09/07/17

Οτιδήποτε χρησιμοποιείται για να αποσπάσει την προσοχή και να παραπλανήσει, στη λαϊκή γλώσσα το λένε «μπουζουριέρα». Είναι κάτι σαν κάλυψη ή προπέτασμα. Η μπουζουριέρα είναι μία από τις κλασικές λέξεις που χρησιμοποιούσε ο Νίκος Τσιφόρος...


του  Παναγιώτη Μαυροειδή (*)

Οτιδήποτε χρησιμοποιείται για να αποσπάσει την προσοχή και να παραπλανήσει, στη λαϊκή γλώσσα το λένε «μπουζουριέρα». Είναι κάτι σαν κάλυψη ή προπέτασμα. Η μπουζουριέρα είναι μία από τις κλασικές λέξεις που χρησιμοποιούσε ο Νίκος Τσιφόρος. Παράδειγμα: «ο λαχανάς στο λεωφορείο βάζει την εφημερίδα μπουζουριέρα για να φάει το πορτοφόλι του ανυποψίαστου συνεπιβάτη». Μια άλλη εκδοχή λέει ότι στην μπουζουριέρα κρύβουμε, παραχώνουμε, συνεπώς «μπουζουριάζουμε» κλοπιμαία.

Τα παραπάνω μας βοηθούν να αποκωδικοποιήσουμε το περίφημο άρθρο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, του οποίου την κληρονομιά θέλησε να διεκδικήσει από τη Φώφη και τους λοιπούς.

Υπάρχει και ως προς τι πολιτική συνέχεια μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ;

Ο Τσίπρας μίλησε για συγκεκριμένη κληρονομιά και η παρέμβασή του έχει όντως σημαντική πολιτική αξία.

Αν κάνουμε τον κόπο να διαβάσουμε το άρθρο θα δούμε ότι ο σημερινός πρωθυπουργός και αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ εκστασιάζεται για την ανακάλυψη από τον Ανδρέα και το ΠΑΣΟΚ της μεταπολίτευσης του τρίπτυχου:

«Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Απελευθέρωση».

Ως συνέχεια αυτού, καταλήγει- χρησιμοποιώντας λαθραία και ολίγον …Γκράμσι- πως:
«σήμερα είναι πολλοί εκείνοι, που κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα – συνέχεια του ΠΑΣΟΚ», ακριβώς επειδή σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναπιάνει το νήμα των στόχων της «εθνικής ανεξαρτησίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας».

Και καταλήγει με υπερηφάνεια:
«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείται σήμερα ως το κόμμα που έχει ξαναπιάσει το νήμα αυτών των στόχων, τότε η κατηγορία γίνεται δεκτή».

Δυστυχώς δεν έγινε ποτέ μια σοβαρή συζήτηση μέσα στην αριστερά για το περιβόητο τρίπτυχο του ΠΑΣΟΚ. Για αυτό και δεν αποφεύχθηκε αυτό για το οποίο περηφανεύεται σήμερα ο Τσίπρας, δηλαδή η νίκη του ΠΑΣΟΚισμού χωρίς ΠΑΣΟΚ ή μάλλον με ένα ΠΑΣΟΚ στη γωνία  σκουληκιασμένο, αφού πρώτα δηλητηρίασε και εξευτέλισε τα πάντα.

Οι τρείς γλυκόηχες πολιτικές έννοιες που εισήγαγε ηγεμονικά ο ΠΑΣΟΚισμός στην ελληνική πολιτική συζήτηση, αναπαρήγαγαν εντελώς επιλεκτικά πλευρές της ΕΑΜικής παράδοσης, αλλά κυρίως αντιστοιχούσαν και ανέπτυσσαν μια ευρύτερη πολιτική συλλογιστική και ματιά πάνω στις κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες.

Στέριωσαν πάνω στην αδυναμία της παραδοσιακής κομμουνιστικής αριστεράς να μιλήσει για τη δημοκρατία ή την πατρίδα ως πεδίο του αγώνα χειραφέτησης της εργατικής τάξης σε κάθε χώρα, κυρίως όμως πάνω στην καταθλιπτική κυριαρχία της εθνικής υπερταξικής λογικής σε βάρος μιας ανεξάρτητης εργατικής οπτικής στα ζητήματα αυτά και αντικαπιταλιστικής πολιτικής με κομμουνιστικό ορίζοντα.

Και οι τρεις αυτές γλυκόηχες πολιτικές έννοιες, δεν ήρθαν για να θεραπεύσουν τον δήθεν «οικονομισμό» της αριστεράς, καθότι στην ουσία ουδέποτε κυριάρχησε μια τέτοιου είδους στρέβλωση στην κομμουνιστική αριστερά στην Ελλάδα (πέραν μικρών ομάδων της).

Το αθώο και εύηχο σύνθημα «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» που εισήγαγε δημαγωγικά ο Ανδρέας και κυριαρχεί σήμερα σε πολλούς πολιτικούς χώρους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η ναζιστική Χρυσή Αυγή, έχει μια «πλατύτητα» και «ασάφεια», που πλάθουν ένα πολύ σαφές νόημα: «Όλοι οι Έλληνες μαζί».

Για την Ελλάδα ρε γαμώτο… Το ενάντια σε ποιόν ποικίλει. Μια μόνο εκδοχή του είναι το «ενάντια στους ξένους». Μα και αυτή η έννοια του «ξένου» έχει πολλές όψεις. Είναι ενδεχομένως γενικώς οι Αμερικανοί ή οι Γερμανοί. Μπορεί να είναι όμως και οι Αλβανοί, οι Πακιστανοί, οι πρόσφυγες. «Ξένοι» δεν είναι και αυτοί;

«Όλοι οι Έλληνες μαζί» λοιπόν, «ενάντια στα μνημόνια» ή -για να μιλήσουμε για τα σημερινά δρώμενα- «όλοι μαζί για την Ελλάδα της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της προσέλκυσης επενδύσεων».

Ο άνεργος του Περάματος, αγκαλίτσα με τον εφοπλιστή.

Ο απολυμένος του Κεράνη εργαζόμενος επειδή διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας, μαζί με τα αφεντικά τοποτηρητές της Philip Morris (ΚΕΡΑΝΗΣ).

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην αποκομιδή απορριμμάτων στους Δήμους, μαζί με τους κηφήνες του «τοπικού» κράτους που σιτίζονται από τα ΕΣΠΑ για να μοιράζουν δίκαια την αθλιότητα.
Κάθε ουσιαστικό έχει πάντα μια κύρια νοηματοδότηση. Τα επίθετα μπορεί να την τονίζουν αλλά δεν την αναιρούν. Οι λέξεις, η «γλώσσα», δεν είναι ποτέ ουδέτερα στοιχεία.

Άλλο να μιλάς κανείς για «ατύχημα», άλλο για «έγκλημα». Άλλο φορτίο έχει η έννοια «επιχειρηματικό κίνητρο», άλλο η «κρατική επιδότηση εργοδοτών». Άλλο οι «κοινωνικοί εταίροι» και άλλο η «ταξική συνεργασία». Άλλη έννοια το «έθνος» ή ο «λαός» γενικά, άλλο η «εργατική τάξη», «αστική τάξη» ή άλλα κοινωνικά στρώματα.

Η παράδοση που θέλει την αριστερά να προσθέτει απλά επίθετα στα ουσιαστικά/ λέξεις/έννοιες που πλασάρουν οι αστικές δυνάμεις, είναι γνωστή και τελικά αποτυχημένη.

«Αλλαγή» έλεγε το ΠΑΣΟΚ «πραγματική αλλαγή» απαντούσε το ΚΚΕ.

«Ανάπτυξη» έλεγε η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ, «ανάπτυξη νέου τύπου» απαντούσε το ΚΚΕ.«Παραγωγική ανασυγκρότηση» επαγγέλλεται ο ΣΕΒ, «φιλολαϊκή παραγωγική ανασυγκρότηση» ονειρεύονται άλλοι.

Λεπτομέρειες; Κάθε άλλο! Η πολιτική γλώσσα έχει τεράστια σημασία. Εμπεριέχει ιδεολογικά στοιχεία και κοινωνικούς ταξικούς καθορισμούς.

Τα αστικά και μικροαστικά κόμματα είναι μάγοι στην ύφανση και την τοποθέτηση της σχετικής μπουζουριέρας, μέσω της αντίστοιχης γλώσσας και ορολογίας.

Ως προς αυτό, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ασφαλώς και έχουν σχέση ιστορικής, πολιτικής και ιδεολογικής συνέχειας, παρά τις όποιες διαφορές στις κοινωνικές εκπροσωπήσεις και την ιστορική διαδρομή.

Το τρίπτυχο του ΣΥΡΙΖΑ, δε σημαίνει τίποτα περισσότερο παρά τούτο μόνο:
• Απολυταρχία του ευρωπαϊκού και ελληνικού κεφαλαίου, σε βάρος του κόσμου της εργασίας και κάθε έννοιας λαϊκής κυριαρχίας,
• κοινωνικός κανιβαλισμός, ειδικά σε βάρος της νεολαίας
• εργοδοτικός δεσποτισμός και πολιτικός ολοκληρωτισμός
Το ερώτημα επομένως αφορά όσους καλούνται να αφαιρέσουν τις μπουζουριέρες για να φανεί «ο βασιλιάς γυμνός».
___________________________________________

(*) Ο Παναγιώτης Μαυροειδής, είναι κορυφαίο στέλεχος της κομμουνιστικής αριστεράς, μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και υποψήφιος ευρωβουλευτής και βουλευτής στην Αττική με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αρθρογραφεί στον ιστοχώρο pandiera.gr και άλλες ιστοσελίδες του χώρου..
 (πηγή: pandiera.gr)

Ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Βόρεια Κορέα δεν είναι η πρώτη μας επιλογή, όμως θα δούμε πως εξελίσσεται η κατάσταση, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ διεμήνυσε εάν τα ΗΕ δεν επιβάλουν κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, έχει έτοιμο εκτελεστικό διάταγμα.

Ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Βόρεια Κορέα δεν είναι η πρώτη μας επιλογή, όμως θα δούμε πως εξελίσσεται η κατάσταση, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εποικοδομητική τηλεφωνική επικοινωνία, όπως είπε χαρακτηριστικά με τον Κινέζο ομόλογο του Σι Τζινπίνγκ, στην οποία συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα μετά την κλιμάκωση των προκλήσεων από την Πιονγκγιάνγκ.

«Είχαμε μία πολύ καλή τηλεφωνική επικοινωνία. Διήρκεσε αρκετή ώρα. Ο πρόεδρος Σι θέλει να πάρει πρωτοβουλία. Θα δούμε εάν θα το κάνει. Δεν θα ανεχθούμε αυτό που συμβαίνει με τη Βόρεια Κορέα. Πιστεύω ότι ο Σι συμφωνεί μαζί μου 100%. Δεν ανέχεται άλλο αυτό που γίνεται.»
Δημοσιογράφος: «Κ. πρόεδρε, σκέφτεστε την στρατιωτική επέμβαση;»

Ντόναλντ Τραμπ:«Θα δούμε τι συμβαίνει. Σίγουρα δεν είναι η πρώτη μας επιλογή αλλά θα δούμε τι συμβαίνει.»

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνούτσιν διεμήνυσε εάν τα Ηνωμένα Έθνη δεν επιβάλουν κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, έχει έτοιμο εκτελεστικό διάταγμα επιβολής κυρώσεων σε οποιαδήποτε χώρα συναλλάσσεται με την Πιονγκγιάνγκ.
euronews

 Με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων της Αθήνας, αποφάσισε τη συμμετοχή της στην απεργία των εργαζομένων των Πρακτορείων Διανομής Τύπου την Πέμπτη.


 Η Ανακοίνωση των Διοικητικών Συμβουλίων

- ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
- ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
- ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
- ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΠΗΤ, της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ αποφάσισαν την κήρυξη εικοσιτετράωρης απεργίας από τις 06:00 της Πέμπτης, 7 Σεπτεμβρίου 2017 έως τις 06:00 της Παρασκευής, 8 Σεπτεμβρίου 2017, σε όλες τις έντυπες εκδόσεις και τη συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις στο Πρακτορείο Διανομής Τύπου «Άργος» καθώς και στα Τυπογραφεία, σε ένδειξη έμπρακτης συμπαράστασης στους συναδέλφους μας των πρακτορείων ζητώντας:

·    Να μη μείνει κανένας εργαζόμενος του πρακτορείου διανομής τύπου «Ευρώπη» στο δρόμο.
·    Να μη δημιουργηθεί μονοπώλιο στο χώρο της διανομής.
·    Την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας των συναδέλφων με όλα τα εργασιακά τους δικαιώματα.
·    Την διάσωση, τη διεύρυνση και την αυτονομία του ΕΔΟΕΑΠ ως αυτοδιοικούμενου φορέα κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς αλλοίωση του χαρακτήρα και του περιεχομένου του, ως προϋπόθεση για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της δημοσιογραφικής λειτουργίας και τη διασφάλιση του αγαθού της Ενημέρωσης.
·    Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων.
·    Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους με ίσα δικαιώματα.

    Τα Δ.Σ. των Ενώσεων δηλώνουν ότι θα σταθούν αλληλέγγυα στον αγώνα των συναδέλφων εργαζομένων των πρακτορείων για την διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και δηλώνουν την ετοιμότητά τους για κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, ώστε να διασφαλιστούν οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα για το σύνολο των εργαζομένων στα Μ.Μ.Ε. απέναντι σε κάθε μορφή εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
 

Μνημόνιο συνεργασίας για την επιτάχυνση της κατασκευής της «Σιδηροδρομικής Εγνατίας», υπέγραψαν χθες στην Καβάλα οι υπουργοί μεταφορών Ελλάδας και Βουλγαρίας με την παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών Αλέξη Τσίπρα και Μπόικο Μπορίσοφ... 


Ιστορική με τεράστια στρατηγική, οικονομική, εμπορική και γεωπολιτική αξία χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας για τη σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, στην Καβάλα, και μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ επισήμαναν ότι ο ελληνοβουλγαρικός άξονας συνεργασίας διευρύνεται, καθώς στις 3 Οκτωβρίου θα συναντηθούν στη Βάρνα οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και ο πρόεδρος της Σερβίας.

Στον τομέα της ενέργειας «ανοίγουμε νέους ορίζοντες για τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, όπως φαίνεται και από τις επαφές των υπουργών ενέργειας των δυο χωρών, καθώς προχωράμε πολύ γρήγορα τον άξονα IGB», υπογράμμισε επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας. Στον τομέα των μεταφορών «εργαζόμαστε από κοινού, αναδεικνύονται νέες ευκαιρίες και προοπτική για τις εμπορικές σχέσεις και την οικονομική άνθηση των δύο χωρών», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. Ουσιαστική και η συνεργασία μας στο ζητήματα ασφαλείας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός με αιχμή την προσφυγική κρίση και τόνισε πως οι δυο χώρες κατάφεραν να ανοίξουν το διάλογο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Δεν θα ήταν υπερβολή να πω πως μετά τη Σύνοδο (σ.σ. την τριμερή των δύο χωρών με την Σερβία) τον περασμένο Ιούλιο, αποκτάται και μια περιφερειακή δυναμική, γύρω από τον άξονα Ελλάδας- Βουλγαρίας», δήλωσε ο Αλέξης Τσιπρας.
 
Η συμφωνία που υπογράφηκε αφορά τη σιδηροδρομική διασύνδεση τριών σημαντικών λιμανιών της Ελλάδας της Αλεξανδρούπολης της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης με τρία βασικά λιμάνια της Βουλγαρίας, είπε ο κ Τσίπρας τονίζοντας ότι πρόκειται για συμφωνία ιστορικής και γεωπολιτικής σημασίας.

 Η συμφωνία σιδηροδρομικής διασύνδεσης


Η υπογραφή της συμφωνίας για τη νέα σιδηροδρομική σύνδεση υπογράφηκε στο ιστορικό ξενοδοχείο «Ιμαρέτ», στην παλιά πόλη της Καβάλας, στη χερσόνησο της Παναγίας, και την εκδήλωση παρακολουθήσαν πολλοί εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, δημάρχους της περιοχής, αντιπεριφερειάρχες και πολλούς εκπροσώπους των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων.

Η σιδηροδρομική αυτή γραμμή θα συνδέει τρία λιμάνια της Ελλάδας (Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης) με τρία λιμάνια της Βουλγαρίας (Μπουργκάς, Βάρνας και Ρούσε στον ποταμό Δούναβη). Το έργο αυτό δίνει αναπτυξιακή πνοή στις περιοχές διέλευσης, αναπτύσσει τις εμπορευματικές μεταφορές και συμπεριλαμβάνει τα logistics center των Λιμανιών διέλευσης, αποτελεί ισχυρό μοχλό ανάπτυξης και διευκόλυνσης ροών στην ευρύτερη περιοχή, αποτελεί σημαντικό τμήμα των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφοράς και αποδεικνύει τις δυνατότητες συλλογικής δραστηριοποίησης των Βαλκανικών χωρών και των χωρών μελών της ΕΕ.

Η συνέντευξη Τύπου Αλέξη Τσίπρα και Μπόικο Μπορίσοφ


Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.