Γερμανικός τύπος: Συνέρχεται ο «έλληνας ασθενής»

Σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας διακρίνει ο γερμανικός τύπος επισημαίνοντας ότι μετά από οκτώ χρόνια κρίσης αρχίζει να διαφαίνεται και πάλι φως στην άκρη του τούνελ.. 


 

 «Μετά από οκτώ χρόνια κρίσης έρχονται καλές ειδήσεις από την Ελλάδα», αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ της συντηρητικής Die Welt από την Αθήνα, σημειώνοντας ότι «η οικονομία αναπτύσσεται και πάλι και οι Έλληνες αξιοποιούν την ευκαιρία».

Σύμφωνα με την εφημερίδα,«(…) μετά από οκτώ χρόνιας συλλογικής κατάθλιψης πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, τουλάχιστον εν μέρει. 'Θα έλεγα ότι υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία', λέει η Μαρέβα Γκραμπόβσκι, συνιδρύτρια του fashion brand Zeus + Dione και επικεφαλής της ΜΚΟ Endeavor Greece που συμβουλεύει επιχειρηματίες στην Ελλάδα (σσ. η εφημερίδα δεν αναφέρει ότι πρόκειται για τη σύζυγο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη). Κινητικότητα δεν υπάρχει μόνον στον χώρο των start-up, και η τέχνη αρχίζει να συνέρχεται. Σε παραμελημένες συνοικίες ανοίγουν νέες γκαλερί, εστιατόρια και καφέ».

Όπως επισημαίνει η Die Welt, «τους πρώτους μήνες του έτους η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε οριακά ενώ για όλη τη χρονιά συνολικά αναμένεται ένα συν της τάξης του 2%, το οποίο θα συνιστούσε ουσιαστική μεταβολή. Μεταξύ 2008 και 2013 η οικονομία συρρικνωνόταν κάθε χρόνο, κατά διαστήματα έως και κατά 9%, και μετά ακολούθησε η στασιμότητα. Τον Ιούλιο η κυβέρνηση έλαβε το πράσινο φως για την επόμενη δόση των διεθνών πιστωτών. Οι Βρυξέλλες σταμάτησαν τις διαδικασίες κατά της Αθήνας για το υπερβολικό της έλλειμμα ενώ η χώρα κατάφερε να δανειστεί τον Ιούλιο και πάλι από τις αγορές. Στα συμφραζόμενα των δύσκολων ημερών των τελευταίων ετών όμως πρόκειται για μια διστακτική ακόμη μεταβολή. Όταν η οικονομία κατέρρευσε πλήρως μετά την οικονομική κρίση και η Αθήνα κατάφερε να αποτρέψει τη χρεοκοπία μόνον χάρη σε διεθνή δάνεια, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε περικοπές. Οι εικόνες άστεγων συνταξιούχων, απεργών του δημοσίου και άνεργων νέων συνεχίζουν να βάζουν την ανεξίτηλη σφραγίδα τους στην εικόνα της ελληνικής κοινωνίας. Το 23% των ανθρώπων δεν έχουν δουλειά. Μπορεί ο Έλληνας πρωθυπουργός και αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας να προσπαθούσε κάθε τόσο να ενθαρρύνει τους συμπολίτες του, ωστόσο στο χώρο των start-up δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τις επιδόσεις του. 'Εάν εξέλθουμε τώρα από την κρίση θα είναι παρά τον Τσίπρα και όχι εξαιτίας του Τσίπρα', λέει η κ. Γκραμπόβσκι. Αυτό που βελτιώνει το κλίμα, όπως λέει, είναι η προοπτική της κυοφορούμενης κυβερνητικής αλλαγής. Οι εκλογές αναμένεται να γίνουν το 2018 και στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται σημαντικά της συντηρητικής-φιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας. Αυτό οφείλεται και στο ότι οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται για τη γραφειοκρατία, την οικογενειοκρατία και την υψηλή φορολογική επιβάρυνση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ευκαιρίες στο ελληνικό χρηματιστήριο


Σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς διακρίνει από την πλευρά της η οικονομική Handelsblatt, σημειώνοντας ότι «εν μέσω της κρίσης χρέους οι ελληνικές μετοχές απώλεσαν σημαντικό μέρος της αξίας τους. Τώρα η χώρα ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Οι επενδυτές θα μπορούσαν να ωφεληθούν».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, από τον Φεβρουάριο του 2016 όταν βρισκόταν στο απόλυτο ναδίρ με μόλις 442 μονάδες, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει σημειώσει στο μεταξύ ένα συν της τάξης του 90%. «Μια αξιοσημείωτη επίδοση, η οποία οφείλεται κυρίως στις αγορές ξένων επενδυτών. (…) Πολλοί αναλυτές διακρίνουν στην αύξηση των τιμών των μετοχών την αρχή ενός μεγάλου ράλι. Διότι σε αντίθεση με άλλα χρηματιστήρια, στην Αθήνα υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια προς τα πάνω. Με 830 μονάδες ο δείκτης απέχει σημαντικά από το υψηλό που κατέγραφε προ κρίσης με 5.000 μονάδες. (…) Τα μακροοικονομικά δεδομένα είναι πράγματι ευνοϊκά. Ο προϋπολογισμός έχει εξυγιανθεί. Μετά από εννέα χρόνια ύφεσης -που διακόπηκε από μια μικρή φάση ανάκαμψης το 2014- οι ρυθμοί ανάπτυξης το 2017 αναμένεται να αυξηθούν».

Αναφερόμενη στη συνέχεια σε σειρά εισηγμένων στο ΧΑ επιχειρήσεων, οι μετοχές των οποίων έχουν μεγάλη ζήτηση και απόδοση όπως του «φαβορί» ομίλου Μυτιληναίου και της Aegean Airlines, η εφημερίδα καταλήγει: «Ο έλληνας ασθενής έχει ξεπεράσει μεν τα χειρότερα, δεν έχει λάβει όμως ακόμη εξιτήριο. Η χώρα συνεχίζει να εξαρτάται από τα δάνεια των διεθνών πιστωτών. Το Σεπτέμβριο ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση του προ διετίας συμπεφωνημένου προγράμματος διάσωσης.

Καθησυχαστικό για τους επενδυτές είναι το ότι φαίνεται να έχει εξαλειφθεί (…) ο κίνδυνος του Grexit. Επιπλέον, μετά τις γερμανικές εκλογές ξαναμοιράζεται η τράπουλα για την Ελλάδα. Διότι τότε ο πρωθυπουργός Τσίπρας μπορεί πιθανότατα να υπολογίζει με συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο θέμα ελάφρυνσης του χρέους. Διότι το βάρος του 180% του ΑΕΠ θεωρείται μη βιώσιμο. Οι δημόσιοι πιστωτές θα μπορούσαν να απαλλάξουν την Αθήνα από αυτό το βάρος με μεγαλύτερες διάρκειες αποπληρωμής των εγκεκριμένων δανείων, χαμηλά επιτόκια σε βάθος χρόνου και πρόσθετες περιόδους χάριτος. Θα ήταν μια καλή είδηση για τα ελληνικά ομόλογα και τις ελληνικές μετοχές».
Κώστας Συμεωνίδης/Deutsche Welle

Μουσουλμάνοι κατά της τρομοκρατίας - «Το Ισλάμ είναι ειρήνη»

Καταδίκη για τα τρομοκρατικά χτυπήματα εξέφρασαν χθες μουσουλμάνοι της Βαρκελώνης και της Ριπόλ με συνθήματα όπως «Είμαστε μουσουλμάνοι, δεν είμαστε τρομοκράτες» και «Το Ισλάμ είναι ειρήνη»....


Πλήθος μουσουλμάνων που κατοικούν στην Βαρκελώνη συγκεντρώθηκαν χθες στη λεωφόρο Λας Ράμπλας, για να καταδικάσουν την τρομοκρατία.

Φώναζαν συνθήματα όπως «Είμαστε μουσουλμάνοι, δεν είμαστε τρομοκράτες» και «Το Ισλάμ είναι ειρήνη».

«Είμαστε και εμείς θύματα. Μας πληγώνει αυτό που συνέβη, αλλά επίσης μας πληγώνει το γεγονός ότι ο κόσμος γενικεύει, μας κοιτάει άσχημα, μας προσβάλλει στο δρόμο.»

«Θα μπορούσε να μου είχε συμβεί και εμένα. Είμαι μουσουλμάνος, είμαι ένα άτομο που δεν έχει κάνει κακό σε κανένα. Πληρώνω τους φόρους μου και χάρη σε αυτή την χώρα έχω ότι θέλω. Δεν είμαι βίαιο άτομο. Λυπάμαι πολύ για αυτό που συνέβη σε ανθρώπους σαν και εμένα.» είπαν δύο από τους διαδηλωτές.

Καταδίκη για τα τρομοκρατικά χτυπήματα εξέφρασε και η μουσουλμανική κοινότητα στην πόλη Ρίπολ, όπου έμεναν οι περισσότεροι από τους υπόπτους για τις επιθέσεις.

«Ελπίζουμε οι υπεύθυνοι να συλληφθούν και να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης το συντομότερο δυνατό» ανέφερε η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο τζαμί της πόλης.

Δ. Αβραμόπουλος: «Ουσιαστική συνεργασία των κυβερνήσεων στη μάχη κατά της τρομοκρατίας»

Συνέντευξη με θέμα το μεταναστευτικό και την απειλή της τρομοκρατίας παραχώρησε ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica».


«Φτάνει με τους εθνικούς εγωισμούς. Η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα διαρκέσει χρόνια, ήρθε η στιγμή οι κυβερνήσεις να αρχίσουν να συνεργάζονται ουσιαστικά με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών, αν θέλουμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πολιτών», δηλώνει ο κ. Αβραμόπουλος. «Χρειάζεται περισσότερη εμπιστοσύνη μεταξύ των κυβερνήσεων, το να μοιράζονται αποτελεσματικά τις πληροφορίες αντιπροσωπεύει ένα στοιχείο- κλειδί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Οι αστυνομικοί μας πρέπει να έχουν τις σωστές πληροφορίες, την κατάλληλη στιγμή», προσθέτει.

Ερωτώμενος σχετικά με το πόσο και αν πρέπει να ταυτίζονται οι τρομοκράτες με τους μετανάστες, ο κ. Αβραμόπουλος απαντά: «Είναι λανθασμένο και δεν αποτελεί ένδειξη σωφροσύνης να μπερδεύονται οι τρομοκράτες με τους μετανάστες. Υπήρξαν πολύ λίγες περιπτώσεις μεταναστών που είχαν συμμετοχή στις επιθέσεις. Το μεγαλύτερο μέρος των τρομοκρατών μεγάλωσε στις χώρες μας, φοίτησε στα σχολεία μας. Πρέπει να καταλάβουμε για ποιον λόγο, τώρα, μας χτυπούν και πώς να τους εντάξουμε καλύτερα».

Κληθείς να παραθέσει κάποιες συγκεκριμένες ιδέες και παραδείγματα, σε ότι αφορά τους μετανάστες που έφτασαν πρόσφατα στην Ευρώπη, αλλά και για την ένταξη των μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς, ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρει: «Χρειάζεται καλύτερη παιδεία, πρέπει να τους δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες να νιώσουν ισότιμοι και ενταγμένοι στις κοινωνίες μας. Πρέπει να τους δείξουμε σεβασμό και να κατανοήσουμε τον πολιτισμό τους. Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζονται νέες πολιτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο»
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα 95 προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση

Την υλοποίηση των 95 από τα 113 προαπαιτούμενα μέτρα που εκκρεμούν για την ολοκλήρωση της εφαρμογής του Μνημονίου ΙΙΙ το αργότερο μέχρι το τέλος του 2017 έχει θέσει ως στόχο η κυβέρνηση, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των δανειστών...


 

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του Μνημονίου ΙΙΙ, με συνοπτικές διαδικασίες, το αργότερο έως το τέλος του τρέχοντος έτους σκοντάφτει σε δύσκολα ζητήματα που έχουν σχέση με το πελατειακό κράτος αλλά και στους χαμηλούς ρυθμούς εφαρμογής των δεσμεύσεων από τα περισσότερα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στα προαπαιτούμενα μέτρα τα οποία φιλοδοξεί να έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση έως το τέλος του 2017 περιλαμβάνονται κι ορισμένες παρεμβάσεις υπεραυξημένης… πολιτικής δυσκολίας, όπως η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, η επανεξέταση των κριτηρίων χορήγησης όλων των κοινωνικών επιδομάτων και η αλλαγή της νομοθεσίας για τις απεργίες επί το αυστηρότερο.

Αναλυτικά, τα 95 προαπαιτούμενα που πρέπει να έχουν υλοποιηθεί ως το τέλος του 2017 είναι τα εξής:


1. Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων: Υπογραφή «συμβολαίου απόδοσης» ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ.

2. ΕΦΚΑ: 
Σύνταξη κειμένου με τις απαιτούμενες ενέργειες για τη συγχώνευση του μηχανισμού είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ με τον μηχανισμό είσπραξης της ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος του 2017.

3. Δημόσιες συμβάσεις:
Συγκρότηση του Σώματος Επανεξέτασης Προσφυγών (σε πρώτο βαθμό).

4. Δημόσιες συμβάσεις:
Μέτρα για τη βελτίωση του συστήματος δικαστικών προσφυγών στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων.

5. Διαχείριση δημόσιων οικονομικών:
Οι αρχές θα επιλέξουν τον ανεξάρτητο ελεγκτή που θα ελέγξει τις πληρωμές του Δημοσίου και τις καταβολές που έγιναν στο διάστημα από τον Ιούνιο του 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2016 για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

6. Συντάξεις:
Επανυπολογισμός του 30% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 με βάση τα νέα δεδομένα του νόμου 4387/2016.

7. Εξορθολογισμός δαπανών υγείας: 
Σχέδιο αναδιάρθρωσης ακαδημαϊκών προγραμμάτων σπουδών και προγραμμάτων εκπαίδευσης στην ιατρική για να ενισχυθεί η εκπαίδευση στον χώρο της γενικής ιατρικής.

8. Επανεξέταση δαπανών:
Ολοκλήρωση μελέτης για τον εξορθολογισμό των εκπαιδευτικών προνομίων και επιδομάτων.

9. Αναδιάρθρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών:
Οι αρχές πρέπει να καλύψουν όλες τις θέσεις συντονιστών και να εκδώσουν τις σχετικές αποφάσεις για να ενεργοποιηθεί ο νόμος του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

10. Απλοποίηση εργατικής νομοθεσίας: 
Πρέπει να ξεκινήσει η τεχνική βοήθεια για την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας.

11. Αδήλωτη εργασία: 
Κατάρτιση νέου σχεδίου για στοχευμένους ελέγχους με βάση την ανάλυση κινδύνου.

12. Αγορές προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον:
 Οι αρχές θα υιοθετήσουν τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

13. Κλειστά επαγγέλματα:
Δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών.

14. Κλειστά επαγγέλματα: 
Δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών δημοσίων έργων.

15. Κλειστά επαγγέλματα
: Οι αρχές θα υιοθετήσουν ένα πρώτο πακέτο μέτρων για να καταργήσουν αδικαιολόγητους περιορισμούς.

16. Διαρθρωτικά ταμεία: 
Οι αρχές: i)θα υιοθετήσουν νομοθετικές και διοικητικές πράξεις ή και άλλα κατάλληλα μέσα με ισοδύναμο αποτέλεσμα για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών απαλλοτρίωσης στο πλαίσιο ενός νέου ενοποιημένου νομοθετικού πλαισίου,(ii) την υποβολή στη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής πρότασης σχεδίου για ολοκληρωμένο γεωγραφικό και κτηματολογικό σύστημα πληροφοριών για τη διαχείριση και παρακολούθηση των απαλλοτριώσεων, περιλαμβανομένων των δαπανών τους, (iii) θα προχωρήσουν στον εξορθολογισμό και την απλούστευση των διαδικασιών που σχετίζονται με αρχαιολογικά έργα με κωδικοποίηση της νομοθεσίας ή/και με άλλα κατάλληλα μέσα με ισοδύναμο αποτέλεσμα, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής δεσμευτικών προθεσμιών για την έκδοση αδειών και iv) θα προχωρήσουν στην έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό, τη δημιουργία μητρώου εμπειρογνωμόνων για την εξασφάλιση της εποπτείας των συγχρηματοδοτούμενων έργων, όπως απαιτείται από το άρθρο 28.8 του νόμου 4314/2014.

17. Διαρθρωτικά ταμεία: 
Οι αρχές θα συμφωνήσουν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 15-20 μεγάλα εμβληματικά σχέδια για την περίοδο 2014-2020 για έγκριση και ολοκλήρωση.

18. Ενέργεια-ΔΕΗ:
Προσαρμογή των τιμολογίων ΥΚΩ κατόπιν πρότασης της ΡΑΕ ώστε το έλλειμμα της ΔΕΗ να καλυφθεί όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2022.

19. Ενέργεια:
Η ΔΕΗ θα εισφέρει το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ σε εταιρία συμμετοχών. Η εταιρία συμμετοχών θα καταθέσει φάκελο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενώ η συναλλαγή θα γίνει γνωστή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις σχετικές άδειες.

20 Δίκτυα ενέργειας: 
Νέος μηχανισμός για τη χωρητικότητα των δικτύων σύμφωνα με τις οδηγίες της βοήθειας για την Ενέργεια και το Περιβάλλον.

21. Δίκτυα ύδρευσης: 
Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων θα ενεργοποιήσει καινούργιο σύστημα συλλογής πληροφοριών.

22. Ιδιωτικοποιήσεις: 
Πρόσληψη συμβούλων για τα υπολειπόμενα περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ.

23. Ιδιωτικοποιήσεις – Ελληνικό: 
Εγκριση του Αναπτυξιακού Πλάνου από το Κεντρικό Συμβούλιο και προώθηση στα αρμόδια υπουργεία για επεξεργασία.

24. Ιδιωτικοποιήσεις: 
Η κυβέρνηση θα λάβει οριστικές αποφάσεις για τη μεταφορά της ΕΑΒ στην ΕΔΗΣ (Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών).

25. Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο):
Η Γενική Συνέλευση θα υιοθετήσει όσες ρυθμίσεις του εσωτερικού κανονισμού έχουν απομείνει σε εκκρεμότητα.

26. Δημόσια διοίκηση:
Εκτέλεση της πρώτης άσκησης αξιολόγησης.

27. Δημόσια διοίκηση: 
Επιδόματα: Ευθυγράμμιση των επιδομάτων για τη βαριά και ανθυγιεινή εργασία με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.

28. ΕΛ.ΣΤΑΤ.: 
Ενίσχυση της αυτονομίας του προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ., αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΛ.ΣΤΑΤ. από το 2018 κ.λπ.

29. Δημόσια έσοδα – Καταπολέμηση φοροδιαφυγής:
Συνεργασία φορολογικών αρχών και Δικαιοσύνης.

30. Υγεία: Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης:
Συγκρότηση Επιτροπής Αξιολόγησης της Τεχνολογίας στην Υγεία με στόχο τη λειτουργία σχετικού Κέντρου Αξιολόγησης από τον Ιούλιο του 2018.

31. Αναδιάρθρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών:
Υιοθέτηση και των τελευταίων μέτρων για την ενεργοποίηση του νόμου για τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στο Τεχνικό Μνημόνιο.

32. Αναδιάρθρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών:
Εγκαθίδρυση του επαγγέλματος του συντονιστή για τη διαχείριση των αιτήσεων στον μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού και ολοκλήρωση του σχετικού μητρώου.

33. Επαγγελματική κατάρτιση:
Συνεργασία υπουργείων Παιδείας και Εργασίας με ΟΑΕΔ για 4.000 θέσεις επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης τις διετίες 2017-2018 και 2018-2019.

35. Επαγγελματική κατάρτιση: 
Αναθεώρηση του πλαισίου επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

35. Αγορές προϊόντων – επιχειρηματικό περιβάλλον:
Υιοθέτηση όλων των προτάσεων της Εργαλειοθήκης 3 με εξαίρεση 11 προτάσεις.

36. Αγορές προϊόντων – επιχειρηματικό περιβάλλον:
Νέα νομοθεσία για τα λατομεία.

37.Αγορές προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον:
Εκ των υστέρων αξιολογήσεις επιπτώσεων. Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις εκκρεμούσες συστάσεις των εκ των υστέρων αξιολογήσεων που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2015 και θα υιοθετήσει ανάλογα μέτρα, σε συμφωνία με τα θεσμικά όργανα.

38. Χρήσεις γης: 
Υποβολή στο Συμβούλιο της Επικρατείας του Προεδρικού Διατάγματος για την εναρμόνιση της παλαιότερης νομοθεσίας με τον νόμο 4269/2014.

39. Διαρθρωτικά ταμεία:
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για όλες τις θέσεις στα διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία.

40. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνικό):
Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε δημόσια διαβούλευση.

41. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας):
Συμπλήρωση εσωτερικού κανονισμού.

42. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): 
Πλήρωση των κενών θέσεων στο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και διαχωρισμός των μελών σε εκτελεστικά και μη.

43. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): 
Το Δ.Σ. θα εξετάσει το θέμα του Δ.Σ. της ΕΤΑΔ.

44. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): 
Δημοσίευση του Στρατηγικού Πλάνου.

45. Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί:
Ολοκλήρωση της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ώστε να καταστεί πλήρως λειτουργική.

46. Ανεξάρτητες Αρχές:
Νέα νομοθεσία για τον εσωτερικό κανονισμό των ανεξάρτητων αρχών.

47. Υγεία:
Εφαρμογή του clawback: συμψηφισμός για την περίοδο 2013-2015 με τις εκτιμώμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές (50% μέσα στον Αύγουστο 2017).

48. Ιδιωτικοποιήσεις (ΔΕΣΦΑ): 
Επιλογή του προτιμητέου υποψήφιου αγοραστή.

49. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): 
Ορισμός των μελών του Δ.Σ. της ΕΔΗΣ στα μέσα Αυγούστου.

50. Δημόσια διοίκηση (κινητικότητα):
Περιγραφή επαγγελμάτων για την εφαρμογή του νέου σχεδίου κινητικότητας.

51. Δημόσια έσοδα (ΑΑΔΕ):
Προσδιορισμός των οργανικών θέσεων σε μεσοπρόθεσμη βάση.

52. Δημόσια έσοδα (Τελωνεία):
Εγκατάσταση των τριών scanners στα διεθνή αεροδρόμια.

53. Κοινωνική προστασία:
Νομοθεσία για το επίδομα στέγασης.

54. Διατήρηση ρευστότητας:
Λήψη μέτρων από την Τράπεζα της Ελλάδος αν τα ιδιωτικά κεφάλαια δεν καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των λιγότερο συστημικών τραπεζών (LSIs).

55. Αγορές προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον:
Νέα νομοθεσία μέσα στον Σεπτέμβριο για τους τομείς εξόρυξης.

56. Κτηματολόγιο:
Νέα νομοθεσία μέσα στον Σεπτέμβριο για τα γραφεία Κτηματολογίου.

57. Ενέργεια-φυσικό αέριο: 
Το ΚΥΣΟΙΠ κατόπιν εισήγησης της ΡΑΕ θα υιοθετήσει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο (2017-2020) για την αγορά φυσικού αερίου.

58. Δίκτυα ύδρευσης: 
Νέα επιχειρηματικά σχέδια για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.

59. Ιδιωτικοποιήσεις (Εγνατία):
Υποβολή για έγκριση της νέας πολιτικής για τα διόδια στην Εγνατία και τους κάθετους άξονες.

60. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας):
Αντικατάσταση των μελών του Δ.Σ. της ΕΤΑΔ αν κριθεί αναγκαίο.

61. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): 
Μεταφορά του πρώτου «πακέτου» ακινήτων κατόπιν συμφωνίας με τις αρχές.

62. Δημόσια διοίκηση (κινητικότητα):
Εφαρμογή του νέου πλαισίου κινητικότητας μέσα στον Σεπτέμβριο.

63. Δημόσια διοίκηση (εκσυγχρονισμός):
Προκηρύξεις για όλες τις γραμματείες υπουργείων.

64. Δημόσια διοίκηση:
Επιλογή γενικών διευθυντών μέσα στον Σεπτέμβριο.

65. Δικαιοσύνη:
Τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του πτωχευτικού νόμου και άλλων σχετικών νόμων για να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα των δανειστών σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε.

66. Ανεξάρτητες αρχές:
Προσαρμογή της νομοθεσίας για τις ανεξάρτητες αρχές συμπεριλαμβανομένων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, της ΡΑΕ και της Ρυθμιστικής Αρχής Επιβατικών Μεταφορών.

87. Δημόσια οικονομικά:
Ολοκλήρωση των λογιστικών της κεντρικής κυβέρνησης και υποβολή των νομικών κειμένων.

68. Κοινωνική προστασία: 
Εξορθολογισμός των εκπαιδευτικών επιδομάτων μέσα στον Οκτώβριο.

69. Αγορά εργασίας: 
Ως βασικό προαπαιτούμενο για την επόμενη αξιολόγηση θα απαιτείται η ψήφιση του 50% των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων για να προκηρυχθεί απεργία.

70. Δίκτυα ύδρευσης:
Προετοιμασία για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων.

71. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας):
Ολοκλήρωση του εσωτερικού κανονισμού για θέματα μερισματικής και επενδυτικής πολιτικής μέσα στον Οκτώβριο.

72. Δημόσια διοίκηση – Συντονισμός: 
Συγκρότηση μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ υπουργείων πριν από την υποβολή νομοθετικών προτάσεων.

73. Υγεία (Εφαρμογή του clawback):
Συμψηφισμός για την περίοδο 2013-2015 με τις εκτιμώμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές (ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα στον Νοέμβριο).

74. Κοινωνική προστασία: 
Μεταρρύθμιση των οικογενειακών επιδομάτων μέσα στον Νοέμβριο.

75. Κοινωνική προστασία:
Μεταρρύθμιση αναπηρικών επιδομάτων – νέα νομοθεσία για τον καθορισμό των προϋποθέσεων απόδοσης των αναπηρικών επιδομάτων.

76. Κοινωνική προστασία: 
Μεταρρύθμιση των μεταφορικών επιδομάτων μέσα στον Νοέμβριο με εφαρμογή από το 2018 σε συνέχεια του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

77. Εκπαίδευση: 
Αλλαγή των ωρών διδασκαλίας ανά εκπαιδευτικό και της αναλογίας μαθητών ανά αίθουσα και μαθητών ανά δάσκαλο, με βάση τις βέλτιστες πολιτικές του ΟΟΣΑ.

78. Αγορά προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον (Εργαλειοθήκη 1): 
Υιοθέτηση όλων των προτάσεων για τα υλικά οικοδομών: συνολικά 372 τεχνικών προδιαγραφών σε υλικά οικοδομών.

79. Βιομηχανίες δικτύου (Ενέργεια): 
Τα δομικά μέτρα για την αποεπένδυση της ΔΕΗ στον τομέα λιγνίτη θα οριστικοποιηθούν μέσω της επίσημης κατάθεσης της συμφωνηθείσας δεσμευτικής προσφοράς από την Ελληνική Δημοκρατία στο DG COM.

80. Ιδιωτικοποιήσεις (υπερταμείο):
Η γενική συνέλευση θα εγκρίνει το στρατηγικό πλάνο.

81. Μάχη κατά της διαφθοράς.
Οι αρχές θα τροποποιήσουν τη νομοθεσία για την εκπλήρωση των συστάσεων GRECO σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των προεκλογικών εκστρατειών σε διάστημα ενός μήνα από την κατάθεση της έκθεσης GRECO.

82. Φορολογικοί κώδικες.
Οι αρχές μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 θα πρέπει:

α)
 να προβούν σε επανεξέταση με τη βοήθεια τεχνικής υποστήριξης όλων των φοροκινήτρων για επιχειρήσεις και την ενσωμάτωση των φοροαπαλλαγών, κατάργηση όσων χαρακτηρίζονται αναποτελεσματικές ή άνισες,

β) 
αναθεώρηση με τη βοήθεια τεχνικής υποστήριξης του φορολογικού πλαισίου για τα οχήματα συλλογικών επενδύσεων και τους συμμετέχοντες βάσει των βέλτιστων πρακτικών στην Ε.Ε.,

γ) 
κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας ΦΠΑ, ευθυγραμμίζοντάς την με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και κατάργηση εκκρεμών κενών, περιλαμβανομένων όσων αναφέρονται στην αναθεώρηση της νομοθεσίας σχετικά με την επανεγγραφή και διαγραφή ΦΠΑ,

δ) 
ανάληψη τεχνικής αναθεώρησης των προβλέψεων μετά την τριετή εφαρμογή τους, καθορισμός προβλημάτων και κενών, προτάσεις τροποποιήσεων με στόχο την καλύτερη εφαρμογή και κατάργηση αντικρουόμενων προβλέψεων και

ε) 
αναθεώρηση προτιμητέας φορολογικής μεταχείρισης για τη ναυτιλιακή βιομηχανία υπό το φως των επισημάνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιανουάριο 2018.

83. Φόροι ακινήτων. 
Οι αρχές με τη βοήθεια τεχνικής υποστήριξης θα νομοθετήσουν για τη διασφάλιση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς μέχρι τον Δεκέμβριο 2017.

84. Δημόσια έσοδα (ΑΑΔΕ): 
Ολο το προσωπικό που μετατίθεται στην ΑΑΔΕ θα εκτιμηθεί και θα τοποθετηθεί στις αρμόζουσες βαθμίδες.

85. Δημόσια χρηματοοικονομική διαχείριση.
Προετοιμασία σχεδίου δράσης για τη βελτίωση της διαχείρισης των κρατικών εγγυήσεων βάσει διαγνωστικής έρευνας που θα προηγηθεί.

86. Συντάξεις.
Ο ατομικός επανυπολογισμός των συντάξεων βάσει των νέων κανόνων θα πρέπει να οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

87. Συντάξεις.
Οι αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν πως μέχρι τον Δεκέμβριο ο ΕΦΚΑ θα μπορεί να διατηρεί αυτόματα ηλεκτρονικά αρχεία για το ιστορικό υπηρεσίας των συνταξιούχων.

88. Συντάξεις:
Να εκδοθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 οι υπουργικές αποφάσεις του άρθρου 70 παρ. 2 και το Π.Δ. του άρθρου 52 του Ν. Κατρούγκαλου. Το άρθρο 52 αφορά τη λειτουργία του ΕΦΚΑ (μεταφορά προσωπικού, σύσταση νέων θέσεων, αρμοδιότητες γενικών διευθύνσεων κ.λπ.). Το άρθρο 70 παρ. 2 αφορά τον διαχωρισμό της περιουσίας φορέων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.

89. Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ):
Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου (με τεχνική βοήθεια) έως τον Δεκέμβριο του 2017.

90. Κλειστά επαγγέλματα:
Αρση των περιορισμών για τα εναπομείναντα κλειστά επαγγέλματα έως τον Δεκέμβριο του 2017.

91. Βιομηχανίες δικτύου (Ενέργεια): 
Κατανομή δυνατοτήτων και διαχείριση συμφόρησης. Για τη σύζευξη της αγοράς την επόμενη μέρα (Ιταλία – Ελλάδα και Βουλγαρία – Ελλάδα), η Ελλάδα θα ενταχθεί στο σχέδιο σύζευξης της αγοράς της Ε.Ε. μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.

92. Εταιρείες ύδρευσης: 
Οι αρχές έως τον Δεκέμβριο του 2018 θα εκπονήσουν στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση της διακυβέρνησης, της διοικητικής ικανότητας και της οικονομικής αυτονομίας των εταιρειών.

93. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνικό): 
Οι αρχές θα εκδίδουν το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης όχι αργότερα από έξι μήνες από την επίσημη υποβολή του, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του Ν. 4062/2012.

94. Δημόσια διοίκηση
: Ολοκλήρωση των αξιολογήσεων στελεχών έως τον Δεκέμβριο του 2017.

95.Δημόσια διοίκηση:
Ολοκλήρωση των διορισμών των γενικών διευθυντών μέχρι το Δεκέμβριο του 2017.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΥΠΟΙΚ: «Εργαζόμαστε ώστε ο κόσμος της εργασίας να είναι συμμέτοχος στα οφέλη της ανάπτυξης»

Ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών μετά την αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας και από τον οίκο Fitch - είχαν προηγηθεί οι Standard's & Poor's και Moody's.


 

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Υπουργείου ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Σε "θετική" από "σταθερή" αναβάθμισε την προοπτική της ελληνικής οικονομίας ο οίκος Fitch. Είχαν προηγηθεί οι Standard's & Poor's και Moody's.

Η νέα θετική προοπτική της οικονομίας, και από τους οίκους αξιολόγησης, αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς να δημιουργήσει αστάθεια, ενώ και το γεγονός ότι θα υπάρξουν σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα διευκολύνει την πρόσβαση της Eλλάδας στις αγορές.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται με σταθερό βηματισμό και στόχο την δίκαιη ανάπτυξη, ώστε ο κόσμος της εργασίας, ο οποίος έφερε το κύριο βάρος της κρίσης, να είναι συμμέτοχος στα οφέλη της ανάπτυξης.

Άρθρο Βαγγέλη Μαρινάκη στα “Νέα”: Γιατί βγήκα μπροστά...

Με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο Βαγγέλης Μαρινάκης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΔΟΛ. Ο εφοπλιστής στο άρθρο του με τίτλο «Γιατί βγήκα μπροστά» δίνει το στίγμα του για την ιστορική εφημερίδα που επανακυκλοφόρησε μετά από μία μικρή διακοπή...


Ακολουθεί το άρθρο του Βαγγέλη Μαρινάκη στα ΝΕΑ

Αυτό που φαινόταν άπιαστο όνειρο πριν από μερικούς μήνες, έγινε πραγματικότητα: «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ» επέζησαν-χωρίς να χάσουν την ψυχή τους.

Και μαζί τους σώθηκε και το Αρχείο τους, ο καθρέπτης της Ελληνικής Ιστορίας των τελευταίων ενενήντα χρόνων.

Λόγω των κρίσιμων συγκυριών ο τόπος έχει ανάγκη όσο ποτέ την έγκυρη ανεξάρτητη ενημέρωση, με ιστορικό βάρος, άποψη και πρόταση. Αυτό ακριβώς που ο Αναγνώστης περιμένει από «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ».

Τις λίγες μέρες που δεν εκδόθηκαν νιώσαμε όλοι τι έλειψε από τον δήμόσιο διάλογο στην Ελλάδα.
Και αναμετρούμε τι θα σήμαινε για τον τόπο, εάν αυτή η απουσία ήταν οριστική. Ή αν συνέχιζαν την έκδοσή τους αποξενωμένες από το πνεύμα τους και τις αρχές τους,εξαρτώμενες ή εκβιαζόμενες από τον οιονδήποτε ισχυρό.

Για να μην γίνει αυτό βγήκα μπροστά. Μέσα από μια διάφανη διαδικασία και με απόλυτο σεβασμό στις αρχές και τους νόμους που έχουν θεσμοθετηθεί για τα ΜΜΕ.

Και με την θέληση να εξασφαλίσω την οικονομική επιβίωση και περαιτέρω ανάπτυξή τους πάνω σε υγιείς βάσεις.

Ποτέ και για κανέναν λόγο δεν αναζήτησα την εύνοια κυβερνητικών ή άλλων παραγόντων ούτε έχω οιεσδήποτε δεσμεύσεις απέναντι στον οιονδήποτε.

Δραστηριοποιύμαι διεθνώς στον τομέα της Ναυτιλίας και ουδέποτε συνδέθηκα με αναθέσεις έργων που καλύπτονται από τις δημόσιες επενδύσεις, ούτε ωφελήθηκα από την παραχώρηση οισδήποτε πλουτοπαραγωγικής πηγής της χώρας.

«ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ» είναι κάτι ξεχωριστό- ενσαρκώνουν τις καλύτερες παραδόσεις της Ιστορίας του Ελληνικού Τύπου.

Και θα συνεχίσουν την παράδοσή τους με τις ίδιες αρχές, με πρώτες τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Με Όραμα και χωρίς εξαρτήσεις από ποικίλα συμφέροντα και παρέες. Με γνώμονα την προκοπή του τόπου και των ανθρώπων του, που τους θέλουμε δυνατούς και περήφανους, να μπορούν να προσφέρουν στον τόπο, να μπορούν να διεκδικούν ό,τι τους ανήκει στο πλαίσιο των καθορισμένων κανόνων.

Με πίστη σε μια Δημοκρατία χωρίς αδιέξοδα, εκβιασμούς, σκευωρίες και πιέσεις, όπου Μικροί και Μεγάλοι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα και θα απολαμβάνουν τον ίδιο σεβασμό.

Με αίσθημα Ευθύνης και με Ευαγγέλιο την έγκυρη και σφαιρική ενημέρωση πληροφόρηση του Αναγνώστη για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα και στον Κόσμο σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Με μαχητικότητα αλλά χωρίς φανατισμό- δίνοντας βήμα και στην διαφορετική αλλά τεκμηριωμένη και με ευπρέπεια διατυπωμένη γνώμη.

Ακριβώς όπως το περιμένει ο Αναγνώστης από «ΤΟ ΒΗΜΑ»και «ΤΑ ΝΕΑ». Που δύναμή τους είναι οι ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ τους- οι άνθρωποι που η γνώμη τους μετράει. Θα κάνουμε το παν για να μην τους απογοητεύσουμε. Αγαπάμε τον ανήφορο, τον δύσκολο δρόμο. Είμαστε δυνατοί. Έχουμε πίστη.
Είμαστε Ελεύθεροι.

Βαγγέλης Μαρινάκης -ΤΑ ΝΕΑ

Κέρκυρα: Συνελήφθη Βελγίδα για συμμετοχή της σε τρομοκρατική οργάνωση

Μέσα σε επιβατικό πλοίο, που εκτελούσε το δρομολόγιο Μπάρι-Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα, συνελήφθη μια 22χρονη Βελγίδα υπήκοος, σε βάρος της οποίας εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για εμπλοκή σε τρομοκρατική οργάνωση...


Το βράδυ της Παρασκευής, μέσα σε επιβατηγό πλοίο, που εκτελούσε το δρομολόγιο Μπάρι-Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα συνελήφθη 22χρονη Βελγίδα υπήκοος, σε βάρος της οποίας εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για εμπλοκή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, οι ιταλικές αρχές ενημέρωσαν τις ελληνικές διωκτικές αρχές ότι η συλληφθείσα ταξιδεύει προς την Ελλάδα με πλοίο της Super Fast, που είχε προορισμό την Ηγουμενίτσα και ενδιάμεσο σταθμό την Κέρκυρα.

Μετά από κοινή επιχείρηση των λιμενικών αρχών και της ασφάλειας Κέρκυρας, η Βελγίδα, πιθανόν μαροκινής καταγωγής, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες- εντοπίστηκε στο πλοίο και συνελήφθη από άνδρες του Λιμενικού Σώματος.

Γ. Βασιλειάδης: «Προσπαθούμε να βάλουμε κανόνες διαφάνειας στον τζόγο»

«Προσπαθούμε να βάλουμε κανόνες διαφάνειας στον τζόγο και να ελαχιστοποιήσουμε τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες», δήλωσε σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης...


«Προσπαθούμε να βάλουμε κανόνες διαφάνειας στον τζόγο και να ελαχιστοποιήσουμε τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες», δηλώνει μεταξύ άλλων σε εκτενή συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, υπεραμυνόμενος ταυτόχρονα της συνολικής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την οκταετή παράταση της σύμβασης της ΟΠΑΠ για την εκμετάλλευση των VLTs, ο υφυπουργός τόνισε ότι αυτήν τη στιγμή διακινούνται περί τα 6 δισ. ευρώ σε παράνομο τζόγο στη χώρα και προσέθεσε: «Ελέγχοντας τη διαδικασία δίνεις ένα ισχυρότατο χτύπημα στον παράνομο τζόγο, ενώ παράλληλα ελέγχεις σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τζόγο ο οποίος έχει μετατραπεί σε φανερό». Ο κ. Βασιλειάδης διευκρίνισε ότι «η περιβόητη επέκταση της σύμβασης ήρθε ως αποτέλεσμα της μείωσης των σημείων παιγνίου. Για να μην γίνει η χώρα καζίνο. Η θέση μας δεν αλλάζει. Προσπαθούμε να βάλουμε κανόνες διαφάνειας στον τζόγο για να ελαχιστοποιήσουμε τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο υφυπουργός εκτίμησε ότι «βιώνουμε ίσως την κορύφωση της διαπλοκής επιχειρηματικών συμφερόντων, που ελέγχουν και ΜΜΕ, με πολιτικά κόμματα. Ίσως στο κύκνειο άσμα τους. Και το λέω αυτό με την πεποίθηση ότι πλέον μπαίνουν κανόνες. Γι' αυτό φωνάζουν και κάνουν ό,τι μπορούν για να πλήξουν την κυβέρνηση. Θα χάσουν όμως. Μπαίνουν κανόνες. Είτε το θέλουν είτε όχι, η χώρα θα γίνει μια κανονική χώρα. Χωρίς βιλαέτια, άβατα και μονοπώλια».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις σχετικά με την ΕΠΟ, ο κ. Βασιλειάδης τόνισε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει μια ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων του ποδοσφαίρου με στόχο να «τελειώνουμε οριστικά με τις σκιές και τα παράκεντρα εξουσίας». «Και στον σχεδιασμό αυτόν», συνέχισε ο υφυπουργός, «κομβικό ρόλο θα παίξει η νέα εκλεγμένη διοίκηση της ΕΠΟ, η οποία θα πρέπει να έχει τη διάθεση για συγκρούσεις με κατεστημένες αντιλήψεις και δημιουργία. Με την Πολιτεία αρωγό. Όχι παρεμβαίνουσα».

Όσον αφορά τη συνολική κυβερνητική πολιτική, ο κ. Βασιλειάδης τόνισε πως οι «θυσίες είναι πολλές, αλλά, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, είναι ασύγκριτα λιγότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί προσπαθούμε να λειτουργήσουμε έξω και πέρα από οριζόντιες λογικές, με στοχευμένες δράσεις για τη προστασία των ευπαθέστερων ομάδων των συμπολιτών μας. Και αμέσως μόλις πετύχαμε τους δημοσιονομικούς στόχους, πάλι επιστρέψαμε κοινωνικό μέρισμα στις ομάδες αυτές».

Τέλος ο υφυπουργός υπογράμμισε πως «η αντιπολίτευση με τα φιλικά της ΜΜΕ, τις ομάδες "αλήθειας", τους κάθε λογής μισθοφόρους, προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα και προκειμένου να πετύχουν τον σκοπό τους δεν ορρωδούν απέναντι σε τίποτε. Εκτελούν συμβόλαια όχι πολιτικής αλλά ηθικής εξόντωσης».
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο οίκος Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας

Η θετική προοπτική αντανακλά την προσμονή του Fitch’s ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς να προκληθεί αστάθεια και ότι το Eurogroup θα εγγυηθεί σημαντική ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα το 2018...


Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «Β-» από «CCC» προέβη η Fitch Ratings, με θετική προοπτική (outlook).

Όπως επισημαίνεται στο δελτίο τύπου του οίκου αξιολόγησης: Ο οίκος Fitch πιστεύει ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα βελτιωθεί σταθερά, υποστηριζόμενη από τη συνεχή συμμόρφωση με τους όρους του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και το μειωμένο πολιτικό κίνδυνο, τη διαρκή αύξηση του ΑΕΠ και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που νομοθετήθηκαν και θα εφαρμοστούν έως το 2020.

Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ελαττώνει τους κινδύνους ότι η οικονομική ανάκαμψη θα υπονομευτεί από ένα πλήγμα στην εμπιστοσύνη ή την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα.

Η θετική προοπτική αντανακλά την προσμονή του Fitch’s ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς να προκληθεί αστάθεια και ότι το Eurogroup θα εγγυηθεί σημαντική ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα το 2018.

Όπως αντιλαμβάνεται ο οίκος Fitch, το πολιτικό υπόβαθρο είναι πιο σταθερό και ο κίνδυνος να υιοθετηθούν κατά το μέλλον μέτρα που θα ανατρέπουν τις πολιτικές υπό το πρόγραμμα του ESM είναι περιορισμένος.

Ο Fitch σημειώνει ότι το Eurogroup περιέγραψε σχέδια που θα συνδέουν την ελάφρυνση του χρέους με τα αποτελέσματα στην ανάπτυξη κατά την περίοδο μετά το πρόγραμμα. Κατά την άποψή μας, σημειώνεται, αυτό θα ήταν μια πολύ σημαντική εξέλιξη καθώς αυξάνει την εμπιστοσύνη ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα παραμείνει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι ενώπιον αρνητικών σοκ για την ανάπτυξη.

Επιπλέον, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης, ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας βελτιώνονται και η οικονομία σταδιακά ανακάμπτει.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ: Τρομοκρατικό χτύπημα με 13 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες

Μικρό φορτηγό βαν έπεσε πάνω στο πλήθος στον πεζόδρομο Las Ramblas στην πλατεία Catalunya της Βαρκελώνης. Τρομοκρατική επίθεση χαρακτήρισε το γεγονός η αστυνομία...

 

Συναγερμός σήμανε στις αστυνομικές αρχές της Βαρκελώνης όταν ένα βαν έπεσε πάνω σε πεζούς στην περιοχή Ράμπλας στο κέντρο της καταλανικής πρωτεύουσας. Οι ισπανικές αρχές αντιμετωπίζουν το περιστατικό «ως τρομοκρατική ενέργεια», όπως μεταδίδουν ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Μεταξύ των τραυματιών είναι και μια οικογένεια Ελλήνων. Πρόκειται για μία μητέρα και τα δύο της παιδιά.

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, το φορτηγάκι έπεσε με ταχύτητα πάνω στον κόσμο και συνέχισε για αρκετά μέτρα να παρασύρει πεζούς. Για δεκατρείς νεκρούς και πολλούς τραυματίες κάνουν λόγο οι πληροφορίες από την Βαρκελώνη όπως μεταδίδονται από τοπικά μέσα που επικαλούνται αστυνομικές πηγές. Η αστυνομία επισήμως έχει ανακοινώσει έναν νεκρό. Τουλάχιστον δέκα εκ των τραυματιών νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ο φερόμενος ως δράστης Driss Qukabir
Driss Oukabir είναι το όνομα του άνδρα που έχει νοικιάσει το όχημα και έχει συλληφθεί, σύμφωνα με την Αστυνομία.

«Εκείνη την ώρα στην Ράμπλα είχε πάρα πολύ κόσμο. Πολλές οικογένειες. Ήταν τρομακτικό», αναφέρουν σε κατάσταση πανικού αυτόπτες μάρτυρες.

Η ισπανική αστυνομία ζητά από τους πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή να μην κυκλοφορούν στους δρόμους και να μην αναρτούν φωτογραφίες ή βίντεο από την στιγμή του περιστατικού.

Τα νοσοκομεία της πόλης της Βαρκελώνης κάνουν έκκληση για αίμα.

 Συναγερμός στην ισπανική κυβέρνηση


Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι σε μήνυμά του δήλωσε ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές ενώ τόνισε ότι προτεραιότητα έχει τώρα η περίθαλψη των τραυματιών και η διευκόλυνση των αρχών ασφαλείας στο έργο τους.

Στη Γερμανία ο υπ. Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε «σοκαρισμένος από τα νέα», δηλώνοντας τη συμπαράστασή του στα θύματα, τις οικογένειες και τους φίλους τους. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ έστειλε ένα μήνυμα «αλληλεγγύης και φιλίας» προς την Ισπανία.

Στις 7 & 8 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν

Ο πρόσφατα εκλεγμένος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με το Reuters, θα επισκεφθεί την Αθήνα σε προγραμματισμένη επίσκεψη στις 7 & 8 Σεπτεβρίου...


Στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί την Ελλάδα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με πηγή της γαλλικής προεδρίας που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Μακρόν αναζητεί τη δημιουργία μομέντουμ που θα οδηγήσει στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Συνεργάτες του Γάλλου Προέδρου έχουν δηλώσει ότι αφού επιστρέψει από τις διακοπές του στη νότια Γαλλία σκοπεύει να επισκεφθεί επίσης την Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ενώ αμέσως μετά θα υποδεχτεί στο Παρίσι τους ηγέτες της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά προετοιμάζεται ήδη για την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου.

Οι σχεδιασμοί της Αθήνας


Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μέρος μιας σειράς τριών σημαντικών εκδηλώσεων που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση μέσα σε διάστημα τριών μηνών στην προσπάθειά της να ενθαρρύνει την ανάπτυξη μέσω ξένων επενδύσεων. Μια άλλη εκδήλωση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας έχει ανακοινωθεί για τις 14 Σεπτεμβρίου. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Πάολο Γέντυλον στην Κέρκυρα. Εκτός αυτού, η Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής ΕΕ-Αραβίας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 9 και 10 Νοεμβρίου και θα παρευρεθούν από κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρήσεις από τον αραβικό κόσμο.

Πούτιν - Τραμπ: 1-0

Σε δημοσκόπηση της Pew Research Center σε 36 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, οι πολίτες δηλώνουν πως εμπιστεύονατι περισσότερο τον Βλαντίμιρ Πούτιν από από ότι τον Ντόναλντ Τραμπ...

 

Στο μπρα-ντε-φερ Πούτιν – Τραμπ ο ρώσος πρόεδρος φαίνεται πως αναδεικνύεται νικητής, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Pew Research Center.

Σύμφωνα με το euronews σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε 36 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, οι πολίτες δηλώνουν πως εμπιστεύονατι περισσότερο τον Βλαντιμίρ Πούτιν από από ότι τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Κάναμε την ίδια μέτρηση και για τον Τραμπ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 22 από τις 36 χώρες εμπιστεύονται περισσότερο τον Πούτιν από ότι τον Τραμπ,» μας εξήγησε η Μάργκαρετ Βάις ερευνήτρια στο Pew Research Center και συμπληρώνει «πίσω στο 2015, όταν κάναμε δημοσκοπήσεις για τη Ρωσία, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί τοποθετούσαν τον Πούτιν και τη Ρωσία στο ίδιο επίπεδο, σχετικά χαμηλά δηλαδή. Σήμερα, δύο χρονιά μετά διαπιστώνουμε ότι οι Ρεπουμπλικανοί αισθάνονται περισσότερη εμπιστοσύνη για τον Πούτιν και τη Ρωσία. Οι Δημοκρατικοί παραμένουν στα ίδια επίπεδα.» 

Παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, γυρίζουν την πλάτη στον Αμερικανό πρόεδρο καθώς θεωρούν το λόγο του αιρετικό.

Στην Ελλάδα, η έρευνα έδειξε πως μόλις το 19% των ερωτηθέντων εμπιστεύεται τον Τραμπ και ψηφίζει Πούτιν για τη διαχείριση εγάλων διεθνών θεμάτων.

H ολική «Αμερικανική» έκλειψη Ηλίου 2017

Tη Δευτέρα 21 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί ολική έκλειψη Ηλίου. Η έκλειψη θα είναι ορατή από τις ΗΠΑ, αλλά όχι από την Ελλάδα ούτε από την υπόλοιπη Ευρώπη.


Η «Μεγάλη Αμερικανική Έκλειψη», όπως έχει ονομαστεί, αναμένεται με ανυπομονησία καθώς είναι η πρώτη από το 1918 που θα είναι ορατή από τη μια άκρη των ΗΠΑ ως την άλλη.

Το ορατό «μονοπάτι» της ολικής έκλειψης, πλάτους περίπου 113 χιλιομέτρων, θα αρχίσει στον Ειρηνικό ωκεανό, θα διασχίσει το κέντρο των ΗΠΑ από το Όρεγκον έως τη Νότια Καρολίνα και θα καταλήξει κάπου στον Ατλαντικό. Συνολικά θα περάσει πάνω από 14 πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η τελευταία ολική έκλειψη Ηλίου που έγινε ορατή από τις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε το 1979. Η επόμενη ολική έκλειψη στις ΗΠΑ θα συμβεί το 2024.

Το φυσικό φαινόμενο, κατά τη διάρκεια του οποίου η Σελήνη παρεμβάλλεται ανάμεσα στον Ήλιο και στη Γη, θα μεταδοθεί ζωντανά, από διάφορες οπτικές γωνίες, από το τηλεοπτικό κανάλι της NASA. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν εικόνες από την επιφάνεια της Γης, από τον αέρα, ακόμη και από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Όσοι παρακολουθήσουν το φαινόμενο κοιτάζοντας ψηλά στον ουρανό, θα έχουν την ευκαιρία, για δυόμισι περίπου λεπτά, όταν η Σελήνη θα μπλοκάρει ακριβώς τον ηλιακό δίσκο, αφήνοντας να φαίνεται μόνο το στέμμα του, να κοιτάξουν απευθείας το φαινόμενο χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο πρόκλησης σοβαρής βλάβης στα μάτια τους.

Ο Ήλιος έχει διάμετρο περίπου 400 φορές μεγαλύτερη της Σελήνης, η τελευταία βρίσκεται περίπου 400 φορές κοντύτερα στη Γη από αυτόν, με αποτέλεσμα οι δίσκοι του Ήλιου και της Σελήνης να έχουν το ίδιο, φαινομενικά, μέγεθος στα μάτια ενός παρατηρητή από τη Γη.

Σύμφωνα με τη NASA, στο μακρινό μέλλον θα πάψουν να υπάρχουν ολικές εκλείψεις Ηλίου, επειδή η Σελήνη θα είναι πια πολύ μικρή στα μάτια ενός γήινου παρατηρητή για να σκεπάσει τελείως τον ηλιακό δίσκο. Σε περίπου 600 εκατομμύρια χρόνια, η Γη θα γνωρίσει την τελευταία ολική έκλειψη Ηλίου της ιστορίας της.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν οι αστρονόμοι, το ίδιο σημείο στον πλανήτη μας έχει την ευκαιρία να δει μια ολική έκλειψη μόνο κάθε 375 χρόνια.
ert.gr

Αύξηση 13,1% στον αριθμό των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας

Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, στους αρχαιολογικούς χώρους σημειώθηκε τον Απρίλιο αύξηση των επισκεπτών κατά 24,2%, αύξηση των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου κατά 18,4% και αύξηση των εισπράξεων κατά 34,3%. 


Αύξηση 13,1% στον αριθμό των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας καταγράφηκε τον Απρίλιο εφέτος, ενώ οι επισκέπτες ελεύθερης εισόδου αυξήθηκαν 1,9% και οι εισπράξεις κατά 36,4%.

Το α' τετράμηνο παρατηρείται αύξηση 14,1% στους επισκέπτες των μουσείων και κατά 6,5% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου, ενώ οι εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση 22,4%.

Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, στους αρχαιολογικούς χώρους σημειώθηκε τον Απρίλιο αύξηση των επισκεπτών κατά 24,2%, αύξηση των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου κατά 18,4% και αύξηση των εισπράξεων κατά 34,3%. Το τετράμηνο Ιανουαρίου- Απριλίου 2017 σε παρατηρείται αύξηση των επισκεπτών κατά 15,3% και αύξηση κατά 10% των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου, ενώ οι εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση 28,2%.

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: Τα μέτωπα, οι ελλείψεις και οι καταγγελίες για απουσία συντονισμού

Τις σοβαρές ελλείψεις τόσο στο θέμα της πρόληψης όσο και σε εκείνο της καταστολής των πυρκαγιών αναδεικνύουν με τον πιο λυπηρό τρόπο τα 91 πύρινα μέτωπα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα τα τελευταία 24ωρα...

Ένα πρώτο ενδεικτικό στοιχείο σχετίζεται με τις δυνάμεις αεροπυρόσβεσης που βρίσκονται στα όριά τους, καθώς ρίχνονται με ελάχιστα εναέρια μέσα στη μάχη με τις φλόγες. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το protothema.gr, από τα 18 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου CL-415 και CL-215 που διαθέτει η χώρα, μόνο έξι είναι τελικά αυτά που έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες στα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Κάλαμο, Ζάκυνθο και Αμαλιάδα. Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με το protothema.gr, στις επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης σε Κάλαμο, Καπανδρίτι και Βαρνάβα, στη Ζάκυνθο αλλά και στην Αμαλιάδα, συμμετέχουν μόλις τέσσερα παλαιότερα Canadair CL-215 και μόνο δύο τύπου CL-415. Tα υπόλοιπα είναι υπό επισκευή.
 
Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, η αιτία έγκειται στο ότι οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τις συνεχείς βλάβες που αναφέρονται από το γεγονός ότι εδώ και δύο εβδομάδες οι δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας δεν έχουν σταματήσει τις επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
 
«Τρία canadair είναι καθηλωμένα στην Ανδραβίδα», ανέφερε ο αντιπερειάρχης κ. Γεωργιόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. «Ένα Ericsson επιχειρούσε μόνο στην Ηλεία για ώρες», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι καταγγελίες για έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης στην αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων.

«Είναι σίγουρο ότι έχουμε ζήσει και καλύτερες εποχές» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Από τη μεριά του ο αντιδήμαρχος Ωρωπού, Κωνσταντίνος Δέδες, σε δηλώσεις του στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, ανέφερε ότι από τις 16.20 της Κυριακής, που εκδηλώθηκε το πρώτο μέτωπο στην Ανατολική Αττική, οι τοπικές αρχές έκαναν έκκληση για την αποστολή περισσότερων επίγειων και εναέριων δυνάμεων. Όπως κατήγγειλε ο κ. Δέδες, αρχικά δεν υπήρχε νερό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, αφού αρκετοί πυροσβεστικοί κρουνοί τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω διακοπής ρεύματος. Υπήρχε ανάγκη για υδροφόρα οχήματα, τα οποία καθυστέρησαν. Καθυστέρηση καταγγέλθηκε και από τους κατοίκους.

Αλλά και ο κοινοτάρχης Καπανδριτίου Μιχάλης Ντάσης εξέφρασε την απογοήτευσή του, λέγοντας ότι ενώ έχουν πέσει οι άνεμοι δεν γίνονται συνεχείς ρίψεις, κάνοντας λόγο για αραιά διαστήματα κατάσβεσης. “Σαφώς και τα εναέρια δεν κάνουν διαλείμματα, αλλά χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα που μπορούν να επιχειρούν πρέπει να γυρίζουν να γίνεται σύντομος τεχνικός έλεγχος και ανεφοδιασμός” ανέφερε η εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Σταυρούλα Μαλλίρη.

“Φωτιά” και στο πολιτικό σκηνικό


Εν τω μεταξύ, “φωτιά” στο πολιτικό σκηνικό έχει προκαλέσει η παρατεταμένη διάρκεια και το πλήθος των πύρινων μετώπων αλλά και τα περί «σχεδίου εμπρησμών» στα οποία αναφέρονται κυβερνητικά στελέχη. Παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του κρατικού μηχανισμού δασοπυρόσβεσης «βλέπουν» σχέδιο εμπρησμών σε όλη την χώρα, πίσω από το μπαράζ των πυρκαγιών που εκδηλώνονται τις τελευταίες ώρες σε όλη τη χώρα.

Οι συγκεκριμένες αναφορές προκάλεσαν την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω Twitter, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, ενώ την Κυριακή επέκρινε και προσωπικά τον κ. Τόσκα, καλώντας για «αποφασιστική και συντονισμένη δράση» χωρίς «θεωρίες συνωμοσίας».

Σε αυστηρούς τόνους κινήθηκε και η σχετική ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, καταλογίζοντας στον υπουργό και γενικότερα στην κυβέρνηση, ανικανότητα.
 
Σε απάντησή του, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο αρχικά είχε κάνει λόγο για σχέδιο εμπρησμών, κατηγορεί τη ΝΔ για «φθηνή αντιπολίτευση».

Από τη μεριά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο «οργανωμένο σχέδιο για να υπάρξει μια κοινωνικά έκρυθμη κατάσταση στη χώρα». Άμεση ήταν η απάντηση της ΝΔ και του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Βασίλη Κικίλια. «Μετά τον αρμόδιο, κατ' ευφημισμόν Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής καταγγέλλει με δηλώσεις του οργανωμένο σχέδιο δημιουργίας έκρυθμης κατάστασης στη χώρα. Επαναλαμβάνουμε: Όποιος έχει στοιχεία για σχέδιο εμπρησμών, οφείλει τώρα να ενημερώσει τον ελληνικό λαό και τις αρμόδιες αρχές.

Αλλιώς, ας κοιτάξουν στην Κυβέρνηση να κάνουν τη δουλειά τους. Η ανικανότητα και η ανοργανωσιά τους δεν κρύβονται πίσω από θεωρίες συνωμοσίας. Αποτελεί πράξη μικρότητας, την ώρα που καίγονται σπίτια και καταστρέφονται περιουσίες συμπολιτών μας, κάποιοι να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους» ανέφερε ο κ. Κικίλιας.
kerdos.gr

Σχέδιο δημιουργίας έκρυθμης κατάστασης βλέπει πίσω από της πυρκαγιές ο Στ. Κοντονής (vid)

«Οργανωμένο σχέδιο για να υπάρξει μια κοινωνικά έκρυθμη κατάσταση στη χώρα» βλέπει πίσω από τις εκατοντάδες πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής...

 

«Οργανωμένο σχέδιο για να υπάρξει μια κοινωνικά έκρυθμη κατάσταση στη χώρα» βλέπει πίσω από τις εκατοντάδες πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, o οποίος βρίσκεται στην Ζάκυνθο, παρακολουθώντας και συντονίζοντας τις επιχειρήσεις για την κατάσβεση των πυρκαγιών στο νησί.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι «πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο στην Ζάκυνθο, όπως αυτά που ζήσαμε τις προηγούμενες ημέρες σε Αθήνα και Κύθηρα» και επεσήμανε: «Μόνο χθες στην Ζάκυνθο είχαμε 15 εστίες συγχρόνως. Αν δεν είναι αυτό οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, τότε τι είναι;».


Επίσης αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο των πυροσβεστών, λέγοντας ότι «στο νησί έχουμε καταστροφές μόνο σε αγροτικές καλλιέργειες και όχι σε σπίτια και οικισμούς, γεγονός που φανερώνει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών τα τελευταία 24ωρα στο νησί. Εάν δεν υπήρχαν τα εναέρια μέσα και η καταλυτική παρουσία του κράτους που από την πρώτη στιγμή έδωσε το "παρών", στη Ζάκυνθο θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα» ανέφερε ο κ. Κοντονής.

Ακόμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος χθες βρέθηκε ο ίδιος στο μέτωπο του Αγαλά και είδε από κοντά την μανία της πύρινης λαίλαπας, ανέφερε ότι «θα πραγματοποιηθεί άμεσα καταγραφή των ζημιών για να αποζημιωθούν οι πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές».

«Αυτοί οι άθλιοι άνθρωποι που προβαίνουν σε αυτές τις ενέργειες δεν υπολογίζουν τίποτα, ούτε τις περιουσίες των ανθρώπων, ούτε τις ανθρώπινες ζωές» δήλωσε για τους εμπρηστές της Ζακύνθου ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη δημοκρατική ανατροπή

«Σήμερα η Ελλάδα χρειάζεται όσο ποτέ μια μεγάλη δημοκρατική ανατροπή, που θα βάλει τέλος στα μνημόνια, την λιτότητα και την αποικιοποίηση της χώρας» τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ο γραμματέας της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, με αφορμή τη συμπλήρωση δυο ετών από την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, στις 14 Αυγούστου του 2015.


ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΛΑ.Ε.

Η αποφράδα μέρα της 14ης Αυγούστου 2015: Δύο χρόνια από την ψήφιση του 3ου Μνημονίου, δύο χρόνια από την μεγάλη προδοσία του Τσίπρα και του μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ

Η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη δημοκρατική ανατροπή

Πριν δύο χρόνια, την αποφράδα μέρα της 14ης Αυγούστου 2015, παραμονή της Παναγίας, ο Αλ. Τσίπρας και μια περιστασιακή πλειοψηφία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ερήμην της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ερήμην των μελών του ΣΥΡΙΖΑ και ερήμην και ενάντια στον ελληνικό λαό, έσπευσαν προδοτικά και ξεπουλώντας την χώρα και τις δεσμεύσεις τους να ψηφίσουν άρον-άρον, μαζί με τα μνημονιακά συνεταιράκια τους, τους βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού και φυσικά των ΑΝΕΛ, το 3ο καταστροφικό Μνημόνιο σε βάρος της χώρας.

Η Ελλάδα είχε τότε άλλον δρόμο, τον δρόμο της δημοκρατίας, της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας και της ανασυγκρότησης, τον δρόμο του ΟΧΙ που υπέδειξε ο ελληνικός λαός με το Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Αυτόν τον περήφανο δρόμο διεξόδου και ελπίδας, προτείνοντας τεκμηριωμένα την ρεαλιστική έξοδο της χώρας από την φυλακή της ευρωζώνης στην βάση ριζοσπαστικού προγράμματος, υποστήριξαν οι περισσότεροι από τους 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που καταψήφισαν το Μνημόνιο και αρκετοί από τους 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν «παρών». Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν και εναντιώθηκαν στο Μνημόνιο έβαλαν τις δεσμεύσεις τους και την στήριξη της χώρας πάνω από τις έδρες τους και τις υπουργικές καρέκλες, για πρώτη ίσως φορά στην πολιτική ζωή της χώρας.

Η προδοτική κυβέρνηση του μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ, με την αρνητική ψήφο στο Μνημόνιο των 32 βουλευτών της, θα είχε πέσει στις 14 Αυγούστου και θα μιλούσε ο ελληνικός λαός για την πορεία της χώρας, χωρίς αιφνιδιασμούς και μνημονιακά τετελεσμένα.

Αν η κυβέρνηση Τσίπρα τότε δεν έπεσε, ήταν διότι όλες αυτές οι δυνάμεις, που υποκριτικά σήμερα κάνουν την αντιπολίτευση και κυρίως οι σημερινοί αρχηγοί τους, με πρώτο-πρώτο τον Κυρ. Μητσοτάκη, ψήφισαν με χέρια και πόδια το 3ο Μνημόνιο, βοηθώντας τον Τσίπρα να παραμείνει πρωθυπουργός, να πάει σε εκλογές-εξπρές ενάντια στην ΛΑ.Ε, με τα τετελεσμένα ενός Μνημονίου ψηφισμένου από 222 βουλευτές και να συνεχίσει έτσι την εξαπάτηση του ελληνικού λαού.

Σήμερα, που η κυβέρνηση ψήφισε και 4ο και 5ο, μέχρι το 2060, Μνημόνια, φαίνεται πιο καθαρά το πλήρες αδιέξοδο της χώρας.

Σήμερα η Ελλάδα χρειάζεται όσο ποτέ μια μεγάλη δημοκρατική ανατροπή, που θα βάλει τέλος στα Μνημόνια, την λιτότητα και την αποικιοποίηση της χώρας. Αυτή η ανατροπή απαιτεί την ισχυροποίηση της ΛΑ.Ε και ένα μεγάλο μέτωπο όλων των αριστερών, προοδευτικών, πατριωτικών και ριζοσπαστικών δημοκρατικών αντιμνημονιακών δυνάμεων.
Το Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Ε
Αθήνα 14/08/2017

Πύρινη λαίλαπα - 91 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα σε ένα 24ωρο!

Οι περισσότερες πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν από χθες στις 6 το πρωί μέχρι σήμερα στις 6 το πρωί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ertopen...


Όπως έγινε γνωστό από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής συνολικά το 24ωρο που πέρασε εκδηλώθηκαν 91 πυρκαγιές οι περισσότερες από τις οποίες τέθηκαν πολύ γρήγορα υπό έλεγχο.

Αυτήν την ώρα εκτός από την καταστροφική πυρκαγιά του Καλάμου σε εξέλιξη είναι 12 ακόμη φωτιές στη Ζάκυνθο. Τα πλέον σοβαρά μέτωπα είναι αυτά στο Κοιλιωμένο, στο Καταστάρι και στο Παλιό Χωριό του δήμου Αρτεμισίου.

Χθες και κατά τη διάρκεια της νύχτας εκδηλώθηκαν πυρκαγιές και στην Κεφαλονιά από τις οποίες τέσσερις είναι σε εξέλιξη χωρίς όμως να εμπνέουν ανησυχία.

Πρόβλημα δημιούργησε η φωτιά στην Καβάλα η οποία είχε μια αναζωπύρωση που όμως αντιμετωπίσθηκε και σύμφωνα με την πυροσβεστική η κατάσταση είναι καλύτερη.

Προς Βαρνάβα, Καπανδρίτι και Σέσι Γραμματικού, κινείται η μεγάλη πυρκαγιά

Ξεπέρασε κάθε δυσοίωνη πρόβλεψη η τεράστια πυρκαγιά που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου Το μέτωπο που κατευθυνόταν τη νύχτα προς τα ανατολικά πλησιάζει στο Βαρνάβα, αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εξαπλώνεται συνεχώς και κατευθύνεται ταυτόχρονα προς το Καπανδρίτι και το Σέσι Γραμματικού.

Νωρίτερα η πυρκαγιά πέρασε από τον οικισμό Μετόχι ενώ πλησίασε επικίνδυνα και το στρατόπεδο του Βαρνάβα όπου όμως δεν έφτασε καθώς μεγάλο μέρος των δυνάμεων της πυροσβεστικής και του στρατού κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της.

Ωστόσο όπως δήλωσε ο γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η φωτιά έχει πολύ μεγάλη δύναμη και έχει «απλωθεί» σε μεγάλη έκταση λόγω της πυκνής καύσιμης ύλης και των ανέμων που αλλάζουν κατεύθυνση συνεχώς. Αυτή την ώρα στην περιοχή πνέουν άνεμοι 5 Μποφόρ αλλά λόγω της φωτιάς στο κομμάτι που καίγεται η ισχύς τους είναι μεγαλύτερη.

Οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης εστιάζονται να «κρατηθεί» η φωτιά στο ανατολικό μέτωπο του Βαρνάβα και να μην προχωρήσει σε άλλες περιοχές και κυρίως στο Καπανδρίτι.  Πολλές ελπίδες στηρίζονται στα εναέρια μέσα που άρχισαν ήδη με το πρώτο φως της ημέρα να κάνουν ρίψεις νερού.

Από το πρωί επιχειρούν 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο ενώ θα επιχειρήσουν άλλα δυο ελικόπτερα. Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 68 οχήματα, άλλα 15 οχήματα εθελοντικά, 58 άτομα πεζοπόρα τμήματα, 13 οχήματα των δήμων και της περιφέρειας, 6 οχήματα της ΕΥΔΑΠ και τρία μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα.

Σημειώνεται ότι αρκετά οχήματα έχουν έρθει από την επαρχία ενώ πιθανόν θα έρθουν και άλλες ενισχύσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

«Πύρινη κόλαση» σε Γραμματικό - Βαρνάβα

Μάχη για να σταματήσουν την πύρινη λαίλαπα στην παραλία του Βαρνάβα και να μην επεκταθεί προς το Γραμματικό, δίνουν αυτή την στιγμή, όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις στο μέτωπο αυτό της μεγάλης καταστροφικής πυρκαγιάς που μαίνεται από χθες στην Ανατολική Αττική.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαραθώνα, Αδάμ Μεγαπάνος, η πυρκαγιά έχει μέτωπο 25 χιλιομέτρων, εξακολουθεί και είναι ανεξέλεγκτη και μαίνεται σε περιοχή δύσβατη, με πολύ πυκνό δάσος.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο είναι σ΄ εξέλιξη η εκκένωση δυο στρατοπέδων στην περιοχή τόσο από το προσωπικό τους όσο και από τα πυρομαχικά που είναι αποθηκευμένα καθώς και δυο κατασκηνώσεων.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχει ο δήμος Μαραθώνα, με όλα τα οχήματα που διαθέτει (υδροφόρες ,εκσκαπτικά κ.α).

Διακοπή κυκλοφορίας στην είσοδο Καπανδριτίου και στον κεντρικό δρόμο του Βαρνάβα

Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην είσοδο Καπανδριτίου και στον κεντρικό δρόμο του Βαρνάβα στο ρεύμα προς παραλία λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη από χθες το απόγευμα στην περιοχή.

Επίσης όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη διασταύρωση της λεωφόρου Μαρκοπούλου με την οδό Αγίων Αποστόλων όπου είχε διακοπεί χθες.

Σε διαρκή επικοινωνία ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με τον Ν. Τόσκα για τις πυρκαγιές

Την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ενημερώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις πυρκαγιές και δήλωσε πως "αυτές τις δύσκολες ώρες είμαστε δίπλα στους κατοίκους, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες".

"Έλαβα ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Τόσκα για τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα και ζήτησα την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτές τις δύσκολες ώρες είμαστε δίπλα στους κατοίκους, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες", αναφέρει ο πρωθυπουργός σε ανάρτηση του στο twitter.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο δήμος Ωρωπού λόγω της πυρκαγιάς στον Κάλαμο

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Ωρωπού, λόγω των διαστάσεων που έχει πάρει η καταστροφική πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή του Καλάμου από νωρίς το απόγευμα. Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, μιλώντας αργά το βράδυ στην τηλεόραση της ΕΡΤ-1, ανέφερε ότι έκανε δεκτό το αίτημα της Περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου και κηρύσσει τον δήμο Ωρωπού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Στο μεταξύ, σημαντική είναι η συμμετοχή της Περιφέρειας στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στον Κάλαμο. Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την παρακολούθηση του συμβάντος. Παράλληλα επί τόπου μετέβει κλιμάκιο της υπηρεσίας για να συμβάλλει στο συντονισμό της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ευχαριστεί «για την αυταπάρνησή τους και την αποτελεσματική τους συνεργασία στην κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς τους Πυροσβέστες, τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Πoλιτικής Προστασίας της Περιφέρειας καθώς και τους εθελοντές για την άμεση ανταπόκρισή τους στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς». Τέλος, εύχεται "περαστικά και ταχεία ανάρρωση στον υποστράτηγο Κωνσταντίνο Γιόβα, Διοικητή Περιφερειακής Πυροσβεστικής Αττικής".

Διακοπές στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων λόγω της πυρκαγιάς στον Κάλαμο

Σε διακοπές της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που είναι σε πλήρη εξέλιξη, προχώρησε η Αστυνομία.

Συγκεκριμένα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στον κόμβο Καπανδριτίου - Μικροχωρίου, στην συμβολή παραλιακής Αγίων Αποστόλων και επαρχιακής Καλάμου και στην συμβολή της λεωφόρου Μαρκοπούλου με την παραλιακή Αγίων Αποστόλων.
πηγή: ertopen.gr

Τι δηλώνει η έξοδος στις αγορές;

Οι περιβόητες αγορές ομολόγων διαφέρουν πολύ από τις αγορές της καθημερινής ζωής. Πρόκειται για έναν σχετικά στενό κύκλο ανθρώπων που συνήθως γνωρίζονται μεταξύ τους και έχουν άμεση επαφή με τους πολιτικούς και τους ισχυρούς του χρήματος. Αυτοί «προετοιμάζουν» την έκδοση ομολόγων με συνεχείς επαφές και διαβουλεύσεις...



 του Κώστα Λαπαβίτσα (*)
Πανηγυρίζει η κυβέρνηση γιατί με την επιτυχημένη έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου επιστρέφουμε στην «κανονικότητα». Η αντιπολίτευση, κάνοντας άσφαιρη κριτική, διατείνεται ότι πρόκειται απλώς για επιστροφή στην εποχή Σαμαρά. Στην πραγματικότητα σύσσωμο το μνημονιακό στρατόπεδο πανηγυρίζει τον θρίαμβό του. Αλλά η «κανονικότητα» που ήδη διαμορφώνεται είναι πολύ σκληρή και καθόλου αυτό που οι πολιτικοί φαντάζονται.
Τα δεδομένα του ομολόγου, όπως τουλάχιστον έγιναν γνωστά, έχουν ως εξής. Η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ, με συνολικές προσφορές αγοράς πάνω από 6,5 δισ. και απόδοση για τους αγοραστές 4,625%. Από τα 3 δισ. που αντλήθηκαν, περίπου τα 1,6 δισ. ήταν σε ανταλλαγή ομολόγων που είχαν εκδοθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά το 2014 με ημερομηνία λήξης το 2019. Τα υπόλοιπα 1,4 δισ. ήταν «νέο χρήμα».
Σημασία έχει και το ποιος αγόρασε τα ομόλογα. Από τα 1,6 δισ. που ανταλλάχθηκαν, περίπου τα τρία τέταρτα προήλθαν από την Εθνική, την Alpha και την Eurobank. Τα υπόλοιπα ήταν στην κατοχή διαφόρων διεθνών φαντ και ασφαλιστικών εταιρειών. Από τα 1,4 δισ. του «νέου χρήματος», άνω του 80% προήλθε από διάφορα φαντ, τα οποία στη μεγάλη πλειονότητά τους ήταν αμερικανικά και βρετανικά (44% και 26% των αγοραστών, αντιστοίχως).
Οι περιβόητες αγορές ομολόγων διαφέρουν πολύ από τις αγορές της καθημερινής ζωής. Πρόκειται για έναν σχετικά στενό κύκλο ανθρώπων που συνήθως γνωρίζονται μεταξύ τους και έχουν άμεση επαφή με τους πολιτικούς και τους ισχυρούς του χρήματος. Αυτοί «προετοιμάζουν» την έκδοση ομολόγων με συνεχείς επαφές και διαβουλεύσεις.
Η επιτυχία της νέας έκδοσης απαιτούσε καταρχήν προετοιμασία για την ανταλλαγή των ομολόγων Σαμαρά που βρίσκονταν στην κατοχή των ελληνικών τραπεζών. Δεν θα πρέπει να έχουν παράπονο οι τράπεζες. Τα ομόλογά τους ανταλλάχθηκαν στην τιμή των 102,6 ευρώ για κάθε 100, δηλαδή έλαβαν ένα δώρο 2,6% στο ποσόν που διέθεσαν.
Αν προσθέσουμε και τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (5 έτη, ενώ για τα ομόλογα που επιστράφηκαν απέμεναν μόνο 2 έτη μέχρι το 2019), το κέρδος για τους ισολογισμούς των τραπεζών ήταν τελείως άκοπο και καθόλου αμελητέο. Ευγενικός χορηγός ο ελληνικός λαός, με επικεφαλής την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που πονάει όταν εφαρμόζει τα μνημόνια.
Παραπονεμένα δεν θα πρέπει να είναι ούτε τα αμερικανικά και βρετανικά φαντ που πρόσφεραν τον κύριο όγκο του «νέου χρήματος». Η απόδοση του 4,625% ήταν υψηλότατη για τις σημερινές συνθήκες της αγοράς. Το αντίστοιχο ισπανικό ομόλογο έχει απόδοση 0,3% και το πορτογαλικό 1,2%, για να μην αναφέρουμε το γερμανικό που έχει -0,2%.
Στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος μη πληρωμής. Αλλά οι ετήσιες αποπληρωμές της χώρας μας μέχρι το 2022, οπότε και λήγει το νέο ομόλογο, είναι σχετικά περιορισμένες (περίπου 5 δισ. τον χρόνο), με εξαίρεση το 2019 που είναι περίπου 12 δισ. Δεδομένου ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει συνολικά αποδεχτεί το μνημονιακό πλαίσιο, πρώτος στόχος του οποίου είναι η αποπληρωμή των ξένων δανειστών, το ρίσκο ήταν μικρό.
Εξάλλου το χρήμα είναι σχεδόν δωρεάν στις παγκόσμιες αγορές, μια και οι κεντρικές τράπεζες εδώ και χρόνια τυπώνουν τρισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ, έχοντας οδηγήσει τις αποδόσεις σε κατάρρευση και προκαλώντας χρηματιστηριακή έκρηξη, ιδίως στις ΗΠΑ, από όπου και οι περισσότεροι αγοραστές των ελληνικών ομολόγων.
Γιατί λοιπόν να μη διαθέσουν ένα σχετικά περιορισμένο ποσόν που θα έχει πολύ ευνοϊκή απόδοση, υπό την προστασία της τρόικα και με την ενθουσιώδη συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης; Χορηγός και πάλι ο ελληνικός λαός.
Η κυβέρνηση και ολόκληρο το μνημονιακό στρατόπεδο παραβλέπουν το βαρύ κόστος γιατί, λένε, επιστρέφουμε στην «κανονικότητα». Η ελληνική οικονομία ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και τα δύσκολα είναι πλέον πίσω μας. Λίγη προσοχή και ψυχραιμία δεν θα έβλαπτε.
Είναι γεγονός ότι η κρίση της ευρωζώνης έχει καταλαγιάσει. Από τη μια, επιβλήθηκε ανυποχώρητα η γερμανική συνταγή της λιτότητας, της περικοπής των μισθών, των ιδιωτικοποιήσεων και της απορρύθμισης των αγορών.
Η συνταγή συρρίκνωσε τα εισοδήματα και τη συνολική ζήτηση πετυχαίνοντας έτσι τη σταθεροποίηση. Από την άλλη, η ποσοτική χαλάρωση του κ. Ντράγκι σταδιακά βελτίωσε τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Ο συνδυασμός των δύο αυτών παραγόντων έχει επιτρέψει μια μικρή ανάκαμψη της ανάπτυξης και μια σχετική υποχώρηση της ανεργίας στην ευρωζώνη.
Αλλά η νέα Ευρώπη που αναδύεται δεν θα έχει καθόλου την «κανονικότητα» που ονειρεύονται οι Ελληνες μνημονιακοί. Δεν υπάρχει απολύτως καμία προοπτική σύγκλισης με άνοδο των εισοδημάτων και κοινή ευημερία. Αντιθέτως, έχουν εμφανιστεί τεράστιες δυνάμεις απόκλισης που προκαλούν αστάθεια και στο κέντρο και στην περιφέρεια.
Ο αδιαμφισβήτητος ηγεμόνας της Ε.Ε. είναι η Γερμανία, η οποία έχει επιβάλει το θεσμικό πλαίσιο που επιθυμεί στην ΟΝΕ. Η Ιταλία κρατιέται με δυσκολία στο ευρώ, αλλά και η Γαλλία δεν μπορεί να σταθεί οικονομικά μέσα στην ακόμη σκληρότερη ΟΝΕ.
Οσοι νομίζουν ότι η εκλογή Μακρόν σηματοδοτεί την επαναφορά της γαλλικής ισχύος και τη θεσμική αλλαγή της ΟΝΕ υπέρ της «αμοιβαιότητας», δεν καταλαβαίνουν καθόλου τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα του Μακρόν βρίσκεται απολύτως εντός των ορίων που έχει θέσει η Γερμανία.
Η γερμανική ηγεμονία έχει επίσης δημιουργήσει δύο τουλάχιστον περιφέρειες στην Ε.Ε. Η μια είναι της Κεντρικής Ευρώπης, με πρώτες την Πολωνία, την Τσεχία και την Ουγγαρία, οι οποίες έχουν αποκτήσει μια σχετική βιομηχανική υποδομή και λειτουργούν ως περιφερειακή προέκταση της γερμανικής οικονομίας. Η άλλη είναι του Νότου, δηλαδή η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, η οποίες έχουν αδύναμη βιομηχανία, υψηλή ανεργία και εξάγουν εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό προς τη Γερμανία και αλλού.
Η χώρα μας είναι ο πλέον αδύναμος κρίκος του Νότου, με δυσοίωνες προοπτικές. Η σταθεροποίηση που προέκυψε με τη γερμανική συνταγή είχε τεράστιο κοινωνικό κόστος και έπληξε βαριά τον παραγωγικό ιστό. Η «κανονικότητα» μέσα στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο θα περιλαμβάνει, στην καλύτερη περίπτωση, ανάπτυξη γύρω στο 2% και ανεργία που θα κινείται στο 15-20%.
Για τους δανειστές θα πρόκειται για επιτυχία, αφού θα αποπληρώνονται κανονικά. Για τον ελληνικό λαό και ειδικά για τη νεολαία θα είναι ιστορική καταστροφή.
Στο πλαίσιο αυτό, ο δρόμος για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δύσβατος. Δεν πρόκειται φυσικά να υπάρξει η αναπτυξιακή έκρηξη και το «συμπιεσμένο ελατήριο» που ονειρεύεται ο πρωθυπουργός.
Η στάση των δανειστών θα παραμείνει πολύ σκληρή, όπως έχει ήδη φανεί από την άρνησή τους να δοθεί ελάφρυνση του χρέους, ή να μπει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Το Τρίτο Μνημόνιο τελειώνει τον Αύγουστο του 2018. Αν τότε δεν υπάρχει η δυνατότητα τακτικού δανεισμού από τις αγορές, θα χρειαστεί επίσημη δανειακή στήριξη, άρα Τέταρτο Μνημόνιο, πράγμα που θα σημαίνει πολιτικό θάνατο.
Για την κυβέρνηση είναι αδήριτη ανάγκη να εξασφαλιστεί η τακτική έξοδος στις αγορές. Εδώ ακριβώς εντάσσεται το πενταετές ομόλογο. Το κόστος του είναι το αντίτιμο της πολιτικής επιβίωσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πειθαρχημένα όλα τα μνημονιακά μέτρα (απορρύθμιση, ιδιωτικοποιήσεις και σκληρή λιτότητα με περικοπές δαπανών και υψηλή φορολογία).
Θα επιδιώξει επίσης να κλείσει την τρίτη και όλες τις επόμενες αξιολογήσεις με όσο το δυνατόν λιγότερες τριβές. Θα δοκιμάσει, τέλος, και άλλες εξόδους στις αγορές, παρά το υψηλό τους κόστος, με την ελπίδα ότι οι συνθήκες θα έχουν κάπως εξομαλυνθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2018.
Το άμεσο πρόβλημά της θα είναι η χαμηλή ανάπτυξη σε συνδυασμό με το δημόσιο χρέος που πλέον έχει ύψος 326,5 δισ. και είναι καταφανώς μη βιώσιμο. Δεν θα βρίσκονται εύκολα αγοραστές για νέα ελληνικά ομόλογα, όσα επιπλέον χρήματα και αν πληρώσει η Ελλάδα, αν δεν υπάρχει η πλήρης κάλυψη της τρόικας, δηλαδή της Γερμανίας. Αρα η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι της πουν, με την ελπίδα ότι θα της φερθούν μεγαλόψυχα, ώστε να μη χρειαστεί νέο μνημόνιο.
Με αυτόν τον υπολογισμό ο Αλέξης Τσίπρας ίσως μπορέσει να συνθέσει ένα εκλογικό μήνυμα. Θα μπορέσει, για παράδειγμα, να ισχυριστεί ότι τα όσα απίθανα έλεγε μέχρι το καλοκαίρι του 2015 ήταν καλόπιστες «αυταπάτες», αλλά μόλις κατάλαβε την πραγματικότητα, έπραξε συνετά κρατώντας τη χώρα στην «Ευρώπη».
Εφάρμοσε –με πόνο– τα μνημόνια και εφαρμόζοντάς τα μας απάλλαξε από αυτά, άρα δικαιούται να ζητήσει ξανά την ψήφο του ελληνικού λαού. Ετσι κι αλλιώς στην ελληνική Βουλή δεν ακούγεται καμία εφικτή και αισιόδοξη εναλλακτική πρόταση. Η αξιωματική αντιπολίτευση φλυαρεί χωρίς στρατηγικό στόχο και ο κ. Μητσοτάκης δεν πείθει. Παρ’ όλα αυτά, η βουβή απέχθεια του ελληνικού λαού προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δίνει στη Ν.Δ. ένα ισχυρό πλεονέκτημα.
Το σημερινό πολιτικό σύστημα έχει δεσμεύσει τη χώρα σε ένα ιστορικό αδιέξοδο. Δεν είναι τυχαίο ότι η νεολαία απαξιώνει συνολικά την πολιτική. Απομένει να δούμε αν θα υπάρξει αξιόπιστη πολιτική πρόταση στον ελληνικό λαό από δυνάμεις εκτός Βουλής, οι οποίες αντιλαμβάνονται τον δρόμο που πρέπει να πάρει η Ελλάδα, αν θέλει να επιβιώσει.
________________________
* Ο Κώστας Λαπαβίτσας είναι Έλληνας οικονομολόγος, καθηγητής της Σχολής 
Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και πολιτικός.
πηγή: erensep.org