09/16/17

Οι αλλαγές που ήδη έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών θα αναδιατάξουν πλήρως τις παροχές αυτές με στόχο να εξοικονομηθούν 240 εκατ. ευρώ σε μόνιμη βάση από το 2018 και μετά...


Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που δρομολογούνται στα επιδόματα τέκνων, τριτέκνων και πολυτέκνων που χορηγεί ο ΟΓΑ σε περισσότερους από 800.000 δικαιούχους, αλλά και στα επιδόματα αναπηρίας που καταβάλλονται όχι από τα Ταμεία, αλλά από τις διάσπαρτες υπηρεσίες πρόνοιας δήμων και περιφερειών (και που με το νέο νόμο 4488/2017 περνούν και αυτά στη δικαιοδοσία του ΟΓΑ από το 2018), σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου. 

Οι αλλαγές που ήδη έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας θα αναδιατάξουν πλήρως τις παροχές αυτές με στόχο να εξοικονομηθούν 240 εκατ. ευρώ σε μόνιμη βάση από το 2018 και μετά. 

Η… πίτα 


Ο προϋπολογισμός για τις παραπάνω παροχές ανέρχεται σήμερα στα 1,7 δις. ευρώ. Η αναδιάταξη του χάρτη των επιδομάτων επηρεάζει περίπου 135 διαφορετικά επιδόματα. Το κύριο βάρος πέφτει στα οικογενειακά επιδόματα καθώς εκεί κατευθύνονται 650 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Περίπου 700 εκατ. ευρώ κοστίζουν τα προνοιακά επιδόματα αναπήρων και άλλων ειδικών κατηγοριών (άπορες οικογένειες κ.λπ.). Περίπου 110 εκατ. ευρώ είναι για το επίδομα θέρμανσης, άλλα 73 εκατ. ευρώ για την επιστροφή φόρου πετρελαίου στους αγρότες και 88 εκατ. ευρώ για ειδικές φοροαπαλλαγές ναυτικών. 

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε με το τρίτο Μνημόνιο να αλλάξει τους όρους χορήγησής τους και να εξοικονομήσει περί τα 240 εκατ. ευρώ. Η τρόικα θα υποδείξει τι θα κοπεί και τι θα αλλάξει, με «μπούσουλα» τη δεύτερη και οριστική έκθεση που οσονούπω παίρνει το υπουργείο Εργασίας από τα κλιμάκια της Παγκόσμιας Τράπεζας, με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο (και επί ΣΥΡΙΖΑ) έχει συμβληθεί για το έργο που έχουν αναλάβει με αμοιβή 4 εκατ. ευρώ. 

Ενοποίηση 


Τα επιδόματα τέκνων είναι τα πρώτα που μπαίνουν στο στόχαστρο. Ο κορμός των αλλαγών που εξετάζονται -σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της πρώτης έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας- είναι να ενοποιηθεί το ειδικό ετήσιο επίδομα ύψους 500 ευρώ ανά τέκνο που παίρνουν τρίκτεκνοι και πολύτεκνοι σε ένα ενιαίο επίδομα με χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια. 

Παράλληλα, θα επιχειρηθεί να ενισχυθούν οι οικογένειες με ένα και δύο παιδιά. Στην ουσία θα μειωθεί λόγω εισοδηματικών κριτηρίων ο αριθμός των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών που θα συνεχίσουν να έχουν επίδομα, αλλά θα είναι χαμηλότερο από αυτό που εισπράττουν σήμερα, και στον αντίποδα, ανάλογα με την εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί, επιχειρείται να ενισχυθούν τα ποσά επιδόματος για το πρώτο και το δεύτερο παιδί. Σήμερα, για παράδειγμα, ένα ζευγάρι που έχει εισόδημα 25.000 ευρώ το χρόνο παίρνει 160 ευρώ το χρόνο (41 ευρώ το τρίμηνο) αν έχει ένα παιδί και 324 ευρώ το χρόνο (81 ευρώ το τρίμηνο) αν έχει δύο παιδιά. 

Με το ίδιο εισόδημα (25.000 ευρώ) και τρία παιδιά παίρνει 1.980 ευρώ το χρόνο (495 ευρώ στο τρίμηνο), με τέσσερα παιδιά παίρνει 2.640 ευρώ (660 ευρώ το τρίμηνο) και αν έχει 5 παιδιά παίρνει 4.100 ευρώ το χρόνο (1.000 ευρώ ανά τρίμηνο ή 333 ευρώ το μήνα). 

Μετατόπιση… Η πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας υπάρχει ατύπως στο τραπέζι των συζητήσεων υπουργείου Εργασίας και τρόικας και είναι η μείωση των δικαιούχων που παίρνουν το υψηλότερο ποσό επιδόματος (τα 500 ευρώ ανά παιδί για όσους έχουν από τρία παιδιά και πάνω) και η ενίσχυση όσων έχουν ένα ή δύο παιδιά.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που έχει ο «Ε.Τ.» από αρμόδιο στέλεχος, εξετάζεται να μειωθούν οι δικαιούχοι που λαμβάνουν το ειδικό επίδομα (500 ευρώ) από ένα όριο εισοδήματος και άνω.
Σήμερα το εισοδηματικό όριο για να πάρει κάποιος επίδομα τέκνου από τον ΟΓΑ φτάνει μέχρι τις 45.000 ευρώ αν έχει τρία παιδιά, μέχρι τις 48.000 ευρώ αν έχει τέσσερα και μέχρι τις 52.000 ευρώ αν έχει πέντε παιδιά. 

Τρία σενάρια 


Είναι σχεδόν βέβαιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.», ότι τα εισοδηματικά όρια θα πέσουν πιο κάτω και μαζί θα μειωθούν και τα ποσά επιδόματος που θα λαμβάνουν όσοι έχουν τρία και άνω παιδιά. Αυτό είναι το ένα από τα σενάρια που εξετάζονται. Το άλλο είναι να μειωθούν τα εισοδηματικά όρια, χωρίς να αλλάξουν τα ποσά. Σε αυτή την περίπτωση θα παίρνουν λιγότεροι δικαιούχοι τα επιδόματα, αλλά τα ποσά δεν θα μειωθούν. Υπάρχει όμως και ένα τρίτο σενάριο που είναι το βασικό που εξετάζει και προτείνει στην έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα. Το σενάριο αυτό λέει ότι θα πρέπει να μειωθούν πολύ τα όρια εισοδήματος, σχεδόν στο μισό από αυτά που είναι σήμερα, ώστε αυτά που θα χάσουν οι σημερινοί δικαιούχοι να διοχετευθούν σε οικογένειες με ένα και δύο παιδιά. Το «σενάριο» αυτό είναι πιο κοντά, λένε οι ίδιες πηγές, στις κυβερνητικές επιδιώξεις. 

Το σίγουρο είναι ότι από το 2018 τα όρια εισοδήματος για τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων θα πέσουν κάτω από τα 52.000 ευρώ για όσους έχουν 5 παιδιά, κάτω από τα 48.000 ευρώ για όσους παίρνουν σήμερα επίδομα για 4 παιδιά και κάτω από τα 45.000 ευρώ για όσους παίρνουν επίδομα με τρία παιδιά. 

Δικαιούχοι
Από τα επιδόματα που καταβάλλει ο ΟΓΑ σήμερα: 

* Οι 119.643 είναι δικαιούχοι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι και εισπράττουν μόνον από το ενιαίο επίδομα τριτέκνων-πολυτέκνων τα 500 ευρώ το χρόνο για κάθε παιδί. Το ποσό για αυτή την κατηγορία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΓΑ για το 2016 που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.», είναι 198,98 εκατ. ευρώ. 

* Οι 782.549 είναι δικαιούχοι του ενιαίου επιδόματος τέκνου, δηλαδή των 40 ευρώ ανά μήνα για κάθε παιδί, ποσό που μειώνεται όσο ανεβαίνει το εισόδημα. Το συνολικό ποσό για το 2016 που πήραν οι παραπάνω δικαιούχοι ήταν 449,3 εκατ. ευρώ. 

Κόφτης 50% στο επίδομα θέρμανσης: Στην περικοπή κατά 50% της ετήσιας δαπάνης του κρατικού προϋπολογισμού για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης θα προχωρήσει η κυβέρνηση το 2018, σύμφωνα με δέσμευση που ανέλαβε με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που υπέγραψε τον περασμένο Ιούνιο. Στο πλαίσιο αυτό θα προχωρήσει από τον φετινό Οκτώβριο στον επανασχεδιασμό του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, με τη θέσπιση πιο αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ή και με την επιβολή μειώσεων στο ύψος του επιδόματος ανά λίτρο αγοραζόμενου πετρελαίου θέρμανσης. Το αποτέλεσμα θα είναι το επίδομα αυτό να το λαμβάνουν πολύ λιγότερα νοικοκυριά ενδεχομένως δε και σε χαμηλότερο ύψος. Η περικοπή του επιδόματος θα ισχύσει από την επόμενη περίοδο καταβολής που ξεκινά θεωρητικά από τις 15 Οκτωβρίου 2017 αλλά πρακτικά από το τέλος Δεκεμβρίου 2017 ή τις αρχές Ιανουαρίου 2018 και λήγει στις 30 Απριλίου 2018. 

Με βάση τα όσα ίσχυσαν μέχρι και την προηγούμενη περίοδο καταβολής του επιδόματος (την περίοδο από 15-10-2016 έως 30-4-2017), τη συγκεκριμένη παροχή δικαιούνται περίπου 500.000 νοικοκυριά. Το επίδομα κυμαίνεται από 37,50 έως 625 ευρώ, ανάλογα με τις επιφάνειες των κατοικιών των δικαιούχων και τις γεωγραφικές ζώνες στις οποίες κατοικούν. 

Οι αλλαγές που θα επέλθουν σύντομα στο καθεστώς χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης στοχεύουν στη μείωση της ετήσιας δημοσιονομικής δαπάνης καταβολής του από τα 110 εκατ. ευρώ στα 55 εκατ. ευρώ! Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός είναι βέβαιο ότι θα χαμηλώσουν σημαντικά τα εισοδηματικά όρια και τα όρια αξίας ακίνητης περιουσίας μέχρι τα οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος, ενώ δεν αποκλείεται να περικοπούν και τα όρια επιφάνειας κατοικίας και ποσότητας λίτρων μέχρι τα οποία επιδοτείται κάθε δικαιούχος. Μείωση είναι πιθανό να αποφασιστεί και στο ύψος του επιδόματος, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 0,25 ευρώ ανά λίτρο αγοραζόμενου πετρελαίου.

Στην Πλατεία Κλαυθμώνος την Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου, στη 1 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των δημοσίων υπαλλήλων και πορεία προς τη Βουλή... 


Τη σχετική απόφαση έλαβε η ΑΔΕΔΥ και για το σκοπό αυτό κηρύσσει Παναττική Στάση Εργασίας από τις 12:30 μ.μ. έως τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση η αιτία της κινητοποίησης είναι η ακόλουθη: «Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, προωθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου, την εκβιαστική, διασπαστική, αντισυνταγματική και απεργοσπαστική τροπολογία της για την αξιολόγηση στο Δημόσιο.

Με αυτήν την τροπολογία η Κυβέρνηση προσπαθεί να «απαντήσει» στην καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία – αποχή που έχει κηρύξει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. από την μνημονιακή υποχρέωση για «αξιολόγηση».

Με την τροπολογία αυτή, εκβιάζει τους εργαζόμενους και όλους όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης. Επιχειρεί να αποκρύψει την ήττα της και το «ναυάγιο» που υπέστη στο θέμα αυτό και να στείλει το μήνυμα ότι έτσι μπορεί πάρει τη ρεβάνς».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Κάλεσμα σε συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος την Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου,          1 μ.μ. και πορεία προς τη Βουλή
Συναδέλφισσες-οι,

Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, προωθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου, την εκβιαστική, διασπαστική, αντισυνταγματική και απεργοσπαστική τροπολογία της για την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Με αυτήν την τροπολογία η Κυβέρνηση προσπαθεί να «απαντήσει» στην καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία – αποχή που έχει κηρύξει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. από την μνημονιακή υποχρέωση για «αξιολόγηση». Με την τροπολογία αυτή, εκβιάζει τους εργαζόμενους και όλους όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης. Επιχειρεί να αποκρύψει την ήττα της και το «ναυάγιο» που υπέστη στο θέμα αυτό και να στείλει το μήνυμα ότι έτσι μπορεί πάρει τη ρεβάνς.

Χτύπησε όμως λάθος πόρτα. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο δεν είναι ούτε υπάλληλοι της εκάστοτε κυβέρνησης, ούτε υποτελείς της. Δεν μπορεί, λοιπόν, η κυρία Γεροβασίλη να «αποφασίζει και να διατάζει»! Δεν μπορεί προκειμένου να «σπάσει» μια απεργία, να νομοθετεί ποινές για αυτούς που συμμετέχουν σε αυτή, να τροποποιεί διοικητικές διαδικασίες, να αλλάζει ημερομηνίες προκειμένου να μπορέσει η ίδια να «απολογηθεί» στους θεσμούς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΔΝΤ! Αυτή είναι η «μεταρρύθμιση» που ευαγγελίζονται στην κυβέρνηση; Η «αξιοκρατία», η «ικανότητα» και η «ανασυγκρότηση» έγκειται στο να μην απεργείς;

Η τροπολογία αυτή καθιερώνει την τιμωρία των απεργών με τον αποκλεισμό τους από τις διαδικασίες κρίσεων, γεγονός που αποτελεί πρωτοφανή καταπάτηση του δικαιώματος στην απεργία και προσπάθεια δημιουργίας απεργοσπαστικού μηχανισμού.

Καλούμαστε με τη συλλογική και αποφασιστική στάση μας να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε την απεργία-αποχή και να χαλάσουμε και αυτό το σχέδιο της Κυβέρνησης.

Αν όλοι μας παραμείνουμε ενωμένοι στην απεργία-αποχή δεν θα βρει η Κυβέρνηση υποψήφιους για τις θέσεις ευθύνης. Η απάντησή μας πρέπει να είναι παραδειγματική για να ανακόψει τη θρασύτητα και τον αυταρχισμό μιας κυβέρνησης που αποδεικνύεται όλο και πιο επικίνδυνη για τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, την Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017, στη 1 μ.μ.,  σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή. Για το σκοπό αυτό κηρύσσει Παναττική Στάση Εργασίας από τις 12:30 μ.μ. έως τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών.

Η ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.


ΔΟΕ: Στάση εργασίας ενάντια στην αξιολόγηση στις 19/9


Την κήρυξη δίωρης διευκολυντικής στάσης εργασίας, αποφάσισε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας για την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου στις δύο τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και στις δύο πρώτες του απογευματινού – ολοήμερου.

Στόχος της είναι να στηρίξει τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή στη 1 μ.μ. που οργανώνει η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ενάντια στην εφαρμογή της αξιολόγησης στο Δημόσιο Τομέα.

Παράλληλα καλεί τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να συμμετέχουν τόσο στη συγκέντρωση, όσο και στη διαδήλωση που θα ακολουθήσει.

Η νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από την Βόρειο Κορέα προκαλεί συναγερμό κι ανησυχία τόσο στις χώρες της Άπω Ανατολής, όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες...


Τόκιο και Ουάσινγκτον, σύμφωνα με το euronews, βρίσκονται σε ευθεία γραμμή, ως προς την αντιμετώπιση της απειλής, που συνιστά η Πιονγκ Γιάνγκ, επιθυμώντας να σκληρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο η στάση της διεθνούς κοινότητας.

Για τους διεθνείς αναλυτές η καταφυγή του Κιμι Γιον Ουν στα πυρηνικά όπλα θεωρείται αυτονόητη, ως μέσο αυτοπροστασίας ενός αυταρχικού και κλειστού καθεστώτος.

«Σχεδόν ένα μήνα πριν αναλάβει τα ηνία ο Κιμ Γιον Ουν, είδαμε στην τηλεόραση την βάρβαρη δολοφονία του συνταγματάρχη Καντάφι. Εφήρμοσαν την τακτική του Ιράκ , της Λιβύης και της Συρίας, όπου κατά την δική τους άποψη, αντιδημοφιλή καθεστώτα έπρεπε να καθαιρεθούν. Ο Κίμ επιδιώκει επιβίωση του καθεστώτος και την σταθερότητά του. Οι Βορειοκορεάτες έχουν χάσει την μάχη των συμβατικών όπλων κατά πολύ. Η μόνη λύση σε αυτό είναι να προχωρήσουν σε όπλα μαζικής καταστροφής κι αυτό κάνει ο Κίμ», υποστηρίζει ο Γκλιν Φορντ από το Polint Think Tank.

Το Πεκίνο για πολλοστή φορά στην διάρκεια της κρίσης επισημαίνει την ανάγκη διπλωματικής λύσης, όχι όμως με τη δική του διαμεσολάβηση.

«Το κλειδί γαι την επίλυση του ζητήματος στην κορεατική χερσόνησο δεν είναι η Κίνα. Όποιος κρούει τον κώδων θα πρέπει να τον σταματήσει. Οι διάφορες, άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να διαχειριστούν την κατάσταση και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Οποιαδήποτε απόπειρα να νίψουν τα χείρας τους είναι ανευθυνότητα και δεν βοηθά στην επίλυση του ζητήματος, τόνισε η Χουα Τσουνίνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Η νέα δοκιμή προκάλεσε και πάλι διχασμό στις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη, αφού εκτός της Κίνας και η Ρωσία, καταδίκασε την επιθετική ρητορική που χρησιμοποιεί η αμερικανική πλευρά, επισημαίνοντας ότι δεν πράττει το παραμικρό για την εκτόνωση της έντασης.

Ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης έως τα τέλη του έτους ζητά το eurogroup...


Η εικόνα ανεξαρτησίας της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας και η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης έως τα τέλη του έτους ήταν τα κύρια θέματα που απασχόλησαν το eurogroup αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι η συνεχιζόμενη δικαστική υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, ενδέχεται να προκαλέσει ανησυχία στις αγορές για την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων, γεγονός που θα δυσχεράνει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

«Όλο το eurogroup εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τις συνεχιζόμενες δικαστικές υποθέσεις και τις επιπτώσεις που έχουν διεθνώς στην εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και στην διαδικασία εκσυγχρονισμού στην Ελλαδα, συμπεριλαμβανομένης της ανεξαρτησίας της ίδιας της ΕΛΣΤΑΤ» σημείωσε μετά το τέλος του eurogroup, ο επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας έκανε λόγο για «ατυχείς εξελίξεις», που δίνουν κακό σήμα στις αγορές και για αυτό «κάτι πρέπει να γίνει.»

Τα «αγκάθια» της τρίτης αξιολόγησης


Η άμεση έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η επέκταση των εξωδικαστικών συμβιβασμών είναι δύο από τα θέματα που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά.
Από τις μεταρρυθμίσεις που αποφασίστηκαν τους τελευταίους μήνες, οι θεσμοί διαπιστώνουν ότι πολλές έχουν «μείνει στα χαρτιά», γεγονός που πρέπει να αλλάξει τους επόμενους δύο μήνες.

«Σαφώς θα υπάρξουν προκλήσεις» εκτιμά ο Ε. Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί. «Θα χρειαστεί εντατική δουλειά, δική μου ευχή είναι αυτή η δουλειά να γίνει σε ήρεμο κλίμα με παραγωγική συμβολή από όλα τα μέρη.»

Επίσης, οι θεσμοί περιμένουν τα στοιχεία για την εξόφληση οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, προκειμένου να αποδεσμεύσουν τα 800 εκατομμύρια ευρώ που έχουν μείνει από την δεύτερη αξιολόγηση. Με το θέμα θα ασχοληθεί το eurogroup του Οκτωβρίου.

Ετοιμάζεται το έδαφος για έξοδο από τα Μνημόνια


Τις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα θα βγει και επίσημα από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι αυτό είναι ένα βασικό βήμα για την επιστροφή της Ελλάδας σε μία «φυσιολογική κατάσταση».

Δεν πιστεύουν, όμως, ότι είναι αρκετό. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το πώς θα γίνει η μετάβαση της Ελλάδας στην «επόμενη ημέρα» και αναζητούν τρόπους στήριξης της χώρας σε περίπτωση που χρειαστεί «μαξιλάρια».

Για αυτό τον σκοπό δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν τα περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ που αναμένεται να «περισσέψουν» από το δάνειο του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, πάντως, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα του 2018, ούτε προληπτική πιστωτική γραμμή.

«Κανένας δεν εφησυχάζει, κανένας δεν λέει ότι έχουν τελειώσει τα προβλήματα, όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά » δήλωσε ο Ε. Τσακαλώτος, που διευκρίνησε επίσης ότι το θέμα της Eldorado δεν συζητήθηκε.

Τον Ιανουάριο αναμένεται να ξεκαθαρίσει και η θέση του ΔΝΤ για το αν θα μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και με ποιον τρόπο.

Ο «γρίφος» των τραπεζών


Όλες οι πλευρές εξέφρασαν την εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες δε θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια και προβλέπουν βελτίωση της κατάστασής τους το επόμενο διάστημα.

Οι διαβεβαιώσεις αυτές ήρθαν προς διάψευση των πληροφοριών ότι το ΔΝΤ θέτει θέμα νέας ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών.

Ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν έκρυψε ότι ο ρυθμός επιστροφής των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες είναι αργός και ξεκίνησε πολύ πρόσφατα, σημείωσε ωστόσο ότι η εξάρτηση από τον ELA έχει περιοριστεί στα 33,9 δισ. ευρώ.

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι μόνος αρμόδιος και υπεύθυνος για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών είναι η ΕΚΤ.

Προς μία «άλλη» Ευρωζώνη


Το eurogroup ξεκίνησε με συζήτηση για ενδυνάμωση της νομισματικής ένωσης, ώστε να είναι λιγότερο ευάλωτη σε οικονομικά σοκ και να τα αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά.
euronews

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.