Bad BANK: Έρχεται η νέα τράπεζα που θα σηκώσει τις «αμαρτίες» των προηγούμενων!

Bad Bank,

Αν και σαν σενάριο αυτό υπήρχε αρκετό καιρό στο συρτάρι του SSM, Η απόφαση φαίνεται να ελήφθη λόγω του χαμηλού ρυθμού μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στο τραπεζικό σύστημα και επειδή θεωρείται ότι η λύση αυτή θα έχει άμεσες θετικές επιπτώσεις στην αγορά.


Η «Bad BANK» έρχεται! Στην Φρανκφούρτη θεωρείται ότι η δημιουργία μίας «κακιάς τράπεζας», που θα μαζέψει σχεδόν όλα τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, είναι ο μόνος τρόπος για να ελαφρυνθούν επαρκώς οι ελληνικές τράπεζες και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη έξοδος της χώρας από το μνημόνιο. Η ανάπτυξη χρειάζεται επενδύσεις και οι επενδύσεις χρειάζονται χρηματοδότηση. Τα στελέχη της ΕΚΤ, έχουν πειστεί πως με αυτή τη δοκιμασμένη λύση, η ελληνική αγορά, θα μπορέσει να κάνει το απαραίτητο άλμα μπροστά, που θα κλείσει το παράθυρο σε ατυχήματα που θα έφερναν πισωγυρίσματα στην ανάκαμψη.

Αν και σαν σενάριο υπήρχε αρκετό καιρό στο συρτάρι του SSM, Η απόφαση φαίνεται να ελήφθη λόγω του χαμηλού ρυθμού μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στο τραπεζικό σύστημα και επειδή θεωρείται ότι η λύση αυτή θα έχει άμεσες θετικές επιπτώσεις στην αγορά.

Για τις τράπεζες αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσουν να επικεντρωθούν στον βασικό τους ρόλο, που είναι η χρηματοδότηση της ελληνικής Οικονομίας, αντί για το «κυνήγι» των οφειλετών μήπως τους πείσουν να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους. Από την άλλη, μία τέτοια εξέλιξη, αν επιβεβαιωθεί να φέρει νέες ανάγκες για κεφάλαια στις τράπεζες, που αναμένεται να σημάνει την έναρξη ενός νέου γύρου συγχωνεύσεων και εξαγορών στην ελληνική τραπεζική αγορά.

Στους οφειλέτες δεν αναμένεται να αλλάξει και πολλά πράγματα. Ότι οφείλουν στις τράπεζες, θα περάσει στο νέο σχήμα. Δεν θα χαθούν τα χρέη, απλά θα αλλάξει το που τα πληρώνεις. Πολλοί μπορεί να θεωρούν πως επειδή η νέα τράπεζα θα έχει κυβερνητική διαχείριση, μπορεί η σημερινή ή μία επόμενη κυβέρνηση να τους τα χαρίσει. Όμως αυτό θεωρείται απίθανο, καθώς ακριβώς επειδή ήταν και η πρώτη ανησυχία της ΕΚΤ, έχουν ληφθεί μέτρα για να το αποτρέψουν. Στόχος είναι η επιστροφή της εμπιστοσύνης (και των καταθέσεων)στις τράπεζες, όχι νέα σεισάχθεια.
πηγή: kontranews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου