04/17/17

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ξεκάθαρο, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συγκαλεί σήμερα υπουργικό συμβούλιο…Σε τηλεοπτική ομιλία του, χαιρέτισε την «ιστορική απόφαση» του τουρκικού λαού και κάλεσε τις ξένες χώρες να «σεβαστούν» το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να οργανώσει ένα νέο δημοψήφισμα, αυτή τη φορά για την επαναφορά της θανατικής ποινής, μια πρωτοβουλία που θα σήμαινε το τέλος της διαδικασίας για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ τόνισε ότι ο λαός διάλεξε, έκανε την επιλογή του και παρά τη μικρή διαφορά, το «ΝΑΙ» είναι ξεκάθαρο.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ, δήλωσε πως δεν υπάρχουν σχέδια να διαλυθεί το κοινοβούλιο και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές πριν από αυτές που είναι προγραμματισμένες για το 2019.

Ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη στην Τουρκία συνιστά ένα «αδιαμφισβήτητο επίτευγμα». Επιπλέον επισήμανε ότι όλοι πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Η Κομισιόν κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να επιδιώξει την «ευρύτερη δυνατή εθνική συναίνεση» μετά τη νίκη στο δημοψήφισμα το οποίο δίνει υπερεξουσίες στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν...


Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε χθες την τουρκική κυβέρνηση να επιδιώξει την «ευρύτερη δυνατή εθνική συναίνεση» μετά τη νίκη με οριακό προβάδισμα του «ναι» στο δημοψήφισμα το οποίο δίνει υπερεξουσίες στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Λαμβανομένης υπόψη της μικρής διαφοράς και των βαθιών συνεπειών του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καλούμε (...) τις τουρκικές αρχές να επιδιώξουν την ευρύτερη δυνατή εθνική συναίνεση στην εφαρμογή της», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκας Μογκερίνι και του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση της ΕΕ,  Γιοχάνες Χαν.

Η τουρκική αντιπολίτευση φοβάται ότι η χώρα οδεύει σε μια αυταρχική παρέκκλιση μετά το δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου θεωρεί αμφισβητούμενο.

Ο πρόεδρος Ερντογάν έθεσε τις σχέσεις με την ΕΕ στο επίκεντρο της εκστρατείας του, κατηγορώντας επανειλημμένα τις Βρυξέλλες για την απουσία προόδου στις διαπραγματεύσεις για την εισδοχή της Τουρκίας και εξακοντίζοντας τον χαρακτηρισμό «ΝΑΖΙ» προς τη Γερμανία και την Ολλανδία διότι απαγόρευσαν προεκλογικές συγκεντρώσεις των τουρκικών κοινοτήτων στο έδαφός τους.

«Η αναθεώρηση του Συντάγματος, και ειδικά η πρακτική εφαρμογή τους, θα αποτιμηθούν από τη σκοπιά των υποχρεώσεων της Τουρκίας ως κράτους υποψήφιου προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και (κράτους) μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης», προστίθεται στην ανακοίνωση των Γιούνκερ, Μογκερίνι και Χαν.

«Προτρέπουμε την Τουρκία να λάβει υπόψη της τις ανησυχίες και τις προτάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, στο οποίο ανήκουν οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ και πολλές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, παρακολουθεί τις εξελίξεις όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, άλλο ένα θέμα που προκαλεί συγκρούσεις με την Τουρκία, καθώς η ΕΕ έχει εκφράσει επανειλημμένα για τις ευρείας κλίμακας εκκαθαρίσεις που εξαπέλυσε ο πρόεδρος Ερντογάν μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι η ΕΕ «αναμένει την αποτίμηση» των διεθνών παρατηρητών «για τις καταγγελθείσες παρατυπίες» από την αντιπολίτευση στη διαδικασία της καταμέτρησης.

Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, επικεφαλης της ένωσης CDU/CSU, φαίνεται να αποκτά προβάδισμα 4% έναντι του επικεφαλή του SPD, Μάρτιν Σουλτς σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της TREND...


Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση της εταιρίας Trend που δημοσιεύθηκε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild  δείχνει ότι οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ προηγούνται με 35% έναντι 31% των Σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς, που υποχωρούν κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με ανάλογη μέτρηση την προηγούμενη εβδομάδα.

Το αριστερό Die Linke, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, έρχεται τρίτο κόμμα με 9% μαζί με το ξενόφοβο AFD και ακολουθούν οι Πράσινοι με 7% και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες με 6%.

Η έρευνα έγινε απο την εταιρία Trend με τη συμμετοχή 2.436 αντιπροσωπευτικά επιλεγμένων ατόμων το διάστημα μεταξύ 6 και 12 Απριλίου.

Οι επενδύσεις θα δώσουν την ώθηση για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας. Κυρίως οι επενδύσεις μπορούν να αλλάξουν το κλίμα. Το ξέρει αυτό ο πρωθυπουργός γι αυτό κινήθηκε στο πλαίσιο αυτό στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου...


του Γιάννη Παπαγιάννη (*) στην kontranews
 
Ο πρωθυπουργός ζήτησε την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και παράλληλα ζήτησε να κλείσουν οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν με τα νομοσχέδια κάθε υπουργείου. Ακόμα, ο Α. Τσίπρας ζήτησε να προχωρήσουν τα «κολλημένα» έργα, να υπάρχει συντονισμός μεταξύ των υπουργείων αλλά και να κατατεθούν προτάσεις για νέες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα.

Από την εισήγηση δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι αναφορές στη συμφωνία του Eurogroup της Μάλτας με τον Αλέξη Τσίπρα να αναφέρεται στην αξιολόγηση περιγράφοντας μεταξύ άλλων τα στάδια για να κλείσει η συμφωνία.

Η κυβέρνηση θέλει να τελειώσει μέσα στον Μάιο όλη τη σχετική διαδικασία στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και να περάσει στην επόμενη φάση.

Έτσι κι αλλιώς το επώδυνο μέρος της συμφωνίας με τις περικοπές συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου (αλλά και την πώληση κομματικού της ΔΕΗ), θεωρείται από τους κυβερνώντες ότι έχει «χωνευτεί» από την κοινή γνώμη και επιπλέον επειδή θα αφορά την περίοδο για μετά το 2018, δεν θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος. Τουναντίον θα μπορεί να κυβερνήσει να πλασάρει ως επιτυχία τη συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους, έστω κι αν αυτή αρχίσει πρακτικά επίσης μετά το 2018.

Οι επενδύσεις είναι η μόνη λύση για να βγούμε από την κρίση. Ας το καταλάβουμε καλά αυτό.
__________________

(*) Ο Γιάννης Παπαγιάννης είναι Δημοσιογράφος, εκφωνητής ειδήσεων στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA.

Μηνιαίο εισόδημα «Κοινωνικής Ένταξης» 485 € καθιερώνει η ιταλική κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι για 2 εκατομμύρια Ιταλούς  με ετήσιες απολαβές οι οποίες δεν ξεπερνούν τις έξι χιλιάδες ευρώ…


Η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι ενέκρινε το λεγόμενο «εισόδημα κοινωνικής ένταξης» το οποίο αναμένεται να αποτελέσει ένα μηνιαίο βοήθημα για περίπου δυο εκατομμύρια Ιταλούς. Οι λεπτομέρειες αυτής της πρωτοβουλίας θα πρέπει να καθοριστούν τις ερχόμενες εβδομάδες, αλλά σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο «εισόδημα ένταξης» οι πολίτες με ετήσιες απολαβές οι οποίες δεν ξεπερνούν τις έξι χιλιάδες ευρώ.

Το μηνιαίο ύψος του εισοδήματος κοινωνικής ένταξης (
reddito di inclusione sociale) ορίσθηκε στα 485 ευρώ και θα έχουν πρόσβαση σε αυτό και οικογένειες που είναι ιδιοκτήτριες ακινήτου, οι οποίες, όμως, δεν διαθέτουν άλλες πηγές οικονομικής στήριξης. «Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μια δέσμευσή μας υπέρ της αξιοπρέπειας των πολιτών, ώστε να ελευθερωθούν από την πίεση της ανάγκης», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

«Η οικονομική κρίση που ζήσαμε ήταν η μεγαλύτερη που σημειώθηκε μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ενάμιση εκατομμύριο οικογένειες ζουν σε κατάσταση φτώχειας», πρόσθεσε ο κεντροαριστερός επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Ένα από τα κύρια στοιχεία του νέου εισοδήματος ένταξης είναι ότι θα συνεχίσει να καταβάλλεται και για μερικούς μήνες αφότου ο δικαιούχος καταφέρει να βρει μια θέση εργασίας. Μια κίνηση που στοχεύει στο να προσφερθεί ένα έμμεσο κίνητρο για την αύξηση της απασχόλησης. Συνολικά, όμως, οι πολίτες οι οποίοι στην Ιταλία βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας ξεπερνούν τα τέσσερα εκατομμύρια.

O ομότιμος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Σάββας Ρομπόλης, σύμφωνα με τον ιστοχώρο ergasianet.gr, έκανε τις δραματικές αυτές δηλώσεις προσθέτοντας ότι οι περικοπές που έγιναν από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν μειώσει τη μέση κύρια σύνταξη στα 700 ευρώ...

Στα όρια της φτώχειας βρίσκονται 1,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι, με εισοδήματα 4.500 ευρώ τον χρόνο, ενώ οι νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις το 2019 θα οδηγήσουν σε συνολική μνημονιακή απώλεια εισοδημάτων για τους συνταξιούχους έως 70%.

Τις δραματικές αυτές επισημάνσεις διατυπώνει ο ομότιμος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Σάββας Ρομπόλης, προσθέτοντας ότι οι περικοπές που έγιναν από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν μειώσει τη μέση κύρια σύνταξη στα 700 ευρώ.

Παράλληλα δυσοίωνες είναι οι προοπτικές για το μέλλον των συντάξεων που έχουν μετατραπεί σε φιλοδωρήματα (απώλειες έως 50%). Όπως παρατηρεί ο Σάββας Ρομπόλης, η κατάσταση με το ασφαλιστικό σύστημα θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη τη δεκαετία 2020-2030, οπότε και θα συνταξιοδοτηθούν οι Έλληνες που γεννήθηκαν το 1960.

«Αν παρατηρήσουμε την εξέλιξη γεννήσεων τη μεταπολεμική περίοδο, θα δούμε ότι το 1960 είχαμε μεγαλύτερο αριθμό γεννήσεων, άρα θα έχουμε μεγαλύτερο αριθμό συνταξιοδοτήσεων, που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε πόρους για να χρηματοδοτηθούν συντάξεις νέων συνταξιούχων» αναφέρει.
 

52,2 δισ. αφαιρέθηκαν από 2,5 εκ. συνταξιούχους!

 
Επίσης μιλώντας στον Ρ/Σ Αθήνα 9.84 για τα μέτρα που θα ισχύσουν στο συνταξιοδοτικό από το 2019 υπογράμμισε οτι θα «πρόκειται για την 15η περικοπή στις συντάξεις από το 2010 δηλαδή συνολικά το 70% του ύψους των συντάξεων. Από 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους έχουν αφαιρεθεί, συμπεριλαμβανομένων και των επικείμενων μειώσεων, περίπου 52 δισ ευρώ».

Ο κ. Ρομπόλης τόνισε ότι σε ορισμένες κατηγορίες το ύψος της περικοπής θα φτάσει ακόμα και το 40% ενώ οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι περίπου 270 χιλιάδες πρώην ασφαλισμένοι ΤΕΒΕ, που θα χάσουν γύρω στα 360 ευρώ.

Ειδικά μισθολόγια- τράπεζες και Δημόσιο θα χάσουν περίπου 220 έως 270 ευρώ το μήνα, ενώ συνταξιούχοι του ΙΚΑ θα βρεθούν αντιμέτωποι με μειώσεις της τάξεως του 5%.

Ο κ.Ρομπόλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι διαδοχικές περικοπές των συντάξεων δεν διασφαλίζουν την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, έκανε λόγο για βίαιη προσαρμογή υπογραμμίζοντας ότι από το 2020 αναμένεται κύμα συνταξιοδότησης το οποίο με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.
ergasianet.gr/athina984.gr

Οριακή επικράτηση του «ΝΑΙ» με 51,18% στο Τουρκικό Δημοψήφισμα - Νοθεία καταγγέλλει η αντιπολίτευση και ζητά επανακαταμέτρηση ψήφων....


Οριακή ήταν η επικράτηση του «ΝΑΙ» στο τουρκικό δημοψήφισμα, καθώς συγκέντρωσε ποσοστό συγκεντρώνει ποσοστό περίπου 51% - λίγο πάνω από το απαιτούμενο όριο του 50% -, έναντι σχεδόν 49% που συγκέντρωσε το «ΟΧΙ». 

Η πύρρειος νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του, συνοδεύεται από καταγγελίες για νοθεία στο δημοψήφισμα αλλά και από κλίμα βαθιάς πόλωσης που έχει δημιουργηθεί στη χώρα. 

Σε μια εκλογική αναμέτρηση που τα είχε όλα, δυστυχώς ακόμη και νεκρούς, ο Τούρκος πρόεδρος δεν κατάφερε να κάνει αυτό που επιθυμούσε, να αναδειχτεί σε απόλυτο κυρίαρχο της χώρας εξασφαλίζοντας ένα ισχυρό ποσοστό, καθώς το αποτέλεσμα δείχνει ότι η χώρα είναι διχασμένη. 

Ο ίδιος πριν την ψηφοφορία περίμενε ποσοστό ανάμεσα στο 55% και 60% υπέρ των συνταγματικών αλλαγών με τις οποίες θα συγκέντρωνε στα χέρια του τις εξουσίες της χώρας μετατρέποντας το πολιτικό σύστημα από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό. 

Η εκλογική επιτροπή επιβεβαίωσε τη νίκη του "ΝΑΙ" στο δημοψήφισμα


Τα ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι Τούρκοι ψηφοφόροι ενέκριναν την αναθεώρηση του Συντάγματος, που προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στην χώρα, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK).

Η εκστρατεία υπέρ του «ναι» συγκέντρωσε 1,25 εκατομμύρια περισσότερες ψήφους σε σύγκριση με την εκστρατεία υπέρ του «όχι» και δεδομένου ότι μόλις 600.000 απομένουν προς καταμέτρηση, αυτό σημαίνει ότι η συνταγματική αναθεώρηση εγκρίθηκε, δήλωσε ο πρόεδρος του YSK Σαντί Γκιουβέν σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα.

Η αντιπολίτευση αμφισβητεί το αποτέλεσμα - Καταγγελίες για νοθεία


Παράλληλα η εκλογική διαδικασία στιγματίστηκε από καταγγελίες για νοθεία τόσο στα εκλογικά τμήματα όσο και επισήμως από τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης που αμφισβητούν το αποτέλεσμα και ζητούν επανακαταμέτρηση ψήφων. Κι αυτό γιατί η εκλογική επιτροπή αποφάσισε μετά την ψηφοφορία να προσμετρήσει τα ψηφοδέλτια χωρίς σφραγίδα. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει αλλοίωση του αποτελέσματος από 3 - 4%.

DW:Eρντογάν εναντίον Ατατούρκ


Με το δημοψήφισμα ο Ρ. Τ. Ερντογάν δεν επιχειρεί μόνο να αλλάξει το τουρκικό πολίτευμα. Θέλει να ανατρέψει τις πολιτικές και κοινωνικές αρχές που είχε θεμελιώσει ο ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ. γράφει η Deutsche Welle...

Σήμερα ο Ερντογάν εμμένοντας στην εγκαθίδρυση προεδρικού συστήματος έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του τον Ατατούρκ, εκτιμά ο Κανέρ Αβέρ από το Κέντρο Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ντούισμπουργκ-Έσσεν. Σύμφωνα με τον Αβέρ ο Ερντογάν θέλει να μείνει στην τουρκική ιστορία ως ο πιο σημαντικός πολιτικός άνδρας μετά τον Ατατούρκ.«Θέλει την απόλυτη εξουσία και για το λόγο αυτό χρειάζεται μια συνταγματική αλλαγή», λέει ο ειδικός σε θέματα Τουρκίας. Μια τέτοια σημαντική αλλαγή ενδέχεται να συμπέσει και με τον εορτασμό των 100 χρόνων Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923. Μια μοναδική συγκυρία για τον Ερντογάν, ο οποίος θα θελήσει να φανεί ως ο ισχυρός άνδρας που οδήγησε τη χώρα έξω από τη δίνη της εσωτερικής κρίσης. Προκειμένου να πετύχει όσο μεγαλύτερη υποστήριξη μπορεί, ο Ταγίπ Ερντογάν απευθύνεται εν έτει 2017 σε εκείνο το κομμάτι του πληθυσμού που υποτίμησε κάποτε ο Ατατούρκ. Για τον νυν τούρκο πρόεδρο, όπως άλλωστε και για τον προκάτοχό του, οι συμβολισμοί έχουν σημασία.

Τέλος, από ιδεολογική σκοπιά, ο Ερντογάν εκπροσωπεί το εθνικιστικό, συντηρητικό και θρησκευτικό κατεστημένο. Εάν πετύχει τους σκοπούς του θα επαναφέρει αυτά τα στοιχεία στους κρατικούς θεσμούς, εκτιμά ο Αβέρ. Αν και ο ίδιος πιστεύει ότι η Τουρκία σήμερα δεν μπορεί να μετατραπεί σε ένα ισλαμικό κράτος, εντούτοις είναι πιθανό αυτά τα τρία στοιχεία να γίνουν πιο έντονα στη νομοθεσία, στο δημόσιο βίο, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια. Εν ολίγοις, το όραμα του Ερντογάν είναι μια νέα Τουρκία. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιεί ιδεολογικούς μηχανισμούς προκειμένου να πετύχει την συντηρητική αναμόρφωση της χώρας. Και για αυτόν ακριβώς το λόγο, υποστηρίζει ο τούρκος ιστορικός, παρουσιάζει τον εαυτό του ως το αντίπαλο δέος στον Ατατούρκ.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.