03/31/17

Χθες, Πέμπτη, 30 του Μάρτη,  αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας αποτελούμενη από τους Παναγ. Λαφαζάνη, Νάντια Βαλαβάνη, Θαν. Πετράκο και Δημ. Στρατούλη συναντήθηκαν, κατόπιν αιτήματος της ΛΑ.Ε. , στο Υπουργείο Ενέργειας με τον Γιώργο Σταθάκη...

Κατά την συνάντηση ο Γιώργος Σταθάκης ανέπτυξε τις θέσεις της κυβέρνησης για τα θέματα της ΔΕΗ και τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση.

Η αντιπροσωπεία της ΛΑ.Ε. ανέπτυξε τις δικές της τοποθετήσεις, τις οποίες δια του Παν. Λαφαζάνη εξέθεσε στη συνέχεια στους δημοσιογράφους.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Παν. Λαφαζάνη μετά τη συνάντηση του με τον Γιώργο Σταθάκη έχει ως εξής:


Καταρχάς να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ που είσαστε εδώ και μας δίνετε τη δυνατότητα να πούμε δυο λόγια για τη συνάντηση μας.

Θεωρώ εντελώς άστοχο το γεγονός από τη πλευρά του υπουργείου οτι δεν επιτρέπει να λαμβάνονται εικόνες από τις συναντήσεις και από τους φωτογράφους και από τις κάμερες, δεν το καταλαβαίνω αυτό γιατί γίνετε, είναι ανεπίτρεπτο. Όπως είναι ανεπίτρεπτο όταν γίνονται συναντήσεις τέτοιου χαρακτήρα να κάνουμε την συνέντευξη μας, την ανταλλαγή απόψεων στο δρόμο. Δεν είναι καλό αυτό. Υπάρχει ειδική αίθουσα στο υπουργείο που κάλλιστα και πολιτισμένα να συζητάμε και να γίνετε η συνέντευξη. Άλλωστε ξέρετε οτι έτσι γινόντανε τουλάχιστον επί της δικιάς μου θητείας. Το λέω ως παρένθεση και ως παρότρυνση προς την ηγεσία του υπουργείου να σταματήσει αυτό το πράγμα που είναι άσχημο, δεν είναι καλό και δεν είναι πολιτισμένο.
Ένα είναι αυτό.

Για το ΙΓΜΕ

Το δεύτερο που θέλω να σας πω είναι οτι εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας και την αλληλεγγύη μας στους εργαζομένους του ΙΓΜΕ οι οποίοι αντιμετωπίζουν ένα εκρηκτικό πρόβλημα διάλυσης στη κυριολεξία του ιδρύματος που παίζει ένα πολύ κρίσιμο θα έλεγα στρατηγικό ρόλο, το γνωρίζω από πρώτο χέρι το ρόλο του ΙΓΜΕ που χρειάζεται στήριξη και όχι διάλυση.

Δυστυχώς όμως έχει μπει στο στόχαστρο και των τροϊκανών και τον κυβερνήσεων, διαδοχικών κυβερνήσεων. Και φοβάμαι οτι επιχειρείται να δοθεί χαριστική βολή στο ΙΓΜΕ. Εγώ τώρα μόλις θα τελειώσουμε την συζήτηση μας με μια αντιπροσωπεία από εργαζομένους, το σωματείο, θα προσπαθήσουμε να δούμε τον υπουργό και θα του πω κι εγώ τις απόψεις και θέσεις μου για το θέμα άλλα και οι εργαζόμενοι.

Θεωρώ εντελώς παράλογο το γεγονός οτι ο υπουργός όπως μαθαίνω δε βλέπει το σωματείο του ΙΓΜΕ. Είναι τρομερό ότι δε τους βλέπει, να συζητήσουν μαζι του, να τους ακούσει να πει κι αυτός τις σκέψεις του. Αφήνουμε λοιπόν κι αυτό το θέμα.

Εθνικό Έγκλημα το “Λουκέτο” στην ΔΕΗ

Μπαίνουμε τώρα στο ουσιαστικό θέμα που ζητήσαμε και την συνάντηση. Ο υπουργός μας έκανε μια ενημέρωση αυτά τα οποία συντελούνται τουλάχιστον όπως τα εκλαμβάνει ο ίδιος και ανταλλάξαμε απόψεις για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ και συνολικότερα τον ενεργειακό τομέα. Από αυτά που άκουσα αυτό που σας λέω είναι ότι ανησυχώ πάρα πολύ για το μέλλον της ΔΕΗ και το μέλλον της Ελλάδας. Αυτό το οποίο επιχειρείται αυτήν την ώρα σε βάρος της ΔΕΗ είναι ένα εθνικό έγκλημα. Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι το εθνικό έγκλημα των εγκλημάτων. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ μια τέτοια βρώμικη επίθεση σε βάρος των συμφερόντων μιας μεγάλης, της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας μας αλλά και σε βάρος της Ελλάδας.

Στην ουσία δεν επιχειρείται να πωληθεί ένα μέρος της ΔΕΗ των μονάδων της ΔΕΗ, αυτο που γίνεται αυτήν την ώρα είναι το τέλος της ΔΕΗ και θα έλεγα οτι πωλείται στην κυριολεξία η Ελλάδα.

Αυτό είναι η προμετωπίδα όσων συντελούνται αυτή την ώρα σε βάρος της ΔΕΗ με ευθύνη της κυβέρνησης και με την επιβολή νεοαποικιοκρατικής Τερατροϊκας η οποία στη ουσία κυβερνά τη χώρα. Γιατί τη χώρα δεν την κυβερνά το Μαξίμου αλλά τη χώρα κυβερνάει το Χίλτον. Οι υπάλληλοι των υπαλλήλων κυβερνούν και έχουν επιβάλλει άγρια σκληρή δικτατορία σε αυτή τη χώρα.

Αυτό που θέλω να πω γιατί έχει μεγάλη σημασία είναι ότι η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ σ’ ένα ύψος 40% της, αν είναι τόσο και δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί, δεν είναι πώληση μονάδων δεν είναι μόνο το τέλος της ΔΕΗ, είναι παραχώρηση εδαφικής κυριαρχίας, είναι εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας

Στην ουσία τί πωλούμε;  

Πωλούμε την Δυτική Μακεδονία, και βεβαίως την περιοχή της Μεγαλόπολης. Αυτά πωλούνται! Εκχωρούνται! Παραδίδονται στους ιδιώτες! Παραδίδονται εκτάσεις τεράστιες! Παραδίδονται τα νερά, παραδίδεται η διαχείριση στην ουσία ολόκληρων περιοχών της χώρας μας! Αυτό δεν έχει δικαίωμα να το κάνει καμία κυβέρνηση. Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει καμία εξουσιοδότηση να προχωρήσει σε τέτοιου είδους εθνικά εγκλήματα. Δεν έχει καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση να το κάνει. Η χώρα δυστυχώς κυβερνάται από το 2010 με ένα οιωνεί πραξικόπημα. Και αυτό το πραξικόπημα βλέπουμε ότι κλιμακώνεται δυστυχώς. Φτάνει στα απώτατα όρια ενός ολοκληρωτισμού, ο οποίος είναι πρωτόγνωρος, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά εγώ θεωρώ και για τα παγκόσμια χρονικά. 

Εμείς θα αγωνιστούμε ενάντια σε αυτό το εθνικό έγκλημα, που θα πλήξει τους καταναλωτές, θάβει την ανάπτυξη της χώρας μας και να ξέρετε ότι θα έχει δραματικές επιπτώσεις και για τις εργασιακές σχέσεις στην ΔΕΗ και για τους εργαζόμενους στην ΔΕΗ. Εγώ προβλέπω ότι θα έχουμε απολύσεις στην ΔΕΗ, όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να καλλωπίσουν αυτό τον σχεδιασμό. Θα αγωνιστούμε λοιπόν με όλες μας τις δυνάμεις για να ματαιωθεί αυτό το έγκλημα. Αυτή την ώρα χρειάζεται μια μεγάλη ενότητα του ελληνικού λαού, μια πανστρατιά, για να διασώσουμε την ΔΕΗ και να την διασώσουμε όχι για να μείνει όπως έχει, αλλά να την διασώσουμε για να την ανασυγκροτήσουμε, για να την αναβαθμίσουμε, για να παίξει αυτόν το αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο που πρέπει να παίξει και μπορέί να τον παίξει η ΔΕΗ, η οποία με αυτές τις πολιτικές που ακολουθούνται οδηγείται σε λουκέτο, οδηγείται σε καταλήστευση. Διότι αυτή την στιγμή πρέπει να προσθέσω, ότι η ΔΕΗ δουλεύει για τα ιδιωτικά συμφέροντα, και δουλεύει με ευθύνη της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά συμφέροντα και με ευθύνη της Τρόϊκα. 

Η ΔΕΗ πουλάει πάμφθηνο τζάμπα, σχεδόν, ρεύμα σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις η οποίες την καταληστεύουν. Την ίδια ώρα η ΔΕΗ κάνει δημοπρασίες τις λεγόμενες δημοπρασίες ΝΟΜΕ με το φθηνό της ρεύμα, οι οποίες είναι κάτω του κόστους, και έχει ζημία η ΔΕΗ για να μπορούν ιδιώτες ανταγωνιστές της να πουλάνε φθηνό ρεύμα και να της παίρνουν μερίδιο αγοράς. Αυτά είναι μεγάλα εγκλήματα, πρωτοφανή εγκλήματα και το μεγαλύτερο των εγκλημάτων βεβαίως είναι η δέσμευση η οποία έχει αναληφθεί από την κυβέρνηση, ώστε η ΔΕΗ να πέσει μέχρι το τέλος του 2019 στο 50% των πελατών, να εκχωρήσει δηλαδή το 50% των πελατών της και να φτάσει να παράγει το 50% της ηλεκτρικής ισχύος στη χώρα.

Αυτά δεν γίνονται. Πάνε πρωτοφανώς να ανοίξουν, υποτίθεται, την αγορά με διοικητικές αποφάσεις, με νομοθετικές ρυθμίσεις και ξένες εντολές πράγμα που σημαίνει μια απίστευτη καταστροφή. Αν αυτά επιχειρούντο σε βάρος μιας ιδιωτικής επιχείρησης όλοι θα μίλαγαν για καθεστώς Βορείου Κορέας. Τώρα που γίνονται σε βάρος μιας δημόσιας στρατηγικής επιχείρησης είναι όλα μέλι-γάλα.

Στη συνέχεια απαντώντας ο Παν. Λαφαζάνης σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων τόνισε ανάμεσα στα άλλα και τα εξης:

Έχει κλείσει η συμφωνία για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Μάλιστα ο επικεφαλής της ΛΑΕ εκτίμησε ότι – παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου – θα πουληθούν και υδροηλεκτρικά.

«Η ενημέρωση που είχαμε είναι ότι πρόκειται για το 40% των λιγνιτικών μονάδων, ότι έχει κλείσει επί αυτού η συμφωνία και ότι θα συγκεκριμενοποιηθεί ποιες μονάδες και πως το επόμενο διάστημα μέχρι το φθινόπωρο», δήλωσε συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ για τα υδροηλεκτρικά είπε τα εξής:

«Κατ΄αρχήν λέει ο υπουργός ότι δεν θα υπάρξει παραχώρηση υδροηλεκτρικών.
Αυτό για μένα είναι μύθος.

Εδώ επιχειρείται και από την τρόικα και από την κυβέρνηση να ανοίξει αυτός ο δρόμος της πώλησης μονάδων.

Αν κατοχυρωθεί η διαδικασία πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, μετά θα τεθούν όλα στο τραπέζι και η κατάληξη θα είναι να πουληθεί το φιλέτο των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ με το πιο φθηνό ρεύμα. Για αυτό λέω ότι θα είναι μέσα και υδροηλεκτρικά, άσχετα το τι λέει τώρα η κυβέρνηση και ο υπουργός». Πρόσθεσε δε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι παράλληλα θα διατηρηθεί η διαδικασία των ΝΟΜΕ, δηλαδή οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ με τιμές κάτω του κόστους και επομένως μεγάλη ζημιά για την ΔΕΗ.

Ο Παν. Λαφαζάνης ανέφερε ότι ο κατήφορος της κυβέρνησης δεν έχει τέλος και «από υποχώρηση σε υποχώρηση παραδίδει τα πάντα και ότι «έχουν καταντήσει την Ελλάδα ένα οικονομικό πτώμα το οποίο έχει αρχίσει και μυρίζει και προσπαθούν να του βάλουν διάφορα μυρωδικά για να μην είναι έντονη η μυρωδιά. Και δεν θέλουν να το κηδέψουν γιατί η κηδεία είναι πάρα πολύ ακριβή για τους πιστωτές, ειδικά για τη Γερμανία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Επανέλαβε δε την πρόταση «να περάσουμε γρήγορα στο εθνικό μας νόμισμα στη βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος για να ανασυγκροτηθεί η χώρα, να ανασάνει και να αποκτήσει ελπίδα και προοπτική».
iskra.gr

«Μεταξύ του 1997 και του 2014 σημειώθηκαν δεκάδες περιπτώσεις σκανδάλων που προξένησαν όχι μόνο οικονομικές ζημιές αλλά υπονόμευσαν την έννοια της δημόσιας υγείας» σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στην πρότασή τους για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία...


ΚΕΕΛΠΝΟ, Φάρμακα και Ντυνάν είναι τα τρία μεγάλα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας που θα ελέγξει η Εξεταστική Επιτροπή που ζητούν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Η Εξεταστική θα διερευνήσει την περίοδο από το 1997 έως το 2014. Η πρόταση υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και όλους τους κυβερνητικούς βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με την πρόταση θα ερευνηθούν:


- ΚΕ.Ε.Λ.Π.Ν.Ο.: ο τραπεζικός δανεισμός αυτού, όπως ο δανεισμός του με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίουαπό την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και την Τράπεζα Αττικής,και όλες οι δανειακές συμβάσεις που έχει συνάψει, με τις τροποποιήσεις τους, τα υπέρογκα ποσά που καταβλήθηκαν για διαφημιστική δαπάνη άνευ ουσίας και ανάγκης, οι συμβάσεις αγοράς, μίσθωσης ή χρήσηςακινήτων, τα εικονικά τιμολόγια, οι «διορισμοί» και η μισθοδοσία προσωπικού χωρίς συμβάσεις, ακόμα καιαπευθείας από Υπουργούς, οι μετατροπές συμβάσεων εργασίας, οι συμβάσειςπαροχής υπηρεσιών ή/και έργου ή/και προμηθειών υλικών και αντιδραστηρίων, η διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων και οι συνέπειες της εν γένει οικονομικής διαχείρισής του.

- Τιμολόγηση στην καταβολή Φαρμακευτικής δαπάνης και στις λοιπές προμήθειες: το περιεχόμενο των υπουργικών αποφάσεων καθορισμού τιμών και ύψους αποζημίωσης φαρμάκων, νοσοκομειακών και λοιπών υλικών, αλλά και το σύννομο ή μη των υπουργικών αποφάσεων, των συμβάσεων, των διοικητικών ενεργειών και των κανονιστικών πράξεων τόσο των αρμόδιων υπουργών όσο και των εμπλεκόμενων φορέων εποπτείας τους .

- «ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ − Ε.Ε.Σ. ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ − Ν.Π.Ι.Δ.»: η διοίκηση, διαχείρισηκαι συμφωνίες που οδήγησαν στην υπερχρέωση και στη μη εξυπηρέτηση των οφειλών του, τα πάσης φύσεως δάνειά του, οι διαδικασίες και συμφωνίες που οδήγησαν στηνμε πλειστηριασμό εκποίηση του νοσηλευτικού ιδρύματος και όλης της περιουσίας του, ο προσδιορισμός της αξίας των πλειστηριασθέντων πραγμάτων και δικαιωμάτων,οι σχετικές συμβάσεις και τα σύμφωνα εμπιστευτικότητας, το σύννομο ή μη του περιεχομένου τους, το εάν εκπλειστηριάστηκαν και πράγματα κυριότητας του Ε.Ε.Σ. που είχαν παραχωρηθεί σ’ αυτό λόγω του ιδρυματικού του χαρακτήρα, το εάν από όλες τις παραπάνω ενέργειες εξυπηρετήθηκε ή αντίθετα ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο, το εάν ωφελήθηκαν παρανόμως τρίτα πρόσωπα –φυσικά ή/και νομικά- καθώς και το ύψος του οφέλους τους. Επιπροσθέτως, να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του Υπουργού Υγείας και του τότε Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και τυχόν ευθύνες -για συγκάλυψη- από τους αρμόδιους και μετά τον πλειστηριασμό του υπουργούς.
«Κατά τη χρονική περίοδο μεταξύ του 1997 και του 2014 στον χώρο της υγείας, σημειώθηκαν δεκάδες περιπτώσεις σκανδάλων που προξένησαν όχι μόνο οικονομικές ζημιές μεγάλου μεγέθους, αλλά υπονόμευσαν την ίδια την έννοια της δημόσιας υγείας και του κράτους πρόνοιας» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτικά, αναφέρει τις «περιπτώσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, για το οποίο τα δικαστήρια έχουν ήδη απονείμει βαριές κατηγορίες για στελέχη του που αφορούν την επίμαχη περίοδο, την εκτόξευση της δημόσιας δαπάνης για φάρμακα και για τα λειτουργικά έξοδα των μονάδων υγείας, όπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για συναλλαγές με μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες του κλάδου, αλλά και την περίπτωση της ιδιωτικοποίησης του νοσοκομείου “Ερρίκος Ντυνάν»”.

«Υλοποιώντας τη δέσμευση του για τη διαλεύκανση όλων των σκοτεινών υποθέσεων που οδήγησαν τη χώρα στη χρεωκοπία και υπονόμευσαν διαχρονικά το δημόσιο συμφέρον, ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει σθεναρά την απονομή δικαιοσύνης και την αποκατάσταση της διαφάνειας. Η δημόσια υγεία θα ξαναγίνει αντάξια των αναγκών όλων των πολιτών» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με την ιστοσελίδα avgi.gr.

 Η πρόταση εξεταστικής επιτροπής ΕΔΩ >>>

Ανάγκη εντατικοποίησης των διαπραγματεύσεων Αθήνας-θεσμών με επίκεντρο τις απαιτήσεις του ΔΝΤ στα εργασιακά, είναι το μήνυμα του χθεσινού EWG, σε όλα τα άλλα θέματα διαπιστώθηκε ικανοποιητική σύγκλιση...


Χωρίς να ανακοινωθεί ημερομηνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης 30 Μαρτίου 2017 η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (ΕWG) του Eurogroup. 

Στις Βρυξέλλες δεν μιλούν για αδιέξοδο αλλά αντιθέτως, η εκτίμηση είναι ότι η σχετική ανακοίνωση για την επιστροφή των θεσμών θα γίνει πολύ σύντομα.

Ανάγκη εντατικοποίησης των διαπραγματεύσεων Αθήνας-θεσμών με επίκεντρο τις απαιτήσεις του ΔΝΤ στα εργασιακά, είναι το μήνυμα προς την κυβέρνηση του Euro Working Group. Σε όλα τα άλλα θέματα διαπιστώθηκε ικανοποιητική σύγκλιση.

Στόχος παραμένει η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μέχρι το Γιούρογκρουπ της 7ης Απριλίου στη Μάλτα και απώτερη επιδίωξη να υπάρξει συνολική συμφωνία και να κλείσει η αξιολόγηση στο επόμενο προγραμματισμένο Γιούρογκρουπ στις 22 Μαΐου.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.