06/02/17

Η δημοσιονομική κρίση και ιδίως η κρίση στην Ελλάδα ανέδειξαν τις αδυναμίες της Ευρωζώνης. Για να αποφευχθούν τα δυσοίωνα σενάρια επανεξετάζεται η λειτουργία της αλλά και η ένταξη σε αυτήν χωρών της ΝΑ Ευρώπης...

Η Συνθήκη της ΕΕ προβλέπει ότι η Κομισιόν και η ΕΚΤ κάθε δυο χρόνια ελέγχουν την πρόοδο των κρατών που θέλουν να γίνουν μέλη της Ευρωζώνης. Μέχρι στιγμής καμία από τις επτά υποψήφιες χώρες (Βουλγαρία, Τσεχία, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σουηδία) δεν ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις που απαιτούνται.

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί έθεσε το θέμα ως έχει. «Το πρόβλημα της Ευρωζώνης σήμερα είναι ότι δεν μεριμνά για τη σύγκλιση των μελών της» δήλωσε κατά την παρουσίαση των προτάσεων της Κομισιόν για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη.

Πιέρ Μοσκοβισί: Στόχος το 2025


Σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί μέχρι το 2025 θα πρέπει όλες οι χώρες της ΕΕ να γίνουν μέλη της Ευρωζώνης. Κάτι τέτοιο ηχεί μάλλον καθησυχαστικό για τα κράτη εκείνα, τα οποία ελπίζουν κάποια στιγμή να γίνουν μέλη της Ευρωζώνης. Ακόμα και εάν η ένταξή τους ή όχι στην Ευρωζώνη αμφισβητείται εν τω μεταξύ από μεγάλη μερίδα του κόσμου, ο βασικός φιλοευρωπαϊκός προσανατολισμός τους δεν έχει αλλάξει. Όπως συμβαίνει για παράδειγμα στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία.

«Το θέμα αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς» ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα. Η Βουλγαρία είναι η μόνη χώρα της Νοτιανατολικής Ευρώπης, η οποία πληροί μέχρι στιγμής τα κριτήρια. Η Ρουμανία έχει επισήμως παραιτηθεί από την εισαγωγή του ευρώ το 2019. Ο πρωθυπουργός Σορίν Γριντενάου δήλωσε πως εκτός από την νομισματική σύγκλιση θα πρέπει να υπάρξει και η σύγκλιση όσον αφορά τους μισθούς. «Οι συναλλαγές με το ευρώ μπορούν να γίνουν μόνο όταν τα εισοδήματα στη Ρουμανία είναι ίδια με αυτά σε άλλες ΕΕ».

Οι διαφορές βορρά και νότου πυροδοτούν τις εντάσεις


Ο καθηγητής Οικονομίας Ντάνιελ Νταϊάνου από τη Ρουμανία διαβλέπει προβλήματα όχι μόνο όσον αφορά τις διαφορές των μισθών. Σε συνομιλία του με την DW τόνισε πως όσο υπάρχου μεγάλες διαφορές ως προς την ανάπτυξη των κρατών, η ισορροπία στην Ευρωζώνη τίθεται σε κίνδυνο. «Οι διαφορές ανάμεσα στο βορρά και το νότο μέσα στην Ευρωζώνη δείχνουν φανερά πως οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες».

Σχετικά με την Κροατία, ο διοικητής της κροατικής Κεντρικής Τράπεζας Μπόρις Βούγιτς, πιστεύει ότι η χώρα του θα πρέπει να γίνει μέλος της ευρωζώνης το συντομότερο δυνατόν. Η Κροατία ήταν η τελευταία χώρα που έγινε μέλος της ΕΕ. Ωστόσο οι αριθμοί που αφορούν τη σύγκλιση σχετικά με το έλλειμμα στο δημόσιο προϋπολογισμό αλλά και το δημόσιο χρέος συνηγορούν υπέρ μιας αναβολής της ένταξης.

Πότε πραγματικά θα επιτευχθεί η διεύρυνση της Ευρωζώνης δεν είναι σαφές. Ωστόσο αυτό που είναι σαφές είναι ότι εάν συνεχιστεί να παραμένει αμείωτο το μεγάλο χάσμα που χωρίζει τις πλούσιες χώρες του βορρά και τις φτωχότερες χώρες του νότου, οι εντάσεις στην Ευρωζώνη θα συνεχίσουν να πυροδοτούνται.
Ρόμπερτ Σβαρτς / Μαρία Ρηγούτσου  / DW

Η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού αποτελεί μεγάλη απογοήτευση στις παγκόσμιες προσπάθειες να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να προωθηθεί η παγκόσμια ασφάλεια...

 
«GOODBYE AMERIKA»! Αυτός είναι ο τίτλος του σημερινού πρωτοσέλιδου της Liberation πάνω σε μαύρο φόντο, στο χρώμα του πετρελαίου που καλύπτει τη λέξη Αμερική, μετά από την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή.

Η γαλλική εφημερίδα χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή «ιστορικό λάθος» και «διεθνή ντροπή» τονίζοντας ότι: «η έξοδος απ’ τη συμφωνία είναι μια νίκη για το πιο άγριο λόμπι της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων».

 Εμανουέλ Μακρόν: «H Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα»

 
Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μιλώντας και στα αγγλικά «για τους Αμερικανούς φίλους μας», όπως είπε, τόνισε με ειρωνικό ύφος:

«Ας κάνουμε τον πλανήτη μας σπουδαίο ξανά» και κάλεσε όσους Αμερικανούς απογοητευτήκαν από τον πρόεδρό τους να μεταναστεύσουν στη Γαλλία.

«Η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της εποχής μας, επηρεάζει ήδη την καθημερινότητά μας κι αν δεν κάνουμε τίποτα τα παιδιά μας θα γνωρίσουν έναν κόσμο πολέμων, μετανάστευσης, έναν επικίνδυνο κόσμο», είπε στο μήνυμά του ο Μακρός και συνέχισε:

«Σέβομαι την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά πιστεύω ότι είναι λάθος και για τις ΗΠΑ και για τον πλανήτη μας».
«Θέλω να πω στις ΗΠΑ, οι φίλοι, πιστεύουν σε εσάς. Ο κόσμος πιστεύει σε εσάς. Ξέρω ότι είστε ένα σπουδαίο έθνος. Ξέρω την ιστορία σας, την κοινή μας ιστορία. Στους επιστήμονες, σε όσους απογοητεύτηκαν από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, τους λέω ότι εδώ στη Γαλλία θα βρουν μια δεύτερη πατρίδα. Ελάτε να δουλέψετε εδώ, να βρούμε λύσεις για τον πλανήτη μας, για το περιβάλλον μας. Σας διαβεβαιώ, η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα», είπε ο Γάλλος πρόεδρος και κατέληξε:

«Όπου κι αν ζούμε, μοιραζόμαστε την ίδια ευθύνη: ας κάνουμε τον πλανήτη μας σπουδαίο ξανά».
Ο Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε κάθε επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας του Παρισιού και τόνισε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «διέπραξε ένα λάθος ως προς τα συμφέροντα της χώρας του, των πολιτών του, και ένα λάθος για το μέλλον του πλανήτη μας (…) Σας διαβεβαιώ ότι δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε μία λιγότερο φιλόδοξη συμφωνία. Αυτό αποκλείεται. (…) Μην απατάσθε όσον αφορά το κλίμα - δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο (plan B) γιατί δεν υπάρχει εναλλακτικός πλανήτης (planet B)».

Δεν ήταν όμως μόνο ο Γάλλος πρόεδρος που αντέδρασε έντονα στην αιφνιδιαστική απόφαση του Τραμπ.

 
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση αυτή και τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι δεσμευμένο στη Συμφωνία του Παρισιού.
Την απογοήτευσή του εξέφρασε και ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, ξεκαθαρίζοντας ότι «ο Καναδάς θα συνεχίσει να επιδιώκει την υιοθέτηση μέτρων καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη. 

«Η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού αποτελεί μεγάλη απογοήτευση στις παγκόσμιες προσπάθειες να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να προωθηθεί η παγκόσμια ασφάλεια», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντεζάρικ.
 
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την απόφαση Τραμπ, σημειώνοντας ότι «ο κόσμος μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην Ευρώπη, να ηγηθεί της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι δεν πρέπει να «υποχωρήσουμε» από τη Συμφωνία του Παρισιού, ενώ ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν εκτίμησε ότι η Πέμπτη ήταν «μια θλιβερή ημέρα για τον κόσμο».

Τη θέση που αφήνουν οι ΗΠΑ, έρχεται να καλύψει η Κίνα. Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα Παρασκευή (02.06.2017) ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ για να συναντηθεί με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δυο πλευρές θα τονίσουν ξανά πως είναι αποφασισμένες να ηγηθούν της μάχης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Από το Βερολίνο, ο Κινέζος πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η χώρα του «θα συνεχίσει να τηρεί τις υποσχέσεις που έδωσε στη Συμφωνία του Παρισιού», προσθέτοντας ότι θα προτιμούσε να το κάνει «με τη συνεργασία των άλλων». Σήμερα ο Λι πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν έκανε τη δήλωση αυτή χθες κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους των ξένων μέσων ενημέρωσης στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης-2017...


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε χθες ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να πουλήσει στην Τουρκία τα προηγμένης τεχνολογίας αντιαεροπορικά συστήματα S-400 και έχει συζητήσει το θέμα με την Άγκυρα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Tass. Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ο πρόεδρος Πούτιν έκανε τη δήλωση αυτή κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους των ξένων μέσων ενημέρωσης στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης -2017, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που έκανε ο διευθυντής του τουρκικού πρακτορείου Anadolu.

"Συζητήσαμε το ενδεχόμενο της πώλησης των συστημάτων S-400. Είμαστε έτοιμοι γι αυτό", δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος επισημαίνοντας ότι "όσον αφορά τη συνεργασία στην κατασκευή των συστημάτων αυτών στη Τουρκία, αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα, το οποίο έχει σχέση με το πόσο έτοιμη είναι γι αυτό η τουρκική βιομηχανία. Τέτοια τεχνολογία προς το παρόν δεν παράγουμε πουθενά στο εξωτερικό".

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ως παράδειγμα τους πυραύλους BrahMos,τους οποίους κατασκευάζει η Ρωσία σε συνεργασία με την Ινδία. "Αυτό συμβαίνει δεκαετίες και είναι κάτι που θέλει μεγάλη προετοιμασία και τεχνολογική κατάρτιση στελεχών" είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην ρωσο-ινδική συνεργασία στον τομέα αυτό, για να προσθέσει τα εξής :"Βεβαίως στην ουσία δεν υπάρχει κάτι που να είναι αδύνατο. Είμαστε μάλιστα έτοιμοι να πουλήσουμε τα πλέον σύγχρονα και εξελιγμένα συστήματα. Ο πρόεδρος Ερντογάν το γνωρίζει αυτό, το γνωρίζουν και οι δικοί μας στρατιωτικοί και οι Τούρκοι στρατιωτικοί επίσης".
(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο Τσίπρας σκληραίνει τη στάση του: Έτοιμος για Σύνοδο Κορυφής αν δεν υπάρξει βελτιωμένη πρόταση στο Eurogroup...


Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση και με αφορμή τις διαρροές Ευρωπαίου αξιωματούχου που είδαν το φως της δημοσιότητας περί μη ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο το ζήτημα να λυθεί σε επίπεδο Κορυφής.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές: «Τέτοιες διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους -αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους- μας βοηθάνε τα μάλα. Διότι μας βγάζουν από το δίλημμα, αν θα δεχθούμε ή θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής».

«Βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση μακράς σκληρής και δύσκολης διαπραγμάτευσης, μιας διαπραγμάτευσης με την αλλαγή της κατάστασης που επιδιώξαμε, και πετύχαμε που μπορεί να οδηγήσει την χώρα μας στη βιώσιμη ανάπτυξη» υπογράμμισε σήμερα το βράδυ από την Καρδίτσα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππάς σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ....Αυτά υπογράμμισε σήμερα το βράδυ από την Καρδίτσα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππάς στο πλαίσιο κεντρικής ομιλίας που πραγματοποίησε, κάνοντας παράλληλα εκτενή αναφορά στο από πού ξεκίνησε η διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Φτάσαμε σε μια συμφωνία είπε, η οποία είναι ισορροπημένη, η οποία έχει αυτό που λέμε μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, για να προσθέσει:

«Και καθώς έχουμε κλείσει για τα μέτρα πολιτικής που θα εφαρμοστούν, ήρθε η ώρα της συζήτησης για το χρέος και εδώ θέλει καθαρές κουβέντες από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας και από τους εταίρους μας. Και καθαρές κουβέντες είναι απλές και κατανοητές. Το ερώτημα που πρέπει άπαντες να απαντήσουν είναι αν στηρίζουμε την εθνική θέση για αναδιάρθρωση του χρέους και λύση που θα αποκαθιστά την ομαλότητα στη χρηματοδότηση χωρίς αστερίσκους... Δεν υπάρχουν εδώ γκρίζες ζώνες δεν υπάρχει ναι μεν αλλά...».

Έχουμε μπροστά μας το χρέος, συνέχισε ο υπουργός, απευθυνόμενος προς τη Νέα Δημοκρατία, ρωτώντας αν θα κάνει και η Νέα Δημοκρατία το δικό της χρέος, αν θα σηκώσει το τηλέφωνο ο κ. Μητσοτάκης να ζητήσει από την κ. Μέρκελ να μετακινηθεί στη θέση που διατύπωσαν και οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές και η ευρωπαϊκή αριστερά και οι ευρωπαίοι πράσινοι: ότι το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας ήρθε η ώρα να λυθεί. Δεν την ακούσαμε αυτή την θέση, υπάρχει ακόμα χρόνος..., τόνισε επίσης ο κ. Παππάς.

Με αναλυτικό τρόπο αναφέρθηκε και στη σημερινή του περιοδεία στους δήμους της περιοχής Καρδίτσας και τις διαπιστώσεις που ο ίδιος έκανε.

«Ξεκινήσαμε από τους ορεινούς όγκους, ξεκινήσαμε από περιοχές, που δεν είναι περιοχές που πρώτα επισκέπτεται κανείς, όταν έρχεται στον τόπο σας», για να προσθέσει:

«Αυτή η επιλογή μας ήθελε να αναδείξει πως στην αντίληψη τη δική μας, κανένας Έλληνας, και καμιά Ελληνίδα, δεν πρέπει να μείνει πίσω από τη συλλογική και ασταμάτητη προσπάθεια, για να ξελασπώσουμε τον τόπο μας, για να περάσει από την σταθεροποίηση που έχει μπει στην ανάπτυξη. Που δεν πρέπει να υπάρχει ξεχασμένος τόπος. Σας ανέφερα ένα παράδειγμα, ένα παράδειγμα ενός δήμου ο οποίος έχει πολλούς δήμους από τους οποίους κανένας δεν έχει τη δυνατότητα να δει τηλεόραση. Και είναι πραγματικά ντροπή εν έτει 2017. Να είμαστε υποχρεωμένοι να συζητάμε το πώς η χώρα μας θα περάσει στις συνδέσεις υψηλής ταχύτητας στο διαδίκτυο, στο πώς θα καβαλήσει στο κύμα των νέων τεχνολογιών, και να έχουμε όχι λίγες αλλά αρκετές, πολλές περιοχές της χώρας, οι οποίες δεν μπορούν να απολαύσουν το στοιχειώδες δικαίωμα πρόσβασης στο ελληνικό τηλεοπτικό προϊόν».

Στη συνέχεια ο κ. Παππάς χαρακτήρισε μεγάλη υποδομή, την ανάπτυξη του δικτύου των κεραιοσυστημάτων στη χώρα μας, ενώ αναφέρθηκε με παραδείγματα το πόσο σημαντική είναι η ανάπτυξη των τεχνολογιών για τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής μας, σε διάφορες υπηρεσίες, όπως της τηλεϊατρικής, απολαμβάνοντας όπως είπε ο κάθε πολίτης τις υπηρεσίες στον τόπο του. Ακόμα δεν παρέλειψε να τονίσει πως η ποιότητα ζωής των πολιτών αλλά και η ίδια η ζωή τους θα αλλάξει ραγδαία, εάν η ίδια η πολιτεία σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και επιτρέψουμε στον εαυτό μας, ως κοινωνία, να μπει στο κύμα των νέων τεχνολογιών με τρόπο σχεδιασμένο και κυρίως δίκαιο. Διότι, αυτές οι τεχνολογίες, τόνισε στη συνέχεια ο κ. Παππάς, μπορούν να γίνουν η ατμομηχανή για να ξεκολλήσουμε τη χώρα μας από τη λάσπη, αλλά μπορεί να γίνουν και η πηγή νέων ανισοτήτων.

Εκτενή αναφορά ο κ. Παππάς έκανε στο κυβερνητικό έργο που έχει επιτευχθεί στην περιοχή της Καρδίτσας, έργο το οποίο χαρακτήρισε σημαντικό για την καθημερινή ζωή των πολιτών εδώ.

Δεν φτάνει λοιπόν να υπάρχει, στην κορυφή μια ηγεσία την οποία εμπιστευόμαστε, και ένας πρωθυπουργός τον οποίο αγκαλιάζουμε με την εμπιστοσύνη μας, πρέπει συνολικά να υπάρχει προσπάθεια, και επαγρύπνηση και πίεση καλώς εννοούμενη από τους πολίτες, για να μπορούμε και τα καθημερινά θέματα και προβλήματα να τα αντιμετωπίζουμε με τρόπο αποτελεσματικό, ανέφερε ο υπουργός.
(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Ο πλανήτης μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη» δήλωσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ μετά την την απόσυρση των ΗΠΑ από την συνθήκη του Παρισιού...


«Ο πλανήτης μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη» μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την συνθήκη του Παρισιού δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντας «μοιραίο λάθος» την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Εκλέχθηκα για να εκπροσωπώ τους πολίτες του Πίτσμπουργκ, όχι του Παρισιού», δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την ανακοίνωση της απόσυρσης της χώρας από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα διαπραγματευτεί μια «καινούργια συνθήκη» με δίκαιους όρους για τις ΗΠΑ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε την λύπη της για την απόσυρση των ΗΠΑ από την συνθήκη, με το Βερολίνο να υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ «πληγώνουν» τον πλανήτη με την απόφασή τους.
(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.