02/23/17

Το έργο παρέδωσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», Ανδρέας Δρακόπουλος, ενώ τη μεταβίβαση υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Χριστίνα Λαμπροπούλου, οικονομική διευθύντρια του Ιδρύματος....

Με μία εμβληματική γιορτή, παραδόθηκε στις Ελληνίδες και τους Έλληνες το μνημειώδες έργο-πνοή για την Αττική, αλλά και ολόκληρη τη χώρα, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Παρόντες πλήθος κόσμου, οι άνθρωποι του Ιδρύματος, και σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο επίτροπος μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Παπανδρέου, οι πρόεδροι της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, καθώς επίσης και οι δήμαρχοι Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Το έργο παρέδωσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», Ανδρέας Δρακόπουλος, ενώ τη μεταβίβαση υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Χριστίνα Λαμπροπούλου, οικονομική διευθύντρια του Ιδρύματος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη δωρεά των τελευταίων χρόνων στο δημόσιο», ενώ τόνισε τη «μεγάλη ευθύνη για το ελληνικό δημόσιο». «Οποιαδήποτε παράλειψη δε θα είναι παράλειψη έναντι των δωρητών, αλλά έναντι του πολιτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι «το ΚΠΙΣΝ ήρθε να προσφέρει στον τόπο, σε μία εποχή που οι περισσότεροι ήρθαν για να πάρουν», διαβεβαιώνοντας ότι «πρόκειται για ένα έργο για όλους και όχι για την ελίτ». Τόνισε δε, ότι «δεν είναι σωστό να δημιουργούμε την εντύπωση ότι η ελληνική πολιτεία, και οι πολίτες δεν είναι σε θέση να κρατήσουν ένα στολίδι σαν και αυτό και να το αξιοποιήσουν», υπενθυμίζοντας την ευθύνη και την υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας «να κρατήσει και να πολλαπλασιάσει την αίγλη αυτού του δημόσιου χώρου πολιτισμού», όπως είπε.

«Φιλοδοξία είναι το Κέντρο Πολιτισμού ν' αποτελέσει μία αχτίνα φωτός που θα μπορέσει να εισχωρήσει στην ελληνική κοινωνία», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ανδρέας Δρακόπουλος πρόεδρος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», προσθέτοντας: «το στοίχημα το κερδίσαμε ήδη: Να καταλάβει η ελληνική κοινωνία ότι είναι δικό της», έτσι ώστε, όπως είπε, «να βάλουμε γερά θεμέλια για να ξεφύγουμε από την κρίση».

Σε μία χαρακτηριστική στιγμή της εκδήλωσης, χειροκροτήματα απέσπασαν τα μηνύματα που ανάγνωσε ο κ. Δρακόπουλος, μέσω των οποίων πολίτες εξέφραζαν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο το δημόσιο θα καταφέρει να διατηρήσει το έργο.

«Εάν φορέσουμε όλοι τη φανέλα με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδας, τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα», ανέφερε ο κ. Δρακόπουλος ευχαριστώντας όλους όσοι συνεργάστηκαν για την ολοκλήρωση του έργου, ενώ καταλήγοντας, ανακοίνωσε τη δωρεά 143 ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ.

Απ΄ την πλευρά του ο Ρέντσο Πιάνο, η αρχιτεκτονική διάνοια πίσω από το έργο, όπως είπε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, οραματίστηκε ένα «χώρο, όπου ο κόσμος μπορεί να έρχεται κοντά και να παραμένει κοντά».

Το έργο έχει προσελκύσει μέχρι σήμερα 760.000 επισκέπτες. Χρειάστηκαν περί τα δέκα χρόνια για την ολοκλήρωσή του, από την πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος» Ανδρέα Δρακόπουλου και Σπύρου Νιάρχου με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ιδρύματος. Με την κύρωση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο το 2009, εξασφαλίστηκε έκτοτε η απρόσκοπτη πορεία του έργου, το οποίο αφότου ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2012, ολοκληρώθηκε χωρίς καθυστέρηση.

Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Σταύρος Σ. Νιάρχος», με μία γενναιόδωρη προσφορά στην Ελληνισμό, σε μία έκταση 200 στρεμμάτων στο χώρο του παλιού ιπποδρόμου στην Καλλιθέα, πραγματοποίησε ένα τριπλό έργο: τη Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη, τη Νέα Εθνική Λυρική Σκηνή, και το Πάρκο Εκπαίδευσης και Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος». Η ανάδοχος κοινοπραξία ήταν η ΤΕΡΝΑ-Impregilo, και για το έργο εργάστηκαν περί τα 2.500 άτομα. Ο προϋπολογισμός ανήλθε σε 620 εκ. ευρώ και παραδόθηκε πλήρως εξοπλισμένο, και εξοφλημένο, με τις υψηλότερες τεχνολογικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές, ενώ όπως έγινε γνωστό θα υπάρξει συνέχιση των δωρεών με κονδύλια ύψους 50 εκ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ, την τελετή παράδοσης του έργου ακολούθησε ένα πρωτότυπο πρόγραμμα. Ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό πείραμα συνύπαρξης και ποικιλομορφίας που έφερε την υπογραφή του Θωμά Μοσχόπουλου. Από Μάνο Χατζιδάκι, το "Impossible Dream" του αξέχαστου Frank Sinatra που ερμήνευσε η Νατάσσα Μποφίλιου, αυτοσχεδιασμούς του πιανίστα Γιώργου Κοντραφούρη, μέχρι την «Αρχόντισσα» του Βασίλη Τσιτσάνη που ερμήνευσε μοναδικά ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και τη διεθνούς φήμης σοπράνο Sumi Jo η οποία ντυμένη στα κατάλευκά τραγούδησε την άρια Casta Diva από την όπερα Norma και απέσπασε παρατεταμένο χειροκρότημα, ενώ θερμά χειροκροτήθηκε και η Παιδική Χορωδία της Λυρικής.

Χορός, μουσική, τραγούδι, αφηγήσεις, και απαγγελίες από κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς, αστική κουλτούρα και happenings συναντήθηκαν σε ένα δημιουργικό διάλογο που αντανακλά τις απεριόριστες δυνατότητες έκφρασης που αγκαλιάζει το ΚΠΙΣΝ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αποσπάσματα του προγράμματος αποκαλύφθηκαν σε ποικίλα σημεία του ΚΠΙΣΝ, προσκαλώντας τους επισκέπτες να γίνουν μέρος της γιορτής, ενώ οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν την εκδήλωση μέσα από ζωντανή μετάδοση σε οθόνες στην Αγορά, τον Πύργο Βιβλίων, το Φάρο και το Ξέφωτο.

Στο τέλος, η ιστορική εκδήλωση έκλεισε με ένα εντυπωσιακό show πυροτεχνημάτων, ενώ η γιορτή συνεχίστηκε με πάρτι στην Αγορά και dj set από την dj Kafka (Κατερίνα Καφεντζή).

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε συνταξιούχος επισκέπτης του ΚΠΙΣΝ, «επαφίεται πλέον σε εμάς το κατά πόσο θα το διατηρήσουμε».

Τη θέση ότι τα μέτρα που συμφωνούνται στο πλαίσιο ενός Μνημονίου δεν είναι υποχρεωτικό να είναι συμβατά με το κοινοτικό κεκτημένο, διατυπώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απαντώντας σε ερώτημα ευρωβουλευτών...

Τη θέση ότι τα μέτρα που συμφωνούνται στο πλαίσιο ενός Μνημονίου δεν είναι υποχρεωτικό να είναι συμβατά με το κοινοτικό κεκτημένο, διατυπώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απαντώντας με επιστολή του στο αίτημα δύο μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ζητούν την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απαντητική επιστολή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις ευρωβουλευτίνες της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Μαρία Χοάο Ροντρίγκιες (Πορτογαλία) και Γιούτα Στέινρουκ (Γερμανία), την οποία έχει δει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Υπενθυμίζει ότι στο Μνημόνιο για το Πρόγραμμα Στήριξης και Σταθερότητας που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015, η Ελλάδα όντως συμφώνησε να ευθυγραμμίσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις συλλογικές απολύσεις και τα πλαίσια των βιομηχανικών δράσεων με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Για να διευκολυνθεί αυτός ο στόχος, η Επιτροπή πρότεινε, και όλες οι πλευρές το δέχτηκαν, αυτές οι μεταρρυθμίσεις να βασιστούν σε μια διαδικασία ευρείας διαβούλευσης που θα περιλαμβάνει μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων και τις απόψεις διεθνών οργανισμών, εκ των οποίων ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO).Οι κοινωνικοί εταίροι στην Ελλάδα, επίσης διαβουλεύθηκαν σε αυτήν τη διαδικασία. Η Ομάδα εμπειρογνωμόνων κατέθεσε την έκθεσή της το Σεπτέμβριο του 2016 και οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών ως προς το ποιες προτάσεις θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Επιπλέον, ο Ζ.Κ.Γιουνκερ στην επιστολή του υπογραμμίζει ότι κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του Μνημονίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδρασε με πλήρη συμμόρφωση με τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των πτυχών που αφορούν τον σεβασμό στο δικαίωμα των εργοδοτών και των εργαζομένων να διαπραγματεύονται και να καταλήγουν σε συλλογικές συμφωνίες, αλλά συγχρόνως αναζήτησε ενεργά τις απόψεις των δύο πλευρών της βιομηχανίας μέσα από αφοσιωμένες διμερείς συναντήσεις.

Ωστόσο, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ στην επιστολή του σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει επιβεβαιώσει πως τα Μνημόνια είναι δράσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, οι οποίες βρίσκονται εκτός της έννομης τάξης της ΕΕ. Επομένως, συμπληρώνει, ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, όταν υιοθετούνται εθνικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου, η Ελλάδα δεν εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ως εκ τούτου ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων δεν ισχύει ως έχει στα ελληνικά μέτρα.

Προφανώς, καταλήγει στην επιστολή του ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, η Επιτροπή γνωρίζει πολύ καλά το καθήκον της και είναι δεσμευμένη με τις κοινές αξίες και αρχές που ενσωματώνονται στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ειδικότερα. «Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι ως μέρος των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα αναδυθούν ως ένα ισχυρό και αποτελεσματικό εργαλείο που θα βοηθήσει την Ελλάδα να προωθήσει έξυπνα τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις ποιοτικές θέσεις απασχόλησης, την κοινή ευημερία και την κοινωνική συνοχή».

Στην επιστολή τους με ημερομηνία 1η Δεκεμβρίου 2016, προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, οι ευρωβουλευτίνες Μαρία Χοάο Ροντρίγκιες και Γιούτα Στέινρουκ εκφράζουν την πεποίθηση ότι το υπάρχον σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα δεν είναι συμβατό με το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, ούτε με τις βασικές συμβάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO).

«Κατά την άποψή μας, είναι σημαντικό να επανέλθει η αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ούτως ώστε οι Έλληνες εργαζόμενοι να μπορούν να έχουν αξιοπρεπείς μισθούς για να ζήσουν», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους οι δύο ευρωβουλευτίνες των Σοσιαλιστών και προσθέτουν: «Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα στην ΕΕ, με βάση το Άρθρο 28 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι υποχρεωμένοι να το σεβαστούν».
Στη συνέχεια, οι ευρωβουλευτίνες Μαρία Χοάο Ροντρίγκιες και Γιούτα Στέινρουκ επισημαίνουν στην επιστολή τους ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπενθύμισε πρόσφατα πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υποχρεωμένη, βάσει της Συνθήκης του ESM, να διασφαλίσει ότι το Μνημόνιο στο οποίο θα καταλήξει ο ESM θα είναι συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πως η Επιτροπή διατηρεί στο πλαίσιο της Συνθήκης του ESM το ρόλο της ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, βάσει του Άρθρου 17 (1) της Συνθήκης της ΕΕ.

«Στηρίζουμε σθεναρά την έκκληση της Ελλάδας για αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο της εν εξελίξει αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής», τονίζουν προς τους τρεις προέδρους οι δύο ευρωβουλευτίνες της Σοσιαλιστικής Ομάδας και ζητούν οι θεσμοί να επικεντρωθούν μόνο «σε μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσουν έξυπνα τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ποιότητα των θέσεων εργασίας, την κοινή ευημερία και την κοινωνική συνοχή» στην Ελλάδα.
in gr

Την εκτίμηση ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει σύσσωμη την πρόταση της κυβέρνησης με τα μέτρα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, εξέφρασε, σύμφωνα με  ρεπορτάζ του ThePressProject, ο βουλευτής του κόμματος, Νίκος Φίλης, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος με το ΠΑΣΟΚ...

Την πεποίθηση ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «δεν χρειάζονται μασάζ» για να πεισθούν να ψηφίσουν, εξέφρασε ο Νίκος Φίλης ενώ εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι η κυβέρνηση δεν θα φέρει στη Βουλή μείωση αφορολόγητου των επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας ότι «δεν περνά τέτοιο μέτρο».

Να ανοίξει ο διάλογος με ΠΑΣΟΚ

Σε συζήτηση που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, επέμεινε στην άποψη ότι η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι συγκυριακή και ότι πρέπει να ξεκινήσει διάλογος με το ΠΑΣΟΚ και τις δυνάμεις του κεντρώου χώρου.

Την ίδια ώρα, χαρακτήρισε προσχέδιο συζήτησης το κείμενο της ερώτησης για τα εξοπλιστικά που είδε το φως της δημοσιότητας, διευκρινίζοντας ότι ήταν στο στάδιο της τεκμηρίωσης, ώστε αν και εφόσον κατατίθετο, να είναι ολοκληρωμένη, ενώ διέψευσε κατηγορηματικά ότι ασκήθηκε οποιαδήποτε πίεση από το Μαξίμου για να μην κατατεθεί η ερώτηση και χαρακτήρισε απαραίτητο να γίνει συζήτηση με εμπειρογνώμονες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, προκειμένου να ενημερωθούν οι βουλευτές.

Η απόφαση για τα εξοπλιστικά είναι πολιτική

Υπογράμμισε δε, ότι σε κάθε περίπτωση η απόφαση για τα εξοπλιστικά είναι πολιτική και όχι των εμπειρογνωμόνων, οι εκτιμήσεις των οποίων λαμβάνονται βεβαίως υπόψη.

Εξέφρασε ακόμα την άποψη, ότι «δεν μπορεί να μειώνεις το αφορολόγητο, να κόβεις συντάξεις» -στην άμεση μείωση των οποίων επιμένει, όπως είπε, η Γερμανία- και «να μιλάς για αγορά εξοπλιστικών 3 δισ.». Ανέφερε επιπλέον, ότι τα «F 35» δεν είναι κατάλληλα επιχειρησιακά για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «δεν μπορείς να παίρνεις δανεικά από τη Γερμανία και να αγοράζεις εξοπλιστικά από τις ΗΠΑ».
Σε ερώτηση για τη παρουσία του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, σε έκθεση εξοπλιστικών στο Άμπου Ντάμπι, απάντησε: «Ο Π. Καμμένος κάνει τη δουλειά του. Πού θα έπρεπε να είναι; Στα Τρόφιμα και στα Ποτά;»

Να βρεθούν τα ισοδύναμα μέτρα για τα ειδικά μισθολόγια των αξιωματικών

Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τις προθέσεις του Π. Καμμένου, αντέτεινε: «Ας βρει τα ισοδύναμα μέτρα για τα ειδικά μισθολόγια των αξιωματικών και μετά να συζητήσουμε για εξοπλιστικά».

Τέλος, επέμεινε στην άποψη του ότι η κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ είναι συγκυριακή και επανέλαβε την πρότασή του να ξεκινήσει συζήτηση με το ΠΑΣΟΚ.

Σε ερώτηση γιατί στη πρόσκλησή του για συζήτηση δεν απευθύνθηκε και στο Ποτάμι, αντέτεινε: «Δεν αποκλείουμε κανένα κόμμα του κεντρώου χώρου αλλά το μέγεθος στη κοινωνία είναι διαφορετικό»Εμείς λέμε στο ΠΑΣΟΚ, ελάτε να ψηφίσουμε τώρα την απλή αναλογική για να εφαρμοστεί τις επόμενες εκλογές και όχι τις μεθεπόμενες» είπε, εκτιμώντας ότι η ΝΔ με αυτό το εκλογικό σύστημα δεν θα γίνει κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα απέκλεισε οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ, με ΝΔ και Χρυσή Αυγή.

«Πανευρωπαϊκά, και στην Ελλάδα, διαμορφώνονται δύο πόλοι και μπαίνουν διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην Αριστερά και στη Δεξιά. Ακόμα και σε μη επίτευξη αυτοδυναμίας θα διαμορφωθούν βάσει των συσχετισμών, μπλοκ πολιτικών δυνάμεων», εκτίμησε.
πηγή: ThePressProject

Στην Αλεξανδρούπολη κρατούνται εδώ και μερικά 24ωρα δύο Τούρκοι στρατιωτικοί, που φέρονται να μετείχαν στην ομάδα των πραξικοπηματιών που θα υλοποιούσαν το σχέδιο δολοφονίας Ερντογάν...

Δύο τούρκοι στρατιωτικοί που φέρονται να κατηγορούνται ως μετέχοντες στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν, κρατούνται εδώ και μερικά 24ωρα στην Αλεξανδρούπολη, έχοντας περάσει στην Ελλάδα μέσω του Έβρου και αφού παραδόθηκαν στους αστυνομικούς του ΑΤ. Ορεστιάδας, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι δύο στρατιωτικοί κατηγορούνται για απόπειρα δολοφονίας του ίδιου του Ερντογάν και έχουν καταθέσει αίτημα για πολιτικό άσυλο στην αρμόδια υπηρεσία, στις 20 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για πρώην στελέχη των ειδικών δυνάμενων του τουρκικού στρατού που κατάφεραν να διαφύγουν τη σύλληψη από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι και πριν από μερικά εικοσιτετράωρα.

Στην επονομαζόμενη "διμοιρία του θανάτου" φέρονται να μετείχαν συνολικά 47 στρατιωτικοί, οι 44 είναι προφυλακισμένοι και οι υπόλοιποι 3 δικάζονται ερήμην με τα ονόματα όλων τους να έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τις τουρκικές αρχές.

Οι Έλληνες, παρά το γεγονός ότι είναι ένας λαός πολύ εργατικός και φιλότιμος, εδώ και 7 χρόνια καταβυθίζεται στην φτώχεια και την εξαθλίωση που του επέβαλε το Γερμανόφιλο και ιδίως το δήθεν αριστερό αλλά άκρως Γερμανόδουλο πολιτικό σύστημα....

του Παναγή Λάσκαρη (*)
ΘΕΜΑ 1ο. ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΣΗ

Επειδή ό πολιτικός λόγος και γενικά ή πολιτική αντιπαράθεση εξαντλούνται σε ανιαρούς μονόλογους εκ του γεγονότος πλέον ότι οι μνημονιακοί είναι όλοι ίδιοι σαν δυο σταγόνες νερού, επιβάλλεται μέσα στην ίδια την κοινωνία να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος που θα φωτίσει το γιατί μάς μεταχειρίζονται σαν υποζύγια ντόπιοι και ξένοι δυνάστες. Σε άλλες εποχές λειτουργούσε το δίλλημα, δεξιός ή αριστερός, Δημοκράτης ή Αντιδημοκράτης, προοδευτικός ή συντηρητικός Έτσι φτιάχτηκε μια κοινωνία απονευρωμένη και αποστερημένη από όνειρα και ιδανικά.

Οι Έλληνες, παρά το γεγονός ότι είναι ένας λαός πολύ εργατικός και φιλότιμος, εδώ και 7 χρόνια καταβυθίζεται στην φτώχεια και την εξαθλίωση που του επέβαλε το Γερμανόφιλο και ιδίως το δήθεν αριστερό αλλά άκρως Γερμανόδουλο πολιτικό σύστημα.

Αυτό πού έχει σήμερα εξαιρετικά μεγάλη σημασία είναι το γεγονός ότι ή σημερινή Ε.Ε. και ή Ευρωζώνη οδεύουν προς την διάλυση, όχι διότι δεν την θέλουν οι ευρωπαϊκοί λαοί , αντιθέτως , αλλά επειδή δεν την θέλει ή ίδια ή Γερμανία ως ηγέτιδα πλέον ευρωπαϊκή δύναμη.

Η Γερμανία κρατάει πλέον τα σκήπτρα και την πρωτιά στην οικονομία και στην πολιτική στον ευρωπαϊκό χώρο. Όλα δείχνουν ότι έχει σχεδιάσει μία μικρότερη ευρωζώνη και μια μικρότερη Ε.Ε. που θα συγκροτείται από κράτη απολύτως ελεγχόμενα από αυτή .Σε μια εποχή όπου η παγκόσμια ανάπτυξη επιταχύνεται ανισομερώς, το παγκόσμιο χρέος μεγαλώνει σε βάρος του παγκόσμιου πλούτου, το παγκόσμιο εμπόριο μειώνεται, η ταχύτητα ροής των επενδυτικών κεφαλαίων επιβραδύνεται, ή μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης, η καπιταλιστική Γερμανία πέτυχε μέσα στην χρονιά που έφυγε (2016) ένα πρωτοφανές σε μέγεθος πλεόνασμα τού ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, (εξαγωγές- εισαγωγές) ύψους περίπου 300 δις ευρώ. Την ίδια περίοδο οι χώρες τού ευρωπαϊκού Νότου, με προεξέχουσα την χώρα μας, βυθίζονται στην οικονομική εξαθλίωση, στην πολιτικοκοινωνική αποσύνθεση, και στην διάλυση του παραγωγικού δυναμικού των χωρών αυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την ημέρα όπου εσκεμμένα η Ελλάδα τέθηκε υπό ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ( Απρίλιος 2010) μειώνονται σταθερά όλοι οι παραγωγικοί δείκτες, με αποτέλεσμα να είμαστε ελλειμματικοί σε όλα ανεξαιρέτως τα βασικά διατροφικά αγαθά όπως είναι τα δημητριακά, τα όσπρια, προϊόντα ζωικής προέλευσης (γάλα – τυροκομικά- κρέας -πουλερικά), ζάχαρη, οπωροκηπευτικά. Ενδεικτικά αναφέρω τον παρακάτω πίνακα ελλειμματικών προϊόντων.
 1. Δημητριακά 8% μείωση κατά μέσο όρο το χρόνο : άκρως ελλειμματικά
 2. Αγελαδοτροφεία χρειαζόμαστε 750000 κεφάλια , εκτρέφουμε 250000 έλλειμμα 500000 .
 3. Χοιρινό κρέας & παράγωγα: ανάγκες 360000 τόνοι. Παράγουμε 160000 τόνους έλλειμμα 200000 τόνοι
 4. Ντομάτα : ανάγκες σε τόνους 1300000, παράγουμε 10500000 έλλειμμα σε τόνους 200000.
 5. Μαλακό σιτάρι έλλειμμα σε τόνους 1000000 τόνοι
 6. Κριθάρι έλλειμμα σε τόνους 300000 τόνοι
 7. Καλαμπόκι έλλειμμα σε τόνους 527000 τόνοι
Τα παραπάνω ελλειμματικά είδη τα αναφέρω ενδεικτικά, αυτό δεν σημαίνει ότι τα άλλα είναι πλεονασματικά, αντιθέτως παντού υπάρχουν ελλείμματα και ενώ διάγουμε το έβδομο έτος μέσα στην χειρότερη οικονομική κρίση πού έχει γνωρίσει ή Ελλάδα από το 1821 και μετά, οι ελληνικές φιλομνημονιακές δυνάμεις και κυρίως οι φιλογερμανικές δυνάμεις με πρώτο και καλύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνουν ότι τους είναι μπορετό για να βαθύνουν το χάσμα ανάμεσα στο «δέον γενέσθαι» και στο «εν τοις πράγμασι γενέσθαι». Αντί να βγουν μπροστά, πρώτοι αυτοί, και με σηκωμένα τα μανίκια και στο χέρι το τσαπί και το φτιάρι να ανοίξουν το δρόμο της έντιμης πάλης για τη σωτηρία της προσφιλέστατης πατρίδας μοιράζοντας, «μια μια τις σταφίδες», όπως λέει και ο ποιητής μας, κρατώντας για πάρτη τους την τελευταία, στρογγυλοκάθισαν στα χλιδάτα σαλόνια για να απολαύσουν τα τρυφηλά έχεια τους. Και να ήταν μόνο αυτό, για να είναι εντάξει με την συνείδηση και τον μακάριο ύπνο τους πούλησαν την Ελλάδα στους ευρωπαίους φασίστες.

Aυτοί με την σειρά τους μας έστειλαν τους πραιτωριανούς τους, (τρόικες- θεσμοί) για να μας ψάξουν μήπως μάς ξέμεινε αμάσητη καμιά σταφίδα για να μας την αρπάξουν. Δεν άφησαν τίποτα που να μην ψάξουν. Μάς άνοιξαν το στόμα με την τσιμπίδα και διαγούμισαν μήπως έχει σκαλώσει ανάμεσα στα σαπιόδοντά μας καμιά και όπου τη βρήκαν την άρπαξαν. Δε μάς έφτασε ό καθημερινός εξευτελισμός και η εθνική ταπείνωση, όπου μία ακριβοπληρωμένη κυρία με ετήσιο μισθό κοντά στις 300000 ευρώ, αποφασίζει πόσες δεκάδες ευρώ θα πάρει ο Έλληνας συνταξιούχος πού χαράμισε τη ζωή του, στα χαλυβουργεία, στα ανθρακορυχεία, στα γιαπιά, στην αποκομιδή των σκουπιδιών, στα νοσοκομεία και οπουδήποτε αλλού, αλλά μάς προέκυψε και η πρωτοφανής σε υποτέλεια ταπεινωτική επιστολή εγγράφου δοσιλογισμού κατά την κυριολεκτική σημασία τού όρου αφού δοσιλογισμός σημαίνει δίδω λογαριασμό σε ανώτερο.

Πέρα από το γεγονός ότι δημιουργεί τεραστίων διαστάσεων πολιτικό ζήτημα ,(φανταστείτε τι θα γινόταν εάν αυτήν την επιστολή είχε στείλει ό Κάμερον, ο Ολάντ, ο Ραχόι ή ο Ρέτζι), δημιουργεί ζήτημα Νομικό – Συνταγματικό (βεβαίως αρμοδιότεροι είναι οι Νομικοί) επειδή υπό ευρεία νομική και συνταγματική έννοια συνιστά γραπτή εκδήλωση πρόθεσης υποταγής και υπακοής σε μη συνταγματικά κατοχυρωμένη υπερεθνική δύναμη.

Μέσα σε όλη αυτή την αποκοτιά , το ελληνικό πολιτικό σύστημα παριστάνει ότι ελέγχει την κατάσταση και προσπαθεί να πείσει τούς δύσμοιρους ρωμιούς ότι σε καμιά πενηνταριά τέρμινα θα περάσει ή μπόρα και θα ζούνε οι τότε καλά και εμείς καλύτερα. Το ανέντιμο εκ μέρους τους έγκειται στο γεγονός ότι ενώ γνωρίζουν πως δεν τρώμε σανό επιμένουν να μας τροφοδοτούν με περισσότερο σανό, λέγοντας συνεχώς ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Και τώρα ξαναγυρίζω την κουβέντα στο τί μέλει να γίνει με την πατρίδα μας την χρονιά πού έρχεται. Οι κυβερνητικοί κύριοι και οι κυβερνητικές κυρίες , διακατεχόμενοι από αμετροέπεια και αλαζονεία, όπου και αν σταθούν, όπου και αν βρεθούν, μιλούν ξεκάθαρα για αυτά πού έρχονται χωρίς να κρύβουν ότι έρχεται αβάστακτος πόνος και δάκρυ, προς θεού όμως όχι για αυτούς αλλά για τους άλλους, τούς ταπεινούς και τούς καταφρονεμένους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.

Επειδή είμαι μάχιμος Οικονομολόγος θα σας πω τι έρχεται και τι μας περιμένει μέσα στο 2017.
 1. Θα επιβληθεί στους Έλληνες η μεγαλύτερη περικοπή μισθών- συντάξεων- και λοιπών εισοδημάτων.
 2. Θα υποχωρήσει δραματικά το επίπεδο εσωτερικών συναλλαγών ((εμπορικός τζίρος)
 3. Θα αυξηθεί δραματικά ό αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα κλείσουν
 4. Δεν θα υπάρξουν επενδύσεις από εξωγενή κεφάλαια επειδή σε παγκόσμιο επίπεδο οι επενδύσεις αποκτούν εσωστρεφή εθνοκεντρικό χαρακτήρα .(επαναπατρισμός κεφαλαίων)
 5. Η Ελλάδα λόγω χαμηλής παραγωγικότητας θα υποστεί μεγαλύτερη πίεση από τις πιο αναπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες λόγω ευρώ.
 6. Η ανεργία ακόμη και αν δεν αυξηθεί, θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με πιθανό ενδεχόμενο την οριστική κατάρευση του ασφαλιστικού συστήματος
 7. Θα αυξηθεί υπέρμετρα το εσωτερικό δημόσιο χρέος με ανυπολόγιστη καταστροφή της εθνικής οικονομίας.
 8. Το πολιτικό σύστημα της χώρας, ανεξάρτητα του ποιός είναι στην κυβέρνηση και ποιός στην αντιπολίτευση, έχει αυτοπαγιδευτεί στην καταστροφή και μαζί του δυστυχώς σέρνει και την χώρα.
Τα πιθανά ενδεχόμενα εκ των οποίων θα συμβεί οπωσδήποτε το ένα είναι τα εξής:

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΧΗ: ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Για το ενδεχόμενο αυτό ετοιμάζεται όλο το συνάφι του ΣΥΡΙΖΑ μια και ο κατήφορος για αυτούς δεν έχει τέλος. Τούτο αποδεικνύεται από πολλά και αμέτρητα στοιχεία και επισφραγίστηκε από την κατάπτυστη επιστολή μειοδοσίας και υποταγής. Προς την αυτή κατεύθυνση ετοιμάζονται και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις εάν ο διάολος τα φέρει και ο τσάμπα Μάγκας την κάνει με εκλογικά πηδηματάκια.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΔΟΧΗ: ΑΤΑΚΤΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ

Ένα οποιοδήποτε σημαντικό εσωτερικό ή εξωτερικό γεγονός είναι ικανό να προκαλέσει άτακτη χρεωκοπία. Σαν τέτοια γεγονότα μπορούμε να φανταστούμε πάρα πολλά, όπως μια εσωτερική ακυβερνησία μετά από εκλογές, ένα κατά λάθος θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ή στα σύνορα της Ε.Ε. με τη Ρωσία, ή μια ανακατωσούρα από μεριάς Τραμπ, ή εάν κερδίσει τις Ιταλικές εκλογές όποτε γίνουν ο Πέπε Γκρίλο, καθώς και από κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος. Κάθε γεγονός που θα φέρει τη χώρα σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμών θα προκαλέσει αναπόφευκτα άτακτη χρεωκοπία και έξοδο από την Ευρωζώνη.

ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΧΗ: ΑΠΟΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Φημολογείται ακόμη και από Γερμανούς οικονομικούς αξιωματούχους και παράγοντες ότι ο ΣΟΪΜΠΛΕ μαζί με την ΜΕΡΚΕΛ έχουν έτοιμο έναν σχεδιασμό για ριζικές μεταβολές στη δομή της Ε.Ε. και κυρίως της Ευρωζώνης . Στόχος τού σχεδιασμού αυτού είναι να καταστήσει την Γερμανία οικονομική και στρατιωτική υπερδύναμη με κράτη δορυφόρους, κυρίως την Αυστρία, την Πολωνία και άλλες ανατολικο ευρωπαϊκές χώρες. Την στόχευση αυτή ενισχύει ή αντίληψη τού Τραμπ γιά μετατροπεί τού ΝΑΤΟ σέ ΕΥΡΩ ΝΑΤΟ. Στην περίπτωση αυτή η Γερμανία δεν θα αφήσει να της φύγει το κελεπούρι από το χέρι. Είναι η μόνη χώρα που διαρκούσης της παγκόσμιας κρίσης, και κυρίως της ευρωπαϊκής, μπορεί να σηκώσει το βάρος μιας στρατιωτικής υπερδύναμης μηχανής. Κάτω από αυτές τις συνθήκες , κυρίως η Ελλάδα αλλά και οι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου αποτελούν περιττό βάρος και θα εκδιωχθούν.

Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη πού θα πάρει το δρόμο του επαναπατρισμού και δεν σας κρύβω το «αμάν και πότε».

Από τα ανωτέρω τρία ενδεχόμενα το ένα θα συμβεί οπωσδήποτε. Αλίμονο στη χώρα μας εάν συμβεί το πρώτο. Η ζωή των Ελλήνων θα γίνει πραγματική κόλαση και στο τέλος δεν θα αποφύγουμε την χρεωκοπία και την έξοδο από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. Αυτό πού διαφεύγει και από τους κρατούντες και από την ίδια την πάσχουσα κοινωνία, είναι το γεγονός ότι η οικονομική ζωή διέπεται από μία μυστηριώδη δύναμη που εμπεριέχεται στην ελληνική λέξη «ΑΝΑΓΚΗ». Είναι τόσο σημαντική που μπροστά στην ορμή της και οι θεοί κάνουν στην πάντα, όπως λέει και το αρχαίο ρητό: (ΑΝΑΓΚΑΣ ΓΑΡ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΟΙ ΠΕΙΘΟΝΤΑΙ).

Εκείνοι οι γραικύλοι που την υποτιμούν θα την βρουν μπροστά τους και τότε αλίμονο στους ηττημένους. Έχουμε και εμείς οι άλλοι, που δεν ήμαστε σαν τα μούτρα τους, τις δικές μας ευθύνες, γι’ αυτό έχουμε χρέος ιερό να παλέψουμε για να πάνε τα πράγματα προς το σωστό δρόμο όσο είναι καιρός. Να ανακαλύψουμε νέους τρόπους αυτοδιαχείρισης και ανάκτησης της οικονομικής ζωή . Να στήσουμε με αυταπάρνηση νέες συλλογικότητες κοινωνικής δράσης και συμπεριφοράς. Να ξεχυθούμε στα λιόφυτα, στα αμπέλια, στα σιταροχώραφα. Στα μποστάνια , στους κάμπους , στις λίμνες μας , στα ποτάμια μας , ΠΑΝΩ από όλα και ΠΡΙΝ από όλα να ξαναπάρουμε πίσω τη γη μας, που μας την πούλησαν οι προδότες για τα δικά τους μεγαλεία.

Νέες και Νέοι μη φοβάστε, ο πόλεμος χάνεται γι’ αυτούς που δεν πολεμάνε. Σαν παλαίμαχος αριστερός και μαχόμενος Αγρότης- Οικονομολόγος θα θέσω άφθονες ιδέες και εμπειρίες για συζήτηση. Για να βγει μπροστά η κατάσταση δε χρειάζονται πολλά. Αρκεί να κάνει ο καθένας το λίγο που μπορεί, και τότε όλα θ’ αλλάξουν θα γίνουν καλύτερα.

(*) Ο Παναγής Λάσκαρης είναι αγρότης - οικονομολόγος, μέλος της ΛΑ.Ε Κεφαλλονιάς.
πηγή: iskra.gr

ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ των “ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ για τη ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” & των “ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΩΝ της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ”, για ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ & ΙΣΧΥΡΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2017

Μετά την επιτυχημένη εκδήλωση διαλόγου για το μέλλον της προοδευτικής παράταξης σε Ελλάδα και Ευρώπη που συνδιοργανώσαμε, οι «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» και η πολιτική κίνηση «Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς» συνοψίζουμε σήμερα τις κοινές μας διαπιστώσεις και προτάσεις για την κρισιμότητα της κατάστασης στη χώρα και την ανάγκη συγκρότησης της ευρύτερης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.
 1. Η Ελλάδα βρίσκεται ξανά σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση. Η θέση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη ζώνη του ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο. Η δεύτερη αξιολόγηση που θα έπρεπε να είχε κλείσει στις αρχές του 2016 δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, με τεράστιο κόστος για την οικονομία, την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή. Ο εθνολαϊκισμός, ο αυταρχισμός, ο αντιευρωπαϊσμός τα κρούσματα αλλοίωσης των ερεισμάτων του δημοκρατικού συστήματος της χώρας πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα και δηλητηριάζουν τη δημόσια ζωή.
 1. Σήμερα, πιστεύουμε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια εθνική στρατηγική και ένα εθνικό σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης που οι ενωμένες δυνάμεις της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης πρέπει να διαμορφώσουν και να υπηρετήσουν ανταποκρινόμενοι στο πιεστικό αίτημα των προοδευτικών πολιτών για ενότητα, ανανέωση και σύγχρονο πολιτικό λόγο που θα δίνει απαντήσεις για το σήμερα και το αύριο της χώρας.
 1. Μετά από μια μακρά περίοδο συζητήσεων, κατάθεσης απόψεων, διαφοροποιήσεων, αλλά και παράλληλης όσμωσης μεταξύ όλων των δυνάμεων, οντοτήτων, προσωπικοτήτων του χώρου, ήρθε η ώρα της σύνθεσης.
 1. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για το επόμενο βήμα λαμβάνοντας υπόψη το διακηρυγμένο από όλους στόχο για ενότητα, αλλά και τα κοινά στοιχεία όλων των απόψεων που έχουν διατυπωθεί μέχρι σήμερα και είναι:
- Σύγκλιση ενός ενωτικού, ανοιχτού, δημοκρατικού Συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης τον Ιούνιο 2017, με θεσμοθετημένη συμμετοχή όλων των συλλογικοτήτων, αλλά και της κοινωνίας. Χωρίς πλειοψηφίες και μειοψηφίες, αλλά με ένα συμφωνημένο πλαίσιο συνύπαρξης όλων και μια προγραμματική και οργανωτική διαδικασία για την περαιτέρω όσμωση και σύνθεση. Με σεβασμό και εκπροσώπηση όλων των κομμάτων και κινήσεων.

Εκλογή του επικεφαλής από την βάση της Παράταξης μετά το Συνέδριο, διαδικασία που θα κινητοποιήσει την κοινωνία και θα σφραγίσει την ενωτική πορεία.
 1. Η μορφή του νέου φορέα θα αποφασιστεί σε επόμενη φάση, με συμφωνία όλων των μερών. Μέχρι τότε, είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο αρχών λειτουργίας και συντονισμού όλων των κομμάτων και κινήσεων που θα συμμετάσχουν στο νέο, ενιαίο φορέα της παράταξης.
 2. Οι προγραμματικές θέσεις του νέου φορέα θα διαμορφωθούν στην πορεία προς το Συνέδριο σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία και τους κοινωνικούς εταίρους. Στη διαδικασία αυτή θα αξιοποιηθούν οι επεξεργασίες και οι προτάσεις όλων των κομμάτων και κινήσεων, των συνεδρίων και των συνδιασκέψεων τους, καθώς και το Πόρισμα της Κοινής Επιτροπής Δημοκρατικής Συμπαράταξης-Ποταμιού, το καλοκαίρι του 2016.
Θεωρούμε ότι χρειάζεται σήμερα μια υπέρβαση από όλους.

Γιατί άλλος χρόνος δεν υπάρχει.

Δεν μας τον δίνουν οι προοδευτικοί πολίτες της χώρας.

Ένα νέο φόρο ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ από το 2018 επιθυμεί να βάλει η κυβέρνηση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο των αντιμέτρων που θα προτείνει στους δανειστές, αφού πρώτα ψηφιστούν τα μέτρα...

Σύμφωνα με πληροφορίες του τύπου της Πέμπτης, ο νέος φόρος θα υπολογίζεται βάσει της αξίας του ακινήτου, αλλά και των εισοδημάτων των φορολογουμένων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» θα αποδίδει σαφώς λιγότερα έσοδα στο Κράτος: περίπου 1 δισ. ευρώ κάτω από τις εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ που φτάνουν σήμερα τα 2,65 δισ. ευρώ (-35%).

Επίσης, σύμφωνα με το «Έθνος», οδικός χάρτης για το νέο φόρο θα είναι το Περιουσιολόγιο, στο οποίο θα αποτυπώνεται η κινητή και ακίνητη περιουσία των 8,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων. Σημαντικό ρόλο θα παίξει επίσης και η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις τιμές της αγοράς.

Η πρόταση της κυβέρνησης (ως αντιστάθμισμα στη μείωση του αφορολόγητου) θα συναντήσει ισχυρές αντιστάσεις από τους θεσμους, δεδομένου ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας από τους φόρους που αποδίδει.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Κικίλιας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση πως προσπάθησαν με ψέματα και με προπαγάνδα να κρύψουν την αλήθεια....

Τη σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ζητά η ΝΔ, ώστε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης να ενημερώσουν για το τι έγινε στο τελευταίο Eurogroup.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Κικίλιας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση πως προσπάθησαν με ψέματα και με προπαγάνδα να κρύψουν την αλήθεια.

«Τα πυροτεχνήματα έσβησαν. Έλεγαν για συμφωνία για το χρέος, πως θα κλείσουν την αξιολόγηση και την ποσοτική χαλάρωση, έλεγαν 'όχι' για πρόσθετα μέτρα μετά το 18. 'Ελεγαν 'όχι' σε μείωση του αφορολόγητου ή των συντάξεων. Έχουν κερδίσει επάξια τη θέση τους στη συνείδηση του λαού ως οι μεγαλύτεροι ψεύτες» δήλωσε ο κ. Κικίλιας, τονίζοντας πως η αβεβαιότητα συνεχίζεται και η πραγματική οικονομία βουλιάζει.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ ζήτησε επίσημα από τους κ.κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη να δώσουν εξηγήσεις στον ελληνικό λαό ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ενώ υποστήριξε πως «η κυβέρνηση έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά που έχει γίνει στη χώρα στα χρόνια της μεταπολίτευσης».

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, η συμφωνία πρέπει να κλείσει, αλλιώς η χώρα κινδυνεύει με χρεοκοπία. «Την αποκλειστική ευθύνη όμως για τα μέτρα την έχει ο κ. Τσίπρας. Αν το αίτημα Μητσοτάκη πέρυσι για εκλογές είχε γίνει αποδεκτό θα ήταν τα πράγματα πολύ καλύτερα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει κανένα σχέδιο και καμία τακτική, επαναλαμβάνοντας πως η οικονομία χρειάζεται επανεκκίνηση. Μάλιστα, απέκλεισε οποιαδήποτε περίπτωση η ΝΔ να στηρίξει τα μέτρα στη Βουλή, τονίζοντας πως την αποκλειστική ευθύνη γι' αυτά την έχουν οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος.

«Ας μην ψάχνουν για συνενόχους» είπε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση της ΝΔ θα επαναδιαπραγματευτεί τα μέτρα τόνισε πως «η ΝΔ θα κάνει το καλύτερο δυνατό στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της χώρας».

Ξεκαθάρισε πως η ΝΔ δεν έχει δεχθεί καμία πίεση από το εξωτερικό ή το εσωτερικό τονίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει λόγο μόνο στον ελληνικό λαό, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση χαρακτήρισε ως «ευφάνταστα» τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης ή κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό από την παρούσα Βουλή.

«Οι Έλληνες ζητούν λύση. Η μοναδική λύση είναι μια αξιόπιστη κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη» είπε χαρακτηριστικά.
in.gr

Ο γερμανικός τύπος στρέφει την προσοχή του στη συνάντηση Μέρκελ -Λαγκάρντ. Σχολιαστές προβλέπουν το τέλος του γερμανικού δόγματος λιτότητας και κάνουν λόγο για συναίνεση Βερολίνου και ΔΝΤ....

Η Welt του Βερολίνου χρησιμοποιεί τη συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο Βερολίνο ως αφορμή για να επισημάνει μια αλλαγή συσχετισμών στο πεδίο της ευρωπαϊκής πολιτικής και στον τρόπο διαμόρφωσής της. Σύμφωνα με την ανάλυση της εφημερίδας του Βερολίνου, «η γερμανική κυριαρχία στην ευρωζώνη αποτελεί παρελθόν. Η καγκελάριος διστάζει να πάρει το ρίσκο σκληρών όρων λιτότητας για την Αθήνα – κυρίως λόγω της Γαλλίας».

Ο αρθρογράφος σχολιάζει τον άκρως εμπιστευτικό χαρακτήρα στη συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ καθώς και στο ακόλουθο δείπνο της καγκελαρίου με τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ. Η παρουσία των δύο στο Βερολίνο «δίνει την εντύπωση ότι εν τέλει είναι πάλι η Μέρκελ αυτή που αποφασίζει», σημειώνει η Welt, για να τονίσει ωστόσο ότι «δεν είναι πια έτσι», εξαιτίας των μετατοπίσεων που προκάλεσαν στην Ευρώπη η μεταναστευτική κρίση, το Brexit αλλά και η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Αμοιβαίες υποχωρήσεις

Η Welt σημειώνει ότι «η γερμανική κυβέρνηση επιχείρησε να συσκοτίσει την ορθή εντύπωση περί αλλαγής πολιτικής» που δόθηκε με τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για «λιγότερη λιτότητα» και «περισσότερες μεταρρυθμίσεις». Και υπογραμμίζει: «Με την αποχώρηση των Βρετανών και την ντε φάκτο αναστολή της άρσης των συνοριακών ελέγχων εντός της ζώνης Σένγκεν η Ευρώπη έχασε το φωτοστέφανο του μη αναστρέψιμου. Αν αποχωρούσε τώρα τρικλίζοντας και η Ελλάδα από το ευρώ, θα εδραιωνόταν η εντύπωση ότι η ένωση των κρατών αποσυντίθεται σε πολλά σημεία». Αυτό δεν πρέπει να συμβεί, υπογραμμίζει η εφημερίδα, αναφερόμενη σε διανοούμενους και think tank στις Βρυξέλλες και αλλού που ζητούν επενδύσεις ως ανάχωμα που θα αποτρέψει την κατάρρευση της Ευρώπης. «Όποιος θέλει να αποτρέψει την ανάληψη της γαλλικής προεδρίας από τη Μαρίν Λεπέν δεν μπορεί να κόπτεται πλέον τόσο πολύ για μικροπράγματα όπως οι στόχοι για το έλλειμμα. Η Μέρκελ ξέρει ότι δεν βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση», σχολιάζει η Welt και επιχειρεί μια εκτίμηση: «Η συμφωνία ανάμεσα στη γερμανική κυβέρνηση και το ΔΝΤ θα μπορούσε επομένως να είναι η εξής: Η κυρία Λαγκάρντ να εγκαταλείψει το μαξιμαλιστικό αίτημα για νέο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα. Αυτό θα είχε εξάλλου μόνο συμβολική επίδραση. Οι ξένοι προς τα δεδομένα των αγορών όροι αποπληρωμής των ελληνικών δανείων ήδη αντιστοιχούν σε μερική παραίτηση από τις απαιτήσεις (σ.σ. των δανειστών). Γι αυτό η κυρία Μέρκελ αποχαιρετά αθόρυβα τη λιτότητα».

Συναίνεση μεταξύ Μέρκελ και Λαγκάρντ

Στη συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ αναφέρεται και η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σχολιάζοντας ότι όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα στόχος τους ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες ατόμων από το περιβάλλον τους, «να επιλύσουν την αναδυόμενη ελληνική κρίση πριν να μπορέσει να κλιμακωθεί». Η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ κάνει λόγο για ορισμένους παράγοντες που περιορίζουν την ικανότητα δράσης τόσο της Μέρκελ όσο και της Λαγκάρντ. «Η επικεφαλής του ΔΝΤ βρίσκεται υπό πίεση διότι οι ειδικοί του Ταμείου έχουν αμφιβολίες για το πρόγραμμα βοήθειας (σ.σ. για την Ελλάδα). Ταυτόχρονα η Λαγκάρντ δεν γνωρίζει ακόμη πως θα τοποθετηθούν οι ΗΠΑ -που έχουν τη μερίδα του λέοντος στο ΔΝΤ. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προξενεί ανησυχία και στο ΔΝΤ. (…) Από την άλλη πλευρά η Μέρκελ πιέζεται εν μέσω προεκλογικού αγώνα από την κοινοβουλευτική ομάδα των χριστιανικών κομμάτων. Ελαφρύνσεις χρέους όπως τις ζητά το ΔΝΤ μπορεί να προσφέρει μόνο σε περιορισμένο βαθμό. Αναζητείται ένας συμβιβασμός που να μπορούν να πουλήσουν η Μέρκελ στο Βερολίνο και η Λαγκάρντ στη Ουάσιγκτον. Οι επόμενες συνομιλίες των δύο έχουν ήδη προγραμματιστεί», σημειώνει κλείνοντας η Handelsblatt.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει σε άρθρο της ότι «δημόσια δεν το λέει βεβαίως κανείς. Ωστόσο επικρατεί συναίνεση ανάμεσα στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τη γαλλίδα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ: Θα ήθελαν να μην πρέπει να ασχολούνται άλλο με την Ελλάδα. Η μικρή ευρωπαϊκή χώρα αντλεί πόρους του Ταμείου σε βαθμό που δεν αντιστοιχεί καθόλου στο βάρος και τη σημασία της. Το ΔΝΤ έχει ακόμη 188 χώρες μέλη, οι περισσότερες εξ αυτών είναι φτωχότερες από την Ελλάδα», υπογραμμίζει η εφημερίδα της Φραγκφούρτης, σημειώνοντας ότι η Κρ. Λαγκάρντ δέχεται ολοένα εντονότερες πιέσεις από ισχυρές χώρες μέλη του Ταμείου που βλέπουν επικριτικά την εμπλοκή του στην υπόθεση της Ελλάδας.

Νέες κατηγορίες για μίζες σε ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα

Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης ξανανοίγει τον φάκελο των μιζών που δόθηκαν για ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα με εμπλοκή γερμανικών εταιρειών. Αφορμή είναι ένα ρεπορτάζ της FAZ που αναφέρει ότι «η εισαγγελία της Βρέμης απήγγειλε κατηγορίες εναντίον πέντε πρώην μάνατζερ εξοπλιστικών εταιρειών. Είναι ύποπτοι για δωροδοκία αξιωματούχων στην Ελλάδα». Η εφημερίδα έχει πληροφορίες από την εισαγγελία της Βρέμης, σύμφωνα με την οποία «τέσσερις γερμανοί και ένας έλληνας πρώην συνεργάτες της εξοπλιστικής εταιρείας Rheinmetall Defense Electronics κατέβαλαν μεταξύ 1998 και 2011 χρήματα σε έλληνες αξιωματούχους προκειμένου να εξασφαλίσουν την παραγγελία για παράδοση του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Asrad. (…) Επιπλέον μέσω της δωροδοκίας αυτής προωθήθηκε και η παράδοση (σ.σ. πώληση) συστημάτων ελέγχου πυρός για τα (σ.σ. άρματα μάχης) Leopard 2, τα οποία παρέδωσε η γερμανική εταιρεία Krauss-Maffei-Wegman».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «η εισαγγελία θεωρεί τη δωροδοκία ιδιαίτερα βαριά υπόθεση. Πρόκειται για ένα μέγεθος της τάξεως των 3,3 εκατομμυρίων ευρώ».
Άρης Καλτιριμτζής/DW

Αυτό που με ανησυχεί βαθύτατα είναι η δραματική εξέλιξη που λαμβάνουν τα πράγματα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Με ανησυχεί και η σχέση «ξένων δυνάμεων» με τις τουρκικές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Φοβούμαι πως η όλη κατάσταση οδηγείται σε κρίση Ελλάδας –Τουρκίας...


Ο Δρ. Νικόλαος Μωραϊτης είναι γνωστός διεθνολόγος που ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ. Ο Δρ. Μωραϊτης εκφράζει την ιδιαίτερη ανησυχία του για την πιθανή περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία.Αναφέρεται δε στην ΕΕ ως «καρκίνωμα» που βλάπτει τα ελληνικά συμφέροντα.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε στη Φωτεινή Μαστρογιάννη τα ακόλουθα:

Έχω πάρει θέσεις, γράψει και ασχοληθεί για τις τουρκικές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου από την δεκαετία του 1980.  ‘Εχω γράψει ότι η εσωτερική κρίση στην Τουρκία, και έχουσα σαφή γνώση για την Τουρκία, από τους κύκλους του κατεστημένου στην Ουάσιγκτον, ότι ο χώρος της περιοχής είναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα της Αμερικής, του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης.
Η Τουρκία βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία και ήγειρε θέμα Αιγαίου. Αμφισβητεί την κυριαρχία μας στην υφαλοκρηπίδα, τον εναέριο χώρο, την αιγιαλίτιδα ζώνη, με επεκτατικές τάσεις στα νησιά.  Η Άγκυρα συνέδεσε την επεκτατική της πολιτική στο Αιγαίο, με την αμερικανική και νατοϊκή παρουσία στο χώρο της και σε καθαρά γεωπολιτικά πλαίσια. Δεν θα υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες γιατί είναι γνωστά.

Αυτό που με ανησυχεί  βαθύτατα είναι η δραματική εξέλιξη που λαμβάνουν τα πράγματα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Με ανησυχεί και η σχέση «ξένων δυνάμεων» με τις τουρκικές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Φοβούμαι πως η όλη κατάσταση οδηγείται σε κρίση Ελλάδας –Τουρκίας.

Κατόπιν των ανωτέρω και αν λάβουμε υπ΄όψη:

1) Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με την Τουρκία, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο.
2) Τις ανακατατάξεις που λαμβάνουν χώρα στη Μέση Ανατολή.
3) Τον τουρκικό επεκτατισμό που κατευθύνεται από δυτικά κατεστημένα και
4) ότι τα προσεχή τρία χρόνια θα είναι τα πιο κρίσιμα για την παγκόσμια κατάσταση, αλλά ειδικότερα για μας,  που καλούμεθα ν’ αντιμετωπίσουμε τόσους κινδύνους θα πρέπει να μας εμβάλλει σε ανησυχίες, διότι συγκεκριμένοι κύκλοι διάκεινται δυσμενώς σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων και δικαίων.

Στα διαλαμβανόμενα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της Πατρίδας μας, με ώθησαν να γράψω μια σειρά άρθρων διότι, σήμερα, βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας μας.

Όσο για την ΕΕ, αυτό το εθνοκρατικά διαφοροποιημένο καρκίνωμα, με εργαλείο της τις ελληνικές κυβερνήσεις, εξοντώνει τον λαό της Ελλάδας, ο οποίος από την πλευρά του βρίσκεται σε αδράνεια και απάθεια, λόγω της χειραγώγησής του από τους ελίτ πολιτικούς απατεώνες, μέσω της «απόλυτης αλήθειας».

Κυρία Μαστρογιάννη, το μήνυμα που στέλνω στους Έλληνες, και για το  ποιος θα πρέπει να είναι ο ηγέτης στην Ελλάδα το αναφέρω στο τελευταίο μου άρθρο: «Ο Σχετικισμός ως εμπειρική μεθοδολογία της κοινωνικής μάζας: Μελέτες περιπτώσεων και χαρακτηριστικά παραδείγματα».  Εξηγεί ότι η σχετικότητα είναι η έκφραση της εμπειρίας της «κοινωνικής μάζας», εξηγεί ότι η μόνη λύση για να λυθεί η φρικτή και αδιέξοδη κατάσταση στη χώρα μας είναι η κοινωνία να γίνει ο εντολέας της εντολοδόχου διακυβέρνησης."

Λείπει από τη χώρα το πραγματικά «Λαϊκό» κόμμα. Πατριωτικό αλλά όχι εθνικιστικό. Iκανό να μετάσχει στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι ενεργητικά, δηλαδή κομίζοντας διαφορά, ετερότητα. Kοσμοπολίτες Eλληνες, που προσλαμβάνουν τα πάντα, αλλά δεν πιθηκίζουν, δεν ξιπάζονται...

επιφυλλίδα του Χρήστου Γιανναρά (*)


Α​​πό καιρό σε καιρό αναδύεται απρόσμενα στη δημοσιότητα κάποιο από τα παρωχημένα πρόσωπα, τα «πάλαι ποτέ διαλάμψαντα» στο πολιτικό προσκήνιο. Mε άρθρο σε εφημερίδα ή με συμμετοχή σε τηλεοπτική συζήτηση, εμφανίζεται για να μας συμβουλέψει σχετικά με το παρόν, να υποδείξει το δέον. 

Mερικά από τα παρωχημένα αυτά πρόσωπα έχουν αφήσει αγαθή μνήμη προσπαθειών ή και επιτυχιών σε συγκεκριμένο υπούργημα. Kανένα όμως, μα απολύτως κανένα, δεν είχε διανοηθεί, όταν υπουργούσε, να παρέμβει κριτικά ή να τολμήσει πρωτοβουλία αντίστασης σε εγκληματικές παραλείψεις ή σε κοινωνικά κακουργήματα (οι όροι κυριολεκτούν) της κυβέρνησης στην οποία μετείχε με υπουργικές ευθύνες. Aντίστασης στον εξωφρενικό υπερδανεισμό της χώρας ή στο όργιο του πελατειακού κράτους ή στον γκανγκεστερικής λογικής συνδικαλισμό ή σε μύρια όσα ανάλογα. 

Σήμερα, έξω πια από το παιχνίδι, φιλοδοξούν να συμβουλεύσουν. Aξιοποιώντας την «αγαθή εντύπωση» της κάποτε υπουργίας τους, να «παρέμβουν» στο εφιαλτικό παρόν. Kαι «παρέμβαση» θεωρούν να αραδιάζουν μια σειρά από «πρέπει», χωρίς να διερωτώνται ποιος και με ποια εξουσία ή αυθεντία θα τα επιβάλει. Ποιος θα μετασκευάσει σε ρεαλιστική πολιτική πρακτική τα δικά τους ρητορικά ευχολόγια. 

«Πρέπει» να προσηλωθούμε στην Eυρώπη, που είναι «αταλάντευτα» ο χώρος μας. Aλλά γιατί «αταλάντευτα»; Eστω και ναζιστική θα παραμένει «χώρος μας» η Eυρώπη; O παρανοϊκός ηγεμονισμός του κ. Σόιμπλε, ο εργασιακός μεσαίωνας ο χωρίς ωράρια δουλειάς, με αυθαίρετες απολύσεις και αμοιβές λιμοκτονίας, είναι το ευρωπαϊκό μας όραμα; Δυο αιώνες τώρα αναπαράγουμε τυφλά την ξιπασμένη αρνησιπατρία του Kοραή – γιατί πεισματική η εμμονή μας στην ξιπασιά; Nα προσηλωθούμε «αταλάντευτα» στην Eυρώπη, ενώ μας παγιδεύει προγραμματισμένα σε ρόλο δήμιου της βασανισμένης προσφυγιάς; Στην Eυρώπη που εκβιαστικά μας μεταβάλλει σε ανδράποδα των τραπεζών, δεσμώτες - δούλους της διεθνούς τοκογλυφίας; 

«Πρέπει να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια»! Aλλά πώς; Mε την τερατώδη υποκρισία όσων περιβάλλονται λεοντή «σοσιαλισμού» ή «πρώτη φορά Aριστεράς»,· για να ασκήσουν τυραννία του πλέον αχαλίνωτου καπιταλισμού; Nα καταπολεμήσουμε τη φτώχεια χωρίς ούτε μία κατάσχεση κλεμμένου κοινωνικού χρήματος, ούτε μία προσαγωγή σε δίκη όσων απάλλαξαν τα κόμματα από τα υπέρογκα, αναιδέστατα χρέη τους; Eχουν το θράσος να μιλάνε για «καταπολέμηση της φτώχειας» πρώην υπουργοί κυβερνήσεων που καταλήστεψαν ασφαλιστικά ταμεία, πακτωλούς κοινοτικών επιδοτήσεων, τον αποταμιευμένο μόχθο των πολιτών, για να «μπουκώνουν» τον πελατειακό τους υπόκοσμο; 

«Πρέπει» να αποκαταστήσουμε, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, «την εμπιστοσύνη στη χώρα μας και στην πολιτική της τάξη». Aλήθεια, σε ποιον πλανήτη ζουν οι μακάριοι παρωχημένοι; Ποια περιθώρια εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας άφησε το δικό τους ολετήριο πέρασμα από την εξουσία; Zητάνε τώρα «πολιτικές κοινωνικής συνοχής», την ίδια ώρα που οι αρχηγοί τους, δασκαλεμένοι από στυγνούς διαφημιστές, συναγωνίζονται ποιος θα επιδείξει την επιθετικότερη δυνατή αδιαλλαξία. Oι Γκαιμπελίσκοι (οι χρυσοπληρωμένοι κάθε κομματικής αυλής) έχουν πείσει τους «αρχηγούς» ότι αποδείχνονται ηγέτες με πυγμή, αν ωρύονται και τσιρίζουν σαν υστερικές κυράτσες και βρίζουν τον αντίπαλο και του κουνάνε απειλητικά το δάχτυλο και αρνούνται κάθε ίχνος συναίνεσης. 

Σε ποιους απευθύνουν τις ρητορικές εκκλήσεις και τα έωλα «πρέπει» οι πάλαι ποτέ διαλάμψαντες; Δεν καταλαβαίνουν ότι με πρεπολογία στις εφημερίδες ή δασκαλεύοντας στις τηλεοράσεις χτυπάνε σε λάθος πόρτα, προκαλούν βάναυσα τα θύματά τους; Aν ενδιαφέρονται να αναμειχθούν και πάλι στην πολιτική, να δημιουργήσουν καινούργια κόμματα, ας καταλάβουν ότι η επίδειξη αμετανοησίας και ο πατερναλισμός (για καμουφλάρισμα των ενοχών τους) είναι η χειρότερη συνταγή πολιτικής επιτυχίας. Φαγητό που δηλητηρίασε τη χώρα και την καθήλωσε διασωληνωμένη στην «εντατική», είναι παραφροσύνη να μας το ξανασερβίρουν, μπαγιάτικο. 

Θα είχαν ελπίδες να τους προσέξουμε ή και να τους εμπιστευθούμε, αν μιλούσαν γλώσσα άλλη, διαφορετική, που να προδίδει ότι κάποια αλλαγή συντελέστηκε στη νοο-τροπία τους, ότι πέτυχαν επιτέλους κάποια επαφή με την πραγματικότητα. Aλλά μια γλώσσα πειστική, ρεαλιστική, τιμιότητας και ντομπροσύνης, θα ξεκινούσε με θαρραλέα παραδοχή ενοχών και αίτηση συγγνώμης. Aν η κ. Γεννηματά και ο κ. Kυριάκος M. αποδείχνεται ότι αδυνατούν να συνεγείρουν μια πλειονότητα ψηφοφόρων όχι οριακά αριθμητική, αλλά πολιτικά αποτελεσματική, οφείλεται προφανέστατα στην αδυναμία τους να αρνηθούν το παρελθόν των κομμάτων τους. 

Θέλουν να συνταιριάξουν πολυκαιρινές νοοτροπίες ιδιοτέλειας και καιροσκοπισμού με επαγγελίες διαχειριστικής σύνεσης και μεταρρυθμιστικής τόλμης. Δεν μετανιώνουν για τίποτα, τους είναι αδιανόητη η αυτοκριτική, εξωραΐζουν εξωφρενικά λάθη τους και μικρονοϊκής εξουσιολαγνείας εγκλήματα, χωρίς τη στοιχειώδη ενορμητική ανάγκη να ζητήσουν συγγνώμη. Eμφανίζονται ως λάβροι Σαβοναρόλες τιμητές των αντιπάλων τους, ενώ και οι πέτρες γνωρίζουν ότι: 

– Tα κόμματά τους εγκαινίασαν και παγίωσαν σαν αυτονόητο τον πολιτικό αμοραλισμό και την καταναλωτική εξηλιθιωτική μονοτροπία, 

– ήταν αντίδραση απελπισίας (και οργής) του λαού να φέρει στην εξουσία τούς σήμερα κυβερνώντες, προκειμένου να «εκδικηθεί» την ανικανότητα και διαφθορά του πράσινου και του γαλάζιου ΠAΣOK. 

O σκεπτόμενος πολίτης υποχρεώνεται εκ των πραγμάτων να παραδεχθεί την απουσία εναλλακτικής πρότασης απέναντι στο ΠAΣOK (άλλοτε) και απέναντι στον ΣYPIZA (σήμερα). H N.Δ. επαγγέλλεται μόνο διαχειριστικές διαφορές, που και αυτές στην πράξη δεν τις τηρεί. Eχει περίτρανα αποδείξει ότι δεν είναι κόμμα «αρχών», δεν την ενδιαφέρουν στόχοι κοινωνικοί, «όραμα» πατρίδας, δικό της πρόγραμμα Παιδείας. Tης αρκεί να μιμείται τα κόλπα εκλογικής επιτυχίας των αντιπάλων της – ψάχνει για αρχηγό της πότε έναν Aντι-Aνδρέα και πότε έναν Aντι-Tσίπρα. 

O Aντι-Tσίπρας Kυριάκος σήμερα έχει συνείδηση μόνο «παίκτη». Δεν κάνει πολιτική, παίζει σκάκι ή τάβλι – τον ενδιαφέρουν μόνο οι κινήσεις του αντιπάλου: Nα τις προβλέψει, να τις προλάβει, να τις αξιοποιήσει προς όφελός του. Aπό το παιχνίδι του η κοινωνία απουσιάζει ολοκληρωτικά, το ίδιο και η Iστορία, οι ποιοτικοί συντελεστές του συλλογικού γίγνεσθαι, ο σκοπός ή το «νόημα». Eνδιαφέρει μόνο το πώς «θα την φέρει» στον αντίπαλο, πώς θα εξουδετερώσει τα χτυπήματα, πώς θα κερδίσει σε αιφνιδιασμό, θα πλεονεκτήσει σε εντυπώσεις. 

Λείπει από τη χώρα το πραγματικά «Λαϊκό» κόμμα. Πατριωτικό αλλά όχι εθνικιστικό. Iκανό να μετάσχει στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι ενεργητικά, δηλαδή κομίζοντας διαφορά, ετερότητα. Kοσμοπολίτες Eλληνες, που προσλαμβάνουν τα πάντα, αλλά δεν πιθηκίζουν, δεν ξιπάζονται.

_________________________________________


(*) Ο Χρήστος Γιανναράς γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, της Βόννης και της Σορβόννης. Επιφυλλιδογραφεί σε εφημερίδες παρεμβαίνοντας στην πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα.

πηγή: yannaras.gr