Απεργιακό κύμα «παραλύει» την χώρα αύριο Παρασκευή 12/1

Απεργίες, κοινωνία, πολυνομοσχέδιο, συνδηκάτα,

Μεγάλος αριθμός συνδικάτων έχει ήδη αποφασίσει 24ωρη απεργία για την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, ενώ αποφασίστηκε και η ημέρα της προκήρυξης των κινητοποιήσεων η Παρασκευή 12/1...


«Παραλύει» η χώρα την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου καθώς πολλά Σωματεία Εργαζομένων και ομοσπονδίες ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και αντιδρούν στον πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την Τρίτη και το οποίο περιλαμβάνει 399 άρθρα. Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών δεν περιλαμβάνει μόνον τα προαπαιτούμενα, αλλά και «κάθετες» νομοθετικές μεταρρυθμίσεις των υπουργείων Περιβάλλοντος, Δικαιοσύνης και Οικονομίας που φέρνουν τα πάνω κάτω σε ολόκληρους τομείς. Αιχμή της αντίδρασης των συνδικάτων στο πολυνομοσχέδιο είναι η ρύθμιση για τον τρόπο λήψης των απεργιακών αποφάσεων από τα πρωτοβάθμια σωματείο. Ειδικότερα, η ρύθμιση απαιτεί την παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου (1/2) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, πράγμα που σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργατικών ενώσεων ισούται με επί της ουσίας απαγόρευση του δικαιώματος στην απεργία.Τη συμμετοχή τους στην απεργία έχουν ήδη προαναγγείλει οι εργαζόμενοι σε Μετρό, τρόλεϊ και ΟΤΑ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, οι Νοσοκομειακοί Ιατροί Αθήνα και Πειραιά και οι Οικοδόμοι ενώ η απόφαση για τη συμμετοχή ή όχι των λεωφορείων αναμένεται την Πέμπτη.

Χωρίς Μετρό και τρόλεϊ


Χωρίς Μετρό και τρόλεϊ θα μείνει η Αθήνα την Παρασκευή καθώς τοσο το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας του Μετρό όσο και η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ προκήρυξαν 24ωρη απεργία, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο.

Το ΣΕΛΜΑ αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι εντός των ημερών η κυβέρνηση με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα παραδώσει στους δανειστές ενέχυρο ότι απόμεινε από την δημόσια περιουσία και μαζί τις τελευταίες ελπίδες για μια ζωή με αξιοπρέπεια στους ανθρώπους του μόχθου.

«Μέσα στα δεκάδες αντεργατικά, αντικοινωνικά μέτρα ξεχωρίζει η προσπάθεια να καταργηθεί στην πράξη το δικαίωμα στην απεργία, θέτοντας ως προαπαιτούμενο την απόλυτη πλειοψηφία των εργαζόμενων» σημειώνει και προσθέτει πως «η δημοκρατική ευαισθησία του κυρίου Τσίπρα και των συνοδοιπόρων εξαντλείται επιλεκτικά σε μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους και όχι όταν οι ίδιοι ψηφίζουν μνημόνια ή όταν προδίδουν δημοψηφίσματα στην πλάτη της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού».

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ τονίζει ότι «το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης φέρνει νέα σκληρά μέτρα, όπως η απελευθέρωση των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών, τον θεσμό της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης για ατομικές και συλλογικές εργατικές διαφορές και την απαγόρευση τηςν συνδικαλιστικής δράσης με την απαράδεκτη τροπολογία για περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία» και καλεί τους εργαζομένους να συμμετάσχουν δυναμικά στις πορείες διαμαρτυρίας που θα οργανωθούν.

«Δεμένα» τα πλοία


Την συμμετοχή της στην 24 απεργία ανακοίνωσε και η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) με προοπτική κλιμάκωσης σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Οι ώρες της απεργίας ορίζονται από τις 00.01 της συγκεκριμένης ημέρας έως τις 24:00.

Η ΠΝΟ, σε ανακοίνωσή της, τονίζει πως η διοίκηση της Ομοσπονδίας διαπιστώνει «για πολλοστή φορά ότι, δυστυχώς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει o ναυτικός κόσμος όχι μόνο δεν επιλύονται εκ μέρους των κυβερνώντων, όχι μόνο δεν υπάρχει η οποιαδήποτε βούληση για την επίλυσή τους, παρά τις συνεχείς και κενές περιεχομένου υποσχέσεις τους, αλλά αντίθετα θεριεύουν και οξύνονται ακόμη περισσότερο με τα διαρκώς νέα προαπαιτούμενα και με τις προωθούμενες νέες ρυθμίσεις και περικοπές, κατ’ εντολή του τρίτου μνημονίου»

«Η διάλυση του ΝΑΤ και η αρπαγή κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του, η αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων, ο ευτελισμός των συντάξεων, η οξυνόμενη και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η συνεχής παραβίαση των όρων εργασίας, η συνεχής υποβάθμιση των κοινωνικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και η συνεχής παραβίαση των ΣΣΕ σχετικά με τον χρόνο και τρόπο καταβολής και υπολογισμού των δεδουλευμένων αποδοχών, δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα», συμπληρώνει, στην ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Οικοδόμοι


Με επίσημη ανακοίνωσή τους, δηλώνουν ότι επέλεξαν με δυναμικό τρόπο να απαντήσουν στα «αντεργατικά μέτρα που προωθεί ασταμάτητα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας». Γίνεται λόγος για «νέο αντεργατικό οδοστρωτήρα, με δεκάδες μέτρα» που θα κατατεθούν τις επόμενες μέρες για ψήφιση στη Βουλή, ώστε να κλείσει η 3η «αξιολόγηση».

Το συνδικάτο των οικοδόμων επισημαίνει ότι η κυβέρνηση «μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων ψήφισε νόμο που ποινικοποιεί τον αγώνα όσων προσπαθούν να γλιτώσουν το σπίτι τους από τα νύχια των τραπεζιτών και της εφορίας. Τώρα, φέρνει νομοσχέδιο για διευκόλυνση των πλειστηριασμών με ηλεκτρονική διαδικασία, ιδιωτικοποιήσεις οργανισμών, που θα φέρουν νέες επιβαρύνσεις στις πλάτες των εργατικών, λαϊκών οικογενειών, νέες περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα, ακόμα πιο άγρια φορολογία.

Χαρακτηρίζει δε «κερασάκι στην αντεργατική θύελλα το ξήλωμα του δικαιώματος στην απεργία». «Όσο κι αν προσπαθούν να ξεγελάσουν με τα ψέματά τους, οι εργάτες γνωρίζουν ότι οι αντεργατικοί νόμοι δεν θα ακυρωθούν επειδή η κυβέρνηση εξαγγέλλει με τυμπανοκρουσίες την «έξοδο» από την κρίση και την έναρξη μιας «δίκαιης ανάπτυξης».

Το συνδικάτο βάλει και κατά των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ «που αρνούνται την κήρυξη απεργίας μπροστά στον αντεργατικό οδοστρωτήρα και το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, στηρίζοντας, χωρίς να κρατάνε κανένα απολύτως πρόσχημα, την αντιλαϊκή πολιτική ακόμη και τώρα που χτυπιέται το πιο ιερό δικαίωμα των εργαζομένων, η απεργία. Αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά ότι είναι κομμάτι του μαύρου μετώπου των δυνάμεων του κεφαλαίου, που έχουν βάλει τη ζωή των εργαζομένων στο εκτελεστικό απόσπασμα».

Στο πλαίσιο αυτό, το συνδικάτο δηλώνει ότι «με απεργία απαντάμε στην όξυνση της επίθεσης, στα σχέδια για το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία. Εντείνουμε τις προσπάθειές μας στους χώρους δουλειάς για να έχουμε αυξήσεις στα μεροκάματα, βελτίωση των όρων δουλειάς και ασφάλισης, μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής μας».

Νοσοκομειακοί Ιατροί


Με μία λιτή ανακοίνωση, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά γνωστοποιεί την συμμετοχή της στην απεργία της Παρασκευής.

Συνεπώς τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, αλλά και το ΕΚΑΒ, θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.

Στην ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ αναφέρεται ότι: «Η ΕΙΝΑΠ προκηρύσσει 24ωρη απεργία την Παρασκευή 12/01/18 για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το οποίο καταργεί το δικαίωμα της απεργίας στα Πρωτοβάθμια Σωματεία».

Εργαζόμενοι ΟΤΑ Αττικής και Θεσσαλονίκης


Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ & Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης αποφάσισαν 24ωρη απεργία την Παρασκευή 12/1, όταν και θα συζητηθεί το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και καλεί όλους τους εργαζόμενους στους Δήμους και στην Περιφέρεια, στη συγκέντρωση των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων και των Συνδικάτων στην Ομόνοια στις 12 μ.μ.

«Απεργούμε για:
  • Να υπερασπιστούμε το μοναδικό μας όπλο, το δικαίωμα στην απεργία.
  • Βασικό μισθό 751 ευρώ και επαναφορά των κλαδικών ΣΣΕ.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών.
  • Όχι στη φοροληστεία και στα χαράτσια
  • Καμία ιδιωτικοποίηση. Καμία απόλυση
Να βάλουμε τέλος στο σύνολο των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων», τονίζει στην ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Το πολυνομοσχέδιο-φωτιά που φέρνει η κυβέρνηση υλοποιεί κατά γράμμα τις παραγγελίες βιομηχάνων, εφοπλιστών, μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ΕΕ και ΔΝΤ, για καταστολή του εργατικού λαϊκού κινήματος και νέα επιδρομή στο λαϊκό εισόδημα και τη λαϊκή κατοικία.

Αν νομίζουν ότι θα περάσουν τα μέτρα “χωρίς να βραχούν” είναι γελασμένοι!

Τώρα είναι η ώρα του αγώνα! Θα πληρώσουν τη βρώμικη δουλειά που κάνουν για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου! Κάθε μέρα θα μας βλέπουν μπροστά τους»!
reader.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου