04/24/17

Τον Εμμανουέλ Μακρόν, κόντρα στην Μαρίν Λεπέν, στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στο δεύτερο γύρο των Γαλλικών προεδρικών εκλογών, υπενθυμίζεται ότι το κυβερνών κόμμα στον πρώτο γύρο στήριζε τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν...


Από το Μέγαρο Μαξίμου επίσημο σχόλιο δεν υπήρξε μέχρι αργά χθες βράδυ, ωστόσο, τον τόνο έδωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου που με ανάρτησή της στο twitter σχολίασε: «Αριστερή στάση ευθύνης από το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας. Δεδομένη η τεράστια αντίθεσή του με Μακρόν, καλεί σε καταψήφιση της Λεπέν».

Και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης ανέφερε: «Ψηφίζουμε και με τα δύο μας χέρια Μακρόν στον δεύτερο γύρο. Δεν χρειάζονται μιζέριες και γκρίνιες, χρειάζεται η γαλλική ακροδεξιά να καταγράψει το μικρότερο δυνατό ποσοστό στον δεύτερο γύρο. Χρειάζεται ένα πανδημοκρατικό μέτωπο απέναντι στις ιδέες που εκπροσωπεί η γαλλική ακροδεξιά. Αν ο Μακρόν γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας η Αριστερά μπορεί και πρέπει να του κάνει προγραμματική αντιπολίτευση».

Τέλος, ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έδωσε με τη σειρά του το στίγμα γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης : «Για τον Β' γύρο των Γαλλικών προεδρικών εκλογών λέμε καθαρά: Δημοκρατική πανστρατιά κατά της ακροδεξιάς Λεπέν, όπως ζητά και το Γαλλικό ΚΚ».

Μητσοτάκης: Η νίκη Μακρόν είναι η απάντηση στην επίθεση του αριστεροδεξιού λαϊκισμού


Με θερμά λόγια υποδέχθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης τις εκτιμήσεις των exit polls που δείχνουν νίκη του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τον ιστοχώρο.iefimerida.gr, υπογράμμισε πως η νίκη του ανεξάρτητου υποψήφιου είναι απάντηση στην «επίθεση του αριστεροδεξιού λαϊκισμού».

«Η νίκη Μακρόν είναι η απάντηση των φιλελεύθερων δυνάμεων της λογικής στην επίθεση του αριστεροδεξιού λαϊκισμού», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τους 5 Ευρωπαίους που θέλουν, αλλά και μπορούν με μία έννοια να διαλύσουν την Ευρωζώνη, παρουσιάζει το CNN, με αφορμή την άνοδο του “ευρωσκεπτικισμού” στην Ένωση, ένας προβληματικό όρος που δεν αποδίδει ορθά την θετική πολιτική αντίθεση στο ευρώ...


Μάλιστα, επικαλείται την τελευταία δημοσκόπηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, βεβαίως και εξωραΐζει την εικόνα του ευρωνομίσματος, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι το 25% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το κοινό νόμισμα θέλουν να εξαφανιστεί.

Η απειλή για το ευρώ είναι πιο οξεία στη Γαλλία, όπου οι άνθρωποι θα ψηφίσουν την Κυριακή στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με το
CNN, το ευρώ, το νόμισμα των 19 χωρών της ΕΕ, είναι το πιο ορατό σύμβολο του πολύχρονου πειράματος της περιοχής προς την οικονομική ολοκλήρωση.

Αλλά βρίσκεται υπό απειλή κάτω από τα προβλήματα που έχει επισωρεύσει στις κοινωνίες.

Γιατί ορισμένοι Ευρωπαίοι θέλουν να «σκοτώσουν» το ευρώ;

Η Ευρώπη δεν είναι έθνος


Για τον Ιταλό
Alberto Bagnai, η ρητορική του εναντίον του νομίσματος βασίζεται στο γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι το ίδιο, και έτσι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν το ίδιο νόμισμα.

«Το βασικό σημείο είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε ένα ομοσπονδιακό κράτος από χώρες με τόσο διαφορετικό πολιτιστικό παρελθόν», δήλωσε ο Ιταλός ακαδημαϊκός.

«Χωρίς ένα ευρωπαϊκό κράτος, δεν μπορούμε να έχουμε ευρωπαϊκό νόμισμα».

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι πιο πλούσιες και μερικές πιο φτωχές, όπως οι αμερικανικές πολιτείες.

Αλλά σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η ευρωζώνη δεν διαθέτει κεντρική κυβέρνηση για να αποφασίσει σχετικά με τις δαπάνες και τις φορολογικές και δημοσιονομικές πολιτικές.

«Η ΗΠΑ είναι ένα έθνος, υπάρχει μια αίσθηση της κοινής ταυτότητας», είπε.

Αυτό δεν είναι αλήθεια στην Ευρώπη, όπου υπάρχει ελάχιστη προοπτική της πολιτικής ενότητας, επειδή οι πλουσιότερες χώρες, όπως η Γερμανία, θα καταλήξουν να μεταφέρουν χρήματα σε μόνιμη βάση στους λιγότερο πλούσιους.

«Η Γερμανία δεν το θέλει αυτό», δήλωσε ο Bagnai.

«Θα πρέπει να σταματήσει να λέει παραμύθια.»

Τα επιτόκια που η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία χρειαζόταν να πληρώσει στους πιστωτές έπεσαν κατακόρυφα μετά την ένταξή τους στο ευρώ.

Στο ίδιο επίπεδο με τη Γερμανία.

«Οι επενδυτές κοίταζαν τα ονομαστικά επιτόκια και σκέφτηκαν ότι οι Έλληνες έχουν γίνει σαν τη Γερμανία,» είπε ο Bagnai.

«Ήταν το είδος μιας οπτικής ψευδαίσθησης.»

Στη συνέχεια, η οικονομική κρίση χτύπησε και οι ρωγμές στη νομισματική ένωση άρχισαν να διαφαίνονται.

Η ευρωζώνη έχει αποτύχει


Σύμφωνα με το CNN, ο Sergi Cutillas αρχικά ήταν ενθουσιασμένος όταν η Ισπανία προσχώρησε στο ευρώ.

Τώρα τη θέλει έξω.

«Η ευρωζώνη έχει αποτύχει.
Ήταν ένα κακό πείραμα», είπε.

Ο 34χρονος οικονομολόγος θέλει την Ισπανία να εγκαταλείψει το ευρώ.

Στην Ισπανία, η πολιτική ηγεσία δεν ήταν σε θέση να υποτιμήσει το ευρώ για να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της φούσκας των ακινήτων και την κρίση χρέους.

Αντ ‘αυτού, η Μαδρίτη αναγκάστηκε να μειώσει τις δαπάνες και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα λιτότητας, πλήττοντας τα πρότυπα διαβίωσης.

«Η ανεργία φτάνει στο 20% και αυτό είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα του ευρώ», δήλωσε ο οικονομολόγος Cutillas.

Σύμφωνα με τον Cutillas, πολλοί άνθρωποι στην Ισπανία, οι οποίοι υπέφεραν δεκαετίες από τη βίαιη δικτατορία του Φρανσίσκο Φράνκο, πιστεύουν ότι το ευρώ συνδέεται με την πρόοδο, τον εκσυγχρονισμό και την ειρήνη.

Αυτό δεν είναι αρκετό για τον οικονομολόγο.

«Είναι ωραίο να είναι κανείς σε θέση να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο εύκολα, αλλά αυτά τα πλεονεκτήματα αυτά δεν θα πρέπει να καλύπτουν το τι συμβαίνει με το ευρώ», είπε.


Μια ελληνική τραγωδία


Η Ελλάδα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του διαχωρισμού μεταξύ πλουσίων χωρών της Βόρειας Ευρώπης και των ασθενέστερων στην περιφέρεια.

Αντιμετωπίζοντας μια κρίση του χρέους από μόνη της, την Αθήνα συμφώνησε σε δραστικά προγράμματα λιτότητας σε αντάλλαγμα των επανειλημμένων διασώσεων.

Οι μισθοί, οι συντάξεις και οι κρατικές δαπάνες έχουν όλα κοπεί δραματικά.

Ο Φώτης Παναγιωτόπουλος, εργαζόμενος στο Λιμεναρχείο της Αθήνας, γνώρισε τις συνέπειες από πρώτο χέρι.

Ο μισθός του έχει μειωθεί κατά 50% από την αρχή της ελληνικής κρίσης το 2010.

Η σύζυγός του δεν μπορεί να βρει μια σταθερή δουλειά.

«Αυτό που βιώνουμε στην Ελλάδα είναι αργός θάνατος», είπε.

«Δεν υπάρχει διέξοδος, αν δεν απελευθερωθούμε από αυτόν τον κύκλο του χρέους», προσθέτει.
Ο Παναγιωτόπουλος θέλει την Ελλάδα να ξεφορτωθεί το ευρώ και να ξεκινήσει από την αρχή.
«Εμείς απλά θέλουμε ότι και τα παιδιά μας, μπορούν να έχουν ένα αξιοπρεπές μέλλον», είπε.

«Με το ευρώ, δεν βλέπω πώς αυτό είναι δυνατό.»


Η Ευρω- φούσκα της Ιρλανδίας


Θυμάται κανείς τον κέλτικο τίγρη;
Η Ιρλανδία είχε απογειωθεί στα πρώτα χρόνια του ευρώ, καθώς αναπτυσσόταν με ρυθμό κατά μέσο όρο 6,5% ετησίως μεταξύ 1999 και 2007.

Ο Keith Redmond, ένας οδοντίατρος και τοπικός πολιτικός στο Δουβλίνο, ανατρέχει σε εκείνες τις ημέρες με φόβο.

«Δεν ήταν μια έκρηξη.

Ήταν μια φούσκα … μια φούσκα του ευρώ», είπε.

Ο Redmond υποστηρίζει ότι χωρίς έλεγχο των επιτοκίων της, η Ιρλανδία δεν ήταν σε θέση να μειώσει η φούσκα.

Όταν έσκασε, έφερε το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα στο χείλος της κατάρρευσης.
Η Ιρλανδία αναγκάστηκε να μειώσει τις δαπάνες.

Αν και η χώρα έχει καταφέρει να κινήσει και πάλι την οικονομία της, για για τον Redmond, το ευρώ εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα.

«Το βασικό μειονέκτημα είναι ακόμα εκεί … και μπορεί να ξαναβρεθούμε στην ίδια κατάσταση.

Δεν έχουμε καμία ευελιξία στη νομισματική μας πολιτική, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ένα σοκ», είπε.

Απειλή για την Γαλλική εθνική κυριαρχία


Ο Γάλλος Vincent Brousseau, οικονομολόγος, θεωρεί ότι το πρόβλημα της Γαλλίας είναι το ευρώ, όχι τα δημοσιονομικά.


Βλέπει το κοινό νόμισμα ως απειλή για την εθνική κυριαρχία της Γαλλίας.
«Δεν είναι γαλλικό», είπε.


«Δεν έχει σημασία αν είναι υπερτιμημένο ή υποτιμημένο… αυτό έχει να κάνει με τις δικές μας αποφάσεις.»


Ο Brousseau εργάστηκε για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέχρι πριν από λίγα χρόνια.
«Όταν ξεκίνησα στην ΕΚΤ, πίστευα θα μπορούσε να υπάρξει μια Ευρώπη.

Ήμουν πεπεισμένος», είπε.

Αλλά άλλαξε σταδιακά τη γνώμη του, καθώς για πάνω από 15 χρόνια που πέρασε στην κεντρική τράπεζα, είδε ότι υπάρχει ένα κοινό επιτόκιο για όλες τις 19 χώρες της ευρωζώνης.

«Συνειδητοποίησα ότι η μεταφορά της κυριαρχίας από τη Γαλλία στο ευρωπαϊκό υπερκράτος δεν είναι καλό για τη χώρα», δήλωσε ο Brousseau, ο οποίος επιβλέπει σήμερα την οικονομική και νομισματική πολιτική στο γαλλικό πολιτικό κόμμα UPR.


Τι έπεται

Οι αντίπαλοι του ευρώ διαφωνούν για το τι πρέπει να συμβεί στη συνέχεια.

Ο Redmond θα ήθελε να δει το νόμισμα να χωρίζεται στα δύο.

Το τρέχον ευρώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη Γερμανία, την Ολλανδία και άλλες οικονομικά ισχυρότερες χώρες.

Ένα δεύτερο, πιο αδύναμο ευρώ, θα πρέπει να εισαχθούν για την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Ισπανία.

Ο Brousseau θέλει η Γαλλία να αποσύρει εντελώς το ευρώ και να φέρει πίσω το φράγκο.

Στην Ιταλία, ο Bagnai σκέφτεται ότι το τέλος του ευρώ είναι αναπόφευκτη.

«Γνωρίζουμε ότι το έργο θα μπορούσε να διαρκέσει μια δεκαετία, ίσως, αλλά πρόκειται να τελειώσει.

Και όσο πιο γρήγορα τελειώσει τόσο το καλύτερο.» 
 πηγή: iskra,gr/CNN

Ο καπιταλισμός, όπως τουλάχιστον τον βιώνουμε τις τελευταίες δεκαετίες, έχει άμεση σχέση με τη διαφθορά και όχι με κάποια μορφή δίκαιης ελεύθερης αγοράς...


γράφει η Φωτεινή Μαστρογιάννη (*)

Η σχέση αυτή βασίζεται στην ίδια τη θεωρητική του βάση, όπως την εξέφρασαν οι Ρέηγκαν και Θάτσερ, σύμφωνα με την οποία, σημαντικό είναι το άτομο και όχι η κοινωνία. Κατ’αυτό τον τρόπο η έννοια της οποιαδήποτε συλλογικότητας καταρρίπτεται και σημασία έχει μόνο το τι κάνει το ίδιο το άτομο, ακόμα και παράνομες και εγκληματικές πράξεις αρκεί να ενεργεί προς ίδιον όφελος,αδιαφορώντας για το κοινωνικό σύνολο. Λόγω του ότι όμως ο «άνθρωπος είναι ον κοινωνικό» («ζώον κοινωνικόν» κατά Αριστοτέλη), η υιοθέτηση του ακραίου ατομισμού είναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση (που είναι συλλογική) γιατί εντείνει τον ανταγωνισμό και επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας συνοδεία των αντίστοιχων συλλογικών νευρώσεων (βλ. άρθρα μου για τον ναρκισσισμό).

Η κατάργηση οποιασδήποτε έννοια συλλογικότητας φαίνεται και από τις εργασιακές σχέσεις, όπου πέραν των ατομικών συμβάσεων, αυτό που κυρίως προωθείται για το άμεσο μέλλον είναι ο εργαζόμενος να είναι ο ίδιος επιχειρηματίας ενοικίασης της εργατικής του δύναμης σε μισθό κατώτερο όμως από αυτόν που θα έπαιρνε εάν ήταν μισθωτός με τις προηγούμενες υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι π.χ. στις ΗΠΑ από το 2007 μέχρι σήμερα ο πλούτος του μέσου αμερικανικού νοικοκυριού μειώθηκε κατά 40% ενώ το 0,1% του πληθυσμού αντίστοιχα αύξησε τον πλούτο του. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι οι σύγχρονοι πλούσιοι δεν είναι οι επιχειρηματίες της παλαιάς μορφής δηλαδή άνθρωποι που δημιουργούσαν επιχειρήσεις της παραγωγικής οικονομίας από τις οποίες πλούτιζαν αλλά τα στελέχη των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων τα οποία αμείβονται με υπέρογκους μισθούς ακόμα και εάν χρεοκοπούν τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται.

Ο ατομισμός που προωθείται φαίνεται και από τη διάλυση της οικογένειας. Ο σύντροφος θεωρείται αναλώσιμος και υπάρχει η αγωνία για εύρεση καινούριου και καλύτερου. Ως αποτέλεσμα, τα διαζύγια αυξάνονται όπως και οι μονογονεϊκές οικογένειες που είναι αυτές που αποτελούν και τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού.

Ο Κέυνς έλεγε ότι "μακροπρόθεσμα όλοι θα πεθάνουμε", ο σύγχρονος ατομιστής νοιάζεται για τη σύντομη επιβίωσή του αδιαφορώντας για το μέλλον, γνωρίζει ότι δεν θα ζει στο μέλλον αλλά όμως θα ζουν τα παιδιά του, αδιαφορώντας για το μέλλον αδιαφορεί λοιπόν και για τα ίδια του τα παιδιά, κάτι που δυστυχώς βλέπουμε συχνότατα στις μέρες μας. Η αδιαφορία όμως για τα παιδιά δεν αφορά το μέλλον αλλά και το παρόν. Πολλοί σύγχρονοι ατομιστές γονείς ενδιαφέρονται περισσότερο για το ντύσιμό τους, το μοντέλο του κινητού τους, τις εξόδους τους παρά για την ορθή ανατροφή των παιδιών τους. Απαλλάσσονται από τις ευθύνες τους προσφέροντας υλικά αγαθά μόνο, κακοποιώντας τα ψυχολογικά κατ'αυτό τον τρόπο (βλ. κείμενό μου "Έθνη και ναρκισσισμός"). Μεγαλώνει έτσι μία γενιά παιδιών που γίνονται ατομιστές για να επιβιώσουν γιατί δεν τους έχει προσφερθεί άλλος τρόπος.

Τα άτομα ως αντίδραση στους περιορισμούς που τους επιβάλλει το οικονομικό σύστημα αυξάνουν τις πράξεις βίας. Παράλληλα, η βιομηχανία του εγκλήματος αυξάνεται. Όπως είπε και ο Μάικλ Μουκάσεϊ (Michael Mukassey) πρώην γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, είναι άκρως ανησυχητική η διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος στον τομέα της ενέργειας (!) καθώς και σε άλλους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας (!). Η δε πολυπλοκότητα των νόμων αλλά και η ίδια η πολυνομία διευκολύνει τη διαφθορά και την αποφυγή της τιμωρίας. Ο νόμος προστατεύει τους πλούσιους και τιμωρεί τους πιο αδύναμους ενώ οι πολιτικοί υπερασπίζονται τα συμφέροντα των ισχυρών και όχι των αδυνάμων.

Όλα αγοράζονται και όλα πωλούνται, όλα έχουν μία τιμή και όπως λέει η Μαφία «ότι δεν αγοράζεται με χρήμα, αγοράζεται με πολύ χρήμα». Τα παιδιά αγοράζονται είτε από παρένθετες μητέρες, είτε απευθείας με στόχο την πώληση οργάνων ή ως σκλάβοι- εργάτες σε εργοστάσια. Στο Ιράκ κατά τη δεκαετία του 1990 τα όργανα παιδιών κόστιζαν $7.000 έναντι των $15.000 που κόστιζαν στην Ινδία.

Ο σύγχρονος καπιταλισμός προωθεί τον ατομισμό και με τη διάδοση του αγοραίου σεξ μέσω του Διαδικτύου και της τηλεόρασης. Η συντροφικότητα είναι "ξεπερασμένη".Ο τζίρος της πορνογραφίας είναι εντυπωσιακός. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, γυρίζονται περίπου 10.000 πορνογραφικές ταινίες ετησίως αποφέροντας 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Το πορνογραφικό στυλ προωθείται και από την τηλεόραση μέσω των διαφόρων σειρών και εκπομπών ριάλιτυ αλλά και από τη βιομηχανία μόδας. Το σεξ είναι για γρήγορη ανάλωση με στόχο το κέρδος αλλά και ως τρόπος επιβίωσης γι’αυτό σημειώνεται και σημαντική αύξηση στην πορνεία, στο τράφικινγκ γυναικών αλλά και στα ναρκωτικά. Μάλιστα, το εκπληκτικό του σύγχρονου καπιταλισμού είναι ότι η πορνεία και τα ναρκωτικά θεωρούνται πλέον τομείς που προσμετρώνται στο ΑΕΠ της χώρας, υποδηλώνοντας έτσι την αδυναμία του προσφοράς στην υγιή οικονομική ανάπτυξη αλλά και την έκταση της διαφθοράς που είναι τέτοια έτσι ώστε να έχει καταστεί "επάγγελμα"!

Ο άνθρωπος ενδιαφέρεται μόνο για τη βραχυπρόθεσμη επιβίωση, γίνεται επιφανειακός, ζει για την κατανάλωση, μόνος του. Αποφεύγει τις κοινωνικές επαφές, δεν τηλεφωνεί ούτε βρίσκεται με φίλους, ανταλλάσσει μηνύματα μέσω κινητών ή του Διαδικτύου όταν θέλει κάτι. Αναρτά φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν τον εατό μου στα κοινωνικά μέσα. Παντού επιδεικνύει τον διογκωμένο ναρκισσισμό του. Οι επαφές με τους άλλους περιορίζονται στη "χρησιμότητά" τους, το άτομο θέλει μόνο να παίρνει από τους άλλους - θαυμασμό, χρήματα, χάρες αλλά όχι να δίνει. Έξυπνος θεωρείται όποιος βγάζει πολλά χρήματα ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο τα βγάζει ενώ ο ηθικός και ο ενάρετος θεωρείται γραφικός και ίσως και λίγο βλάκας. Στόχος του εύκολου πλουτισμού δεν είναι η κάλυψη των βασικών αναγκών αλλά του «φαίνεσθαι» που επιτυγχάνεται μέσω του καταναλωτισμού. Ο καπιταλισμός είναι πλέον ο σύγχρονος απολυταρχισμός. Όπως επεσήμανε η φιλόσοφος Χάννα Αρεντ «Ο απολυταρχισμός δεν τείνει να είναι απλά ένα δεσποτικό σύστημα που επιβάλλεται στα άτομα αλλά ένα σύστημα στο οποίο τα άτομα είναι περιττά».

Μπορεί όμως αυτό το οικονομικό σύστημα να αλλάξει; Είναι οι άνθρωποι πρόθυμοι να επανέλθουν στη συλλογικότητα και να αρνηθούν τον ατομισμό ή είναι πλέον αδύνατον; Θα φέρει ο σύγχρονος καπιταλισμός το τέλος της ιστορίας; Διαθέτει ακόμα ο άνθρωπος υπόλοιπο ευθύνης ώστε να τον αλλάξει ή θα αφεθεί να καταστεί περιττός;

Τα ερωτήματα είναι πολλά, οι παγκόσμιες αντιδράσεις όμως είναι και αυτές πολλές, έστω και εάν στη χώρα μας δεν ακούμε πολλά γι’αυτές, παραμένουν ωστόσο ένα ελπιδοφόρο μήνυμα.

Προτεινόμενη Βιβλιογραφία
Μαστρογιάννη, Φ. 2017. Εθνη και ναρκισσισμός. Διαθέσιμο στη διεύθυνση: <http://mastroyanni.blogspot.in/2017/04/blog-post_17.html>

Μαστρογιάννη, Φ. 2016. Πορνεία και ναρκωτικά. Η "σκιώδης" πλευρά της οικονομίας. Διαθέσιμο στη διεύθυνση: <http://mastroyanni.blogspot.in/2016/02/blog-post_9.html>

Kempf, H. 2009. Pour sauver la planète, sortez du capitalisme. Éditions du Seuil. 

Mauldin, J. 2017. The Median Household's Wealth Has Declined By 40% Since 2007. Διαθέσιμο στη διεύθυνση:https://seekingalpha.com/article/4064231-median-households-wealth-declined-40-percent-since-2007?app=1&auth_param=adb11:1cfkms9:6da2ce15add49b6bd0e56ba6e0988d22&uprof=29  
 (*) Η Φωτεινή Μαστρογιάννη είναι Οικονομολόγος, καθ. ΜΒΑ, συγγραφέας

Ο Εμμανουέλ Μακρόν, αφού φοίτησε στα καλύτερα γαλλικά σχολεία, έκανε περιουσία την περίοδο που εργαζόταν στην επενδυτική τράπεζα Ρότσιλντ, όπου κέρδισε το παρωνύμιο «ο Μότσαρτ των οικονομικών»...


Ο Μακρόν θα κονταροχτυπηθεί στο δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών με την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. Και εκτός απροόπτου θα είναι ο επόμενος Γάλλος πρόεδρος.

Ο ίδιος μπήκε στη γαλλική πολιτική σκηνή αποφασισμένος να εφαρμόσει τα προσόντα του, δηλαδή αυτά του επενδυτή τραπεζίτη.

Πριν δυο χρόνια ανέλαβε το υπουργείο Οικονομίας και πριν λίγο καιρό αποφάσισε να κατέβει υποψήφιος για την προεδρία - ως ανεξάρτητος και απέναντι στον σοσιαλιστή υποψήφιο Μπενουά Αμόν.

Γρήγορα αναδείχτηκε σε φαβορί στις πιο αβέβαιες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας προτού καν γιορτάσει τα 40ά του γενέθλια. Άγνωστος στο ευρύ κοινό τρία χρόνια πριν, αν κερδίσει στις εκλογές, ο 39χρονος θα γίνει ο νεότερος ηγέτης κράτους μετά τον Ναπολέοντα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πολλοί αποδίδουν την πρωτοφανή του άνοδο στην ανάγκη των Γάλλων για νέα πρόσωπα, παράλληλα με την αναπάντεχη πτώση πολλών παραδοσιακών αντιπάλων του και τη φθορά του γαλλικού δικομματισμού.

Εκμεταλλευόμενος τη δυσαρέσκεια για την τρέχουσα κατάσταση, ο Μακρόν υποσχέθηκε να κάνει ριζοσπαστικές αλλαγές. Υποστήριξε ότι η Γαλλία εμποδίζεται από τις ελίτ που φροντίζουν για τα δικά τους συμφέροντα και δήλωσε ότι ο ίδιος το γνωρίζει γιατί υπήρξε μέρος του.

Από τα κολλέγια, στη Ρότσιλντ κι από κει στο υπουργείο Οικονομίας


Ο Μακρόν, αφού φοίτησε στα καλύτερα γαλλικά σχολεία, έκανε περιουσία την περίοδο που εργαζόταν στην επενδυτική τράπεζα Ρότσιλντ, όπου κέρδισε το παρωνύμιο «ο Μότσαρτ των οικονομικών» όταν το 2012 συμβούλευσε τη Nestle να εξαγοράσει έναντι 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων μια μονάδα της Pfizer.

Αφού έφυγε από τη Ρότσιλντ εντάχθηκε στην ομάδα του απερχόμενου Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ το 2012 και γρήγορα έγινε υπουργός Οικονομίας.

Ως υπουργός καταφέρθηκε ενάντια σε βασικές αρχές του κοινωνικού μοντέλου της Γαλλίας, όπως η εβδομάδα των 35 ωρών και η μονιμότητα στον δημόσιο τομέα.

Υποψήφιος για πρόεδρος


Όταν παραιτήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο για να ιδρύσει το κίνημα «Εμπρός!» πολλοί επικριτές του θεώρησαν ότι θα είναι ένας διάττων αστέρας στην πολιτική.

Όμως με τους Σοσιαλιστές διχασμένους και τον κεντροδεξιό του αντίπαλο Φρανσουά Φιγιόν να εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς, ο Μακρόν βρέθηκε στην πρώτη θέση της πρόθεσης ψήφου και τελικά κατάφερε να περάσει πρώτος στον δεύτερο γύρο.

Εκεί θα αντιμετωπίσει την Μαρίν Λεπέν που τον χαρακτηρίζει υποψήφιο «του χρήματος και των τραπεζών». Ωστόσο, η ίδια ηγείται του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου και αναμένεται ότι οι ψηφοφόροι όλων των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων θα συσπειρωθούν εναντίον της και τελικά υπέρ του Μακρόν. 

Μαρίν Λεπέν: «Θέμα αυτών των εκλογών είναι η άγρια παγκοσμιοποίηση»Από το προπύργιό της στην πόλη Ενέν Μπομόν, η Μαρίν Λεπέν ευχαρίστησε τους οπαδούς της που της έδωσαν τη νίκη για το δεύτερο γύρο.

«Θέλω να εκφράσω σε εσάς εκλογείς πατριώτες την πιο βαθιά μου ευγνωμοσύνη. Η πρώτη φάση που θα μπορέσει να οδηγήσει τους Γάλλους στην προεδρία, ξεπεράστηκε. Αυτό το αποτέλεσμα είναι ιστορικό.

Από εδώ και στο εξής έχω την ευθύνη της υπεράσπισης του γαλλικού έθνους, της ενότητάς του, της ασφάλειας, της κουλτούρας του, της ευημερίας και της ανεξαρτησίας».

«Δεν διέφυγε από κανέναν Γάλλο», πρόσθεσε, «ότι το σύστημα προσπάθησε με όλα τα μέσα να καταπνίξει τη μεγάλη πολιτική συζήτηση που θα έπρεπε να ήταν αυτή η εκστρατεία. Θα λάβει όμως χώρα τώρα αυτή η πολιτική συζήτηση- αντιπαράθεση. Οι Γάλλοι θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία που τους δίνεται γιατί η μεγάλη πρόκληση αυτής της εκστρατείας είναι η άγρια παγκοσμιοποίηση που θέτει σε κίνδυνο τον πολιτισμό μας.

Είτε συνεχίζουμε στο δρόμο μιας ολοκληρωτικής απορρύθμισης, χωρίς σύνορα και χωρίς ασφάλεια, με πολλές συνέπειες όπως η μετανάστευση, ο άνισος διεθνής ανταγωνισμός, η ελεύθερη κυκλοφορία των τρομοκρατών.

Η άλλως επιλέγετε τη Γαλλία με τα σύνορά της και την ασφάλεια (...) αυτό που σας προτείνω είναι η μεγάλη αλλαγή», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν μπροστά στους γεμάτους ευφορία οπαδούς της.
TVXS / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.