04/07/17

Η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας αποφασίστηκε, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής συνάντησης των επικεφαλής των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου της Ελλάδας στη Βαλέτα της Μάλτας...


 Η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας αποφασίστηκε, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής συνάντησης των επικεφαλής των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου της Ελλάδας στη Βαλέτα της Μάλτας, όπου συνεδριάζει ατύπως το Eurogroup, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι θεσμοί θα επιστρέψουν πιθανότατα, την ερχόμενη εβδομάδα, πριν από το Πάσχα.

Πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών του Eurogroup, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ και με τους επικεφαλής των θεσμών, σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης.

Η συνάντηση έγινε σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν οι διαπραγματευτικές θέσεις των θεσμών και της Ελλάδας, λίγο πριν από το Eurogroup που στόχο έχει μια καταρχήν συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στους εκπροσώπους των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό για να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

«Έχουμε επιτύχει αποτελέσματα και θα ενημερώσω γι’ αυτά τους υπουργούς» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Εργαστήκαμε εντατικά την τελευταία εβδομάδα και θα ενημερώσω για τα αποτελέσματα τους υπουργούς Οικονομικών. Γιατί πέτυχαμε αποτελέσματα»
υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι σήμερα δεν θα υπάρξει μια «συνολική πολιτική συμφωνία», που είναι «μεγαλύτερη» από το πακέτο των μέτρων που συζητιέται.

Ερωτηθείς εάν μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, ανέφερε πως πρώτα πρέπει να ενημερωθούν οι υπουργοί και μετά να γίνουν οι ανακοινώσεις, δηλώνοντας, ωστόσο, πως είναι σε «θετική διάθεση».

«Είμαι αισιόδοξος, γιατί σημειώθηκε πρόοδος» κατέληξε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Δηλώσεις Πιερ Μοσκοβισί


«Το Eurogroup είναι σημαντικό γιατί όλοι πρέπει να δεσμευτούν να κλείσουν τις παραμέτρους μιας καλής συμφωνίας» για την Ελλάδα δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η ευρωζώνη έχουν ανάγκη από μια «καλή συμφωνία», για να σταματήσει το κλίμα αβεβαιότητας και όλοι αυτοί οι παράγοντες που απομακρύνουν τους επενδυτές, τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.

«Εδώ και εβδομάδες συζητάμε για ένα πλαίσιο- δημοσιονομικό πακέτο για την Ελλάδα», που θα της επιτρέψει να ξαναβρεί τη σταθερότητά της στην ευρωζώνη και παράλληλα θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, πρόσθεσε ο Γάλλος Επίτροπος.

Δηλώσεις Βάλντις Ντομπρόβσκις


Την ελπίδα ότι θα σημειωθεί «πρόοδος» κατά τη σημερινή συνεδρίαση, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις προσερχόμενος στο Eurogroup, στη Βαλέτα της Μάλτας.

«Eλπίζω ότι θα σημειώσουμε καλή πρόοδο, σε ό,τι αφορά τις βασικές παραμέτρους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να γίνει «σε σύντομο χρονικό διάστημα και το αργότερο μέχρι το επόμενο Eurogroup».

Όπως εξήγησε, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους στόχους της για το 2015 και το 2016, ενώ είναι σε τροχιά επίτευξης των στόχων της γι’ αυτή τη χρονιά. Τέλος, ανέφερε πως τα «ανοιχτά ζητήματα», που αφορούν τη δημοσιονομική πορεία για το 2018 και τα επόμενα χρόνια, επιλύονται.

Δεν θα χρειαστεί άλλο πακέτο βοήθειας η Ελλάδα, λέει ο Σόιμπλε


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε, σε συνέντευξή του στην Rheinische Post: «αναμένω ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα παραμείνει (στο ελληνικό πρόγραμμα). Δεν είναι τόσο σημαντικό στο θέμα αυτό με ποιο ποσό θα συμμετέχει, αποφασιστικής σημασίας είναι ότι θα το κάνει».

«Θεωρώ ότι μετά η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο πακέτο βοήθειας και από το 2018 θα έχει πρόσβαση στις αγορές, όπως έχει προγραμματιστεί. Το θέμα της Ελλάδας δεν θα παίξει κανέναν ρόλο στις γερμανικές εκλογές» πρόσθεσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός στην συνέντευξή του στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ.

Συνάντηση Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ


«Η αντιπαράθεση με την Αθήνα για τις μεταρρυθμίσεις φανερώνει που βρίσκεται η πραγματική διαπραγματευτική ισχύς: στο Βερολίνο» τονίζει σε ανάλυσή της η Süddeutsche Zeitung (SZ), αναφερόμενη στον αποφασιστικό ρόλο του Βερολίνου για την έκβαση της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού.

Την εγκυρότητα αυτής της άποψης καταδεικνύει, σύμφωνα με την με την εφημερίδα του Μονάχου, και η εμπιστευτική συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ την Πέμπτη στη γερμανική πρωτεύουσα.

Αντικείμενο αυτής, σύμφωνα με γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους, ήταν κυρίως ο συντονισμός της διαπραγματευτικής γραμμής για τις συνομιλίες που θα ακολουθούσαν μετά από λίγες ώρες στη Μάλτα για το ελληνικό πρόγραμμα.

Η Γερμανίδα δημοσιογράφος σχολιάζει ότι στο Βερολίνο «κινούνται τα νήματα, δίνονται οι κατευθυντήριες γραμμές και γίνονται οι τελευταίες συνεννοήσεις. Ωστόσο, στην αντιπαράθεση με την Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα: η γερμανική κατευθυντήρια γραμμή».

Το δημοσίευμα αναφέρει την ανυποχώρητη στάση του Β. Σόιμπλε ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την επιμονή του σε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που θεωρεί μη ρεαλιστικό το ΔΝΤ. Όπως σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung «τα θύματα αυτής της διαμάχης είναι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα».
πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Times of Malta

Πενήντα εννέα πυραύλους Τόμαχοκ εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στη Συρία, πλήττοντας αεροπορική βάση του Άσαντ, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επίθεση με χημικά για την οποία η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Δαμασκό...


«Σήμερα το βράδυ, διέταξα ένα στοχευμένο στρατιωτικό πλήγμα κατά της αεροπορικής βάσης στη Συρία από την οποία εξαπολύθηκε η επίθεση με τα χημικά όπλα. Είναι προς το ουσιαστικό εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να δράσουν προληπτικά και να αποτρέψουν την εξάπλωση της χρήσης των θανατηφόρων χημικών όπλων» ανέφερε στο διαγγεμα του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

 
Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου «οι πύραυλοι έπληξαν αεροσκάφη, καταφύγια αεροσκαφών, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και πολεμικών εφοδίων, αποθήκες πυρομαχικών, θέσεις αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά και επίγεια ραντάρ».

Η αμερικανική πυραυλική επίθεση κατά της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ που βρίσκεται στα δυτικά της επαρχίας Χομς στη Συρία, πραγματοποιήθηκε στις 04:40 τοπική ώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου.

Οι 59 πύραυλοι “Τόμαχοκ” εκτοξεύτηκαν από τα πυραυλοφόρα καταδρομικά πλοία USS Porter και USS Ross που πλέουν ανατολικά της Μεσογείου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του αμερικανικού Πενταγώνου η πυραυλική επίθεση ήταν στοχευμένη κι έπληξε μαχητικά αεροσκάφη, χώρους στάθμευσης αεροσκαφών, αποθήκες πυρομαχικών και εξοπλισμού, αλλά και αντιαεροπορικά συστήματα.

Η αμερικανική πυραυλική επίθεση κατά της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ στη Συρία, προκάλεσε ανθρώπινα θύματα, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Χομς., Ταλάλ Μπαραζί ο οποίος νωρίτερα είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι υπάρχουν μόνο υλικές καταστροφές από τα πυραυλικά πλήγματα (τηλεόραση al-Mayadeen).

Ρωσία, Κίνα καταδικάζουν τις επιδρομές -Τουρκία και Βρετανία τις επικροτούν

Η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν καταδίκασαν τις επιδρομές των ΗΠΑ στη συριακή αεροπορική βάση την Παρασκευή, την ώρα που η Αυστραλία, η Βρετανία και η Τουρκία εξέφρασαν την υποστήριξή τους, με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Μάλκολμ Τερνμπουλ να την αποκαλεί «αναλογική» απάντηση στη χρήση των χημικών όπλων. 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πιστεύει πως οι επιδρομές έσπασαν το διεθνές δίκαιο και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις ρωσο- αμερικανικές σχέσεις, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Πληροφορίες: Euronews/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία με χαρακτηριστικό γνώρισμα όλοι οι «επενδυτές» να δανείζονται από το τραπεζικό σύστημα τα ευτελή ποσά που συμφώνησαν για τις εξαγορές..

του Παύλου Δερμενάκη (*)

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει τις αποκρατικοποιήσεις κατ’ εντολή των δανειστών, απλά οι όροι γίνονται συνεχώς δυσμενέστεροι για το δημόσιο συμφέρον. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των μεγάλων ξεπουλημάτων δημόσιας περιουσίας η πληρωμή τους με δανεικά από το τραπεζικό σύστημα. Οι νέοι «επενδυτές» δεν είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν ούτε τα ευτελή ποσά που συμφώνησαν για να αποκτήσουν τη δημόσια περιουσία. Συμφωνούν μέσα από αυξημένα προνόμια να μεγιστοποιούν τα κέρδη για να πληρώνουν τα δάνεια. Το πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία συνεχίζεται – εντείνεται επί της εποχής της κυβέρνησης της «αριστεράς».

Φραπόρτ: μια ακόμα… παραχώρηση «εξοφλείται» με τραπεζικό δανεισμό


Μία ακόμα αποκρατικοποίηση-ιδιωτικοποίηση, «αλά Ελληνικά» (ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας σε καθεστώς αποικίας του περασμένου αιώνα), ολοκληρώνεται και τυπικά αυτές τις μέρες. Πρόκειται για το ξεπούλημα ενός ακόμα δημόσιου φιλέτου, των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που βρίσκονται στις πλέον τουριστικές περιοχές της χώρας.

Η μεθοδολογία εκποίησης είναι γνωστή και εφαρμοσμένη από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Η διαφορά είναι ότι όσο περνούν τα χρόνια οι όροι γίνονται όλο και χειρότεροι για το δημόσιο συμφέρον και κατ΄ επέκταση για το λαό. Εκτελεστής του τελευταίου συμβολαίου ξεπουλήματος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ναι αυτοί που θα αναιρούσαν την παραχώρηση των αεροδρομίων από την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Όχι μόνο έκαναν «γαργάρα» όσα διακήρυτταν, αλλά πήγαν ακόμα παρακάτω παραχωρώντας «γη και ύδωρ» στη Φραπόρτ, τη δημόσια γερμανική εταιρεία που τα αγόρασε για 50 χρόνια. Εδώ οφείλουμε να σημειώσουμε την πρωτοτυπία της συγκεκριμένης ιδιωτικοποίησης. Το ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με τους δανειστές δεν μπορεί να κατέχει ως περιουσιακό στοιχείο τα αεροδρόμια. Συνεπώς υποχρεώθηκε να τα «αποκρατικοποιήσει» πουλώντας τα σε μία δημόσια γερμανική επιχείρηση!!!

Η διαδικασία των πλιατσικολόγων-αγοραστών επίσης γνωστή. Κατ’ αρχήν συμφωνούν στο χαμηλότερο δυνατόν τίμημα εξασφαλίζοντας τα μεγαλύτερα δυνατά άμεσα και έμμεσα οφέλη. Έτσι, μέσω της αρχικής σύμβασης και των μετέπειτα εφαρμοστικών της συμβάσεων: α) εξασφαλίζονται όπου απαιτείται έναντι ακόμα και έμμεσων ανταγωνιστών β) μεταφέρουν στο Δημόσιο, δηλαδή στον λαό με αποικιακούς όρους μια σειρά δικές τους υποχρεώσεις, γ) διασφαλίζουν ότι δεν θα πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος του τιμήματος με δικά τους χρήματα, αλλά με δάνεια και από τράπεζες της «αποικίας», δ) εξασφαλίζουν, πριν ακόμα ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους και τις υποτιθέμενες επενδύσεις τους, ότι το εμπορικό προϊόν που θα διαθέτουν προς πώληση θα πωλείται ακριβότερα, συγκριτικά με το παρελθόν, για να διασφαλίζουν αυξημένα – εγγυημένα κέρδη.

Σε εφαρμογή της παραπάνω διαδικασίας έχουμε μέχρι στιγμής για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τα ακόλουθα υπέρ των «επενδυτών» κατακτητών του γερμανικού Δημοσίου.

Αυξήσεις τιμολογίων


Έχουν ήδη αυξηθεί οι χρεώσεις ανά επιβάτη κατά 1 € από 1/1/2107 και έχει κατοχυρωθεί νέα αύξηση από τα 13 ευρώ σήμερα στα 18,5 μετά την ολοκλήρωση επενδύσεων ύψους 330 εκατ. ευρώ, και κατόπιν ετήσια αναπροσαρμογή στο 90% του πληθωρισμού.

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα, χρησιμοποιώντας χώρους εντός των αεροδρομίων καλούνται από την Φραπόρτ να καταβάλλουν αυξήσεις ενοικίων, ακόμα και για μη στεγασμένους χώρους, που ξεκινούν από 400% και φτάνουν στα 1.000%!!!

Εξόφληση τιμήματος με δάνειο


Συνηθισμένη πλέον τακτική, όπως αναφέρεται παρακάτω, στα «παραδείγματα» ΟΠΑΠ και ακινήτων Εθνικής Τράπεζας. Έναντι άμεσου τιμήματος προς το Δημόσιο 1,2 δισ. ευρώ για τα 14 αεροδρόμια η εταιρεία πήρε δάνειο 1 δισ. από τράπεζες μεταξύ των οποίων και η Alpha που συμμετέχει με 400 εκατ. ευρώ. Ενώ η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας συνεχίζει να μειώνεται για 7η χρονιά για τους αποικιοκράτες υπάρχουν πάντοτε χρήματα σε αφθονία.

Υποχρεώσεις στις πλάτες του λαού


Μια σειρά υπηρεσίες θα προσφέρονται από το Δημόσιο είτε έναντι ευτελούς τιμήματος είτε δωρεάν. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η απαλλαγή της Φραπόρτ από τα δημοτικά τέλη για τις σχετικές υπηρεσίες από την τοπική αυτοδιοίκηση. Παράλληλα η Φραπόρτ θα χρησιμοποιεί, λόγω και των αυξημένων υποχρεώσεων σύμφωνα με τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία, υπηρεσίες από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία έναντι χαμηλού τιμήματος. Εδώ το πρόβλημα δεν είναι μόνο η χαμηλή αμοιβή αλλά, ιδιαίτερα στην πυρόσβεση, ο μικρός αριθμός προσωπικού, κύρια στα νησιά. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να καίγονται περιοχές και να μην υπάρχει προσωπικό πυρόσβεσης αφού θα είναι δεσμευμένο στο αεροδρόμιο ενώ παράλληλα οι δανειστές απαγορεύουν τις προσλήψεις. Ήδη, έχουν ξεκινήσει μετακινήσεις προσωπικού για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες σε νησιά, που θα αποψιλωθούν πλήρως οι υπάρχουσες μονάδες πυρόσβεσης για να καλυφθούν οι ανάγκες της Φραπόρτ.

Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος ο λαός θα επιδοτεί οικονομικά, μέσω της φορολογίας, και μέρος των υπηρεσιών πυρόσβεσης για λογαριασμό της Φραπόρτ. Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφηκε για 540 εξειδικευμένους πυροσβέστες η Φραπόρτ θα καταβάλλει στο δημόσιο μόλις 10,5 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή την άμεση μισθοδοσία τους και μόνο χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι λοιπές λειτουργικές δαπάνες που σχετίζονται με αυτούς.

ΟΠΑΠ: εκποίηση με δανεικά και αυξανόμενη προίκα


Ο ΟΠΑΠ, το 33% των μετοχών που κατείχε το ελληνικό Δημόσιο το 2013, πουλήθηκε στους Μελισσανίδη με όμιλο τσέχικων συμφερόντων, έναντι 622 εκατ. άμεσα μετρητά και 30 εκατ. σε 10 ετήσιες δόσεις!!! Η πληρωμή των μετρητών έγινε και με δανεισμό (έκδοση ομολόγων 4ετούς διάρκειας) ύψους 400 εκατ. ευρώ με εγγύηση τις μετοχές του ΟΠΑΠ και η εξυπηρέτηση των τόκων του δανείου με τα μερίσματα που εισέπραττε ο αγοραστής, καταβάλλοντας ετήσιους τόκους 40 εκατ. ευρώ.

Για τις 4 χρήσεις 2013-2016 τα μερίσματα που αντιστοιχούσαν στο 33% που μεταβίβασε το Δημόσιο ήταν 274 εκατ. ευρώ δηλαδή όχι μόνο πλήρωσε τους τόκους αλλά αποπλήρωσε και 114 εκατ. ευρώ από το δάνειο (28,5%). Τα μέσα ετήσια μερίσματα ήταν 68,5 εκατ. ευρώ χωρίς να έχουν ξεκινήσει ακόμα σε αυτή την περίοδο τη λειτουργία τους οι «κουλοχέρηδες», κάτι που έγινε πρόσφατα αφού η κυβέρνηση ικανοποίησε πλήρως όλα τα αιτήματα των «επενδυτών» καρατομώντας τη διοίκηση της «ανεξάρτητης» αρχής για τα τυχερά παιγνίδια.

Έναντι λοιπόν των συνεχώς αυξανόμενων μερισμάτων, πέρα από τα λοιπά οικονομικά οφέλη (τεράστια ρευστότητα σε μία οικονομία με κυρίαρχο πρόβλημα την έλλειψη ρευστότητας), οι επενδυτές από το 2017 και μετά θα αποδίδουν τις λοιπές δόσεις στο Δημόσιο πληρώνοντας για αυτές μόλις ένα ποσοστό της τάξης του 25-30% από τα μερίσματα που θα εισπράττουν.

Αν αυτό δεν είναι «εγγυημένη κλοπή» δημοσίου χρήματος τότε οι λέξεις έχουν χάσει πλέον το νόημά τους.

Εθνική Τράπεζα: «αξιοποίηση» ακινήτων με δανεισμό και εγγυημένες ενοικιάσεις


Η Εθνική τράπεζα ξεπούλησε όλη την τεράστια ακίνητη περιουσία της σε πολύ χαμηλή αξία χορηγώντας δάνειο στον αγοραστή και εξασφαλίζοντας την ενοικίαση των ακινήτων από την ίδια.

Η μεγαλύτερη στην Ελλάδα εταιρεία ακίνητης περιουσίας, η ΠΑΝΓΑΙΑ, θυγατρική της Εθνικής έως το 2013 με 241, τότε, ακίνητα «φιλέτα» συνολικής αξίας 1 δισ. το 2013 πουλήθηκε σε ποσοστό 66% σε ένα ισραηλινών συμφερόντων fund. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε αρχές 2014. Τίμημα πώλησης τα 653 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 421 εκατ. (τα 2/3) ήταν δάνειο της Εθνικής προς τον αγοραστή με προνομιακό επιτόκιο 2,7%. Την ίδια περίοδο η Εθνική έδινε επιχειρηματικά δάνεια στο 6% και είχε η ίδια δανειστεί (Απρίλιος 2014) με κόστος 4,5%. Παράλληλα δεσμεύθηκε για τη μακροχρόνια μίσθωση η ίδια των ακινήτων με υψηλό ενοίκιο, 70 εκατ. ετησίως και έτσι αποπληρώνεται ο δανεισμός. Δηλαδή ο αγοραστής με μόλις 163 εκατ. ευρώ δικά του μετρητά «έβαλε στο χέρι» μια περιουσία 1 δισ. ευρώ και με εξασφαλισμένα εισοδήματα ουσιαστικά στο διηνεκές.

Και μια μικρή λεπτομέρεια που «λέει» πολλά. Το ξεπούλημα της ΠΑΝΓΑΙΑ δεν έγινε με δημόσιο διαγωνισμό, όπως συνηθίζεται τουλάχιστον για τα προσχήματα σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά με απ’ ευθείας διαπραγμάτευση!!!

ΔΕΗ: η επόμενη στη σειρά για ξεπούλημα


Στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας οι δανειστές περνούν στον «σκληρό πυρήνα» της υπόθεσης, την ίδια τη ΔΕΗ. Το ξεπούλημα της ΔΕΗ μπαίνει, μετά από απαίτηση των δανειστών, ως ένα από τα κύρια θέματα στην τρέχουσα φάση της διαπραγμάτευσης για τη 2η αξιολόγηση του 3ου μνημονίου. Οι δανειστές επιβάλλουν ως προαπαιτούμενο την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ενέργειας σε ιδιώτες. Η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει στην πώληση του 40% της παραγωγής μέσω λιγνιτικών μονάδων μέχρι το τέλος Ιουνίου 2018. Αν δεν υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον τότε η εκποίηση θα προχωρήσει σε υδροηλεκτρικές και μονάδες φυσικού αερίου.

Επί της ουσίας, επενδύσεις δεκαετιών της ΔΕΗ, με χρήματα του λαού, οδηγούνται στα χέρια των ιδιωτών με αμφισβητούμενες, αδιαφανείς διαδικασίες και ευτελή τιμήματα, όπως είναι η συνολική πρακτική των ιδιωτικοποιήσεων στην εποχή της αποικιοκρατίας των μνημονίων.

Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να μειώσει αντιδράσεις, για το ξεπούλημα της ΔΕΗ, ακόμα και στο εσωτερικό της «ξαναζεσταίνει» παλιότερα θέματα όπως τη συνταγματική αναθεώρηση, που δεν κοστίζει τίποτα σε σχέση με τη διαπραγμάτευση, και την πάταξη της διαφθοράς με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από την παραπομπή του Γιάννου Παπαντωνίου σε προανακριτική επιτροπή. Επί της ουσίας χάνει σε ένα ακόμα θέμα το οποίο θεωρούσε ότι μπορούσε να διαχειριστεί χωρίς μεγάλα προβλήματα. Και εδώ πλέον έχει να αντιμετωπίσει πολλαπλά μέτωπα και εσωτερικά, καθώς κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές και ο κομματικός και συνδικαλιστικός μηχανισμός εκφράζουν την αντίθεσή τους. Να θυμηθούμε ότι ένα από τα τελευταία χαρτιά αντίστασης του ΣΥΡΙΖΑ στην τότε κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, το καλοκαίρι του 2014, ήταν το θέμα της ΔΕΗ. Μάλιστα σε αυτό επικεφαλής είχε τεθεί ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας με ομιλίες και περιοδείες. Επίσης στην εκλογές Σεπτεμβρίου 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε στα λόγια τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ. Βέβαια ήδη τον είχε υποσκάψει με το σχετικό περιεχόμενο του 3ου μνημονίου. Στη συνέχεια δε με την 1η αξιολόγηση προχώρησε σε ακόμα πιο αρνητικές συμφωνίες, όπως ήταν επί υπουργίας Π. Σκουρλέτη η ρήτρα για την εφαρμογή «εναλλακτικών δομικών μέτρων», δηλαδή πωλήσεις παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ στην περίπτωση της αποτυχίας του μοντέλου δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ήδη κομματικά στελέχη όπως η υπεύθυνη επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Ζβίγγου έχουν κρατήσει αποστάσεις «ασφαλείας» από το θέμα των πωλήσεων μονάδων. Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, ως πρώην υπουργός Ενέργειας, έχει κηρύξει ένα «ιδιότυπο αντάρτικο» αποποιούμενος των ευθυνών του, για το πως και με δική του ευθύνη έφτασαν τα πράγματα στο σημερινό ξεπούλημα. Εκφράζει την αντίθεσή του στην άμεση πώληση των μονάδων και μιλά για στημένο διαγωνισμό από τους δανειστές για να πουληθούν οι μονάδες όσο-όσο, όταν «σε αναγκάζουν να πουλάς σώνει και καλά μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2018. Είναι σαν να παίζεις χαρτιά και να σου έχουν πει εξαρχής ότι το πρωί θα έχεις χάσει τα μισά σου λεφτά».
 ________________________
 
(*) Ο Παύλος Δερμενάκης. είναι Οικονομολόγος, πρώην διευθυντικό τραπεζικό στέλεχος, μέλος του ΔΣ του Μαρξιστικού Χώρου Μελέτης και Έρευνας και αρθρογράφος στην εφημερίδα ο Δρόμος της Αριστεράς, 
 

Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα διοργανώνει το ΠΑΜΕ σήμερα Παρασκευή, 7 Απρίλη, μέρα συνεδρίασης του Eurogroup, με το σύνθημα «Κάτω τα μέτρα και τα αντίμετρα κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων, αγώνας και πάλη για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων».

Στην Αθήνα η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη στις 7 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου, στον Πειραιά στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Κινητοποιήσεις θα γίνουν ακόμα στις εξής πόλεις:

 • Αγρίνιο: Στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία
 • Αλεξανδρούπολη: Στις 6.30 μ.μ. στο Δημαρχείο
 • Άργος: Στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Πέτρου
 • Άμφισσα: Στις 8 μ.μ. στην πλατεία Λαού
 • Αργοστόλι: Στις 7.30μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης
 • Bόλος: Στις 7 μ.μ. στην πλατεία Πανεπιστημίου
 • Γιάννενα: Στις 7 μ.μ. στο Δημαρχείο
 • Γιαννιτσά: Στις 7 μ.μ. στην πλατεία ΕΠΟΝ
 • Γρεβενά: Στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία
 • Δράμα: Στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία
 • Έδεσσα: Στις 7 μ.μ. στην πλατεία Μικρών Καταρρακτών
 • Ελευσίνα: Στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων
 • Ζάκυνθος: Στις 7.30 μ.μ. στην πρώην Νομαρχία
 • Ηράκλειο: Στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας
 • Καβάλα: Στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Καπνεργάτη
 • Καλαμάτα: Στις 7 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μάρτη
 • Καρδίτσα: στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία
 • Καστοριά: Στις 7 μ.μ. απέναντι από την παλιά Νομαρχία
 • Κατερίνη: Στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία
 • Κέρκυρα: Στις 7.30 μ.μ. στο Σαρόκο
 • Κιλκίς: Στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ειρήνης
 • Κοζάνη: Στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία
 • Κομοτηνή: Στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία
 • Κως: Στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας
 • Λαμία: Στις 7 μ.μ., στην πλατεία Πάρκου
 • Λάρισα: Στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία
 • Λαύριο: Στις 7 μ.μ. στο Άγαλμα Μεταλλωρύχων
 • Μυτιλήνη: Στις 7 μ.μ. στην πλατεία Σαπφούς
 • Νάουσα: Στις 7 μ.μ. στην πλατεία
 • Ξάνθη: Στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας
 • Πάτρα: Στις 7 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου
 • Πτολεμαΐδα: Στις 7 μ.μ. στο παλιό Πάρκο
 • Σέρρες: Στις 6.30 μ.μ. στην πλ. Ελευθερίας
 • Τρίκαλα: Στις 7 μ.μ. στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου
 • Φλώρινα: Στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία
 • Χαλκίδα: Στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αγοράς
 • Χίος: Στις 6.30 μ.μ. στην είσοδο της Απλωταριάς
 • Στην Άρτα η κινητοποίηση θα γίνει στις 8 Απρίλη στις 11 π.μ. στην πλ. Κιλκίς. 

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ 

«Κλιμακώνουμε τον αγώνα μαζικά, αποφασιστικά, μαχητικά!
Όλοι στα συλλαλητήρια στις 7 Απρίλη
Στην Αθήνα 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και νέες

Σε κάθε εργοστάσιο, μαγαζί, γραφείο, τόπο δουλειάς, σε κάθε χωριό και σχολή, παντού, οι εργαζόμενοι, ο λαός, να μάθουν την αλήθεια.

Κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ, ΣΕΒ ετοιμάζουν νέα επίθεση. Είναι αδίστακτοι. Νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, κατάργηση όσων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν μείνει, νέα άγρια φοροληστεία, όλα αυτά θα προστεθούν στα σημερινά βάσανα, οδηγώντας την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα σε απόγνωση.

Απευθύνουμε κάλεσμα οργάνωσης στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, σε όλους τους εργαζόμενους. Πάνω από 530 Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία συναντηθήκαμε στη μεγάλη πρωτοβουλία για την επαναφορά των ΣΣΕ, την κάλυψη των απωλειών, την κατάργηση των αντεργατικών νόμων. Σήμερα οι εξελίξεις επιβάλλουν να κλιμακώσουμε την πάλη σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.
Απευθύνουμε κάλεσμα μαχητικής δράσης, προετοιμασίας κι ενημέρωσης των εργαζομένων μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες, μέσα από γενικές συνελεύσεις, με στόχο να δυναμώνει το μέτωπο των εργαζομένων, να δοθεί γενική απεργιακή απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση.

Η ανάπτυξή τους πατάει πάνω στη δυστυχία του λαού!
Δεν υπάρχει προοπτική σε αυτό το δρόμο, μόνο νέα βάσανα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παζαρεύει το 4ο μνημόνιο για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων καλλιεργώντας ξανά το γνωστό παραμύθι της ανάπτυξης, από την οποία θα είναι τάχα ωφελημένοι όλοι και η πλουτοκρατία και ο λαός. Για τους εργαζόμενους ο λογαριασμός θα είναι βαρύς και ασήκωτος, όποτε κι αν το φέρουν.
Μας καλούν να συνηθίσουμε στην ανεργία, τη φτώχεια, τη μετανάστευση των παιδιών μας, την άθλια ζωή. Τα μέτρα που συζητούν, παρά τις αναβολές και τις δήθεν ασυμφωνίες, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αυταπάτες, για προσδοκίες και για ανοχή. Περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο που ψήφισαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και στηρίζει ο Λεβέντης.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε, με τη δύναμη της οργάνωσης, της ενότητας,
με σχέδιο για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κι εκμετάλλευσης
Έχουν συμφωνήσει και θα προχωρήσουν:
 • Στη μείωση του αφορολόγητου ορίου, που θα επιβαρύνει με αύξηση της φορολογίας μισθωτούς και συνταξιούχους και θα φέρει νέα δραματική μείωση του ήδη πενιχρού εισοδήματος.
 • Σε νέες μειώσεις σε μισθούς, σε νέες μειώσεις στις συντάξεις με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, με ενίσχυση της μερικής απασχόλησης και των ελαστικών σχέσεων εργασίας, με τον υποκατώτερο μισθό, με μόνιμους "κόφτες".
 • Στην αύξηση της ανεργίας με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
 • Σε νέες ιδιωτικοποιήσεις.
 • Στο τσάκισμα της συνδικαλιστικής δράσης, του δικαιώματος στην απεργία με αντιδραστικό συνδικαλιστικό νόμο.
 • Στη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών που επιβάλλουν εργασιακό καθεστώς ζούγκλας για τους εργαζόμενους, φορολογικό παράδεισο κι άλλα προνόμια για το κεφάλαιο.
Κανένας εργαζόμενος να μην ξεγελαστεί από τη νέα εξαπάτηση με "τα μέτρα και αντίμετρα"!
Έχουμε τη δύναμη να τους αντιμετωπίσουμε. Ανασυντάσσουμε το κίνημά μας, κάνουμε στην άκρη τους ανθρώπους της εργοδοσίας στο συνδικαλιστικό κίνημα!

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συνομιλεί απευθείας και συμφωνεί με εκπροσώπους της ΕΕ και του ΔΝΤ, του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων, έχοντας υπογράψει ακόμα και μνημόνια συνεργασίας με το ΣΕΒ και την κυβέρνηση. Δεν έχουν τίποτα καλό να περιμένουν οι εργαζόμενοι από τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Να πάρουμε την υπόθεση της ζωής μας στα χέρια μας, να οργανώσουμε τον αγώνα μας και να παλέψουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας, τα δικαιώματά μας, που έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Να βαδίσουμε στον ίδιο δρόμο με όσους βασανίζονται από την κυριαρχία των μονοπωλίων στις ζωές μας, με τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς επαγγελματίες τη φτωχή αγροτιά. Να δυναμώσει η κοινωνική συμμαχία!

Ένα δρόμο έχουμε, μια επιλογή:
Αγώνας - Ρήξη - Για την ανατροπή!

Η λογική της ανάθεσης σε άλλους να μας λύσουν τα προβλήματα δοκιμάστηκε πολλές φορές τα τελευταία χρόνια κι έχουμε πικρή πείρα. Με την πάλη μας συγκεντρώνουμε δυνάμεις, χτίζουμε το δικό μας μέτωπο ενάντια στο μαύρο μέτωπο των καπιταλιστών και των συμμαχιών τους. Παλεύουμε για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Έχει αποκαλυφθεί όλο και περισσότερο ο ρόλος τους ως λυκοσυμμαχίες και δυνάστες των εργαζομένων, των λαών. Το δίλημμα είναι μπροστά μας: ανατροπή ή υποταγή με θυσίες δίχως τέλος; Ανασυντάσσουμε το κίνημά μας, χτίζουμε τη συμμαχία μας, ανοίγουμε το δρόμο ο εργαζόμενος λαός να πάρει το τιμόνι της εξουσίας.

Συμμετέχουμε μαζικά στα συλλαλητήρια των συνταξιούχων στις 4 Απρίλη
Διαδηλώνουμε σε όλη τη χώρα στις 7 Απρίλη, μέρα συνεδρίασης του Eurogroup.
Στην Αθήνα 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια
Κλιμακώνουμε με νέους, πιο δυναμικούς αγώνες
Εμπρός λαέ, ξεσηκωμός!».

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.