Συμφωνία για κυβέρνηση στη Γερμανία

Γερμανία,

Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοικοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες κατέληξαν σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία...


Σύμφωνα με πληροφορίες γερμανικών ΜΜΕ το SPD καταλαμβάνει «τη μερίδια του λέοντος» στα χαρτοφυλάκια. Οι Σοσιαλδημοκράτες αναλαμβάνουν έξι υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών, Εργασίας, Οικογενειακών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος. Στο υπουργείο Εξωτερικών θα βρεθεί ο Μάρτιν Σουλτς και στο Οικονομικών ο αντιπρόεδρος του κόμματος Όλαφ Σολτς, που στο παρελθόν έχει ταχθεί κατά της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Προηγήθηκαν ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων στις οποίες καταφέραμε να συμφωνήσουμε. Ακόμα κι αν κάποιος φορές ήταν δύσκολο για εμάς και τους εταίρους μας. Νομίζω πως άξιζε», δήλωσε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ που παρέμεινε στη θέση της.

Ο Μάρτιν Σουλτς, που παραδίδει τα ηνία του κόμματος στην Αντρέα Νάλες, τόνισε πως η συμφωνία σηματοδοτεί μια νέα αρχή για την Ευρώπη και έχει μια σαφώς σοσιαλδημοκρατική χροιά.

«Πιστεύω πως θα διαχειριστούμε την αναστάτωση στην Ευρώπη με μια νέα δυναμική Γερμανία, στη βάση αυτής της συμφωνίας. Θα προσπαθήσουμε ακόμη, να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή, γιατί ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η κοινωνική αποσύνθεση», ανέφερε ο κ. Σουλτς.

Σε τρία υπουργεία αρκέστηκαν Χριστιανοδημοκράτες , Οικονομίας, Υγείας, Άμυνας και Χριστιανοικοινωνιστές Εσωτερικών, Μεταφορών-Ψηφιακής Τεχνολογίας, Ανάπτυξης. Ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών θα βρεθεί στο υπουργείο Εσωτερικών και θα έχει το βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού.

Η συμφωνία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τη βάση του SPD με εσωκομματικό δημοψήφισμα, προκειμένου να επιτευχθεί ο μεγάλος συνασπισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου