Πραξικόπημα: Καταλύουν την Κυπριακή Δημοκρατία στη Γενεύη

Στις 28 Ιουνίου θα επανασυγκληθεί η διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη όπου θα κριθεί το μέλλον της ομοσπονδιακής λύσης στο Κυπριακό και η μελλοντική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Με παρέμβαση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, οι δύο κοινότητες και οι εγγυήτριες δυνάμεις επιστρέφουν στην Ελβετία, προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον των διαπραγματεύσεων όσον αφορά τη λύση του κυπριακού προβλήματος...

 
του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Η επικείμενη σύγκλιση της Διάσκεψης της Γενεύης συνιστά βαρύτατο έγκλημα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υφαρπάσσει την ύψιστη συντακτική εξουσία που έχει μόνο ο κυπριακός λαός και κανείς άλλος, αποδίδοντάς την σε διάσκεψη όπου συμμετέχουν τρία ξένα κράτη.

Δεν είναι μόνο παράνομη, είναι και παράλογη. Καλούνται Βρετανία και Τουρκία, δύο κράτη με αιώνες βλέψεων στο νησί, που υποκίνησαν τη διαμάχη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, διεξήγαγαν αιματηρούς πολέμους εναντίον της Κύπρου, να συμβάλλουν στη λύση του προβλήματος που δημιούργησαν. Μόνο να αποτελειώσουν την Κύπρο μπορούν αυτοί.

Αθήνα και Λευκωσία δεν έδωσαν καμιά πειστική εξήγηση γιατί απεδέχθησαν μια τουρκική πρόταση που αρνούνταν όλες οι μέχρι τώρα ελληνικές και κυπριακές κυβερνήσεις. Εκ των πραγμάτων, μόνη δυνατή εξήγηση είναι ότι το ζήτησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, επειγόμενες να πάρουν τον έλεγχο της Κύπρου και γνωρίζοντας ότι οι “λύσεις” τους δεν περνούν σε δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με τις πιο βασικές από τις παγκόσμια αναγνωρισμένες αρχές του Δικαίου, μόνο οι ίδιοι οι Κύπριοι δικαιούνται να καθορίσουν το συνταγματικό και το διεθνές καθεστώς της Κύπρου. Η συμμετοχή Ελλάδας και Κύπρου στη Διάσκεψη συνιστά αναγνώριση του λόγου τρίτων κρατών επί της Κύπρου.

Ορθώς, ο πρύτανης των Ελλήνων συνταγματολόγων Γιώργος Κασιμάτης, αποκαλεί τη Διάσκεψη παράνομη και αντίθετη με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, χαρακτηρίζοντας τα αποτελέσματά της άκυρα.

Φέρει βαρύτατη ευθύνη για το έγκλημα, όχι μόνο όποιος συμπράττει ενεργά, εν προκειμένω ο Κύπριος Πρόεδρος και η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και όσοι δεν καταγγέλλουν την παρανομία και δεν κάνουν ότι μπορούν για να τη σταματήσουν.

Η Ιστορία δεν θυμάται τόσο αυτούς που σταύρωσαν τον Χριστό, όσο τον Πόντιο Πιλάτο.

Για να καλύψουν τις εγκληματικές ευθύνες τους και να προσδώσουν φύλλο συκής στην κατάλυση της κυπριακής συνταγματικής τάξης που επιχειρούν, ένα πραξικόπημα δηλαδή, ο Κύπριος Πρόεδρος και η ελληνική κυβέρνηση διαπράττουν και δεύτερο έγκλημα, ανασύροντας από την αφάνεια και επανανομιμοποιώντας, εμμέσως πλην σαφώς, την ουδέποτε νόμιμη και από πολλού έκπτωτη Συνθήκη Εγγυήσεως.

Το έκανε ήδη προ δύο μηνών ο Κοτζιάς, μιλώντας δημόσια για διάσκεψη “εγγυητριών” δυνάμεων. Το έκανε ο Αναστασιάδης αποδεχόμενος την πρόσκληση Γκουτιέρες όπου γίνεται λόγος για “εγγυήτριες δυνάμεις”

Η Συνθήκη Εγγυήσεως, που καθιερώνει τις “εγγυήτριες δυνάμεις” και επί της οποίας επιχειρείται να θεμελιωθεί το διαπραττόμενο έγκλημα κατά της Κύπρου, δεν υπεβλήθη ποτέ, ως όφειλε, στην λαϊκή έγκριση. Επεβλήθη με εκβιασμούς και άλλα ανεπίτρεπτα μέσα από την αποικιακή δύναμη για να ακρωτηριάσει την κυπριακή ανεξαρτησία. Εμπίπτει στην κατηγορία των Συνθηκών που, με αποφάσεις του, ο ΟΗΕ κήρυξε παράνομες και μη δημιουργούσες υποχρεώσεις για τις πρώην αποικίες.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Τορναρίτης υπογράμμισε τον παράνομο χαρακτήρα της Συνθήκης και ότι δεν δημιουργεί υποχρέωση για την Κύπρο ήδη από το 1964. Αλλά και οι νομικοί, Law Officers του Υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας, της ίδιας της αποικιακής δύναμης που επέβαλε αυτή τη συνθήκη, έχουν αναγνωρίσει σε έγγραφό τους ότι είναι παράνομη, έρχεται σε σύγκρουση με το άρθρο 2.4 και η ισχύς της συμπαρασύρεται εντελώς από το άρθρο 103 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. (*)

Αυτή την άκυρη και παράνομη συνθήκη ανασύρουν τώρα οι κυβερνήσεις Λευκωσίας και Αθήνας για να “νομιμοποιήσουν” το έγκλημά τους εις βάρος της Κύπρου.

Σκοπός της επιχείρησης, όπως την περιγράφει ο ίδιος ο Έλληνες Υπουργός Εξωτερικών, είναι η κατάλυση της Δημοκρατίας στην Κύπρο και του κυπριακού κράτους. (**)

Ειδικότερα, καταργείται ο κανόνας της πλειοψηφίας (η δημοκρατία) “σε όλα τα σημαντικά θέματα”, αποδίδεται βέτο στους Τουρκοκυπρίους (δηλαδή στην Τουρκία) σε “όλα τα σημαντικά θέματα” (άρα και στην ψήφο της Κύπρου στην ΕΕ, της οποίας η Άγκυρα γίνεται από τώρα, από το παράθυρο, σχεδόν μέλος, με πολλά δικαιώματα, χωρίς υποχρεώσεις).

Επειδή κανένα κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει σε βάση 50-50%, υποχρεωτικά θα εισαχθούν, όπως στο Ανάν, ξένοι να το διοικούν, μετατρέπεται δηλαδή σε αποικία.

Η Κύπρος αφοπλίζεται (αποστρατιωτικοποίηση), στερείται του δικαιώματος στην αυτοάμυνα, τίθεται υπό την κυριαρχία “Διεθνούς Αστυνομικής Δύναμης”. Οι τουρκικές δυνάμεις νομιμοποιούνται και μονιμοποιούνται, εν μέσω διακηρύξεων ότι αποχωρούν. (***)

Η υπογραφή από τον Αναστασιάδη και την ελληνική κυβέρνηση τέτοιων συνθηκών θα δημιουργήσει διεθνείς νομικές και πολιτικές συνέπειες, που δεν ανατρέπονται εύκολα ή και καθόλου σε τυχόν μελλοντικό δημοψήφισμα.

Η επιχειρούμενη καταστροφή του κυπριακού κράτους θα οδηγήσει πιθανότατα σε νέες, υπό πολύ χειρότερες συνθήκες, αιματηρές συγκρούσεις στο νησί, θα θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση των Ελλήνων και θα επιφέρει ενδεχομένως τη χαριστική βολή στο παραπαίον ελληνικό κράτος.

Όποιος τώρα, εγκαίρως, δεν καταγγέλλει το διαπραττόμενο έγκλημα και δεν κάνει ότι μπορεί να το σταματήσει, γίνεται συνένοχος μιας πιθανής, μεγάλης εθνικής καταστροφής.
 
———————————–
Σημειώσεις

(*) Τορναρίτης, Εφημhttp://www.konstantakopoulos.gr/ερίδα “Ελευθερία” Λευκωσίας, 23-1-1965 και έγγραφο FCO 27/166/MF/10/41 των Βρετανικών Εθνικών Αρχείων
(**) http://www.mfa.gr/en/current-affairs/top-story/foreign-minister-nikos-kotzias-interview-with-the-dpa-news-agency.html
(***) Για τα τουρκικά στρατεύματα http://www.konstantakopoulos.gr/2017/01/18

- Ο Δημ. Κωνσταντακόπουλος είναι Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Γεωπολιτικός αναλυτής.

Αλέξης Τσίπρας: Πρόσκληση προοδευτικής διακυβέρνησης μετά τα μνημόνια

Πρόσκληση προοδευτικής διακυβέρνησης μετά τα μνημόνια, τιτλοφορείται η συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην κυριακάτικη εφημερίδα «Νέα Σελίδα», που κυκλοφορεί σήμερα αύριο στα περίπτερα...


 

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε συνέντευξη στην «Νέα Σελίδα», που κυκλοφορεί την Κυριακή (25/6) στα περίπτερα. Μέσω της συνέντευξής του, ο πρωθυπουργός απευθύνει πρόσκληρη προοδευτικής διακυβέρνησης μετά τα μνημόνια ενώ επίσης, συμπληρώνει πως η έξοδος στις αγορές «είναι πιο κοντά παρά ποτέ».

Πρόσκληση προοδευτικής διακυβέρνησης μετά τα μνημόνια, τιτλοφορείται η συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην κυριακάτικη εφημερίδα «Νέα Σελίδα», που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

Ξεκινώντας από το θέμα της διαπραγμάτευσης υπογραμμίζει τη σημασία της κοινής παραδοχής, ότι το πρόγραμμα τελειώνει το 2018 και ότι η Ελλάδα θα στηριχθεί επί της ουσίας και με συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την αυτοδύναμη έξοδό της στις αγορές. «Αυτός δεν είναι ο τελικός μας στόχος; Σε αυτόν ακριβώς τον στόχο, μετά τις 15 Ιούνη, είμαστε κοντύτερα από ποτέ», σημειώνει με έμφαση.

Επίσης, βρίσκει την ευκαιρία να επισημάνει τα «κέρδη» για την Ελλάδα σε αυτόν τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων: «Το σημαντικότερο όμως είναι ότι χάρη στη δική μας διαπραγματευτική στάση επιτεύχθηκε μια καλύτερη συμφωνία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα αντίμετρα, τη ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του χρέους, την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, τη σαφή δέσμευση για στήριξη της Ελλάδας για την έξοδό της στις αγορές. Αν είχαμε υπογράψει όταν φώναζε η αντιπολίτευση, όλα αυτά δεν θα υπήρχαν».

Για το πρόβλημα της ανεργίας, ο Αλ. Τσίπρας σημειώνει ότι «ήδη από τον Γενάρη του 2015 έως σήμερα έχουμε δημιουργήσει 250.000 θέσεις εργασίας. Ενώ την καταστροφική πενταετία 2010-2014, των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, φτάσαμε η χώρα να προσεγγίζει το 1,5 εκατομμύριο ανέργους».

Μεγάλο μέρος της συνέντευξης στη «Νέα Σελίδα» ασχολείται με τη συζήτηση στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τα κόμματα του ευρύτερου προοδευτικού τόξου, με τον Αλ. Τσίπρα να επισημαίνει ότι «θα χαιρόμασταν ειλικρινά αν (το ΠΑΣΟΚ) έβρισκε ξανά τον προοδευτικό του προσανατολισμό, αλλά και το κουράγιο να ανοίξει έναν ειλικρινή και χωρίς προκαταλήψεις διάλογο με την κυβερνώσα Αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ, για την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης μετά το τέλος των μνημονίων. Εμείς, πάντως, θα είμαστε εκεί. Αλλά νομίζω ότι έχει πολύ σοβαρά προβλήματα να λύσει για να φτάσει μέχρι εκεί». Καλεί, μάλιστα, την Φώφη Γεννηματά να πάρει θέση στην ατζέντα Μητσοτάκη, με στόχο, «να διαπιστώσουμε τουλάχιστον αν βρισκόμαστε από την ίδια ή από την άλλη πλευρά της αβύσσου».

Ερωτηθείς για το τι προσδοκά από τις επικείμενες γερμανικές εκλογές, εκφράζει επιθυμία για κυβερνητικό σχήμα, που θα είναι κοντά σε μια Ευρώπη των συναινέσεων, μια Ευρώπη απεγκλωβισμού από τις πολιτικές λιτότητας. Και για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ειδικότερα, αναφέρει: «Η ύπαρξη Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών είναι αποτέλεσμα πολιτικών συσχετισμών. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν αυτοί οι συσχετισμοί θα διατηρηθούν ή θα μετατραπούν στις επικείμενες εκλογές».

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός εκτιμά πως «υπάρχουν οι προϋποθέσεις για θετικά βήματα – πράγμα που, βεβαίως, προϋποθέτει και την εποικοδομητική στάση της Τουρκίας».

Ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει ότι «το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ακόμα πιο εντατική δουλειά προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες ισχυρότερης σύνδεσης με την κοινωνία» -και πάντως «πολύ πριν από τον Σεπτέμβριο του 2019, που θα γίνουν οι επόμενες εκλογές».

Ενώ με την ιδιότητα του πρωθυπουργού, τέλος, προαναγγέλλει «πιο εντατική δουλειά, τόσο πάνω στα κεντρικά προγραμματικά ζητήματα για κάθε τομέα κυβερνητικής πολιτικής όσο και στα ζητήματα της καθημερινότητας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την συνέντευξη του πρωθυπουργού στην «Νέα Σελίδα», που κυκλοφορεί...

Νομοθετική ρύθμιση Π. Σκουρλέτη για τους συμβασιούχους των δήμων

Τη νομοθετική ρύθμιση για τους συμβασιούχους των δήμων, που πρόκειται να κατατεθεί τη Δευτέρα παρουσίασε στην ΠΟΕ-ΟΤΑ και στην ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σε διαδοχικές συναντήσεις σήμερα το μεσημέρι...


Με τις αντιπροσωπείες της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΚΕΔΕ συναντήθηκε το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών.  Ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος καταθέτει τη Δευτέρα νομοθετική πρωτοβουλία για μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα των δήμων, δήλωσε ότι θεωρεί εφικτό να υπάρξει λύση. Από την πλευρά της, η ΠΟΕ-ΟΤΑ επιφυλάχτηκε να απαντήσει όταν θα μελετήσει τη νομοθετική ρύθμιση. Σε έκτακτη συνεδρίαση η ΚΕΔΕ θα εκτιμήσει την κυβερνητική ρύθμιση. Εκρηκτικές διαστάσεις προσλαμβάνει το πρόβλημα με τα σκουπίδια στην επικράτεια.

Π. Σκουρλέτης: Θετικό ότι υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας

Όπως ανέφερε ο υπουργός, η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπει τη σύναψη νέων συμβάσεων για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων του ΑΣΕΠ για 2.500 μόνιμες προσλήψεις στους δήμους.

Η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να αναπροσαρμόσουν τα οργανογράμματά τους ώστε, με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους, να προκύψουν πρόσθετες οργανικές θέσεις, οι οποίες θα καλυφθούν κι αυτές μέσω ΑΣΕΠ.

Ο υπουργός σημείωσε, ακόμα, ότι είπε στους συνδικαλιστές ότι θα πρέπει να θεωρούν δεδομένη την πολιτική θέση της κυβέρνησης «να μην ενδώσει σε κάθε είδους πιέσεις για να παραδοθεί το έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα».

«Θα εξετάσουμε την πρόταση της κυβέρνησης και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Πάνο Σκουρλέτη.

«Η ρύθμιση που μας παρουσίασε η κυβέρνηση, απέχει πάρα πολύ από αυτά που λέμε εμείς, αλλά θα τη δούμε και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας» εξήγησε, αναλυτικά, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στους δήμους.

Είπε επίσης ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα πρέπει να εξετάσει τη ρύθμιση με τη βοήθεια των νομικών ώστε «να εξειδικεύσουμε τι ακριβώς λέει». Μέχρι να ληφθεί η σχετική απόφαση από το εκτελεστικό συμβούλιο, κανένα απορριμματοφόρο δεν θα βγει στους δρόμους, έσπευσε να προσθέσει.

Παράλληλα, άσκησε εκ νέου κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «προσπαθεί να ρίξει το μπαλάκι στους δημάρχους» και επανέλαβε ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και μόνιμες ανάγκες των δήμων.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του Γιώργου Πατούλη μετά τη συνάντησή του με τον Πάνο Σκουρλέτη.

Ζήτησε χρόνο για να μελετήσει με τους νομικούς της ΚΕΔΕ τις προτεινόμενες ρυθμίσεις. Επανέλαβε την ανάγκη διασφάλισης των θέσεων εργασίας των συμβασιούχων και απαλλαγής των πόλεων από τους τόνους σκουπιδιών και  χαιρέτισε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή.

Η ρύθμιση θα εξεταστεί από το νομικό τμήμα της ΚΕΔΕ, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που συγκαλείται την προσεχή Δευτέρα, στις 11:30 το πρωί.

 Αντιδράσεις


Για εμπαιγμό κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ, τονίζοντας πως «οι κυβερνητικοί αρχιτέκτονες του σημερινού χάους στην καθαριότητα, συνεχίζουν να εμπαίζουν τους συμβασιούχους και την κοινωνία και να αγνοούν το Σύνταγμα και τη Δικαιοσύνη».

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις ενέργειες και τις παραλείψεις της εντείνει το πρόβλημα.

«Η συγκεκριμένη ιστορία των παρατάσεων των συμβάσεων ξεκινάει τον Απρίλιο 2013, που η τότε κυβέρνηση της ΝΔ περνάει διάταξη «σκούπα», σύμφωνα με την οποία παρατείνει τις συμβάσεις καθαριότητας σε ΔΟΥ και κτηματικές υπηρεσίες από τις 31.12.2012 που έληγαν, κατά ένα χρόνο ώστε να λήγουν στις 31.12.2013. Έκτοτε, υπήρξαν διαρκείς παρατάσεις, μέχρι και τον Μάιο 2015, οπότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήρθε για να το «απογειώσει», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Να γίνει διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ από μηδενική βάση και να μετάσχουν και οι συμβασιούχοι και άλλοι άνεργοι πολίτες, δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
ert.gr

Δ. Παπαδημούλης «Τρεις στρατηγικές προτεραιότητες για τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις στην ΕΕ»

Σε άρθρο του στο ευρωπαϊκό δίκτυο ενημέρωσης «European Post» ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρεται στην επιτυχημένη εκδήλωση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» (Progressive Caucus) στις Βρυξέλλες, την 21η Ιουνίου...


Σε άρθρο του στο ευρωπαϊκό δίκτυο ενημέρωσης «European Post» ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρεται στην επιτυχημένη εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, την 21η Ιουνίου, σημειώνοντας την ανάγκη οι προοδευτικές δυνάμεις να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους που θα απαντούν στις προκλήσεις των ευρωπαϊκών κοινωνιών και θα γεννούν ένα νέο όραμα και ελπίδα για την Ευρώπη.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης παρουσίασε τρεις στρατηγικούς στόχους των προοδευτικών δυνάμεων για το επόμενο διάστημα
, εστιάζοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη και τις πολιτικές κοινωνικής συνοχής, στην ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και στην αναθεώρηση του θεσμικού μοντέλου της ΕΕ, με στόχο «την ενδυνάμωση των κραυγαλέων ελλειμμάτων και στρεβλώσεών του».

Βασική προϋπόθεση για την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας και την εφαρμογή αυτών των προτάσεων, συμπλήρωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι «η διασφάλιση της πολιτικής πλειοψηφίας τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και στα κράτη-μέλη», ο διαρκής διάλογος και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης με τους πολίτες, η ανάπτυξη πλατιών συμμαχιών και η χάραξη σαφών, διαχωριστικών γραμμών «από τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που έφεραν την Ευρώπη ενώπιον βαθύτατων διχασμών, κοινωνικής και οικονομικής αποτελμάτωσης».

Κλείνοντας, ο Δημήτρης Παπαδημούλης υπογράμμισε πως οι Ευρωεκλογές του 2019 αποτελούν την πρώτη μεγάλη πρόκληση για τις προοδευτικές δυνάμεις, με στόχο την αύξηση της πολιτικής τους εκπροσώπησης και την αλλαγή των συσχετισμών και της πολιτικής ατζέντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη στο «European Post» έχει ως εξής:


Τρεις στρατηγικοί στόχοι των Προοδευτικών Δυνάμεων στην ΕΕ

Το επόμενο διάστημα οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη θα πρέπει να αναπτύξουν τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής τους.

Οι προτάσεις που θα κατατεθούν πρέπει να έχουν πρακτική εφαρμογή, να δίνουν λύση στα προβλήματα και τις προκλήσεις των ευρωπαϊκών κοινωνιών, και κυρίως να γεννούν ελπίδα απέναντι στο διαλυτικό και διχαστικό νεοφιλελεύθερο μοντέλο που έχει επιβληθεί σήμερα από τις συντηρητικές δυνάμεις.

Η ανάπτυξη οικονομικών πολιτικών που θα ευνοούν τη δίκαιη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή είναι ο πρώτος βασικός στόχος. Η ΕΕ διασφάλισε επί δεκαετίες την κοινωνική ειρήνη, την πολιτική και οικονομική σταθερότητα και άνοδο, επενδύοντας σε ένα ισχυρό κοινωνικό μοντέλο. Το μοντέλο αυτό, παρά τα λάθη και τις αδυναμίες του, αντί να βελτιωθεί σημαντικά, αποδομείται συστηματικά με βίαιο τρόπο, για να επιβληθεί ένα μοντέλο που αυξάνει τις ανισότητες, καταπατά τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, διαλύει τις παραγωγικές δυνάμεις.

Ο δεύτερος βασικός στόχος είναι η οργάνωση ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου, που θα γεννά θέσεις εργασίας, θα σέβεται το περιβάλλον, θα ενσωματώνει όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, και θα συμβάλλει στην αναδιανομή του πλούτου. Η ενίσχυση των επενδύσεων, ιδιαίτερα στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και η ανάκτηση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του παραγωγικού προτύπου, πάνω στο οποίο θα πρέπει να στηριχθεί τόσο η κοινωνική ανάπτυξη στην Ελλάδα και την ΕΕ, όσο και η διανομή των κοινοτικών και επενδυτικών κεφαλαίων της ΕΕ.

Ο τρίτος βασικός στόχος είναι η θεσμική αναθεώρηση της ΕΕ, όχι με τρόπο που να ακυρώνει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, αλλά με στόχο την ενδυνάμωση των κραυγαλέων ελλειμμάτων και στρεβλώσεών του. Μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η δημοκρατική νομιμοποίηση και η διαφάνεια στη λειτουργία των θεσμών - όπως το Eurogroup, η ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης με το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων, η φορολογική εναρμόνιση, ο σεβασμός του κοινοτικού κεκτημένου και η προώθηση ενός ισχυρού ευρωπαϊκού κοινωνικού πυλώνα.

Βασική προϋπόθεση για να καταφέρουν οι προοδευτικές δυνάμεις να φέρουν σε πέρας αυτούς τους στόχους είναι η διασφάλιση της πολιτικής πλειοψηφίας τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και φυσικά, σταδιακά, στα κράτη-μέλη. Αυτό απαιτεί διαρκή διάλογο με τους πολίτες και τις κοινωνικές δυνάμεις, ανάκτηση της εμπιστοσύνης, ξεκάθαρο πλάνο και στρατηγική, πλατιές συμμαχίες και σαφείς διαχωριστικές γραμμές από τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που έφεραν την Ευρώπη ενώπιον βαθύτατων διχασμών, κοινωνικής και οικονομικής αποτελμάτωσης.

Μετά την επιτυχημένη εκδήλωση της 21ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες, με την συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τρεις «πολιτικές οικογένειες», η πρωτοβουλία της Προοδευτικής Συμμαχίας πρέπει να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και προσπάθεια, με πρώτο βασικό στόχο τις Ευρωεκλογές του 2019, την ενίσχυση των δυνάμεων των προοδευτικών δυνάμεων, και τη σταδιακή αλλαγή της πολιτικής ατζέντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 
(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η Αττική εκπέμπει SOS - Εκποιούνται Δάση, Ελεύθεροι χώροι, Παραλίες και Ιστορικά Μνημία

Με το πρόσχημα της εξυπηρέτησης του χρέους και με το όραμα μιας φαραωνικού τύπου ανάπτυξης κινδυνεύουν να χαθούν πάρκα και άλλοι ελεύθεροι χώροι, δάση, παραλίες ακόμα και ιστορικά μνημεία, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τόσο για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής εκατομμυρίων πολιτών που ζουν στο λεκανοπέδιο...


Επτά χρόνια μνημονιακών πολιτικών οι κάτοικοι της Αττικής βιώνουμε πιο έντονα από ποτέ τον εφιάλτη της εκποίησης κάθε σπιθαμής δημόσιας γης σε κερδοσκόπους επενδυτές. Με το πρόσχημα της εξυπηρέτησης του χρέους και με το όραμα μιας φαραωνικού τύπου ανάπτυξης κινδυνεύουν να χαθούν πάρκα και άλλοι ελεύθεροι χώροι, δάση, παραλίες ακόμα και ιστορικά μνημεία, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τόσο για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής εκατομμυρίων πολιτών που ζουν στο λεκανοπέδιο, όσο και για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας που μαστίζεται από την κρίση. 

Αντί για αυτό, ιδιαίτερα μετά από την ένταξη της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο, βλέπουμε ότι και η Αττική, όπως και ολόκληρη η χώρα αντιμετωπίζεται σαν αποικία από τους υποψήφιους “επενδυτές”, των οποίων τα σχέδια και τις επιθυμίες η κυβέρνηση αποδέχεται ασυζητητί. 

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εκχωρούνται στην κερδοσκοπική εκμετάλλευση το π. Αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπως και ολόκληρη η χερσόνησος της Βουλιαγμένης με τις παραλίες, τα δάση και τους αρχαιολογικούς χώρους, το πάρκο και τα ιστορικά μνημεία της Ακαδημίας Πλάτωνος, τα πάρκα στο Γουδή και τη Φιλαδέλφεια, ακόμη και η ζώνη απόλυτης προστασίας του Υμηττού.

Για εμάς τους πολίτες λοιπόν είναι καθαρό ότι “δεν πάει άλλο”, Αρκετά τους ανεχθήκαμε. Είναι επιτακτική ανάγκη να οργανώσουμε ακόμα καλλίτερα και να συντονίσουμε ακόμη περισσότερο τους αγώνες μας.

Για το λόγο αυτό καλούμε τους συμπολίτες μας σε ανοιχτή εκδήλωση με θέμα Η Αττική εκπέμπει
SOS

Θα μιλήσουν μέλη συλλογικοτήτων και κινημάτων που αντιστέκονται στην εκποίηση:

1) Στέλιος Γκίκας, μέλος της Ανοιχτής Συνέλευσης Πολιτών Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης:
-Η εκποίηση του δάσους, των παραλιών και των ιστορικών μνημείων της Βουλιαγμένης, καθώς και οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις στο νησί Φλέβες.

2) Περικλής Ζήκος, μέλος της Διαδημοτικής Επιτροπής για την προστασία του Υμηττού – Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Χολαργού – Παπάγου:
- Η εκποίηση του ορεινού όγκου του Υμηττού.

3) Αντώνης Μπρούμας Μέλος της Συμμαχίας για τα Κοινά
Η ανάγκη της σωτηρίας του π. Αεροδρομίου του Ελληνικού με ένα νέο μοντέλο διαχείρισης από την ίδια την κοινωνία

4) Λάμπης Κατσιάπης, μέλος της Λαϊκής Συνέλευσης Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας
- Η εκποίηση τους άλσους και της πόλης της Νέας Φιλαδέλφειας.

5) Γιώργος Βοζικάκης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή:
- Η εκποίηση του Πάρκου Γουδή.

6) Κική Βάσσου, μέλος της Ανοιχτής Συνέλευσης Κολωνού, Ακαδημίας Πλάτωνος, Σεπολίων:
- Η εκποίηση του Πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Συντονίζει ο Μάκης Σταύρου, μέλος της Ανοιχτής Συνέλευσης Πολιτών Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.

Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 28 Ιουνίου, στις 7.30μμ. στο ανοιχτό θέατρο, δίπλα στην Πνευματική Εστία Βούλας. (Αγίου Ιωάννου 2, Κεντρική Πλατεία Βούλας).


ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΑΡΗΣ – ΒΟΥΛΑΣ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

ertopen.gr


Χωρίς αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας δύο στα πέντε πτυχία

Ποσοστό 53% των Ελλήνων φοιτητών συνεχίζει να κατευθύνεται σε αντικείμενα σπουδών και κλάδους που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και δεν συμβάλλουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας..

 
Υπάρχει ανάγκη ευθυγράμμισης μεταξύ της επιχειρηματικότητας, του εκπαιδευτικού συστήματος και των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας, καθώς το 53% σχεδόν των αποφoίτων των ελληνικών πανεπιστημίων παρακολουθούν αντικείμενα σπουδών που δεν συμβάλλουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

Αυτό διαπιστώνει μελέτη των ΕΥ, Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Endeavor Greece.

Όπως αναφέρει η έρευνα, η ελληνική οικονομία δεν έχει ακόμη επιτύχει τον απαραίτητο μετασχηματισμό που θα επιτρέψει την επιστροφή της χώρας σε ρυθμούς ανάπτυξης και τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας
 
Οι ελληνικές επιχειρήσεις δε στρέφονται με τον αναγκαίο ρυθμό στους εξαγωγικούς κλάδους που η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και επενδύοντας στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Από την πλευρά του, το εκπαιδευτικό σύστημα δεν εξασφαλίζει στους νέους τις δεξιότητες εκείνες που επιβάλλουν οι σύγχρονες τάσεις της διεθνούς οικονομίας και οι σημερινές αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας. 
 
Μόνο αν η επιχειρηματική και εκπαιδευτική κοινότητα συντονίσουν το βηματισμό τους για να οδηγήσουν την οικονομία στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο, σύμφωνα και με το παράδειγμα μιας σειράς από βέλτιστες πρακτικές, θα μπορέσει η χώρα να οδηγηθεί σε ουσιαστική και βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτά τα συμπεράσματα προκύπτουν από τη νέα μελέτη που εκπόνησαν από κοινού η ΕΥ, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) και η Endeavor Greece, με τίτλο «Εκπαίδευση, επιχειρηματικότητα και απασχόληση: Ζητείται προσέγγιση».

Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε το μακροχρόνιο αξιόχρεο της Ελλάδας σε Caa2

Η απόφαση για θετικές προοπτικές στο αξιόχρεο Caa2 αντανακλά την άποψη του Moody's ότι «έχουν βελτιωθεί οι προοπτικές μίας επιτυχούς ολοκλήρωσης του τρίτου ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους» σημειώνεται στην ανακοίνωση...


O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's αναβάθμισε το βράδυ της Παρασκευής, 23/6,  το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα Caa2 από Caa3, με θετική από σταθερή προοπτική. Παράλληλα αναβάθμισε και το αξιόχρεο όλων των μη καλυμμένων ομολόγων υψηλής διαβάθμισης και των προγραμμάτων στη βαθμίδα (P)Caa2 από (P)Caa3, ενώ επιβεβαίωσε το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο σε Not Prime (NP) και (P)NP.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου, οι βασικοί λόγοι για την σημερινή αξιολόγησή του είναι οι εξής:
  1. Η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής και η εκταμίευση μίας δόσης 8,5 δισ. ευρώ τις επόμενες ημέρες. Πέρα από τη βραχυπρόθεσμη συνέπεια ότι θα μπορέσει η Ελλάδα να αποπληρώσει τις επικείμενες λήξεις χρέους της, θεωρούμε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι θετικό μήνυμα όσον αφορά τη μελλοντική πορεία του προγράμματος, καθώς απαίτησε από την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει μία σειρά σημαντικών μεταρρυθμιστικών μέτρων.

  2. Οι βελτιωμένες δημοσιονομικές προοπτικές με βάση τις καλύτερες από τους στόχους δημοσιονομικές επιδόσεις, αναμένεται να οδηγήσουν σύντομα σε μία αντιστροφή της τάσης του δημόσιου χρέους της χώρας. Η κυβέρνηση κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 πάνω από 4% του ΑΕΠ έναντι στόχου για πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ. Ο Moody's αναμένει ότι το δημόσιο χρέος θα σταθεροποιηθεί φέτος στο 179% του ΑΕΠ και θα μειώνεται από το 2018, με βάση τα συνεχιζόμενα σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα.

  3. Πρώτες ενδείξεις οικονομικής σταθεροποίησης. Αν και είναι πολύ νωρίς να συμπεράνουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα διατηρηθεί, ο Moody's αναμένει ανάπτυξη φέτος και το επόμενο έτος, μετά από τρία χρόνια στασιμότητας και μία σωρευτική μείωση της παραγωγής πάνω από 27% από την έναρξη της ελληνικής κρίσης.
Η απόφαση για θετικές προοπτικές στο αξιόχρεο Caa2 αντανακλά την άποψη του Moody's ότι «έχουν βελτιωθεί οι προοπτικές μίας επιτυχούς ολοκλήρωσης του τρίτου ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Η μακροπρόθεσμη οροφή για τα ομόλογα σε ξένο και εγχώριο νόμισμα έχει αυξηθεί στο B3 από Caa2, ώστε να αντανακλά τον μειωμένο κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και η μακροπρόθεσμη οροφή για καταθέσεις σε ξένο και εγχώριο νόμισμα έχει αυξηθεί σε Caa2 από Caa3. Η διαφορά δύο βαθμίδων μεταξύ της οροφής των ομολόγων και της οροφής των καταθέσεων αντανακλά τους συνεχιζόμενους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων», αναφέρει ο οίκος.

ΕΛΣΤΑΤ: Σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό το 35.6% του πληθυσμού!

Το 35,6% του πληθυσμού της χώρας ή 3.789.300 άτομα βρίσκονταν πέρυσι σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε σχέση µε την προηγούμενη χρονιά (3.828.500 άτομα που αντιστοιχούσαν στο 35,7% του πληθυσμού), σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ...


Το 35,6% του πληθυσμού της χώρας ή 3.789.300 άτομα βρίσκονταν πέρυσι σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε σχέση µε την προηγούμενη χρονιά (3.828.500 άτομα που αντιστοιχούσαν στο 35,7% του πληθυσμού), σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ. Το κατώφλι της φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 4.500 ευρώ ετησίως ανά άτομο και σε 9.450 ευρώ για νοικοκυριά µε δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών, ενώ το µέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της εκτιμάται σε 14.932 ευρώ.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι υψηλότερος στην περίπτωση των ατόμων ηλικίας 18-64 ετών (39,7%) και εκτιμάται για τους Έλληνες σε 38% και για τους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα σε 59,7%. Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιµώνται σε 832.065 σε σύνολο 4.168.784 νοικοκυριών και τα µέλη τους σε 2.262.808 στο σύνολο των 10.651.929 ατόµων του πληθυσμού της χώρας. 
Παράλληλα, κατά 6,6 φορές μεγαλύτερο ήταν πέρυσι το μερίδιο του εισοδήματος του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού της χώρας σε σχέση με εκείνο του φτωχότερου πληθυσμού. Η οικονοµική ανισότητα μεταξύ των ατόµων ηλικίας 65 ετών και άνω μειώθηκε κατά 0,2 µονάδες σε σχέση με το 2015 και διαμορφώνεται στο 3,9 (4,1 το 2015), ενώ μεταξύ των ατόµων κάτω των 65 ετών διαμορφώνεται στο 7,5 παρουσιάζοντας µικρή άνοδο σε σχέση µε το 2015, που ήταν στο 7,4. 

Από το 1994, έτος κατά το οποίο άρχισε η έρευνα, η συνολική ανισότητα µειώθηκε κατά 3,1 ποσοστιαίες µονάδες (37,4% το 1994). Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, τα στοιχεία της κατανοµής του εισοδήµατος σε τεταρτηµόρια εκφράζουν το ποσοστό του συνολικού εθνικού εισοδήµατος που κατέχει κάθε ένα από τέσσερα (ίσα) τµήµατα του πληθυσµού. Συγκεκριµένα, από τη συγκεκριμένη κατανομή προκύπτουν τα εξής:

► το 25% του πληθυσµού στο 1ο τεταρτηµόριο, µε το χαµηλότερο εισόδηµα, κατέχει το 8,9% του συνολικού εθνικού διαθέσιµου εισοδήµατος, ποσοστό αµετάβλητο σε σχέση µε το 2015.

► το 25% του πληθυσµού στο 4ο τεταρτηµόριο, µε το υψηλότερο εισόδηµα, κατέχει το 47,2% του συνολικού εθνικού διαθέσιµου εισοδήµατος, ποσοστό αµετάβλητο σε σχέση µε το 2015.

► το 50% του πληθυσµού στο 2ο και 3ο τεταρτηµόριο, µε µεσαία εισοδήµατα, κατέχουν το 43,9% του εθνικού διαθέσιµου εισοδήµατος, ποσοστό αµετάβλητο σε σχέση µε το 2015.

► το υψηλότερο ατοµικό ετήσιο εισόδηµα για το 1ο τεταρτηµόριο ανέρχεται σε 4.930 ευρώ.

► το χαµηλότερο ατοµικό ετήσιο εισόδηµα για το 4ο τεταρτηµόριο ανέρχεται σε 11.000 ευρώ.

Όχι μόνον στον φτωχό πληθυσμό, αλλά και σε μέρος του μη φτωχού πληθυσμού της χώρας αφορούσε πέρυσι η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών (δυσκολία ικανοποίησης έκτακτων οικονοµικών αναγκών, αδυναµία κάλυψης εξόδων για διακοπές µίας εβδοµάδας το χρόνο, αδυναµία διατροφής που να περιλαµβάνει κάθε δεύτερη ηµέρα κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι, αδυναµία πληρωµής για ικανοποιητική θέρµανση της κατοικίας, έλλειψη βασικών αγαθών όπως πλυντήριο ρούχων, έγχρωµη τηλεόραση, τηλέφωνο, αυτοκίνητο, αδυναµία αποπληρωµής δανείων ή αγορών µε δόσεις, δυσκολίες στην πληρωµή πάγιων λογαριασµών).

Συγκεκριµένα, το ποσοστό του πληθυσµού που αντιµετωπίζει οικονοµικές δυσκολίες µε αποτέλεσµα να στερείται, τουλάχιστον, τέσσερις από τις εννέα συνολικά διαστάσεις της υλικής στέρησης ανέρχεται σε 22,4% το 2016, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν 22,2% το 2015, 21,5% το 2014, 20,3% το 2013, 19,5% το 2012 και 11% το 2009.

Η αύξηση του ποσοστού το 2016 σε σχέση με το 2015 είναι µεγαλύτερη στην περίπτωση των παιδιών ηλικίας έως και 17 ετών (1 ποσοστιαία µονάδα) συγκριτικά µε τις υπόλοιπες ηλικιακές οµάδες. Η υλική στέρηση των παιδιών ηλικίας έως και 17 ετών ανέρχεται για το 2016 σε 26,7%, ενώ το 2009 ήταν 11,9%. Για τα άτοµα ηλικίας 65 ετών και άνω, το ποσοστό στέρησης το 2016 ανήλθε σε 15,2% και παρέµεινε αµετάβλητο σε σχέση µε το 2015, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2009 ήταν 12,1%. Στα άτοµα ηλικίας 18 έως 64 ετών το ποσοστό όσων στερούνται βασικών αγαθών και υπηρεσιών το 2016 ανέρχεται σε 23,7%.

Τα νοικοκυριά που αντιµετωπίζουν ελλείψεις βασικών ανέσεων στην κύρια κατοικία κατατάσσονται, κατά καθεστώς ιδιοκτησίας, ως εξής:

► 5,5% των νοικοκυριών µε ιδιόκτητη κατοικία µε οικονοµικές υποχρεώσεις (δάνειο, υποθήκη, κλπ.)

► 5,5% των νοικοκυριών µε ιδιόκτητη κατοικία χωρίς οικονοµικές υποχρεώσεις (δάνειο, υποθήκη, κλπ.)

► 8,2% των νοικοκυριών σε ενοικιασµένη κατοικία

► 10,2% των νοικοκυριών σε παραχωρηµένη δωρεάν κατοικία

Το ποσοστό του πληθυσµού που διαβιεί σε κατοικία µε στενότητα χώρου ανέρχεται σε 28,7% για το σύνολο του πληθυσµού, σε 25,1% για τον µη φτωχό πληθυσµό και σε 42,2% για τον φτωχό πληθυσµό. Το 53,2% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει ότι στερείται διατροφής που περιλαµβάνει κάθε δεύτερη ηµέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των µη φτωχών νοικοκυριών εκτιµάται σε 1,8%. 
Το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν οικονοµική αδυναµία να έχουν ικανοποιητική θέρµανση τον χειµώνα ανέρχεται σε 29,2%, ενώ είναι 51,6% για τα φτωχά νοικοκυριά και 23,6% για τα µη φτωχά νοικοκυριά. Το 80,7% των φτωχών νοικοκυριών και το 47,6% των µη φτωχών δηλώνει οικονοµική δυσκολία να αντιµετωπίσει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες ύψους, περίπου, 384 ευρώ. Περιβαλλοντικά προβλήµατα από παρακείµενη βιοµηχανία ή προβλήµατα από την κυκλοφορία αυτοκινήτων δηλώνει ότι αντιµετωπίζει το 20% των νοικοκυριών, ενώ ποσοστό 12,2% των νοικοκυριών αναφέρει ως πρόβληµα τους βανδαλισµούς και την εγκληµατικότητα στην περιοχή του.
efsyn

Τα 113 σκληρά προαπαιτούμενα 2017 και 2018 - Μνημονιακές υποχρεώσεις και Δεσμεύσεις

Συνολικά ο κατάλογος περιλαμβάνει 113 προαπαιτούμενα, εκ των οποίων τα 95 θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στο 2017 στο πλαίσιο της 3ης και της 4ης αξιολόγησης...

 

Την υλοποίηση 113 προαπαιτούμενων, έως και το Β’ τρίμηνο του 2018, καλείται να κάνει πράξη η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από την έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που πρέπει να υλοποιηθούν, ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα, είναι η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις τιμές αγοράς έως τον Δεκέμβριο, οι νέες αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, η αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο ώστε οι απεργίες να προκηρύσσονται με το 50% των μελών των σωματείων, πλήρης ανατροπή του χάρτη των κοινωνικών επιδομάτων, καθώς και το άνοιγμα όσων επαγγελμάτων παραμένουν ακόμη κλειστά.

Στον τομέα της Υγείας, καθιερώνεται ο οικογενειακός γιατρός έως τον Δεκέμβριο του 2017 και αναθεωρείται το πλαίσιο ελέγχου των δαπανών του ΕΟΠΥΥ.

Επίσης, αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας για τους δασκάλους και τους καθηγητές, αλλάζουν οι όροι χορήγησης των αναπηρικών και των οικογενειακών επιδομάτων, ενώ ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την κινητικότητα στο Δημόσιο, καθώς και την επιλογή προϊσταμένων.

Ακόμη, εντός του Ιουλίου θα πρέπει να λήξει οριστικά το θέμα με τις χρεώσεις της ΔΕΗ ΔΕΗ+1,71% για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

Συνολικά ο κατάλογος περιλαμβάνει 113 προαπαιτούμενα, εκ των οποίων τα 95 θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στο 2017 στο πλαίσιο της 3ης και της 4ης αξιολόγησης.

Ιούνιος 2017


1. Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων: Υπογραφή «συμβολαίου απόδοσης» ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

2. ΕΦΚΑ: Σύνταξη μέχρι το τέλος Ιουνίου κειμένου με τις απαιτούμενες ενέργειες για τη συγχώνευση του μηχανισμού είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ με τον μηχανισμό είσπραξης της ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος του 2017.

3. Δημόσιες συμβάσεις: Συγκρότηση του Σώματος Επανεξέτασης Προσφυγών (σε πρώτο βαθμό) με στόχο να τεθεί σε λειτουργία μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

4. Δημόσιες συμβάσεις: Μέτρα για τη βελτίωση του συστήματος δικαστικών προσφυγών στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων.

5. Διαχείριση δημόσιων οικονομικών: Οι αρχές θα επιλέξουν μέχρι το τέλος Ιουνίου τον ανεξάρτητο ελεγκτή που θα ελέγξει τις πληρωμές του δημοσίου και τις καταβολές που έγιναν στο διάστημα από τον Ιούνιο του 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2016 για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

6. Συντάξεις: Επανυπολογισμός του 30% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 με βάση τα νέα δεδομένα του νόμου 4387/2016 (μέχρι το τέλος Ιουνίου 2017).

7. Εξορθολογισμός δαπανών υγείας: Σχέδιο αναδιάρθρωσης ακαδημαϊκών προγραμμάτων σπουδών και προγραμμάτων εκπαίδευσης στην ιατρική για να ενισχυθεί η εκπαίδευση στον χώρο της γενικής ιατρικής.

8. Επανεξέταση δαπανών: Ολοκλήρωση μελέτης για τον εξορθολογισμό των εκπαιδευτικών προνομίων και επιδομάτων μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

9. Αναδιάρθρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών: Μέχρι το τέλος Ιουνίου οι αρχές θα καλύψουν όλες τις θέσεις συντονιστών και θα εκδώσουν τις σχετικές αποφάσεις για να ενεργοποιηθεί ο νόμος του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

10. Απλοποίηση εργατικής νομοθεσίας: Η τεχνική βοήθεια για την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2017.

11. Αδήλωτη εργασία: Κατάρτιση νέου σχεδίου για στοχευμένους ελέγχους με βάση την ανάλυση κινδύνου.

12. Αγορές προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον: Μέχρι τον Ιούνιο οι αρχές θα υιοθετήσουν τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

13. Κλειστά επαγγέλματα: Δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών.

14. Κλειστά επαγγέλματα: Δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών δημοσίων έργων.

15. Κλειστά επαγγέλματα: Οι αρχές θα υιοθετήσουν μέσα στον Ιούνιο ένα πρώτο πακέτο μέτρων για να καταργήσουν αδικαιολόγητους περιορισμούς.

16. Διαρθρωτικά ταμεία: Οι Αρχές θα υιοθετήσουν έως τον Ιούνιο του 2017 i) νομοθετικές και διοικητικές πράξεις ή και άλλα κατάλληλα μέσα με ισοδύναμο αποτέλεσμα για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών απαλλοτρίωσης στο πλαίσιο ενός νέου ενοποιημένου νομοθετικού πλαισίου, (ii) υποβάλλει στη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής πρόταση σχεδίου για ολοκληρωμένο γεωγραφικό και κτηματολογικό σύστημα πληροφοριών για τη διαχείριση και παρακολούθηση των απαλλοτριώσεων, περιλαμβανομένων των δαπανών τους, (iii) εξορθολογισμό και απλούστευση των διαδικασιών που σχετίζονται με αρχαιολογικά έργα με κωδικοποίηση της νομοθεσίας ή / και με άλλα κατάλληλα μέσα με ισοδύναμο αποτέλεσμα, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής δεσμευτικών προθεσμιών για την έκδοση αδειών και iv) έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό, τη δημιουργία μητρώου εμπειρογνωμόνων για την εξασφάλιση της εποπτείας των συγχρηματοδοτούμενων έργων, όπως απαιτείται από το άρθρο 28.8 του νόμου 4314/2014.

17. Διαρθρωτικά ταμεία: Οι αρχές θα συμφωνήσουν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 15-20 μεγάλα εμβληματικά σχέδια για την περίοδο 2014-2020 για έγκριση και ολοκλήρωση.

18. Ενέργεια-ΔΕΗ: Όχι αργότερα από τον Ιούνιο θα γίνει προσαρμογή του ΥΚΩ κατόπιν πρότασης της ΡΑΕ ώστε το έλλειμμα της ΔΕΗ να καλυφθεί όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2022.

19. Ενέργεια: Μέχρι τον Ιούνιο η ΔΕΗ θα εισφέρει το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ σε εταιρεία Συμμετοχών. Η εταιρεία συμμετοχών θα καταθέσει φάκελο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενώ η συναλλαγή θα γίνει γνωστή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις σχετικές άδειες.

20. Δίκτυα ενέργειας: Νέος μηχανισμός για τη χωρητικότητα των δικτύων σύμφωνα με τις οδηγίες της βοήθειας για την Ενέργεια και το Περιβάλλον.

21. Δίκτυα ύδρευσης: Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων θα ενεργοποιήσει καινούργιο σύστημα συλλογής πληροφοριών.

22. Ιδιωτικοποιήσεις: Πρόσληψη συμβούλων μέχρι τον Ιούνιο του 2017 για τα υπολειπόμενα περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ.

23. Ιδιωτικοποιήσεις – Ελληνικό: Έγκριση του Αναπτυξιακού Πλάνου από το Κεντρικό Συμβούλιο και προώθηση στα αρμόδια υπουργεία για επεξεργασία.

24. Ιδιωτικοποιήσεις: Η κυβέρνηση θα λάβει οριστικές αποφάσεις για τη μεταφορά της ΕΑΒ στην ΕΔΗΣ (Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών).

25. Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας: Η Γενική Συνέλευση θα υιοθετήσει όσες ρυθμίσεις του εσωτερικού κανονισμού έχουν απομείνει σε εκκρεμότητα.

26. Δημόσια διοίκηση: Εκτέλεση της πρώτης άσκησης αξιολόγησης.

27. Δημόσια διοίκηση: Επιδόματα: Ευθυγράμμιση των επιδομάτων για τη βαριά και ανθυγιεινή εργασία με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.

28. ΕΛΣΤΑΤ: Ενίσχυση της αυτονομίας του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΛΣΤΑΤ από το 2018 κ.λπ.

Ιούλιος 2017 


29. Δημόσια έσοδα – Καταπολέμηση φοροδιαφυγής: Συνεργασία φορολογικών αρχών και δικαιοσύνης από το τέλος Ιουλίου του 2017.

30. Υγεία: Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης: Συγκρότηση Επιτροπής Αξιολόγησης της Τεχνολογίας στην Υγεία με στόχο τη λειτουργία σχετικού Κέντρου Αξιολόγησης από τον Ιούλιο του 2018.

31. Αναδιάρθρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών: Υιοθέτηση και των τελευταίων μέτρων για την ενεργοποίηση του νόμου για τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στο Τεχνικό Μνημόνιο.

32. Αναδιάρθρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών: Εγκαθίδρυση του επαγγέλματος του συντονιστή για τη διαχείριση των αιτήσεων στον μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού και ολοκλήρωση του σχετικού μητρώου.

33. Επαγγελματική κατάρτιση: Συνεργασία υπουργείων Παιδείας και Εργασίας με ΟΑΕΔ για 4.000 θέσεις επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης τη διετία 2017-2018 και 2018-2019.

34. Επαγγελματική κατάρτιση: Αναθεώρηση του πλαισίου επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

35. Αγορές προϊόντων – επιχειρηματικό περιβάλλον: Υιοθέτηση όλων των προτάσεων της Εργαλειοθήκης 3 με εξαίρεση 11 προτάσεις.

36. Αγορές προϊόντων – επιχειρηματικό περιβάλλον: Νέα νομοθεσία για τα λατομεία.

37. Αγορές προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον: Εκ των υστέρων αξιολογήσεις επιπτώσεων. Έως τον Ιούλιο του 2017, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις εκκρεμούσες συστάσεις των εκ των υστέρων αξιολογήσεων που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2015 και θα υιοθετήσει ανάλογα μέτρα, σε συμφωνία με τα θεσμικά όργανα.

38. Χρήσεις γης: Υποβολή στο Συμβούλιο της Επικρατείας του Προεδρικού Διατάγματος για την εναρμόνιση της παλαιότερης νομοθεσίας με τον νόμο 4269/2014.

39. Διαρθρωτικά ταμεία: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για όλες τις θέσεις στα διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία.

40. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνικό): Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

41. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Συμπλήρωση εσωτερικού κανονισμού.

42. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Πλήρωση των κενών θέσεων στο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και διαχωρισμός των μελών σε εκτελεστικά και μη.

43. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Το Δ.Σ. θα εξετάσει το θέμα του Δ.Σ. της ΕΤΑΔ.

44. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Δημοσίευση του Στρατηγικού Πλάνου.

45. Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Ολοκλήρωση της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ώστε να καταστεί πλήρως λειτουργική έως το τέλος Ιουλίου.

46. Ανεξάρτητες Αρχές: Νέα νομοθεσία για τον εσωτερικό κανονισμό των ανεξάρτητων αρχών.

Αύγουστος 2017

 

47. Υγεία: Εφαρμογή του clawback: συμψηφισμός για την περίοδο 2013-2015 με τις εκτιμώμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές (50% μέσα στον Αύγουστο 2017).

48. Ιδιωτικοποιήσεις (ΔΕΣΦΑ): Επιλογή του προτιμητέου υποψήφιου αγοραστή.

49. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Ορισμός των μελών του Δ.Σ. της ΕΔΗΣ στα μέσα Αυγούστου.

50. Δημόσια διοίκηση (κινητικότητα): Περιγραφή επαγγελμάτων για την εφαρμογή του νέου σχεδίου κινητικότητας.

Σεπτέμβριος 2017


51. Δημόσια έσοδα (ΑΑΔΕ): Προσδιορισμός των οργανικών θέσεων σε μεσοπρόθεσμη βάση.

52. Δημόσια έσοδα (Τελωνεία): Εγκατάσταση των τριών scanners στα διεθνή αεροδρόμια.

53. Κοινωνική προστασία: Νομοθεσία για το επίδομα στέγασης.

54. Διατήρηση ρευστότητας: Λήψη μέτρων από την Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ+0,57% αν τα ιδιωτικά κεφάλαια δεν καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των λιγότερο συστημικών τραπεζών (LSIs)

55. Αγορές προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον: Νέα νομοθεσία μέσα στον Σεπτέμβριο για τους τομείς εξόρυξης.

56. Κτηματολόγιο: Νέα νομοθεσία μέσα στον Σεπτέμβριο για τα γραφεία Κτηματολογίου.

57. Ενέργεια-φυσικό αέριο: Το ΚΥΣΟΙΠ κατόπιν εισήγησης της ΡΑΕ θα υιοθετήσει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο (2017-2020) για την αγορά φυσικού αερίου.

58. Δίκτυα ύδρευσης: Νέα επιχειρηματικά σχέδια για την ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ-0,51% και την ΕΥΑΘ ΕΥΑΠΣ+3,47% με την υποστήριξη της Τεχνικής Βοήθειας.

59. Ιδιωτικοποιήσεις (Εγνατία): Υποβολή για έγκριση της νέας πολιτικής για τα διόδια στην Εγνατία και τους κάθετους άξονες.

60. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Αντικατάσταση των μελών του Δ.Σ. της ΕΤΑΔ αν κριθεί αναγκαίο.

61. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Μεταφορά του πρώτου «πακέτου» ακινήτων κατόπιν συμφωνίας με τις αρχές.

62. Δημόσια διοίκηση (κινητικότητα): Εφαρμογή του νέου πλαισίου κινητικότητας μέσα στον Σεπτέμβριο.

63. Δημόσια διοίκηση (εκσυγχρονισμός): Προκηρύξεις για όλες τις γραμματείες υπουργείων.

64. Δημόσια διοίκηση: Επιλογή γενικών διευθυντών μέσα στον Σεπτέμβριο.

65. Δικαιοσύνη: Τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του πτωχευτικού νόμου και άλλων σχετικών νόμων για να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα των δανειστών σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε.

66. Ανεξάρτητες αρχές: Προσαρμογή της νομοθεσίας για τις ανεξάρτητες αρχές συμπεριλαμβανομένων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, της ΡΑΕ και της Ρυθμιστικής Αρχής Επιβατικών Μεταφορών.

Οκτώβριος 2017


67. Δημόσια οικονομικά: Ολοκλήρωση των λογιστικών της κεντρικής κυβέρνησης και υποβολής των νομικών κειμένων.

68. Κοινωνική προστασία: Εξορθολογισμός των εκπαιδευτικών επιδομάτων μέσα στον Οκτώβριο
69. Αγορά εργασίας: Ως βασικό προαπαιτούμενο για την επόμενη αξιολόγηση, θα απαιτείται η ψήφιση του 50% των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων για να προκηρυχθεί απεργία.

70. Δίκτυα ύδρευσης: Προετοιμασία για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων.

71. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Ολοκλήρωση του εσωτερικού κανονισμού για θέματα μερισματικής και επενδυτικής πολιτικής μέσα στον Οκτώβριο.
72. Δημόσια διοίκηση – Συντονισμός: Συγκρότηση μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ υπουργείων πριν από την υποβολή νομοθετικών προτάσεων.

Νοέμβριος 2017


73. Υγεία (Εφαρμογή του clawback): Συμψηφισμός για την περίοδο 2013-2015 με τις εκτιμώμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές (ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα στον Νοέμβριο).

74. Κοινωνική προστασία: Μεταρρύθμιση των οικογενειακών επιδομάτων μέσα στον Νοέμβριο.

75. Κοινωνική προστασία: Μεταρρύθμιση αναπηρικών επιδομάτων – νέα νομοθεσία για τον καθορισμό των προϋποθέσεων απόδοσης των αναπηρικών επιδομάτων.

76. Κοινωνική προστασία: Μεταρρύθμιση των μεταφορικών επιδομάτων μέσα στον Νοέμβριο με εφαρμογή από το 2018 σε συνέχεια του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

77. Εκπαίδευση: Αλλαγή των ωρών διδασκαλίας ανά εκπαιδευτικό και της αναλογίας μαθητών ανά αίθουσα και μαθητών ανά δάσκαλο, με βάση τις βέλτιστες πολιτικές του ΟΟΣΑ.

78. Αγορά προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον (Εργαλειοθήκη 1): Υιοθέτηση όλων των προτάσεων για τα υλικά οικοδομών: συνολικά 372 τεχνικών προδιαγραφών σε υλικά οικοδομών.

79. Βιομηχανίες δικτύου (Ενέργεια): Τα δομικά μέτρα για την αποεπένδυση της ΔΕΗ στον τομέα λιγνίτη θα οριστικοποιηθούν μέσω της επίσημης κατάθεσης της συμφωνηθείσας δεσμευτικής προσφοράς από την Ελληνική Δημοκρατία στο DG COM.

80. Ιδιωτικοποιήσεις (Υπερταμείο): Η γενική συνέλευση θα εγκρίνει το στρατηγικό πλάνο.

81. Μάχη κατά της διαφθοράς. Οι αρχές θα τροποποιήσουν τη νομοθεσία για την εκπλήρωση των συστάσεων GRECO σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των προεκλογικών εκστρατειών σε διάστημα ενός μήνα από την κατάθεση της έκθεσης GRECO.

Δεκέμβριος 2017


82. Φορολογικοί κώδικες. Οι αρχές μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 θα πρέπει:

α) να προβούν σε επανεξέταση με τη βοήθεια τεχνικής υποστήριξης όλων των φοροκινήτρων για επιχειρήσεις και την ενσωμάτωση των φοροαπαλλαγών, κατάργηση όσων χαρακτηρίζονται αναποτελεσματικές, ή άνισες,
β) αναθεώρηση με τη βοήθεια τεχνικής υποστήριξης του φορολογικού πλαισίου για τα οχήματα συλλογικών επενδύσεων και τους συμμετέχοντες βάσει των βέλτιστων πρακτικών στην Ε.Ε.,
γ) κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας ΦΠΑ, ευθυγραμμίζοντάς τη με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και κατάργηση εκκρεμών κενών, περιλαμβανομένων όσων αναφέρονται στην αναθεώρηση της νομοθεσίας σχετικά με την επανεγγραφή και διαγραφή ΦΠΑ,
δ) ανάληψη τεχνικής αναθεώρησης των προβλέψεων μετά την τριετή εφαρμογή τους, καθορισμός προβλημάτων και κενών, προτάσεις τροποποιήσεων με στόχο την καλύτερη εφαρμογή και κατάργηση αντικρουόμενων προβλέψεων και
ε) αναθεώρηση προτιμητέας φορολογικής μεταχείρισης για τη ναυτιλιακή βιομηχανία υπό το φως των επισημάνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιανουάριο 2018.

83. Φόροι ακινήτων. Οι αρχές με τη βοήθεια τεχνικής υποστήριξης θα νομοθετήσουν για τη διασφάλιση της ευθυγράμμισης του φόρου αντικειμενικών αξιών με τις τιμές αγοράς μέχρι τον Δεκέμβριο 2017.

84. Δημόσια έσοδα (ΑΑΔΕ): Όλο το προσωπικό που μετατίθεται στην ΑΑΔΕ θα εκτιμηθεί και τοποθετηθεί στις αρμόζουσες βαθμίδες.

85. Δημόσια χρηματοοικονομική διαχείριση. Προετοιμασία σχεδίου δράσης για τη βελτίωση της διαχείρισης των κρατικών εγγυήσεων βάσει διαγνωστικής έρευνας που θα προηγηθεί.

86. Συντάξεις. Ο ατομικός επανυπολογισμός των συντάξεων βάσει των νέων κανόνων θα πρέπει να οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

87. Συντάξεις. Οι αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν πως μέχρι τον Δεκέμβριο το ΕΦΚΑ θα μπορεί να διατηρεί αυτόματα ηλεκτρονικά αρχεία για το ιστορικό υπηρεσίας των συνταξιούχων.

88. Συντάξεις: Να εκδοθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 οι υπουργικές αποφάσεις του άρθρου 70 παρ. 2 και το Π.Δ. του άρθρου 52 του Ν. Κατρούγκαλου. Το άρθρο 52 αφορά τη λειτουργία του ΕΦΚΑ (μεταφορά προσωπικού, σύσταση νέων θέσεων, αρμοδιότητες γενικών διευθύνσεων κ.λπ.). Το άρθρο 70 παρ. 2 αφορά τον διαχωρισμό της περιουσίας φορέων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.

89. Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ): Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου (με τεχνική βοήθεια) έως τον Δεκέμβριο του 2017.

90. Κλειστά επαγγέλματα: Άρση των περιορισμών για τα εναπομείναντα κλειστά επαγγέλματα, έως τον Δεκέμβριο του 2017.

91. Βιομηχανίες δικτύου (Ενέργεια): Κατανομή δυνατοτήτων και διαχείριση συμφόρησης. Για τη σύζευξη της αγοράς την επόμενη μέρα (Ιταλία – Ελλάδα και Βουλγαρία – Ελλάδα), η Ελλάδα θα ενταχθεί στο σχέδιο σύζευξης της αγοράς της Ε.Ε. μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.

92. Εταιρείες ύδρευσης: Οι αρχές έως τον Δεκέμβριο του 2018 θα εκπονήσουν στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση της διακυβέρνησης, της διοικητικής ικανότητας και της οικονομικής αυτονομίας των εταιρειών.

93. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνικό): Οι Αρχές θα εκδίδουν το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης όχι αργότερα από έξι μήνες από την επίσημη υποβολή του, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του Ν. 4062/2012.

94. Δημόσια διοίκηση: Ολοκλήρωση των αξιολογήσεων στελεχών έως τον Δεκέμβριο του 2017.

95. Δημόσια διοίκηση: Ολοκλήρωση των διορισμών των Γενικών Διευθυντών μέχρι το Δεκέμβριο του 2017.

Α’ τρίμηνο  2018


96. Υγειονομική περίθαλψη: Εξορθολογισμός των δαπανών για την υγεία. Ο ΕΟΠΥΥ θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παρέχει πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, εισάγοντας την υποχρεωτική εγγραφή του ασθενούς σε οικογενειακό γιατρό, έως την 1η Ιανουαρίου 2018.

97. Δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας: Μεταρρύθμιση των παροχών αναπηρίας. Το πιλοτικό πρόγραμμα του συστήματος αξιολόγησης της λειτουργικής αναπηρίας θα κυκλοφορήσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.

98. Αγορά εργασίας (Διαιτησία): Οι αρχές, σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, θα επανεξετάσουν τις τρέχουσες διαδικασίες για διαμεσολάβηση και διαιτησία έως τον Φεβρουάριο του 2018.

99. Αδήλωτη εργασία: Να ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των βάσεων δεδομένων του υπουργείου Εργασίας, του υπουργείου Οικονομικών, του ΣΕΠΕ, του ΟΑΕΔ, του ΙΚΑ (ΕΦΚΑ) και της Ελληνικής Αστυνομίας.

100. Αγορά εργασίας: Το νέο πλαίσιο της Διαιτησίας, οι αρχές, αφού λάβουν υπόψη την ανεξάρτητη έκθεση, να δρομολογηθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2018.

101. Βιομηχανίες δικτύου (Ενέργεια. NOME): Η πρώτη κοινή αξιολόγηση από τις αρχές και τα θεσμικά όργανα θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2018.

102. Βιομηχανίες δικτύου (Ενέργεια): Το πλαίσιο κατανομής των δυνατοτήτων του δικτύου και των δυνατοτήτων και της διαχείρισης συμφόρησης, να ολοκληρωθεί έως την 1-1-2018.

103. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνικό): Οι Αρχές θα ολοκληρώσουν όλες τις βασικές προϋποθέσεις (όπως καθορίζονται στη Συμφωνία Αγοράς Μετοχών), ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το χρηματοοικονομικό κλείσιμο, εντός του πρώτου τριμήνου του 2018.

Β’ τρίμηνο 2018


104. Δημόσια οικονομικά: Ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης του Συστήματος Πληροφόρησης για τη Δημοσιονομική Διαχείριση (FMIS) και του νέου Λογιστικού Σχεδίου, ώστε να εφαρμοστεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019.

105. Κοινωνική ασφάλιση: Εναρμόνιση των κανόνων για τα επιδόματα αναπηρίας και κοινωνικής μέριμνας σύμφωνα και με τη μεταρρύθμιση των παροχών αναπηρίας έως τον Ιούνιο του 2018.

106. Κοινωνική ασφάλιση: Τον Μάιο του 2018 θα αναθεωρηθούν οι κανόνες παροχών αναπηρίας και κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένου του νόμου 4387/2016.

107. Κοινωνική ασφάλιση: Αναθεώρηση των παροχών αναπηρίας, με το νέο πλαίσιο να εφαρμόζεται μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2018.

108. Αγορές προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον. Οι αρχές θα επαναξιολογήσουν έως τον Ιούνιο του 2018 το νέο καθεστώς αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

109. Ιδιωτικοποιήσεις (Εγνατία): Οι υπουργοί Υποδομών, Μεταφορών και Οικονομικών θα εκδώσουν, έως τον Απρίλιο του 2018, ΚΥΑ που θα καθορίζει τη νέα πολιτική διοδίων.

110. Δημόσια διοίκηση: Έως τον Απρίλιο του 2018 θα γίνει η επιλογή των νέων προϊσταμένων σε ολόκληρη τη δημόσια Διοίκηση.

111. Δημόσιες συμβάσεις: Οι αρχές θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις δράσεις σχετικά με τις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της Κομισιόν.

112. Ιδιωτικοποιήσεις (Εγνατία): Μέχρι την έγκριση της νέας πολιτικής τιμολόγησης διοδίων που θα εφαρμοστεί σε όλους τους σταθμούς διοδίων του αυτοκινητόδρομου και τους κάθετους άξονες, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής οποιουδήποτε νέου σταθμού διοδίων, θα εκδώσει προσωρινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα θέσει σε λειτουργία τους σταθμούς αυτούς, με την τρέχουσα τιμολόγηση.

113. Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων: Το ΥΠΟΙΚ χρησιμοποιώντας την τεχνική βοήθεια του Υπερταμείου ή άλλου εμπειρογνώμονα, θα επανεξετάζει σε τακτική βάση το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που ανήκουν στο κράτος, καθώς και το χαρτοφυλάκιο των κρατικών επιχειρήσεων (συμπεριλαμβανομένων των νεοσυσταθέντων). Το κράτος μεταβιβάζει στο Υπερταμείο τα περιουσιακά στοιχεία που πληρούν τις προδιαγραφές.
(πηγή: iskra,gr)

Μηνυτήρια Αναφορά της Ζ. Κωσνσταντοπούλου για παράλειψη διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, κατά πολιτικών προσώπων κατά παντός άλλου υπευθύνου, για τις αξιόποινες πράξεις που συνδέονται με την παράλειψη διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, που ανάγονται στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τον Α' και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο...

Στην κατάθεση Μηνυτήριας Αναφοράς  στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προχώρησε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας  και η «Δικαιοσύνη για Όλους», Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η Μηνυτήρια Αναφορά στρέφεται εναντίον των Πρ. Παυλόπουλου, Α. Τσίπρα, Ε. Τσακαλώτου, Γ. Στουρνάρα, Στ. Κοντονή, Ν. Κοτζιά, Γ. Χουλιαράκη, Δ. Παπαδημητρίου, Γ. Κατρούγκαλου, Χρ. Κωτσογιάννη, Φρ.Κουτεντάκη, Γ. Πιτσιλή, Π. Πέρκα και κατά παντός άλλου υπευθύνου για τις αξιόποινες πράξεις που συνδέονται με την παράλειψη διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, που ανάγονται στα Εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πληρεξούσιος δικηγόρος στην υπόθεση είναι ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Την Μηνυτήρια Αναφορά υπογράφουν οι νόμιμοι εκπρόσωποι και ιδρυτικά μέλη της «Δικαιοσύνης για Όλους» (Ζ. Κωνσταντοπούλου, Κ. Ζηκογιάννης, Δ. Καραναστάσης, Στρ. Γεωργούλας, Γ. Σταθάς, Μ. Πατσιαντάς κ.α.), καθώς και νέα μέλη της Δικαιοσύνης για Όλους.

Μετά την κατάθεση της Μηνυτήριας Αναφοράς, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με δηλώσεις της ανέφερε ότι πρόκειται για την πρώτη από μία σειρά ενεργειών ενώπιον Ελληνικών και διεθνών Δικαστηρίων, οργανισμών και αρχών, για την ουσιαστική διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών.

Η πρώτη αυτή ενέργεια στρέφεται εναντίον των σημερινών υπευθύνων της μη διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, με πλήρη και ρητή αναφορά στην υπαίτια και αξιόποινη παράλειψη και όλων των μέχρι σήμερα Κυβερνήσεων να διεκδικήσουν τις Ελληνικές Απαιτήσεις έναντι της Γερμανίας.

Στη Μηνυτήρια Αναφορά, που αφορά, μεταξύ άλλων, το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος, καθώς επίσης την κατάλυση θεμελιωδών αρχών του πολιτεύματος (ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων): 
  1. Ενσωματώνονται αυτούσιες οι δύο απόρρητες Εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (2013-2015), με τις οποίες προσδιορίζεται το ύψος των οφειλών τις Γερμανίας προς την Ελλάδα σε ποσό μεγαλύτερο των 341 δισεκατομμυρίων ευρώ.

  2. Γίνεται αναφορά στην Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (2014), σύμφωνα με την οποία οι Ελληνικές Απαιτήσεις είναι ενεργές και μπορούν να διεκδικηθούν με μία σειρά ενεργειών που υποδεικνύονται

  3. Γίνεται μνεία σκόπιμων παραλείψεων των μηνυομένων προσώπων να προβούν σε επιβεβλημένες πράξεις, κατά την αρμοδιότητα και το καθήκον τους, προκειμένου να διεκδικηθούν τα οφειλόμενα από την Γερμανία προς την Ελλάδα ποσά, για τις θηριωδίες των Ναζί

  4. Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στην παράλειψη ενσωμάτωσης των Διεκδικήσεων στον Προϋπολογισμό του Κράτους, στην παράλειψη μνείας της απαίτησης στις Εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, στην παράλειψη προβολής των διεκδικήσεων στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και συναντήσεων, συμπεριλαμβανομένων των συναντήσεων στο πλαίσιο της Ε.Ε. για την Ελληνική Οικονομία, στην παράλειψη πρόσκλησης της Γερμανίας σε διαπραγμάτευση, αλλά και στην παράλειψη χορήγησης άδειας εκ μέρους του Υπουργού Δικαιοσύνης, όπως και όλων των προκατόχων του, για την εκτέλεση της αμετάκλητης απόφασης για το Δίστομο.

  5. Γίνεται επίσης αναφορά στις υποκριτικές διακηρύξεις περί διεκδίκησης, αλλά και στις ηθελημένες ενέργειες υπονόμευσης της διεκδίκησης, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων δηλώσεων του Πρ. Παυλόπουλου, στα εγκαίνια της Έκθεσης Documenta 14 στις 8-4-2017, στο πλαίσιο των οποίων διαβεβαίωσε τον Γερμανό ομόλογό του Φρ.-Β. Στάινμάγερ ότι «η Ελλάδα δεν θα διεκδικήσει μονομερώς τις οφειλές αυτές», υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο».
Σημειώνεται ότι στη Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Δευτέρα 19/6/2017 συμμετείχαν ως ομιλητές ο Επικεφαλής Σύμβουλος Νομικής Δράσης και Τεκμηρίωσης της Δικαιοσύνης για Όλους, Καθηγητής Γιώργος Κασιμάτης και ο Γερμανός Βουλευτής, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Γερμανικής Αριστεράς σε Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Αντρέι Χούνκο, στηρίζοντας τις Ελληνικές Διεκδικήσεις.

Μετά την κατάθεση της Μηνυτήριας Αναφοράς, η Ζωή Κωνσταντοπούλου κάλεσε τους πολίτες στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, την Τρίτη 27/6/2017 και ώρα 4.30 το απόγευμα, να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία και να ενημερωθούν για τις επόμενες ενέργειες.

Δηλώσεις Ζωής Κωνσταντοπούλου μετά την κατάθεση της Μηνυτήριας Αναφοράς

Αλ. Τσίπρας: Κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα το Κυπριακό (vid)

Την ανάγκη τήρησης των σχέσεων καλής γειτονίας στο Αιγαίο υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας ότι αυτό είναι προϋπόθεση προκειμένου η Ελλάδα να δώσει νέα ώθηση στις ευρωτουρκικές σχέσεις...


Την ανάγκη τήρησης των σχέσεων καλής γειτονίας στο Αιγαίο υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας ότι αυτό είναι προϋπόθεση προκειμένου η Ελλάδα να δώσει νέα ώθηση στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ερωτηθείς για τη νέα πρόκληση της Τουρκίας σε σχέση με την Αγία Σοφιά την κάλεσε να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συμβάσεις αν θέλει να παραμείνει σε τροχιά προσέγγισης στην Ε.Ε. - Αναφορικά με το Κυπριακό, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα και πρόσθεσε ότι η ΕΕ σε συνεργασία με τον ΟΗΕ μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο στις εν εξελίξει συνομιλίες για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση

«Δεν είμαι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος, είμαι ρεαλιστής και με αποφασιστικότητα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνουν βήματα προς τα εμπρός», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν είναι αισιόδοξος ή όχι σχετικά με την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό στη 2η Διάσκεψη της Ελβετίας, στις 28 Ιουνίου. «Η θεώρησή μας είναι ότι το Κυπριακό δεν είναι ελληνοτουρκική διαφορά, αλλά ένα κατ' εξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση η προοπτική λύσης περνάει μέσα από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ατζέντα τους, ενώ η οποιαδήποτε εξέλιξη θα έχει επιπτώσεις και στην ΕΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά πώς είναι δυνατό οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποδέχονται μία χώρα-μέλος και έναν πρόεδρο που θα βρίσκεται υπό την απειλή της παρουσίας στρατευμάτων κατοχής και υπό την επήρεια της δυνητικής παρέμβασης μίας τρίτης χώρα

Αναλυτικότερα:


«Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσον μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες, ευρωπαϊκές και περιφερειακές προκλήσεις, πάντα μέσω μιας ρεαλιστικής διπλωματικής προσέγγισης και στη βάση του διεθνούς δικαίου, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ευρωπαϊκών αξιών», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ανέφερε πως κατά τη σύνοδο επαναβεβαιώθηκε «η ακλόνητη στήριξή μας στη συνθήκη των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, τονίζοντας τη σημασία που έχει η λήψη διεθνών μέτρων έγκαιρα για την προστασία του κλίματος».

Σε ό,τι αφορά στα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, είπε πως έγινε σημαντικό βήμα και σημείωσε πως «συμφωνήσαμε πως δεν μπορούμε παρά να προχωρήσουμε συλλογικά, με περαιτέρω συντονισμό και ενίσχυση των κοινών μας δυνατοτήτων». Η Ευρώπη πρέπει να έχει τη δική της πολιτική άμυνας για να ενισχύσει τον ρόλο της ως σημαντικού παγκόσμιου παίκτη, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα το Κυπριακό


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως έθεσε το ζήτημα αυτό χθες, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση ουσιαστική. Ειδικότερα, ανέφερε πως τόνισε ότι πρόκειται για ένα κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα και σημείωσε πως «ίσως το πιο κρίσιμο διακύβευμα για την αναβάθμιση του περιφερειακού και διεθνούς ρόλου της ΕΕ αποτελεί σήμερα η προοπτική δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού και η εξασφάλιση του σεβασμού καλής γειτονίας στο Αιγαίο, όπου δυστυχώς το τελευταίο διάστημα - παρά το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά γίνονται βήματα προσέγγισης του διαλόγου και της καλής γειτονίας- από την πλευρά των γειτόνων μας είχαμε μια ένταση της αεροναυτικής δραστηριότητας και παραβατικότητας στο Αιγαίο».

Σε αυτό το πλαίσιο, προσέθεσε πως «υπογραμμίσαμε πως μπορούμε να δώσουμε νέα ώθηση στις ευρω-τουρκικές σχέσεις και να εργαστούμε για μια πραγματικά στρατηγική συνεργασία, στη βάση της ενταξιακής πορείας της γείτονος, στο βαθμό που και από την άλλη πλευρά θα δούμε τη διάθεση για βήματα καλής γειτονίας, αλληλοσεβασμού, και κυρίως σεβασμού των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου».

Στο σημείο αυτό ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να έχει η ΕΕ, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, στις εν εξελίξει συνομιλίες, στην πορεία για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. «Πιστεύω ότι η ΕΕ δοκιμάζεται σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, τις δυνατότητες της να στηρίξει το δίκαιο αίτημά μας για κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί».

Επισήμανε επίσης πως σε συντονισμό με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επικείμενες συνομιλίες στην Ελβετία θα θέσουν τις βάσεις για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση, ότι θα αποτελέσουν ένα βήμα προς τα μπροστά και διαμήνυσε ότι η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να σημειωθεί πρόοδος στο κεφάλαιο της ασφάλειας, στο οποίο εμπλέκεται.
Να αφήσει κατά μέρος η Τουρκία τις προκλήσεις στην Αγία Σοφία

«Να συμμορφωθεί η Τουρκία με όσα προβλέπουν οι συνθήκες και το διεθνές δίκαιο και να αφήσει κατά μέρος αυτές τις προκλήσεις», δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως πρόκειται για μία προσπάθεια να αξιοποιηθεί η Αγία Σοφία με τρόπο που δεν αρμόζει στην ιστορία και τον χαρακτήρα του μνημείου και παρατήρησε πως «η σταθερή και σθεναρή αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης βρήκε ανταπόκριση από την ΟΥΝΕΣΚΟ και το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ».

Μεταναστευτικό και προσφυγικό


Ως προς το μεταναστευτικό και προσφυγικό θέμα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε, ότι συμφώνησαν στα μέτρα που αφορούν τη διαχείριση των ροών της Κεντρικής Μεσογείου και επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Συμφώνησαν να υπάρξουν κοινά βήματα για την συγκρότηση ευρωπαϊκών μηχανισμών επιστροφής μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους και επανήλθε η συζήτηση για το κρίσιμο ζήτημα του ορισμού των ασφαλών τρίτων χωρών για επιστροφή ατόμων των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί.

«Διεκδικήσαμε και αποφασίστηκε ότι η λίστα των ασφαλών τρίτων χωρών δεν θα είναι μια υπόθεση που θα αφορά τις χώρες πρώτης υποδοχής, αλλά θα είναι συλλογική ευρωπαϊκή υπόθεση» είπε, ανακοινώνοντας ότι η ΕΕ, με ευθύνη της Κομισιόν, θα αναλάβει τις εργασίες για τη συγκρότηση μιας τέτοιας λίστας.

Προτεραιότητα στην ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα


Στο κεφάλαιο για την οικονομία, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η σημερινή συζήτηση για τη διαχείριση της παγκοσμιοποίησης είναι μονοδιάστατη, διότι αν η ΕΕ εξαντλεί τις πολιτικές της στο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των αγορών, τότε λειτουργεί παθητικά, ως απλός εντολοδόχος τους και αγωγός των παρενεργειών της παγκοσμιοποίησης. Τόνισε ότι χρειαζόμαστε την ΕΕ ρυθμιστή της παγκοσμιοποίησης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για προτεραιότητα στην ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης, του κοινωνικού πυλώνα.

Ο πρωθυπουργούς έκανε τρεις επισημάνσεις που αφορούν:

1) Την ανάγκη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ενίσχυση της βιομηχανίας, της μικρομεσαίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας, σε όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων και την καλύτερη αξιοποίηση των διαθεσίμων επιδοτήσεων.

2) Τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, με έμφαση στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και την αξιοποίηση του υψηλού επιπέδου του ανθρώπινου δυναμικού στην ήπειρο και όχι σε έναν διαρκή ανταγωνισμό για τη μείωση του μισθολογικού κόστους.

3) Σε ό,τι αφορά τον προστατευτισμό και την άποψη κάποιων κρατών μελών, ότι θα πρέπει να εκχωρηθεί η δυνατότητα ελέγχου και προστασίας στρατηγικών επενδύσεων από τα κράτη μέλη προς την Κομισιόν, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε «την προφανή αντίφαση, η οποία συνίσταται στο ότι, από τη μια συζητάμε για μια ενιαία στρατηγική προστατευτισμού απέναντι σε στρατηγικές επενδύσεις τρίτων χωρών και, από την άλλη, αρνούμαστε να προχωρήσουμε τη συζήτηση για την αμοιβαιοποίηση του ρίσκου, των βαρών, για μια τραπεζική ένωση, ενιαία φορολογική πολιτική».

Υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί σε χώρες του Νότου, όπου τα επιτόκια δανεισμού είναι πολλές φορές υψηλότερα από αυτά στις αντίστοιχες χώρες του Βορά και που χρειάζονται άμεσα ξένες επενδύσεις, στο όνομα μια κοινής στρατηγικής που ποτέ δεν συζητήσαμε, να ζητάμε την εκχώρηση της κυρίαρχης απόφασης ως προς την προώθηση των αναγκαίων στρατηγικών επενδύσεων».

Είπε ότι στον βαθμό που θα ήταν ώριμο, να κουβεντιάσουμε για μια νέα αρχιτεκτονική στην Ευρώπη, που θα περιλαμβάνει κανόνες προστασίας όλων, που θα δίνουν προοπτική οικονομικής σύγκλισης, αυτή η συζήτηση είναι εύλογο να ανοίξει, αλλά στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συζήτησης για τη νέα αρχιτεκτονική της ΕΕ.

Επαναβεβαίωση της στήριξης στη Συνθήκη των Παρισιών για την κλιματική αλλαγή

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι επαναβεβαιώθηκε η ακλόνητη στήριξη στη Συνθήκη των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, τονίζοντας τη σημασία που έχει η λήψη διεθνών μέτρων, έγκαιρα, για την προστασία του κλίματος.
left.gr