωνία, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι η Ελλάδα αυτή που καθυστερεί το κλείσιμο της».

Ο κ Kατρούγκαλος τονίζει ότι «μια τίμια συμφωνία πρέπει να αναγνωρίζει το πραγματικό υπόβαθρο των αριθμών» και προσθέτει πως: «δεν μπορεί κανείς να ζητά προληπτικά μέτρα ακριβώς γιατί δεν χρειάζονται. Αυτή είναι η διαπραγματευτική μας γραμμή και σε αυτή πρόκειται να επιμείνουμε». Τέλος, κατηγορεί τη ΝΔ ότι δεν έχει ενιαία γραμμή.

«Ο κ. Γεωργιάδης λέει να μην κλείσει η αξιολόγηση για να πάμε σε εκλογές, ο κ. Χατζηδάκης λέει το αντίθετο, να κλείσει η αξιολόγηση και ο κ. Μητσοτάκης λέει και τα δύο», λέει και προσθέτει: «Είναι φανερό ότι η ΝΔ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα πολιτικό αδιέξοδο και ο αρχηγός της είναι δέσμιος του αιτήματος για εκλογές που από αρχή κατέθεσε».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης προέβλεψε, σε συνέντευξή του, στην εκπομπή Checkpoint, της Γιάννας Παπαδάκου, στην τηλεόραση του ALPHA, ότι «σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα αποφύγει να υπογράψει ένα 4ο μνημόνιο»...


Τον πρωταγωνιστή των δραματικών γεγονότων του 2015, Γιάνη Βαρουφάκη, φιλοξένησε χθες βράδυ, Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, η εκπομπή της Γιάννας Παπαδάκου, Checkpoint, στην τηλεόραση του Alpha.

Σε μια βαθιά εξομολογητική συνέντευξη ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκάλυψε το θλιβερό παρασκήνιο των γεγονότων που διαδραματίστηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 και οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών, με ιδιαίτερη αναφορά στη στάση των «σκληρών» της Ευρώπης αλλά και των εκπροσώπων των θεσμών.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών περιγράφει τις πιέσεις που δέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση και εκείνος προσωπικά για GREXIT, τα σχέδια των δανειστών για το μέλλον της Ελλάδας αλλά και τη σχέση του με κρίσιμα πρόσωπα κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης.

Όπως μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά, ο κ. Σόιμπλε του είχε πει ότι «δεν υπάρχει κυβέρνηση που να μπορεί να κρατήσει τη χώρα σας στο ευρώ»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δίνει το στίγμα της σχέσης του με κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες του 2015 και αποτιμά τις επιλογές τους με φόντο τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «τον Αύγουστο του ΄15, είχαμε δύο επιλογές: ή σκληρό 3ο Μνημόνιο ή GREXIT». Ωστόσο, δηλώνει βαθιά ευρωπαϊστής και περιγράφει το σχέδιό του για το PLAN X.

Τέλος, προβλέπει ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σε 4 μήνες, όταν δηλαδή θα πρέπει να πληρωθούν οι υποχρεώσεις μας προς τους δανειστές, με αντίτιμο νέα επαχθή μέτρα.

Στην εκπομπή, τέλος, περιγράφουν τις πολιτικές τους θέσεις για το ευρώ ή τη δραχμή ο Πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο επικεφαλής του ΣΧΕΔΙΟΥ Β' Αλέκος Αλαβάνος. 
πηγή: alphatv.gr

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.