06/21/17

Ο Αλέξης Τσίπρας, η Σκα Κέλερ και ο Μπενουά Αμόν ήταν οι κεντρικοί ομιλητές σε ανοικτή εκδήλωση που έγινε στις Βρυξέλλες και τη διοργάνωσε η Προοδευτική Συμμαχία (Progressive Caucus) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τίτλο «Τhe Missing Scenario - Αn Alternative for Europeans» (Το σενάριο που λείπει - Μια εναλλακτική για τους Ευρωπαίους). 


Ως κεντρικός ομιλητής στη συνάντηση της Προοδευτικής Συμμαχίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα στις δημοκρατικές δυνάμεις της ευρωπαϊκής οικογένειας ώστε «να φτιάξουμε μια Ευρώπη των λαών κι όχι των τεχνοκρατών».

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

 
Αλέξης Τσίπρας: Να φτιάξουμε μια Ευρώπη των λαών κι όχι των τεχνοκρατών

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ σημαντική για το μέλλον της Ευρώπης, που στόχο έχει την προοδευτική εξέλιξη της σήμερα και αύριο. «Δεν είμαστε σε ένα φόρουμ παρατηρητών αλλά σ'ένα φόρουμ αποφασισμένων πρωταγωνιστών», υπογράμμισε. « Η Ευρώπη δεν μπορεί να προοδεύσει αν δεν είναι προοδευτική, κοινωνική, δημοκρατική», τόνισε στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την εκτίμηση του για την αλληλεγγύη που έδειξαν οι προδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης στην Ελλάδα κατά την διαπραγμάτευση της χώρας μας με τους θεσμούς.

«Η επιλογή μας ήταν απο την αρχή να μην ρισκάρουμε να θρυμματίσουμε την Ελλάδα, να μην απαξιώσουμε την αριστερή ιδεολογία στην Ευρώπη. Δεν ενστερνιζόμαστε τις πολιτικές λιτότητας. Δεν σταματήσαμε ποτέ να υλοποιούμε ένα παράλληλο προγραμμα που προστατεύει τους πιο ευάλωττους», σημείωσε σχολιάζοντας την ανάληψη της εξουσίας από την Αριστερά στην Ελλαδα.

«Η Ελλάδα έχει φτάσει σε ένα σημείο κανονικότητας και επαναφοράς στην ανάπτυξη και σε ένα σημείο που η έξοδος από τα μνημόνια είναι ορατή και μη αναστρέψιμη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αποτιμώντας τα αποτελέσματα του τελευταίου Eurogroup.

«Τη στιγμή που ο νεοφιλελευθερισμός έχει κατακτήσει όλη την Ευρώπη δεν θα πρέπει να σταματήσουμε τον αγώνα να αλλάξουμε την Ευρώπη», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθύνοντας κάλεσμα σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις που αποσκοπούν στον τερματισμό των κοινωνικών ανισοτήτων.

Προοδευτικοί, Οικολόγοι, Σοσιαλιστές έχουμε κοινό στόχο να αλλάξουμε αυτήν την Ευρώπη, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε τους σοσιαλδημοκράτες να δουν τις ιστορικές τους ευθύνες και να περιορίσουν την νεοφιλεύθερη συναίνεση. «Η κληρονομιά της Ευρώπης καλεί σε εγρήγορση», επισήμανε.

«Η άρνηση της Βρετανίας στα πλαίσια του ευρωσκεπτικισμού, και η άνοδος της ακροδεξιάς είναι δείγματα της απώλειας εμπιστοσύνης», υπενθύμισε.

Είπε στη συνέχεια ότι ο αυξανόμενος ευρωσκεπτικισμός αντικατοπτρίζει την αδικία που έχουν βιώσει τα θύματα της οικονομικής κρίσης, που έχουν πάψει να εμπνέονται από την Ευρώπη και εστίασε στην ανάγκη της εκπόνησης ενός σχεδίου μιας Ευρώπης που θα είναι κοντά στους πολίτες της, στη βάση των αρχών της δημοκρατίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης.

«Η αδράνεια οδηγεί αργά ή γρήγορα στην έκρηξη», προειδοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός και είπε πως ρέπει να οργανώσουμε το τέλος μιας εποχής για την Ευρώπη φέρνοντας στο προσκήνιο ένα ρεαλιστικό πλάνο για μια Ευρώπη που θα είναι πολύ κοντά στους πολίτες της.

«Αξίζει να δώσουμε αυτόν τον αγώνα όλοι μαζί και ζητώ την συμμαχία όλων των προοδευτικών δυνάμεων», τονισε στη συνέχεια, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να πάρει η Ευρώπη την μοίρα της στα χέρια της, η μοίρα των ανθρώπων της Ευρώπης πρέπει να είναι κοινή και αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν ένας τοίχος χρήματος χωρίζει τον Νότο από τον Βορρά.

«Η Ευρώπη θα πάρει την μοίρα της στα χέρια της, όταν οι λαοί πάρουν την μοίρα τους στα χέρια τους, όταν θα αφορά όλους τους πολίτες της και όχι κάποιους τεχνοκράτες όπως είναι τώρα», είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας εστιάσε επίσης στην ανάγκη φορείς, όπως το Eurogroup να λειτουργουν περισσότερο δημοκρατικά. «Για εμάς εκδημοκρατισμός της Ευρωζώνης σημαίνει μια δομή διακυβέρνησης δημοκρατικής νομιμότητας και ανάληψης ευθυνών με συνεργασία προς την ανάπτυξη, με δημοσιονομικό καταμερισμό των ευθυνών και παραμερισμό του κοινωνικού αποκλεισμού», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Η ενθρόνιση του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν εγκρίθηκε από το αρμόδιο συμβούλιο, ενώ η επίσημη τελετή αναμένεται να γίνει σήμερα το βράδυ στην Μέκκα...

Ο νέος διάδοχς του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Ανατροπή στα καθιερωμένα της διαδοχής του θρόνου στην Σαουδική Αραβία. Ο διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του κι αντικαταστάθηκε από τον αναπληρωτή διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με βασιλικό διάταγμα.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ήταν υπεύθυνος για τον πόλεμο στην Υεμένη, τον καθορισμό της ενεργειακής πολιτικής του βασιλείου, με παγκόσμιες επιπτώσεις, ενώ είχε ρόλο και στην κατάρτιση των σχεδίων για την οικονομική παρουσία της Σαουδικής Αραβίας, μετά την εποχή του πετρελαίου.

Η ενθρόνιση του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν εγκρίθηκε από το αρμόδιο συμβούλιο, ενώ η επίσημη τελετή αναμένεται να γίνει σήμερα το βράδυ στην Μέκκα.

Ο νέος διάδοχος, αναλαμβάνει παράλληλα και τα καθήκοντα του αναπληρωτή πρωθυπουργού, ενώ διατηρεί τα χαρτοφυλάκια των καθηκόντων του, στο υπουργείο Άμυνας, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες, σύμφωνα με το ίδιο διάταγμα που δημοσιοποίησε το πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας (SPA).

Απαλλάσσεται από όλα τα καθήκοντα του, σύμφωνα με το ίδιο διάταγμα, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ, ο οποίος , διατέλεσε υπεύθυνος των υπηρεσιών καταπολέμησης της τρομοκρατίας και εξάρθρωσε βομβιστική εκστρατεία της αλ Κάιντα την περίοδο 2003-2006.

Σύμφωνα με την τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας ο πρίγκιπας, Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ, δήλωσε επίσημα την αφοσίωσή του στον νέο διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν,

Ο “μεταρρυθμιστής” πρίγκηπας

 
Από την συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ - Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στον Λευκό Οίκο
Ο νέος διάδοχος του θρόνου τον περασμένο Μάρτιο είχε επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο και είχε συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, από όπου φαίνεται να έλαβε και το “χρίσμα” από τον αμερικανό πρόεδρο. 

Η Δύση βλέπει στο πρόσωπό του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν το «next big thing» της Ανατολής και πιστεύει ότι ο 31χρονος θα είναι καθοριστική μορφή στην πολιτική της.

Υπόσχεται ακόμα την αναδιάρθρωση της οικονομίας της χώρας του και την απεξάρτησή της από το πετρέλαιο, επίσης σκέπτεται να εφαρμόσει και μεταρρυθμίσεις στην κοινωνία και ακόμα και την παροχή δικαιωμάτων στον γυναικείο πληθυσμό της χώρας του.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το σχέδιο Γιούνκερ αναμένεται να οδηγήσει σε επενδύσεις ύψους 209 δισ. ευρώ στο σύνολο των 28 κρατών-μελών, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν...


Ένεση ρευστότητας και ενίσχυσης των επενδύσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη από το σχέδιο Γιούνκερ! Επενδύσεις ύψους πάνω από 209 δις ευρώ αναμένεται να φέρει το σχέδιο Γιούνκερ για τα ευρωπαϊκά κράτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν. Οι πόροι έχουν βρεθεί και η Ευρώπη, στο πρόγραμμα Γιούνκερ, βλέπει μία ανάσα για την Οικονομία, την ρευστότητα και τις υποδομές. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, Γιούρκι Κατάινεν, δήλωσε σχετικά ότι «οι αριθμοί αυτοί καταδεικνύουν σαφώς ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων εξακολουθεί να παρέχει σημαντική ώθηση στις επενδύσεις, στην απασχόληση και στην ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Με επενδύσεις ύψους 209 δις ευρώ που αναμένεται τώρα να κινητοποιηθούν, ο κ. Κατάινεν λέει «έχουμε φτάσει στο σημαντικό ποσοστό των δύο τρίτων του αρχικού μας στόχου, ύψους 315 δισ. ευρώ. Προσβλέπω στη συνέχιση της συνεργασίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη για ταχεία έγκριση της πρότασης του ΕΤΣΕ 2.0, ώστε να μπορούμε να εγγυηθούμε τη συνέχιση της επιτυχίας του».

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ποσό αντιπροσωπεύει τα 2/3 από τον αρχικό στόχο για συνολικές επενδύσεις ύψους 315 δις ευρώ, τα οποία πρέπει να κινητοποιηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ).

Ο ίδιος ο πρόεδρος Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι η πρόταση που έχει γίνει για επέκταση και ενίσχυση του ΕΤΣΕ ή «ΕΤΣΕ 2.0» όπως λέγεται, είναι μία από τις κορυφαίες νομοθετικές προτεραιότητες της Επιτροπής.

Στόχος του πλάνου Γιούνκερ είναι η βελτίωση της προβολής των επενδυτικών έργων. Για τον σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων (ΕΠΕΕ) θα πρέπει να λειτουργεί ως πλατφόρμα αντιστοίχισης των φορέων υλοποίησης έργων με τους επενδυτές, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ελληνική Οικονομία μπορεί να κερδίσει πολλά από την εκμετάλλευση τέτοιων προγραμμάτων της Κομισιόν, ώστε να ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική της. Για να πάρει όμως μία επένδυση κονδύλια από το πρόγραμμα Γιούνκερ πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια και πολλοί τονίζουν ότι ήταν τόσο υψηλά τα όρια, που επί της ουσία απευθύνοντας περισσότερο σε μεγάλα έργα υποδομών, τουλάχιστον για τις εν Ελλάδι επενδύσεις. Αν και τα όρια στα 5 εκατ. ευρώ ήταν υψηλά για τα πρότζεκτ των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η Κομισιόν, προκειμένου να καταστεί ευχερέστερη για τους υπευθύνους των σχεδίων η επισήμανση των επενδυτικών ευκαιριών, η ΕΠΕΕ έχει πλέον μειώσει το όριο για τα επιλέξιμα έργα από 5 εκατ. ευρώ σε 1 εκατ. ευρώ και την ίδια στιγμή, έχει αποσύρει το τέλος καταχώρισης.

Σύμφωνα με το έγγραφο που έχει ημερομηνία 16 Ιουνίου, και έχει στην κατοχή του το Bloomberg, οι ετήσιες μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας στο βασικό σενάριο μειώνονται στο 9,3% του ΑΕΠ το 2020 από το 17,5% του ΑΕΠ το 2017..


Σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εκφράζει η Κομισιόν στην έκθεση συμμόρφωσης, στοιχεία της οποίας αποκαλύπτει το Bloomberg. Η Επιτροπή βλέπει την ανάγκη για «εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων περιορισμού του χρέους που θα χτιστούν επί των όρων και των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στις δηλώσεις του Eurogroup στις 25 Μαΐου και στις 15 Ιουνίου». Επίσης ζητά οι δόσεις μέχρι τη ληξη του προγράμματος να συνεισφέρουν στη δημιουργία μαξιλαριού 9 δισ ευρώ ως «ασφάλεια» για μετά.

Σύμφωνα με το έγγραφο που έχει ημερομηνία 16 Ιουνίου, και έχει στην κατοχή του το πρακτορείο, οι ετήσιες μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας στο βασικό (baseline) σενάριο μειώνονται στο 9,3% του ΑΕΠ το 2020 από το 17,5% του ΑΕΠ το 2017, προτού αυξηθούν ξανά στο 20% το 2045 και στο 20,8% το 2060, αναφέρει το Euro2day.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι σύμφωνα με την απόφαση των εταίρων οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες πρέπει να είναι κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω του 20% μακροπρόθεσμα.

Παράλληλα, κατά το ίδιο σενάριο, η σχέση χρέους/ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει το 176,5% το 2017, και να μειωθεί στο 159,9% το 2020, στο 123,1% το 2030 και στο 91,2% το 2060.

Το δυσμενές σενάριο


Στο ίδιο έγγραφο περιλαμβάνεται και το δυσμενές σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η δυναμική του χρέους γίνεται εκρηκτική από τα μέσα του 2030 και μετά, με το χρέος να φτάνει το 241% του ΑΕΠ το 2060.

Σύμφωνα με αυτό το κακό σενάριο, οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες ξεπερνούν το 20% του ΑΕΠ το 2033 και εκτινάσσονται στο 56% του ΑΕΠ ως το 2060.

Να σημειωθεί ότι η ανάλυση προβλέπει ότι θα υπάρξει αχρησιμοποίητο «μαξιλάρι» 27,5 δισ. ευρώ στο τέλος του προγράμματος, από τα 86 δισ. ευρώ του προγράμματος του ESM.

«Σοβαρές ανησυχίες»


Στο Compliance Report της Κομισιόν, που επικαλείται το πρακτορείο, σημειώνεται ότι «η υψηλή σχέση ΑΕΠ/χρέος και οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες που προκύπτουν δείχνουν σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Η έκθεση βλέπει την ανάγκη για «εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων περιορισμού του χρέους που θα χτιστούν επί των όρων και των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στις δηλώσεις του Eurogroup στις 25 Μαΐου και τις 15 Ιουνίου.

«Κατάλληλος συνδυασμός μέτρων διαχείρισης του χρέους (περιλαμβανομένης της πλήρης εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων), επέκτασης ωριμάνσεων και περιόδου χάριτος για το κεφάλαιο και τους τόκους συν τη χρήση των κερδών από τα ομόλογα που αγοράστηκαν μέσω SMP και ANFA θα επιτρέψει να επιστρέψει το χρέος ξανά σε βιώσιμα επίπεδα σε όρους μεικτών χρηματοδοτικών αναγκών».

Συμπληρώνεται «πως η βιωσιμότητα χρέους και συνεπώς η ανάγκη για επιπρόσθετα μέτρα στο χρέος πρέπει να αξιολογηθεί κατά τρόπο που να καλύπτει ένα αριθμό αρνητικών ρίσκων».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται πως υπάρχει αβεβαιότητα αναφορικά με την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για αρκετές δεκαετίες.

Επιπροσθέτως υπάρχουν σημαντικά πτωτικά ρίσκα στην ανάπτυξη τα οποία συνδέονται με τον γηράσκοντα πληθυσμό και τις τάσεις στη συνολική παραγωγικότητα.

Να χτιστεί "μαξιλάρι"


Οι δόσεις προς την Ελλάδα πρέπει να βοηθήσουν ώστε να χτιστεί ένα «μεγάλο» (sizeable) μαξιλάρι μετρητών ως το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, σύμφωνα με το έγγραφο. Ένα ποσό περίπου 9 δισ. ευρώ θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες για περίπου 10 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος.

Η Ελλάδα πρέπει να καλύψει 18,9 δισ. ευρώ σε πληρωμές ως το τέλος του προγράμματος σημειώνεται, αλλά και να εξοφληθούν περίπου 5,6 δισ. ευρώ οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα. Όπως μάλιστα σημειώνει δεν θα πρέπει με τη λήξη του προγράμματος να υπάρχουν καθόλου οφειλές του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα.
(πηγή: in.gr)

Την έξοδο της Κύπρο στις αγορές σήμερα ανακοίνωσε σε ανάρτησή του στο twitter o Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης...


Την έξοδο της Κύπρο στις αγορέ ανακοίνωσε χθες σε ανάρτησή του στο twitter o Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

«Σήμερα δοκιμάζουμε για άλλη μια φορά τις δυνάμεις μας στις διεθνείς αγορές», έγραψε ο Υπουργός Οικονομικών.

 
Χθες το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην έκδοση νέου 7-ετούς ομολόγου.

«Έκδοση 7-ετούς ομολόγου, 850εκ, χαμηλότερο επιτόκιο όλων εποχών 2.75%...», έγραψε ο Χάρης Γεωργιάδης, αργότερα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, η Κυπριακή Δημοκρατία σκοπεύει να εκδόσεις νέα γραμμάτια σταθερού επιτοκίου σε ευρώ με λήξη το 2024 με ονομαστικής αξία ¤1,000 (New Notes Offering).

Η διαδικασία αναμένεται προσφορών αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στο μεσημέρι και να κλείσει αργά το απόγευμα. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν το βράδυ.

Από τη σημερινή έξοδό της στις αγορές, η Κύπρος ψάχνει αναζητεί τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει σε ανταλλαγή/επαναγορά των πιο κάτω υφιστάμενων ομολόγων της Δημοκρατίας:

Ομόλογο ISIN
Ευρωομόλογο 2019 4.75% XS1081101807
Ευρωομόλογο 2020 4.625% XS0483954144
Ευρωομόλογο 2020 6.5% XS1064662890

Η Κυπριακή Δημοκρατία, με βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας BB+ (stable) από τον οίκο Standard and Poor`s, B1 (positive) από τον οίκο Moody`s, BB- (positive) από τον οίκο Fitch και BBL (stable) από τον οίκο DBRS έχει αναθέσει στις τράπεζες Citi, Goldman Sachs International Bank και HSBC να αναλάβουν ως ανάδοχοι για την έκδοση ενός νέου 7-ετούς ομολόγου.
(πηγή: ΚΥΠΕ)

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.