05/01/17

Τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών έχουν μεγάλη σημασία για την ευρωπαϊκή αριστερά, η οποία μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να απαντήσει και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, δεν κατάφερε να πείσει, να διαμορφώσει και να προβάλλει το δικό της δρόμο για την Ευρώπη... 


 του Γιάννη Ανδρουλιδάκη (*)

Οι εκλογές στη Γαλλία έγιναν σε μια ιδιαίτερη συγκυρία. Η Ευρώπη συνολικά αντιμετωπίζει σοβαρά πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Η κρίση στην ευρωζώνη, τα αδιέξοδα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, το Brexit, η άνοδος της ακροδεξιάς, οι τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIS, η υποταγή της Γαλλίας στο γερμανικό άξονα ( η οποία πληγώνει την ιστορική περηφάνια των Γάλλων) κ.α. δημιουργούσαν ένα πλαίσιο ρευστό. Υπήρχε ο κίνδυνος να καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια η ακροδεξιά της Μαρί Λεπέν, όπως και συνέβη σε μεγάλο βαθμό γι αυτό και η ίδια βρίσκεται στο β΄ γύρο. Αν δε αθροίσουμε τα ποσοστά, θα δούμε ότι η Γαλλία κινήθηκε ακροδεξιά και συντηρητικά. Στον τελευταίο χώρο, θεωρώ, ότι ανήκει και ο παρουσιαζόμενος ως κεντρώος Μακρόν. Στο πρόσωπο του το κατεστημένο και το κλυδωνιζόμενο γαλλικό πολιτικό σύστημα βρήκε τη λύση που αναζητούσε .

Ο Εμμανουέλ Μακρόν, άνθρωπος των τραπεζών, πρώην υπουργός οικονομικών των σοσιαλιστών, εμφανίστηκε ως ο άνθρωπος που θα βάλει τη Γαλλία σε νέα τροχιά. Προβλήθηκε , βεβαίως, πολύ μια πλευρά που ελάχιστα ενδιαφέρει τους πολίτες: η προσωπική του ζωή και η κρεβατοκάμαρα του. Αυτό, ωστόσο που έχει κεφαλαιώδη σημασία είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει. Έτσι, όταν ακούει κανείς για κατάργηση 120.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο και όταν αμφισβητείται το κοινωνικό μοντέλο ( η εβδομάδα των 35 ωρών και η μονιμότητα στο δημόσιο), τότε δεν επιτρέπεται καμιά αισιοδοξία. Ο εκτός συγκλονιστικού απροόπτου νέος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας θα συνεχίσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τη νεοφιλελεύθερη πολιτική των προκατόχων του και η χώρα θα παραμείνει προσδεμένη στο γερμανικό άρμα.

Ξεχωριστό, αλήθεια, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του «Εθνικού Μετώπου». Η Μαρί Λεπέν φαίνεται ότι θα ηττηθεί την προσεχή Κυριακή, όμως, ας μην βιαστούν να πανηγυρίσουν όσοι νομίζουν ότι τελειώσαμε με το νεοναζισμό στη Γαλλία. Η Λεπέν ήρθε για να μείνει και όσο τα εκρηκτικά προβλήματα παραμένουν τόσο ο κίνδυνος μιας φασιστικής λύσης θα ενισχύεται. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, καθόλου το πολιτικό κατεστημένο, αν χρειαστεί, να στηριχθεί σε μια εκδοχή πιο light της ακροδεξιάς με την ίδια επικεφαλής.

Στα αξιοσημείωτα των γαλλικών εκλογών και η πολύ καλή εκλογική επίδοση του Μελανσόν και των πολιτικών συλλογικοτήτων που τον στήριξαν. Αυτό, εντούτοις, που συζητήθηκε εκτενώς ήταν η δήλωση του ότι οι υποστηρικτές του θα αποφασίσουν οι ίδιοι ποιον θα στηρίξουν στον επόμενο γύρο. Κάπου εδώ τα πράγματα θόλωσαν, γιατί ενώ η θέση του να μη δώσει γραμμή είναι σωστή , πιστεύω, έπρεπε εξ αρχής να ξεκαθαρίσει, αυτό που έκανε στη συνέχεια, ότι δηλαδή κανένα μέλος της «Ανυπότακτης Γαλλίας» δε θα ψηφίσει Λεπέν. Αυτή η αρχική ασάφεια έδωσε τροφή στα ΜΜΕ, τα οποία τον περίμεναν στη γωνία , να πυροβολήσουν κατά ριπάς. Οι τρεις επιλογές στο εσωτερικό δημοψήφισμα της πολιτικής του κίνησης (αποκλείεται η ψήφος στη Λεπέν) διόρθωσε τελικά τα πράγματα.

Τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών έχουν μεγάλη σημασία για την ευρωπαϊκή αριστερά, η οποία μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να απαντήσει και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, δεν κατάφερε να πείσει, να διαμορφώσει και να προβάλλει το δικό της δρόμο για την Ευρώπη. Χρειάζεται, λοιπόν, να υπερβεί εθνικές ιδιαιτερότητες, ουτοπίες για μετασχηματισμό και αλλαγές μέσα στο υπάρχον πλαίσιο της ΕΕ και αυταπάτες ότι η εκλογή Μακρόν ή Σούλτς θα αλλάξει τα δεδομένα υπέρ των λαών. Η ευρωπαϊκή αριστερά βρίσκεται μακριά από το να καθορίσει τις εξελίξεις στη Γηραιά Ήπειρο. Κατακερματισμένη και με σοβαρές ιδεολογικές αποκλίσεις έχει να διανύσει δρόμο. Απαιτείται να επεξεργαστεί θέσεις για το νόμισμα, τις νέες μορφές εργασίας, τις σύγχρονες συνθήκες εκμετάλλευσης, τη νεοφτώχεια, το ασφαλιστικό, το προσφυγικό, τα περιφερειακά προβλήματα, τη νέα ιμπεριαλιστική διείσδυση στη Μ. Ανατολή, την απειλή ενός νέου πολέμου κλπ. Όσο δε διαμορφώνει ένα νέο πειστικό όραμα έξω από το καπιταλιστικό πλαίσιο, τόσο θα βλέπει την πλάτη της ακροδεξιάς, θα μυρίζει το μίσος και τη χολή που ξερνά και θα απορεί, γιατί οι βρόμικες ιδέες της υιοθετούνται από τους ανέργους, τους απόκληρους, τους μεροκαματιάρηδες και τα φτωχότερα στρώματα, δηλαδή από τους κοινωνικούς συμμάχους της αριστεράς.

(*) Ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης είναι εκπαιδευτικός στο 6ο Λύκειο Καλαμάτας

Μαζικό και αγωνιστικό υπήρξε το πρωτομαγιάτικο μπλοκ της ΛΑ.Ε ,στην Πατησίων και Χαλκοκονδύλη, το οποίο ακολουθείτο από το ΜΕΤΑ και Πρωτοβάθμια Σωματεία, ενώ στην συνέχεια έδινε το παρόν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.Η μαζική, αγωνιστική και ενωτική συμμετοχή, κάτω από τις σημαίες της ΛΑ.Ε, σημειώθηκε, παρά το γεγονός ότι η προσυγκέντρωση της ΛΑ.Ε στην Πατησίων και Χαλκοκονδύλη αποσιωπήθηκε και δεν προαναγγέλθηκε απόλυτα συνειδητά από όλα, σχεδόν, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του ψεύδους, της παραπληροφόρησης, της εθελοδουλίας και της παράδοσης της χώρας.

Να προσθέσουμε, επίσης, ότι στο μπλοκ της ΛΑ.Ε συμμετείχε αγωνιστικά με πανό και η Κοινότητα Παλαιστινίων της Αθήνας, η οποία κρατούσε μια πελώρια σημαία της ηρωικής Παλαιστίνης.

Ως γνωστόν, με κοινή απόφαση της ΛΑ.Ε και των Παλαιστινίων, το κοινό τους μπλοκ θα πήγαινε πορεία, όπως και έγινε, μέχρι την Πρεσβεία της εγκληματικής ηγεσίας του Ισραήλ, στην Κατεχάκη, με στόχο την αλληλεγγύη στους 1200 Παλαιστίνιους αγωνιστές απεργούς πείνας στις φυλακές των γερακιών του Ισραήλ.

Το μπλοκ της ΛΑ.Ε έξω από την πόρτα του Hilton


Το μπλοκ της ΛΑ.Ε, μόλις έφτασε έξω από το Hilton, στο οποίο εκείνη την ώρα οι υπάλληλοι οικονομικοί υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα ”έκλειναν” πραξικοπηματικά το τέταρτο καταστροφικό μνημόνιο της χαριστικής βολής, αιφνιδίασε τις δυνάμεις της αστυνομίας και των ΜΑΤ, έσπασε τον αστυνομικό κλοιό, μπήκε στην είσοδο του Ηilton και ανεκόπη από τις δυνάμεις των ΜΑΤ μόλις έξω ακριβώς από την κυλιόμενη πόρτα του Hilton, λίγο πριν μπει για τα καλά μέσα στο ξενοδοχείο.

Στην πόρτα του Hilton έγιναν συμπλοκές των διαδηλωτών με τα ΜΑΤ, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και άλλα στελέχη της ΛΑ.Ε στην πρώτη γραμμή να απωθούνται βίαια , χωρίς, όμως, οι αγωνιστές του μπλοκ να κάνουν ούτε βήμα πίσω.

Το τραγικό είναι ότι με το μπλοκ της ΛΑ.Ε στην πόρτα του Hilton και μπροστά τους τα ΜΑΤ, το ξενοδοχείο περικυκλώθηκε εκείνη την ώρα σε χρόνο μηδέν από αναρίθμητες αστυνομικές κλούβες.
Οι αγωνιστές της ΛΑ.Ε βρέθηκαν έτσι εγκλωβισμένοι μπροστά από τις δυνάμεις των ΜΑΤ και πίσω από τις κλούβες.

Απτόητοι, όμως, φώναζαν συνεχώς συνθήματα όπως:

Με μέτωπο λαέ (ΛΑ.Ε) σήκω και πολέμα, ΕΕ και ΔΝΤ σου πίνουνε το αίμα”, ”Μια νύχτα μαγική σαν την Αργεντινή, να δούμε στο ελικόπτερο Αλέξη ποιος θα μπει”, ”Λαέ μπορείς, μπορείς να τους νικήσεις, δεν θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσεις”, κλπ κλπ.

Μπροστά στην πόρτα του Ξενοδοχείου, ο Παναγ. Λαφαζάνης έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:
”Από το Hilton κυβερνάται η χώρα και όχι από τους παραδομένους υπαλλήλους του Μαξίμου.
Η Ελλάδα είναι υπό κατοχή.

Βρίσκεται σε μνημονιακή κατοχή και στη χώρα κυριαρχεί μια μνημονιακή χούντα δια των εγχώριων υπαλλήλων της.

Αυτήν την ώρα μέσα στο Hilton, το νεοαποικιακό κουαρτέτο επιβάλλει πραξικοπηματικά, παράνομα και αντισυνταγματικά, σε μια παραδομένη και προδοτική κυβέρνηση ένα τέταρτο καταστροφικό μνημόνιο, που θα επιφέρει την χαριστική βολή στον τόπο.

Το μήνυμα της Πρωτομαγιάς είναι να φύγουμε από τον καναπέ και την κοινωνική αφασία.

Το μήνυμα της Πρωτομαγιάς είναι να ενωθούμε και να ξεσηκωθούμε.

Το Πρωτομαγιάτικο μήνυμα είναι κάλεσμα για εθνική, κοινωνική, λαϊκή και εργατική απελευθέρωση.”
Στο μπλοκ της ΛΑ.Ε έδωσαν το παρόν, πέραν του Παναγ. Λαφαζάνη, όλα τα κεντρικά στελέχη της ΛΑ.Ε και πολλά στελέχη της Αριστεράς και συνδικαλιστές και με κάθε επιφύλαξη και εκ των προτέρων συγνώμη για όποιες παραλείψεις, σημειώνουμε: τον Δημ. Στρατούλη, την Νάντια Βαλαβάνη, τον Στάθη Λεουτσάκο, τον Δημήτρη Σαραφιανό, τον Παναγ. Σωτήρη, τον Κώστα ήσυχο, τον Παναγ. Μαντά, τον Γιάννη Τόλιο, τον Γιάννη Δούκα, την Σόφη Παπαδόγιαννη, την Δεσ. Σπανού, τον Δημ. Κοντό, την Μαρία Μπόλαρη, τον Βασ. Πριμικήρη, την Μάνια Μπαρζέφσκι, τον Νίκο Γαλάνη και φυσικά την ψυχή του παλμού και των συνθημάτων στην διαδήλωση, τον Τάσο Μαυρόπουλο.

Το μπλοκ της ΛΑ.Ε και των αγωνιστών, το οποίο ξεκίνησε από την Πατησίων και την Χαλκοκονδύλη και με συνθήματα έφτασε στο Σύνταγμα, πέρασε από τη μνημονιακή υποδουλωμένη Βουλή, η οποία έχει καταρρεύσει καταντήσει κέντρο μνημονιακής αυθαιρεσίας, συνέχισε στα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα και φεύγοντας από το Hilton, κατευθύνθηκε ακούραστο, μαζί με τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές, στην πρεσβεία των ιεράκων του Ισραήλ στην Κατεχάκη, η οποία ήταν πολιορκημένη από ΜΑΤ και αστυνομικές κλούβες.

Έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ, ο Παναγ. Λαφαζάνης και οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την βάρβαρη Ισραηλινή κατοχή, την κακομεταχείριση των Παλαιστινίων αγωνιστών κρατουμένων και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς πείνας Παλαιστίνιους κρατούμενους από το εγκληματικό Ισραηλινό καθεστώς.

Σε δηλώσεις του και ομιλία του στους συγκεντρωμένους, ο Παναγ. Λαφαζάνης απαίτησε ”Λευτεριά στους Παλαιστίνιους κρατουμένους, Λευτεριά στην Παλαιστίνη αλλά και Λευτεριά στην Ελλάδα.
Η επόμενη Πρωτομαγιά να βρει την Παλαιστίνη λεύτερη και την Ελλάδα απαλλαγμένη από την μνημονιακή κατοχή, την λιτότητα και απελευθερωμένη από την φυλακή του ευρώ και τα δεσμά της ΕΕ.”

Αρνητική η διαίρεση σε πολλές πορείες


Ανένταχτοι αγωνιστές της Αριστεράς αλλά και στελέχη της ΛΑ.Ε τόνιζαν ότι είναι αρνητικό το γεγονός ότι για άλλη μια φορά και παρά την πρωτοφανή ένταση της επίθεσης που δέχεται η εργατική τάξη, με τα νέα βάρβαρα μέτρα του προωθούμενου από τους δανειστές και την κυβέρνηση 4ου μνημονίου να καθαρογράφονται σε παρασυνάξεις στο Hilton, δεν έγινε δυνατός, με ευθύνη κυρίως του ΠΑΜΕ, ο ενωτικός ταξικός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς από όλες τις ταξικές αντιμνημονιακές δυνάμεις.

Σήμερα, ήταν αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε μια ενωτική και μαζική Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση και πορεία, η οποία, εάν λάβουμε υπόψη μας και τη μεγάλη συμμετοχή στις σημερινές διαφορετικές συγκεντρώσεις, θα ήταν πραγματικά μεγαλειώδης και θα μπορούσε, ίσως, να γίνει και αφετηρία ανατρεπτικών εξελίξεων.

Απορίες προκάλεσε, επίσης, το γεγονός ότι ορισμένες συνδικαλιστικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις δεν συνέχισαν την πορεία τους μέχρι το Hilton και μετέπειτα στην Αμερικάνικη και Ισραηλινή Πρεσβεία.

Τα στελέχη αυτά, τόνιζαν, πάντως, ότι ο αγώνας συνεχίζεται, μετά την αγωνιστική φετινή Πρωτομαγιά, πιο ενωτικά, πιο πλατιά και πιο μαχητικά και γρήγορα θα τροφοδοτήσει πολύ μεγάλα κύματα λαϊκών αντιδράσεων.

Συγκεντρώσεις πορείες και στη Θεσσαλονίκη


Με συγκεντρώσεις και πορείες οι εργαζόμενοι Θεσσαλονίκης τίμησαν την εργατική Πρωτομαγιά, διαδηλώνοντας ενάντια στα μνημόνια, την λιτότητα,, τις ιδιωτικοποιήσεις, το ευρώ και την ΕΕ.
Να σταματήσει ο κατήφορος και οι μνημονιακές πολιτικές”, ζήτησαν πολλοί ομιλητές στις συγκεντρώσεις.

”Λένε ακόμη μια φορά πως είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή ξεπουλήματος. Τη ΕΛΒΟ, της ΟΣΕ των ΕΛΤΑ, της ΕΒΖ, των λιμανιών και της ΕΥΑΘ”.

Συγκέντρωση στην Καμάρα πραγματοποίησαν τα ”πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα”.

Το μαζικό και αγωνιστικό μπλοκ της ΛΑ.Ε Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκε νωρίτερα στην πλατεία Αγίας Σοφίας και στη συνέχεια συμπορεύτηκε με διαδηλωτές, Σωματεία και οργανώσεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που ξεκίνησαν από την Καμάρα την πορεία τους, η οποία πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους και κατέληξε στο Μνημείο του Εργάτη, μπροστά στο ΕΚΘ.

πηγή: iskra.gr

Με συγκεντρώσεις και πορείες οι εργαζόμενοι τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά και διαδήλωσαν ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία, τις πολιτικές λιτότητας, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες δουλειάς, αξιοπρεπείς αποδοχές, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα...


Στην πλατεία Κλαυθμώνος, πραγματοποιήθηκε η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, και ακολούθησε πορεία στη Βουλή.

Όπως τονίστηκε στις ομιλίες η σημερινή μέρα η βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας, σε θέση μάχης και για την προάσπιση των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, τα οποία με τις μνημονιακές πολιτικές έχουν συρρικνωθεί.

Σημειώθηκε επίσης το επίκαιρο της σημερινής Πρωτομαγιάς, καθώς οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι «με νέα σκληρά και επώδυνα μέτρα» που ετοιμάζεται να ψηφίσει και να υλοποιήσει η κυβέρνηση. «Μέτρα που θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την ανεργία και τη φτωχοποίηση της πλειοψηφίας των πολιτών».

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Γιώργος Μυλωνάς ανέφερε ότι «με αυτά που ζούμε σήμερα στην Ελλάδα στο θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων τίποτα δεν πρέπει να θεωρούμε αυτονόητο για αυτό πρέπει να τα διεκδικούμε συνεχώς με ξεκίνημα τη σημερινή ημέρα».

Ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, δήλωσε ότι «η σημερινή ημέρα μνήμης είναι και αφετηρία αγώνων ενάντια στις πολιτικές που οδήγησαν σε μεγάλη ανεργία, ύφεση και αποδόμηση του ασφαλιστικού».

Από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έγινε κάλεσμα για τη Γενική Απεργία στις 17 Μαΐου, που θα πραγματοποιηθεί σε συντονισμό με κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς ώστε να δοθεί μια απάντηση με ξεκάθαρο τρόπο στις «βάρβαρες και αδιέξοδες πολιτικές».

Εργατικά σωματεία, φορείς, φοιτητικοί σύλλογοι καθώς και οργανώσεις της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, είχαν συγκέντρωση στο Μουσείο. Οι συγκεντρωμένοι τιμώντας την εργατική Πρωτομαγιά διαμαρτύρονται «για την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση εφαρμόζοντας τα σχέδια της ΕΕ και του ΔΝΤ».

Όπως αναφέρουν στα καλέσματα τους η σημερινή μέρα είναι «ένας αγώνας ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλουν κεφάλαιο, κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ».

Με σύνθημα την «εναντίωση στα νέα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης, κόντρα σε παλιά και νέα μνημόνια», οι διαδηλωτές ζητούν να μπει ένα τέλος στις πολιτικές λιτότητας απαιτώντας «ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις» καθώς επίσης και «διαγραφή του χρέους και έξοδο από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Νωρίτερα πορεία συγκέντρωση και πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ. Στην απεργιακή Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, απηύθυνε χαιρετισμό ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αθήνα Μαρουάν Τουμπασί, ενώ κεντρικός ομιλητής ή το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Γιώργος Πέρρος.

Παρέμβαση της ΛΑΕ στο Χίλτον - Παναγιώτης Λαφαζάνης: «Εδώ μέσα "μαγειρεύουν" το 4ο μνημόνιο»


Η ΛΑΕ, φορείς της Παλαιστινιακής Κοινότητας και το ΜΕΤΑ, συμμετέχοντας σπς Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις, στην Αθήνα πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στη Χαλκοκονδύλη και Πατησίων και στη συνέχεια έκαναν πορεία ακολουθώντας τη διαδρομή Κλαυθμώνος, Βουλή, Χίλτον και κατέληξε στην πρεσβεία του Ισραήλ.

Το μπλοκ φτάνοντας έξω από το Χίλτον, όπου πραγματοποιούνται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, σταμάτησε για λίγη ώρα φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στις πολιτικές λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος συμμετείχε στην πορεία δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν κυβερνάει το Μαξίμου, το Χίλτον κυβερνάει», «εδώ είναι η εξαθλίωση και ο πόνος του ελληνικού λαού», «εδώ μέσα "μαγειρεύουν" το 4ο μνημόνιο. Πρόκειται για την καταστροφή της Ελλάδας».

Θεσσαλονίκη: Κινητοποιήσεις των συνδικάτων για την Πρωτομαγιά

Με συγκεντρώσεις και πορείες οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης τίμησαν τους αγώνες των εργαζομένων και τη θυσία τους στην επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς και διαδήλωσαν ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία, τις πολιτικές λιτότητας, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες δουλειάς, αξιοπρεπείς αποδοχές, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

«Να σταματήσει ο κατήφορος και οι μνημονιακές πολιτικές» τόνισε ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης των ΕΚΘ- ΕΔΟΘ, που έγινε μπροστά στο ΕΚΘ, το μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ και εργαζόμενος της ΕΛΒΟ, Θεόδωρος Αλιόγκας. «Λέμε ακόμη μια φορά πως είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή ξεπουλήματος. Της ΕΛΒΟ, της ΔΕΗ, του ΟΣΕ, των ΕΛΤΑ, της ΕΒΖ, των λιμανιών και της ΕΥΑΘ» συνέχισε και ζήτησε κατάργηση «αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων» στα εργασιακά, μέτρα ανακούφισης των ανέργων, πολιτικές ανάπτυξης, διασφάλιση της βιωσιμότητας της κοινωνικής ασφάλισης, επαναφορά των συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης, κ.ά.

«Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο όπλο, παρά τις τεκμηριωμένες θέσεις τους και τις κινητοποιήσεις» τόνισε, σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, καλώντας σε αγωνιστική ετοιμότητα το επόμενο δεκαπενθήμερο, ενόψει της επικείμενης απεργιακής κινητοποίησης «για να μπλοκάρουμε όσο γίνεται περισσότερο τα μνημόνια και της επιλογές του κουαρτέτου και της κυβέρνησης».

Χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη «πρωταθλήτρια» σε ό,τι αφορά το ύψος της ανεργίας, τονίζοντας ότι «η πραγματική ανεργία «κινείται στο 30%, τουλάχιστον πέντε μονάδες πάνω από τα επίσημα στοιχεία» και η νεανική ανεργία «λίγο πάνω από το 50%», διευκρινίζοντας ότι σε αυτό επιδρά και η μαζικότητα του φαινόμενου της νεανικής μετανάστευσης στο εξωτερικό.

«Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο σε κοινό βηματισμό με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, με τους ανέργους και τους συνταξιούχους, προχωράμε με ψηλά το κεφάλι, να συνεχίσουμε τον αγώνα, μέχρι την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ, Πέτρος Κετικίδης.

Το ψήφισμα του ΕΚΘ ανέγνωσε το μέλος της διοίκησης, Παύλος Σαββουλίδης. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Εργάτη, μπροστά στο ΕΚΘ και ενός λεπτού σιγή.

Συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ.


Στην κεντρική του ομιλία το μέλος της Εκτλεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Λεωνίδας Στολτίδης αναφέρθηκε στις επιδιώξεις του ξένου και του «εγχώριου κεφαλαίου» και των πολιτικών εκφραστών του και τους «ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς» δημιουργούν φτώχεια, πολέμους και δυστυχία στην ευρύτερη περιοχή και κάλεσε τους εργαζόμενους να πλαισιώσουν τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ.

«Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη των σωματείων μας για όσους αγωνίζονται αλλά και για όσους υποφέρουν. Τους πρόσφυγες που μένουν εγκλωβισμένοι κάτω από άθλιες συνθήκες, τους ανέργους, τους απλήρωτους τους φτωχούς στις γειτονιές», τόνισε ο κ. Στολτίδης και προσέθεσε: «Θα υπερασπίσουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων στη δουλειά, στο μισθό, τη σύνταξη, την υγεία, την πρόνοια, την παιδεία, τον πολιτισμό και την ειρήνη, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη στο εργοτάξιο στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου (παλιά θέση του Μνημείου του Εργάτη).

Συγκέντρωση στην Καμάρα πραγματοποίησαν τα «πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα», κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κ.α.), συλλογικότητες, κ.τ.λ.

Μέλη της ΛΑΕ που είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στην πλατεία Αγίας Σοφίας ενώθηκαν και συμπορεύτηκαν με τους διαδηλωτές που ξεκίνησαν από την Καμάρα την πορεία τους, η οποία πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους και κατέληξε στο Μνημείο του Εργάτη, μπροστά στο ΕΚΘ.

Με τρεις συγκεντρώσεις και πορείες τιμήθηκε στην Πάτρα η εργατική Πρωτομαγιά.


Η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μπροστά από το εργατικό κέντρο, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, και συμμετείχαν μεταξύ άλλων, το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εκπαιδευτικοί, γιατροί, ελεύθεροι επαγγελματίες, φοιτητές, μαθητές, άνεργοι κ.ά.

Οι ομιλητές κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης τόνισαν μεταξύ άλλων ότι οι εργαζόμενοι έχουν υποχρέωση να επαναφέρουν τα κεκτημένα τους, τα οποία όπως είπαν, «ισοπέδωσαν και προσπαθούν να αποτελειώσουν οι νεοφιλελεύθερες και τροϊκανές πολιτικές, που εξαθλιώνουν την κοινωνία, εξοντώνουν τους εργαζόμενους και έχουν ως στόχο την κατάργηση των συνδικάτων». Επίσης απηύθυναν κάλεσμα προς όλους να δώσουν «ηχηρή απάντηση ενάντια στα μέτρα που προετοιμάζονται», διότι όπως υπογράμμισαν, «το οφείλουμε προς όλους αυτούς που έχασαν τη ζωή τους και προς τα παιδιά μας, να ανατρέψουμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές».

Η δεύτερη συγκέντρωση οργανώθηκε από το ΠΑΜΕ και συνδικάτα στην πλατεία Γεωργίου. Συμμετείχαν εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, καθηγητές, δάσκαλοι, εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας, άνεργοι, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, καθώς και η δημοτική αρχή, με επικεφαλής τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη

Όπως σημείωσαν οι ομιλητές, «η αντεργατική- αντιλαϊκή βαρβαρότητα δεν έχει τέλος, αν δεν τη σταματήσουμε με τη δύναμη της οργάνωσής μας, με την απόφασή μας να την ανατρέψουμε». «Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ μαζί με τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο έχουν συμφωνήσει και με εκβιασμούς και απειλές θέλουν την ανοχή και συνενοχή των εργαζομένων, για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, νέα μείωση μισθών και μεροκάματων, νέα άγρια φοροληστεία με την μείωση του αφορολόγητου, νέα επιδρομή στις συντάξεις και πλειστηριασμούς για τα σπίτια του λαού», ανέφεραν μεταξύ άλλων, και απηύθυναν κάλεσμα για συμμετοχή «στον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς».

Η τρίτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Τριών Συμμάχων και συμμετείχαν μέλη αριστερών κομμάτων και οργανώσεων, μετανάστες, αλληλέγγυοι, καθώς και μέλη αντιεξουσιαστικών κινήσεων.

Μετά τις τρεις συγκεντρώσεις, ακολούθησαν πορείες στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας. Να σημειωθεί, ότι πριν ξεκινήσει η πορεία από το Εργατικό Κέντρο, μέλη της «Λαϊκής Ενότητας», αποχώρησαν και έκαναν την δική τους πορεία στο κέντρο της πόλης.

Επίσης, συγκεντρώσεις και πορείες για την εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, όπως στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι, στον Πύργο, στο Αίγιο, στην Ναύπακτο κ.α.

Με δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις και αντίστοιχες πορείες τιμήθηκε στα Χανιά η εργατική Πρωτομαγιά


Η συγκέντρωση που οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο της πόλης το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και άλλοι φορείς και οργανώσεις, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της δημοτικής αγοράς με τη συμμετοχή ωστόσο των πολιτών να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των οργανωτών.

« Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους αγώνες της εργατικής τάξης και να στείλουμε το μήνυμα της αντίθεσης στα μέτρα που λαμβάνονται», δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιάννης Μανωλικάκης που κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν δυναμικά στην προγραμματισμένη για τις 17 Μαΐου πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ.

Οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία της δημοτικής αγοράς πραγματοποίησαν στη συνέχεια πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η δεύτερη απεργιακή συγκέντρωση που οργανώθηκε από το ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε στην πλατεία 1866.

«Ο λαός θα πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα και εγρήγορση.

Να αντιδράσει στα νέα μέτρα που έρχονται και να συμμετέχει δυναμικά στην πανελλαδική απεργία στις 17 Μαΐου». δήλωσε το μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ Φώτης Ριγανάκος.

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν πορεία στο παλιό λιμάνι των Χανίων και οργάνωσαν λαϊκό γλέντι στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων.

Μύνημα Αλ. Τσίπρα: «Να ξανακερδίσουμε την εργασία με όρους αξιοπρέπειας και προοπτικής»


Ο νέος μεγάλος εθνικός στόχος τής μετα-μνημονιακής εποχής στην πατρίδα μας είναι να επουλώσουμε τις κοινωνικές πληγές της κρίσης, να ξανακερδίσουμε την εργασία με όρους αξιοπρέπειας και προοπτικής, να ξαναγυρίσουμε πίσω τους νέους μας που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, να ξαναδώσουμε ελπίδα και προοπτική στην ελληνική κοινωνία και ειδικότερα στη νέα γενιά, τονίζει στο μήνυμά του για την εργατική Πρωτομαγιά, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
«Όπως πριν από εκατόν τριάντα ένα χρόνια, έτσι και σήμερα οι αγώνες του κόσμου της εργασίας είναι αγώνες για πρόοδο και ευημερία των κοινωνιών. Στο Σικάγο των ΗΠΑ, το 1886, οι εργάτες αγωνίστηκαν για οκτώ ώρες εργασίας και καλύτερες συνθήκες. Σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο, η εργασία βάλλεται από την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού που αποθεώνει το κέρδος και στο βωμό αυτού, απαιτεί πολιτικές συρρίκνωσης του εργασιακού κόστους με κάθε τρόπο», αναφέρει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και υπογραμμίζει:

«Στη χώρα μας η χρεοκοπία και η κρίση, με τις υφεσιακές πολιτικές των μνημονίων που την ακολούθησαν, είχαν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη της ανεργίας, τη διεύρυνση της επισφάλειας αλλά και την ελαστικοποίηση της εργασίας.

Η κυβέρνηση μας τα τελευταία δυο χρόνια, παρά την ασφυκτική επιτροπεία και τους εκβιασμούς, αγωνίζεται για την εφαρμογή της εργασιακής νομοθεσίας και την πάταξη της αδήλωτης εργασίας, έχοντας καταφέρει σημαντικά αποτελέσματα.

Δώσαμε με επιτυχία, την πιο δύσκολη διαπραγματευτική μάχη με τους δανειστές μας, αυτή για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της εργασιακής κανονικότητας».

«Χάρη στις συμμαχίες μας σε ευρωπαϊκό πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο», συνεχίζει ο κ. Τσίπρας, «και παρά την αντίθεση της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, η οποία χαρακτήρισε την επιμονή μας «ιδεοληπτική», καθώς και την αξιοσημείωτη αδιαφορία της εγχώριας συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, κατορθώσαμε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη προς όφελος των εργαζομένων.

Αποτρέψαμε τις παράλογες απαιτήσεις για αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων, για το δικαίωμα των εργοδοτών στην ανταπεργία, επαναφέρουμε σύντομα την αρχή της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ενώ δίνουμε συντονισμένα τον καθημερινό αγώνα κατά της αδήλωτης εργασίας, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να βρίσκονται εντός του πλαισίου των εγγυήσεων του κράτους.

Ο αγώνας, ωστόσο, για τη διατήρηση των κεκτημένων των εργασιακών δικαιωμάτων και τη προστασία των εργαζομένων είναι διαρκής».

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός τονίζει, ότι «μετά το κλείσιμο και της δεύτερης αξιολόγησης, που μας φέρνει πιο κοντά από ποτέ στην έξοδο από τα μνημόνια, θέτουμε ως στρατηγικό στόχο της διακυβέρνησής μας τη δίκαιη ανάπτυξη. Θέτουμε με αυτό τον τρόπο, τις βάσεις για την μείωση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων αξιοπρεπώς αμειβόμενων και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης.

Αυτός θα είναι και ο νέος μεγάλος εθνικός στόχος τής μετα-μνημονιακής εποχής στην πατρίδα μας: Να επουλώσουμε τις κοινωνικές πληγές της κρίσης, να ξανακερδίσουμε την εργασία με όρους αξιοπρέπειας και προοπτικής, να ξαναγυρίσουμε πίσω τους νέους μας που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, να ξαναδώσουμε ελπίδα και προοπτική στην ελληνική κοινωνία και ειδικότερα στη νέα γενιά.

Καλή εργατική Πρωτομαγιά και καλούς μας αγώνες!»
αναδημοσίευση από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ευρώπη επιχειρεί να προσεγγίσει εκ νέου την Τουρκία, με την επιβεβαίωση να έρχεται δια στόματος της Άνγκελα Μέρκελ...

 
Σύμφωνα με την Γερμανίδα Καγκελάριο ο Ντόναλντ Τουσκ θα επιδιώξει ένα τετ α τετ με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις εικοσιπέντε Μαΐου στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα, όμως, ο Ερντογάν εξαπολύει νέα πυρά κατά της Ευρώπης, με αφορμή τις καθυστερήσεις στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αλλάξει την άδικη και μεροληπτική στάση της απέναντι στην χώρα μας, πιθανότατα θα χρειαστεί η λαϊκή ετυμηγορία σχετικά με το ζήτημα» δήλωσε ο "Σουλτάνος" .

Παράλληλα, προχωρά σε νέο πογκρόμ διώξεων και καρατομεί τρεις χιλιάδες εννιακόσιους εβδομήντα τέσσερις δημόσιους υπαλλήλους, με έκτακτο διάταγμα.

Μεταξύ των οποίων χίλιοι εκατόν είκοσι επτά υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης, τετρακόσιοι ογδόντα τέσσερις ακαδημαϊκοί, τετρακόσιοι σαράντα επτά αξιωματικοί, ανάμεσά τους και συνταγματάρχες.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1 Κύπρου, είναι εξοργισμένος και με τις ΗΠΑ καθώς αμερικανικά στρατεύματα αναπτύσσονται στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, ώστε να παρεμποδιστούν περαιτέρω συγκρούσεις μεταξύ Τούρκων και Κούρδων της οργάνωσης YPG.

Λάδι στη φωτιά της τουρκο-κουρδικής διαμάχης ρίχνει, εν τω μεταξύ, η ανακοίνωση του στρατού της Τουρκίας, πως δεκατέσσερις μαχητές του ΠΚΚ σκοτώθηκαν από τουρκικούς αεροβομβαρδισμούς στο Βόρειο Ιράκ.

Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η FYROM κινείται ταχύτατα πλέον σε εμφύλιο και διαμελιστικές καταστάσεις, που θα εμπλέξουν ευθέως γειτονικές χώρες, οι οποίες έχουν ήδη εμπλακεί με απαράδεκτο τρόπο στις εσωτερικές εξελίξεις της γείτονος χώρας...


 

Στον σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή των τριών κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, επιμένει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζόραν Ζάεφ, διατηρώντας στα ύψη το πολιτικό υδράργυρο στην FYROM την ώρα που ο UCK απειλεί με απελευθερωτικό πόλεμο.   
 
Το αντιπολιτευόμενο κόμμα εκφράζει την πεποίθηση ότι «πολύ σύντομα θα εκλέξει μια νέα κυβέρνηση», μετά την εκλογή του Ταλάτ Τζαφέρι στην προεδρία της Βουλής, εξέλιξη η οποία πυροδότησε τα πρωτοφανή επεισόδια της Πέμπτης. 

Ο Τζαφέρι είναι μέλος της αλβανικής μειονότητας και αποτελεί τον πρώτο Αλβανό πρόεδρο της Βουλής των Σκοπίων.... ...

Προς διαμελισμό και εμφύλιο


Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η FYROM κινείται ταχύτατα πλέον σε εμφύλιο και διαμελιστικές καταστάσεις, που θα εμπλέξουν ευθέως γειτονικές χώρες, οι οποίες έχουν ήδη εμπλακεί με απαράδεκτο τρόπο στις εσωτερικές εξελίξεις της γείτονος χώρας...

Η Αλβανία επεμβαίνει ωμά και κυνικά στην FYROM με στόχο την Αλβανοποίηση– Καντονοποίηση της με προοπτική την Μεγάλη επεκτατική Αλβανία ως δορυφόρου των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και πιστού “σκύλου” της Τουρκίας.

Κατάφωρα, ταυτόχρονα επεμβαίνει και η Βουλγαρία με στόχο τον προσεταιρισμό συν τω χρόνω τμήματος της FYROM.

Την ίδια ώρα ΗΠΑ και ΕΕ ρίχνουν το βάρος τους υπέρ των Αλβανικών θέσεων στην FYROM, ενώ η Ρωσία υποστηρίζει την σλαβική υπόσταση της γειτονικής χώρας και τον Γκρουέφσκι, ο οποίος και το κόμμα του, όμως, είναι, σύμφωνα με πολλές καταγγελίες, βουτηγμένοι στη διαφθορά. Έτσι η διαμάχη στην FYROM παίρνει κρίσιμες διεθνείς διαστάσεις.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει απλός θεατής απέναντι σε εξελίξεις που μπορεί να επιφέρουν μεγάλη αποσταθεροποίηση και να αλλάξουν ριζικά ακόμα και τα προς Βορρά σύνορα της περιοχής και να διαμορφώσουν νέα πολιτικό – γεωπολιτικά δεδομένα.

Δυστυχώς, όμως, η Ελλάδα δεν διαθέτει αυτόνομη εξωτερική πολιτική αλλά είναι προσάρτημα της ΕΕ και των ΗΠΑ, σε ένα σκληρό ευρωατλαντικό πλαίσιο.

Πρόσκληση στους πολιτικούς ηγέτες σε συνάντηση το Σάββατο για να συζητηθούν οι δυνατότητες επίλυσης της πολιτικής κρίσης απηύθυνε στο διάγγελμά του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόρκι Ιβάνοφ.

«Σε αυτούς τους καιρούς της γενικής ανησυχίας σας καλώ να παραμείνετε ήρεμοι και να μην υποκύψετε σε διάφορες προκλήσεις και χειραγωγήσεις. Για να εκτονωθεί η κατάσταση και να αποτραπεί η βία καλώ όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα να δείξουν υπεύθυνη συμπεριφορά και να υπακούουν στους νόμους της χώρας.

» Οι βουλευτές είναι οι πιο υπεύθυνοι για να επανέλθει η κατάσταση σύμφωνα με το σύνταγμα, τους νόμους και τους κανόνες της βουλής οι οποίοι σήμερα παραβιάστηκαν. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και έχει επίγνωση των συνεπειών. Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Καλώ τους ηγέτες σε μια συνάντηση αύριο για να εξετάσουμε τις επιλογές για μια λύση» δήλωσε ο Ιβάνοφ.

Ηρεμία επικρατεί έξω από το κτίριο της Βουλής, το οποίο εκκενώθηκε πλήρως. Σε όλες τις εισόδους υπάρχουν αστυνομικοί ενώ έχουν τοποθετηθεί μεταλλικά οδοφράγματα.

Σύμφωνα με την διευθύντρια του κεντρικού νοσοκομείου των Σκοπίων, 42 άτομα τραυματίστηκαν στα επεισόδια, μεταξύ των οποίων τρεις αστυνομικοί και άνδρες της ασφάλειας της Βουλής. Από τους τραυματίες τέσσερις παραμένουν για περαιτέρω νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Η εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν καταδίκασαν έντονα τις επιθέσεις σε βουλευτές στο κοινοβούλιο στα Σκόπια και όχι μόνο έκανε την “πάπια” για τις παράνομες διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Βουλής της FYROM αλλά και τις επικρότησε, παρεμβαίνοντας κατάφωρα και στα εσωτερικά της γειτονικής χώρας, την εκλογή του Ταλάτ Τζαφερι ως Προέδρου της Βουλής.

«Τα επεισόδια βίας στη Βουλή είναι εντελώς απαράδεκτα και καλούμε για ηρεμία και συγκράτηση», είπαν οι δύο επίτροποι σε κοινή τους δήλωση, προσθέτοντας ότι «η δημοκρατία πρέπει να ολοκληρώσει την πορεία της. Βλέπουμε θετικά την εκλογή του Ταλάτ Τζαφέρι ως προέδρου της Βουλής, όπως έχει μεταδοθεί».
iskra.gr

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.