Δραγασάκης στη ΕΡΤ: «Υπάρχουν προϋποθέσεις να βγούμε οριστικά από το τούνελ» (vid)

Γιάννης Δραγασάκης, ΕΡΤ,

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, υποστήριξε ότι «στην Ευρώπη υπάρχει ένα πολυκεντρικό σύστημα. Η πλειονότητα των δυνάμεων στηρίζει την προσπάθειά μας για έξοδο από τα μνημόνια. Υπάρχουν όμως και μειοψηφίες που δεν θα επιθυμούσαν αυτήν την προοπτική. Απέναντι σε αυτές δίνουμε διαρκή μάχη».


Έξοδο στις αγορές και επιστροφή στην κανονικότητα, περιλαμβάνει το πλάνο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα μετά το μνημόνιο και όχι νέα δάνεια από τους θεσμούς. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη «η κυβέρνηση επιλέγει την αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος» και «η πιστοληπτική γραμμή δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης». Όπως εξήγησε στη συνέχεια, η «πιστοληπτική γραμμή σημαίνει νέους όρους, αλλά και αβεβαιότητα και απροσδιοριστία για το μέλλον».

Σε αντίθεση με τις νέες δεσμεύσεις που θα ζητούσαν οι θεσμοί για μία ενδεχόμενη νέα χρηματοδότηση, οι αγορές ζητούν μόνο επιτόκια. Ο κ. Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ τόνισε αναφέρθηκε στην καλή πορεία των ελληνικών τίτλων σημειώνοντας ότι «τα επιτόκια για τα ελληνικά ομόλογα σήμερα βρίσκονται σε επίπεδα προ κρίσης. Αυτό αποτυπώνει ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα για τη χώρα. Χτίζουμε πάνω σε αυτήν την προοπτική, οφείλουμε όμως να είμαστε θωρακισμένοι ως χώρα». 

Για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας το 2019, η κυβέρνηση ήδη εργάζεται για τη δημιουργία «μαξιλαριού ασφαλείας» γύρω στα 18 δις ευρώ για μετά τη λήξη του προγράμματος χρηματοδοτικής υποστήριξης του ESM, εκ των οποίων τα 9 δις ευρώ αναμένονται από τον ESM και τα υπόλοιπα 9 δις ευρώ θα προέλθουν από τις δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές.

Σημαντικό θέμα των διαπραγματεύσεων παραμένει ο ρόλος του ΔΝΤ, μετά το τέλος του προγράμματος. Αναφερόμενος στο θέμα ο αντιπροέδρος της κυβέρνησης, είπε ότι «λίγους μόνο μήνες πριν από τη λήξη του προγράμματος, το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ είναι σαφώς αποδραματοποιημένο. Εάν το ΔΝΤ θέλει να συμμετάσχει, ας συμμετάσχει με θετικό και μόνο τρόπο, δηλαδή βοηθώντας στο ζήτημα του χρέους και μη θέτοντας νέες απαιτήσεις».

Με τις οφειλές των νοικοκυριών να συσσωρεύονται φουντώνει η ανησυχία για το ενδεχόμενο αναγκαστικών μέτρων είσπραξης από Τράπεζες, Εφορία και Ταμεία. Ο κύριος Δραγασάκης επανέλαβε ότι από τους πλειστηριασμούς δεν κινδυνεύει η λαϊκή κατοικία, καλώντας μάλιστα κάποιον που μπορεί να έχει πέσει θύμα λάθους ή παράλειψης να απευθυνθεί αρμοδίως στους νέους θεσμούς που έχουν δημιουργηθεί, όπως τα γραφεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. «Η πολιτική μας πρόθεση είναι να μην υπάρξει πρόβλημα με την πρώτη κατοικία», σημείωσε. Για τα «κόκκινα δάνεια» είπε ότι «χρειάζεται να ξεχωρίσει η 'ήρα από το στάρι'. Να ξεχωρίσουν τα ανθρώπινα δράματα από εκείνους που συστηματικά αποθησαυρίζουν στο εξωτερικό και χρεοκοπούν στο εσωτερικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου