09/24/17

Η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια αποτελεί κοινό στόχο τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των Ευρωπαίων εταίρων της, τονίζει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στα Νέα Σαββατοκύριακο, ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα αύριο Δευτέρα...


Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επισημαίνει την ανάγκη «να εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα είναι απολύτως προετοιμασμένη, ότι η οικονομία της έχει εισέλθει σε ανοδική πορεία και ότι έχουμε εξασφαλίσει ότι υπάρχει οικονομική σταθερότητα και ότι η εμπιστοσύνη έχει επανέλθει ώστε να καταστεί η χώρα οικονομικά ανεξάρτητη».

Ο πρόεδρος του Eurogroup αναγνωρίζει ότι η ελληνική οικονομία «πηγαίνει καλύτερα», αλλά προσθέτει ότι «προέχει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν συνθήκες πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις τόσο κατά τη διάρκεια του προγράμματος όσο και μετά τον Αύγουστο του 2018».

Εξάλλου ο πρόεδρος του Eurogroup επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε εποπτεία και μετά τον Αύγουστο του 2018, οπότε λήγει το πρόγραμμα στήριξης. Ο κ. Ντάισελμπλουμ εξηγεί ότι «σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε εφαρμόσει προγράμματα εποπτείας μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης όπως έγινε σε Ιρλανδία, Ισπανία και Κύπρο. Θα έχουμε πρόγραμμα εποπτείας και στην Ελλάδα, πόσω μάλλον όταν υπάρχουν δάνεια σε εκκρεμότητα τα οποία έχουν μακρά περίοδο αποπληρωμής».

Για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρει ότι ισχύουν όσα αποφασίστηκαν τον περασμένο Μάιο, ότι θα εξεταστεί αυτή η δυνατότητα στο τέλος του προγράμματος, εφόσον είναι αναγκαίο και η χώρα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φόβισε ακόμη και το εσωτερικό του κόμματος του. Η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι χαρακτηριστική. Η δήλωση του ότι η ανισότητα είναι στην ανθρώπινη φύση και επομένως δεν τρέφει αυταπάτες για μια κοινωνία στην οποία θα υπάρχει ισότητα δεν είναι μόνο ανιστόρητη και αντιεπιστημονική, αλλά βαθιά αντιδραστική και ρατσιστική και μας πάει αιώνες πίσω...


του Γιάννη Ανδρουλιδάκη (*)

Η παρουσία, η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Βελλίδειο και η συνέντευξη τύπου, την οποία έδωσε, σχολιάστηκαν εκτενώς και όχι άδικα κυρίως εξαιτίας του περιεχομένου τους και των μηνυμάτων που έστειλε. Αν η συμπρωτεύουσα το 2014 αποδείχθηκε «γουρλίδικη» για τον κ. Τσίπρα, όταν παρουσίασε το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, δεν είμαι σίγουρος ότι θα συμβεί το ίδιο και στον ηγέτη της Ν.Δ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φόβισε ακόμη και το εσωτερικό του κόμματος του. Η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι χαρακτηριστική. Η δήλωση του ότι η ανισότητα είναι στην ανθρώπινη φύση και επομένως δεν τρέφει αυταπάτες για μια κοινωνία στην οποία θα υπάρχει ισότητα δεν είναι μόνο ανιστόρητη και αντιεπιστημονική, αλλά βαθιά αντιδραστική και ρατσιστική και μας πάει αιώνες πίσω. Μετατοπίζει, επιπλέον , την παράταξη και τον εαυτό του από τον μεσαίο χώρο, τον οποίο υποτίθεται ότι φιλοδοξεί να εκφράσει, προς την άκρα δεξιά και ενσωματώνει επισήμως στην ιδεολογία της Ν.Δ. αυτή την σκοταδιστική άποψη. Όταν ο υποψήφιος πρωθυπουργός κάνει με στόμφο μια τέτοια δήλωση θεωρώντας ότι λέει κάτι σπουδαίο, εύκολα κανείς μπορεί να υποθέσει ποια θα είναι η συνέχεια, αν καταφέρει να περάσει την πόρτα του μεγάρου Μαξίμου.

Δεν έμεινε, ωστόσο, εδώ. Με περηφάνια δήλωσε ότι ο αντιπρόεδρος του, ο κ. Γεωργιάδης, αποτελεί δική του επιλογή. Κανείς βεβαίως δεν περίμενε να τον αδειάσει, αλλά η θερμή στήριξη σε έναν στέλεχος με ακραίες και αντικομμουνιστικές απόψεις σημαίνει πολλά για τη φυσιογνωμία του κόμματος της Ν.Δ. Άξια σχολιασμού, επίσης, θεωρώ ότι είναι όσα είπε για την παραπαίουσα Παιδεία. Αντί να επιδιώξει την αναβάθμιση της, υποσχέθηκε τη διάλυση της. Είναι εκείνος που θα της δώσει το τελικό χτύπημα. Η εξαγγελία για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και οι δηλώσεις του για τις υπόλοιπες βαθμίδες (σχολεία αυτόνομα, ελευθερία στην επιλογή προσωπικού, πρότυπα σχολεία σε κάθε περιφέρεια κλπ) δεν αφήνουν περιθώριο για παρανοήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης ως γνήσιος λαϊκιστής έταξε πολλά. Μείωση του ΕΝΦΙΑ, στήριξη των αδυνάτων κ.α. και προανήγγειλε επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές, ό, τι δηλαδή υποσχόταν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τρία χρόνια πριν. Ο υπουργός των απολύσεων, ο άνθρωπος που στηρίζει επενδύσεις ασυδοσίας και καταστροφής του περιβάλλοντος τύπου ELDORADO, ο πολιτικός που προσπαθεί να πείσει τους ευρωπαίους ότι θα εφαρμόσει καλύτερα το μνημόνιο απέκρυψε ότι και ο επόμενος πρωθυπουργός δε θα συντάσσει προϋπολογισμούς εδώ, αφού η χώρα θα είναι σε επιτροπεία ακόμη και αν καταφέρει να βγει από τα μνημόνια. Αποσιώπησε επίσης ότι υποχρεούται να παρουσιάζει πλεονάσματα ύψους 2% ως το 2060 και αυτό αποτελεί μνημονιακή δέσμευση. Ας μην εμφανίζεται , επομένως, σαν προστάτης των φτωχών στρωμάτων της κοινωνίας, αφού είναι περισσότερο από σίγουρο ότι η πολιτική της λιτότητας, που θα συνεχιστεί, θα εξαθλιώσει κι άλλο την κοινωνία .

Ο κ. Μητσοτάκης τρόμαξε ένα μεγάλο μέρος των πολιτών και ειδικά τους εργαζόμενους στο δημόσιο. Όχι δεν προανήγγειλε απολύσεις, αλλά είναι βέβαιο ότι, αν χρειαστεί και απαιτηθεί κάτι τέτοιο από τους δανειστές, θα το κάνει. Ποιος ξεχνά, εξάλλου, ότι ο ίδιος, όταν ήταν υπουργός, μιλούσε για 9.000 χιλιάδες απολύσεις και τελικά πρόλαβε να διώξει 1000 εργαζόμενους; Ποιος δε θυμάται ότι ψηφίστηκε νόμος ο οποίος προέβλεπε υποχρεωτική αρνητική αξιολόγηση για το 15% του προσωπικού κάθε υπηρεσίας; Το πολιτικό του παρελθόν είναι ασφαλής οδηγός για τις μελλοντικές του κινήσεις.

«Δώστε μου την ευκαιρία να οδηγήσω την πατρίδα μακριά από τον κακό της εαυτό», ανέκραξε από τη Θεσσαλονίκη και υιοθέτησε ιδεολογικές βαρβαρότητες στην προσπάθεια του να ικανοποιήσει το όλο και αυξανόμενο ακροδεξιό στελεχιακό δυναμικό του και βεβαίως να βρει ζωτικό πολιτικό χώρο, αφού ο κ. Τσίπρας με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, που εφαρμόζει, του έχει αφαιρέσει στοιχεία από το δικό του πρόγραμμα. Δεν ξέρω αν οι imagemakers τον συμβούλεψαν να δείχνει σοβαρός και ειλικρινής. Τη σοβαρότητα του θα αποφύγω να την κρίνω. Η ειλικρίνεια του, εντούτοις , μόνο ως πρόκληση, ωμότητα και κυνικότητα μπορεί να μεταφραστεί. Θα δείξει στο τέλος, αν ο κ. Μητσοτάκης αποτελεί το καλύτερο βούτυρο στο ψωμί του τωρινού πρωθυπουργού παρά τα δημοσκοπικά δεδομένα τα οποία δικαιολογημένα πολλοί αμφισβητούν.

(*) Ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης είναι εκπαιδευτικός στο 6ο Λύκειο Καλαμάτας
πηγή: sxedio-b.gr

Προβάδισμα 12% στο CDU  της Α.Μέρκελ δίνουν τα exit polls  στην Γερμανία, ενισχυμένο το ακροδεξιό κόμμα, Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) στην τρίτη θέση με 13,5%!


Σύμφωνα με την πρόγνωση εκλογικού αποτελέσματος που μετέδωσε πριν από λίγο το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) λαμβάνει 32,5%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 20 %, ακολουθεί το ακροδεξιό κόμμα η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 13,5%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) , οι Πράσινοι και το Die Linke .

Οι Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους Πράσινους, σύμφωνα με το ARD ενώ από τους πολιτικούς σχολιαστές ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην επίδοση του AfD.

Σύμφωνα με τις πρώτες πολιτικές αναλύσεις, αν τα exit poll επιβεβαιωθούν από το τελικό το εκλογικό αποτέλεσμα πιθανότερος κυβερνητικός σχηματισμός μπορεί να γίνει από τρικομματική κυβέρνηση CDU, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι ή μεγάλος συνασπισμός με την συμμετοχή του SPD.

Αναλυτικά:

  1. CDU: 32,5%
  2. SPD:20%
  3. AfD: 13,5%
  4. Φιλελεύθεροι:10,5%
  5. Πράσινοι :9,5%
  6. Die likne: 9%

Το Ιράκ είναι σήμερα ένα «φανατικό κράτος» και όχι ένα «δημοκρατικό», δήλωσε ο Μασούντ Μπαρζανί στους δημοσιογράφους την παραμονή του δημοψηφίσματος. «Οδεύουμε», είπε, «προς το δημοψήφισμα» και «μόνο μέσω της ανεξαρτησίας μπορούμε να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας»… 


Ο κουρδικός λαός του Ιράκ θα προσέλθει κανονικά στις κάλπες τη Δευτέρα, για να συμμετάσχει στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης του Ιράκ (KRG), Μασούντ Μπαρζανί, εν μέσω διεθνούς και εγχώριου αναβρασμού, μόλις μία μέρα πριν από τη διεξαγωγή του.

Μιλώντας στην καθοριστική συνέντευξη τύπου αναφορικά με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το οποίο είναι προγραμματισμένο για αύριο, Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, ο Μπαρζανί τόνισε ότι θα προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με τη σιιτική κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης στην επαύριο της ψηφορορίας, όπου θα προσπαθήσει να έρθει σε συμφωνία με την τελευταία, αναφορικά με την υλοποίηση του αναμενόμενου «ΝΑΙ» που φαίνεται ότι θα δείξει η κάλπη.

«Δεν πρόκειται να γυρίσουμε ποτέ πίσω σε αυτή την αποτυχημένη συνεργασία» με τη Βαγδάτη, δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το Ιράκ έχει εξελιχθεί σε ένα «θεοκρατικό, σεχταριστικό κράτος» και όχι σε μία δημοκρατική χώρα, όπως υποτίθεται ότι θα γινόταν μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003.

Επιπλέον, ο επικεφαλής των Κούρδων του Ιράκ απέρριψε τα σενάρια και του φόβους αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής, τους οποίους συμμερίζονται ορισμένα γειτονικά ισχυρά κράτη του Ιράκ, όπως το Ιράν και η Τουρκία. Σύμφωνα με τον Μπαρζανί, το νέο κράτος που ενδέχεται να προκύψει θα «σεβαστεί τους κανονισμούς που αφορούν τα διεθνή σύνορα» και δεν θα επιδιώξει την ευρύτερη αναδιαμόρφωση των καθιερωμένων συνόρων της περιοχής.

«Μονάχα η ανεξαρτησία μπορεί να επιβραβεύσει τις μητέρες των μαρτύρων μας», συνέχισε ο Μπαρζανί, υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο των Κούρδων στον διεθνή αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και τον βαρύ φόρο αίματος που πλήρωσαν σε αυτόν. «Μόνο μέσω της ανεξαρτησίας μπορεί να διασφαλίσουμε το μέλλον μας», κατέληξε. 
kathmerini.gr

“Πρωταθλήτρια” στα αυθαίρετα είναι η Ανατολική Αττική. Χαρακτηριστικό είναι πως έχουν κατατεθεί δηλώσεις για 76.612 τέτοια κτίσματα, που αντιστοιχεί στο 7% των αυθαιρέτων όλης της χώρας!..

 
Την πρώτη θέση στην κούρσα με τα περισσότερα αυθαίρετα κτίσματα καταλαμβάνει η Ανατολική Αττική, καθώς έχουν κατατεθεί περισσότερες από 76.612 δηλώσεις, αριθμός που αντιστοιχεί στο 7% του συνολικού ποσοστού της χώρας!

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (22/08) του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, που παρουσιάζει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, το συνολικό εμβαδόν της Αττικής ξεπερνά τα 814 εκατ. τετραγωνικά μέτρα. Τεράστιος φυσικά είναι και ο αριθμός των πολεοδομικών αυθαιρεσιών από τους δύο τελευταίους νόμους σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, αφού φαίνεται πως οι δηλώσεις ξεπερνούν τις 1.019.890. Στο μεταξύ, βρίσκεται από την Τετάρτη το απόγευμα στη Βουλή το πολυσέλιδο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ελεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος», με το οποίο προσδοκά η κυβέρνηση να βάλει μια τάξη, ωστόσο αυτό δεν θα συμβεί μέσα στον επόμενο μήνα, μιας και δόθηκε μία ακόμη παράταση, η οποία εκπνέει στις 23 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ, την πρώτη θέση έχει η Ανατολική Αττική, τη δεύτερη θέση αυθαιρεσιών έχει η συμπρωτεύουσα με 66.911 ενώ ακολουθεί ο κεντρικός τομέας Αθηνών με 51.915. Τέταρτος έρχεται ο βόρειος τομέας Αθηνών με 40.127 και πέμπτος ο νότιος τομέας Αθηνών με 31.195 δηλώσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία που αποτυπώνουν τις περιοχές με τα περισσότερα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων. Πρώτη έρχεται η Θεσσαλονίκη με 4.312.492,42 τ.μ., ακολουθεί το Ηράκλειο Κρήτης με 2.380.404,28 τ.μ., την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Εύβοια με 1.934.076,35 τ.μ., έπεται ο κεντρικός τομέας Αθηνών με 1.862.599,41 τ.μ. και πέμπτη η Λάρισα με 1.760.187,82 τ.μ. Πολύ ψηλά στον αριθμό των αυθαιρέτων είναι και η Χαλκιδική, αφού έχει 27.232 δηλώσεις και 1.484.523,51 τετραγωνικά κύριων χώρων.

Αναλυτικότερα, ο συνολικός αριθμός των αυθαιρέτων που ξεκίνησαν τη διαδικασία νομιμοποίησης, με βάση τους Ν. 4014/11 (παλαιός νόμος) και 4178/13 (ισχύων νόμος), είναι 1.019.890. Το σύνολο των εσόδων και από τους δύο νόμους είναι 1.941.251.896 ευρώ, τα οποία θα καταλήξουν στο Πράσινο Ταμείο.

Αλλαγή στο σκηνικό του καιρού προβλέπει από σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με τις βροχές και τις κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες να επηρεάζουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας...


 


Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς άνεμους εξέδωσε πριν λίγο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η κακοκαιρία αναμένεται από το βράδυ της Κυριακής και τη δυτική-βορειοδυτική Ελλάδα ενώ αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και το βράδυ της Τρίτης.

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν :


1. Το βράδυ της Κυριακής (24-9-17)
Το βόρειο Ιόνιο (κυρίως η Κέρκυρα) και πιθανόν οι παραθαλάσσιες περιοχές της ηπείρου.

2. Τη Δευτέρα (25-9-17)
Το Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική Μακεδονία και πιθανόν πρόσκαιρα προς το μεσημέρι η δυτική Πελοπόννησος και η δυτική Στερεά και προς το βράδυ η κεντρική Μακεδονία (κυρίως οι δυτικές περιοχές) και η Θεσσαλία.

3. Την Τρίτη (26-9-17)
Κατά διαστήματα πρόσκαιρα η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, οι Σποράδες και η βόρεια Εύβοια και πιθανόν η κεντρική Μακεδονία (κυρίως η Χαλκιδική και η Πιερία) και η ανατολική Θεσσαλία.

Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις βραδινές ώρες της Τρίτης, 26/9.

Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι εμείς ανταποκρινόμαστε σε ό,τι έχουμε δεσμευτεί. Δεν συζητάμε το ενδεχόμενο νέων μέτρων και διαμορφώνουμε τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες ούτως ώστε να κλείσουμε εντός του έτους την τρίτη αξιολόγηση», τονίζει ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης...


«Το μείζον για την κυβέρνηση είναι να αποδειχθεί συνεπής ως προς τη θέση ότι δεν θα δεχθεί συζήτηση για νέα μέτρα και ότι το καλοκαίρι του 2018 θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια», υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Αυγή».

Όπως είπε ο υφυπουργός η κυβέρνηση έχει, πια, αρκετή εμπειρία για να καταλάβει ότι κάθε διαδικασία αξιολόγησης μπορεί να έχει δυσκολία και να κρύβει εκπλήξεις και στόχος της είναι να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το τέλος του έτους.

«Προσερχόμαστε σε αυτή τη διαδικασία με μεγάλο επιχείρημα την πορεία της οικονομίας και την αποφασιστικότητα με την οποία η κυβέρνηση εκπλήρωσε τις μέχρι σήμερα δεσμεύσεις της χώρας» είπε ο κ. Πιτσιόρλας και συμπλήρωσε: «Βεβαίως δεν περνάει από το χέρι μας η επίλυση διαφορών μεταξύ των δανειστών μας και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο κάποιοι να θέσουν νέα ζητήματα προκειμένου να πιέσουν την Ελλάδα για νέα μέτρα. Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι εμείς ανταποκρινόμαστε σε ό,τι έχουμε δεσμευτεί. Δεν συζητάμε το ενδεχόμενο νέων μέτρων και διαμορφώνουμε τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες ούτως ώστε να κλείσουμε εντός του έτους την τρίτη αξιολόγηση».

Σχετικά με το επενδυτικό κλίμα ο υφυπουργός σημείωσε ότι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη πολύ μεγάλες επενδύσεις και δρομολογούνται άμεσα νέες στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, των ψηφιακών δικτύων, της βιομηχανίας, της αγροτοδιατροφής, της υγείας, του τουρισμού κλπ. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η σημερινή εικόνα εμπεριέχει όλα τα στοιχεία που επιτρέπουν αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και πάνω από όλα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «είναι γνωστή η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η πλειοψηφία των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, δηλαδή ο έλεγχός τους, θα παραμείνει στο Δημόσιο» ενώ για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είπε: «Μπαίνουμε τώρα στην πιο λεπτή φάση και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να βρούμε μια λύση ώστε τα μεγάλα ναυπηγεία της χώρας να λειτουργήσουν ξανά με τεράστια οφέλη για την ελληνική οικονομία».

Δεκατρείς ημέρες μετά την μεγάλη ρύπανση που προκλήθηκε στις ακτές του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, από την βύθιση του πλοίου "Αγία Ζώνη 2", οι προσπάθειες απορρύπανσης συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό και τα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να γίνονται ήδη ορατά...

 
Αισθητή βελτίωση στην εικόνα των ακτών του διαπιστώνει ο Δήμος Ελληνικού– Αργυρούπολης, 13 ημέρες μετά τη ρύπανση που προκάλεσε η βύθιση του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, τα αποτελέσματα της απορρύπανσης έχουν αρχίσει να γίνονται ήδη ορατά στην παραλία Ελληνικού, στο Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών «ΕΛΚΕΘΕ», στην παραλία Αγίου Αλεξάνδρου, στο λιμάνι ερασιτεχνών ψαράδων και στην ακτή του Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών.

Για την πλήρη αποκατάσταση των παραλιών δεσμεύτηκαν ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης, οι οποίοι επισκέφθηκαν, χθες Σάββατο, το παραλιακό μέτωπο του δήμου, παρουσία του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, Βασίλη Κρητικού.

Παράλληλα, μετά από παρέμβαση του δημάρχου Ελληνικού- Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτου, προς το υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα, ρυμουλκό θα τροφοδοτεί πλέον με καθαρό νερό, από απόσταση 500 μέτρων από την ακτή, τις δεξαμενές ερευνών του Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, οι οποίες λόγω της μόλυνσης είχαν σταματήσει τη λειτουργία τους.

Εκτός λειτουργία βρίσκεται η ιστοσελίδα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από το πρωί του Σαββάτου, με την ομάδα Anonymous Greece να «αναλαμβάνει την ευθύνη» για την πράξη αυτή...H ομάδα «Anonymous Greece», με ανάρτηση στο Facebook γνωστοποιεί ότι «έριξε» την σελίδα  των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε διάψευση ή επιβεβαίωση από την αρμόδια αρχή.

Ακολουθεί η ανάρτηση των «Anonymous Greece» στο facebook.
Σε ανακοίνωσή τους στη σελίδα τους στο Facebook αναφέρουν:


Αγαπητή ελληνική κυβέρνηση,

Στην χώρα όπου η πρόσβαση στην Υγεία κατάντησε πολυτέλεια για τον φτωχό, η ανάλγητη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αρνείται να καλύψει τα έξοδα μετάβασης της μικρής Νεφέλης στο εξωτερικό, ώστε να αντιμετωπιστεί η σοβαρή ασθένειά της.

Η ώρα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πλησιάζει, όλα τα ξένα κοράκια έχουν πάρει θέση και περιμένουν πώς και πώς να αρπάξουν τις περιουσίες των φτωχών Ελλήνων πολιτών!

Αρπακτικά νομίζετε ότι θα σας αφήσουμε να το κάνετε; Αν νομίζετε πως ναι, είστε πολύ γελασμένοι, σύντομα θα πάρετε την απάντηση από τους Anonymous Greece για να δείτε τη δύναμη των Ελλήνων!

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

Κυβερνητικοί μασόνοι και μη θα τα πούμε σύντομα.

Υ.Γ. Υπολογίσατε χωρίς τον ξενοδόχο. Σύντομα θα σας δώσουμε τα “κλειδιά στο χέρι”.

Ο πολιτικός χώρος που σε όλη η Δύση -φυσικά και στην Ελλάδα- απογοητεύει με την αδυναμία παραγωγής νέων ιδεών, είναι το λεγόμενο "κέντρο". Η κύρια έγνοια του στις μέρες μας είναι να εξισώσει τον λεγόμενο «εξτρεμισμό» που προέρχεται από την αριστερά με τον επίσης λεγόμενο "εξτρεμισμό" που προέρχεται από τη δεξιά... 


Αν οι ταραγμένοι χρόνοι που ζούμε, μας λένε κάτι, αυτό είναι ότι το πολιτικό "status quo" σε Ανατολή και Δύση, σε Ευρώπη κι Αμερική, παντού, είναι ανίκανο να αντιμετωπίσει τη ραγδαία μεταβαλλόμενη σύγχρονη κοινωνία, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να αποτυγχάνει παντού. Το κυρίαρχο κοινωνικό σύστημα της κλιμακούμενης ανισότητας - το αποκαλούμε παγκοσμιοποίηση ή καπιταλισμό- παράγει συνέπειες που δεν μπορεί να ελέγξει. Επομένως, η απελπισία εναντίον του κατεστημένου, εμφανίζεται με ένταση και σχεδόν παντού, μερικές φορές σε διαμετρικά αντίθετες πολιτικές κατευθύνσεις.

Ο πολιτικός χώρος που σε όλη η Δύση -φυσικά και στην Ελλάδα- απογοητεύει με την αδυναμία παραγωγής νέων ιδεών, είναι το λεγόμενο "κέντρο". Η κύρια έγνοια του στις μέρες μας είναι να εξισώσει τον λεγόμενο «εξτρεμισμό» που προέρχεται από την αριστερά με τον επίσης λεγόμενο "εξτρεμισμό" που προέρχεται από τη δεξιά. Κατάφαση ολιτικής αντίληψης δεν υπάρχει. Μόνο άρνηση όσων το ίδιο το "κέντρο" αποκαλεί άκρα.

Υποθέτω ότι υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο αυτός είναι ένας τόσο ισχυρός παράγων, ώστε να δικαιολογήσει σε όλη τη Δύση, την ίδρυση πολιτικών κομμάτων με "κεντρώο" προσανατολισμό, αλλά και την υποστήριξη των μέσων ενημέρωσης. Δεν χρειάζεται να προσφέρετε απαντήσεις σε δύσκολα προβλήματα. Το κέντρο δεν έχει έναν "σκοπό" για την κοινωνία, ώστε να κτίσει επάνωτου μια σφριγηλή πολιτική πρόταση. Οι κεντρώοι αισθάνονται άνετα να είναι στο "μέσον". Αλλά θα ήταν προσβολή της νοημοσύνης όλων μας, να πιστεύει κανείς ότι οι -αδικαιολόγητες και πολιτικά καταδικαστέες- ακρότητες είναι κάτι άλλο από την ίδια την αντίθεση κοινωνικών ομάδων προς τη λιτότητα, τη φυλετική αδικία και την απληστία των ολίγων.

Οι εκδηλώσεις εδώ και αλλού σηματοδοτούν το γεγονός αυτό ως εποχή πολιτικών αναταραχών και εκπλήξεων. Δείτε τη χώρα μας: Υφίσταται μια τεράστια δοκιμασία επί σχεδόν μια δεκαετία, προοπτική εξόδου -ας αφήσουμε τις κυβερνητικές μεγαλοστομίες- δεν υπάρχει κι η πολιτική απάθεια αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς, πριν μετουσιωθεί σε πολιτική οργή με απροσδιόριστες συνέπειες.

Και με τι ασχολούνται στον προεκλογικό τους αγώνα οι υποψήφιοι ηγέτες της ελληνικής κεντροαριστεράς; Ποιες θα είναι οι παράμετροι της ψήφου από απόσταση, ποιο θα είναι το πιο εφευρετικό σύνθημα (πάντα χωρίς περιεχόμενο), με ποιο φόντο θα πει τις κενολογίες ο κάθε υποψήφιος... Ένας παλαιός πολιτικός χώρος που πεισματικά αρνείται να ανανεωθεί. Προν 25ετίας ο Κλίντον επινόησε την τριγωνοποίηση, και λίγο αργότερα ο Μπλερ αναδόμησε εκ θεμελίων όλο τον πολιτικό και προγραμματικό λόγο των Βρετανών Εργατικών. Από αυτούς τους πολιτικούς νεοτερισμούς, τίποτα δεν στάθηκε ικανό να εμπνεύσει την ελληνική "κεντρώα" παράταξη.

Έτσι το ασαφές "κέντρο" παραμένει το "βραβείο" είτε της μιας, είτε της άλλης παράταξης, που κατά καιρούς "διευρύνεται" και προσπορίζεται τις ψήφους όσων αυτοπροσδιορίζονται ως "κεντρώοι". Τα ίδια στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ.

Σαφείς πολιτικές θέσεις, πειστικές προτάσεις εξόδου από την κρίση αναζητούν οι πολίτες στην Ελλάδα, αλλά και στις περισσότερες δυτικές κοινωνίες. Και τέτοιες θέσεις, προϋποθέτουν στέρεη αντίληψη για την κοινωνία που οραματίζονται, κι όχι πολιτικές και ιδεολογικές σούπες. Γι αυτό το λεγόμενο "κέντρο" ουδέποτε προσέφερε μια τέτοια συνεκτική, ομογενοποιημένη, ρεαλιστική και ταυτόχρονα οραματική πολιτική πρόταση.
του Καλλικέλαδου στο politically.gr

Έχουν υπαχθεί πάνω από 100.000 φορολογούμενοι - Παράταση στην προθεσμία, που εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου, μελετά το υπουργείο Οικονομικών...


Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα avgi.gr, να δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων. Αν και στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν λάβει τελική απόφαση, καθώς θα κριθεί στο τέλος του τρέχοντος μήνα το τι θα συμβεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συγκεκριμένη ρύθμιση έχουν ενταχθεί πάνω από 100.000 φορολογούμενοι και τα εκτιμώμενα έσοδα αγγίζουν τα 500 εκατ. eυρώ, κάτι το οποίο συνεπάγεται ότι η προσπάθεια έφερε απτά αποτελέσματα.

Την τιμητικής του σε σχέση με τον διακανονισμό οφειλών έχουν οι δώδεκα μηνιαίες δόσεις, εξασφαλίζοντας για το επόμενο χρονικό διάστημα μια σημαντική “ανάσα” στα έσοδα του προϋπολογισμού, ενώ το γεγονός ότι υπό προϋποθέσεις οι χρήσεις μεταξύ 2006 και 2010 δεν θεωρούνται ότι έχουν απευθείας παραγραφεί ενδέχεται να προκαλέσει νέο ενδιαφέρον. Πάντως, μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες περί ενδεχόμενης παράτασης της προθεσμίας για την οικειοθελή αποκάλυψη κεφαλαίων, η οποία εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Προτεραιότητα ελέγχου


Χθες, με απόφασή του ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, ευθιγραμμιζόμενος με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ξεκαθάρισε ότι οι μοναδικές χρήσεις οι οποίες παραγράφονται υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις στο σύνολό τους είναι αυτές μεταξύ 2001 και 2005. Εντός των ημερών μάλιστα αναμένεται να εκδοθεί και η αναλυτική εγκύκλιος Πιτσιλή προς τους προϊσταμένους του ελεγκτικού μηχανισμού για τους κανόνες προτεραιοποίησης των προς έλεγχο υποθέσεων με βάση ακριβώς τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα απόφαση για το πρόγραμμα ελέγχων του 2017 οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξής φορολογικές υποθέσεις:

* Χρήσεις από το 2001 και μετά εφόσον ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει φορολογική δήλωση. Επί της ουσίας, οι φορολογούμενοι για χρήσεις από το 2001 έως και το 2005, εφόσον έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, δεν μπορούν πλέον να φοβούνται για πρόστιμα και πρόσθετους φόρους αφού οι υποθέσεις τους έχουν παραγραφεί.

* Για τις χρήσεις από το 2006 και μετά οι υποθέσεις θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα μόνο εφόσον υπάρχουν συμπληρωματικά στοιχεία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η φορολογική διοίκηση θεωρεί συμπληρωματικό στοιχείο την ύπαρξη των φορολογούμενων στις λεγόμενες λίστες (Λαγκάρντ, Μπόργιανς κ.λπ.), αν και αυτό έχει ήδη προσβληθεί στη Δικαιοσύνη και εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

* Οι υποθέσεις από το 2008 και μετά ελέγχονται κατά προτεραιότητα εφόσον υπάρχει φοροδιαφυγή και ισχύει για αυτές 20ετής παραγραφή.

* Οι χρήσεις 2011 και μετά ελέγχονται κατά προτεραιότητα, καθώς βρίσκονται εντός του γενικού ορίου της 5ετούς παραγραφής.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κύρωσε την Παρασκευή, 22/9, τη νέα εργασιακή «μεταρρύθμιση» που καταργεί βασικά εργασιακά κεκτημένα...


Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κύρωσε την Παρασκευή, 22/9, με την υπογραφή του την εργασιακή «μεταρρύθμιση», ουσιαστικά κατεδάφιση, η οποία έχει λάβει την έγκριση από την κυβερνητική του πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της χώρας.

Η «μεταρρύθμιση», την οποία ο κ. Macron είχε εξαγγείλει κατά την προεκλογική περίοδο των προεδρικών εκλογών του Απριλίου – Μαΐου, έχει ως άξονα τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων να απολύουν πιο γρήγορα και πιο φτηνά προσωπικό, καθώς και την αποδυνάμωση της δυνατότητας παρέμβασης των μεγάλων – κεντρικών συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών σε επιχειρήσεις με μικρό αριθμό εργαζομένων.

Τις λεπτομέρειες της «μεταρρύθμισης» είχαν αναλύσει ο πρωθυπουργός της Γαλλίας και η υπουργός Εργασίας Μουριέλ Πενικό.

Η κυβέρνηση Edouard Philipe στηρίζεται σε μία κοινοβουλετική πλειοψηφία, την οποία αποτελούν το κεντρώο – σοσιαλφιλελεύθερο κόμμα «Η Δημοκρατία Εμπρός!» (REM), το οποίο είχε ιδρύσει το 2016 ο κ. Μακρόν και το οποίο διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, το παραδοσιακό κεντρώο «Δημοκρατικό Κίνημα» (MoDem), καθώς και από την κεντρώα – κεντροδεξιά κοινοβουλευτική ομάδα «Οι Εποικοδομητικοί» (LC).

Η «μεταρρύθμιση» Μακρόν έχει συναντήσει την εργατική και νεολαιίστικη αντίσταση, κυρίως από την ιστορική αριστερή συνομοσπονδία εργασίας CGT.

Τώρα το πώς και το γιατί ο Αλέξης Τσίπρας διακηρύσσει ότι στην Τρίτη αξιολόγηση ο Μακρόν , που κατεδάφισε τις εργασιακές σχέσεις στη χώρα του, θα βοηθήσει τη χώρα μας να αποκρούσει τις απαιτήσεις των δανειστών για νέα κατεδάφιση των εργασιακών σχεσεων στη δική μας χώρα, αυτό είναι «άλλου παπά ευαγγέλιο» και στην ουσία νέο κουτόχορτο για το λαό.

Η μεταρρύθμιση Μακρόν προβλέπει:

- Σταδιακή κατάργηση της σύμβασης αορίστου χρόνου, η οποία πλέον θα εξαρτάται σε πολλές περιπτώσεις από την χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης έργου (πρότζεκτ). 

- Καταργείται ο ρόλος των συνδικάτων να διαπραγματεύονται τους όρους αμοιβής, το ωράριο εργασίας, τις εργασιακές συνθήκες και άλλα. 

- Τίθεται ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις μισθωτών για την απόλυση. Μια απόλυση που κρίνεται άδικη από το εργατοδικείο, θα ορίζεται σε μισθούς τριών μηνών για απασχόληση δυο ετών στην εταιρεία και το ποσό θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με τον χρόνο που εργάζεται ο εργαζόμενος στην εταιρεία. 

- Δίνεται στις εταιρείες μεγαλύτερη ευελιξία για να προσαρμόζουν τους μισθούς και το ωράριο εργασίας στις συνθήκες αγοράς. 

- Γίνεται πιο αυστηρή η πρόσβαση σε επιδόματα ανεργίας με μείωση της διάρκειας των επιδομάτων και με περιορισμό του αριθμού των θέσεων εργασίας τις οποίες ένας άνεργος έχει τη δυνατότητα να απορρίψει. 

- Ο οργανισμός που διαχειρίζεται την κοινωνική ασφάλιση και την αποζημίωση των ανέργων στη Γαλλία (Unedic) κρατικοποιείται.

- Οι ασφαλιστικές εισφορές θα αντικατασταθούν από έναν υφιστάμενο φόρο (CSG) o οποίος θα εφαρμοστεί σε όλα τα εισοδήματα αλλά και τις συντάξεις.

Μιλώντας σε εκδήλωση για την 196η επέτειο της Άλωσης της Τριπολιτσάς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μεταξύ άλλων  υπογράμμισε ότι «Η εθνική μας πορεία προς το μέλλον επιβάλλει την αρραγή ενότητα όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων μπροστά στους μεγάλους εθνικούς στόχους»


«Η εθνική μας πορεία προς το μέλλον επιβάλλει την αρραγή ενότητα όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων μπροστά στους μεγάλους εθνικούς στόχους. Ένας απ΄ αυτούς -και ίσως ο πιο σημαντικός σήμερα- είναι η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, μέσα σε μιαν Ευρώπη στην οποία μπορούμε και πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε, φυσικά στο μέτρο που μας αναλογεί, για την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην Τρίπολη, μετά την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Αρχιερέων και Προκρίτων, καθώς και στον ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, για την 196η επέτειο της Άλωσης της Τριπoλιτσάς.
Επίσης, αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «με τη φίλη και γείτονα Τουρκία το παρελθόν δεν πρέπει να μας διχάζει, αλλά να μας διδάσκει την αξία της ειρήνης και της ειρηνικής συνύπαρξης».

«Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», «η Ελλάδα ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπό τον απαράβατο όμως όρο ότι και η Τουρκία σέβεται, στο ακέραιο, το σύνολο του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου», προσθέτοντας σε αυτό το σημείο: «Άρα σέβεται τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, συνακόλουθα δε τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σχετικά με τη σημερινή 196η επέτειο της Άλωσης της Τριπoλιτσάς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «επιβάλλει σε καθέναν μας, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, ν' αναγνωρίζει τον καθοριστικό ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας και στην ευόδωση των Εθνικών μας Αγώνων».
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Κυριακή 61,8 εκατ. Γερμανοί πολίτες για τις βουλευτικές εκλογές, με την Άγκελα Μέρκελ να διαφαίνεται ότι θα επικρατήσει άνετα του Μάρτιν Σουλτς, αλλά και την απειλή της εθνικιστικής ακροδεξιάς να ρίχνει βαριά την σκιά της στην ψηφοφορία. Τα εκλογικά κέντρα θα κλείσουν στις 19:0 (ώρα Ελλάδας), οπότε αναμένονται τα πρώτα exit poll...


Στις κάλπες προσέρχονται οι Γερμανοί ψηφοφόροι - Άνετη νίκη Μέρκελ και δεύτερη θέση για τον Σουλτς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις.

Στη Γερμανία είναι στραμμένο το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, 61,5 εκατ. Γερμανοί  ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τα νέα μέλη της Μπούντεσταγκ, της γερμανικής Βουλής.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται για την τέταρτη θητεία της με το σκηνικό να είναι ρευστό σε ό,τι αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το κόμμα Χριστιανοδημοκρατών υπό την Άγκελα Μέρκελ αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό μεταξύ 34 και 36% και να αποτελέσει και στην νέα Βουλή τον κεντρικό κυβερνητικό πόλο μαζί με τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας.

Οι Σοσιαλδημοκράτες υπό τον Μάρτιν Σουλτς εκτιμάται πως θα συγκεντρώσουν ποσοστό 21%. Το σενάριο της συμμετοχής τους για ακόμη μια φορά σε έναν μεγάλο συνασπισμό βρίσκεται στο τραπέζι με τα πιθανά σενάρια χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν είναι το επικρατέστερο.

Πιθανός εταίρος της Άνγκελα Μέρκελ είναι το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) υπό τον Κρίστιαν Λίντνερ που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να λάβει ποσοστό μεταξύ 9 και 11%. Το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) δημοσκοπικά κινείται μεταξύ 8,5 και 11% και αναμένεται να δώσει μάχη για να παραμείνει τρίτη πολιτική δύναμη.

Το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» αναμένεται όχι μόνο να εξασφαλίσει την είσοδο του στη Βουλή αλλά και να καταγράψει ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό που εκτιμάται στο 11%, στοιχείο που αυξάνει τον προβληματισμό για την άνοδο της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού στη Γερμανία.

Οι Πράσινοι (Bündnis 90/Die Grünen) εξασφαλίζουν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, την είσοδό τους στη Βουλή με 8%.

Για την είσοδο στη γερμανική Βουλή απαιτείται ποσοστό 5%. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν την είσοδο έξι κομμάτων. Μέχρι την τελευταία στιγμή όλοι οι υποψήφιοι και όλα τα κόμματα έδιναν μάχη για τους αναποφάσιστους πολίτες που εμφανίζονται να μην έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 6μμ τοπική ώρα. Η γερμανική τηλεόραση θα μεταδώσει εκτίμηση αποτελέσματος βάσει exit polls. Τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται κατά τη διάρκεια της εκλογκής βραδιάς ωστόσο η ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος ενδέχεται να γίνει την Τρίτη.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.