07/06/17

Στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα γεγονότα για τη συνομιλία του κ. Καμμένου με τον ισοβίτη Ευθύμιο Γιαννουσάκη...
Τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνήσει «την εμπλοκή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, καθώς και άλλων στελεχών και λειτουργών σε εκκρεμή δικαστική υπόθεση, εμπλοκή που αναδεικνύει ενδεχόμενες πολιτικές και ποινικές ευθύνες», ζητεί, με πρότασή της, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδας της ΝΔ.

Στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα γεγονότα για τη συνομιλία του κ. Καμμένου με τον ισοβίτη Ευθύμιο Γιαννουσάκη και υπογραμμίζεται ότι ενώ ο ίδιος ο κ. Καμμένος ζήτησε -μιλώντας στη Βουλή- τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός απέρριψε το αίτημα του προέδρου της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής.

Η ΝΔ αναφέρεται σε γεγονότα που αφορούν την εμπλοκή του υπουργού Εθνικής Άμυνας και άλλων στελεχών και λειτουργών σε εκκρεμή δικαστική υπόθεση, εμπλοκή που αναδεικνύει ενδεχόμενες πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Επισημαίνουν, ειδικότερα, ότι έχει συνομολογηθει η συνομιλία του κ. Καμμένου με τον Ευθ. Γιαννουσάκη για την υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών με το πλοίο Noor 1 και ότι ο κ. Καμμένος δεν έχει δικαιολογήσει επαρκώς τον λόγο για τον οποίο ανέλαβε αυτήν την πρωτοβουλία.

Οι βουλευτές της ΝΔ τονίζουν ότι έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί 12 συνομιλίες, αριθμός που «καταρρίπτει» τον ισχυρισμό περί «απλής παρότρυνσης» να καταθέσει όσα γνωρίζει στις αρμόδιες αρχές και άρα θα πρέπει να απαντηθεί τι πράγματι ειπώθηκε μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας και του κρατούμενου.

Στην πρόταση Εξεταστικής υπογραμμίζεται ότι τίθεται ζήτημα πώς συνάδει η «δραστηριότητα» του κ. Καμμένου με τη διάκριση των λειτουργιών, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα.

Θέμα τίθεται, σύμφωνα με τη ΝΔ, και αν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας γνώριζε ποιος δικαστικός λειτουργός επρόκειτο να επισκεφθεί τον Γιαννουσάκη και αν ο κ. Καμμένος είχε αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο στην επίσκεψη δικαστικού λειτουργού στον κρατούμενο.

Σημειώνουν, επίσης, ότι πρέπει να ερευνηθεί με ποια θεσμική ιδιότητα επικοινωνούσε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος με τον κρατούμενο και αν ήταν σε θέση να γνωρίζει τις κινήσεις της κυρίας εισαγγελέως. Ακόμη, αν είχε ζητηθεί η άδεια των αρμοδίων οργάνων για την «άστοχη βραδινή της επίσκεψη» στον Γιαννουσάκη.
 
Αναφορά γίνεται και στις συνομιλίες του κρατούμενου με τον λιμενικό υπάλληλο Π. Χριστοφορίδη, με τη ΝΔ να ζητά απαντήσεις αν έχει συνομιλήσει ο κ. Καμμένος με τον συγκεκριμένο λιμενικό, ποιοι άλλοι από το περιβάλλον του υπουργού είναι τυχόν αναμεμιγμένοι στην υπόθεση και αν «υφίστανται εκ μέρους του κ. υπουργού δόλια πολιτικά κίνητρα της απρόκλητης ανάμιξής του στην υπόθεση πέρα από το "ανιδιοτελές" ενδιαφέρον του για τη διακρίβωση της αλήθειας».

Η πρόταση Εξεταστικής κάνει, όμως, αναφορά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, για τον οποίο επανέρχεται το ερώτημα που είχε διατυπώσει ο πρόεδρος της ΝΔ όταν τον κάλεσε να απαντήσει αν είχε γνώση και αν ενέκρινε τις ενέργειες του υπουργού.

Καταλήγοντας, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Εν όψει όλων των ανωτέρω, και με δεδομένο ότι ο κ. Καμμένος έχει ζητήσει ήδη τη σύσταση ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, τα ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν τη Βουλή των Ελλήνων μέσω σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, είναι:

- α) Η πραγματική έκταση και τα γνήσια κίνητρα της εμπλοκής του Π. Καμμένου ή / και ενδεχομένως και άλλων μελών της κυβερνήσεως στην υπόθεση αυτή,

- β) Η έκταση της παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης κατά την επιτέλεση του έργου της, με τη δημιουργία συνθηκών ενοχοποίησης ιδιωτών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα πολιτικά σχέδια του συγκεκριμένου υπουργού ή / και της κυβέρνησης και οι σχέσεις των πολιτικών προσώπων τόσο με την εισαγγελική λειτουργό όσο και με τον λιμενικό υπάλληλο,

- γ) Η διασφάλιση απονομής Δικαιοσύνης κατ' ανεπηρέαστη κρίση των λειτουργών της στη συγκεκριμένη υπόθεση ώστε να διαλευκανθεί αυτή πλήρως και να υπάρξει ορθή και δικαία κρίση επί όλων των ζητημάτων.

Όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να διερευνηθούν υπό το φως των διατάξεων του Συντάγματος και των νόμων, καθώς προδίδουν παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης κατά παράβαση της διακρίσεως των κρατικών λειτουργιών, αναδύουν δε τόσο πολιτικές ευθύνες για τη διενέργεια και τα αληθή κίνητρα των παρεμβάσεών αυτών εκ μέρους των εμπλεκομένων προσώπων, όσο και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες αυτών (ενδεικτικά: κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία στα αδικήματα αυτά).

Μαξίμου: Η ΝΔ στοχοποιεί τον Καμμένο

Μαξίμου: Η ΝΔ στοχοποιεί τον ΚαμμένοΑπάντηση στην πρόταση της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή, δίνει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, υπογραμμίζοντας πως «ούτε Siemens, ούτε Novartis, ούτε Ερρίκος Ντυνάν, ούτε εξοπλιστικά, ούτε θαλασσοδάνεια. Το μόνο που θυμάται ο κ. Μητσοτάκης είναι να στοχοποιεί τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, κατ΄ εντολή φίλων του επιχειρηματιών».

Η ανακοίνωση καταλήγει, σημειώνοντας: «Σε αυτή την απεγνωσμένη επιχείρηση αντιπερισπασμού είναι προφανές ότι δεν θα συμμετέχουμε».

nooz.gr

Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος οδηγεί στην αποπεράτωση του κτιρίου Β' με έναν πρόσθετο 3ο όροφο, ενώ όλη πτέρυγα θα ονομαστεί Πτέρυγα «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»..

 

Η πλήρως ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη θα παραδοθεί στο κοινό στις αρχές του 2019, δήλωσε σήμερα με βεβαιότητα η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου. Στην αποπεράτωση του έργου ανακαίνισης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού του εμβληματικού κτιρίου στάθηκε αποφασιστικής σημασίας η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ.

Έπειτα από καθυστερήσεις και αστοχίες, το μεγάλο έργο προχωρά, έστω κι αν «ποτέ δεν σταμάτησε, ίσως δεν έτρεξε με τους ρυθμούς που θέλαμε, υπήρξαν καθυστερήσεις, αλλά τώρα με τη δωρεά - υποδομή που προετοίμασε το υπουργείο Πολιτισμού,
«το έργο θα τρέξει» είπε η γενική διευθύντρια Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του υπουργείου Πολιτισμού, Ευγενία Γατοπούλου, παρούσα επίσης στη συνέντευξη Τύπου, σήμερα, για την επίσημη ανακοίνωση της δωρεάς του Ιδρύματος Στ.Νιάρχος.

Η Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον 21ο αιώνα, με υπερδιπλάσιους χώρους, γυάλινες προσόψεις, σύγχρονα εργαστήρια συντήρησης, υπόγεια, μεγάλους χώρους περιοδικών εκθέσεων, κέντρο ψηφιακής πληροφόρησης στην τεράστια αίθουσα υποδοχής «Π. Τέτσης», όπου θα δεσπόζει η μνημειακή «Λαϊκή Αγορά» του Παναγιώτη Τέτση, βιβλιοθήκη και πολλά τετραγωνικά για τη μόνιμη έκθεση 1.000 έργων από τους θησαυρούς των συλλογών της έναντι των 400 έργων που παρουσιάζονταν στο παλαιό κτίριο της. Επίσης, θα εκτεθούν για πρώτη φορά χαρακτικά και σχέδια ζωγράφων.

Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος οδηγεί στην αποπεράτωση του κτιρίου Β με έναν πρόσθετο 3ο όροφο, ενώ όλη πτέρυγα θα ονομαστεί Πτέρυγα «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» και θα φιλοξενεί εκτός από τις μόνιμες συλλογές, τις διοικητικές υπηρεσίες, τη Βιβλιοθήκη, καθώς κι ένα εστιατόριο με πανοραμική θέα της Αθήνας.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στη συζήτηση για την εναλλακτική πρόταση απέναντι στο μνημονιακό καθεστώς θα μιλήσουν οι Αλέκος Αλαβάνος, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Παναγιώτης Λαφαζάνης...


Την Παρασκευή (7/7) στο Αμαξοστάσιο ΟΣΥ στο Γκάζι ανοίγει την αυλαία του το διήμερο πολιτικό-πολιτιστικό Φεστιβάλ της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑ.Ε), Unity Festival 2017, Ανυπότακτοι/ες θα νικήσουμε.

Το Σάββατο (8/7) το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Φεστιβάλ ενδιαφέρουσα συζήτηση για την εναλλακτική πρόταση απέναντι στο μνημονιακό καθεστώς και το μέτωπο ανατροπής.

Στο τραπέζι της συζήτησης θα βρίσκονται και θα μιλήσουν οι Αλέκος Αλαβάνος, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Την προηγούμενη μέρα θα υπάρξει ειδική συζήτηση για την εναλλακτική προοπτική της Ευρώπης ενάντια στην ευρωζώνη και την ΕΕ με συμμετοχή αγωνιστών από Ελλάδα και διακεκριμένα στελέχη της Αριστεράς στην Ευρώπη.

Η πρόσκληση για παρουσία στο Φεστιβάλ της ΛΑ.Ε είναι προφανώς ανοικτή και ειδικά στη σημερινή συγκυρία η παρουσία όλων από τον αριστερό προοδευτικό δημοκρατικό χώρο, ανεξάρτητα από όποιες απόψεις και εντάξεις, έχει ευρύτερη σημασία για ένα ελπιδοφόρο μήνυμα αντίστασης, ενότητας και αγώνα.

(πηγή: iskra.gr)

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η χρήση του ΕΥΡΩ, ως διεθνούς νομίσματος, μειώθηκε περαιτέρω κατά το 2016, κυρίως λόγω των ανησυχιών σχετικά με τους πολιτικούς κινδύνους και την αυξημένη χρήση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών...


Η χρήση του ευρώ ως διεθνούς νομίσματος μειώθηκε κατά το 2016, κυρίως λόγω των ανησυχιών σχετικά με τους πολιτικούς κινδύνους και την αυξημένη χρήση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, όπως το κινεζικό ρενμίνμπι, ανακοίνωσε σήμερα (5/7/2017) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στη χρήση του ευρώ ως χρηματοδοτικού νομίσματος, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους αντιστάθμισης έναντι της μείωσης της αξίας του με τη χρήση swaps.

«Το πολύ απλό μήνυμα είναι ότι το ευρώ συνέχισε να χάνει έδαφος ως διεθνές νόμισμα», δήλωσε σήμερα ο Benoit Coeure, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Αλλά το ευρώ δεν αμφισβητείται ως το δεύτερο πιο σημαντικό νόμισμα στο διεθνές νομισματικό σύστημα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν περαιτέρω τα αποθεματικά τους σε ευρώ, κάτι που αντανακλά εν μέρει την άποψη ότι το μπλοκ εξέρχεται αργά από την παρατεταμένη κρίση χρέους.

Αντανακλώντας την αυξανόμενη βαρύτητα του κινεζικού νομίσματος, η ΕΚΤ τοποθέτησε περίπου 500 εκατ. ευρώ των συναλλαγματικών της αποθεμάτων σε ρενμίνμπι στις αρχές του έτους και ο Coeure δήλωσε ότι αυτό μπορεί να ακολουθηθεί από περαιτέρω αγορές.

«Πιστεύουμε ότι το ρενμίνμπι έχει ρόλο σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο», ανέφερε ο Coeure σε συνέντευξη Τύπου, χαρακτηρίζοντας τις αγορές της ΕΚΤ ως ένα πρώτο βήμα.

«Θέλουμε τα αποθέματά μας να είναι ρευστά και άμεσα διαθέσιμα. Εάν το βήμα είναι επιτυχές, θα κάνουμε περισσότερα, σε μεταγενέστερο στάδιο», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, σχεδόν το 20% των ξένων αποθεμάτων δημοκρατείτο σε ευρώ παγκοσμίως στο τέλος του περασμένου έτους και ο Coeure δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό το ποσοστό μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται.

Το δολάριο ΗΠΑ παρέμεινε μακράν το πιο σημαντικό νόμισμα του κόσμου, κρατώντας λίγο κάτω από τα δύο τρίτα της παγκόσμιας αγοράς διεθνών χρεών, διεθνών δανείων και συναλλαγματικών διαθεσίμων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

«Ο διεθνής ρόλος του ευρώ εξαρτάται κυρίως από τις δυνάμεις της αγοράς και το Ευρωσύστημα δεν εμποδίζει ούτε προωθεί τη διεθνή χρήση του ευρώ», αναφέρει στην έκθεση ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi.

«Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να δημοσιεύει τακτικά πληροφορίες για τον διεθνή ρόλο του ευρώ», συνεχίζει.

Στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες είναι στραμμένα τα βλέμματα κατά την σημερινή ένατη μέρα της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας....

 
Οι διαφορές παραμένουν αγεφύρωτες και το «κλειδί» τώρα για ένα άλμα ποιότητας στις διαπραγματεύσεις και την όποια συνέχεια στις προσπάθειες εξεύρεσης μίας κοινά αποδεκτής δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού περνά στα χέρια του κ. Γκουτέρες, ο οποίος αναδεικνύεται σε βασικό πρωταγωνιστή της πενταμερούς Διάσκεψης.

Ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει κάτι την τελευταία εβδομάδα μετά από την έκκληση που απηύθυνε ο ΓΓ, να προχωρήσουν οι πλευρές με δημιουργικό πνεύμα ώστε να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις. Η Τουρκία, ως ο κυρίαρχος παίχτης της άλλης πλευράς, παρέμεινε αμετακίνητη στις θέσεις της διατηρώντας την αδιαλλαξία της ακόμη και μετά την χθεσινοβραδινή πρόταση που κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί, όπως είπε ο ίδιος, το αδιέξοδο.

Άρνηση και αδιαλλαξία σημειώθηκαν και απέναντι στις προτάσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά γύρω από την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Με πιο πρόσφατη την πρόταση 10 ερωτημάτων σχετικά με τη συνθήκη Συμμαχίας και την παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων τα οποία θεωρήθηκαν από την πλειοψηφία των πλευρών, όπως είπε ο ίδιος, ορθά και ως ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε.

Ο κ. Κοτζιάς στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση επανάφερε στη συζήτηση «την ανάγκη να υπάρξει συγκεκριμένη διαπραγμάτευση γύρω από το μηχανισμό εφαρμογής και ελέγχου, για τα στρατεύματα και πώς αυτά θα φύγουν» που έχει θέσει, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η σημερινή θα είναι μία καλύτερη ημέρα με τη συμβολή του κ. Γκουτέρες.

Ο κ. Γουτέρες αναμένεται να αφιχθεί στο Κραν Μοντάνα στις 11:00 ώρα Ελλάδος. Βάση του προγράμματος, μετά από μία ώρα πρόκειται να αρχίσει η Διάσκεψη παρουσία όλων με διάρκεια επίσης μίας ώρας, μέχρι τις 13:00. Θα ακολουθήσει η συνάντησή του με τους δύο ηγέτες. Πρώτα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και μετά με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Στον καθένα θα αφιερώσει από ένα μισάωρο.

Στις 14:15 έχει προγραμματιστεί το γεύμα εργασίας του ΓΓ με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών. Από τις 16:30 μέχρι τις 19:15 ώρα θα πραγματοποιηθούν οι διμερείς συναντήσεις του κ. Γκουτέρες με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία, Ελλάδα και ΕΕ. Όλες οι συναντήσεις θα είναι μισής ώρας. Στις 21:00 και για μισή ώρα ο ΓΓ θα συναντηθεί και με τους δύο ηγέτες. Θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών.
(πηγή: cnn.gr)
 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ανεργία στην Ελλάδα το Μάρτιο βρέθηκε στο 22,5% με μικρή πτώση 0,4% σε σχέση με το Φεβρουάριο...


Πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ανεργία αναδείχθηκε για ακόμη μια φορά η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ανεργία στην Ελλάδα το Μάρτιο βρέθηκε στο 22,5% με μικρή πτώση 0,4% σε σχέση με το Φεβρουάριο.

Δεύτερη έρχεται η Ισπανία με ποσοστό 17,7% το Μάιο του 2017, έχοντας όμως σημειώσει μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2016.

Η Κύπρος το Μάιο κατέγραψε την τέταρτη υψηλότερη ανεργία στην ΕΕ στο 11%, ποσοστό όμως που είναι 1,8% μικρότερο από εκείνο του περυσινού Μαΐου και επίσης με πτωτικές τάσεις στο τελευταίο τρίμηνο.

Συνολικά στη ζώνη του ευρώ το ποσοστό ανεργίας το Μάιο μετρήθηκε στο 9,3%, ποσοστό που αποτελεί χαμηλό οκταετίας. Σε μηνιαία βάση η ανεργία στην Ευρωζώνη παρέμεινε σταθερή, ενώ σε σχέση με πέρυσι έχει σημειώσει πτώση άνω του 1%.

Τις καλύτερες επιδόσεις το Μάιο κατέγραψαν η Τσεχία με 3%, η Γερμανία με 3,9% και η Μάλτα με 4,1%.

Ακόμη καλύτερα είναι τα στοιχεία για τους «28», όπου η ανεργία το Μάιο μετρήθηκε στο 7,8% με πτωτικές τάσεις σε ετήσια βάση και στο χαμηλότερο ποσοστό της από τον Δεκέμβριο του 2008.

Σανίδα σωτηρίας για την Ελλάδα δείχνει να αποτελεί την ίδια ώρα ο τουρισμός.

Η λεγόμενη και «βαριά βιομηχανία» της χώρας δημιούργησε το 2016 το 80% των νέων θέσεων εργασίας.

Φέτος οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αριθμό ρεκόρ 30 εκατομμυρίων τουριστών, ενώ αξιωματούχοι προβλέπουν μία θέση εργασίας ανά τριάντα τουρίστες.
(πηγή: euronews)

Νέα τροπολογία κατέθεσε η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα με την οποία ζητά να συμπεριληφθεί στην «Έκθεση προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας» η καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων ως προς την αλλοίωση του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας...


Η έκθεση προόδου της Τουρκίας υπερψηφίστηκε την περασμένη Τρίτη από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία η Σοφία Σακοράφα είναι τακτικό μέλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση συμπεριελήφθησαν πάνω από 15 συγκεκριμένες τροπολογίες της κας Σακοράφα. Σύμφωνα με αυτές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Τουρκία:

1. Να σεβαστεί τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και τη σημασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να αναγνωρίσει τη νομική του προσωπικότητα,
2. Να άρει όλα τα εμπόδια για την επανέναρξη και εύρυθμη λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης,

3. Να σεβαστεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας για την απρόσκοπτη λειτουργία των θρησκευτικών κοινοτήτων και την κατάργηση των πάσης φύσεως διακρίσεων ή εμποδίων με βάση το θρήσκευμα,

4. Να σεβαστεί και να εκπληρώσει στο ακέραιο τις νομικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και συγκεκριμένα να διενεργήσει καλόπιστη ολοκληρωμένη απογραφή των ελληνικών, αρμενικών, ασσυριακών και άλλων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς που καταστράφηκαν ή ερειπώθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα,

5. Να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική μειονότητα σε ζητήματα ιδιοκτησίας και εκπαίδευσης,

6. Να εφαρμόσει το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης αριθ. 1625 (2008) για την προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας στην Ίμβρο και την Τένεδο και να ενθαρρύνει και να διευκολύνει τις εκπατρισμένες οικογένειες της Ελληνικής μειονότητας που επιθυμούν να επιστρέψουν στο νησί,

7. Να σεβαστεί τη Σύμβαση της UNESCO του 1972 και να κυρώσει τη Σύμβαση τηςUNESCOτου 2005 για την προστασία και την προώθηση της πολυμορφίας της πολιτιστικής έκφρασης,

8. Να διασφαλίσει συνθήκες πλήρους ισότητας για όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα των μειονοτήτων,

9. Να κυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας,

10. Να θέσει τέρμα στις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου και των Ελληνικών χωρικών υδάτων και

11. Να αποσύρει την απειλή casus belli την οποία είχε διατυπώσει η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας κατά της Ελλάδας.

Με τη νέα τροπολογία της για την Αγία Σοφία, για την οποία η κα. Σακοράφα ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, καλεί τις Τουρκικές αρχές να σεβαστούν πλήρως και να απέχουν από κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στην αλλοίωση του ιστορικού, πολιτιστικού και θρησκευτικού χαρακτήρα μνημείων και συμβόλων, ιδίως εκείνων που έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. 
Ζητά από το Ευρωκοινοβούλιο να καταδικάσει συγκεκριμένατις επαναλαμβανόμενες, διχαστικές και προκλητικές πρακτικές που αποσκοπούν στην αλλαγή του ιστορικού, πολιτιστικού και θρησκευτικού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, πολιτιστικού μνημείου της UNESCO.

Οι ψηφοφορίες θα διεξαχθούν την σήμερα,  Πέμπτη το πρωί.
(πηγή: sakorafa.gr )

Ο Ερντογάν, σύμφωνα με την Σουηδική μελέτη, χρησιμοποίησε το πραξικόπημα για να ισχυροποιήσει τη θέση του στο εσωτερικό, να εξουδετερώσει τους αντιπάλους του και για να προετοιμάσει εισβολή στην Συρία, την οποία διακαώς επιθυμούσε...

 

Σχεδόν έναν χρόνο από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και μία σουηδική μελέτη, μετά από τη συγκέντρωση εκατοντάδων στοιχείων και πληροφοριών επιβεβαιώνει αυτό που όλοι λίγο πολύ γνώριζαν: το πραξικόπημα ήταν στημένο και ο Ερντογάν ήταν πλήρως πληροφορημένος για την εκδήλωσή του και το άφησε να συμβεί...

Την μελέτη υπογράφει το ινστιτούτο Stockholm Center for Freedom (SCF), ενώ ο πρόεδρός του σχολιάζει για το πόρισμα τα εξής: «Υπάρχει μια σειρά προβληματικών καταστάσεων στο περυσινό πραξικόπημα. Ο Ερντογάν φαίνεται πως χρησιμοποίησε τις φήμες που κυκλοφορούσαν για να εξουδετερώσει την αντιπολίτευση».

Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, μπορούμε να πούμε ότι ο Ερντογάν χρησιμοποίησε το πραξικόπημα για να ισχυροποιήσει τη θέση του στο εσωτερικό, να εξουδετερώσει τους αντιπάλους του και για να προετοιμάσει εισβολή στην Συρία, την οποία διακαώς επιθυμούσε. Για αυτό άλλωστε χαρακτήρισε το πραξικόπημα «δώρο θεού».

Ειδικότερα, τα βασικά στοιχεία της μελέτης είναι τα εξής:

- Υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ των πραγματικών γεγονότων και των σεναρίων που διέσπειρε το καθεστώς Ερντογάν, μέσω προπαγάνδας, πιέσεων, απειλών, ακόμα και βασανιστηρίων. Οι μαρτυρίες από κατηγορούμενους και τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν μέχρι τώρα ενισχύουν την άποψη πως το πραξικόπημα ήταν σκηνοθετημένο.

– Οι αντικρουόμενες δηλώσεις του Ερντογάν σχετικά με την σειρά των γεγονότων εκείνο το βράδυ, οι χιλιάδες συλλήψεις και οι διώξεις.

– Το γεγονός ότι ο Φιντάν δεν έχει κληθεί ούτε ως κατηγορούμενος, ούτε καν σαν μάρτυρας στις δίκες για το πραξικόπημα, η μη παρουσία του στο κοινοβούλιο κατά την σχετική έρευνα και συζήτηση.

– Το γεγονός ότι ο Φιντάν είχε επαφές με την στρατιωτική ηγεσία επί μέρες πριν το πραξικόπημα, ακόμα και την ημέρα εκδήλωσής του, η επίσκεψή του στο γενικό επιτελείο αν και υπήρχαν φήμες ότι θα συλλαμβάνονταν και η εκδήλωση του πραξικοπήματος αμέσως μετά την αποχώρησή του από εκεί δεν έχει εξηγηθεί ούτε δικαιολογηθεί ακόμα.

– Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Χουκλουσί Ακάρ επίσης προέβη σε αντικρουόμενες δηλώσεις. Οι καταθέσεις και οι μαρτυρίες δε δεν δικαιολογούν τις δηλώσεις του. Αναλυτές αναφέρουν ότι το πραξικόπημα θα μπορούσε να καταπνιγεί πριν καν εκδηλωθεί. Ο Ακάρ όμως δεν έλαβε κανένα μέτρο.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε αρχικά στα τουρκικά (μπορείτε να τη διαβάσετε ΕΔΩ) και σύντομα θα δημοσιευθεί και στα αγγλικά.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.