09/10/17

Βολές της αντιπολίτευσης για την συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στην 82η ΔΕΘ...


ΝΔ: Θράσος Τσίπρα στη ΔΕΘ, δεν έδωσε καμία απάντηση στους πολίτες


Πυρά κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε η ΝΔ μετά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ. «Καμία απάντηση δεν έδωσε ο κ. Τσίπρας στα πραγματικά ερωτήματα των Ελλήνων» τονίζει η ΝΔ και προσθέτει: «Για μια ακόμη φορά ο κ. Τσίπρας απέδειξε με το θράσος του ότι είναι αστείο να φοράει το κοστούμι σοβαρού πρωθυπουργού».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΝΔ έχει ως εξής:

«Καμία απάντηση δεν έδωσε ο κ. Τσίπρας στα πραγματικά ερωτήματα των Ελλήνων.

»Ειδικά για τα 100 δις που φόρτωσε στους πολίτες, τους νέους φόρους και τις περικοπές των συντάξεων, τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, τα capital controls, τις ομαδικές απολύσεις, τη γενιά των 360 ευρώ, τη μείωση του αφορολόγητου, τις εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές, τα τεράστια χρέη του Κράτους στους ιδιώτες, την κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων, την έλλειψη συνθηκών ασφάλειας των πολιτών, την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, τη διαπλοκή, τις συζητήσεις του Υπουργού Άμυνας με ισοβίτη για ναρκωτικά, και τέλος, τις Πανελλήνιες εξετάσεις που θα καταργούσε.

»Για μια ακόμη φορά ο κ. Τσίπρας απέδειξε με το θράσος του ότι είναι αστείο να φοράει το κοστούμι σοβαρού πρωθυπουργού».

ΠΑ.ΣΟ.Κ. : Η κοροϊδία συνεχίζεται, αλλά το ψέμα έχει κοντά ποδάρια»


Αφού ο κ. Τσίπρας χθες αποπειράθηκε να παρουσιάσει τον Παράδεισο του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα ξανάρχισε τις υποσχέσεις, δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ για την συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.

«Διαβεβαιώνει ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο, ενώ έχει υπογράψει μνημόνιο ως το 2060 και έχει εκχωρήσει για 99 χρόνια την δημόσια περιουσία.

Η κοροϊδία συνεχίζεται, αλλά το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» αναφέρει ο κ. Χρηστίδης.

Ποτάμι: Ο κ. Τσίπρας θέλει να συνεχίσει το εμπόριο ελπίδας


«Αφού στον κ. Τσίπρα τελείωσαν οι υποσχέσεις για επαναδιαπραγματεύσεις, μείωση χρέους και κακοί Ευρωπαίοι, άρχισε να χρησιμοποιεί νέες λέξεις γι αυτόν, όπως επιχειρηματικότητα, επενδύσεις, καινοτομία. Αντιλαμβάνεται αυτές τις έννοιες ως συνθήματα. Την ίδια ώρα που μιλάει για επιχειρηματικότητα και επενδύσεις, κορυφαίοι υπουργοί του βάζουν συνεχώς τρικλοποδιές στις μεγάλες επενδύσεις και δεν χάνουν ευκαιρία να δείχνουν τις ιδεολογικές τους αγκυλώσεις», αναφέρει το Ποτάμι για την συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.

«Μιλά για «διορθώσεις» και υπόσχεται παροχές και ελαφρύνσεις το 2019, όταν όλοι γνωρίζουν ότι θα αναγκαστεί να πάρει νέα μέτρα, τα οποία έχει ήδη ψηφίσει. Θέλει όμως να συνεχίσει το εμπόριο ελπίδας, το οποίο τον έφερε στην εξουσία. Εσχάτως υιοθέτησε το προφίλ του σοσιαλδημοκράτη, ενώ συγκυβερνά αγκαλιά με την ακροδεξιά. Όσο και αν προσπαθεί να πείσει ότι άλλαξε, παραμένει ο ίδιος Τσίπρας», αναφέρει το Ποτάμι.

Β. Λεβέντης: Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει τα ωραία λόγια και τις παχιές κουβέντες


Κριτική τον Αλέξη Τσίπρα για την ομιλία του στην ΔΕΘ άσκησε ο Βασίλης Λεβέντης σε συνέντευξή του στον Σκάι.

"Συνεχίζει τα ωραία λόγια, τις παχιές κουβέντες, όπως και πριν από ένα χρόνο. Είπε ότι η κυβέρνησή του έκανε και δίκαια πράγματα, δεν είπε όμως πόσα άδικα έχει κάνει και σίγουρα είναι πολλά, όπως κόψιμο συντάξεων, ΕΚΑΣ, συντάξεις χηρείας και πολλά άλλα" σχολίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων. Ο κ. Λεβέντης υποστήριξε ακόμη ότι "ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Μητσοτάκης μπορούν μόνοι τους να οδηγήσουν την χώρα προς την έξοδο από τα μνημόνια. Η χώρα χρειάζεται μια συμπόρευση από 3-4 κόμματα για να μπορέσει να γυρίσει σελίδα. Φυσικά, κάποιοι, όπως η ΝΔ ονειρεύονται αυτοδυναμίες, αυτά είναι όνειρα θερινής νυκτός. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ο κ. Μητσοτάκης θα το χρωστάει στην κ. Γεννηματά που ψήφισε το μπόνους των 50 εδρών".

ΔΗΜΑΡ: Ο ΣΥΡΙΖΑ την χώρα με το ένα πόδι εκτός ευρωζώνης και Ε.Ε.


Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να κατανοήσει ότι η κεντροαριστερά έχει αυτοδύναμη στρατηγική με στόχο έναν ισχυρό προοδευτικό φορέα, αναφέρει η ΔΗΜΑΡ σχολιάζοντας την συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.

«Σήμερα μάθαμε από τον κ. Τσίπρα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δημιουργήσει ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον καθώς μόλις πρόσφατα ο ίδιος ανακάλυψε την επιχειρηματικότητα. Είναι φανερό ότι δεν έχει ακούσει τίποτα για την υπερφορολόγηση και το άδικο ασφαλιστικό που επιδεινώθηκαν με την κυβέρνηση του και πνίγουν την υγιή επιχειρηματικότητα. Εδώ ισχύει το «αφού δεν συμφωνεί η πραγματικότητα μαζί του, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα».

Χαρακτήρισε το κόμμα του ως το ρεύμα του αριστερού ευρωπαϊσμού, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 με τις αυταπάτες και το δημοψήφισμα οδήγησε την χώρα με το ένα πόδι εκτός ευρωζώνης και Ε.Ε.

Ο επικεφαλής της ΤτΕ, σε άρθρο του στα Νέα με τίτλο "Το μέλλον της ευρωζώνης και η Ελλάδα" τονίζει οτι η χώρα έχει δρόμο να διανύσει για να σταθεί στα πόδια της χωρίς βο.ήθεια και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών μετά το τέλος του προγράμματος..


Η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής σε μακροχρόνιο ορίζοντα θα εξασφαλίσει απρόσκοπτη πρόσβαση στις αγορές. Κρίσιμο να αποφευχθούν τα σφάλματα του παρελθοντος. Το ζήτημα του χρέους και η ανάγκη δέσμευσης των κομμάτων.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα για να επιστρέψει στην κανονικότητα περιγράφει ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας.

Οπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Στουρνάρας:

«Τα τελευταία επτά χρόνια, παρά τα λάθη και τις οπισθοδρομήσεις που έγιναν και εξηγούν, σε μεγάλο βαθμό, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα-μέλος της ευρωζώνης που παραμένει σε πρόγραμμα, έχει επιτευχθεί πρωτοφανής, για τα χρονικά της ΕΕ αλλά και του ΟΟΣΑ, διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών...».

«...Επιπλέον έχει διαμορφωθεί ισχυρή πολιτική συναίνεση υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα όχι μόνο είναι υπέρ του ευρώ, αλλά και έχουν ψηφίσει στη Βουλή μέτρα, πολλές φορές με βαρύ κοινωνικό κόστος, για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Αυτά τα μέτρα αύξησαν την αξιοπιστία της Ελλάδας απέναντι στην ευρωζώνη, η οποία στην ουσία επιτεύχθηκε με τις σημαντικές θυσίες του ελληνικού λαού μετά το 2010. Οι θυσίες αυτές υποδηλώνουν ανάληψη ευθύνης έναντι των κινδύνων που ανέλαβε η ευρωζώνη και, σε πολύ μικρότερο βαθμό, η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα μέσω του ΔΝΤ, με τα δάνεια που χορήγησαν στην Ελλάδα.

Ωστόσο, έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της χωρίς βοήθεια και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Αυτό θα γίνει εάν η χώρα αποκτήσει πιστοληπτική διαβάθμιση τέτοια που να μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της με επιτόκια συμβατά με τη βιωσιμότητά του, και οι τράπεζες να έχουν επαρκείς εξασφαλίσεις ώστε να μπορούν να αναχρηματοδοτηθούν πλήρως από τον κανονικό μηχανισμό αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ (και όχι μόνο από τον έκτακτο - ELA).

Πρώτο, αλλά καταλυτικό, βήμα γι’ αυτό είναι η έγκαιρη περάτωση της τρίτης αξιολόγησης. Αυτό θα βελτιώσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη και τη δυνατότητα βιώσιμης πρόσβασης στις αγορές. Το γεγονός μάλιστα ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά να γίνουν στους τομείς των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών, σημαίνει ότι η δυνατότητα αύξησης του δυνητικού προϊόντος της οικονομίας σε μόνιμη βάση είναι σημαντική. Αυτό που έχει επιτευχθεί τα προηγούμενα επτά χρόνια είναι μόνο η αρχή ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου που βασίζεται σε υγιή θεμελιώδη μεγέθη και υψηλότερη ανταγωνιστικότητα. Για παράδειγμα, χρειαζόμαστε ακόμη μεγαλύτερη οικειοποίηση με τις ιδιωτικοποιήσεις. Με τις συνεργασίες δημόσιου - ιδιωτικού τομέα ακόμα και σε τομείς που μέχρι σήμερα θεωρούνται ταμπού, όπως το Ασφαλιστικό, η Υγεία, η Παιδεία.

Αρκετές ακόμα μεταρρυθμίσεις π.χ. στην αγορά ενέργειας, στην αγορά προϊόντων, υπηρεσιών και σε ορισμένα επαγγέλματα, για να αυξηθεί η παραγωγικότητα και να μειωθεί το κόστος των προϊόντων και των υπηρεσιών για τον καταναλωτή. Αξιολόγηση των δομών του δημόσιου τομέα. Μέτρα για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση. Μέτρα για τη γρήγορη απονομή της Δικαιοσύνης. Πλήρη σεβασμό στην ανεξαρτησία των θεσμών. Ενθάρρυνση και παροχή κινήτρων για συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, προκειμένου να προωθηθεί η καινοτομία και η μετάβαση στην οικονομία της γνώσης.

Και, βεβαίως, απομένει να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το πρόβλημα των λεγόμενων στρατηγικών κακοπληρωτών, που αποτελούν τροχοπέδη όχι μόνο στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος αλλά και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Μεγάλο ζητούμενο σήμερα είναι η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, προκειμένου να καλυφθεί το μεγάλο επενδυτικό κενό, με έμφαση στους πιο παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.

Δεύτερο, υπάρχει το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, όπου, κατά τα συμφωνηθέντα στο Eurogroup, οι εταίροι αναμένεται να αναλάβουν πρωτοβουλία, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για μια ήπια αναδιάρθρωση του χρέους, όπως, για παράδειγμα, η μετάθεση της μέσης σταθμικής διάρκειας αποπληρωμής των τόκων των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) κατά 8½ χρόνια τουλάχιστον.

Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι αυτό μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους, ακόμη και αν τα πρωτογενή πλεονάσματα της γενικής κυβέρνησης διατηρηθούν στο 3,5% του ΑΕΠ μόνο μέχρι το 2020 (η συμφωνία προβλέπει ότι θα διατηρηθούν στο 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022) και μειωθούν στο 2,0% μετά. Αυτές οι δύο προτάσεις, εφόσον υιοθετηθούν, είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσουν τόσο την ανάκαμψη της οικονομίας όσο και το αξιόχρεο της χώρας, περισσότερο μάλιστα εάν ο δημοσιονομικός χώρος που απελευθερώνεται, ύψους 1,5% του ΑΕΠ, χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της φορολογίας στην εργασία και το κεφάλαιο. Αυτή η πρόταση ήπιας αναδιάρθρωσης του χρέους είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, ενώ για τους εταίρους της συνεπάγεται ελάχιστο μόνο κόστος.

Τα παραπάνω θα ανοίξουν τον δρόμο για την ένταξη των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οποίο με τη σειρά του θα διευκολύνει την διατηρήσιμη πρόσβαση στις αγορές και θα στηρίξει περαιτέρω την οικονομική ανάκαμψη. Αυτό θα θέσει σε κίνηση έναν νέο ενάρετο κύκλο που θα σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, ενώ θα ενθαρρύνει την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες, την επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, και, σε τελευταίο στάδιο, την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Τρίτο, υπάρχει το ζήτημα της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής στον μακροχρόνιο ορίζοντα, που θα εξασφαλίζει απρόσκοπτη πρόσβαση στις αγορές, και αποφυγή επανάληψης των σφαλμάτων του παρελθόντος που οδήγησαν την Ελλάδα στο επίκεντρο της κρίσης της ευρωζώνης το 2010. Είναι σαφές ότι εδώ απαιτείται η δέσμευση όλων των πολιτικών κομμάτων που τάσσονται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τον Ιούλιο του 2012, όταν εμφανίστηκαν φυγόκεντρες δυνάμεις που σχετίζονταν με την ελληνική κρίση και απείλησαν την ευρωζώνη, είπε στο Λονδίνο την ιστορική φράση «θα κάνει η ΕΚΤ ό,τι απαιτείται (whatever it takes)», έδωσε το καλό παράδειγμα που ενδεχομένως οι αρχηγοί των ελληνικών πολιτικών κομμάτων χρειαστεί να μιμηθούν εάν και εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο».
euro2day

Αισιόδοξος για την επίτευξη δημοσιονομικού περιθωρίου μέσω της υπεραπόδοσης στόχων δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή στο πλαίσιο της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης...


Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του είναι η ανάδειξη της Ελλάδας της παραγωγής, της δημιουργίας και του μόχθου, μίλησε για την προοπτική να ξεφύγει η χώρα από τη σκληρή επιτροπεία των μνημονίων, με αλλαγή μείγματος πολιτικής υπέρ των πιο αδυνάμων - Γνωστοποίησε ότι άμεσα θα συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο και η κυβέρνηση θα πάρει τις συλλογικές εκείνες αποφάσεις, θα κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις «για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, αν και για την καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης, όπως είπε, δεν ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας με νόημα ότι το πρόβλημα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι ακριβώς η αβεβαιότητα από τη στάση του Ταμείου.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας της κυβέρνησής του, δηλαδή το 2019, όταν, όπως χαρακτηριστικά είπε, η χώρα θα βρίσκεται «μέσα στο λιμάνι και όχι εν πλω, σε τρικυμία».

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός:


Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε αρχικά το σχέδιό του για την ελάφρυνση των φτωχότερων στρωμάτων. Όπως είπε, μέσω της υπεραπόδοσης στόχων τα έτη 2016 και 2017 και του περιορισμού της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, δίνεται η δυνατότητα αισιοδοξίας όχι μόνο για επίτευξη των στόχων, αλλά και για δημοσιονομικό περιθώριο.

Και από το 2019 εν τέλει, συνέχισε, θα δοθεί η δυνατότητα για τις αναγκαίες διορθώσεις που θα ελαφρύνουν πρωτίστως όσους έχουν επιβαρυνθεί από την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή. «Αυτός είναι ο στόχος μας και είμαστε αποφασισμένοι να τον προχωρήσουμε», σημείωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός εκφράζοντας συγχρόνως την πεποίθησή του ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιθυμεί να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

«Η δυνατότητα αυτή εξαρτάται από τη δυνατότητα να έχουμε δημοσιονομικό χώρο και να έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που είναι αρκετά αυστηροί και έχουν καταγραφεί στο μεσοπρόθεσμο», δήλωσε ο κ. Τσίπρας αναφορικά με τη δυνατότητα να δοθούν φορολογικές ελαφρύνσεις ή έκτακτο επίδομα συνταξιούχων τα Χριστούγεννα.

«Θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο του 3,5% του πλεονάσματος, προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες διορθώσεις από το 2019 και μετά. Πέραν αυτών που ήδη έχουμε προβεί – και αναφέρομαι στην ψήφιση των λεγόμενων αντιμέτρων για το 2019 και το 2018 που είναι 1% του ΑΕΠ σε παροχές κοινωνικής στήριξης το 2019 και 1% του 2020 σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Το 2016, είχαμε μια εκπληκτική υπεραπόδοση και μία από τις αιτίες που καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις απαιτήσεις ορισμένων από τους δανειστές μας. Και το 2017 είχαμε μια θετική υπέρβαση κοντά στο 1 δις κατά το πρώτο επτάμηνο. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί κατά το επόμενο διάστημα αλλά η γενική εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε πάνω από τον στόχο και θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύναμους», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είμαστε αποφασισμένοι το επόμενο διάστημα να βρεθούμε δίπλα στον κόσμο της παραγωγής», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ιδίως δε στον χώρο της μεταποίησης, όπως είπε. «Βλέπω μια Ελλάδα δημιουργική που αν επενδύσει στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, μπορεί να κάνει θαύματα», πρόσθεσε με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι αυτήν την Ελλάδα θα την ενισχύσει η κυβέρνηση αυτή.

«Η κυβέρνηση είναι φιλική προς την υγιή επιχειρηματικότητα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι κατηγορούν την κυβέρνηση εκείνοι που έχουν συνδέσει, όπως είπε, το όνομά τους με την μεγαλύτερη αποεπένδυση που έγινε ποτέ. «Το 2016 έγινε ρεκορ σε άμεσες ξένες άμεσες επενδύσεις με το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2009. Το 2017 αναμένεται να πάμε σε ακόμη μεγαλύτερο ρεκόρ», υπογράμμισε.

«Κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια να πολεμήσουμε παθογένειες όπως η γραφειοκρατία και η καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων που δεν έγιναν όμως κατά τη δική μας θητεία. Η διαφορά μας με τη νεοφιλελεύθερη άποψη είναι ότι εμείς θέλουμε υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον να προστατεύσουμε τις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον. Αν καταστρέψουμε το περιβάλλον και το ανθρώπινο κεφάλαιο δεν θα έχουμε παραγωγή στη χώρα», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για τη φορολογία των επιχειρήσεωων, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της φορολογίας πέραν την ήδη ψηφισμένων μέτρων.

Αν τελικώς, όπως εξήγησε, η υπεραπόδοση στόχων αποδειχθεί σημαντικότερη – πράγμα καθόλου απίθανο, καθώς συνέβη ήδη το 2016, όπως παρατήρησε -, τότε ο δημοσιονομικός χώρος θα οδηγηθεί στοχευμένα σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Πολλώ μάλλον που, κατά κοινή εκτίμηση, όπως ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, ήταν «οριακή» η επιβάρυνση κάποιων στρωμάτων από τη φορολογία κατά τη διάρκεια της κρίσης. Στην ίδια απάντηση θύμισε εξάλλου απόσπασμα από την ομιλία του στην Πνύκα για τη μετατροπή της Νομισματικής Ένωσης σε Οικονομική, και με φορολογική σύγκλιση.

«Εμείς μόνο να κερδίσουμε έχουμε όταν η Ελλάδα γίνεται μήλον της έριδος ανάμεσα σε επενδυτικές στρατηγικές», ανέφερε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για την τοποθέτηση του προέδρου Μακρόν σχετικά με τον περιορισμό των μη ευρωπαϊκών επενδύσεων.

Η πρωτοβουλία του προέδρου Μακρόν δεν μας ανησυχεί, αναβαθμίζεται η Ελλάδα, θα παρακολουθήσουμε τη συζήτηση που διεξάγεται και εάν αυτό προκαλέσει μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον για να εξισορροπηθούν οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα τόσο το καλύτερο, είπε επίσης ο κ. Τσίπρας.

«Η Ελλάδα έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα τη στρατηγική της τοποθεσία ανάμεσα σε τρεις ηπείρους. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει η χώρα η οποία θα έχει τις ρίζες της στην Ευρωζώνη, αλλά θα μπορεί να απλώνει τα κλαδιά της και στην Ανατολή και στο Βορρά και στο Νότο. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε δόγμα μιας πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα είναι μέσα στην Ευρωζώνη, πυλώνας της ευρωπαϊκής πολιτικής και ταυτόχρονα μια χώρα που μπορεί όσο καμία άλλη να συνεννοείται να συνομιλεί και με τη Ρωσία και με την Κίνα και με τον αραβικό κόσμο. Λίγες χώρες μπορούν να το κάνουν αυτό» τόνισε.

Για την επιλογή του να τεθεί ο ίδιος επικεφαλής Task Force για τις επενδύσεις


«Η αδράνεια και ο φόβος απέναντι στην ευθύνη είναι διάχυτος στον δημόσιο τομέα. Ο φόβος απέναντι στην υπογραφή» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για την επιλογή του να τεθεί ο ίδιος επικεφαλής Task Force για τις επενδύσεις.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα και να δείξουμε την αποφασιστικότητα να προχωρήσουν ορισμένα σχέδια, στο πλαίσιο βέβαια των νόμων» τόνισε και πρόσθεσε ότι γίνεται και μια μεγάλη συζήτηση για την απλοποίηση του πλαισίου και την επιτάχυνση των διαδικασιών που θα ανακοινωθεί σύντομα από το υπουργείο Οικονομικών.

«Η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το συντομότερο»


Τη βασική ευθύνη για την καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης δεν τη φέρει η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι ετίθεντο ακόμη και ζητήματα που ήταν εκτός συμφωνίας.

Σύμφωνα με την προσέγγιση του κ. Τσίπρα, «δεδομένων των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών η ελληνική κυβέρνηση έχει παράξει πολύ σημαντικό έργο, είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν και προβλήματα που προσπαθούμε να επιλύσουμε, και προβλήματα συντονισμού, η προσπάθεια που καταβάλλουμε είναι μια προσπάθεια που αποδίδει. Δεν το λέω εγώ μόνον αλλά το εκτιμούν και οι εταίροι μας και τα διεθνή ΜΜΕ, θα το εκτιμήσουν οι αντικειμενικοί παρατηρητές στην Ελλάδα αν δεν το έχουν εκτιμήσει ήδη».

Σε σχέση με την τρίτη αξιολόγηση τόνισε: «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα στο πλαίσιο της συμφωνίας». Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι άμεσα θα συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο και η κυβέρνηση θα πάρει τις συλλογικές εκείνες αποφάσεις, θα κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις «για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

Το κρίσιμο ζήτημα σε σχέση με τη συμμετοχή ή μη, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι ακριβώς η αβεβαιότητα, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας το διεθνή οργανισμό να αποσαφηνίσει τη στάση του. «Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα και με τη συμμετοχή του και χωρίς», σημείωσε διευκρινιστικά.

Νωρίτερα, είχε πει ότι δεν θέλει να πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα επιδείξει κωλυσιεργία, εξάλλου οι εταίροι θα έχουν σήμερα πιο αποφασιστική στάση σε κωλυσιεργίες, καθώς τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί.

ΕΛΣΤΑΤ – Υπόθεση Γεωργίου


«Για την υπόθεση Γεωργίου οι εταίροι δεν ζητούν παρεμβάσεις αλλά το αντίθετο. Η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται πλήρως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Με αυτά τα στοιχεία προχωράμε και με αυτά εργαζόμαστε για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ τόνισε ότι οι εταίροι της Ελλάδας δεν ζητούν παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, αλλά ακριβώς το αντίθετο.

«Έντιμος και καλός συνεργάτης» ο Πάνος Καμμένος


Στην πατριωτική κεντροδεξιά και όχι στην ακροδεξιά τοποθέτησε τους ΑΝΕΛ και τον ηγέτη τους Πάνο Καμμένο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

«Ο κ. Καμμένος ούτε στέλεχος του ΛΑΟΣ ήταν, ούτε στα νιάτα του κυκλοφορούσε με βαριοπούλες. Ήταν στη ΝΔ», είπε και πρόσθεσε ότι ο κ. Καμμένος είναι «έντιμος και πολύ καλός συνεργάτης. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική, διότι είναι έντιμη και ειλικρινής».

«Εκλογές το 2019»


«Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, το φθινόπωρο του 2019», επανέλαβε ο πρωθυπουργός. Αφού τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και ανάκτηση εμπιστοσύνης, και η επιτυχής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης προϋποθέτει και εμπιστοσύνη και σταθερότητα, διαβεβαίωσε για την ολοκλήρωση της τετραετίας. Συνεχίζοντας, είπε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει την αξιοπιστία της και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των καλόπιστων εταίρων που, όπως διευκρίνισε, είναι η μεγάλη πλειοψηφία.

«Οι εκλογές θα γίνουν όταν θα είμαστε μέσα στο λιμάνι και όχι εν πλω, σε τρικυμία. Η πραγματική σύγκριση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις θα μπορέσει να γίνει στο τέλος της τετραετίας και ο πολίτης θα μπορεί να κρίνει πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν, τι έχει γίνει με την εργασία, την ανάπτυξη, την καθημερινότητα του. Τώρα και αυτό το αισθάνεστε όλοι, έχουμε πάρει στροφή, περάσαμε τον κάβο, έχει κυματισμό αλλά τον κάβο τον περάσαμε για καλό του ελληνικού λαού», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος καταλόγισε στην ΝΔ ότι δεν έχει σταθερή αντιπολιτευτική γραμμή και ζητούσε εκλογές κάθε φορά που υπήρχαν δυσκολίες στην διαπραγμάτευση.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά κάναμε μια πολιτική επιλογή που θα μας έδινε αποτελέσματα σε βάθος χρόνου και όχι κάτω από την πίεση και τις δύσκολες συνθήκες της στιγμής να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια παρατεταμένη αστάθεια».

Ως προς το ενδεχόμενο συνεργασιών εν όψει και των διεργασιών στην Κεντροαριστερά, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα σε μια λογική συγκλίσεων και συνεννοήσεων γι’ αυτό ψηφίσαμε και την απλή αναλογική» είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασιών ενόψει και των διεργασιών στο χώρο της κεντροαριστεράς. «Χρειάζονται συναινέσεις για να πάει μπροστά η χώρα και η κοινωνία. Συνθέσεις πάνω στο τραπέζι και όχι συναλλαγές», πρόσθεσε.

Όσο για το αν έχει προτίμηση για κάποια υποψηφιότητα από αυτές που έχουν τεθεί για την ηγεσία του χώρου της Κεντροαριστεράς, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχει, αλλά τον εκπλήσσει ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι θέλουν να γίνουν αρχηγοί ενός κόμματος πριν να ξεκαθαρίσει ο ιδεολογικός του προσανατολισμός και η πολιτική του στόχευση. «Θα περίμενα να μετατραπεί η συζήτηση από συζήτηση προσώπων σε πολιτική συζήτηση για τα προβλήματα και το μέλλον της χώρας» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Πριν από τα μνημόνια είχαμε δύο πόλους», είπε, «την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά, που εναλλάσσονταν στην εξουσία. Σήμερα υπάρχει ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό που είναι η Δεξιά και η Αριστερά. Από τη μια έχουμε μια Δεξιά μείγμα ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακραίου δεξιού λαϊκισμού με τις κεντροδεξιές δυνάμεις της παράταξης να συμπιέζονται και από την άλλη, η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος θα είναι ο ρόλος της κεντροαριστεράς; Θετικό για το πολιτικό σύστημα, εάν συνειδητοποιούν τη νέα πολιτική πραγματικότητα και αν συζητήσουν τους όρους σύγκλισης της επόμενης μέρας. Με την Δεξιά ή με την Αριστερά. Η σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε σταυροδρόμι κρίσιμων αποφάσεων. Στην Ευρώπη υπάρχουν διεργασίες, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Θα επιδιώξουμε να γίνει και στην Ελλάδα αυτή η συζήτηση και εάν δεν το επιθυμεί η σημερινή ηγεσία της κεντροαριστεράς θα την κάνουμε εμείς με κοινωνικούς όρους με τους πολίτες που αισθάνονται ότι ανήκουν σε αυτό τον χώρο».

«Η ψήφιση της απλής αναλογικής ήταν στρατηγική επιλογή που θα προκαλέσει άλλο τρόπο αντίληψης στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Οι συγκλίσεις θα πρέπει να γίνονται δημόσια ανοικτά και πάνω στα προγράμματα» ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «η συζήτηση πρέπει να διεξαχθεί σε στρατηγικού χαρακτήρα διλήμματα και επιλογές για το μέλλον της χώρας. Υπάρχουν στρατηγικού χαρακτήρα επιλογές στις οποίες πρέπει να κριθούμε».

Όπως επεσήμανε, «η αντίληψή μας για τις εργασιακές σχέσεις, για την προστασία του περιβάλλοντος εάν βρισκόμαστε στην όχθη του νέου φιλελευθερισμού ή μιας αντίληψης για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και του κοινωνικού κράτους. Σε αυτά πιστεύω ότι στο μέλλον μπορεί να υπάρξουν συμπτώσεις ανάμεσα σε δυνάμεις που βρίσκονται παραδοσιακά στο στρατόπεδο της Δεξιάς και δυνάμεις στο στρατόπεδο της Αριστεράς. Υπάρχουν δυνάμεις στη σημερινή δεξιά και στη σημερινή κεντροαριστερά που είναι στην ακραιφνώς νεοφιλελεύθερη λογική και δυνάμεις που μπορούν να βρουν πλαίσιο συνάντησης στην ανάγκη να υπάρξει κοινωνική προστασία».

Το άρθρο για τον Ανδρέα Παπανδρέου «προκάλεσε υπερβολικές αντιδράσεις»


Σχετικά με το άρθρο του για τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε ότι «προκάλεσε υπερβολικές αντιδράσεις και δέχθηκα επιθέσεις. Για όποιον το διάβασε είναι ξεκάθαρο πως οι διαφορές είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού», απαντώντας σε ερώτηση για το εάν με το άρθρο του για τον Ανδρέα Παπανδρέου επιχειρούσε να ταυτισθεί μαζί του.

«Εκείνο που ενόχλησε», συνέχισε, «ήταν μια παράγραφος που μιλούσε για την ομοιότητα της πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα της περιόδου του 1981 και της περιόδου που ζούμε σήμερα. Αναφερόμουν στο συστημικό φόβο ενός συστήματος εξουσίας που τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ονομάσει κατεστημένο της δεξιάς, τότε ήταν άλλες εποχές, τώρα είναι ένα κατεστημένο διαπλοκής που έχει μεγάλη ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας, το συστημικό φόβο απέναντι σε κάτι που θέλει να αλλάξει τα πράγματα και εμπνέει όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Στις μέρες μας, ο συστημικός φόβος απέναντι στα προτάγματα της κοινωνικής δικαιοσύνης της λαϊκής κυριαρχίας της δημοκρατίας της εθνικής ανεξαρτησίας. Πιστεύουμε σε αυτά τα προτάγματα και δίνουμε μάχη».

Για τα δάνεια των κομμάτων


«Εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε στη λειτουργία της δημοκρατίας, τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις» είπε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για το με ποιον τρόπο η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι θα πληρωθούν τα δάνεια των κομμάτων και συνέχισε: «Υπάρχει όμως ένα ηθικό ζήτημα. Αν σκοπεύουν να τα ξεπληρώσουν, εάν αισθάνονται ότι είναι χρήματα των φορολογουμένων που τα χρωστάνε και το δεύτερο είναι πού πήγαν αυτά τα χρήματα αυτά. Τόσο ακριβές ήταν οι προεκλογικές εκστρατείες; Ποιοι είναι αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση και εμφανίζονται τώρα σαν οι νοικοκύρηδες που θα έρθουν να νοικοκυρέψουν τα πράγματα».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «μεγάλο σκάνδαλο» και κατηγόρησε τα δυο κόμματα ότι διαλέγουν τη σιωπή.

Για το ευρωπαϊκό όραμα του Εμανουέλ Μακρόν


«Η θαρραλέα τοποθέτηση του προέδρου Μακρόν για πολιτική εμβάθυνση της Ευρώπης μπορεί να δημιουργήσει μια νέα ελπίδα – και εγώ θα την στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν αρνήθηκε μεν τις πολιτικές διαφωνίες του με τον Γάλλο πρόεδρο, παρ’ όλα αυτά μίλησε για την προοπτική οικοδόμησης μιας νέας Ευρώπης.

«Η Ελλάδα έχει υποστεί μια τιμωρητική λογική, το πρόβλημα είναι όταν οι κανόνες δεν ισχύουν για όλους και οι αποφάσεις παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες, και τότε γίνονται λάθη», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το δημοψήφισμα του 2015, ο πρωθυπουργός ζήτησε «να μη φοβόμαστε τον λαό», τη δυνατότητα των πολιτών να τοποθετούνται και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Όπως διευκρίνισε, «αν η κυβέρνηση δεν είχε επιλέξει το δημοψήφισμα τότε, δεν θα είχε ανοίξει ρωγμές, που σήμερα γίνονται χαραμάδες μιας άλλης προοπτικής».

Σχετικά με το ποιες ήταν οι αυταπάτες που έχει πει πως είχε, ο πρωθυπουργός απάντησε ουδείς πρέπει να έχει αμφιβολία ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 τα πάντα για να γίνουν οι απόψεις τους πράξη. «Δεν πρέπει να φοβόμαστε την Ευρώπη της Δημοκρατίας», υπογράμμισε.

Ως προς το ενδεχόμενο διακοπής των συζητήσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρωθυπουργός μίλησε για τακτικό και στρατηγικό λάθος. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη διαφωνία του με τη θέση που έχουν διατυπώσει ορισμένοι Ευρωπαίοι εταίροι και τόνισε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερή στη δική της άποψη, αλλά ζητώντας ταυτοχρόνως και μετ’ επιτάσεως να αλλάξει στάση η Τουρκία, να σταματήσει την προκλητικότητα και τις παραβιάσεις, να κρατήσει πιο λογική στάση στο Κυπριακό, ενώ της χρέωσε και το ναυάγιο στις έως τώρα συνομιλίες.

Για τα ΜΜΕ


Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε δικαιωμένος για την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα των ΜΜΕ σε σχέση και με όσα είχε δηλώσει κατά την περσινή συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ. Δικαιολόγησε δε την αίσθησή του αυτή, επικαλούμενος το ότι ο νόμος Παππά ισχύει, το ΕΣΡ συγκροτήθηκε, τα ΜΜΕ θα αποκτήσουν νόμιμη άδεια και οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν, αφού αυτό, όπως είπε, προβλέπει ο νόμος.

«Μπορεί να κάναμε λάθη; Μπορεί. Αλλά στο τέλος όλοι κρινόμαστε από τις προθέσεις και τα αποτελέσματα που είχαμε», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Μεγάλη πληγή για τη Θεσσαλονίκη» ο ΟΑΣΘ


Για τον ΟΑΣΘ, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο αρχικά για μια «μεγάλη πληγή για την πόλη της Θεσσαλονίκης», ενώ παρατήρησε ότι η ιδιωτικοποίησή του δεν έγινε με όρους ανταγωνισμού. Αντιθέτως, έγινε με το μοντέλο ενός κρατικοδίαιτου καπιταλισμού των «κολλητών», όπως χαρακτηριστικά κατήγγειλε και τον ΟΑΣΘ πήραν στα χέρια τους «φίλοι των τότε κυβερνήσεων».

Σήμερα όμως επιχειρείται ένα δύσκολο εγχείρημα από την κυβέρνηση, συνέχισε, και πρώτα από όλα θα γίνει εκκαθάριση: «Μαθαίνω ότι υπάρχουν πολλοί ‘σκελετοί’ στα ντουλάπια, και διασπάθιση του δημόσιου χρήματος». Από εδώ και στο εξής, ο ΟΑΣΘ «θα λειτουργεί με βασικό γνώμονα, την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος». Και, ευκαιρίας δοθείσης, ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι στα χρόνια της ανάπτυξης υπήρχε στη χώρα μας στρεβλό μοντέλο τόσο στην ιδιωτική οικονομία όσο και στο δημόσιο τομέα. Με κοινά χαρακτηριστικά, «τη διαπλοκή και τη συρρίκνωση του δημόσιου συμφέροντος».

Για τη Βενεζουέλα


«Μας προβληματίζει το γεγονός ότι στη Βενεζουέλα υπάρχει ένα κλίμα έντονης αντιπαράθεσης», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση στηρίζει το καθεστώς Μαδούρο.

«Είναι μια κυβέρνηση που έχει εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες και κρίνεται για τις αποφάσεις της. Η Ελλάδα έχει ζητήσει να γίνει μια προσπάθεια διπλωματικής παρέμβασης από τη μεριά της ΕΕ για την επίλυση της κρίσης. Όταν μια χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας εμφύλιας σύρραξης, η Ευρώπη δεν πρέπει να επιβάλλει κυρώσεις, αλλά να επιδιώξει μια συνεννόηση ανάμεσα στις δυο πλευρές. Αυτή είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είτε αφορά μια χώρα τόσες πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά είτε μια γειτονική χώρα» είπε ο κ. Τσίπρας.

Για τις γερμανικές αποζημιώσεις


«Το ζήτημα της διεκδίκησης τίθεται σε θεσμικό επίπεδο από την πλευρά της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Η θέση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει και έχει αναδιατυπωθεί σε υψηλότατο επίπεδο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης της Πολωνίας για το ίδιο θέμα.

«Νομίζω, το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν οι σχετικές εξελίξεις. Εάν η Πολωνία επιλέξει να προχωρήσει στην επίλυση της διαφοράς σε επίπεδο διεθνούς δικαστηρίου, θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο. Αν προχωρήσει σε διμερές επίπεδο δεν μπορεί να προδικάσει η μία εξέλιξη την άλλη. Η κυβέρνηση της Πολωνίας, δεν θέλω να την κρίνω αλλά δεν χαρακτηρίζεται για την προσήλωσή της στις αξίες της Ευρώπης και ιδιαίτερα στην πολιτική σημαντική για μας αξία της αλληλεγγύης» είπε ο κ. Τσίπρας.

Για το παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης


«Η ανέγερση του παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη θα υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν και δεν είναι υπόσχεση» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ευχαρίστησε τον Ανδρέα Δρακόπουλο και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την προσφορά των 200 εκατ. ευρώ προς το υπουργείο Υγείας.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το Ίδρυμα «δεν νοιάζεται για το θεαθήναι αλλά για το πώς θα κλείσουν τρύπες και θα λυθούν προβλήματα. Η προσφορά μοιράζεται στην Κομοτηνή για την ανέγερση γενικού νοσοκομείου, στη Θεσσαλονίκη για την ανέγερση παιδιατρικού νοσοκομείου και στα νησιά για την ενίσχυση των ελικοπτέρων που χρησιμοποιούνται για τις αεροδιακομιδές ασθενών».

Για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση


«Εμβληματική μεταρρύθμιση» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την παρέμβαση που επιχειρεί η κυβέρνηση την περίοδο αυτή στον χώρο της εκπαίδευσης και οι μαθητές και οι γονείς είναι ενήμεροι για αυτή. Και θυμήθηκε την εποχή που εκείνος ήταν μαθητής, τότε δηλαδή που «το Λύκειο είχε γίνει πάρεργο των φροντιστηρίων»- και αυτό δεν άλλαξε ούτε τα επόμενα χρόνια, πρόσθεσε, όταν το σχολείο ήταν περισσότερο «βάσανο και αγγαρεία, παρά ουσιαστική διαδικασία».

Περιγράφοντας τα βασικά σημεία της σημερινής μεταρρύθμισης, η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει αξία στο Λύκειο, μέσα από τη μείωση των μαθημάτων στη Β’ και στη Γ’ Λυκείου, και, μέσω αυτού, θα προσπαθήσει να περιορίσει την παραπαιδεία. «Δεν λέω να την εξαφανίσουμε», δήλωσε, καθώς κάποια πράγματα σχετίζονται με την κουλτούρα αλλά και τον υψηλό ανταγωνισμό.

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός δεν αρνήθηκε, όπως είπε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αντιπολίτευσης είχε την προσέγγιση της ελεύθερης πρόσβασης στα πανεπιστήμια. Όμως, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί με τους παρόντες πόρους στην Παιδεία.

Περί δικαιοσύνης


Σε ερώτηση που δέχθηκε ο πρωθυπουργός για τις σχέσεις κυβέρνησης και δικαιοσύνης, σημείωσε πως υπάρχουν προβλήματα στον χώρο αυτό, ιδίως με τους χρόνους απονομής, όπως και κρούσματα διαφθοράς, όμως ζήτησε παράλληλα να μην στοχοποιούνται όλοι οι λειτουργοί της συλλήβδην.

Ζητούμενο, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «να ξανακερδίσει η δικαιοσύνη την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών». Ταυτόχρονα όμως, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το «αναφαίρετο», όπως το χαρακτήρισε, δικαίωμα όλων, από τον πρωθυπουργό ως τον τελευταίο πολίτη να κρίνει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Αναγκαίος, ωστόσο, και ο σεβασμός προς τις αποφάσεις της, και όχι α λα καρτ, τόνισε.
euronews

Η επίλυση αυτών των πολιτικών προβλημάτων θα σταματήσει και την πολιτική απάθεια. Σημαντικό όμως είναι να το κατανοήσει και ο ίδιος ο πολίτης ή είναι τόσο αλλοτριωμένος που δεν πρόκειται να το κατανοήσει; 

 

της Φωτεινής Μαστρογιάννη (*)

«Όλοι οι μηχανισμοί του σημερινού αντιπροσωπευτικού συστήματος – κόμματα, εκλογές, κοινοβούλιο – έχουν χρεοκοπήσει στη συνείδηση των πολιτών. Οι μείζονες πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται από εξωκοινοβουλευτικούς παράγοντες – συχνά εξωεθνικούς. Τα κόμματα εξουσίας υπηρετούν τα συμφέροντα των χρηματοδοτών τους. Και οι παντοιοτρόπως χειραγωγούμενοι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες και προσεπικυρώνουν τη σκηνοθεσία».

Κυριάκος Σιμόπουλος «Η διαφθορά της εξουσίας»

Ο Κυριάκος Σιμόπουλος αναφέρονταν στη χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος αποδίδοντας την στις σχέσεις εξάρτησης της Ελλάδας και στη διαφθορά της εξουσίας.

Ο Αμερικανός κοινωνιολόγος Τσαλς Ράιτ Μιλς (C. Wright Mills) αποδίδει την πολιτική απάθεια και την πολιτική υποταγή των πολιτών στην εξουσία των ελίτ. Οι ελίτ αποτελούνται αποτελείται από τους συνδικαλιστές που είναι πλέον οι άνθρωποι του συστήματος και οι οποίοι στερούν από τους εργαζόμενους την ανεξαρτησία της σκέψης μετατρέποντάς τους σε χαζοχαρούμενα ρομπότ. Οι άλλες ελίτ είναι η στρατιωτική, η πολιτική και η οικονομική.

Ο Σιμόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά: « Η εξουσία επιθυμεί τον εκφυλισμό του πολίτη σε άβουλο καταναλωτή που απολαμβάνει αποχαυνωμένος τα τηλεοπτικά θεάματα. Χρειάζεται πολίτη που ελαύνεται αποκλειστικά από το προσωπικό του συμφέρον, πολίτη με ατομικιστικό πνεύμα και φρόνημα, πολίτη που ανέχεται τα πάντα. Με τα ΜΜΕ και τη διαφημιστική βιομηχανία επιδιώκει την πλήρη υποταγή του στο σύστημα, τον συμβιβασμό, την παραδοχή. Να μη διαμαρτύρεται ποτέ. Να λέει πάντα «ναι». Χωρίς καταναγκασμό, χωρίς άσκηση βίας. Με τη μαζική πλύση εγκεφάλου και τη χειραγώγηση. Καλλιεργεί τις καταναλωτικές του μανίες, την απληστία για υλικά αγαθά και κυρίως το πάθος της απόλαυσης, που γίνεται αποκλειστικός σκοπός ζωής…Αντικειμενικός σκοπός του συστήματος, να περιορίσει τον πολίτη στον ιδιωτικό χώρο. Να παραιτηθεί από το δικαίωμα συμμετοχής στη διαχείριση των κοινών και στον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας».

Αναφέρεται σαφώς λοιπόν στην πολιτική υποταγή του Ράιτ Μιλς. Ο Μιλς ορίζει την πολιτική υποταγή ως την άρνηση ύπαρξης αντι-ιδεολογιών («όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εχθρός μας»), πολιτικών θεσμών και τρόπων ζωής που θα βοηθούσαν στη διαμόρφωση πολιτικών στόχων και στην αντίστοιχη δράση.

Η πολιτική υποταγή υλοποιείται σε κοινωνίες που η κυρίαρχη στάση είναι ο ατομικισμός, τα πολιτικά κόμματα δεν διαφέρουν το ένα από το άλλο όσον αφορά τα πολιτικά τους προγράμματα και η όλη πολιτική περιορίζεται στα εκλογικά αποτελέσματα. Η πολιτική βρίσκεται σε απόσταση από την καθημερινότητα του πολίτη, η οποία δεν αποτελεί πλέον αντικείμενο πολιτικού προβληματισμού. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι να μην «χτυπιέται το κακό στη ρίζα του» και ως εκ τούτου, η πολιτική ανάλυση να είναι ελλειμματική αλλά και να μην υπάρχει καμία έξυπνη στρατηγική.

Τα ΜΜΕ δεν προάγουν τον διάλογο και την ανταλλαγή ιδεών, τα πανεπιστήμια γίνονται κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης και όχι φυτώρια κριτικής σκέψης. Ο πολίτης μένει αβοήθητος, στο έλεος των ελίτ και των πολυεθνικών και θύμα χειραγώγησης.

Στην περίπτωση που διαθέτει ακόμα εργασία, συνήθως μισθωτή, ο αγώνας για την επιβίωση τον ωθεί σε ακόμα μεγαλύτερη απομόνωση και σε αρκετές περιπτώσεις το νόημα της ζωής και η προσωπική του αξία «βρίσκεται» στον χώρο εργασίας του, έναν χώρο στον οποίο είναι πλήρως εξαρτημένος από μία αυταρχική ιεραρχία.

Η ερώτηση «τι δουλειά κάνεις;» είναι σημαντική γιατί προσδιορίζει το τυχόν κύρος του στην κοινωνία ενώ η έλλειψη κύρους του δημιουργεί πανικό. Το κύρος αυτό συνδέεται αποκλειστικά με τον χώρο εργασίας και όχι σε άλλες δραστηριότητες που βρίσκονται έξω από αυτόν. Ο άνθρωπος αποξενώνεται και μεταμορφώνεται σε επιδεικτικό καταναλωτή – το χρήμα ως ένδειξη προσωπικής αξίας.

Η ανασφάλειά του όμως δεν παύει. Το μήνυμα που του μεταφέρεται είναι ότι πρέπει να έχει μία εργασία βαρετή και κακοπληρωμένη στην οποία δεν πρόκειται να έχει καμία εξέλιξη (η εξέλιξη είναι για τους λίγους και εκλεκτούς) και μπορεί να ξεχάσει τη μιζέρια του μόνο μέσω της κατανάλωσης και των εφήμερων καταναλωτικών σχέσεων, έχοντας πάντα τον φόβο ότι μπορεί να απολέσει τη δουλειά του και συνεπώς και την κατανάλωσή του, οπότε σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τα κοινωνικά πρότυπα θα είναι «άχρηστος» και «περιττός».

Μετατρέπεται λοιπόν σε έναν ανεύθυνο, απομονωμένο και χαζοχαρούμενο πολίτη που ενδιαφέρεται μόνο για την προσωρινή διασκέδαση προκειμένου να ξεχάσει την κούραση της δουλειάς του. Η έλλειψη συλλογικότητας τον κάνει εύκολο θύμα χειραγώγησης, είναι ένας απαθής πολίτης. Εάν ασχολείται με την πολιτική το κάνει μόνο ως τρόπο απόκτησης εξουσίας και κύρους και όχι γιατί επιθυμεί την αλλαγή προς το καλύτερο.

Ποια είναι η λύση; Πώς μπορεί να καταπολεμηθεί η απάθεια; Ο Μιλς θεωρεί ότι θα πρέπει να επαναδιαμορφωθεί η ψυχολογία και η δομή της κοινωνίας μέσω της βελτίωσης της θέσης της γυναίκας (σημ. δική μου δηλαδή να μην θεωρείται σκεύος ηδονής), της διευθέτησης του χώρου εργασίας (καλύτερες συνθήκες εργασίας), της ποιότητας της διασκέδασης (σημ. όχι άλλα τηλεσκουπίδια, τηλεπερσόνες της συμφοράς, σκυλάδικα κτλ.), της ασφάλειας της κατοικίας (σημ. να μην φοβάται ο άνθρωπος ότι θα μείνει στον δρόμο), της αύξησης της αυτοεκτίμησης (μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων και όχι μέσω του τίτλου εργασίας) και τέλος μέσω της κατάργησης της χειραγώγησης.

Η επίλυση αυτών των πολιτικών προβλημάτων θα σταματήσει και την πολιτική απάθεια. Σημαντικό όμως είναι να το κατανοήσει και ο ίδιος ο πολίτης ή είναι τόσο αλλοτριωμένος που δεν πρόκειται να το κατανοήσει;

Προτεινόμενα αναγνώσματα

Κυριάκος Σιμόπουλος. Η διαφθορά της εξουσίας. Εκδ. Πιρόγα.

Φωτεινή Μαστρογιάννη. Υποταγή ή αλλαγή; Το ερώτημα των Ελλήνων. Διαθέσιμο στο: <http://mastroyanni.blogspot.gr/2016/10/blog-post_22.html>

Φωτεινή Μαστρογιάννη. Απάθεια και Συλλογική Δράση. Διαθέσιμο στο: <http://mastroyanni.blogspot.gr/2016/11/blog-post_27.html>

C.Wright Mills. The Power Elite. Διαθέσιμο στο: <http://www.eindtijdinbeeld.nl/EiB-Bibliotheek/Boeken/The_Power_Elite_-_New_Edition__first_full-scale_study_of_structure_and_distribution_of_power_in_USA___2000_.pdf>

Tom DeLuca. The two faces of political apathy. Διαθέσιμο στο:<https://politicalanthro.files.wordpress.com/2014/09/the-two-faces-of-political-apathy3.pdf>


 (*) Η Φωτεινή Μαστρογιάννη είναι Οικονομολόγος, καθ. ΜΒΑ, συγγραφέας
(πηγή: f. mastroyanni.blog)

Τον οδικό χάρτη για την επόμενη ημέρα, μετά τα μνημόνια, παρουσίασε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης...«Χρέος μας να δημιουργήσουμε την Ελλάδα της δημοκρατίας, του σχεδιασμού, του κοινωνικού ελέγχου, της ισότητας και της ισονομίας», το μήνυμα του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

«Θα ήθελα να αρχίσω με μια ιδιαίτερη αναφορά στη τιμωμένη χώρα της φετινής διοργάνωσης, την Κίνα, μια χώρα με μακραίωνη ιστορία, παράδοση και κουλτούρα, ένας αρχαίος πολιτισμός, πρωταγωνίστρια σήμερα των διεθνών εξελίξεων», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Συνδεόμαστε μαζί σας με ειλικρινή φιλία και αλληλοεκτίμηση εδώ και αρκετές δεκαετίες. Ειδικά όμως τα τελευταία χρόνια εμβαθύνουμε διαρκώς τη συνεργασία μας με οικονομικές και πολιτιστικές ανταλλαγές. Η διεθνής έκθεση Θεσσαλονίκης είναι άλλη μια σπουδαία ευκαιρία για την εμβάθυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας. Σας καλωσορίζω, λοιπόν, και ευελπιστώ ότι οι σχέσεις μας θα γίνονται όλο και πιο ουσιαστικές, πιο εποικοδομητικές, πιο φιλικές», είπε ο πρωθυπουργός.

«Το μεγάλο στοίχημα που ανοίγεται μπροστά μας το μεγάλο καθήκον της στιγμής είναι ένα κοινό για όλους μας. Να σχεδιάσουμε το μέλλον μαζί και να οργανώσουμε το μέλλον για τους πολλούς. Μπροστά μας ανοίγεται ένας δρόμος μιας νέας ανάπτυξης κοινωνικής οργάνωσης και ελευθερίας. Δρόμος νέου παραγωγικού μοντέλου. Ήρθε η ώρα να απαντήσουμε με ποια μέτρα με ποιους θεσμούς να οργανώσουμε την Ελλάδα του αύριο ώστε η έξοδος από τα μνημόνια να μην είναι επιστροφή στο παρελθόν. Να διαμορφώσουμε τις πολιτικές και τους θεσμούς που θα εγγυώνται ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναγυρίσει στο παρελθόν . Ήρθε η ώρα να ανοίξουν η νεολαία, οι εργαζόμενοι, η χώρα, τον βηματισμό τους», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε μια άλλη Ελλάδα


«Θέλω να πω με αποφασιστικότητα ότι δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή στην Ελλάδα που χρεοκόπησε. Χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε μια άλλη Ελλάδα του σχεδιασμού της ισότητας, της ισονομίας, της αξιοκρατίας, του κοινωνικού κράτους, της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης. Να δημιουργήσουμε θεσμούς για να μπορούμε να προστατεύουμε αυτό που ονομάζουμε δημόσιο συμφέρον. Το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον δεν είναι τυχαίο γεγονός. Η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο τα τελευταία χρόνια. Η θετική προοπτική της χώρας είναι πλέον ορατή και αναγνωρίζεται τόσο από τους εταίρους μας, όσο και από τις διεθνείς αγορές», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος προσανατολίζεται για πρώτη φορά στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων


«Ο νέος αναπτυξιακός νόμος προσανατολίζεται για πρώτη φορά στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και βέβαια, ο καθένας καταλαβαίνει, αν θέλει βέβαια να καταλάβει, ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και η αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, είναι συνέπεια και της ανάκτησης του κύρους και των διεθνών συμμαχιών της χώρας».
«Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν, η επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα, του Ρώσου Προέδρου Β. Πούτιν, και φυσικά οι δύο επισκέψεις μου στην Κίνα ως πρωθυπουργού, αποδεικνύουν ότι η χώρα αναβαθμίζεται και γίνεται πάλι στρατηγικός εταίρος, των σημαντικότερων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη».

Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης αποτελούν εξαιρετικό οιωνό


«Το 2016 οι άμεσες ξένες επενδύσεις σημείωσαν υψηλό δεκαετίας και το 2017 αναμένεται βελτίωση καθώς το Α΄ τετράμηνο έχουμε εισροή 1,4 δισ.ευρώ.
Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης αποτελούν εξαιρετικό οιωνό».

«Στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση σχεδόν 800 νέων επενδυτικών σχεδίων ύψους 2 δισ. ευρώ».

Η αλλαγή του κλίματος και η εμπέδωση της εμπιστοσύνης δεν είναι τυχαίο γεγονός


«Η αλλαγή του κλίματος και η εμπέδωση της εμπιστοσύνης δεν είναι τυχαίο γεγονός αλλά έχει να κάνει με συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις και την δημιουργία ενός άλλου μοντέλου παραγωγής και υλοποίησης δημοσίων πολιτικών. Η Ελλάδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, είναι η πρώτη χώρα στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργος..

«Αυτό σημαίνει εισροή πόρων 11 δισ. για την ελληνική οικονομία από το 2015 και μετά, στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της επιχειρηματικής καινοτομίας και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού. Στη συμφωνία του μεσοπρόθεσμου προβλέπεται η αύξηση στο 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 για υποδομές αγροτικής παράγωγης και προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων».

Ολοκληρώσαμε οδικούς άξονες που είχαν αφεθεί στην τύχη τους για δεκαετίες


«Ήδη από την αξιοποίηση των συμφωνιών με την EBRD και το σχέδιο Γιούνκερ, 2 δισ. ευρώ διοχετεύτηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ενώ ενεργοποιούνται νέα, στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία που μέσω μόχλευσης μπορούν να κινητοποιήσουν πολλαπλάσιους πόρους ύψους 3 δισ. ευρώ.Μέσα σε δυο χρόνια καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τους οδικούς άξονες που είχαν αφεθεί στην τύχη τους για δεκαετίες με τεράστιο κόστος για το ελληνικό δημόσιο».

Όραμά μας το ψηφιακό δημόσιο του 2020


«Στρατηγικός μας στόχος είναι ένα δημόσιο στο οποίο να έχουν πρόσβαση με ισότιμους όρους όλοι οι πολίτες. Δημόσιο αρωγός στην προσπάθεια της ανάπτυξης και του νέου παραγωγικού μοντέλου που θέλουμε να προωθήσουμε Το όραμά μας είναι το ψηφιακό δημόσιο του 2020».

«Επιτυγχάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και ταυτόχρονα δημιουργούμε τον δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε την αποκλιμάκωση των φορολογικών επιβαρύνσεων».

Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί


«Η αντιμετώπιση της διαπλοκής, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, τις επόμενες μέρες σε πείσμα πολλών θα ολοκληρωθεί, τα πλήγματα στην παραθεσμική ασυδοσία που είχαν επιβάλλει κάποια μεγάλα συμφέροντα, ο έλεγχος στις διάφορες χρυσές λίστες, και η επιβολή των ανάλογων κυρώσεων, πιστοποιούν την θέλησή μας, να μην κάνουμε εκπτώσεις σε μια βασική αρχή του κράτους δικαίου:

Να ανταμείβονται όλοι ανάλογα με την προσφορά τους, και να προσφέρουν ανάλογα με τις ανταμοιβές τους. Να διασφαλιστεί το δικαίωμα του καθένα κυρίως το νέων να έχουν ίσιο μερδικό από την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια».

Είμαστε πια σε θέση να ξεφύγουμε οριστικά από την παγίδα της επιτροπείας


«Ο οδικός χάρτης για την απομείωση και τη βιωσιμότητα του χρέους προσφέρει τη σιγουριά ότι είμαστε πια σε θέση, με σταθερά βήματα, να ξεφύγουμε οριστικά από την παγίδα της επιτροπείας και της καταστροφικής λιτότητας.

Ποιος δεν καταλαβαίνει πόσο μεγάλη, επαναστατική, τολμώ να πω, σημασία έχει θα έχει μια τέτοια εξέλιξη μετά από 7 χρόνια σκληρής επιτροπείας;

Και η πρώτη επιτυχημένη έξοδος στις αγορές μεταλλάσσει ήδη τις ελπίδες σε βεβαιότητα ότι αυτό μπορεί να συμβεί στην ώρα του.

Όπως και οι διαδοχικές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας, η μείωση των σπρεντ στα ομόλογα, και η αναβάθμιση των δεικτών οικονομικής εμπιστοσύνης, που αγγίζουν πλέον τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.

Μόνο η Δίκαιη Ανάπτυξη που συμπαρασύρει τους πολλούς στα δικαιώματα και στα οφέλη, μπορεί να είναι μια ανάπτυξη με προοπτική».

Έχει αντιστραφεί η τάση μείωσης της σταθερής απασχόλησης


«Από τον Ιανουάριο 2015, μέχρι τον Δεκέμβριο 2016, έχουν δημιουργηθεί 213.000 νέες θέσεις εργασίας. Και φέτος, έως τον Ιούλιο, δημιουργήθηκαν 263.000 νέες θέσεις εργασίας».
«Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ για τα τελευταία 16 χρόνια. Και η ανεργία των νέων υποχώρησε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2014».

«Ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι έχει αντιστραφεί η τάση μείωσης της σταθερής απασχόλησης στις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται».

Έντονο το κοινωνικό «αποτύπωμα» των παρεμβάσεών μας στη ψηφιακή μας πολιτική


«Στη ψηφιακή μας πολιτική είναι έντονο το κοινωνικό «αποτύπωμα» των παρεμβάσεών μας. 410.000 Έλληνες αποκτούν δωρεάν δορυφορική πρόσβαση στα ελληνικά κανάλια σε όλες τις περιοχές της χώρας που δεν έχουν ψηφιακό σήμα, γιατί κάποιες περιοχές ήταν ξεχασμένες».

«Ταυτόχρονα, 14.500 νοικοκυριά σε 47 νησιά μας και 72.000 πρωτοετείς φοιτητές αποκτούν ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων, δωρεάν ή με σημαντική επιδότηση. Και ήδη, σχεδιάζονται αντίστοιχες παροχές και σε άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως τα ‘Ατομα με Ειδικές Ανάγκες».

Αναλυτικά η ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην 82η ΔΕΘ:


Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Παναγιότατε,

Με ιδιαίτερη χαρά ανοίγω τις εργασίες της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Και θέλω να καλωσορίσω τις ξένες επιχειρηματικές αποστολές, που είναι φέτος περισσότερες από κάθε άλλη φορά, γεγονός που επικυρώνει τη διεθνή ακτινοβολία της Έκθεσης, τον διαρκώς αυξανόμενο ρόλο της Θεσσαλονίκης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών για τη χώρα μας.

Θα ήθελα να αρχίσω με μια ιδιαίτερη αναφορά στην τιμωμένη χώρα της φετινής διοργάνωσης, την Κίνα.

Μια χώρα με μακραίωνη ιστορία, με μακραίωνη παράδοση και κουλτούρα, ένας αρχαίος πολιτισμός, που σήμερα είναι χώρα πρωταγωνίστρια των διεθνών εξελίξεων.

Συνδεόμαστε μαζί σας με ειλικρινή φιλία και αλληλοεκτίμηση εδώ και αρκετές δεκαετίες. Ειδικά, όμως, τα τελευταία χρόνια εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με οικονομικές και πολιτιστικές ανταλλαγές.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι άλλη μια σπουδαία ευκαιρία για να προχωρήσουμε, ακόμη παραπέρα, αυτή την πολύ σημαντική, τη στρατηγικής σημασίας συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μας.
Σας καλωσορίζω, λοιπόν, και ευελπιστώ ότι οι σχέσεις μας θα γίνονται ολοένα και πιο ουσιαστικές, πιο εποικοδομητικές και πιο φιλικές.

Φίλες και φίλοι,
Θα μου επιτρέψετε σήμερα, από αυτό εδώ το βήμα, το τόλμημα να μιλήσω όχι τόσο για το χθες, για τα προβλήματα και τις άπειρες δυσκολίες που η χώρα μας αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια.
Ούτε για τις διάφορες πολιτικές ευθύνες, τις πολιτικές διαφορές, τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, των κομμάτων ή και των προσώπων.

Αλλά να μιλήσω για το αύριο. Για το αύριο που θέλουμε, μας αξίζει, και που μπορούμε να έχουμε.
Για το μεγάλο στοίχημα που ανοίγεται μπροστά μας. Για το μεγάλο καθήκον της στιγμής, που είναι ένα.

Τολμώ να πω κοινό για όλους μας, ανεξάρτητα από πολιτικές απόψεις ή κοινωνική θέση.
Να σχεδιάσουμε το μέλλον μαζί.

Να οργανώσουμε αυτό που εμείς ονομάζουμε το μέλλον για τους πολλούς.
Ένα μεγάλο μέρος του λαού μας στερήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο τα στοιχειώδη, αλλά ακόμα και το δικαίωμα να ονειρεύεται.

Και δυστυχώς αυτό συμβαίνει και με ένα μεγάλο μέρος των νέων ανθρώπων, που ασφυκτιούν στην ίδια τους τη χώρα.

Ή μεταναστεύουν για να φυτέψουν τα όνειρά τους σε ξένες πατρίδες.
Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να τελειώσει. Και πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να τελειώσει.

Μπροστά μας ανοίγεται πια ένας καινούργιος δρόμος.
Με νέες προκλήσεις και νέες δυσκολίες.
Αλλά και με νέες, τεράστιες δυνατότητες.
Θα τον έλεγε κανείς δρόμο σκληρής προσπάθειας, ακόμα και μάχης.
Ή και δρόμο μιας νέας ανάπτυξης.
Μιας νέας κοινωνικής οργάνωσης και ελευθερίας, επιτέλους.
Για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, απαλλαγμένο από τις αρρώστιες του παρελθόντος.

Και ναι.

Νομίζω, πιστεύω, και θέλω να μοιραστώ μαζί σας την εκτίμηση ότι ήρθε η ώρα να ανοίξουν η νεολαία, η χώρα, όλοι μας να ανοίξουμε τον βηματισμό μας προς τα μπροστά.
Το μεγάλο ερώτημα που σήμερα πρέπει να απαντήσουμε συλλογικά είναι: Με ποιους θεσμούς, με ποια μέτρα, με ποια πολιτική μπορούμε να οργανώσουμε την Ελλάδα του αύριο, ώστε η έξοδος από τα μνημόνια να μην συντελεστεί με όρους επιστροφής στο παρελθόν.
Γιατί, ξέρετε, το θέμα δεν είναι να βγούμε από την επιτροπεία για να ξανακάνουμε τα ίδια λάθη, που μας έβαλαν σε αυτή.

Για να ακολουθήσουμε ξανά την πολιτική της επίπλαστης ευημερίας, του πελατειακού κράτους, της διαφθοράς, της διαπλοκής.

Αυτή τη στιγμή η κύρια έγνοια μας πρέπει να είναι να διαμορφώσουμε τους θεσμούς, αλλά και τις πολιτικές εκείνες που θα εγγυώνται ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναγυρίσει στο παρελθόν.

Και είναι μεγάλα τα ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσουμε:

Ενδεικτικά σας καλώ να σκεφτείτε: Τα προηγούμενα χρόνια και μιλώ για τα χρόνια της ανάπτυξης, αλλά και για την πρώτη πενταετία της κρίσης, δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων σπαταλήθηκαν, θα έλεγα.

Αλλά πώς;
Υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος σχεδιασμός για τη διανομή αυτών των χρημάτων;
Οι επιλογές υπάκουαν σε κάποιο συγκροτημένο αναπτυξιακό σχέδιο;
Ή μήπως ο κάθε υπουργός, ούτε καν η κάθε κυβέρνηση, αλλά ο κάθε υπουργός ανεξέλεγκτος και κατά το δοκούν επέλεγε τους δικαιούχους μεταξύ των φίλων και ευνοούμενων του;
Ή αλήθεια, σε ποιο στρατηγικό σχέδιο για τη δημόσια διοίκηση υπάκουαν οι προσλήψεις στο 
δημόσιο τα προηγούμενα χρόνια;

Σε κανέναν απολύτως.
Ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε, δημιουργήθηκαν στρατιές ομήρων συμβασιούχων, ενώ σημαντικές υπηρεσίες του δημόσιου τομέα έμεναν υποστελεχωμένες και ανίκανες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Να μπορούν να υπηρετούν τον πολίτη.
Ένα ακόμη παράδειγμα : Τα δισεκατομμύρια που σπαταλήθηκαν για την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα τις προηγούμενες δεκαετίες.

Αλλά πώς;
Χωρίς σχέδιο, χωρίς συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών, χωρίς κεντρική παρακολούθηση.
Όποιος πρόλαβε τον Κύριο οίδε.
Αποτέλεσμα; Δεκάδες πληροφοριακά συστήματα, βάσεις δεδομένων και μητρώα που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους και τώρα προσπαθούμε να συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα.
Θα μπορούσα να πολλαπλασιάσω τα παραδείγματα. Να πω πάρα πολλά τέτοια παραδείγματα.
Να μιλήσω για τις προμήθειες στο χώρο της υγείας, για τις αλλαγές τις διαρκείς στην εκπαίδευση χωρίς στρατηγικό στόχο, για το χωρικό σχεδιασμό, για το λαθρεμπόριο, για τη γενικευμένη φοροδιαφυγή, για το αρρύθμιστο επί τριάντα χρόνια ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, την αδήλωτη εργασία, τα δήθεν προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας, που δεν πήγαιναν στους ανέργους αλλά σε φίλους και γνωστούς και η λίστα αυτή, νομίζω, δεν έχει τέλος.

Αυτό, όμως, που θέλω να πω με αποφασιστικότητα, από αυτό εδώ το βήμα, είναι ότι
εμείς δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή σε αυτή την Ελλάδα. Στην Ελλάδα που με μαθηματική ακρίβεια οδηγήθηκε στην κρίση.

Αυτή ήταν η Ελλάδα που χρεοκόπησε. Και τώρα χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε μια άλλη Ελλάδα.

Την Ελλάδα της δημοκρατίας, του σχεδιασμού, του κοινωνικού ελέγχου, της λογοδοσίας, της ισότητας, της ισονομίας, της αξιοκρατίας.

Την Ελλάδα του κοινωνικού κράτους, της δίκαιης ανάπτυξης, της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης.

Το χρέος μας είναι να διαμορφώσουμε θεσμούς, μέσα από τους οποίους θα μπορούμε να προστατεύουμε αυτό που ονομάζουμε δημόσιο συμφέρον, μέσα από τους οποίους θα μπορούμε να οργανώσουμε τη συζήτηση για τον στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της επόμενης μέρας, ώστε η ανάπτυξη να διαχυθεί στο σύνολο της κοινωνίας.

Στους πολλούς.

Και η πολιτική μας, αν θέλετε, όλο αυτό το διάστημα, το δύσκολο διάστημα των δύο τελευταίων ετών, κινείται μέσα από δυσκολίες και από αντιφάσεις πολλές φορές, δεν το αρνούμαι, αλλά κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Και τα πεπραγμένα μας περιγράφουν καλύτερα από τα όποια λόγια την ουσία της πρότασής μας, για το πώς να σχεδιάσουμε, και να οργανώσουμε, όλοι μαζί το αύριο, όλοι μαζί το μέλλον, την επόμενη μέρα αυτής της χώρας.

Και επιτρέψτε μου να εξηγηθώ επί του πρακτέου.
Εν αρχή ην η οικονομία. Δει δη χρημάτων, έλεγαν και οι πρόγονοί μας.
Είναι πια γεγονός, που κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει, το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Θέλω να σας πω, όμως, ότι αυτό δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο.
Δεν είναι συγκυριακό, δεν είναι τυχαίο.

Η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά το τελευταίο διάστημα. Και έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο.

Τα σημάδια ανάκαμψης και αντιστροφής της υφεσιακής πορείας είναι πλέον εμφανή και σε μας και στους επενδυτές, αλλά και στους εταίρους μας.

Και οι δηλώσεις που αυτό το αναγνωρίζουν είναι πλέον καθημερινές.
Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η χώρα κινήθηκε με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένονται κοντά στο 2% για το τρέχον έτος.

Ανάπτυξη υψηλή που είχαμε να δούμε –παρόμοιου ύψους- πριν από εννέα χρόνια.
Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης αποτελούν έναν εξαιρετικό οιωνό, αν συνυπολογιστεί στην εξίσωση ότι έρχονται μετά από χρόνια μιας πρωτοφανούς δημοσιονομικής προσαρμογής.
Για 2 συνεχόμενα έτη όμως, καταφέραμε και υπερκαλύψαμε τους στόχους του προγράμματος για πρωτογενή πλεονάσματα.

Και αυτό ενίσχυσε σημαντικά τη διαπραγματευτική μας θέση. Και δημιουργεί χειροπιαστές προϋποθέσεις για τη δυνατότητα και τον δημοσιονομικό απαραίτητο χώρο στο μεσοπρόθεσμο διάστημα για την ελάφρυνση των βαρών, που συμπιέζουν την ελληνική κοινωνία.
Ο οδικός χάρτης για την απομείωση και τη βιωσιμότητα του χρέους προσφέρει επίσης τη σιγουριά ότι είμαστε πια σε θέση, με σταθερά βήματα, να ξεφύγουμε οριστικά από την παγίδα της επιτροπείας και της καταστροφικής λιτότητας.

Ποιος δεν καταλαβαίνει, από όλους όσους βρισκόμαστε σε αυτή εδώ την αίθουσα και όσους μας ακούνε, πόσο μεγάλη, επαναστατική τολμώ να πω, σημασία έχει μια τέτοια εξέλιξη, θα έχει μια τέτοια εξέλιξη για τη χώρα μετά από επτά χρόνια σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής και αυστηρής επιτροπείας;

Και η πρώτη επιτυχημένη έξοδος στις αγορές, τον περασμένο Ιούλη, μεταλλάσσει ήδη τις ελπίδες σε βεβαιότητα ότι αυτό μπορεί να συμβεί στην ώρα του, όπως προδιαγράφεται σε έναν χρόνο από σήμερα.

Όπως, βεβαίως, και οι διαδοχικές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας, η μείωση των σπρεντ στα ομόλογα και η αναβάθμιση των δεικτών οικονομικής εμπιστοσύνης, που αγγίζουν πλέον τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.

Δεν θέλω να σας κουράσω με αριθμούς και στοιχεία.

Δυστυχώς, όμως, δεν μπορώ όμως και να το αποφύγω τελείως, ιδιαίτερα σε μια τέτοια ομιλία.
Γιατί, ακόμα και αν ήθελα να σας μιλήσω μόνο για το πώς θα οργανώσουμε το μέλλον, πρέπει να σας πω ότι δεν μπορώ να σας το περιγράψω αυτό, χωρίς πρωτίστως να επιχειρήσουμε να καταγράψουμε και σε αριθμούς το σήμερα και το αύριο, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για την οικονομία.

Τα στοιχεία, λοιπόν, λένε ότι οι εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο του 2017 αυξήθηκαν κατά 18% και πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση από το 2001.

Κάτι που προοιωνίζεται τη σταδιακή μετάβαση σε ένα πιο εξωστρεφές μοντέλο, πιο παραγωγικό μοντέλο.

Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής κατέγραψε αύξηση 6% το πρώτο εξάμηνο του 2017, ενώ η μεταποιητική δραστηριότητα κατέγραψε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2008.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2016 σημείωσαν υψηλό δεκαετίας και το 2017 αναμένεται περαιτέρω βελτίωση, καθώς ήδη το πρώτο τετράμηνο, δηλαδή πριν ακόμη κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, είχαμε εισροή 1.4 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική οικονομία.

Και βέβαια, ο καθένας καταλαβαίνει, αν επιθυμεί βέβαια να καταλάβει, ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και η αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, είναι συνέπεια και της ανάκτησης του κύρους και των διεθνών συμμαχιών της χώρας. Την ανάκτηση της γεωπολιτικής δυναμικής και αξίας της χώρας.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν, η επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα, του Ρώσου Προέδρου Πούτιν, και φυσικά οι δύο επισκέψεις μου ως Πρωθυπουργού στην Κίνα, αποδεικνύουν ότι η χώρα αναβαθμίζεται και γίνεται πάλι στρατηγικός εταίρος, των σημαντικότερων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη.

Χθες το απόγευμα, μετά την αποχώρηση του Γάλλου Προέδρου, στο αεροδρόμιο όπου πήγα για να τον αποχαιρετίσω, γυρνώντας, στην αίθουσα των VIP συνάντησα μια σειρά από τους γάλλους επιχειρηματίες, ορισμένους από την πολυπληθή τους αντιπροσωπεία που συνόδευε τον Γάλλο Πρόεδρο. Ένας εξ αυτών ήρθε και με βρήκε. Και μου λέει «ξέρετε, κύριε Πρωθυπουργέ, σήμερα με τον Γάλλο Πρόεδρο πετύχατε κάτι πολύ σημαντικό». Του λέω ποιο είναι αυτό. Μου απαντά «καταφέρατε στη συνείδηση των Γάλλων, αλλά και πιστεύω όλης της Ευρώπης να μετατρέψετε το βασικό χαρακτηριστικό που προσδιόρισε τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα. Να μετατρέψετε το Grexit σε Grinvest». Δηλαδή, τα αρχικά της ονομασίας Ελλάδα, Greece, το GR, να μην έρχεται πίσω από τη λέξη έξοδος, αλλά πίσω από τη λέξη επενδύσεις. Επενδύσεις στην Ελλάδα.

Βρήκα πολύ σημαντική αυτή την παρατήρηση και πολύ ενδιαφέρουσα. Γι’ αυτό και ήθελα να τη μοιραστώ μαζί σας.

Η μετάβαση, όμως, από την εποχή του Grexit στην εποχή του Grinvest, δεν έγινε με αυτόματο πιλότο.

Γίνεται με σχέδιο και συγκροτημένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Παραθέτω, λοιπόν κάποιες από αυτές:

Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση 800 νέων επενδυτικών σχεδίων ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι επενδύσεις αυτές, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, αφορούν, κυρίως, στους κλάδους της αγροδιατροφής, της βιομηχανίας και της μεταποίησης.

Αφορούν δηλαδή στην ενίσχυση παραγωγικών δραστηριοτήτων του δευτερογενούς τομέα.
Και για πρώτη φορά ο νέος Νόμος προσανατολίζεται στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Γιατί είναι οι μικρομεσαίοι που έχουν κατά κύριο λόγο πληγεί από την κρίση όλα αυτά τα χρόνια!
Στον τομέα των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα, υπογράφτηκαν 12 συμβάσεις έργων, συνολικού ύψους 635 εκατομμυρίων ευρώ.

Ενώ στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας, η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, με επενδύσεις πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ, θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, δρώντας ως επιταχυντής της ανάπτυξης.

Προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος –κι ας μας κατηγορούν κάποιοι για εχθρούς της επιχειρηματικότητας- σχεδιάσαμε και υλοποιούμε πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις :
Πρώτον, απλοποιήσαμε την αδειοδότηση, κι αυτό καλύπτει ήδη περίπου το 30% της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ιδίως στον τομέα της μεταποίησης, του τουρισμού, και της υγείας.
Σημειώστε ότι περισσότερες από 11.000 επιχειρήσεις έχουν ήδη επωφεληθεί από αυτό το νέο σύστημα αδειοδότησης.

Το ποσοστό αναμένεται να φτάσει σύντομα στο 53% της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με την επέκταση στους τομείς των logistics και του εξορυκτικού κλάδου.

Δεύτερον, με σημαντικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, αναμορφώνονται οι μηχανισμοί εποπτείας και ελέγχου της αγοράς.

Στόχος είναι η υιοθέτηση των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών, και κοινής μεθοδολογίας σε όλες τις ελεγκτικές αρχές.

Και τρίτον, με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα όλα πλέον γίνονται ηλεκτρονικά: Η αδειοδότηση, η καταγραφή του ελέγχου, η συνολική εποπτεία της αγοράς.

Βλέπετε, λοιπόν, ότι η αλλαγή του κλίματος και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, ένα φυσικό φαινόμενο. 

Έχει να κάνει με σχεδιασμένες παρεμβάσεις θεσμικές. 

Με τη διαμόρφωση μηχανισμών οργάνωσης της διοίκησης. 

Έχει να κάνει με τη δημιουργία, στο τέλος-τέλος θα έλεγα, ενός άλλου προτύπου παραγωγής και υλοποίησης δημόσιων πολιτικών. 

Ανάλογη σημασία για την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας έχει και η μέγιστη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και η δημιουργία καινούργιων. 

Η Ελλάδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, είναι η πρώτη χώρα στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. 

Αυτό σημαίνει εισροή πόρων 11 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ελληνική οικονομία από το 2015 και μετά, στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της επιχειρηματικής καινοτομίας και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού.

Το εθνικό σκέλος του Προγράμματος δημοσίων επενδύσεων αυξήθηκε για 2η συνεχή χρονιά και μάλιστα κατά 25%, και έφτασε στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Ενώ, στη συμφωνία του μεσοπρόθεσμου προβλέπεται η αύξηση στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ μέχρι το 2020 για υποδομές αγροτικής παραγωγής και προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων.
Με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπογράψαμε τις μεγαλύτερες συμφωνίες των τελευταίων 5 ετών, που θα αποφέρουν επιπλέον ρευστότητα ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στο 2017.
Ενώ προετοιμάζουμε με την Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έργα ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη τριετία.

Ήδη από την αξιοποίηση των συμφωνιών με την EBRD και το σχέδιο Γιούνκερ, 2 δισεκατομμύρια ευρώ διοχετεύτηκαν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ενώ ενεργοποιούνται νέα, στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία που μέσω μόχλευσης κινητοποιούν πολλαπλάσιους πόρους ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως, για παράδειγμα, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας 2, το Εquifund, το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», το Ταμείο Υποδομών, και το Ταμείο Μικροπιστώσεων.
Ειδικά για τις μικροπιστώσεις, επιτρέψτε μου να αναφέρω, η Κυβέρνηση ετοιμάζει μετά από σχετική μελέτη και πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι να έχουμε ψηφίσει μέχρι τέλος του χρόνου το κατάλληλο νομοθετικό σχέδιο για τη χορήγηση μικροπιστώσεων σε ελεύθερους επαγγελματίες και σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη εδώ και χρόνια, για πρώτη όμως φορά στην Ελλάδα, προχωράμε και δημιουργούμε το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση για την ενίσχυση 100.000 πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Οι οποίες θα έχουν πια εύκολη πρόσβαση σε μικρές πιστώσεις, μέχρι 15.000, για να ξεκινήσουν τα πρώτα τους βήματα ή για να βελτιώσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Με την ίδια λογική, επεξεργαζόμαστε και δουλεύουμε εντατικά για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενός εργαλείου που τόσο ανάγκη έχει η ελληνική οικονομία, σε στενή συνεργασία με τη Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα και άλλες ευρωπαϊκές αναπτυξιακές τράπεζες, που θα συμβάλλουν χρηματοδοτικά προκειμένου να δημιουργηθεί μια ροή ρευστότητας στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Πέραν, βεβαίως, των δικών μας ενεργειών με τον σχεδιασμό και την εισαγωγή νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, απαραίτητη προϋπόθεση για να ενισχυθεί η ρευστότητα είναι να ξαναπάρει μπρος και το τραπεζικό σύστημα, οι συστημικές τράπεζες να μπορέσουν να αποκτήσουν ξανά τον ρόλο τους στην πραγματική οικονομία.

Και εδώ έχουμε κάνει σημαντικές παρεμβάσεις με την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την εισαγωγή ενός σύγχρονου μηχανισμού για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που ήδη έχει αρχίσει να αποδίδει.

Με την κεφαλαιακή επάρκεια, που πλέον διαθέτουν, οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν και μπορούν να παίξουν τον ρόλο τους ως βασικού μηχανισμού παροχής ρευστότητας χωρίς όμως να επαναλάβουν τις υπερβολές του παρελθόντος.

Πλήρη αλλαγή παραδείγματος εφαρμόζουμε και σε ό,τι αφορά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δημόσιων έργων υποδομής.

Μέσα σε δυο μόλις χρόνια καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τους βασικούς οδικούς άξονες που είχαν αφεθεί στη μοίρα τους εδώ και δεκαετίες με τεράστιο κόστος για το ελληνικό δημόσιο.
Δεν χρειάζεται φαντάζομαι να πω πολλά εδώ στη Θεσσαλονίκη γι αυτό.

Τα λόγια είναι περιττά. Νομίζω ότι τα έργα μιλούν από μόνα τους.

Όσοι ήρθατε στην πόλη οδικώς θα διαπιστώσατε και μόνοι σας τη μεγάλη αλλαγή.
Ενώ, επιτρέψτε μου την έκφραση, ίσως το μεγαλύτερο ανέκδοτο για χρόνια στην πόλη, το μετρό της Θεσσαλονίκης, επιτέλους προχωρά και όχι μόνο προχωρά, αλλά και τελειώνει, διότι σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να το δώσουμε. Το 2019 θα μπουν τα πρώτα τρένα, το 2020 θα δοθεί στους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Δεν σταματάμε όμως εδώ.

Αναβαθμίζουμε τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας. Της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης, καθιστώντας τη χώρα διαμετακομιστικό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή και πύλη εισόδου για όλη την Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, ζωτικό παράγοντα αισιοδοξίας και ευρωστίας αποτελεί ένας από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας, ο τουρισμός, ο οποίος κινείται με ρυθμούς ανάπτυξης 7% ετησίως, διπλάσιους του μέσου όρου του παγκόσμιου τουρισμού που είναι 3-4%. 

Και συνεισφέρει 20% στο ΑΕΠ και περίπου 1 εκατομμύριο άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.
Αυτοί οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ενίσχυσαν το επιχειρηματικό ενδιαφέρον και οδήγησαν σε μια πραγματική «έκρηξη» της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κλάδο του τουρισμού.

Και αν θέλετε, εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα για το μέλλον.

Πώς δηλαδή θα οργανώσουμε τη δημόσια πολιτική στον τουρισμό, ώστε να ενισχυθούν οι τομείς με προοπτική, να βελτιωθούν οι υπηρεσίες που αποδίδουμε στους τουρίστες και να ενισχυθεί η σχέση των τουριστικών επιχειρήσεων με τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη μέρα της χώρας. Το πώς δηλαδή θα μπορέσουμε να κάνουμε πιο ελκυστικά τα τουριστικά πακέτα, αξιοποιώντας, όμως, και άλλες δυνατότητες και άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, τα οποία πρέπει να μεταποιούνται εδώ και να παίρνουν Ονομασία Προέλευσης. Και βεβαίως οι ξενοδοχειακές μονάδες να τα αξιοποιούν, χωρίς να αναγκάζονται να αγοράζουν προϊόντα εισαγωγής χαμηλής ποιότητας.

Όμως, μιας και μίλησα για τον πρωτογενή τομέα, και εκεί ακολουθούμε και πρέπει να ακολουθήσουμε ένα διαφορετικό μοντέλο. Ένα διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης και σχεδιασμού.
Στόχος μας να ενισχυθεί η συνεταιριστική συλλογική προσπάθεια, οι ομάδες παραγωγών, η επιχειρηματικότητα και η εξωστρέφεια.

Το 2016, οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων ανήλθαν στο 24% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας, ενώ το 2014 το ποσοστό αυτό ήταν 19%.

Κι αυτό συνέβη παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και το εμπάργκο της Ρωσίας.
Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, που αποτελεί το βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, αναθεωρήθηκε και περιλαμβάνει πλέον κοινοτικούς και εθνικούς πόρους της τάξης των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σε μόλις 18 μήνες από την έγκρισή του, περισσότερα από 3 δις δημόσια δαπάνη, έχουν δεσμευτεί σε προκηρύξεις και συνεχιζόμενα έργα.

Ενώ μέλημα μας είναι το προσεχές διάστημα να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε και τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων με ειδικό νόμο που θα φέρουμε στη βουλή, αλλά και τον -τελικά μη αποδοτικό- φόρο στο κρασί που δημιούργησε πολύ περισσότερα προβλήματα από όσο υποτίθεται ότι θα έλυνε.
Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου, να αναφερθώ σε μια εμβληματικής σημασίας πρωτοβουλία :
Στην ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας.

Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε τον Οκτώβρη του 2016, άνοιξε το πεδίο, πέραν των γνωστών μέχρι σήμερα ΚΟΙΝΣΕΠ, έβαλε κανόνες, και διαμόρφωσε εκείνο το περιβάλλον ώστε η Κοινωνική Οικονομία να μην απευθύνεται μόνο στις ευάλωτες ομάδες, αλλά σε όλους τους πολίτες και σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες.

Μέσα σε διάστημα μόλις 6 μηνών, συστάθηκαν 206 νέες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και Συνεταιρισμοί Εργαζομένων.

Τον ερχόμενο Οκτώβρη ενεργοποιείται το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, με αρχικό κεφάλαιο 25 εκατομμύρια ευρώ, για επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, με χρηματοδοτικά προϊόντα (μικροδάνεια, εγγυήσεις μεγαλύτερων δανείων, εγγυητικές επιστολές).
Ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα 100 Κέντρα Πληροφόρησης και Στήριξης των κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων.

Πριν λίγες μέρες είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ στην Αθήνα, στου Ψυρρή, το ιμπακτ χαμπ και να δω ιδίοις όμμασι την πολύ σοβαρή δουλειά που γίνεται ως επί το πλείστον από νέους ανθρώπους στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Θέλω να σας πω ότι στόχος μας είναι αντίστοιχα κύτταρα νεανικής επιχειρηματικής δημιουργικότητας να μπορέσουν να στηθούν το επόμενο διάστημα σε κάθε πόλη, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Στη λειτουργία του δημόσιου τομέα, προχωράμε επίσης σε μεταρρυθμίσεις πολύ σημαντικές. Μεταρρυθμίσεις που κανείς δεν τόλμησε τα τελευταία χρόνια.

Βασικός άξονας της στρατηγικής μας είναι και εδώ η διαμόρφωση νέων θεσμών.
Η οργάνωση διαδικασιών και μηχανισμών ελέγχου που θα εγγυώνται την προστασία και την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος. 

Στρατηγικός μας στόχος είναι ένα δημόσιο στο οποίο θα έχουν πρόσβαση με ισότιμους όρους όλοι οι πολίτες. 

Ένα δημόσιο αρωγός στην μεγάλη προσπάθεια της ανάκαμψης και του νέου παραγωγικού μοντέλου που θέλουμε να οικοδομήσουμε. 

Το νέο αξιοκρατικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων, η σύσταση του μητρώου επιτελικών στελεχών, το ενιαίο σύστημα κινητικότητας, είναι καίριες τομές που προωθήσαμε και προχωράμε το επόμενο διάστημα.

Όραμά μας το «ψηφιακό δημόσιο του 2020».

Οι συναλλαγές του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες να ολοκληρώνονται ηλεκτρονικά, μέσω κινητού ή ηλεκτρονικού υπολογιστή. Και πιστέψτε με αν το καταφέρουμε αυτό και θα δουλέψουμε σκληρά για να το καταφέρουμε, θα είναι το μεγαλύτερο βήμα εκσυγχρονισμού της χώρας.
Δραστικές μεταρρυθμίσεις όμως προωθήσαμε και στους φορολογικούς μηχανισμούς.
Αναφέρομαι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, στα μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καπνικά και στα καύσιμα, στον συντονισμό με ενιαίο κέντρο των συστημάτων προμηθειών του δημοσίου, και ελέγχου των δαπανών στην αγορά φαρμάκου, στα βελτιωμένα συστήματα δημοσίων συμβάσεων, στην ηλεκτρονική τιμολόγηση που βρίσκεται στην τελική επεξεργασία, στην εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων φοροδιαφυγή στο παρελθόν, και βεβαίως στους φορολογικούς ελέγχους στις λίστες καταθετών εξωτερικού.

Με τα μέτρα αυτά, και με την εξοικονόμηση δαπανών, επιτυγχάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούμε και χώρο για την αναγκαία αποκλιμάκωση των φορολογικών επιβαρύνσεων. 

Που όλοι ξέρουμε πόσο βαραίνουν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα σήμερα. 

Ταυτόχρονα όμως δίνουμε ένα ισχυρό μήνυμα στις δυνάμεις αδράνειας που συντηρούσαν τη μαύρη τρύπα της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής.

Η αντιμετώπιση της διαπλοκής, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, που τις επόμενες μέρες σε πείσμα πολλών θα ολοκληρωθεί μέσω του ΕΣΡ, τα πλήγματα στην παραθεσμική ασυδοσία που είχαν επιβάλλει κάποια μεγάλα συμφέροντα, ο έλεγχος στις διάφορες χρυσές λίστες, και η επιβολή των ανάλογων κυρώσεων, πιστοποιούν την θέλησή μας, να μην κάνουμε εκπτώσεις σε μια βασική αρχή του κράτους δικαίου:

Να ανταμείβονται όλοι ανάλογα με την προσφορά τους, και να προσφέρουν ανάλογα με τις ανταμοιβές τους. 

Θέλω όμως να μου επιτρέψετε να επιστρέψω τώρα στο βασικό ερώτημα που μας ταλαιπωρεί, που απασχολεί την κυβέρνησή μας, και φαντάζομαι όλους τους Έλληνες:

Ανάπτυξη λοιπόν, καλώς ήρθε η ανάπτυξη, την καλωσορίζουμε. Αλλά ανάπτυξη για ποιον;
Διότι ανάπτυξη είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, παρότι τρέχαμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα προς τον γκρεμό. Αυτό πιστεύω ότι είναι το κρίσιμο, το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε. Διότι αν η ανάπτυξη, είναι ανάπτυξη των αριθμών, ή ανάπτυξη από την οποία θα επωφελούνται λίγοι και όχι ανάπτυξη για τους πολλούς, ει δυνατόν για όλους θα έλεγα, τότε εγώ θα το πω καθαρά:
Αυτή, για μένα, για μας, όπως και για την μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, μόνο ανάπτυξη δεν είναι.

Αν παράγουμε δέκα χιτώνες, Παναγιώτατε εσείς που ξέρετε από παραβολές νομίζω ότι θα συμφωνήσετε, δεν είναι ούτε οικονομικά αποτελεσματικό, ούτε κοινωνικά λειτουργικό, ούτε ηθικά δίκαιο, να απολαμβάνουν τους εννιά οι ελάχιστοι, και να ξεπαγιάζουν με τα κουρέλια του ενός χιτώνα όλοι οι πολλοί.

Αυτό είναι λοιπόν κάτι που πρέπει να τελειώσει σε αυτόν εδώ τον τόπο. Είναι κάτι που να τελειώσει, και θα τελειώσει.

Και κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλιστεί στην πράξη αυτό το δικαίωμα, κυρίως όμως των νέων ανθρώπων, να έχουν ίσο μερτικό από την ανάπτυξη, δηλαδή από τα οφέλη που θα έχει η χώρα από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια

Γιατί μόνο η δίκαιη ανάπτυξη, που συμπαρασύρει τους πολλούς όχι αποκλειστικά στον μόχθο, αλλά και στα δικαιώματα, και στα οφέλη, μπορεί να είναι μια ανάπτυξη σταθερή, θεμελιωμένη, με προοπτική και με ευεργετικές επιπτώσεις σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. 

Γι’ αυτό προσπαθούμε τα σκιρτήματα, τα βήματα, η ορμή της οικονομίας, σήμερα, κι ακόμα περισσότερο αύριο, να δώσουν ενέργεια και ορμή σε οργανωμένα κύματα κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. 

Πρώτα-πρώτα με τη μείωση της ανεργίας.

Αυτή η πληγή, που αιμορραγεί κυρίως για τους νέους, πρέπει να κλείσει.
Το 2014 η ανεργία ήταν στο 27%. Σήμερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία έχει μειωθεί στο 21,2%. Τα τελευταία χρόνια, από το 2015 και μετά, όσο έχουμε την ευθύνη, μειώνεται σχεδόν 2 μονάδες τον χρόνο ενώ μέχρι το 2015 αυξανόταν 1,5 μονάδα τον χρόνο.

Δεν πρόκειται όμως να ισχυριστώ ενώπιον σας ότι σήμερα η εικόνα είναι ευχάριστη.

Όσο ικανοί άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι από το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα το δικαίωμα της εργασίας, ούτε η κοινωνία, ούτε η δημοκρατία, ούτε η σημερινή κυβέρνηση, μπορούν να αισθάνονται δικαιωμένοι.

Έχει όμως τη σημασία του, για τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, ότι από τον Ιανουάριο 2015, μέχρι τον Δεκέμβριο 2016, έχουν δημιουργηθεί 213.000 νέες θέσεις εργασίας.
Και φέτος, έως τον Ιούλιο, δημιουργήθηκαν 263.000 νέες θέσεις εργασίας.

Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ τα τελευταία 16 χρόνια, όχι μόνο ρεκόρ στα χρόνια της κρίσης.
Και η ανεργία των νέων υποχώρησε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2014.
Ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι έχει αντιστραφεί η τάση μείωσης της σταθερής απασχόλησης στις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται.

Δεν είναι όμως μόνο η μάχη κατά της ανεργίας.

Η προσπάθεια μας απλώνεται σε πολλά μέτωπα:
Ένα από αυτά ήταν η εξασφάλιση της καθολικής και ισότιμης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών, ανεξάρτητα από εργασία, ασφάλιση και εισόδημα .

Με τον νόμο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, περίπου ενάμισι εκατομμύριο συμπολίτες μας νοσηλεύονται σήμερα δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία.
Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη!

Με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο γόρδιος δεσμός της υπερχρέωσης των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων προς τις τράπεζες και το δημόσιο, επιτέλους αρχίζει να λύνεται.
Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη!

Ενώ αντίστοιχη παρέμβαση επίκειται και για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Φροντίσαμε, παρά τις ισχυρές πιέσεις να διασφαλίσουμε τη προστασίας της Πρώτης Κατοικίας.
Με τη επέκταση της εφαρμογή του νόμου Κατσέλη και τη νέα ρύθμιση, που έρχεται και θα παρατείνει την ισχύ του και μετά το τέλος του τρέχοντος έτους.
Είναι δίκαιο και έγινε πράξη!

Καταργήθηκε η ντροπιαστική ρύθμιση που επέβαλε αυτόφωρο για χρέη προς το δημόσιο, και τη δυνατότητα άσκησης ποινικών διώξεων για χρέη μέχρι 100.000 ευρώ.
Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη!

Αξιοποιήθηκε η υπεραπόδοση του 2016, με το εφάπαξ επίδομα –σε περίπου 1,6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους, παρά τις πολύ ισχυρές αντιδράσεις εκείνης της εποχής.
Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη!

Τα τελευταία 2,5 χρόνια, το Υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ υποστήριξαν με τα προγράμματά τους συνολικά 220.000 ανέργους.

Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη!
Για τους συμπολίτες μας που χτυπήθηκαν βιαιότερα από την οικονομική κρίση, προσπαθήσαμε να δημιουργήσαμε ένα δίχτυ ασφάλειας.

Από τις αρχές του 2017 υλοποιείται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, συνολικού προϋπολογισμού 760 εκατομμυρίων ευρώ, για 700.000 δικαιούχους.

Ήταν δίκαιο και το κάναμε πράξη!
Τα σχολικά γεύματα γίνονται θεσμός του ελληνικού σχολείου.
Από φέτος 120.000 μαθητές των δημοτικών σχολείων θα έχουν ένα ζεστό γεύμα κάθε ημέρα, ιδιαίτερα στις περιοχές με χαμηλά εισοδήματα.

Και το 2019, τα μισά παιδιά όλων των δημοτικών και γυμνασίων της χώρας θα σιτίζονται δωρεάν.
Ενώ από τον Οκτώβρη, αφού ξεπεράστηκε σειρά δυσκολιών, θα υλοποιηθούν περίπου στο 70% των δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης.

Είναι δίκαιο και γίνεται πράξη!
Έρχομαι τώρα στον κρίσιμο τομέα της Υγείας.
Και στην εμβληματική μεταρρύθμιση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,
Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο, προβλέπει την δημιουργία 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε 65 αστικές περιοχές της χώρας.

Παράλληλα δίνουμε μεγάλο αγώνα για την κάλυψη των τεράστιων κενών σε προσωπικό, που βρήκαμε στο ΕΣΥ.

Από το 2015 έχουν προστεθεί στο ΕΣΥ πάνω από 9.000 γιατροί, νοσηλευτικό και λοιπό παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό.

Οι 2.500 είναι μόνιμο προσωπικό.
Ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη στελέχωση με επιπλέον 9.500 άτομα το επόμενο διάστημα.

Στον τομέα της Παιδείας, εισάγουμε βαθιές τομές απέναντι σε αντιδραστικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις του εδραιωμένου στάτους κβο.

Με τον προϋπολογισμό του 2017, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, αυξήθηκαν οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση.

Τα σχολεία, για πρώτη φορά πέρσι, άνοιξαν χωρίς προβλήματα, και το ίδιο θα γίνει και φέτος. Ίσως να πάψουμε από εδώ και στο εξής να το αναφέρουμε γιατί πράγματα που θα έπρεπε να συμβαίνουν κανονικά, δεν θα πρέπει να μας απασχολούν και να τα αναφέρουμε, αλλά όλα τα προηγούμενα χρόνια, δυστυχώς, δεν γίνονταν κανονικά.

Η μεγάλη όμως μεταρρύθμιση θα είναι η ριζική αναβάθμιση του ρόλου του Λυκείου, και ο τρόπος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Μειώνονται ριζικά τα μαθήματα στην Β και Γ Λυκείου και αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας στο σχολείο, των μαθημάτων στα οποία θα κρίνεται ο μαθητής.

Έτσι ώστε τα σχολειά μας να πάψουν να είναι απλά πάρεργο των φροντιστηρίων, να πάψουν οι μαθητές να πηγαίνουν στη Γ' Λυκείου και να περιμένουν να περάσει η ώρα για να πάνε στο φροντιστήριο και να αποκτήσει ξανά η εκπαιδευτική διαδικασία περιεχόμενο.

Με τον νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση μπαίνουν φραγμοί σε αυθαιρεσίες και απορρυθμίσεις που γεννούσε και ενίσχυε ένα νεοφιλελεύθερης έμπνευσης θεσμικό καθεστώς.

Ενώ, επιπλέον, δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα σε φοιτητές που ικανοποιούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια για εισαγωγή στα μεταπτυχιακά προγράμματα, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν δίδακτρα, να εγγράφονται δωρεάν.

Σε όλες τις πτυχές της πολιτικής μας, φίλες και φίλοι, αφήνουμε έντονο το κοινωνικό αποτύπωμα των παρεμβάσεων μας. Ακόμα και το υπουργείο που ιδρύσαμε, έπρεπε για χρόνια να έχει ιδρυθεί, αυτό της Ψηφιακής Πολιτικής, οι παρεμβάσεις μας έχουν έντονο κοινωνικό αποτύπωμα.

410.000 Έλληνες αποκτούν δωρεάν δορυφορική πρόσβαση στα ελληνικά κανάλια σε όλες τις περιοχές της χώρας, γιατί ήταν κάποιες περιοχές ξεχασμένες χωρίς ψηφιακό σήμα και κανείς δεν ενδιαφερόταν γι αυτούς τους ανθρώπους.

Ταυτόχρονα, 14.500 νοικοκυριά σε 47 νησιά μας και 72.000 πρωτοετείς φοιτητές αποκτούν Ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων, δωρεάν ή με σημαντική επιδότηση. 

Και ήδη, σχεδιάζονται αντίστοιχες παροχές και σε άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
 
Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Είπα ήδη κάποια πράγματα για την ανεργία. Θα ήθελα να επανέλθω κάπως πιο στοχευμένα, γιατί, το ομολογώ, το ζήτημα είναι το ζήτημα που μας πληγώνει όλους.

Δίνουμε λοιπόν και θα εξακολουθήσουμε να δίνουμε την, με όσα όπλα έχουμε στη διάθεσή μας.
Κύριος δρόμος για την αντιμετώπιση της ανεργίας, δεν υπάρχει αμφιβολία, είναι η τόνωση της ανάπτυξης και η αξιοποίηση του θετικού μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας, η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, των επενδύσεων για να έχουμε δουλειές στον τόπο.

Με συγκεκριμένο όμως σχεδιασμό προχωράμε και σχεδιάζουμε. Όπως για παράδειγμα στον τομέα της νεανικής και νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Με ρήτρα εργασίας σε όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για τη διατήρηση των υπαρχουσών και για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Με την κάλυψη ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από όλα τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Επιπλέον, για την αντιμετώπιση της ανεργίας υλοποιούμε Προγράμματα Εγγυημένης Απασχόλησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κυρίως στους ΟΤΑ.

Από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Σεπτέμβριο, θα έχουν ενταχθεί σε αυτά τα προγράμματα περίπου 75.000 ωφελούμενοι.

Συνολικά, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουν καλύψει 120.000 ανέργους.

Επίσης επεκτάθηκε η διάρκεια των κοινωφελών προγραμμάτων, από 5 σε 8 μήνες, για να δοθεί η δυνατότητα στον εργαζόμενο, μετά τη λήξη του προγράμματος να μπορεί να εντάσσεται στο επίδομα ανεργίας, αν δεν έχει βρει την δυνατότητα πρόσβασης στην αγορά εργασίας.

Και κατοχυρώνονται πλέον τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην Κοινωφελή Εργασία.
Βασική κατεύθυνση της κυβέρνησής μας όμως δεν είναι μόνο η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά η παρέμβαση στις ίδιες τις εργασιακές σχέσεις, προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας.

Δύσκολη δουλειά, το γνωρίζουμε, με δεδομένο ότι οι μηχανισμοί ελέγχου έχουν αποδυναμωθεί τα προηγούμενα χρόνια, ενώ τα φαινόμενα παρανομίας είναι εκτεταμένα.

Για να ανταποκριθούμε δουλεύουμε συντονισμένα σε τρεις άξονες:

Πρώτος άξονας, οι νομοθετικές παρεμβάσεις για την προστασία των εργαζομένων.
Με το νόμο του Υπουργείου Εργασίας που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες αντιμετωπίζονται αποφασιστικά και κάθετα τα φαινόμενα αδήλωτης, υποδηλωμένης ή απλήρωτης εργασίας.
Υιοθετούνται ρυθμίσεις ενάντια σε κάθε μορφή εργοδοτικής αυθαιρεσίας και σε παγιωμένες καταχρηστικές πρακτικές.

Δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις για συνολική βελτίωση της αγοράς εργασίας.
Δεύτερος άξονας, είναι η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Αναβαθμίζεται ουσιαστικά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και ενισχύεται με ανθρώπινο δυναμικό, νέα πληροφορικά συστήματα, και χρηματοδοτικά εργαλεία.

Τέλος, τρίτος άξονας, ο αναπροσανατολισμός των χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη εργαζομένων και τη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων:

Σε λίγες μέρες τίθεται σε εφαρμογή ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με μπλοκάκι σε μισθωτό. 

Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 156 εκατ. ευρώ και από αυτό θα ωφεληθούν περισσότεροι από 40.000 εργαζόμενοι. 

Ιδιαίτερα νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα υλοποιηθεί πρόγραμμα για την ενίσχυση εργαζομένων που βρίσκονται απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα, είναι σε επίσχεση εργασίας, ή απασχολούνται σε κλάδους με φθίνουσα πορεία.

Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ και από αυτό θα ωφεληθούν περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι.
Τέλος, θέλω να αναφερθώ σε έναν ειδικό τομέα της πολιτικής μας, που αφορά την στήριξη της νέας γενιάς και συγκεκριμένα την ανάσχεση του φαινομένου του brain drain και αναφέρομαι στην πρωτοβουλία "Μένω Ελλάδα, Επιστρέφω" για την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού στη χώρα, είναι μια έμπρακτη προσπάθεια αντιστροφής του φαινομένου.

Καταρτίζεται λίστα με τους ερευνητές επιχειρηματίες εξωτερικού και επιδιώκεται η ενημέρωση τους για πιθανές ευκαιρίες δραστηριοποίησης στην Ελλάδα, με στόχο να δημιουργηθούν επιχειρηματικά δίκτυα.

Αξιοποιούνται 330 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για υποτροφίες σε διδακτορικούς, άπορους φοιτητές, και μεταδιδακτορικούς ερευνητές, για τη δημιουργία ερευνητικών ομάδων.

Ταυτόχρονα το ΕΠΑΝΕΚ επιλέγει καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τις χρηματοδοτεί 100%.

Χρηματοδοτείται η σύμπραξη επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία με 280 εκατ. ευρώ μέσω του εμβληματικού προγράμματος «ερευνώ-δημιουργώ-καινοτομώ».

Αυτές όλες είναι δράσεις που σχεδιαστήκαν και υλοποιηθήκαν με πολύ κόπο, με σχέδιο και με επιμονή και υλοποιηθήκαν το διάστημα αυτό. Θα ήθελα όμως να αναφερθώ και σε μία ακόμα την οποία αναμένεται να ανακοινώσουμε αναλυτικά το επόμενο διάστημα και αφορά σε προγράμματα εργασίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, καθώς και τους απολυμένους νέους ηλικίας 18-29 ετών.

Μια ακόμη πρωτοβουλία που θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα και θα ήθελα κλείνοντας την αναφορά μου στην προσπάθεια καταπολέμησης της ανεργίας να την αναφέρω εδώ, στην Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για την επιχορήγηση της πρώτης πρόσληψης μισθωτού εργαζόμενου από ατομικές, εταιρικές ή συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

Και θα αφορά νέους, ηλικίας έως 34 ετών.
Το οικονομικό κίνητρο είναι η επιχορήγηση για δώδεκα μήνες σημαντικού μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του νεοπροσληφθέντος για πλήρη απασχόληση.
 
Φίλες και φίλοι, η μάχη μας απέναντι στην ανεργία, σηματοδοτεί και την συνολική μας μάχη για την επανεκκίνηση της οικονομίας και είναι βέβαιο ότι η χώρα θα βγει από την κρίση, όχι μόνο όταν θα καταφέρει να έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, όχι μόνον όταν θα καταφέρει να επιστρέψει σε ρυθμούς κανονικότητας, αλλά όταν θα έχει καταφέρει και θα έχουμε καταφέρει να προσεγγίσουμε τους ρυθμούς, τα μεγέθη στην απασχόληση τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος, αυτή είναι η μεγάλη προσπάθεια. Να ξανακερδίσουμε στη χώρα την εργασία.

Θέλω πριν κλείσω να πω το εξής:
Θέλω πριν κλείσω η αναφορά μου να είναι η Θεσσαλονίκη. Συνήθως στη ΔΕΘ οι πρωθυπουργοί αναφέρονταν σχεδόν εθιμοτυπικά στην Βόρεια Ελλάδα και στα προβλήματα της και κάποιες φορές δίνοντας κάποιες υποσχέσεις. Κάποιες φορές λέγοντας κάποια καλά λόγια, μιλώντας για τη συμπρωτεύουσα, που μόνο συμπρωτεύουσα δεν ήταν.
Πέρσι εγώ στη συνάντηση μου με τους παραγωγικούς φορείς της Β. Ελλάδας, όχι εδώ, στο Μέγαρο Μαξίμου τους είχα πει ότι δεν θέλω να ακολουθήσω τον ίδιο δρόμο.

Είχα δεσμευτεί ότι το ενδιαφέρον μου για την Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα δεν θέλω να περιοριστεί σε εθιμοτυπικές επισκέψεις, λίγο πριν από τη ΔΕΘ.

Αλλά να μετουσιωθεί σε πραγματική προσπάθεια για την αναβάθμιση τόσο της πόλης όσο και της ευρύτερης περιοχής.

Και δεσμεύθηκα εκεί για την δημιουργία Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη.
Και τήρησα αυτή τη δέσμευση.

Όλα αυτό το διάστημα αποδείξαμε ότι το ενδιαφέρον μας για τη Θεσσαλονίκη και την Β. Ελλάδα δεν είναι επικοινωνιακό, αλλά είναι πραγματικό. Αυτό το χρόνο έγιναν πολλά εδώ στην Θεσσαλονίκη και μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα στο επόμενο διάστημα. Η παρουσία μου εδώ στην πόλη θα ενταθεί, θα είναι συνεχής, όχι μόνο για να συναντώ φορείς αλλά ακόμα και ξένους ηγέτες όπως έκανα ήδη δύο φορές, και βεβαίως όσο προχωράει ο καιρός θα γίνονται πράξη πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες, πολύ σημαντικά έργα τα οποία οραματιζόμαστε εδώ και πολύ καιρό.

Ήδη σας είπα για το Μετρό, για τα τρένα που θα κυκλοφορήσουν στις ράγες του το 2019.
Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στον ΟΑΣΘ που πέρασε ήδη σε μια νέα εποχή με την αποιδιωτικοποίηση του και μπαίνει τέλος στη σκανδαλώδη ιστορία του. Και βεβαίως στον ΟΑΣΘ θα κριθούμε και από την εκκαθάριση της Κόπρου του Αυγεία, αλλά θα κριθούμε και από την αποτελεσματικότητα απέναντι στον πολίτη, από το πόσο ο Οργανισμός αυτός θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του μέσου Θεσσαλονικιού.

Δεν μπορώ επίσης να μην αναφερθώ στην επένδυση στον ΟΛΘ που ολοκληρώθηκε, δημιουργώντας ευρύτερες αναπτυξιακές δυνατότητες για την πόλη, για τη Β. Ελλάδα, μία επένδυση με ιδιαίτερο Γαλλικό άρωμα, αναφερθήκαμε και στη χθεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο Μακρόν.
Η μεγάλη πρόοδος στη σιδηροδρομική ΠΑΘΕ και φυσικά τη σιδηροδρομική Εγνατία που συμφωνήσαμε προχθές στην Καβάλα με τον Βούλγαρο ομόλογο μου και θα συνδέσει την Θεσσαλονίκη με τη Μαύρη Θάλασσα, και με τον Δούναβη. Θέλουμε η Θεσσαλονίκη να είναι πραγματικά το επίκεντρο, όχι της Β. Ελλάδας, αλλά το επίκεντρο των Βαλκανίων. Το κέντρο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας. Αυτό είναι το όραμα μας για την Θεσσαλονίκη. Μία πόλη πολιτισμική, που έχει αυτή την κουλτούρα έχει αυτή την παράδοση και μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο.

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτά.

Η απόδοση του Προβλήτα 1 του λιμανιού στο λαό της πόλης.
Η παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου του Παύλου Μελά, στον δήμο Παύλου Μελά και στη τοπική κοινωνία.

Όπως ακριβώς θα γίνει στη συνέχεια και με τη παραχώρηση του στρατοπέδου Κόδρα.
Δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο, φίλες και φίλοι μια νέα αντίληψη για τη χρήση του δημόσιου χώρου από αυτούς στους οποίους ανήκει ο δημόσιος χώρος. Γιατί ο δημόσιος χώρος ανήκει πρώτα και κύρια στους πολίτες.

Στους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Έχουμε μπροστά μας πολλά ακόμη.
Το έργο για το εμπορευματικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, τα νέα κτίρια σχολείων στη δυτική Θεσσαλονίκη, τα έργα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, την ανάπλαση του χώρου της Διεθνούς Έκθεσης, που αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο πρόεδρος της Έκθεσης και άλλα πολλά.

Νομίζω λοιπόν ότι το ενδιαφέρον για τη Β. Ελλάδα αποδεικνύεται με πράξεις και είναι αυτές οι πράξεις που μπορούν να αναβαθμίσουν, όχι στα καλά λόγια αλλά στην πράξη τον ρόλο της Θεσσαλονίκης σε πραγματική συμπρωτεύουσα της χώρας.

Κυρίες και κύριοι,
Επιχείρησα σήμερα να σας περιγράψω πως καταλαβαίνουμε εμείς και πως δουλεύουμε σκληρά για την οργάνωση από τώρα της επόμενης μέρας, για την οργάνωση του μέλλοντός μας.

Επιχείρησα να σας υπενθυμίσω ταυτόχρονα και τα πρώτα βήματα, τις σημαντικές επιτυχίες, που έχουν ήδη επιτευχθεί σε περιοχές δύσκολες, γκρίζες, αδιάβατες για πολλά χρόνια.

Ξέρετε στήθηκαν όχι μόνο από μας, αλλά κι από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, εργαζόμενους στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, επιχειρηματίες, επιστήμονες, νέους, ανθρώπους που τιμούν τη δουλειά τους και πονούν τον διπλανό τους και την πατρίδα.

Θέλω να κλείσω λέγοντας σας το εξής:

Σε ένα χρόνο από τώρα, να είμαστε όλοι καλά, ελπίζω να σας ξαναδώ όλους και όλες εδώ. θα είμαστε ξανά όλοι και όλες εδώ.

Στα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ.

Θα έχει όμως μια μεγάλη διαφορά από όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Η χώρα μετά από 8 δυστυχώς ολόκληρα χρόνια, θα εγκαινιάζει τη ΔΕΘ εκτός μνημονίων και εκτός ασφυκτικής επιτροπείας.

Αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτό είναι το σχέδιο μας. Θα το καταφέρουμε

Και είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε και είμαστε αποφασισμένοι να το καταφέρουμε, είμαστε αποφασισμένοι να ξαναστηθεί αυτή η χώρα στα πόδια της, στις δικές της δυνάμεις. Και θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο και αναγκαίο για να γίνει πράξη αυτό το όραμα. Και να μπορούμε το χρόνου εδώ να συζητάμε, να κουβεντιάζουμε να διαφωνούμε, διότι δεν έχουμε όλοι την ίδια άποψη για το πως πρέπει να στηθεί στα πόδια της αυτή η χώρα, για το πως πρέπει να οργανώσουμε το μέλλον. Πρωταρχικός στόχος και προϋπόθεση όμως είναι να το καταφέρουμε.
Φίλες και φίλοι είμαι βέβαιος ότι θα το καταφέρουμε. Του χρόνου εδώ θα συζητάμε για το πώς θα οργανώσουμε το μέλλον κα το πώς θα σχεδιάσουμε και θα υλοποιήσουμε μαζί την Ελλάδα της νέας εποχής.

Έτσι πρέπει να γίνει. Κι έτσι θα γίνει. 

Να είστε καλά. Καλή δύναμη.
Σας ευχαριστώ θερμά.