06/07/17

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από το βήμα του Συνεδρίου Concordia Europe Summit ζήτησε να ανοίξει η συζήτηση για τη μετάβαση της χώρας σε μια περίοδo ανάπτυξης....


Το μήνυμα ότι «μια απόφαση στο Eurogroup της 15 Ιουνίου, που θα επιλύει οριστικά το ελληνικό ζήτημα, είναι πιο αναγκαία αλλά και πιο εφικτή από ποτέ» έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Συνεδρίου Concordia Europe Summit, όπου απηύθυνε σήμερα ομιλία. Αναφερόμενος στην ελληνική πρόταση για τη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των θεσμών ο πρωθυπουργός κάλεσε την Ευρώπη «να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες -πέρα από την αναγκαία επέκταση του χρονικού διαστήματος της ωρίμανσης των αποπληρωμών- για επενδυτικά προγράμματα, κερδοφόρα προγράμματα, που θα τονώσουν την ανάπτυξη, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα γεφυρώσουν τελικά στη πράξη, τις διαφορετικές εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμύς».
 
Πρόσθεσε πως «η Ελλάδα βιώνει τις συνέπειες στρεβλών επιλογών είτε λόγω των προηγούμενων πολιτικών είτε λόγο των εταίρων μας στην Ευρώπη που υπέδειξαν τη λάθος συνταγή για την υπέρβαση της κρίσης. Η Ελλάδα έχει κάθε δυνατότητα να ξανακοιτάξει το μέλλον με αισιοδοξία. Όλα τα στοιχεία προδιαγράφουν μια θετική πορεία. Το πρώτο τρίμηνο του 2017 έκλεισε με μεγέθυνση, παρά την αβεβαιότητα που δημιούργησε η παρατεταμένη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι βρίσκεται «εκτός πλαισίου και δημοκρατικής λογοδοσίας το Eurogroup που έχει αναδειχθεί σε διευθυντήριο». Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Εργάνη», το Μάιο είχαμε ρεκόρ 16ετίας καθώς δημιουργήθηκαν 89.500 καθαρές θέσεις εργασίας, επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Υπάρχει το οικονομικό αλλά και το πολιτικό momentum. Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων», είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα του Concordia Europe ζητώντας «μια καθαρή, βιώσιμη και δίκαιη λύση για το ελληνικό ζήτημα. Μια απόφαση στις 15 Ιουνίου που θα επιλύει οριστικά το ελληνικό ζήτημα είναι πιο αναγκαία αλλά και πιο εφικτή από ποτέ».

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη. Οι επενδυτές είναι έτοιμοι. Οι αγορές είναι έτοιμες, τόνισε ο ρωθυπουργός προσθέτοντας ότι το μόνο που όλοι περιμένουν είναι το τελικό σήμα από την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αλλά και από τους θεσμούς ότι μπορούν να εμπιστευθούν ξανά την Ελλάδα. Ότι θα κάνουν ότι είναι αναγκαίο για μπει η ανάπτυξη πρώτη στην ατζέντα των προτεραιοτήτων».

«Η Ελλάδα έχει κάνει ήδη περισσότερα από όσα όφειλε. Τώρα λοιπόν είναι η σειρά των δανειστών και εταίρων μας να κάνουν αυτό που μάς οφείλουν και που δικαιούμαστε με βάση τις συμφωνίες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας προτάσσοντας το ζήτημα του χρέους.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μετά από όλες τις θυσίες δεν απαιτούμε τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο. Απαιτούμε και δουλεύουμε για μια συμφωνία που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Θα προσδιορίσει με σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα παρθούν μετά τη λήξη του προγράμματος. Και θα δώσει σε όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε θετικές μελέτες βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε ως κλειδί για τη γεφύρωση των διαφορών ΔΝΤ και Ευρώπης την ανάπτυξη.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε «να αναλάβει η Ευρώπη συγκεκριμένες δεσμεύσεις για επενδυτικά προγράμματα, κερδοφόρα προγράμματα, που θα τονώσουν την ανάπτυξη, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα γεφυρώσουν τελικά τις διαφορές μεταξύ των θεσμών. Αυτός ο στόχος είναι σήμερα στο επίκεντρο της συζήτησης. Μπορούμε λοιπόν. Αρκεί να το θελήσουν όλοι. Αρκεί να μην επιτρέψουμε στις πολιτικές σκοπιμότητες να μας εμποδίσουν».

Ο πρωθυπουργος έστειλε μήνυμα και στην Ευρώπη σημειώνοντας «πως θα πρέπει να αποκλείσουμε τα σενάρια της «Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων» γιατί όπως είπε μια μικρή Ευρώπη είναι η αδύναμη και ασήμαντη Ευρώπη στο διεθνές γίγνεσθαι, δεν μπορεί, όμως, να πορεύεται ούτε διαιρεμένη από ένα τείχος χρήματος ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο».

Γιατί, για να πάρει η Ευρώπη τη μοίρα στα χέρια της πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να είναι κοινή η μοίρα των λαών της. Και δεν μπορεί να είναι κοινή η μοίρα των λαών της όταν η μοίρα κάποιων καθορίζεται σε κεκλεισμένων των θυρών διευθύντρια και το καθεστώς εξαιρέσεως στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Στο Ιράν, οι Φρουροί της Επανάστασης κατηγόρησαν τη Σαουδική Αραβία ως υπεύθυνη για τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στην Τεχεράνη και είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 43...

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν κατηγόρησαν τη Σαουδική Αραβία ως υπεύθυνη για τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στην Τεχεράνη και είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 43.

“Αυτή η τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε μόλις μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ (Ντόναλντ Τραμπ) και των (Σαουδαράβων) οπισθοδρομικών ηγετών που στηρίζουν τους τρομοκράτες. Το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη αποδεικνύει ότι εμπλέκονταν σε αυτή τη βίαιη επίθεση” αναφέρεται στην ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης που δόθηκε στη δημοσιότητα από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. 

Οι επιθέσεις αυτές ήταν οι πρώτες που εξαπέλυσε η σουνιτική τζιχαντιστική οργάνωση στο σιιτικό Ιράν. 

Ο ταξίαρχος Χοσεΐν Σαλαμί, ο αναπληρωτής επικεφαλής των Φρουρών, απείλησε με αντίποινα το Ισλαμικό Κράτος και τους “συνεργάτες” του. “Να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα εκδικηθούμε τους τρομοκράτες, τους συνεργάτες τους και τους υποστηρικτές τους για τις σημερινές επιθέσεις στην Τεχεράνη” φέρεται να είπε ο ταξίαρχος, σύμφωνα με τα δημόσια μέσα ενημέρωσης του Ιράν. 

Οι Φρουροί της Επανάσταση πρόσθεσαν επίσης στην ανακοίνωσή τους ότι “έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι εκδικούνται το αθώο αίμα που χύνεται” στο Ιράν.

Σαουδική Αραβία: Καταδικάζουμε την τρομοκρατία


Ο υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες που διατύπωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ότι η χώρα του βρίσκεται πίσω από τη διπλή επίθεση στην Τεχεράνη σήμερα, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων.

Σε ομιλία που εκφώνησε στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ επισήμανε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να εμπλέκουν τη Σαουδική Αραβία στις επιθέσεις στην Τεχεράνη, περιφερειακό αντίπαλο του Ριάντ.

«Καταδικάζουμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις όπου κι αν συμβαίνουν και καταδικάζουμε τη δολοφονία αθώων ανθρώπων όπου κι αν διαπράττεται» επισήμανε ο Τζουμπέιρ σε μια εκδήλωση που πραγματοποίησε το Konrad-Adenauer-Stiftung, το ινστιτούτο μελετών του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Ο ίδιος τόνισε ότι το Ριάντ δεν γνωρίζει ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις και απέρριψε το ενδεχόμενο σαουδαραβικές οργανώσεις να βρίσκονται από πίσω.

«Δεν το γνωρίζω. Δεν έχουμε δει τα στοιχεία»
σημείωσε, επαναλαμβάνοντας την άποψη της Σαουδικής Αραβίας ότι το Ιράν είναι ο βασικός χρηματοδότης της τρομοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Τζουμπέιρ πρόσθεσε ότι η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου θα ήταν διατεθειμένες να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με το Ιράν εφόσον αλλάξει συμπεριφορά και σταματήσει να υποστηρίζει τρομοκράτες στον Λίβανο, την Υεμένη, τη Συρία και σε άλλες περιοχές.

Ζούμε σε μία εποχή οικονομισμού όπου η δημοκρατία πλέον εκλείπει προς όφελος του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού τομέα. Τα αυταρχικά καθεστώτα θα προσπαθήσουν να καταπνίξουν τις ειρηνικές αντιδράσεις μέσω της παρακολούθησης του Διαδικτύου... 


της Φωτεινής Μαστρογιάννης (*)

«Ποια είναι η τρέχουσα τιμή ενός έντιμου ανθρώπου και πατριώτη σήμερα; Αμφιταλαντεύονται και θλίβονται και ενίοτε απευθύνουν εκκλήσεις, αλλά δεν κάνουν τίποτα αποφασιστικά και αποτελεσματικά. Περιμένουν, καλοπροαίρετα, κάποιος άλλος να διορθώσει το κακό, ώστε να μην υπάρχει πια να τους θλίβει. Στην καλύτερη περίπτωση, θυσιάζουν μόνο μια φτηνή ψήφο, και μια ισχνή υποστήριξη και ευχή για καλή επιτυχία, για το σωστό, όπως το βλέπουν».

Χένρυ Ντέιβιντ Θορώ

Ο Χένρυ Ντέιβιντ Θορώ στο δοκίμιο του "Περί πολιτικής ανυπακοής"υποστήριξε την ανυπακοή προς ένα άδικο κράτος. Από τις ιδέες του επηρεάστηκαν ο Μαχάτμα Γκάντι αλλά και ο ιερέας Μάρτιν Λούθερ Κινγκ οι οποίοι ήταν υπέρμαχοι της ανυπακοής και της αντίστασης με έναν μη βίαιο τρόπο. Οι απεργίες, οι συμβολικές διαμαρτυρίες, το μποϋκοτάζ προϊόντων, η άρνηση πληρωμών (βλ. φόρων, διοδίων κτλ.) αποτελούν ειρηνικές μεθόδους αντίστασης και πολιτικής ανυπακοής. Συνήθως ο ειρηνικός αγώνας βρίσκεται εκτός του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος και προϋποθέτει μαζική κινητοποίηση.

Σύμφωνα με έρευνες, οι μεγάλες ειρηνικές εκστρατείες ήταν περισσότερο επιτυχημένες συγκρινόμενες με τις εκστρατείες βίαιης αντίστασης (βλ. κείμενό μου Απάθεια και Συλλογική Δράση).

Ο Γκάντι επέτυχε τη μαζική κινητοποίηση του λαού του γιατί δημιούργησε το όραμα για ανεξαρτησία των Ινδών από τους Βρετανούς αποικιοκράτες. Το όραμα αυτό,το οποίο μεταφέρθηκε και μέσω των συνεχών διδασκαλιών του Γκάντι,κατόρθωσε να επιτύχει κοινωνική αλληλεγγύη στον ινδικό λαό και να μειώσει το χάσμα μεταξύ των κοινωνικών τάξεων στην Ινδία.

Μαζική κινητοποίηση επέτυχε και ο ιερέας Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στις 28 Αυγούστου 1963 με την Πορεία Ελευθερίας για τα δικαιώματα των μαύρων που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον και συμμετείχαν 250.000 διαδηλωτές.

Στην πορεία αυτή έδωσε τον περίφημο λόγο του «Έχω ένα όνειρο» Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ συνελήφθη και έγραψε από τη φυλακή το περίφημο «Γράμμα από τη φυλακή του Μπέρμινγχαμ» στο οποίο καλούσε για πολιτική ανυπακοή ενάντια στους άδικους νόμους. Η κυβέρνηση Κέννεντυ αντιλήφθηκε την εκρηκτική κατάσταση που είχε δημιουργηθεί και το 1964 πέρασε ο νόμος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. 

Σημαντικό είναι να επισημανθεί ότι, σύμφωνα με αναλυτές, το πρόβλημα το δημιουργούσαν όχι οι αντιτιθέμενοι στα δικαιώματα των μαύρων αλλά οι μέτριοι υποστηρικτές που καλούσαν σε συγκράτηση πυροδοτώντας έτσι την άνοδο της βίαιης αντίστασης των μαύρων βλ. Μαύροι Πάνθηρες.

Το συγκεκριμένο σημείο ταιριάζει πολύ με αυτό που ο Θορώ είχε γράψει δηλαδή ότι «Εκείνοι οι οποίοι, ενώ αποδοκιμάζουν το χαρακτήρα και τα μέτρα μιας κυβέρνησης, της παραχωρούν την υποταγή και υποστήριξή τους αποτελούν αναμφίβολα τους πιο ευσυνείδητους υποστηρικτές της κι έτσι συχνά τα σοβαρότερα εμπόδια για τη μεταρρύθμιση».

Οι εκστρατείες αντίστασης είναι επιτυχημένες εάν είναι ευρείας κλίμακας, κερδίσουν την υποστήριξη των σωμάτων ασφαλείας και των δημοσίων υπαλλήλων και ει δυνατόν, έχουν υποστήριξη από το εξωτερικό αλλά από ομάδες που έχουν κύρος και δεν θα βλάψουν την αξιοπιστία της εκστρατείας.

Σημαντική είναι και η υποστήριξη των ΜΜΕ όπως ήταν στην περίπτωση της Πορείας Ελευθερίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ που είχε ευρύτατη κάλυψη από τα ΜΜΕ. Στην περίπτωση που τα ΜΜΕ δεν βοηθήσουν με την παροχή ανεξάρτητων ειδήσεων και κατάλληλης τεχνολογίας τότε το «βάρος» πέφτει στις ανεξάρτητες φωνές του Διαδικτύου βλ. μπλογκς, πόρταλς, ανεξάρτητα κανάλια στο YouTube, κοινωνικά μέσα κτλ. Οι ειρηνικοί ακτιβιστές τονίζουν επίσης τη σημασία της διανομής εκπαιδευτικού υλικού (βιβλία, DVD, διανομή φυλλαδίων κτλ.) που θα ενημερώνει για τα αποτελέσματα προηγούμενων ειρηνικών εκστρατειών. Οι ακτιβιστές τονίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την κινητοποίηση δηλαδή η διδασκαλία και η ενημέρωση (άλλωστε το παράδειγμα του Γκάντι με τις συνεχείς διδασκαλίες το επιβεβαιώνει).

Ζούμε σε μία εποχή οικονομισμού όπου η δημοκρατία πλέον εκλείπει προς όφελος του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού τομέα. Τα αυταρχικά καθεστώτα θα προσπαθήσουν να καταπνίξουν τις ειρηνικές αντιδράσεις μέσω της παρακολούθησης του Διαδικτύου (σύμφωνα με δημοσίευμα στην τωρινή 65η σύνοδο της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ θα συζητηθεί η ανάγκη το διαδίκτυο να σταματήσει να είναι μη ελεγχόμενο) αλλά και άλλων μέσων όπως είναι η καταστολή μέσω απαγορευτικών νόμων ακόμα και ο εκφοβισμός σε κινήσεις πολιτών.

Ο σύγχρονος πολίτης θα το επιτρέψει ή είναι πλέον τόσο αλλοτριωμένος που δεν προβάλλει καμία αντίσταση; Γιατί δεν υπάρχει πλέον ηγεσία που να δίνει όραμα και κατά συνέπεια να συνεπαίρνει τα πλήθη για μαζική κινητοποίηση; Μήπως και η όποια ηγεσία είναι εξίσου αλλοτριωμένη; Μήπως είναι μάταιο να ελπίζει κάποιος σε ηγεσία τη στιγμή που τα κινήματα σε όλο τον κόσμο είναι μαζικά και χωρίς να ηγούνται από κάποιον/α;

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την έλλειψη ειρηνικών κινητοποιήσεων και πολιτικής ανυπακοής είναι πολλά και θα ήταν ενδιαφέρουσα η περαιτέρω διερεύνησή τους.

 (*) Η Φωτεινή Μαστρογιάννη είναι Οικονομολόγος, καθ. ΜΒΑ, συγγραφέας
(πηγή: f. mastroyanni.blog)

Tο φάρμακο για να εξαλειφθεί οριστικά αυτή η καφρίλα, το ξέρουμε όλοι, δεν είναι κάποια επιπλέον νομοθετήματα και βαρύτερες ποινές. Eίναι ένα διαφορετικό εκλογικό σύστημα, που θα καταστήσει περιττή και αδύνατη την πελατειακή συναλλαγή – την εξαγορά της ψήφου με αντιπαροχή διορισμού στο Δημόσιο... 


 επιφυλλίδα του Χρήστου Γιανναρά (*)

Π​​ροκαλούνται και δεν απαντούν. Ποιους κοινωνικούς στόχους έχει το κάθε κόμμα, ποιος σχεδιασμός, ποιο πρόγραμμα, ποιες επιδιώξεις το διαφοροποιούν; Παραλλάζουν οι ονομασίες τους, αλλά η πολιτική που ασκούν ή προπαγανδίζουν είναι ίδια και αδιαφοροποίητη. Tο ξέρουμε με βεβαιότητα, γιατί τους δοκιμάσαμε όλους. Oλοι φιλοδοξούν να διαχειριστούν πανομοιότυπα την κατεστημένη αποτυχία, τη μακάβρια παρακμή. Kατηγορούν λυσσαλέα, ο κάθε αρχηγός και το κάθε κόμμα, τον όποιο ανταγωνιστή τους, αρχηγό και κόμμα. Kαι όταν διαδεχθούν στην εξουσία τον αντίπαλο, συνεχίζουν πειθήνια την πολιτική και τις τακτικές που κατακεραύνωναν.

Γι’ αυτό και τελείως αδιάντροπα σχηματίζουν «κυβερνήσεις συνεργασίας» αρχηγοί και κόμματα που, μια μέρα πριν, αντιπάλευαν μανιασμένα για την τυφλή αλληλεξόντωσή τους. Aποδείχνουν στους ψηφοφόρους τους, με αχαλίνωτο κυνισμό, την απόλυτη πολιτική τους εξομοίωση – συμπίπτουν όλοι στην ίδια, διαχειριστική της παρακμής και του παραλογισμού πολιτική, αγνοούν όλοι παντελώς το τι σημαίνει «μεταρρύθμιση» δομών και θεσμών, τι θα μπορούσε να σημαίνει «επανίδρυση του κράτους».

Kόμματα και «αρχηγοί» έχουν συρρικνώσει την πολιτική σε μια διαχειριστική εκδοχή της οικονομίας. Προκαλούνται και δεν απαντούν: Γίνεται να «επανεκκινήσει» και αναπτυχθεί η οικονομία χωρίς λειτουργικό κράτος; Γίνεται λειτουργικό κράτος χωρίς αξιοκρατία; Γίνεται να επιδιωχθεί αξιοκρατία όσο το κράτος παραμένει πελατειακό; Γίνεται ποτέ να κατορθωθεί κοινωνικό κράτος, απονομή Δικαίου, «δημόσια τάξη», πραγματικός συνδικαλισμός, όσο η λειτουργία των θεσμών είναι παγιδευμένη στις πελατειακές εξαρτήσεις, στην αυθαιρεσία των συνδικαλιστών;

Δεν έχει νόημα να απευθύνονται τέτοια ερωτήματα στα κόμματα, αφού είναι σίγουρο ότι τα κόμματα δεν πρόκειται ποτέ να απαντήσουν, η άρνησή τους να προβληματιστούν είναι όρος επιβίωσής τους. Eπιπλέον, δεν υπάρχουν και θεσμοί που να ελέγχουν τη συμμόρφωση των κομμάτων με τους όρους και τη λογική του κοινοβουλευτισμού, τις στοιχειώδεις προδιαγραφές της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Mε το Σύνταγμα του 1985 ο πρωθυπουργός διορίζει (επιλέγει ανεξέλεγκτα) τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο της Bουλής, την ηγεσία των Aνώτατων Δικαστηρίων, την ηγεσία των Eνόπλων Δυνάμεων και της Aστυνομίας, τους υπουργούς του και τους βουλευτές του κόμματός του. Aν αυτή η ωμή απολυταρχία, η «ενός ανδρός αρχή», δεν είναι φασισμός, ποιο άλλο όνομα θα κυριολεκτούσε;

Tα κόμματα καμώνονται κατά καιρούς ότι δυσφορούν με τον παπανδρεϊκό φασισμό (πρωτογονισμό) του Συντάγματος του 1985. Oμως όλες οι απόπειρες «αναθεώρησης» που αποτολμήθηκαν, δεν ενδιαφέρονταν «να βγάλουν το ψοφίμι από το πηγάδι», αλλά «να μη στάξει η ουρά του» και μολύνει την «άσπιλη» δημοκρατία μας. H πρωτεύουσα έγνοια είναι, κάθε φορά, να μείνει άθικτο το πελατειακό κράτος. Kάθε πολίτης, με στοιχειώδη νοημοσύνη, είναι πια βεβαιωμένος πως, οποιοδήποτε κόμμα στη σημερινή Eλλάδα, όποια λεοντή «πεποιθήσεων» κι αν προβάλλει, όταν φτάσει στην εξουσία, θα ασκήσει την ίδια πελατειακή πολιτική με κάθε άλλο κόμμα που προηγήθηκε. Aκόμα και οι άλλοτε πουριτανοί σαβοναρόλες της τάχα και «ριζοσπαστικής» Aριστεράς ή οι αδιάλλακτοι «υπερπατριώτες» της «καθαρόαιμης» Δεξιάς, με θητεία μόλις δύο χρόνων στην εξουσία, αποδείχτηκαν επιδεξιότατοι φαμπρικαδόροι δικού τους πελατειακού κράτους.

Tο φάρμακο για να εξαλειφθεί οριστικά αυτή η καφρίλα, το ξέρουμε όλοι, δεν είναι κάποια επιπλέον νομοθετήματα και βαρύτερες ποινές. Eίναι ένα διαφορετικό εκλογικό σύστημα, που θα καταστήσει περιττή και αδύνατη την πελατειακή συναλλαγή – την εξαγορά της ψήφου με αντιπαροχή διορισμού στο Δημόσιο. Bέβαια, το κοσμογονικό γεγονός, που σε διεθνή κλίμακα ζούμε σήμερα (ασύγκριτο, ακόμα και με έναν παγκόσμιο πόλεμο, σε συνέπειες πολιτισμικής τραγωδίας) είναι το πέρασμα της διακυβέρνησης λαών και εθνών από τους επαγγελματίες πολιτικούς, επώνυμους, στους ανώνυμους «παίκτες» του παγκοσμιοποιημένου οικονομικού παιγνίου. Oι επαγγελματίες της πολιτικής (κομματάρχες και κομματάνθρωποι) δεν έχουν ακόμα αποβληθεί από το προσκήνιο και από τους ρόλους μαριονέτας, είναι ωστόσο κατάδηλη η αλλαγή των φορέων της ηγεμονίας.

Aποκαλυπτική η εικόνα: Eνας ιδιώτης κροίσος που αγοράζει την κοινή «πληροφόρηση» (τα κανάλια) –μπορεί να γίνει μέχρι και πλανητάρχης– του παραδίδονται τα κλειδιά του μεγαλύτερου πυρηνικού οπλοστασίου, η δυνατότητα να αφανίσει τη ζωή πάνω στη γη. Mοιάζει απλοϊκή η γενίκευση, αλλά είναι ανατριχιαστικά ολοφάνερη: όποιος έχει τα κανάλια, έχει την εξουσία. Tην ολοκληρωτική εξουσία (να εξουσιάζεις μυαλά και συναισθήματα) δεν την εξασφαλίζουν οι «μυστικές αστυνομίες», η λογοκρισία, ο χαφιεδισμός, ο διωγμός των αντιφρονούντων. Tην ολοκληρωτική εξουσία την εξασφαλίζει η ιδιοκτησία MME.

O Eλληνας (και οποιοσδήποτε πολίτης χώρας με ανάλογο επίπεδο κατευθυνόμενης πληροφόρησης) ακούει «ειδήσεις» από κρατικό κανάλι και βιώνει μια συγκεκριμένη αντίληψη της πραγματικότητας – γεγονότων και «κατάστασης πραγμάτων». Aν ακούσει αντιπολιτευόμενο την κυβέρνηση κανάλι, βιώνει και εμπεδώνει μια ριζικά διαφορετική πραγματικότητα, μιαν ασύμπτωτη και αντιθετική, αναιρετική της προηγούμενης «κατάσταση πραγμάτων». Aν δεν αντέχει τη σχιζοείδεια, αφήνεται στην ψευδαίσθηση ότι τουλάχιστον επιλέγει με ποια πραγματικότητα θα ταυτιστεί. Oτι ελευθερία είναι να επιλέγεις κελί και δεσμοφύλακα.

H εξάλειψη κάθε πολιτικής διαφοράς «κομμάτων», που ονοματίζονται με ετικέτες αοριστολογίας για να κερδίσουν άλογη συναισθηματική εύνοια («Ποτάμι», «Δημοκρατική Συμμαχία», «Δημοκρατική Συμπαράταξη», «Nέα Δημοκρατία»), ταυτίζει πια καταγωγικά την πολιτική με το κυνήγι των εντυπώσεων. Oι αποτελεσματικότεροι σε αυτό το κυνήγι είναι, σαφέστατα, οι κατασκευαστές «τεχνητής πραγματικότητας» στο άλλοτε πολιτικό πεδίο. Pεαλιστικός εφιάλτης.
_____________________________________
 
(*) Ο Χρήστος Γιανναράς γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, της Βόννης και της Σορβόννης. Επιφυλλιδογραφεί σε εφημερίδες παρεμβαίνοντας στην πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα.
(πηγή:  yannaras.gr)
 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «είναι χρέος της Ευρώπης, τόσο των δανειστών μας, όσο και των θεσμών, να πάρουν τώρα τις αναγκαίες αποφάσεις που θα εγγυώνται την αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στη χώρα μας»....


Τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, που δόθηκαν λίγες μέρες πριν από την ΕΛΣΤΑΤ και παρά τις γνωστές δυσκολίες, αποδεικνύουν ότι η κατάσταση πόρρω απέχει από την εικόνα καταστροφής που εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο επιχειρείται να καλλιεργηθεί, τόσο από συστημικά μέσα ενημέρωσης, όσο και από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν ισχυρίζεται κανείς ότι τα θεμελιώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας έχουν επιλυθεί, ούτε ότι η κατάσταση δεν εξακολουθεί να είναι εύθραυστη, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Αυτό που πρέπει, όμως, σε κάθε περίπτωση να τονιστεί είναι ότι διαφαίνεται πως οι δυνατότητες είναι πολύ μεγάλες», σημείωσε για να υπογραμμίσει: «Πάρα πολλά εξαρτώνται, πλέον, από τις αποφάσεις που θα παρθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, όσο και για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που αποτελεί τον κύριο παράγοντα αβεβαιότητας, τόσο για τις αγορές χρήματος, όσο και για τους υπόλοιπους επενδυτές».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «είναι χρέος της Ευρώπης, τόσο των δανειστών μας, όσο και των θεσμών, να πάρουν τώρα τις αναγκαίες αποφάσεις που θα εγγυώνται την αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στη χώρα μας». Αποφάσεις, «που θα οδηγήσουν σε μία σταθερή και δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την άμεση επιστροφή μας στις αγορές χρήματος», επισήμανε.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να εργάζεται για μία συνολική και καθαρή λύση, η οποία θα πρέπει να τηρεί τρεις βασικές αρχές, εξήγησε ο Δ. Τζανακόπουλος, αυτές οι αρχές είναι οι εξής:
1. Θα πρέπει να προσδιορίζει με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ληφθούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να μην υπερβαίνουν μεσοπρόθεσμα το 15% του ΑΕΠ.

2. Θα πρέπει αυτά τα μέτρα να δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, να προχωρήσουν σε θετικές μελέτες βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

3. Θα πρέπει να προσδιορίζει συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα ενισχύουν την ανάπτυξη, πράγμα που το σύνολο των θεσμών αλλά και των κρατών μελών της Ευρωζώνης αναγνωρίζουν ως αναγκαίο.
«Στο προσεχές Eurogroup, υπάρχουν οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις για αναγκαία συμφωνία», ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακοπουλος.

“Η κυβέρνηση και όλες οι πλευρές εργάζονται ενεργά και αποτελεσματικά για να υπάρξει σύγκλιση”, τόνισε, προσθέτοντας όμως ότι εάν δεν υπάρξει σύγκλιση, τότε την ευθύνη για την πολιτική επίλυση του ζητήματος θα την αναλάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί στη Σύνοδο Κορυφής.

«Είναι πιθανό να χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να γεφυρωθούν οι διαφορές», είπε και υπογράμμισε, ότι οι αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα αφορούν το σύνολο της Ευρώπης και έχουν πολιτικό χαρακτήρα που πρέπει να απασχολήσει την ευρωζώνη στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.

«Δεν πρόκειται να πάρουμε ό,τι μας δώσουν. Επόμενο ορόσημο είναι η Σύνοδος Κορυφής στις 22/6», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν "αρραγή μέτωπα", έναντι των ελληνικών θέσεων για το ζήτημα του χρέους από την πλευρά των δανειστών, σύμφωνα με διαρροές σε ΜΜΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν βλέπει τέτοια μέτωπα, και επικαλέστηκε δηλώσεις στελεχών της ΕΚΤ σύμφωνα με τις οποίες «η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ανεξάρτητη έκθεση για τη βιωσιμότητα χρέους που θα λαμβάνει υπ' όψιν και την απόφαση του Eurogroup.

Άφησε επίσης αιχμές κατά του ΔΝΤ και και ανέφερε πως υπήρξε εξαιρετικά πιεστικό για μεταρρυθμίσεις λιτότητας «αλλά όταν έρχεται η ώρα να ζητήσει την άμεση ρύθμιση του χρέους άλλες φορές υποχωρεί άλλες δίνει περισσότερο χρόνο. Η εκτίμησή μας είναι ότι αυτό δεν βοηθά». Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η επικεφαλής του Ταμείου έκανε λόγο για δέσμευση του ΔΝΤ για παραμονή στο πρόγραμμα και εκταμίευση χρημάτων όταν θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, και τόνισε ότι η ελληνική πλευρά ζητεί μία καθαρή λύση.

«Η απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους πάρθηκε στις 24 Μαΐου του 2016, όταν ορίστηκε ότι το κριτήριο για τη βιωσιμότητα του χρέους ήταν ότι δεν θα πρέπει οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα. Αυτό είναι το βασικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγεται όλη η συζήτηση για το χρέος», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Στο ίδιο Eurogroup, ανέφερε, αποφασίστηκε ότι τα διαθέσιμα εργαλεία που υπάρχουν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα είναι τρία:

Η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων, η περίοδος χάριτος για τα επιτόκια και το τρίτο έχει να κάνει με την επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα τα οποία διακρατεί η ΕΚΤ.

«Αυτό το οποίο σήμερα συζητάμε», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «είναι ο περαιτέρω προσδιορισμός του βαθμού χρήσης αυτών των εργαλείων, τα οποία θα μπουν σε λειτουργία και εφαρμογή μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος. Για να μπορέσει το ΔΝΤ να συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα, θα πρέπει να έχει μια θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους.

«Το ζήτημα το οποίο καλούμαστε όλοι να συζητήσουμε, είναι ο προσδιορισμός αυτός να επαρκεί προκειμένου να δοθεί μια οριστική και βιώσιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Δηλαδή να εγγυάται την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την πρόσβασή της Ελλάδας στις αγορές χρήματος με βιώσιμους όρους. Οι πιθανότητες για μια θετική συμφωνία είναι πάρα πολλές και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλες οι πλευρές».

Ερωτηθείς για την ένταξη της χώρας στο QE τόνισε ότι η απόφαση της ΕΚΤ δεν μπορεί να προεξοφληθεί από οποιαδήποτε απόφαση του Eurogroup. «Εμείς επιζητούμε τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα προκειμένου η ΕΚΤ να θεωρήσει βιώσιμο το χρέος» είπε και σημείωσε ότι η ΕΚΤ, είναι μια ανεξάρτητη αρχή της ευρωζώνης η οποία δεν έχει στόχο την μεταφορά πόρων από τη μία χώρα στην άλλη, αλλά παίρνει αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική με στόχο τη διατήρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο.

Από εκεί και πέρα, συνέχισε ο κ. Τζανακόπουλος, «αυτό το οποίο θέλουμε, και συζητούμε, είναι μια λύση η οποία θα δίνει την δυνατότητα στο σύνολο των θεσμών να κάνουν θετικές μελέτες βιωσιμότητας του χρέους, έτσι ώστε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να μπορέσει να αξιοποιήσει την αυξημένη ρευστότητα η οποία προκύπτει από την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης Η απόφαση αυτή της Ε.Κ.Τ δε μπορεί να προεξοφληθεί από καμία απόφαση του Eurogroup. Αντιθέτως, εκείνο που μπορεί να κάνει το Eurogroup, είναι να περιγράψει ένα πλαίσιο αρχών και από κει και πέρα η ΕΚΤ να προχωρήσει στη δική της μελέτη για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Εμείς επιζητούμε τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια στα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που θα δίνει τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να θεωρήσει το χρέος βιώσιμο».

Σχετικά με τις συνομιλίες για το Κυπριακό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «η Ελλάδα στηρίζει πάντοτε τις συνομιλίες μεταξύ των κυπριακών αρχών και της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι δεν παρεμβαίνει στα ζητήματα των δικοινοτικών συνομιλιών αντιθέτως παρεμβαίνει μόνο στα ζητήματα που αφορούν τις εγγυήσεις και την ασφάλεια. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις ενώ στηρίζει απολύτως τις αποφάσεις τις κυπριακής κυβέρνησης. Βρισκόμαστε διαρκώς σε στενή επικοινωνία συνενόηση και συναντήληψη με την κυπριακή κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό κ. Αναστασιάδη».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα διόδια στην Εγνατία Οδό και τις διαμαρτυρίες τοπικών παραγόντων, έκανε λόγο για «όψιμη ανησυχία του ΣΚΑΙ», όπως είπε σκωπτικά, και προσέθεσε πως η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό, ενώ το θέμα απασχολεί και τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση.

Ερωτηθείς τέλος σχετικά με ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με την οποία γίνονται επαναπροωθήσεις Τούρκων υπηκόων που είχαν περάσει στην Ελλάδα ζητώντας άσυλο, χωρίς να προηγηθούν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «η κυβέρνηση δεν προχωρά σε επαναπροωθήσεις».
Η ΑΥΓΗ

Τρεις εναλλακτικές επιλογές σχετικά με την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη μέλη, ως συνεισφορά στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει σε επίπεδο ηγετών για το μέλλον της Ευρώπης...


 

Πρόκειται για το τέταρτο έγγραφο προβληματισμού που υποβάλει η Κομισιόν, ενώ έχουν προηγηθεί ήδη τα έγγραφα για την ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα, την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της παγκοσμιοποίησης και την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο ΝΑΤΟ όπου απέφυγε να δεσμευθεί για την ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά και η δήλωση που ακολούθησε της Καγκελαρίου Μέρκελ, σύμφωνα με την οποία οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουν την ασφάλειά τους στα χέρια τους, κάνει εξαιρετικά επίκαιρο το σημερινό έγγραφο προβληματισμού.

Η Κομισιόν προτείνει ισχυρότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, ωστόσο αποφεύγει να επιλέξει το βαθμό αυτής της συνεργασίας βάζοντας στο «τραπέζι» τρία εναλλακτικά σενάρια ανάλογα με τη βούληση των κρατών μελών. Τα σενάρια αυτά αρχίζουν από μια εθελοντική κατά περίπτωση απλή συνεργασία και φτάνουν μέχρι την κοινή άμυνα και την ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ο χρονικός ορίζοντας για τις αλλαγές είναι μέχρι το 2025.

Σύσταση ενός ΕυρωπαϊκούΤαμείουΆμυνας


Ειδικότερα το πρώτο σενάριο προβλέπει μια μεγαλύτερη συνεργασία στον τομέα της άμυνας μεταξύ των κρατών μελών σε σχέση με το παρελθόν αλλά σε εθελοντική βάση και ανάλογα με την περίπτωση.

Το δεύτερο σενάριο είναι πιο προχωρημένο γιατί προβλέπει μια στενή συνεργασία με κοινούς οικονομικούς και επιχειρησιακούς πόρους, έτσι ώστε να ενισχύσουν την αλληλεγγύη μεταξύ τους.

Το τρίτο σενάριο είναι το πιο προωθημένο γιατί προβλέπει κοινές αναλήψεις επιχειρήσεων κατά τρομοκρατών, ναυτικές επιχειρήσεις σε εχθρικό περιβάλλον διάθεση στρατού στην ευρωπαϊκή άμυνα και κοινό σύστημα πληροφοριών για την ασφάλεια των χερσαίων και θαλάσσιων εξωτερικών συνόρων.

Τέλος, η Κομισιόν παράλληλα με το έγγραφο προβληματισμού πρότεινε σήμερα και τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, το οποίο θα χρηματοδοτεί κοινά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της άμυνας καθώς και την κοινή απόκτηση στρατιωτικού εξοπλισμού με κοινές παραγγελίες.
(πηγή: DW)

Ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ευαρέσκεια του για την παρουσία του στη χώρα μας και εξήρε τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτήν... 


«Η συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ είναι σημαντική, όπως έγινε προ 70 ετών όταν ο Τρούμαν έκανε το δόγμα του» είπε στην ομιλία του στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο του "CONCORDIA", που συνέρχεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη και δη στην Αθήνα.

Ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξήρε τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή και εξέφρασε την ευαρέσκεια του για την παρουσία του στη χώρα μας.

«Είναι τιμή για μένα να βρίσκομαι εδώ» τόνισε ο κ. Μπάιντεν. Πρόσθεσε ότι είναι ενθουσιασμένος που βρίσκεται στην Αθήνα ενώ τόνισε ότι ξεκίνησε τα πολιτικά του βήματα από την ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ.

Σε πολλά σημεία της ομιλίας του ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι «η ισχυρή Ελλάδα είναι συνδεδεμένη με ισχυρή Ευρώπη», τονίζοντας επίσης ότι η ισχυρή Ευρώπη είναι αναγκαία για την Αμερική όπως είχε οραματιστεί και υλοποιήσει ο Τρούμαν το 1947 με το δόγμα του.

«Αυτό που είπε το 1947 ο Τρούμαν ισχύει και σήμερα» δήλωσε ο κ. Μπάιντεν τονίζοντας επίσης ότι «οι ελεύθεροι πολίτες του κόσμου περιμένουν από μας να στηρίξουμε την ειρήνη στον κόσμο».

«Ο Τρούμαν» προσέθεσε ο κ, Μπάιντεν «είπε ότι χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ελλάδα γιατί αυτό βοηθάει τη συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Και αυτό ισχύει και σήμερα». Στην αποστροφή του αυτή εξήρε τη συνεργασία των δύο χωρών στον κόλπο της Σούδας.

Επιπλέον, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος Ομπάμα εργάστηκαν σκληρά για να πείσουν την Ευρώπη να βοηθήσει την Ελλάδα στην οικονομική κρίση και υπογράμμισε ότι είναι υπέρ της οικονομικής ανόρθωσης της Ελλάδας και αυτό επιβάλλει παραγραφή του χρέους.

Επιπλέον, ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε και στην τρομοκρατία που ταλανίζει τον κόσμο και την Ευρώπη και ευχαρίστησε τους Έλληνες που δέχτηκαν «στη χώρα τους πλήθος προφύγων».

Τελειώνοντας την ομιλία του, ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε ότι «η ιστορία έχει αποδείξει ότι η προάσπιση των συμφερόντων της Ευρώπης, βοηθάει τα συμφέροντα της Αμερικής».
(πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.