Σταματήστε τον πόλεμο της Τουρκίας ενάντια στους Κούρδους και υπερασπιστείτε το Afrin (#DefendAfrin)

Αφρίν, Κούρδοι, Τουρκία,

Οι τουρκικές επιθέσεις είναι "αυταρχική πράξη επιθέσεων εναντίον μιας ειρηνικής και δημοκρατικά διοικούμενης περιοχής και πληθυσμού". Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το Ιράν δεν πρέπει να επιτρέψουν την παραβίαση της κυριαρχίας των συριακών συνόρων από την Τουρκία - επείγουσα δήλωση ακαδημαϊκών και ακτιβιστών δικαιωμάτων. #defendafrin

 
Η επταετής εσωτερική σύγκρουση στη Συρία, που μετατράπηκε σε διεθνή πόλεμο και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων, πλησίαζε σχεδόν στο τέλος. Η τουρκική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μαζί με την Αλ Κάιντα (Heyet Tahrir El Şam), το ISIS και άλλες ομάδες σαλαφιστών προετοιμάζουν τώρα μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Afrin, μιας κουρδικής πόλης (καντόνι) στη Βόρεια Συρία. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε μια νέα αιματηρή σύγκρουση που θα σύρει την περιοχή σε μια καινούργια καταστροφή, θα προκαλέσει πείνα, θα προκαλέσει το θάνατο ακόμη περισσότερων παιδιών, θα αναγκάσει τον τοπικό πληθυσμό να εγκαταλείψει τις εστίες του και θα οδηγήσει τελικά σε μία ακόμη διεθνή ανθρωπιστική κρίση. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αυτή η δράση ορίζεται ως “επιχείρηση εισβολής​”.

Το 2017, η πόλη Raqqa, η πρωτεύουσα του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, απελευθερώθηκε από τη Διεθνή Συμμαχία, η οποία περιελάμβανε την SDF (“Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις”, με συμμετοχή Κούρδων και Αράβων μαχητών). Αυτή ήταν η αρχή του τέλους της ISIS. Αυτή η νέα κατάσταση για τον τερματισμό του τρομακτικού πολέμου που έπληξε τη Συρία τελικά οδήγησε σε πολιτικό διάλογο για μια πιθανή λύση για την ειρήνη στην περιοχή. Οποιεσδήποτε τουρκικές στρατιωτικές επιθέσεις στην κουρδική πόλη του Afrin θα σημάνουν την έναρξη μιας ακόμη αιματηρής σύγκρουσης.

Οι πιο ασφαλείς και οι πιο σταθερές περιοχές της Συρίας είναι εκείνες οι περιοχές που βρίσκονται τώρα υπό τη διοίκηση των Κούρδων και των συμμάχων τους. Ένα από αυτά τα καντόνια είναι το Afrin. Το Afrin είναι ένα ασφαλές καταφύγιο από την αρχή αυτού του πολέμου, απελευθερωμένο από οποιαδήποτε σύγκρουση και πόλεμο. Ούτε το καντόνι του Afrin, ούτε οι υπόλοιπες κουρδικές περιοχές της Συρίας επιτέθηκαν ποτέ ή απείλησαν να επιτεθούν στην Τουρκία. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία απειλεί και επιτίθεται συνεχώς στα χωριά και την περιοχή αυτή αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας, στο διεθνές δίκαιο ορίζονται ως "επίθεση σε μια κυρίαρχη χώρα", εισβολή στο έδαφός της και απρόκλητη επίθεση εναντίον αμάχων πολιτών. Αυτή η πράξη αποτελεί παράδειγμα της μακράς εχθρότητας της Τουρκίας απέναντι στην κουρδική κοινότητα.

Η έκκλησή μας προς τη διεθνή κοινότητα:
  • Το Afrin είναι μία από τις πιο σταθερές και ασφαλείς περιοχές στη Συρία τα τελευταία πέντε χρόνια. Εξαιτίας αυτού, η πόλη έχει δεχτεί έναν αριθμό Σύρων προσφύγων ίσο με τον αρχικό της πληθυσμό. Ο ΟΗΕ και η Διεθνής Συμμαχία πρέπει να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στο Afrin. ΤοAfrin πρέπει να προστατεύεται από εξωτερικές επιθέσεις.
  • Το Afrin δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία και δεν έχει επιτεθεί σε κανέναν. Το τουρκικό κράτος επιτίθεται στο Afrin, επειδή είναι εχθρικό απέναντι στους Κούρδους και τα επιτεύγματά τους. Αυτή η πραγματικότητα δεν πρέπει να αγνοηθεί και οι επιθέσεις του τουρκικού κράτους πρέπει να αποτραπούν.
  • Ρωσία, που είναι υπεύθυνη για τον εναέριο χώρο του Afrin, δεν πρέπει να μείνει θεατής των επιθέσεων της Τουρκίας και πρέπει να αποτρέψει οποιαδήποτε τέτοια επίθεση.
  • Οι επιθέσεις του τουρκικού κράτους κατά του Afrin, της Rojava και της βόρειας Συρίας συνολικά είναι επωφελείς για την ISIS και άλλες σαλαφιστικές ομάδες. Ο Διεθνής Συνασπισμός ενάντια στην ISIS πρέπει να λάβει προφυλάξεις ενάντια σε αυτό και οφείλει να αποτρέψει τις επιθέσεις του τουρκικού στρατού.
  • Το τουρκικό κράτος είναι μια κατοχική δύναμη στη Συρία. Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να είναι θεατής σε αυτή την κατάσταση και ο τουρκικός στρατός πρέπει να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τη Συρία.\
πηγή: sxedio-b.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου