09/05/17

Στην τελευταία συνεδρίαση της γερμανικής βουλής έγινε ένας απολογισμός της θητείας της αλλά και μια έντονη προεκλογική αντιπαράθεση με το βλέμμα στραμμένο στην 24η Σεπτεμβρίου.


Στη σημερινή τελευταία συνεδρίαση του γερμανικού κοινοβουλίου πριν από τις εκλογές οι εκπρόσωποι των Κ.Ο. αξιοποίησαν την ευκαιρία για να κάνουν έναν απολογισμό για την τελευταία τετραετία με λιγότερο ή περισσότερο προεκλογικούς τόνους. Εμμένοντας στη γραμμή που ακολουθεί στην προεκλογική περίοδο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ απέφυγε κάθε ένταση στην ομιλία της. Αντιθέτως, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών άσκησαν έντονη κριτική στους Χριστιανοδημοκράτες. Υποστηρίζοντας την αναγκαιότητα της ευρωπαϊκής συνοχής ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατηγόρησε τον Β. Σόιμπλε ότι ως τα τέλη του 2016 επιδίωκε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Κοινές ευρωπαϊκές απαντήσειςΣτην ομιλία της η καγκελάριος Μέρκελ εξήρε τα επιτεύγματα της κυβέρνησής της στο εσωτερικό, για παράδειγμα στην κατάσταση στην αγορά εργασίας όπως και στον κοινωνικό τομέα και αναφέρθηκε επίσης σε μια σειρά από ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Αναφερόμενη στις πυρηνικές δοκιμές στη Β. Κορέα προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης και επέμεινε στην αναγκαιότητα μιας «ειρηνικής και διπλωματικής λύσης». Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συμβάλει και η ΕΕ. Η καγκελάριος ανακοίνωσε για το Σαββατοκύριακο σχετική συνάντηση ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στη Γερμανία.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η Ά. Μέρκελ επέμενε στην αναγκαιότητα μιας κοινής ευρωπαϊκής στάσης και ανακοίνωσε ότι στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο θα πρέπει να συζητηθεί η μελλοντική σχέση ΕΕ-Τουρκίας συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Παράλληλα όμως η καγκελάριος τόνισε ότι οι σχέσεις με την Άγκυρα είναι «στρατηγικής σημασίας».

Ο Σόιμπλε ήθελε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ


Σε αντίθεση με την Άγκελα Μέρκελ οι εκπρόσωποι των Σοσιαλδημοκρατών ανέδειξαν τις διαφορές που επικρατούσαν ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους. Τόσο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του SPD Τόμας Όπερμαν, όσο και η υπουργός Εργασίας Αντρέα Νάλες καταλόγισαν στην καγκελάριο ότι στάθηκε εμπόδιο στην εφαρμογή πολλών μεταρρυθμίσεων που αφορούσαν για παράδειγμα περιορισμούς στην αύξηση των τιμών των ενοικίων ή ακόμη και τη βελτίωση των ευκαιριών για τις γυναίκες στην αγορά εργασίας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Όπερμαν «η χώρα δεν χρειάζεται μια καγκελάριο που μιλά σοσιαλδημοκρατικά αλλά έναν καγκελάριο που ενεργεί σοσιαλδημοκρατικά.»

Στην παρέμβασή του ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επέκρινε την πρόθεση της καγκελαρίου να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες τα επόμενα χρόνια στο 2% του ΑΕΠ. Αντί αυτού θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις στις υποδομές και στην εκπαίδευση, οι οποίες θα θωρακίσουν το μέλλον της χώρας. Στη συνέχεια ο κ. Γκάμπριελ τόνισε την αναγκαιότητα για μια ριζική αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας. Ως παράδειγμα για αυτήν την αναγκαιότητα ο κ. Γκάμπριελ πρόβαλε την περίπτωση της Ελλάδας και τη γραμμή που ακολούθησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Ακόμη και στα τέλη του προηγούμενου χρόνου», ο Β. Σόιμπλε υποστήριζε σε συνάντησή τους, «πως η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από το ευρώ.» «Δόξα τω Θεώ», είπε ο Ζ. Γκάμπριελ απευθυνόμενος προς την Άγκ. Μέρκελ, «τον εμποδίσατε εσείς και άλλοι να συνεχίσει να ακολουθεί αυτή την πολιτική». Σε διαφορετική περίπτωση θα «τιναζόταν η Ευρώπη στον αέρα». Όπως, τέλος, επισήμανε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, η Γερμανία δεν είναι αυτή που πληρώνει για την ΕΕ αλλά αυτή που κερδίζει: «Εμείς είμαστε οι οικονομικά κερδισμένοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι η αλήθεια.»
Παναγιώτης Κουπαράνης/DW

Στην Αθήνα έρχεται την Πέμπτη το μεσημέρι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για διήμερη επίσκεψη– «Φρούριο» η πόλη για πάνω από ένα 24ωρο, σύμφωνα με το euronews...


Η Ευρώπη πρέπει να διέλθει από την διαδικασία δημοκρατικής ανοικοδόμησής της. Αυτή φράση συνοψίζει το πολιτικό μήνυμα που επιλέγει τέσσερις μήνες μετά την εκλογή του να εκπέμψει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Η επίσκεψη στην Αθήνα του δίνει την ευκαιρία για μια στρατηγική κίνηση υψηλότατου συμβολισμού. Στην σχεδιαζόμενη ομιλία από το αρχαίο βήμα της Πνύκας το απόγευμα της Πέμπτης (7 Σεπτεμβρίου) αναμένεται να μιλήσει για τη δημοκρατία και την Ευρώπη, να παρουσιάσει το δικό του όραμα για την ΕΕ μετά την κρίση και να τονίσει ότι ξεπερνώντας τον κίνδυνο απώλειας κυριαρχίας, η Ευρώπη είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα. 

Σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη, ο Εμανουέλ Μακρόν θα υποστηρίξει τις ήδη διακηρυγμένες θέσεις του για την εμβάθυνση της ευρωζώνης με έναν κοινό προϋπολογισμό και μια δημοκρατική διακυβέρνηση. Τον πρόεδρο της Γαλλίας θα συνοδεύουν ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ και η αρμόδια υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό.

Η γαλλική επιχειρηματική απόβαση


Στη γαλλική προεδρική αποστολή θα συμμετέχουν και 40 Γάλλοι επιχειρηματίες. Οι επαφές τους κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές για την τόνωση των διμερών εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Γαλλίας σε μια σειρά τομέων που αποτελούν προτεραιότητα για τους Γάλλους όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, οι βασικές υποδομές (δημόσια έργα – αυτοκινητόδρομοι), οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας – ύδρευση (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), οι μεταφορές (ειδικότερα τους σιδηροδρόμους), ο τομέας της υγείας και η καινοτομία. Δύο χρόνια μετά την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ, τον Οκτώβριο του 2015 που συνέπεσε με μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για το επιχειρείν στην Ελλάδα, το κλίμα το έδαφος για επενδύσεις εκτιμάται από γαλλικής πλευράς πως είναι πολύ πιο πρόσφορο.

Την Παρασκευή το πρωί στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οι Γάλλοι επιχειρηματίες καθώς περίπου 100 εκπρόσωποι του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τις θέσεις του Εμανουέλ Μακρόν και του Αλέξη Τσίπρα για το πώς θα επιτευχθεί η στροφή προς την ανάπτυξη καθώς και να τους θέσουν τα ερωτήματά τους.

Φρούριο η Αθήνα


Περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί θα κινητοποιηθούν στο πλαίσιο των ισχυρών μέτρων ασφαλείας που θα ισχύσουν για την επίσκεψη Μακρόν. Οι αστυνομικές Αρχές είναι σε συναγερμό, ενώ έχουν εδώ και πολλές ημέρες στενή συνεργασία με τις αντίστοιχες γαλλικές. Σε «κλοιό ασφαλείας» θα τεθούν, εκτός των άλλων, η Γαλλική Πρεσβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή που πρόκειται να επισκεφθεί ο κ. Μακρόν στις 8 Σεπτεμβρίου, καθώς και επιχειρήσεις γαλλικών συμφερόντων.

Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο Νοέμβριο είχε σημειωθεί τρομοκρατική επίθεση με χειροβομβίδα στην Γαλλική Πρεσβεία, ενώ διαδοχικές εμπρηστικές επιθέσεις έγιναν τον Φεβρουάριο στο Γαλλικό Ινστιτούτο, που βρίσκεται πολύ κοντά στα Εξάρχεια.

Καίριο στον τομέα της ασφάλειας, όπως τονίζουν αστυνομικές πηγές, είναι και το θέμα των μετακινήσεων του κ. Μακρόν. Οι δρόμοι από όπου πρόκειται να περάσει ο Γάλλος πρόεδρος θα κλείνουν από αρκετή ώρα πριν, ενώ θα γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος όλων ανεξαιρέτως των σημείων διέλευσης της αυτοκινητοπομπής από άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.

Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης του προέδρου της Γαλλίας στην Αθήνα


Λίγο μετά το μεσημέρι της Πέμπτης θα φτάσει στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Στις 13.30 θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα υπάρξει επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Θα ακολουθήσει συνάντηση των δύο ηγετών.
Αμέσως μετά, ο κ. Μακρόν θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Στις 19.00 ο κ.Macron θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Λόφο της Πνύκας όπου θα απευθύνει χαιρετισμό και ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας.

Στις 21.00 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα παραθέσει επίσημο δείπνο στον Γάλλο ομόλογό του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 10.00 ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Γαλλίας θα συναντηθούν με Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Οι ανεπίσημες επαφές και… το δείπνο με τη Μέρκελ


Το σφιχτό χρονοδιάγραμμα του προέδρου της Γαλλίας δεν θα του επιτρέψει πολλές παρεκτροπές, ωστόσο θα υπάρξουν. Ανεπίσημη επαφή χαρακτηρίζεται η συνάντηση που θα έχει με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, την Παρασκευή το πρωί. Αργότερα, θα έχει την ευκαιρία, για περιορισμένο χρόνο, να συναντηθεί με μέλη της γαλλικής παροικίας, πριν αναχωρήσει από την Αθήνα το απόγευμα της Παρασκευής, όχι όμως με προορισμό το Παρίσι. Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα περάσει το βράδυ της Παρασκευής στην γαλλική λουτρόπολη Εβιάν. Εκεί θα κλείσει την εβδομάδα του με μια συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, συνοδεία μελών του υπουργικού συμβουλίου και Γάλλων επιχειρηματιών.

Σύμφωνα με μια άτυπη γαλλο-γερμανική συνήθεια που τείνει να γίνει θεσμός, οι ηγέτες των δύο χωρών συναντώνται στην αρχή κάθε φθινοπώρου για να καθορίσουν την ατζέντα της νέας πολιτικής χρονιάς. Δύο εβδομάδες πριν στηθούν οι κάλπες στη Γερμανία, η φετινή συνάντηση έχει ξεχωριστή σημασία.

Η Μπριζίτ Μακρόν για δυο μέρες στην Αθήνα

 
Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα συνοδεύεται κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα από την σύζυγό του Μπριζίτ Μακρόν. Η κα Μακρόν θα ακολουθήσει ένα δικό της παράλληλο πρόγραμμα με επισκέψεις στις οποίες θα την συνοδεύουν η σύζυγος του Προεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, Βλασία Παυλοπούλου, και η σύντροφος του πρωθυπουργού Περιστέρα Μπαζιάνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επισκεφθεί το Βυζαντινό Μουσείο, θα γευματίσει στο Μουσείο της Ακρόπολης, θα κάνει βόλτα στην Αρχαία Αγορά αλλά και θα ξεναγηθεί στον Βράχο της Ακρόπολης.
Ελένη Κορόβηλα/euronews

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.