Αμερικανικές προειδοποιήσεις στην Τουρκία για την Συρία

ΗΠΑ, Τουρκία, ΙΡΑΚ,

Η Άγκυρα απειλεί με επέμβαση εντός του συριακού εδάφους, η Δαμασκός δηλώνει ότι θα υπάρξει απάντηση και oi Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν την Άγκυρα να μην προχωρήσουν σε επέμβαση στην βορειοδυτική Συρία...


Νέες προειδοποιήσεις απηύθυναν αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Άγκυρα να μην προχωρήσουν σε επέμβαση στην βορειοδυτική Συρία, έπειτα και από την προαναγγελία από τον ίδιο τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για συνέχιση της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» εντός του εδάφους της Συρίας.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρμεντ Χεδερ Ναουερτ ανέφερε: «Σίγουρα δεν γνωρίζουμε ποιά θα μπορούσαν να είναι τα σχέδιά τους. Όμως θα καλούσαμε σε κάθε περίπτωση τους Τούρκους να μην αναλάβουν καμία τέτοιου είδους δράση. Θέλουμε όλοι να είναι προσηλωμένοι στον στόχο και όπως είχα πει και όταν συζητούσαμε για το Ιράκ και το δημοψήφισμα, η εστίαση οφείλει να είναι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Συνεπώς δεν θέλουμε από αυτούς εμπλοκή σε βίαιες πράξεις αλλά να παραμείνουν προσηλωμένοι στον στόχο του Ισλαμικού Κράτους».

Σε ερώτηση αν αντιτίθεται σε οποιαδήποτε τουρκική επίθεση στην επαρχία Αφρίν, απάντησε: «Κοιτάξτε, σε αυτήν την χρονική συγκυρία, θέλουμε η εστίαση του κόσμου να μείνει στο Ισλαμικό Κράτος».
Στο ίδιο μήκος κύμματος και οι δηλώσεις του Ρεξ Τίλερσον που επισκέφθηκε την Ιορδανία και συναντήθηκε με τον ομόλογό του Αϊμάν Σαφαντι. «Πιστεύω ότι η Τουρκία είναι ευθυγραμμισμένη με τους στόχους που έχει η Ιορδανία, εμείς και οι περιφερειακοί γείτονες ώστε να δούμε ένα τέλος στην διαμάχη και σταθερότητα στην Τουρκία, με την δημιουργία μιας ολόκληρης, ενωμένης, ενιαίας κυρίαρχης Συρίας».

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμα ότι έχουν υπάρξει συζητήσεις και με την Τουρκία.

Η Τουρκία έχει προαναγγείλει ότι θα επέμβει σε περιφέρειες εντός του εδάφους της Συρίας για να αντιμετωπίσει τις πολιτοφυλακές των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους θεωρεί εξίσου τρομοκράτες με τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

Τουρκικές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί στα νοτιανατολικά της χώρας και ήδη έχουν αναπτυχθεί σε περιοχές της Συρίας και στις δύο πλευρές της Αφρίν, η οποία ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις, την ώρα που ο συριακός στρατός ελέγχει εδάφη προς το νότο.

Η κυβέρνηση της Συρίας έχει προειδοποιήσει την τουρκική ηγεσία ότι αν αρχίσουν επιχειρήσεις στην περιοχή Αφρίν, αυτό θα θεωρηθεί πράξη επίθεσης και θα απαντηθεί από τη Δαμασκό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι μαζί με άλλες συμμαχικές δυνάμεις θα προχωρήσουν στη δημιουργία μονάδας ασφάλειας στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία και το Ιράκ, η οποία θα απαρτίζεται από 30.000 άνδρες και θα στελεχώνεται από τις κουρδικές δυνάμεις και άλλες ντόπιες ένοπλες ομάδες που συνεργάζονται με την Δύση στον πόλεμο της Συρίας.

Η Άγκυρα χαρακτήρισε την διαρροή αυτή ως αντίποινα των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις σε «επικίνδυνες περιπέτειες».
euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου